Side

Side’de Gezilecek Yerler Listesi: En Güzel 36 Yeri Keşfet !

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında: Side, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. Antalya bilindiği üzere Türkiye’de yaz talilin merkezlerinden biridir. Antalya’da da en sıklıkla tercih edilen tatil beldelerinden biri de Side’dir. Normal şartlarda 14.115 nüfusa sahip olan Side’de bu oran yaz sezonu boyunca ikiye katlanmaktadır. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan bu şirin belde, tarih, arkeoloji ve kültür bakımından oldukça zengindir.

Kaç günde gezilir: Side’yi gezmek için 2 gün yeterli olacaktır.

Ziyaret için en iyi zaman: Akdeniz ikliminin etkisi altında olan Side’nin en popüler dönemi kuşkusuz yaz mevsimidir. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında yoğun bir turist akınına uğrayan Side’ye Eylül veya Mayıs gibi bahar aylarında da gidilebilir.

Müze kartları: Side’ye özel bir müze kartı bulunmamakla birlikte; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart ve Müzekart+ ile Side Müzesi, Side Antik Kenti ve Side Antik Tiyatro gibi pek çok yere indirimli ya da ücretsiz girmek mümkündür.

Havalimanı/Merkez Ulaşım: Side’ye havayolu üzerinden ulaşım Antalya Havalimanı ile sağlanmaktadır. Antalya Havalimanı’ndan Side’ye ulaşmak için HAVAŞ, otobüs ve transfer gibi imkanlar havalimanında mevcuttur. Antalya Havalimanı’nın ulaşım olanaklarıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayın: Antalya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Ne Yenir: Tüm Akdeniz coğrafyasında olduğu gibi Side mutfağında da zeytinyağlılar, salatalar, sebze yemekleri, ot kavurmaları ve deniz ürünleri ağırlıktadır. Dolayısıyla Antalya’nın Yöresel Yemekleri | 17 Lezzet başlıklı yazımız, Side mutfağı hakkında da fikir sahibi olmanızı sağlayacaktır.

  • Ortalama kişi başı restoran ücreti: 30-35 TL
  • Ortalama kişi başı kahve ücreti: 15 TL

*Side Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yapılar

1. Side Antik Kenti

Burası Neresi? Anadolu’nun en eski yerleşim birimlerinden biri olan Side’nin kuruluşun, MÖ 7. yüzyıldaki Hitit Dönemi’nden öncesine dayandığı tahmin ediliyor. Sırasıyla; Hititler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlıların yaşam alanı olan kent, bu dönemlerin her birinden kalan izlerini taşımaya devam ediyor. Bunlardan biri olan Side Antik Kenti, özellikle tarih ve arkeoloji tutkunları tarafından her yıl yoğun ilgi görüyor.

İsim anlamı olarak Anadolu dilinde ‘‘Nar’’ anlamına gelen Side’nin kendine has bir dili olduğu saptanmıştır. Yazıtlarla ortaya çıkarılan bu dilin ”Sidece”nin çeşitli kaynaklarda Anadolu’nun yerli halkı olan Luvilerin kullandığı Luvice kökenli bir dil olduğu düşünülüyor. Side, önemli bir liman kenti olarak, dönemin bilim, kültür ve ticaret merkezi niteliğiyle oldukça önemli bir konuma sahipti.

Neden Gitmeliyim? Hristiyanlığa geçmeden evvel; başta Apollon ve Athena olmak üzere Aphrodit, Ares, Asklepios, Hegaia, Kharitler, Demeter, Dionysos, Hermes gibi birçok tanrıya inancının mevcut olduğu Side, tapınak yönünden oldukça zengin. Lakin Arap akınları, Kıbrıs Krallarının saldırıları, Ceneviz, Venedik ve Rodos korsanlarının saldırıları ve Haçlı Seferleri sırasında yaşanan yağmalarla iyice tahrip olan kentten kalan kalıntılar, Side Antik Kenti’nin ana yapı taşlarını oluşturuyor.

