Orhaniye hakkında: Orhaniye, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı küçük bir tatil beldesidir. Marmaris’in 30 kilometre güneybatısında, Hisarönü Körfezi kıyısında yer almaktadır. Son yıllarda popülaritesi giderek artan Orhaniye, Türkiye’de yaz turizminin gözde rotalarından biri haline gelmiştir. Orhaniye’nin tarihi M.Ö. 3.yüzyıla kadar uzanıyor. İlk ismi de Kırsavil’dir. Yeşil örtüsüyle her açıdan başka bir hikaye, tarifsiz bir güzellik sunar.
Medcezir zamanlarında bir görünüp bir kaybolan kırmızı renkli kumuyla “Kızkumu Plajı” Orhaniye’de sembol olmuştur. Eski bir Rum köyü olan Orhaniye, aynı zamanda Ege denizindeki popüler tekne duraklarından biridir. Dolayısıyla bir liman kentidir. Öyle ki Orhaniye’de yaz sezonu boyunca Selimiye, Bozburun, Datça ve Hisarönü gibi noktalara sık sık tekne turları düzenlenmektedir.
Kaç günde gezilir: Orhaniye gezinizi 1 – 2 gün içerisinde tamamlayabilirsiniz.
Ziyaret için en uygun zaman: Akdeniz iklimin etkisi altında olan Orhaniye, aslında her mevsim ziyaret edilebilir. Lakin beldenin en popüler ve en güzel dönemi, Mayıs sonu ve Eylül sonu arasını kapsayan yaz sezonudur. Velhasıl, deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını doyasıya çıkarmak istiyorsanız, yaz mevsimini tercih etmelisiniz.
Havalimanı/Merkez Ulaşım: Orhaniye’de Dalaman Havalimanı üzerinden ulaşabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi almak için: Dalaman Havalimanı Ulaşım Rehberi!
Ne Yenir: Orhaniye’ye gelmişken tadına bakmanız gereken lezzetlerin her birini ”Orhaniye’de Ne Yenir? | 8 Restoran Önerisi” başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Burası Neresi? Kızkumu Plajı, koyun ortasında batık bir patika gibi uzanan, 3 metre genişliğindeki 600 metrelik sığlık bir alandan oluşmaktadır. Kızıl kumsala sahip olan plajda, Kızkumu’na adını veren efsanedeki prensesi tasvir eden bir heykel yer alır. Heykele yaklaştıkça su seviyesi artmaya başlar. Kızkumu denizinin ortasında küçük bir ada bulunmaktadır. Küçük adanın üstünde bir takım tarihi kalıntılar yer almakta olup; kalıntıların Bybassos Antik Kenti’ne ait olduğu düşünülmektedir.
Neden Gitmeliyim? Tertemiz denizi ve harika manzarasıyla her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğrayan Kızkumu Plajı, Orhaniye’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir. Burada denizin, kumun ve güneşin tadını doyasıya çıkarabileceğiniz gibi jet ski ve muz gibi su sporlarını içeren aktivitelere katılabilirsiniz. Doğa ile iç içe tatil hedefleyenler için Kızkumu mevkii güzel tercihlerden biridir. Çam ormanlarının arasındaki bu yer, efsanesiyle de bilinir.
Anlatılanlara göre sevgilisine kavuşmak isteyen kız, eteğine kum koymuş ve denizi doldurarak ilerlemiş. Fakat kum yetmemiş ve orada boğulmuş. O günden beri bu yer Kızkumu olarak anılır. Kızkumu’ndaki aktiviteler arasında jeep safarileri dikkat çeker. Gün batımı vakitlerinde koydan geçen yatlar da güzel bir manzara oluşturur.
