*Hap Niteliğinde Bilgiler
Şehir Hakkında; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en doğu ucunda bulunan Şırnak, batıda Mardin, kuzeyde Siirt, kuzeydoğuda Hakkari, güneyde ise Irak ve Suriye ile komşudur. Güneydoğu’nun medeniyetler beşiği olarak bilinen Şırnak, çok eski bir tarihi geçmişe sahiptir. Katip Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı Seyahatname’de ve tarihi rivayetlerde, Şırnak’ın tarihinin Nuh Tufanı öncesine kadar dayandığı biliniyor. Birçok farklı medeniyetin başkenti olan Şırnak, himayesinde barındırdığı eserlerinde bu tarihi dokuyu hissettiriyor. Tarihi, doğal güzellikleri ve tüm varlığıyla Şırnak’ta gezilecek yerler listesini keşfetmeli ve bir yolculuğa çıkmalısınız…
Kaç Günde Gezilir; Şırnak’ı ortalama 1-2 günde gezebilmeniz mümkün.
Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Şırnak’ı ilkbahar aylarında ziyaret etmeniz daha uygun olacaktır.
Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için Ulaşım Rehberi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ne Yenir; Şırnak’ın meşhur lezzetleri arasında; kutlık, serbidev, kipe, hekeheşandi ve meyre yer alıyor. Daha detaylı bilgiye ulaşmak için Şırnak’ın yöresel yemekleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
- Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 21.30₺
*Şırnak’ta Gezilecek Yerler Videosu
*En Popüler Yerler
-Seyir ve Manzara Noktaları
1.Kasrik Boğazı
Burası neresi? Kartpostallık görüntüsüyle gelenleri büyüleyen Kasrik Boğazı, Cizre-Şırnak karayolu üzerinde bulunuyor. En önemli geçit özelliğini taşıyan bu boğaz, mükemmel bir doğa manzarasına sahiptir. Doğal sit alanında 18 farklı bitki türüne ve 141 farklı hayvan çeşidine ev sahipliği yaptığını söylemeliyiz.
- Adres: 73002 Kasrik/Şırnak Merkez/Şırnak
- Yol tarifi al >
-Kaplıcalar
2.Belkısana Kaplıcası
Burası neresi? Dicle Irmağı kıyısında, Güçlükonak ilçesi Düğünyurdu Köyü yakınında yer alan Belkısana Kaplıcası, mutlaka Şırnak’ta gezilecek yerler listenizde yerini almalı. Sıcaklığı 67 derece olan suyun içerisinde, kalsiyum ve sülfit yer alıyor. Yerli ve yabancı pek çok kişinin ziyaret ettiği bu kaplıca suyunun, romatizma ve kadın hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca bölgede konaklayabileceğiniz bir termal otel de yer alıyor.
3.Zümrüt Kaplıcası
Burası neresi? Beytüşşebap ilçesine 7 km mesafedeki Ilıcak Köyü’nde yer alan Zümrüt Kaplıcası, bir diğer tercih edebileceğiniz kaplıcalar arasındadır. Su sıcaklığı 39 derece olan kaplıca suyunun, romatizma ve cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Hatta bu hastalıkların dışında daha pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bilindiği için, çevre illerden pek çok ziyaretçiyi ağırladığını söylemeden geçemeyiz.
*Doğa İçinde Gezilecek Yerler
-Yeşil Alanlar ve Parklar
4.Yılmaz Güney Parkı
Burası neresi? Silopi ilçesinde yer alan Yılmaz Güney Parkı, dinlenebileceğiniz yerlerden biridir. Özellikle bahar ayları ile harika bir manzaraya bürünen parkta, keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
- Adres: Nuh, 73400 Silopi/Şırnak
- Yol tarifi al >
-Dağlar
5.Cudi Dağı
Burası neresi? Şırnak ve Silopi arasında yer alan Cudi Dağı, 2.114 metre yüksekliğe sahiptir. Dinler tarihi, özellikle İslam dini, açısından ayrı bir önemi olan dağ, Şırnak denildiğinde akla gelen ilk yerlerdendir. Pek çok tarihi olaya tanıklık eden Cudi Dağı, aynı zamanda birçok farklı medeniyetlerden de izler taşıyor.