Bu yapılar: Şehir kapısı, surlar, Nymphaeum, sütunlu caddeler, suyolu, Zafer Takı, Ticaret Agorası, Antik Tiyatro, Agora Hamamı (Side Müzesi), Vespasian Çeşmesi ve Anıtsal Kapı, Dionysos Tapınağı, bazilika, Liman Hamamı, Piskoposluk Sarayı ve Bazilikası, Athena Tapınağı, Apollon Tapınağı, Güney Bazilikası, Devlet Agorası, Büyük Hamam, Vaftizhane ve Philippus Attius Suru’ndan oluşuyor.

Antalya’da bir yarımada üzerine kurulmuş olan Side Antik Kenti, Pamfilya’nın diğer antik kentlerinde olduğu gibi ana kapıdan başlayıp, iki taraflarında da Korint başlıklı sütunlu portiklerin yer aldığı antik bir cadde boyunca uzanıyor. Hem Antalya’nın önemli turizm noktalarından biri hem de Side’nin simgesi olan bu antik kent mutlaka görülmeli!

  • Adres: Selimiye Mahallesi, Çağla Sk. 07330 Manavgat/Antalya
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi (15 Nisan-2 Ekim): 08.30-19.30 / Kış Dönemi (3 Ekim-14 Nisan) 08.30-17.30
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Side Antik Tiyatrosu

Burası Neresi? Side Antik Kenti’nin meydanında, yarımadanın daraldığı kısmında yer alan Side Antik Tiyatrosu’nun tam olarak hangi dönemde yapıldığı bilinmese de MÖ 2.yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Zira olağanüstü mimarisiyle Anadolu’daki diğer antik kentlere ilham olduğu anlaşılıyor. Side gezilecek yerler denildiğinde, önerilen ilk yerlerden biri olan Side Antik Tiyatrosu, toplam 20 bin kişilik kapasiteye sahip. Helenistik Dönem ve Roma mimarisinin izlerini taşıyan tiyatro, kemerli mekanlar üzerine inşa edilmiş olmasıyla Anadolu’da tektir. Zira Anadolu’da bulunan antik kentlerin geneli dağ yamacına yaslanmış bir şekildedir.

Neden Gitmeliyim? Scene, Oskestra ve Cavea olmak üzere üç bölümden oluşan Side Antik Tiyatrosu, aynı zamanda Pamphylia Bölgesi’nde inşa edilen en büyük anıtsal tiyatro olma ayrıcalığına sahiptir. Geç İmparatorluk Dönemi’nde hayvan dönüşleri ve gladyatör savaşları gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği tiyatronun, Bizans Devri’nde bir nevi açık hava kilisesi olarak hizmet verdiği biliniyor. Side Antik Tiyatrosu, günümüzde birçok ünlü sanatçının, müzik gruplarının orkestraların sahne aldığı açık hava konserlerine ve çeşitli tiyatro gösterilerine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin tarihi yerleri arasında oldukça popüler olan Side Antik Tiyatrosu kesinlikle ziyaret edilmeli!

  • Adres: Side, Liman Cd. 07330 Manavgat/Antalya
  • Tel: 444 6 893
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi (15 Nisan-2 Ekim): 08.30-19.30 / Kış Dönemi (3 Ekim-14 Nisan): 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 30 TL *Müzekart veya Müzekart+ sahipleri ve de öğretmenler ücretsiz giriş yapabiliyor.
  • Yol tarifi al >

3. Apollon Tapınağı – Athena Temple

Burası Neresi? Side’nin tarihi yerlerinden biri olan Apollon Tapınağı, Roma Barışı olarak bilinen dönemde inşa edilen iki tapınaktan biridir. Tapınağın ithaf edildiği Apollon, Yunan mitolojisinde ışığın, güzelliğin, müziğin, sanatların, güneşin, şiirin ve ateşin tanrısı olup; aynı zamanda Side kentinin baş tanrıları arasında yer alıyor. Zeus ve Leto’nun oğlu, Artemis’in ikiz kardeşi olan Apollon’un başarılı bir kahin olduğu da edinilen bilgiler arasında.