Burası Neresi? Marmaris ilçesine bağlı bir köy olan Hisarönü, ilçe merkezinin güneydoğusunda, Orhaniye’nin 9 kilometre kuzeybatısında yer alıyor. Köy, aynı isimli Hisarönü Koyu olarak adlandırılan plajıyla tanınıyor. Hisarönü Koyu, genel anlamda; sessiz, sakin ve dingin bir tatil isteyenlere hitap ediyor. Dalaman Havalimanı’ndan Hisarönü’ne, HAVAŞ ve MUTTAŞ servisleri, taksi, transfer aracı ve araç kiralama seçenekleriyle ortalama 1,5 saatte ulaşabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Hisarönü Koyu’nda yer alan Hisarönü Plajı, sığ denizi ve kiremit rengindeki kumsalıyla gören herkesi kendisine hayran bırakıyor. Sığ denizi sayesinde, çocuklu ailelerin Muğla’daki ilk tercihlerinden biri olan Hisarönü, ayrıca mis gibi havası ve şifalı suyuyla astım ve kalp hastalıklarına iyi geliyor. Hisarönü’nde özellikle deniz sörfü ve at safari gibi etkinlikler öne çıkıyor. Söz konusu bölgede at biniciliğiyle ilgili özel eğitimler verilirken, tüm köy at üzerinde gezilebiliyor. Hisarönü Plajı çevresinde, konaklayabileceğiniz pek çok alan mevcut.
Lüks otellerin yanı sıra butik otel, pansiyon, apart otel ve kamp alanları gibi birçok alternatif sizleri bekliyor. Gelmişken Eren Dağında yer alan “Hemithea” isimli tarihi tapınağı da ziyaret edebilirsiniz. Hisarönü Plajı, Mavi bayraklı bir plajdır ve Marmaris’in en çok ziyaret çeken noktalarından biridir. Bizce buraya, güneşin ufuk hattına yaklaşmaya başladığı zaman gelmelisiniz. Güneşin bu hareketi sırasında körfezde bir renk cümbüşü oluşuyor.
Burası Neresi? Çiftlik Koyu Plajı, Marmaris ilçe merkezinin 30 kilometre güneybatısında, Orhaniye’nin 20 kilometre güneydoğusunda yer alan bir doğa harikasıdır. Orhaniye’de gezilecek yerler listesinde mutlaka yerini alması gereken Çiftlik Koyu Plajı, mavi ile yeşilin muhteşem uyumunu gözler önüne seriyor. Çiftlik Koyu, aslında oldukça eski bir yerleşim bölgesi. Arkeolojik çalışmalar sonucu, Çiftlik Koyu’nun tarihi serüveninin M.Ö.1200’lü yıllara kadar dayandığı belirlenmiştir. Zira koy çevresinde Asur, Makedonya, Mısır, Roma, Pers, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nden izler taşıyan kalıntıları görmek mümkün.
Neden Gitmeliyim? Çiftlik Koyu Plajı, iri kumlarıyla ünlü bir plajdır. Tüm koyu kaplayan, upuzun bir kumsala sahip olan plaj, tertemiz deniziyle de dikkati üzerine topluyor. Çiftlik Koyu, mavi bayraklı bir plaj olarak, hijyen ve güvenlik yönünden oldukça yeterli bir yapıya sahip. Dolayısıyla özellikle çocuklu aileler için fazlasıyla uygun. Plaj içerisinde, şezlong, şemsiye, tuvalet, duşa kabini ve soyunma kabini gibi pek çok imkan mevcut. Çiftlik Koyu’nun en popüler aktivitesi ise şüphesiz sualtı dalışı! Bu deneyimi mutlaka yaşamalısınız.
Bunların yanı sıra plajın, girişinde bir otel ve restoranlar bulunuyor. Dilerseniz burada konaklayabilirsiniz. Plajda şezlong ve şemsiyelerden yararlanabilmek için kiralamanız gerekiyor. Kiralama bedeli yıllara göre değişebiliyor. Gelmişken, Çiftlik Koyu’nun hemen yanında yer alan Gebekse Koyu’na da mutlaka uğrayın! Son olarak Çiftlik Koyu, Ege’deki teknelerin uğrak noktalarından biri. Dolayısıyla koy iskelesinde birden fazla tekne veya yat görebilirsiniz.
