Çeşme’nin Tarihi Yerleri | 11 Görülesi Nokta

Dünyaca ünlü turistik ilçe Çeşme, plajları ve eğlence mekanlarıyla olduğu kadar tarihi yerleriyle de çeşitli zenginliklere sahip bir yerleşim yeri… Ülkemizin tatil cenneti bu güzel beldesindeki tarihi noktaları Çeşme’nin tarihi yerleri listesinde sıraladık…

Çeşme tarihi hakkında; Antik Çağ’da “Cyssuss” ismiyle anılan Çeşme, antik kent Erytrhai’nin limanı olarak önemli bir görev üstlenmiştir. Önemli bir deniz limanının olmasının yanı sıra bölgenin ünlü şarap üreticilerine ev sahipliği yapması da Çeşme’nin gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Mısır, Kıbrıs ve çeşitli Batı ülkeleriyle ilişkilerini güçlendiren Çeşme, günümüzde ülkemizin en önemli şarap üretim noktalarından biri olarak pek çok insana istihdam olanağı sunmaktadır.

MS 11. yüzyılda bir Türk denizcisi olan Selçuklu donanmalarının başındaki Çaka Bey tarafından Bizanslılardan alınmıştır. 13. yüzyılda Selçukluların güç kaybetmesiyle birlikte Çeşme, Aydınoğulları Beyliği tarafından bir üs olarak kullanılmaya başlanmıştır. 14. yüzyılda Osmanlı padişahı Sultan Bayezit tarafından ele geçirilmiş ancak Timurlenk’e kaybedilen savaşla birlikte yeniden Aydınoğullarına dönmüştür. 15. yüzyılda ise Bayezit’ten sonra tahta çıkan oğlu I. Mehmed tarafından Osmanlı topraklarına yeniden katılmıştır. Belde uzun yıllar ticaret için yollara düşen kervanlara ev sahipliği yapmıştır. Çeşme günümüzde Ege’nin sakin sayılabilecek önemli turizm beldelerinden biri olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Çeşme’nin en ünlüleri; Çeşme’nin en ünlü tarihi yerleri deyince ilk akla gelen kesinlikle Eritrai Antik Kenti olacaktır. Bu nedenle Çeşme’deki yolculuğunuz esnasında bu önemli tarihi bölgeyi mutlaka gezi listenize dahil etmelisiniz.

Çeşme gezi tavsiyesi; Çeşme, kaplıca ve ılıcalarıyla ünlü bir beldemiz. Bu da bölgeyi sağlık turizmi açısından oldukça cazip kılmaktadır. Özellikle romatizma gibi ağrılı rahatsızlıkları olan kişiler için Çeşme’nin ılıcaları tam isabet bir tatil için biçilmiş kaftan olabilir.

Çeşme, kamp seven gezginler için de keyifli rotalardan biridir. Eğer siz de bu şekilde bir tatil peşindeyseniz Çeşme’yi tercihleriniz arasına dahil edebilir ve Çeşme’in muhteşem kamp alanları içinde çok eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.

Müzekart; Çeşme Kalesi ve Çeşme Müzesi’ne girişte Müzekart ile farklı bir ücret ödemeden giriş yapabilirsiniz.

Kaplıcalar ve Adalar

1. Fener Adası

fener adası

Burası neresi? Foça Adaları içinde dalışlar için en sık kullanılan Fener Adası, fokların yaşadığı ada olarak bilinir. Ada etrafına teknelerle yaklaşıp yüzme molası verebilirsiniz. Dalışlar için iki ayrı noktası bulunan Fener Adası’nda her türlü sünger, mercan, karagöz, sarpa gibi küçük renkli sürü balıkları yaşar. Adanın dikkat çeken bölümleri arasında bir dönem fokların yaşadığı eski mağaralar bulunmaktadır. Ada üzerinde uzun yıllardır ayakta durmayı başaran deniz feneri ise 2000’li yılların başında meydana gelen bir fırtınada büyük zarar görmüştür.