Side Antik Kent’inde, Bizans bazilikasının tam ortası ve  antik limanın hemen girişinde yer alan Apollon Tapınağı’nın kuruluşu, M.S. 150 yıllarına kadar dayanıyor. Tapınağın, kente gelecek olan düşmanlara kentin tanrılar tarafından korunduğuna dair korku vermek amacıyla yapıldığı düşüncesi, üzerinde hemfikir olunan bir görüştür.

Neden Gitmeliyim? Roma düzeninde ve peripteros planına uygun biçimde dikdörtgen şeklinde inşa edilen tapınağın üzerinde bulunan Korint başlıklı sütunlar gerçekten görülmeye değerdir. Tapınak taşlarının bir kısmı Hristiyan kentine dönüşmeye başlayınca bazilika yapımında kullanılmak üzere sökülmüş olsa da 1982-1990 yılları arasında restore edilerek, Side turizmine kazandırılmıştır. Restorasyon çalışmaları belirli aralıklara sürdürülüyor.

Kaçırmayın! Apollon Tapınağı’nın konumlandığı yerde Athena Temple (Athena Tapınağı) da bulunuyor. Lakin tapınaktan geriye pek bir şey kalmadığı için hakkında fazla bilgiye ulaşmak çok mümkün değil.

  • Adres: Side, Cumhuriyet Blv. No:50, 07600 Manavgat/Antalya
  • Tel: 0242 753 10 06
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi: 08.30 – 19.00 / Kış Dönemi: 08.00 – 18.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Agora, Devlet Agorası ve Agora Hamamı

Burası Neresi? Side Antik Kenti’nin kalbi sayılabilecek Agora, şehrin çarşısı ve ticaret merkezi olarak düşünülebilir. Plan olarak kare bir alanda dört tarafı sütunlu girişlerle çevrelenmiş olan Agora’nın kuzeyin antik dükkanların kalıntıları, güneybatısında ise halk tuvaleti olarak kullanılan kubbeli bir yapı bulunuyor. Bu kubbeli yapının Anadolu’daki en süslü ve en iyi korunmuş halk tuvaleti örneği olduğu söyleniyor. Agoranın tam ortasında, Şans Tanrıçasına ithaf edilmiş, piramit şeklinde çatısı ve 12 sütunluk dış cephesi olan daire biçimli bir tapınak bulunuyor. Ne yazık ki yalnızca tapınağın podyumu günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Merkezi agoranın güney kenarı boyunca uzanan bir caddeyle ikinci bir agoraya ulaşılıyor. Devlet agorası olarak da bilinen bu alan da yine kare plana sahip olup; Lon tarzı sütunlarla etrafı çevrilmiştir. Devlet Agorası’nın ortasında, bir zamanlar köle pazarı olarak kullanıldığı tahmin edilen yüksek bir platform bulunuyor. Agora’nın doğu tarafındaki sütunun arkasında kütüphane ya da imparatorluk sarayı olduğu düşünülen; geniş, süslü ve üç odalı bir yapı bulunuyor. Yine bu alanda yer alan ve MS 5. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Agora Hamamı ise uzun bir süredir müze olarak kullanılıyor.

Bizans mimarisinin güzel bir örneği olan ve beş odadan oluşan hamama iki kemerli bir kapıdan giriliyor. Küçük bir soğuk su havuzu bulunan ilk oda soğukluk, yani serinleme odası, diğer oda kubbeli terleme odası, en büyük oda olan üçüncü oda ise sıcak oda olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Antik kentin önemli bir parçası olan Agora, Devlet Agorası ve Agora Hamamı’nı Side gezilecek yerler listesine sizler de mutlaka eklemelisiniz.