Burası Neresi? Meşhur ”Çam Balı” ile ünlü olan Marmaris, Muğla’da bal üretimi açısından oldukça önemlidir. Öyle ki II. Marmaris Uluslararası Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nde düzenlenen yarışma sonucunda en iyi bal, Marmaris’in Osmaniye Köyü’nden seçilmiştir. Bu açıdan Osmaniye Köyü’nde, arıcılık ve balcılığa fazlasıyla önem verilmektedir. Marmaris Bal Evi, Osmaniye’de üretilen balı markalaştırmak ve tüm dünyaya tanıtmak amacıyla 2 Mart 2011’de kurulmuştur.
Neden Gitmeliyim? Müze niteliğinde bir kurum olan Marmaris Bal Evi’nde balın üretimindeki her aşama tüm ayrıntılarıyla sergilenmektedir. Ayrıca kurumda arıcılığa yönelik eğitimler verilmekte olup; çocuklar için özel bir bölüm bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Bal Evi’nde yıl boyunca pek çok seminer, panel ve kongre düzenlenmektedir. Dilerseniz Marmaris Bal Evi’nde bir kavanoz bal satın alabilir, üretilen organik çam balının tadına bakabilirsiniz.
Burası Neresi? Tarihi Yağhane, Türkiye’nin ayakta kalan en eski yağhanelerinden biri olarak Marmaris’in Bayır Köyü’nde, Orhaniye’nin 10 kilometre güneyinde yer almaktadır. 2020 yılının Şubat ayında turizme kazandırılan Tarihi Yağhane, 220 yıllık bir geçmişe sahiptir. Onca yıldır zeytin, defne ve kekik yağının üretildiği bir fabrika olarak hizmet veren Yağhane, artık bir müze olarak ziyarete açılmıştır.
Neden Gitmeliyim? Tarihi yağhanenin, içinde 1800 yıllardan beri korunarak günümüze kadar ulaşan ahşap ve demir aksamlı zeytin sıkma teçhizatları, bakır ve tenekelerden yapılmış büyük boy zeytinyağı ibrikleri gibi yağ yapımında kullanılan pek çok tarihi teçhizat sergileniyor. Bunun yanı sıra tarihi radyo, daktilo, kasetçalar, bakır ve bronz ibrikler, dev tencereler, ahşap tırmıklar, kürekler ve bu gibi çeşitli antika eserler müzede sergilenen parçalar arasında yer alıyor. Tatilinize kültürel bir dokunuş katmak için Tarihi Yağhane’yi Orhaniye’de gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin!
Burası Neresi? Orhaniye’nin kalbinin attığı yerlerden biri olan Martı Marina, Ege kıyısındaki en popüler marinalardan biridir. Martı Marina, Orhaniye Koyu’nun hemen girişinde yer almaktadır. 30 yıllık tecrübesiyle en iyi şekilde hizmet veren marina, uluslararası standartlara göre inşa edilmiştir. Büyük bir alana sahip olan marina bünyesinde, 100’ü karada, 380’i denizde olmak üzere toplam 480 adet tekne ve yat barınabiliyor.
Neden Gitmeliyim? Martı Marina, tekneler için popüler bir durak olmasının yanı sıra pek çok imkana sahip. Türkiye’nin denize girilebilen ilk marinası olma ayrıcalığına sahip olan Martı Marina’da ”Yok, yok!” desek yeridir. Türk ve dünya mutfaklarından farklı lezzetler sunan restoranlar, lüks oteller, butik oteller, masaj ve spa salonları, Türk hamamı, sauna, kuaför, Alışveriş merkezi, Yelken kulübü, ATM’ler, yüzme havuzu ve plaj gibi daha pek çok imkan Martı Marina’da mevcut.