Neden gitmeliyim? Fener Adası, özellikle dalış yapanlar ve dalışa meraklı ziyaretçiler için Çeşme’nin en önemli dalış noktaları arasında bulunmaktadır. Siz de bu konuda meraklı iseniz ve muhteşem doğasına hayran kalmak istiyorsanız Fener Adası’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Fener Adası, Foça, İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Ilıca Kaplıcaları

ılıca kaplıcaları

Burası neresi? Çeşme merkeze 5 kilometre mesafede yer alan Ilıca Kaplıcası, Çeşme Ilıcaları olarak da bilinir. Romatizma, şişmanlık ve deri hastalıkları ve pek çok metabolizma bozukluğuna şifa olduğu söylenen sularında vücudunuzu dinlendirebilir, huzurlu saatler geçirebilirsiniz. 58 derece sıcaklığa sahip suyu ile ılıca, ülkemizin en güzel sıcak su kaynaklarından biridir. Aynı zamanda kaplıca civarında yer alan konaklama tesislerine dışarıdan girerek bir gününüzü burada geçirebilirsiniz.

Halka açık olarak ziyaret edilebilen sıcak su kaynağının olduğu noktada herhangi bir emanet dolabı ya da giyinme kabini bulunmamaktadır. Ziyaret edecek kişilerin bu noktayı göz önünde bulundurması faydalı olacaktır.

Neden gitmeliyim? Kaplıca ve ılıcalar tarih boyunca en etkin alternatif tedavi yöntemlerinden biri olarak kabul görmüştür. Özellikle ağrılı rahatsızlıkları olan ziyaretçiler Çeşme Ilıcaları’nı ziyaret ederek hem sağlık açısından hem de keyifli bir tatil açısından isabetli bir karar vermiş olacaktır. Hem deniz hem sıcak su kaynağının aynı noktada olması ise burayı ziyaret edenler için farklı bir deneyim olmaktadır.

  • Adres: Yıldızburnu, Çeşme, İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Şifne Kaplıcaları

şifne kaplıcaları

Burası neresi? Şifne, Çeşme’nin şifalı sularıyla ün yapmış küçük yerleşim noktalarından biridir. Şifne körfezinde Reisdere olarak da bilinen mevki de yer alan Şifne Kaplıcası, Çeşme Ilıcaları’na 5 kilometre mesafede yer alır. Romatizma, kadın hastalıkları, mide, bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği söylenmektedir. Kaplıca etrafında çeşitli konaklama ve yeme içme tesisleri de yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Hem yaz hem de kış mevsiminde hizmet veren termal oteller ziyaretçilerin üzeri duman tüten havuzlarda keyifle yüzmesine ve muhteşem manzaranın tadını çıkarmasına olanak tanımaktadır.

  • Adres: Şifne, Çeşme, İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Konaklama için ücret ödenir.
  • Yol tarifi al >

Çeşmeler

4. Maraş Çeşmesi

maraş çeşmesi

Burası neresi? Beldenin tarihi çeşmelerinden biri olarak gösterilen Maraş Çeşmesi, 1824 yılında yaptırılmış kare planlı ve 4 cepheli bir yapıdır. 4 cephesinde de kitabe yer alan çeşme, Maraş Sokak’ta yer aldığı için Maraş ismini almıştır. Çeşmenin yapımında çoğunlukla kırmızı kumtaşı tercih edilmiştir. Çeşmenin bir köşesinde ise yapım yılına da yer verilen bir kitabe de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Maraş Çeşmesi, beldenin en eski çeşmelerinden biri olması nedeniyle vakit ayırabileceğiniz Çeşme’nin mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

5. Mehmet Kethuda Çeşmesi

mehmet kethuda çeşmesi

Burası neresi? Tek cepheli kesme taştan inşa edilen Mehmet Kethuda Çeşmesi, 1738 yılından bu yana sapasağlam gelebilmiş nadide tarihi yapılardan biridir. Son yıllarda iyi çalışmadığı için küçük bir restorasyon çalışmasından geçmiş, şebeke suyu bağlanarak yeniden aktif hale getirilmiştir. Aynı zamanda çeşme üzerinde bulunan ikinci bir kitabe bulunmaktadır ve bu kitabede çeşmenin 1929 senesinde Kavaf Ahmet Rüştü Efendi’nin ruhuna hediye edilmek üzere tamir gördüğü yazmaktadır. Çeşme üzerinde yer alan kitabesi ise sağlamlığını korumaktadır. Çeşmenin yapımında kesme taş kullanılmıştır.

