Üsküp’te Tarihi ve Turistik Yerler | 16 Tarihi Yer

üsküp tarihi yerler

Üsküp, Makedonya’nın başkenti olarak ülkenin siyasi, ekonomik, kültürel ve tarihi açıdan merkezidir. Üsküp tarihi yerler listemizde bu güzel Avrupa başkentinin geçmişinde keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz. Üsküp’ün tarihi hakkında; Vardar Nehri kıyısında olması nedeniyle tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olan Üsküp’te MÖ 3500 yılından bu yana yerleşimin olduğu düşünülmektedir. Geçmişte Skupi, Justinijana Prima, Üsküp gibi … Devamını oku…

Renkli Üsküp Gece Hayatı

Avenue Night Club Üsküp

Vardar Nehri kıyısında konumlanan, Osmanlı döneminde de Türklerin himayesinde bulunan Makedonya, son yıllarda Balkanların önemli ziyaret noktalarından biri konumunda.  Çeşitli kültürlere ve inançlara sahip insanların bir arada yaşadığı Makedonya’nın başkenti Üsküp, ülkeye ziyarete gelenlerin mutlaka uğradığı şehirlerden biri. Şehir gece hayatı konusunda Avrupa’nın en önde gelen şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor. Siz de Üsküp gece … Devamını oku…

Makedonya Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 14 Şehir

makedonya

Makedonya Cumhuriyeti, Batı dünyasının tüm olanaklarına sahipken hala gizli bir hazine gibi turistleri kendine doğru çekiyor.

Balkanların güzel memleketlerinden ülkeyi, Makedonya gezilecek yerler listemizde inceledik ve önemli noktaları sizlerle paylaştık.

Makedonya’nın coğrafyası farklı kültürlerle etkileşime açıktır. Akdeniz, Roma, Yunan, Arnavutluk ve Osmanlı’dan tarih boyunca kültür alışverişi yapılmış. Muhteşem tarihi cazibe merkezleri ve harabeleriyle yüzyıllardır doğal bir cennet gibidir.

#1 Makedonya Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Skopje

Skopje

Türkçe adıyla Üsküp, Avrupa’nın eklektik şehirlerindendir. Her tarafında müze, çeşme, köprü ve heykel bulunuyor. Makedonya’nın ulusal kimliğinin oluşmasında bu eserlerin önemi büyüktür. Taş Köprü, Sveti Kaplıcalar Kilisesi, Tvrdina Kalesi ve Eski Türk Çarşısı gibi yerler turizmin ağırlıklı olduğu yerlere örnek verilebilir. Üsküp’ün gece hayatı için de Makedonija Caddesi’ni tercih edebilirsiniz.

=> Üsküp Eski Çarşı hakkında detaylı bilgi için bağlantı linkine tıklayın.

=> Üsküp Gezilecek Yerler

2- Bitola

bitola

Bir zamanlar “konsoloslar şehri” olarak bilinen eski bir Osmanlı kasabasıdır. Diplomatik işlerin yürütülmesi için burası bir merkez gibi kullanılmış. “Zarif ve sofistike” tanımını rahatlıkla yapabiliriz. Türk camileri ve 18. yüzyıldan kalma geleneksel evler güzel bir deneyim yaşatıyor. Kahvenizi yudumlarken etrafı seyredebileceğiniz güzel mekânlar da var.

3- Prilep

Prilep

Prilep birkaç benzersiz şeyle ünlüdür. İlk olarak; Makedonya’nın tütün sermayesini elinde bulunduruyor. İkincisi; Orta Çağ’dan kalan kilise ve manastırlar tarihi gezintilere olanak sağlıyor. Prilep’in yerlileri geleneklerini korumak için özverili çalışmalara imza atmakta.

4- Krusevo

Krusevo

Sadece 10 bin vatandaşa sahip olmasına rağmen, Krusevo bir zamanlar bağımsız bir şehirdi. Makedonlar, Osmanlı’dan ayrılıp bağımsız olmak için bu şehirde güçlerini birleştirmişler. Dolayısıyla Krusevo, Makedonya tarihinde önemli bir yere sahiptir.