Bunun yanı sıra Dalaman Havalimanı ile arasında 115 kilometre mesafe bulunan marinada, özel havaalanı transferleri hizmet veriyor. Dolayısıyla havaalanına gitmek isterseniz, çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. 24 saat hizmet veren Martı Marina’da, gece müzik eşliğinde eğlenebileceğiniz bar ve club gibi mekanlar da bulunuyor. Çam ağaçları eşliğinde, denize nazır harika bir atmosfere sahip olan Martı Marina’yı, Orhaniye gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemelisiniz.
Burası Neresi? Turgut Şelalesi, Marmaris’in 33 kilometre güneybatısında, Orhaniye’nin ise 9 kilometre güneyinde, aynı isimli Turgut Köyü’nde yer alan bir doğa harikasıdır. Her geçen yıl popülaritesini arttıran Turgut Şelalesi, merdiven gibi rahat yürünebilir bir yapıya sahiptir. İrili ufaklı birkaç havuzun eşlik ettiği şelale, 2-3 metre yükseklikten aşağıya boşalarak döngüsüne devam etmektedir. Buz gibi suyuyla yaz aylarının kurtarıcısı olan Turgut Şelalesi’nin oluşturduğu gölet biçimindeki havuzlarda yüzmek serbest.
Dolayısıyla bu doğal, saf ve buz gibi dağ suyunda yüzerek, ferahlayabilirsiniz. Şelale çevresinde bir dizi tesis hizmet veriyor. Ayrıca büfe ve restoran gibi imkanlar da yine şelale çevresinde mevcut. Son bir uyarı: Turgut Şelalesi’nde kamp yapılmasına kesinlikle izin verilmiyor. Sevindirici yanı ise şelaleye girişlerin ücretsiz olması… Umarız böyle devam eder!
Burası Neresi? Orhaniye gezilecek yerler listemizde sıradaki durağımız Şövalye Adası ve Kalesi! Şövalye Adası, Orhaniye Koyu’nun ortasında bulunan ve tarihi değere sahip olan bir adadır. Zira ada üzerinde oldukça eski dönemlerden kalma kale kalıntıları bulunmaktadır. Bu kalıntıların Rodos Şövalyelerine ait olduğu düşünülmektedir. Orhaniye’yi yücelten yerlerden olan Şövalye Adası güzelliğiyle göz kamaştırıyor. Rodos şövalyelerinin kullandığı kaleyi yakından görebilir ve ada etrafında zaman geçirebilirsiniz.
Burası Neresi? Türkiye’nin en gözde kamp alanlarından biri olan Çubucak Tabiat Parkı, Marmaris-Datça karayolu üzerinde, Orhaniye, Hisarönü mevkiinde konumlanıyor. Çubucak, ormanlık bir arazi üzerinde, su kenarında oldukça geniş bir kamp alanıdır. Hatta Türkiye’nin en büyük çadır kampı olma ayrıcalığına sahiptir. Çubucak Orman Kampı, doğayla iç içe, dinlendirici bir tatil isteyenler için fazlasıyla ideal! Buraya isterseniz karavanınızla veya çadırınızla gelebilir ya da alan içerisinde bulunan çadırlardan herhangi birini istediğiniz süreyle kiralayabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Oldukça büyük bir tesis olan Çubucak içinde, restorandan, kafeteryaya, bilardo ve langırt gibi ekipmanların bulunduğu oyun alanlarından, basketbol ve voleybol sahalarına, marketten, çocuk parkına kadar pek çok imkan bulunuyor. Ayrıca yaz boyunca, tesisin karşısında, civar köylüler tarafından meyve ve sebze pazarı kuruluyor. Organik ve taptaze ürünlerin satıldığı pazarda alışveriş yaparak, yiyecek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Çubucak Tabiat Parkı’nda günübirlik vakit geçirmek isteyenler için de uygun piknik alanı mevcut. Dileyenler burada mangalını yakıp, denize girebiliyor; güneşin ve doğanın tadını çıkarabiliyor.