Kaçırmayın! Hemen yakınında bulunan Maraş Çeşmesi’ne ziyaretiniz sırasında zaman ayırmanızı öneriyoruz.

6. Kitabesiz Eski Çeşme

kitabesiz çeşmesi

Burası neresi? Çiftlikköy yolu üzerinde yer alan Kitabesiz Eski Çeşme, küçük bir taşınma işlemi sonrasında yeni yol limanın karşı tarafına hemen yol kenarına alınmıştır. Bu taşınma esnasında ne yazık ki çeşmenin kitabesi kaybolmuştur ve çeşmeyi kimin hangi tarihte yaptırdığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. 1800 yılında yapılan tek cepheli çeşmenin yapımında kırmızı kum taşı kullanılmıştır.

  • Adres: Çiftlikköy Yolu, Feribot İskelesi, Çeşme, İzmir
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

7. Erythrai(Eritrai) Antik Kenti

Erythrai Antik Kenti

Burası neresi? Karaburun Yarımadası’nda, Çeşme sınırları içerisinde yer alan Erythrai Antik Kenti, 1964-1982 yılları arasında çeşitli arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılmış önemli bir tarihi bölgedir. Kentin Giritli Rhadamanthys’in oğlu Erythros tarafından kurulduğu ve bu nedenle bu isimle anıldığı ifade edilmektedir. Antik Ege’nin en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak gösterilen antik kentte, eski dönemde İon Devleti’nin önde gelen isimlerinin yaşadığı bilinir ve şehir 12 İyon kentinden biri olarak kabul edilmektedir.

MÖ 3 bin yılına kadar yaşam kalıntıları bulunan antik kent; tiyatro, Heroon, surlar ve yeni kazılmaya başlanan Herakleion’dan oluşmaktadır ve tiyatroda yaklaşık 8 bin kişi aynı anda gösterileri izleyebilmektedir. Kent, 1300’lü yıllara gelindiğinde Türk egemenliğine girmiştir. Kentin bulunduğu bölge 16. yüzyılda “İlderen” ve ardından “Ildır” olarak adlandırılmıştır.

Neden gitmeliyim? Ildırı Köyü’nde yer alan Erythrai Antik Kenti, Çeşme’nin en önemli tarihi yeri olarak gösterilmektedir. Bu nedenle Çeşme gezisi gerçekleştirilenler için bu antik kenti ziyaret etmek bir zorunluluktur.

Kaçırmayın! Ildırı Köyü’ne uğrayıp köylülerin yapmış olduğu yöresel lezzetleri mutlaka tatmanızı ve klasik Ege köyünün nasıl bir yer olduğunu yerinde görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Ildır, Çeşme İzmir
  • Telefon: +902324835117
  • Ziyaret saatleri: Yaz döneminde 08.00-19.00, kış döneminde 08.30-18.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler

8. Ayios Haralambos Kilisesi

Ayios Haralambos Kilisesi

Burası neresi? Mübadele yıllarından önce Hristiyan ve Rum vatandaşlarının yaşadığı yerleşim yeri Çeşme’nin tarihi yerleri arasında ön plana çıkan Ayios Haralambos Kilisesi, 1832 senesinde inşa edilerek günümüze kadar gelmiş ve inşa edildiği dönemde bölgenin en ünlü kilisesi olarak ön plana çıkmıştır. Kilise, 18. yüzyılda inşa edilmiş olan bir başka kilisenin üzerine inşa edilmiştir. Kilisede yılların verdiği tahribatın ortadan kaldırılması için 2012 senesinde Çeşme Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kilise, günümüzde bir kültür binası olarak hizmet vermekte çeşitli kültürel ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Kilisede, her yıl 10 Şubat tarihinde adını aldığı ve kutsal şehit olarak kabul edilen Aziz Haralambos’u anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Kendisi, dönemin en önemli dini liderlerinden biriydi ve Roma İmparatorluğu’nun Hristiyanlığa geçmediği bir zaman işkencelere maruz kalarak şehit edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Bugün Çeşme merkezinde ayakta kalmış tek kilise olan Ayios Haralambos Kilisesi, bölgeye gelen turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği gezi noktaları arasında yer alıyor. Geçmişte Çeşme’de 75 kilise ve 300 şapelin bulunduğunu bilmek ise ayakta kalan bu kiliseyi çok daha önemli kılmaktadır. Özellikle muhteşem freskleri, kiliseyi ziyaret edenleri kendisine hayran bırakmaktadır.