  • Adres: Side, Gül Sk. No:64, 07330 Manavgat/Antalya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Anıtsal Çeşme (Nymphaeum)

Burası Neresi? Roma Dönemi’nden kalma en görkemli çeşme olarak bilinen Anıtsal Çeşme (Nymphaeum), Side Antik Kenti’nin içinde yer alıyor. MS 2.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Anıtsal Çeşme, şuan iki katlı olsa da aslında üç katlı bir yapı olduğu düşünülüyor. Roma Çeşmesi ve Dokuz Çeşmesi olarak da bilinen Nymphaeum, 20 metre yüksekliğe ve 50 metre genişliği sahip.

Çeşmenin su kaynağını ise antik şehirde bulunan su kemerleri oluşturuyor. Korint başlıklı sütunlar, zarif heykeller ve özgün fresklerle süslenmiş mimari açıdan oldukça estetik bir antik çeşme örneği olan Anıtsal Çeşme (Nymphaeum), mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yapı. Dolayısıyla Side’de gezilecek yerler listesine bu harika yapıyı gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

Kaçırmayın! Manavgat ilçe merkezinden, haftanın yedi günü belirli aralıklarda düzenli olarak hareket eden Side minibüsleri ve otobüsleriyle Anıtsal Çeşme’ye ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Side, 07330 Manavgat/Antalya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Vespasianus Çeşmesi

Burası Neresi? Side’nin sembolik ve ikonik yapılarından biri olan Vespasianus Çeşmesi, Antik tiyatronun yanındaki agoranın batı ucunda yer alıyor. Çeşme, 69-79 yılları arasında tahta çıkmış olan Roma İmparatoru, Imperator Caesar Vespasianus Augustus’un adını taşıyor. Side müzesi ile 15 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğinde bir kemerle bağlanan çeşme, Roma ve Helenistik mimarinin en güzel örneklerin biri olarak dikkat çekiyor. Side gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken tek kurnalı Vespasianus Çeşmesi, üzerinde bulunan mermer frizler ile görülmeye değer bir yapı.

7. Side Limanı

Burası Neresi? Side’ de, Apollon antik tapınağının hemen yanında yer alan Side Limanı, beldeye gelen ziyaretçilerin yat turu ve yat kiralama taleplerini karşılayabilecek sayıda tekne sahip olan bir yat limanıdır. Küçük bir liman olmasına rağmen hem görüntü itibariyle hem de konum itibariyle oldukça güzel bir yapıya sahip olan Side Limanı’nda, lüks motoryatlar, restoranlar, dalış tekneleri, tur tekneleri ve devasa temalı tekneler bulunuyor.

Side Limanı, muhteşem Akdeniz manzarasını karşısına alan bir dizi oturma alanına, bank ve kafeteryalara da ev sahipliği yapıyor. Burada özellikle akşam saatleri güneşin batışını izlemek gerçekten harika oluyor. Liman boyunca yürüyüş yapabileceğiniz alanlar da bulunuyor.

Kaçırmayın! Side uygun fiyatlara yat kiralamak için yat limanını tercih edebilir, tüm ihtiyaçlarınızı buradan karşılayabilirsiniz.

  • Adres: Side, Liman Cd. 07330 Manavgat/Antalya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

– Müzeler

8. Side Müzesi

Burası Neresi? Türkiye’de bir köyde açılan ilk müze olan Side Müzesi, Side Antik Kenti’ni girişinde, yukarıda da bahsettiğim Agora Hamamı binasında bulunuyor. Müzede, 1946-1966 yıllarında Ord. Prof Dr. Arif Müfid MANSEL başkanlığında yürütülen Side arkeolojik kazılarında ortaya çıkartılan tarihi eserler sergileniyor. 1959-1961 yıllarında restore edilerek müzeye dönüştürülen 2.yüzyıldan kalma Agora Hamamı atmosferi içinde, birbirinden değerli tarihi eserleri yakından incelemek sizler için harika bir deneyim olacaktır. Side gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gereken Side Müzesi, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait harika eserlere ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Side Müzesi’nde yapılan restorasyon çalışması sonrası, 1’den 5’e kadar numaralandırılmış odalardan ve bir avludan oluşuyor. Müzenin 2 (Sudatorium),  3 (Caldarium) ve 4 (Tepidarium)  numaralı kapalı salon olup; 1 (Frigidarium), 5 (Tepidarium) numaralı salonlar ve avlu bölümü açık teşhir alanı olarak hizmet veriyor.