Deniz, duru ve dalgasız olduğu için çocuklu aileler için fazlasıyla uygun! Bunun dışında, alanda konaklayanlar için elektrik, içme suyu, kablosuz internet, bulaşıkhane, WC ve duş kabini gibi hizmetler mevcut. Ayrıca kamp alanı her gün rutin olarak temizleniyor. Lakin siz yine de çevreyi kirletmemeye özen göstermelisiniz. Çubucak Kamp Alanı’nda, denizin, güneşin ve yemyeşil doğanın tadını çıkarabileceğiniz gibi olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, bisiklet, fotoğrafçılık gibi aktivitelerin her birini gerçekleştirebilir; denizde kano turuna çıkabilirsiniz.
Burası Neresi? İnbükü Mesire Yeri, diğer adıyla İnbükü Orman Kampı, Marmaris – Datça karayolunun 25.kilometresinde, Hisarönü mevkiinde yer alıyor. İnbükü Koyu etrafında, ormanlık arazi içerisinde konumlanan alanda, kamp, piknik, yüzme ve trekking gibi pek çok aktivite gerçekleştirilebiliyor. İnbükü Koyu, Emel Sayın’ın burada denize girmesiyle halk arasında ”Emel Sayın Koyu” olarak adlandırılıyor.
Çadır ve karavan turizmi açısından Marmaris’in önemli tesislerinden biri olan İnbükü, aynı zamanda 1. Derece SİT Alanı olarak devlet tarafından korunuyor. Kamp alanının bulunduğu kıyıda İnbükü Koyu’nun dışında, Çökertme ve Mağara Koyu olmak üzere iki koy daha yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? İnbükü Orman Kampı alanında, yiyecek ve içecek işletmeleri, tuvalet, duş kabinleri, oturma grupları ve banklar bulunuyor. 10 hektarlık geniş bir alanda, 160 çadır ve 25 karavan kapasitesiyle hizmet veren İnbükü Kamp Alanı, ayrıca 4 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip. Kamp tutkunları için oldukça uygun olan alanda, doğayla baş başa kalıp, dinlendirici bir tatil yapılabiliyor.
Ayrıca tertemiz suyun ve güneşin tadı burada gerçekten bir başka oluyor! İnbükü’nde kamp dışında; piknik, doğa yürüyüşü, olta balıkçılığı, fotoğrafçılık, bisiklet, yüzme ve trekking gibi aktiviteler de gerçekleştirilebiliyor.
Orhaniye’nin tarihi yerleriyle ilgili detaylıca bir yazı hazırlıyoruz. Beklemede kalın! Beklerken ”Marmaris’in tarihi yerleri” başlıklı yazımızı okuyarak, Orhaniye’nin tarihi yerleriyle ilgili az çok fikir sahibi olabilirsiniz.
Burası Neresi? Adını Osmanlı hükümdarı I. Selim’den alan Selimiye, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı şirin mi şirin bir tatil beldesidir. Selimiye, tıpkı İçmeler ve Orhaniye gibi eskiden yalnızca küçük bir balıkçı kasabasıyken, şimdilerde popüler bir turizm cennetine dönüşmüştür. Selimiye, aynı zamanda, Türkiye’deki en popüler yat limanı duraklarından biridir. Yat turuna çıkan hemen her tatilci Selimiye koyunda mutlaka mola verir ve bu doğal cennetin tadını çıkarır.
Doğal güzellikleri ve masmavi deniziyle Türkiye’de görülmesi gereken yerlerden biri olan Selimiye, koylarıyla da dikkat çekiyor. Beldede birbirinden güzel pek çok koy bulunuyor. Orhaniye ile Selimiye birbirine oldukça yakın iki tatil beldesidir. Dolayısıyla Orhaniye’ye gelmişken, bu harika beldeye uğramadan dönmek olmaz! Orhaniye ile arasında yalnızca 18 kilometrelik bir mesafe bulunan Selimiye’ye ortalama 20 dakikada ulaşmak mümkün. Ulaşım için minibüsleri tercih edebilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Sahip olduğu Akdeniz iklimi sayesinde, yılın her dönemi ziyaret edilebilir bir yer olan Selimiye’de gezip görülecek pek çok yer, yapılacak bir sürü aktivite sizleri bekliyor. Az evvel de belirttiğim gibi Selimiye’ye her dönem seyahat edebilirsiniz; ancak denizin ve kumsalın tadını çıkarmak istiyorsanız Haziran ve Temmuz gibi yaz aylarını tercih etmelisiniz.