  • Adres: İsmet İnönü, Atatürk Blv., 35930 Çeşme/İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

9. Kanuni Kervansaray

Kervansaray

Burası neresi? Çeşme Kalesi’ne çok yakın bir mesafede konumlanan Kervansaray, 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmış tarihi bir yapı. Güzel mimarisiyle dikkat çeken kervansaray yıllar öncesinde yabancı yatırımcılara otel hizmeti vermiş, günümüzde de bu özelliğini kaybetmeyerek otele dönüştürülmüştür. 45 odalı otelde bugün mağazalar ve barlar yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Osmanlı mimarisiyle ve dekorasyon unsurlarıyla donatılmış odalara sahip olan Kanuni Kervansaray, farklı bir konaklama deneyimi yaşamak isteyenler için oldukça ideal. Fiyatlar için ise aşağıda paylaştığımız iletişim kanallarını değerlendirebilirsiniz.

  • Adres: Musalla, 1015. Sk., 35930 Çeşme/İzmir
  • Telefon: (0232) 712 06 30
  • Ziyaret saatleri: 24 saat
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. Konaklayacağınız gün sayısına ve alacağınız hizmetlere göre fiyat değişkenlik gösterecektir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kaleler

10. Çeşme Kalesi

Çeşme Kalesi

Burası neresi? Çeşme Kalesi, Çeşme’nin kesinlikle görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Kalenin yapım yılının ise Beyazıt döneminde, 1508 yılı olduğu belirtilmektedir. Mimarının ise Mimar Ahmet oğlu Mehmet olduğu ifade edilmektedir. Kale, yapıldığı dönemde denize sıfır bir konumda inşa edilmiştir ancak zamanla denizin doldurulması ve çeşitli doğa olayları nedeniyle günümüzde denizle arasında mesafe bulunmaktadır. Aradan geçen yüzyıllara rağmen kalenin ilk günkü gibi sağlam olması ise ziyaretçileri hayli şaşırtıyor.

Geçmişte önemli bir liman olması nedeniyle devamlı tehdit altında bulunan Çeşme’nin saldırılardan korunabilmesi adına yapılmıştır. Özellikle 1472 senesinde Venediklilerin saldırısının ardından Osmanlı, Çeşme’nin savunmasıyla yakından ilgilenmiş ve yakın bir zamanda kalenin yapılmasının uygun olacağına karar verilmiştir. Kale 1770 senesinde Osmanlı ile Rusya arasında gerçekleşen savaşta ciddi hasarlar almış ve sonrasında onarılmıştır.

Neden gitmeliyim? İçerisinde bulunan Çeşme Arkeoloji Müzesi ve sahip olduğu muhteşem manzara nedeniyle Çeşme Kalesi’ni listenize almanız gerekmektedir. Kalede her yıl düzenlenen Uluslararası Çeşme Müzik Yarışması ve Çeşme Festivali ise burayı ziyaret etmek için bonus sebepler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Musalla, 1015. Sk., 35930 Çeşme/İzmir
  • Telefon: (0232) 712 66 09
  • Ziyaret saatleri: Yaz aylarında 08.30-19.00, kış aylarında 08.30-17.00
  • Giriş ücreti: 18₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

Müzeler

11. Çeşme Müzesi

Çeşme Müzesi
Çeşme Müzesi, kalenin içinde yer almaktadır.