Eskiden antik kentteki gymnasiumun bir parçası olan müze avlusunda, tanrı ve tanrıçaların doğayla olan ilişkilerinin tasvir edildiği denizler tanrısı Posedion’un mitolojik öykülerinin yer aldığı friz serisi, Roma Dönemi’nden frizler, Selçuklu Dönemi’nden kalma mezar kitabeleri, sütun kaideleri ve sütunlar, büstler ve heykeller, mozaik parçaları, yazıtlar ve lahitler sergileniyor. Kapalı salonlarda ise sikkeler, cam eserler, kandiller, takılar, heykelcikler, süs eşyaları, arşitrav, tavan kaseti, güneş saatleri, sunaklar, kuyu bilezikleri, zeytinyağı işlikleri, postomentler ve pithoslar yer alıyor.

Kaçırmayın! Side Müzesi’nin en güzide eseri şüphesiz M.S. 2. yüzyıla ait zarafeti, güzelliği ve bereketi simgeleyen Üç Güzeller Heykeli’dir. Hera, Aphrodite ve Athena ile özdeşleştirilen Üç Güzeller Heykeli mutlaka yakından görülmelidir.

  • Adres: Side, 07330 Manavgat/Antalya
  • Tel: 0242 753 10 06
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi (1 Nisan-1 Ekim): 08.30-19.00 / Kış Dönemi (1 Ekim-1 Nisan): 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 25 TL *Müzekart geçerlidir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Ters Villa – Upside Down House

Burası Neresi? Türkiye’de son dönemlerde oldukça popüler müzeler çeşitlerinden biri olan Ters Villa, 2018 yılında Manavgat’ta da yerini buldu. Üstelik ülkemizdeki en büyük ters ev olan Upside Down House, kısa bir sürede Antalya’nın gözde turizm noktaları arasına girmeyi başardı. Bu evde, çamaşır makinesinden, buz dolabına, kanepelerden, sandalyelere, duşa kabinden, televizyon ünitesine, yatak odasından mutfak tezgahına kadar aklınıza gelebilecek her şey ters; zira evin kendisi de bizzat ters!

Üstelik ters olmalarına rağmen, hepsi tıkır tıkır çalışıyor. Çatısı yerde, kapısı havada duran Ters Villa Side’de gezilecek yerler denildiğinde ilk önerilen noktalardan biri oluyor. Upside Down House, Türkçesiyle Ters Villa’nın oluşumuna ve kuruluşuna dair ilginç ve eğlenceli bir hikaye anlatılıyor. Hikayeyi aynen nakledecek olursak:

Bir Hikaye!

Çok uzun zamandır çocuklarıyla birlikte bahçeli, müstakil bir villada yaşama hayali kuran ve bunun için çabalayan bir Ters ailesi varmış. Bu ailenin her işi ters gittiği için ‘Ters Ailesi’ olarak anılırlarmış. Yıllarca para biriktiren aile, sonunda kendilerine müstakil bir villa yapacak kadar birikim yapmayı başarmışlar. Villanın yapılacağı yer olarak, doğup büyükleri Antalya’nın Manavgat ilçesinde karar kılıp; buradan güzel bir arsa satın almışlar. Sonrasın evin inşası için bir müteahhit ve bir mimarla anlaşan aile, istedikleri gibi bir proje çizmesi için mimara bütün beklentilerini söylemişler.