Tüm beldeyi gezmek için 1 – 2 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Fakat biz burayı çok sevdik ve daha fazla kalmak istiyoruz diyorsanız; otel, pansiyon, butik otel ve kamp alanları gibi pek çok işletmede konaklayabilirsiniz. Selimiye hakkında daha fazla fikir sahibi olmak için: ”Selimiye’de Gezilecek Yerler Listesi | En Farklı 23 Yer, Fotoğrafları ile Selimiye’nin Tarihi Yerleri ve Selimiye’de Ne Nerede Yenir?” başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Burası Neresi? Bozburun, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı bir yarımadadır. Batıda Kerme Körfezi ve Reşadiye Yarımadası, kuzeyde Ula ilçesi, doğuda ise Karadağ ile sınır komşusu olan Bozburun, güney cihetinde Akdeniz ile çevrelenmiştir. Konum itibariyle Datça ile birlikte anılan Bozburun, Antik dönemden bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi değeri yüksek bir yerleşimdir.
Eski adı Tymnos (Tinos) olan yerleşim, günümüzde önemli bir turizm cennetidir. Orhaniye’ye yakın tatil yerleri arasında en başlarda kendini belli eden Bozburun’a mutlaka uğramalısınız. Orhaniye ile arasında 26,7 kilometre mesafe bulunan beldeye, 30 – 35 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Bölgenin özellik, ”geleneksel yelkenliler” olarak bilinen ”gulet” imalatında küresel pazara oynaması, tüm dünyada tanınmasına vesile olmuş ve bu sayede yabancı turistlerin ilgisini çekmiştir. 35 tersane ve 18 tekne atölyesinde imal edilen bu guletlere, Bozburun’un her bir köşesinde rastlayabilirsiniz. Bozburun Yarımadası, aynı zamanda, Marmaris Milli Parkı’nın sınırları içerisinde yer almaktadır.
Velhasıl, denizle bütünleşen çam ormanları ve endemik bitki çeşitleriyle, etrafı yemyeşil dağlarla çevrelenmiş bir doğa harikasından bahsediyoruz. Sessiz, huzurlu, sakin ve dingin bir tatil geçirmek isteyenler için ideal bir adres olan Bozburun’da tarihi ve doğal güzellik açısından gezip görülmesi gereken pek çok yer mevcut. Tüm bu yerler ve de Bozburun hakkında daha fazla fikir sahibi olmak için ”Bozburun Gezilecek Yerler Listesi: Birbirinden Güzel 22 Yer, Bozburun’un Tarihi Yerleri | 7 Antik Kent ve Bozburun Yöresel Yemekleri | Ne, Nerede Yenir?” başlıklı yazılarımızı mutlaka okuyun!
Burası Neresi? Orhaniye’ye yakın tatil yerleri listemizde, sıradaki durağımız: İçmeler! Marmaris’e bağlı beldelerden bir olan İçmeler, adını, sahip olduğu şifalı içme suyundan almaktadır. Henüz, 15 yıl öncesine kadar küçük bir balıkçı köyü olan İçmeler, zamanla gelişerek turizm anlamında popüler bir tatil beldesi haline gelmiştir.
Marmaris’in 8 kilometre güneybatısında yer alan belde, Orhaniye’ye de oldukça yakındır. Dolayısıyla gelmişken İçmeler’e özellikle de İçmeler Plajı’na uğramadan dönmeyin, derim! Orhaniye ile arasında 27 kilometre mesafe bulunan İçmeler’e 30 – 35 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? İçmeler denildiğinde akla ilk İçmeler plajı gelir. Meşhur İçmeler Plajı, her yaz, özellikle yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. Plajda, deniz paraşütü, dalış, kano ve muz gibi su sporları gibi aktiviteler gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra tertemiz bir kumsala ve masmavi bir denize sahip olan plajda eğlenmemek mümkün değil!
İçmeler Plajı’na giriş ücretsiz olmakla birlikte; şemsiye, şezlong ve duş kabini gibi imkanlardan yararlanabilmek için 20 TL kiralama bedeli vermek gerekmektedir. İçmeler Plajı, tüm sezon boyunca, haftanın yedi günü, 24 saat hizmet vermeye devam ediyor!
Burası Neresi? Son yılların gözdelerinden biri olan Turunç, Marmaris’e bağlı bir kıyı beldesidir. Turunç halkının geçimi büyük oranda turizme dayanmaktadır. Zira özellikle yaz sezonunda fazlaca turist bu şirin beldeye akın etmektedir. Yemyeşil tabiatı, masmavi denizle buluşturan belde, Orhaniye’ye de oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Orhaniye’nin 30,9 kilometre doğusunda yer alan Turunç’a ulaşım yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Ulaşım için özel araç kiralayabilir veya halk otobüslerine binebilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Masmavi Turunç Koyu’yla, taptaze portakallarıyla ve plajlarıyla ünlü olan Turunç, mutlaka görmeniz gereken bir yer. Turunç, aynı zamanda tekne güzergahı üzerinde popüler bir durak. Öyle ki pek çok tekne ve yat, bu harika beldede demir atıp; masmavi denizin ve doğanın tadını çıkarıyor. Turunç, mavi bayraklı halk plajıyla da oldukça beğeniliyor.
Zira 300 metre genişliğindeki plajın temizliğine ve hijyenine fazlasıyla dikkat ediliyor. Turunç’ta gerçekleştirilen en popüler aktiviteleri; jeep safari, doğa yürüyüşü, trekking, sualtı dalışı ve paraşüt olarak sıralayabiliriz. Özellikle sualtı dalışı oldukça rövanşta; zira Turunç denizin sualtı mağaraları açısından fazlasıyla zengin!
Burası Neresi? Söğüt, Marmaris ilçe merkezinin 60 kilometre güneybatısında, Bozburun Yarımadası’nın ucunda yer alan küçük ve şirin bir köydür. Ege ve Akdeniz arasında, el değmemiş, eşsiz tabiatıyla gizli bir cennet gibi parıldayan Söğüt Köyü, sakin, sessiz ve doğa içinde huzurlu bir tatil isteyenler için biçilmiş kaftan!
Son yıllarda popülaritesini giderek arttıran Söğüt Köyü’nü, sizler de mutlaka ziyaret etmelisiniz. Orhaniye’ye yakın tatil yerleri listesinde eklenecek en güzel köylerden biri olan Söğüt ile Orhaniye arasında yalnızca 29,8 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Yolculuk ise aşağı yukarı 35-40 dakika sürüyor.
Neden Gitmeliyim? Ege’nin en güzel köylerinden biri olan Söğüt Köyü aslında iki ayrı bölgeden oluşuyor. Köyün iç bölgesinde köylülerin evleri yer alırken; kıyı kesim, otellerin yer aldığı bir tatil köyü konumunda. Gören herkes Söğüt’ün gün batımı manzarasını anlata anlata bitiremiyor, diyebiliriz. Dolayısıyla gelmişken bu manzarayı kaçırmamanızı öneriyorum. Ayrıca köyün karşısında yer alan Yunanistan’ın Symi adasının siluetini görme şansı elde edebilirsiniz. Söğüt Köyü’nde daha fazla kalmaya karar verirseniz, köyde bulunan bungalov tarzı otellerde konaklayabilir veya kamp yapabilirsiniz.