Neden gitmeliyim? Hem Kuran-ı Kerim’de hem de tarihi kaynaklarda Nuh’un Gemisi’nin, tufandan sonra Cudi Dağı’na oturduğu belirtilmesi, dağın en büyük özelliğidir. Bu bakımdan incelendiğinde, Şırnak’ın insanlık tarihinin ilk yerlerinden biri olduğu anlaşılıyor. Nuh Peygamber Ziyaret Tepesi olarak da anılan Cudi Dağı’nı, kesinlikle Şırnak’ta gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.
- Adres: 73202 Bozalan/Cizre/Şırnak
- Yol tarifi al >
6.Küpeli Dağı
Burası neresi? Şırnak’ın kuzeydoğusunda yer alan Küpeli Dağı, bir diğer adıyla da bilinen Gabar Dağı, Güneydoğu Toroslar üzerinde konumlanıyor. Batı ve güneyinden Dicle Nehri geçen dağın güneydoğusunda Cudi Dağı, kuzeyinde ise Eruh Dağları yer alıyor. Ardıç ve meşe ormanları ile kaplı olan dağ, güvenlik nedeniyle insan kullanımına sınırlı olup, Türkiye’nin en yabanıl parçalarından biridir.
Neden gitmeliyim? Nehir boyunca el değmemiş yaşam alanı, meşe ormanları, sarp kayalıklar ardıç toplulukları, kuru tarım alanları ve dağ bozkırları ile önemli yerlerden biridir Küpeli Dağı. Bunun yanı sıra burada; kızıl akbaba, tavşancıl, çizgili sırtlan, dağ keçisi ve vaşak gibi birçok farklı hayvana da rastlamanız mümkün.
- Adres: 73702 Bulmuşlar/Güçlükonak/Şırnak
- Yol tarifi al >
*Şırnak’a Yakın Gezi ve Tatil Yerleri
-Turistik Şehirler
7.Mardin
Burası neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en çok merak edilip tercih edilen şehirlerinden biridir Mardin. Dicle ve Fırat Nehirleri arasında kalan Mardin, Türkiye’nin en kalabalık yirmi altıncı şehridir. Kendisine özgü mimarisi ve köklü tarihi geçmişi ile adından sıkça söz ettiren şehir, İpek Yolu üzerinde yer almasıyla da oldukça önemli bir konumdadır. Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Mardin, camileri, kiliseleri, manastırları, türbeleri ve daha birçok güzelliğiyle mutlaka ziyaret edilmesi gerekiyor.
Neden gitmeliyim? Mardin’e geldinizde; Mardin Kalesi, Deyrulzafaran Manastırı, Zinciriye Medresesi, Mor Behnam Kilisesi, Mardin Dara Antik Kenti, Mardin Müzesi, Sabancı Mardin Kent Müzesi, Mor Gabriel Manastırı, Surur Hanı, Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi, Mardin Evleri, Mardin Kültürel Peyzaj Alanı ve daha birçok noktayı ziyaret etmelisiniz. Daha detaylı bilgi için ya Mardin gezilecek yerler ya da Mardin’in tarihi yerleri adlı yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Kaçırmayın! Ayrıca Mardin yöresel yemeklerini merak ediyorsanız bu alana da ilgi gösterebilir ya da Mardin kamp yerlerini inceleyerek bu merakınızı da giderebilirsiniz. Mardin’ne nasıl giderim diye düşünecek olursanız, Mardin havalimanı ulaşım rehberi adlı yazımızı okuyarak, daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.
*Şırnak Mardin arası mesafe 193 km’dir.
8.Siirt
Burası neresi? Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın kesişim noktasında yer alan Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanıyor. Tarihi Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan Siirt, tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Anadolu’daki Türklerin ilk yerleşim yaptığı bölge olan Siirt, hem ilmi hem de tarihi açıdan sizleri etkisi altına alıyor.
Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Saat Kulesi, Siirt Ulu Cami, Botan Mağaraları, Veysel Karani Türbesi, Cumhuriyet Cami, Sağlarca Kaplıcası, Kormas Kalesi, Erzen Ören Yeri, Derzin Kalesi, Tillo Kalesi Cam Seyir Terası, Rasıl Hacar, Botan Kanyonu ve daha birçok noktayı gezinize dahil etmelisiniz. Bunlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak adına Siirt gezilecek yerler veya Siirt tarihi yerler adlı yazılarımızı okumalısınız. Ayrıca Siirt’in yöresel yemeklerini merak ediyorsanız, hemen keşfetmelisiniz!