5- Mavrovo Ulusal Parkı

Mavrovo Ulusal Parkı

Kayak yapmak için mükemmel bir yer olan Mavrovo; kilometrelerce orman, kanyon, şelale ve karst alanları içeren Makedonya’nın en büyük kış tatil beldesidir. Ülkenin en yüksek zirvesini Mt Korab’ı (2764 metre) da görebilirsiniz. Ziyaret zamanınız fark etmeksizin her dönem burada şaşırtıcı manzaraları seyredebilirsiniz. Doğaseverler çeşitli fauna ve flora arasında dolaşıp, göl çevresinde yürüyüşe çıkabilir.

=> Mavrovo kayak merkezi yazımızdan daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.

6- Pelister Ulusal Parkı

Pelister Ulusal Parkı

Ülkenin üç büyük milli parkının en eskisidir. Bitola yakınlarında bulunan Pelister, 2600 metrelik dağ ile sekiz doruk noktasını günlük gezginlere sunuyor. Adeta bir kaçış alanı diyebiliriz. Doğa meraklıları kara geyik, kurt, ayı, kartal, keklik gibi hayvanları görmek için buraya gelmeyi tercih ediyor. Köprüler, nehirler ve kayalıklarla macera eksiksiz yaşanıyor.

=> Makedonya köprülerinin detaylı anlatımı için diğer içeriğimize bakabilirsiniz.

7- Stobi

Stobi

Ülkedeki en önemli arkeolojik alanlardan biri Stobi’de bulunur. 7. yüzyılda Paeonia Kralı tarafından kurulan kent, Romalılara ve Bizanslılara kadar birkaç kez el değiştirdi. Eski bir Roma ticaret rotasında stratejik olarak yer alan Stobi, Sırbistan’daki Tuna’dan Yunanistan’daki Ege Denizi’ne kadar tüccarların hızlı hareket edebildiği bir bölgeydi. Üsküp’ten sadece bir saatlik mesafededir.

8- Gevgelija

Gevgelija

Muhtemelen tüm Makedonya’nın en gözde turistik yeri olan Gevgelija, eğlence adına büyük bir üne sahiptir. Kumarhaneler, beş yıldızlı oteller, gece kulüpleri, galeriler ve konser mekanları nedeniyle buraya “Makedonya Las Vegas‘ı” deniyor.

Kumar masalarından uzak duranlardansanız kükürtlü hamamları, spa tesislerini, ormanlık alanları da tercih edebilirsiniz.

9- Povardarie

Povardarie

Makedonya’da 24 bin hektarı aşkın üzüm bağı var. Bağcılık konusunda da 2000 yıllık bir tecrübe konuşuyor. Dünyaca ünlü Makedon şarapları Provardarie’de üretilmektedir. Vranec ve Smederevka en popülerler arasında yer alıyor. Ziyaretiniz sırasında tadımlık deneme şansını kaçırmayın. Şaraphaneleri de gezip üretim sürecini ve sonrasını deneyimleyebilirsiniz.

10- Strumica

Strumica, keşfedilmeye değer birçok harika cazibe merkeziyle Doğu Makedonya’da bulunuyor. Smolare ve Kolesino şelalelerine doğru yürüyüş yaparak keyifli bir tur yapabilirsiniz. Veljusa ve Vodoca gibi çarpıcı manastırlarda mola verip yerliler ile sohbet etmeyi de düşünebilirsiniz. 11. yüzyılda inşa edilmiş St. Bogorodica Eleusa’yı görmeyi sakın unutmayın.

11- Ohrid

ohrid

Şehrin en büyük gölü olan Ohrid, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. Ohrid şehir olarak da UNESCO’nun radarına girmiştir. Aziz Sofya Kilisesi, antik tiyatro, Aziz Clement Kilisesi ve Tsar Samuil’in Kalesi inanılmaz bir keyif vadediyor. 2800 metreye kadar yükselen dağ ile Ohrid sadece kültürel değil, doğa anlamında da güzel bir konuma sahip. Ülkenin en zengin ve en eski manastırlarından Aziz Naum buraya 30 kilometre uzaktadır.

12- Struga

Struga
DCIM100MEDIADJI_0056.JPG

“Şiir Şehri” olarak adlandırılan Struga dolaşırken rahatladığınız güzel, şirin bir kasaba. Makedonya’nın ulusal marşı “Denes nad Makedonija se raga” Struga doğumlu Vlado Maleski tarafından yazılmış. Turistler genelde Eski Çarşı, Aziz George Kilisesi, Halveti Teke ve Goce Delcev Caddesi’ni geziyor.

13- Tikves Gölü

Tikves Gölü

1968 yılında inşa edilen Tikves Gölü ülkenin en büyük ve en eski yapay gölüdür. Gölde tüplü dalış, yelken, kayak ve kano gibi aktiviteler sunuluyor. Yaz aylarında ise yamaç paraşütü ve dağ bisikleti grupları buluşmalarını burada gerçekleştiriyor. Vadinin verimli topraklarında birçok meyve bahçesi de bulunur. Organik meyveleri yanınızda götürebilirsiniz.

14- Kumanovo

Kumanovo

Üsküp’ün dışında yer alan Kumanovo, ülkenin en büyük şehirlerinden biridir ve Makedon-Sırp kültürünün fantastik bir karışımıdır. Roma, Arnavut ve Türk azınlıklarının etnik izleri de Kumanovo’ya renklilik katmış.

*Balkanlara doğru bir tatil düşünceniz varsa Makedonya’yı seçenekleriniz arasına alabilirsiniz. Ülkenin tarihsel yolculuğunda başka kültürlerle sürekli

Üsküp Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

üsküp havalimanı ulaşım rehberi

Şehir Hakkında; Balkanların en turistik noktalarından biri olan Üsküp, Kuzey Makedonya’nın başkenti ve zengin bir tarihe sahip şehridir. Tarih boyunca birçok farklı imparatorluğun parçası olduktan sonra bile kimliğini korumayı başaran bir şehir. Üsküp, Büyük İskender Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve sosyalist Yugoslavya’nın bir parçası oldu. Bu Üsküp’ü Doğu ile Batı arasındaki kültürün … Devamını oku…

Fotoğraflarıyla Birlikte En Detaylı Üsküp’te Gezilecek Yerler Listesi

Üsküp gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Makedonya’nın başkenti Üsküp, Avrupa’da tarihin ve doğa güzelliklerin iç içe olduğu en sevilen turistik şehirlerden biridir. Makedonca konuşulan şehirde yarım milyondan fazla kişi hayatını sürdürmekte. Hristiyan Avrupa şehirlerine oranla %40 civarında Müslümanında yaşadığı şehir, daha etnik ve geleneksel bir havaya sahiptir. Bunun en önemli etkilerinden biri de … Devamını oku…

Üsküp’te Ne Yenir? Ne İçilir? | Üsküp’ten 20 Lezzet Esintisi

Üsküp'te ne yenir? Ne içilir?

Balkanların önemli turizm şehirlerinden biri olan Skopje ya da Üsküp yeme içme konusunda da tam bir Balkan şehri. Burası aynı zamanda Makedonya’nın da başkenti olma özelliğini taşıyor. Burada tipik Balkan yemeklerinin neredeyse hepsini tadabilirsiniz. Yakın zamanda bu şehri ziyaret etmek isteyenler için “Üsküp’te ne yenir? Ne içilir?” başlıklı geniş bir liste hazırlamanın faydalı olacağını düşündük … Devamını oku…

Makedonya’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 12 Yöresel Lezzet

polnetiki

İçinde onlarca farklı kültürün izlerini taşıyan ülke Makedonya, bu çeşitliliği mutfağında da hakkıyla temsil ediyor. Damak tadınıza yakın tatlar deneyebileceğiniz Makedonya’da ne yenir, ne içilir öğrenmek için listemize göz atın… Makedon mutfağı, iklimi ve coğrafyası sayesinde oluşan protein ağırlıklı yemekleri ve leziz tatlılarıyla göz dolduruyor. Akdeniz ülkelerinden Roma’ya, Yunanistan’dan Osmanlı Devleti’ne kadar farklı medeniyetlerin etkisinin … Devamını oku…

Üsküp Eski Çarşı, Makedonya

Makedonya‘nın ruhunu en iyi hissedebileceğiniz yerlerin başında gelen Eski Çarşı, Osmanlıdan günümüze miras kalan Balkanlardaki en özel yerlerden biri.  Toplamda 712 dükkanın faaliyet gösterdiği çarşıda birçok farklı zanaat dallarına ait dükkanlardan alışveriş yapma imkanına sahip oluyorsunuz. Otantik havasıyla hem alışveriş yapmak hem de keyifli bir gezinti için Eski Çarşı Makedonya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında … Devamını oku…

Bizi Takip Edin