Muhteşem bir doğaya ve tertemiz, masmavi bir denize sahip olan Söğüt’te, denizin, güneşin ve kumsalın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Gelmişken, köye oldukça yakın olan; Amos Koyu, Turunç, Kumlubük ve Çiftlik koylarını ziyaret edebilirsiniz. Badem ve keçiboynuzu yetiştiriciliği yapılan köyde, zeytin, defne, kekik ve yöreye has bitkilerden yapılan organik yağlardan satın alabilirsiniz.
Burası Neresi? Orhaniye’ye yakın gezilecek yerlerden biri olan Datça, Muğla’ya bağlı on üç ilçeden biridir. Datça aynı zamanda bir yarımada olup; güneyde Akdeniz’de yer alan Hisarönü Körfezi’yle, kuzeyde ise Ege Denizi’nde yer alan Gökova Körfezi’yle çevrelenmiştir. Tarihi, M.Ö. 2 binli yıllara kadar dayanan Datça, doğal güzellikleriyle de Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden biri olma yönünde emin adımlarla ilerliyor.
Söz konusu ilçe, 235 kilometre sahil şeridi ve bu şeridin üzerinde sıralanan; Kargı Koyu ve Domuz Çukuru Koyu gibi 52 koya ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla tatil yönünden harika bir çeşitliliğe sahip! Sakin, sessiz ve huzurlu bir tatil beldesi olan Datça ile Orhaniye arasında 64,6 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk ise ortalama 1 saat sürüyor.
Neden Gitmeliyim? Datça’da; Kızlan Değirmenleri, Hızırşah Cami, Kemerli Antik, Apollon Kutsal Alanı, Reşadiye Mahallesi, Nekropolis, Dionysos Tapınağı, Küçük Tiyatro, Büyük Tiyatro gibi kalıntılardan oluşan Knidos Yamaç Evleri ve Knidos Antik Kenti ve Mehmet Ali Ağa Konağı gibi gezip görülecek pek çok yer sizleri bekliyor.
Ayrıca Yunanistan’ın Simi Adası, Datça’nın tam karşısında bulunduğu için yaz sezonu boyunca ilçeden, hemen her gün, bu şirin adaya günübirlik feribot seferleri düzenleniyor. Dilerseniz bu seferlere katılarak Simi Adası’nı görme şansı elde edebilirsiniz. Datça hakkında daha fazla fikir sahibi olmak için ”Datça Tarihi Yerler | 13 Harika Tarihi Yer, Datça Yöresel Yemekler | 23 Harika Lezzet ve Datça Gece Hayatı” başlıklı yazılarımızı mutlaka okuyun!
Orhaniye’nin gece hayatını merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Fakat biraz beklemeniz gerekiyor. Çünkü sizler için harika bir yazı hazırlıyoruz. Orhaniye gece hayatı, tüm ayrıntılarıyla yakında burada olacak! Yazımız gelene dek: Marmaris Gece Hayatı…
Orhaniye’den ne alınır ve nerede alışveriş yapılır? gibi sorularınıza en kapsamlı cevapları, ”Orhaniye’de Alışveriş” başlığı altında hazırladığımız yazımızda bulacaksınız. Sadece beklemede kalın! Orhaniye alışveriş rehberiniz yakında burada olacak!
Selimiye, Orhaniye, Datça, Kargı Koyu, Dirsek Bükü, Sığ Liman, Adaboğazı ve Tavşan Bükü, Palmiye Koyu, Datça Limanı Konaklamalı Tekne Turları
Orhaniye, küçük bir yerleşim olduğu için beldede hemen her yere yürüyerek ulaşılabiliyor. Daha uzak noktalara ulaşım genel anlamda minibüsler ve halk otobüsleriyle sağlanıyor. Toplu taşıma vasıtaların birçoğunda nakit ödeme geçerli olup; ulaşım kartı zorunluluğu bulunmuyor. Bunun yanı sıra Orhaniye civarında pek çok koya ve adaya günübirlik tekne turları düzenleniyor. Orhaniye’de gezilecek yerler listesinde ele aldığım pek çok noktaya bu turlara katılarak ulaşmanız mümkün.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…