*Şırnak Siirt arası mesafe 96 km’dir.
9.Hakkari
Burası neresi? Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Hakkari, nüfus bakımından ülkenin en kalabalık altmış ikinci şehri olurken, yüz ölçümü açısından ise ülkenin kırk yedinci büyük şehridir. Yüzde 88’i dağlarla kaplı olan Hakkari, köklü tarihi geçmişe sahiptir. Bu nedenle de tarih boyunca birçok farklı uygarlığın himayesinde altında kaldığını söyleyebiliriz. Camileri, kaleleri, sarayları, kiliseleri, köprüleri ve daha pek çok gezilecek yeriyle görülmeye değer şehirlerimiz arasındadır.
Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Seyithan Gölü, Meydan Medresesi, Cennet Cehennem Vadisi, Şemdinli Taş Köprü, Durankaya Yaylası, Kayme Sarayı, Cillo Buzulları, Mor Dağı, Sümbül Dağı, Ore Şelalesi, Merga Bütan Kayak Merkezi ve daha birçok yeri gezmeyi unutmamalısınız. Daha detaylı bilgi için hem Hakkari’de gezilecek yerler hem de Hakkari’nin tarihi yerleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Kaçırmayın! Eğer Hakkari’ye nasıl giderim diyorsanız Hakkari havalimanı ulaşım rehberi yazımızı, hangi yemeği meşhur diye merak ediyorsanız Hakkari’nin yöresel yemekleri adlı yazımızı inceleyebilirsiniz. Son olarak Hakkari gece hayatı yazımıza da bir göz atabilirsiniz.
*Şırnak Hakkari arası mesafe 192 km’dir.
*Tarihi Yerler
İçerisinde pek çok tarihi yapıya yer veren Şırnak, kalelerden ören yerlerine kadar, camilerden kiliselere kadar, medreselerden manastırlara kadar pek çok gezi noktasına sahiptir. Tarih açısından en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şırnak, geçmişin izlerini günümüze kadar taşıyarak o tarihi dokuyu her birimize hissettirmeyi başarıyor.
Finik Ören Yeri ve Kalesi, Cizre Kalesi, Bazebde Ören Yeri, Kasrik Ören Yeri, Nuh Peygamber Türbesi, Kırmızı Medrese, Abdaliye Medresesi, Cizre Ulu Cami, Hz. Nuh Cami, Mir Abdal Cami, Mem-u Zin Türbesi, Mor Gabriel Manastırı, Meryem Ana Kilisesi, Maraday Kilisesi, Yafes Köprüsü, Beyaz Köprü, Hamidiye Kışla Binası… Tüm bunları ve daha fazlasını Şırnak tarihi yerler adlı yazımızda bulabilirsiniz.
*Gece Hayatı
Şırnak gece hayatı aktif ve canlı olmadığı için, genelde daha çok cafe ve açık hava alanlarında eğlenceli zaman geçiriliyor. Arkadaşlarınızla ya da sevdiklerinizle vakit geçirmek için en ideal yol cafe olacaktır. Farklı aktivite yapmak isterseniz de, güzel bir açık alan seçip doyasıya piknik yapabilirsiniz. Bunun dışında yapacağınız fazla bir şey yok çünkü kent merkezinde tek tük gazinolar açık olsa dahi, içki içip dans edebileceğiniz ya da canlı müzik eşliğinde eğlenebileceğiniz mekan bulunmuyor.
*Yapılacak Şeyler
-Yapmadan Dönme
- Kasrik Boğazı’na git ve eşsiz manzaranın tadını çıkar!
- Belkısana Kaplıcası ya da Zümrüt Kaplıcası’na git ve şifalı sularından faydalan!
- Cudi Dağı ya da Küpeli Dağı’nı yakından görmeden dönme!
*Şehir İçi Ulaşım
Şırnak şehir içi ulaşımda, otobüs ve dolmuş gibi toplu taşıma araçların yanı sıra taksiler kullanılıyor.