Burası neresi? Çeşme Kalesi içinde 1965 senesinde hizmete açılan Çeşme Müzesi, ilk olarak bir silah müzesi görevi görmüş ve Topkapı Sarayı’ndan getirilmiş olan silahlar burada 1984 yılına kadar sergilenmiştir. Denizin etkisiyle oksitlenen silahlar buradan taşınmış ve onların yerine bölgenin önemli arkeolojik kazı alanları olan başta Erytrhai Antik Kenti olmak üzere Alaçatı, Çeşme, Kalemburnu gibi noktalardan elde edilen tarihi kalıntılar sergilenmeye başlanmıştır.

Barbaros Kulesi Sergi Salonu içinde Çeşme’nin ilk çağlardan Roma dönemine kadar olan tarihiyle ilgili kalıntıları görebiliyorsunuz. Osmanlı-Rus Savaşı Sergi Salonu ise bu savaşla ilgili çeşitli kalıntıları inceleyebileceğiniz ve savaşla ilgili detaylı bilgi edinebileceğiniz yerlerden biri. Müzede günümüzde 126 adet etnografik öge, 320 arkeolojik kalıntı ve 31 sikke sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Çeşme’nin tarihi ile ilgili en önemli dokümanların ve eserlerin bulunduğu Çeşme Müzesi, tarihi bir yolculuk yapacaklar için mutlaka görülmesi gereken noktalardan biridir.

  • Adres: Musalla, 1015. Sk., 35930 Çeşme/İzmir
  • Telefon: (0232) 712 66 09
  • Ziyaret saatleri: Yaz aylarında 08.30-19.00, kış aylarında 08.30-17.00. Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: 18₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

12. Sakız Ağacı Koruluğu

sakız ağacı koruluğu

Burası neresi? Çiftlikköy mevkiinde yer alan Sakız Ağacı Koruluğu, çeşitli oteller ve plajlara ev sahipliği yapan Çeşme’nin önemli değerlerinden biri. Koruluktaki sakız ağaçlarının tarihi ise 6.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır ve bu ağaçların Ege Bölgesi’nde ilk olarak Çeşme’de yetişmeye başladığı düşünülmektedir. Uzun yıllardır bu bölgede yer alan sakız ağaçları, Mayıs aylarında damla sakızı üretiminde kullanılıyor. Günlük hayatta kahve, likör ve rakı yapımında kullanılan damla sakızı, Çeşme’nin simgesi haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Tarihi sakız ağaçlarının kokusunun her yeri kapladığı Sakız Ağacı Koruluğu, Çeşme’deki en bilinen yerlerden biridir.

Kaçırmayın! Pek çok sağlık sorununa da faydalı olan sakızdan elde edilen reçineden mutlaka edinmeniz öneriyoruz. Bunun yanı sıra çay veya kahvenin yanında da sakızlı atıştırmalıkları da denemeden Çeşme’den ayrılmamalısınız.

  • Adres: Çiftlikköy Civarı, Çeşme, İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Paşa Limanı

Çeşme Paşa Limanı

Burası neresi? Mavinin her tonunu görebileceğiniz berrak deniziyle yerli yabancı turistlerin müdavimi olduğu Paşa Limanı, yüzme molası verebileceğiniz muazzam yerlerden biri.  Ilık ve sığ deniziyle çocuklu ailelerinde sık sık tercih ettiği liman, Çeşme merkeze 20 kilometre, Ilıca’ya ise 7 kilometre mesafede yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Paşalimanı, Çeşme’de denize girmek için ideal noktalardan biridir. Sığ bir denize sahip olan plaj, çocuklu aileler ve yeni yüzmeye başlayanlar için tercih edilebilecek yerlerin başında gelmektedir.

  • Adres: Ardıç Mahallesi, Çeşme, İzmir
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. Şezlong ve şemsiye için ise 40-50 ₺ arası ücret istenmektedir.
  • Yol tarifi al >

pin emojiÇeşme’nin tarihi yerleri ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Çeşme’nin gezilecek yerleri yazımızda beldenin birbirinden renkli gezi noktalarını inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin