Orhaniye

Kuzeyde Hisarönü, güneyde Söğütköy, doğuda Turunç ve batıda Akdeniz ile çevrelenmiş olan Orhaniye, Muğla ili Marmaris ilçesine bağlı 1.377 kişilik nüfusu olan bir mahalle. Bölgelere ait ilk kalıntılara M.Ö. 3. yüzyılda rastlanan Orhaniye’nin bilinen ilk adı Kırsavil olarak kayda geçiyor. Birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Baybassos Antik Kenti’nin eteklerinde yer alan Orhaniye, Hisarönü Körfezi’nde yer aldığı için turizm büyük bir öneme sahip. İlçe merkezi olan Marmaris dışında bir tek burada marina bulunuyor.

Orhaniye, doğal güzelliğinden bir şey kaybetmemiş yemyeşil bir cennet olan Kızkumu Plajı sayesinde dünyaca tanınıyor. “Kızkumu” adının, sevgilisini arayan genç bir kadının cebindeki kumları denizin içine doğru dökerek yürümesine rağmen sevgilisine ulaşamadan boğularak öldüğünü anlatan bir efsaneye dayandığı söyleniyor. Koyu karadan başlayıp iki bölen kumulların oluşturduğu sığ deniz 600 metrelik kıyı şeridine sahip.

En fazla yağışı kış aylarında alan Orhaniye iklimi sıcak ve ılıman. Birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Orhaniye’de tarım, hayvancılık, arıcılık ve turizm bölge halkının başlıca geçim kaynakları olarak sıralanıyor. Adını eskiden bölgede yaşamış olan Rodos şövalyelerinden alan Şövalye Adası, Orhaniye’nin meşhur yerlerinden bir diğeri.

Akşam mehtap turları yapabileceğiniz teknelerle gündüzleri Selimiye ve İnbükü koyları ile Hisarönü Körfezi’nde yer alan diğer koyları gezebilirsiniz. Ayrıca “Aşk Adası” olarak da bilinen Dişlice Adası’na da tekne seferleri bulabilirsiniz. Burası engebeli volkanik kayalarıyla ve Bencik koyu tarafındaki ufak plajlarıyla seyahat lisesine eklenmeyi hak ediyor. Tekne turu yaparken balık tutmanız, molalarda şnorkelle denizin altı dünyasını keşfe çıkmanız ve güzel anılarınızı ölümsüzleştirmek için bolca fotoğraf çekmeniz mümkün. Eğer bütçe sorununuz yoksa Hisarönü Körfezi’ne gelip Orhaniye’den geçen yatlardan birini kiralayarak daha eşsiz güzellikteki bu doğa harikasını konforlu bir şekilde yeniden fethedebilirsiniz.

Orhaniye’de gece hayatını nasıl dilerseniz öyle şekillendirebilmeniz mümkün. İsterseniz küçük gece yürüyüşleri yapın, isterseniz bir aile çay bahçesinde huzuru yudumlarcasına çayınızı için. Eğer enerjinizi atmak ve kendinizi deşarj etmek niyetindeyseniz, gecenizi bölgedeki bar ve diskolarda geçirin. Seçenekler bol, hepsinin de tadı başka.

Her sene düzenlenmesinden ötürü bir gelenek haline gelen Halit Narin Kupası Optimist Yarışları ile yüzlerce spor tutkunu Orhaniye koyunda yelkenlileri ile yarışıyor. Karadut Festivali, Bal ve Kültür Festivali ile Hisarönü Yat Festivali bölgenin en iyi festivalleri arasında gösteriliyor.

Marmaris’e 20 kilometre mesafedeki Orhaniye köyüne her yarım saatte bir minibüs kalkıyor. Eğer özel aracınızla gelecekseniz Marmaris-Datça yolunda ilerlerken yol ayrımında Bozburun yönüne dönmeniz gerekiyor. Eğer ilçe merkezinden Kızkumu Plajı’na gidecekseniz yine Marmaris-Orhaniye minibüslerini tercih edebilirsiniz. Özel aracınızla seyahat edecekseniz Marmaris-Datça karayolunda 29 kilometre ilerledikten sonra Hisarönü-Orhaniye-Selimiye sapağından dönüp 5 kilometre civarında ilerlemeniz gerekiyor.