Bunun üzerine güzel bir proje çizen mimar hemen işe koyulmuş. Mimarın işçiliğine sonsuz güven duyan aile tüm işi ona bırakıp, yaz tatiline çıkmışlar. Evin inşası beklenenden arken bittiği için mimar Ters ailesini aramış ve onlara her şeyin hazır olduğunu, eşyaların bile yerleştirdiğini söylemiş. Müjdeli haber üzerine müthiş bir sevinç ve heyecanla evlerine doğru yola koyulan aile, evlerinin önünde mimarla buluşmuş. Lakin Ters Ailesi, evi görünce şaşkına dönmüş. Dilleri tutulmuş. Zira evin çatısı aşağıda, zemini yukarıda olup; tavanla taban yer değiştirmişti!

Gördükleri manzara karşısında donup kalan Ters Ailesi, içeride de durumun aynı olduğunu, halıların, masaların, koltukların ve türlü eşyanın ters olduğunu görünce şaşkınlıkları daha da artmış. Mimarın böyle bir şeyi nasıl yaptığını anlayamayan Ters Ailesi sonunda işin aslını öğrenmiş. Meğerse evin inşa aşamasına geçince, mimarı zehirli bir örümcek ısırmış ve mimar bir tür örümcek adama dönüşmüş; böyle olunca, mimarın ters düz algısı değişmiş ve tepe taklak bir villa ortaya çıkmış. Sonrasında, Ters ailesi, oturamayacakları bu evi yıkmak yerine, müzeye çevirmeye karar verip; adını da Ters Villa koymuşlar.

Kaçırmayın! Ters Villa ziyaretinizde yanınızda mutlaka telefon ya da fotoğraf makinesi bulundurmalısınız. Zira bu acayip villada, hayatınızın en ilginç ve en heyecan verici karelerini yakalayabilirsiniz. Side merkezi ile arasında yaklaşık 3,5 kilometrelik bir mesafe bulunan Ters Villa’ya özel araçla veya taksiyle 5 dakikada ulaşabilirsiniz. Yürüyerek de gidebiliriz diyorsanız, 30 dakikalık bir yürüyüşü göze almalısınız.

  • Adres: Sorgun, 8090. Sk. No: 8, 07600 Manavgat/Antalya
  • Tel: 0530 400 83 07
  • Çalışma saatleri: Cumartesi/Pazar: 10.00-19.00 – Diğer günler: 10.00-18.00 *Tüm hafta açık.
  • Giriş ücreti: 15 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Side Sualtı Müzesi

Burası Neresi? Side Sualtı Müzesi, Türkiye’nin ilk sualtı müzesi olarak kurulduğu tarih olan 31 Ekim 2015’ten beri, 50 binden fazla kişi tarafından ziyaret edildiği biliniyor. Denizin altında yaklaşık 117 heykelin sergilendiği müzeye, adından da anlaşılacağı üzere yalnızca dalış yapabilenler girebiliyor. Dolayısıyla yüzme bilmeyenler için maalesef böyle bir imkan mevcut değil. Side’nin yaklaşık 1,5 mil açıklarında, 11, 18 ve 24 metre derinliklerde konumlanan Side Sualtı Müzesi, İstanbul ve Gaziantep’ten özel olarak getirtilen heykeltıraşların eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Neden Gitmeliyim? Heykellerin her biri Türkiye’nin tarihi ve kültürü açısından önemli unsurları sembolize ediyor. Örneğin; Siperde asker, top arabası, ayakta asker ve top mermisi gibi heykeller Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarını; 12 metre derinliğe Mevlana ve semazenlerden oluşan 30’a yakın heykel ise Mevlana Hazretlerini ve Mevlevi geleneğini simgeliyor.

Ayrıca müzede deve kervanı, Türk bayrağı ve Türkiye haritası, Mitolojik figür deniz tanrısı Poseidon’un heykeli gibi muhteşem yapıtlar sergileniyor. Side Sualtı Müzesi, hey yıl 10 binden fazla dalış tutkunu tarafından ziyaret ediliyor. Rengarenk deniz canlıları eşliğinde yüzerek; bu harika müzeyi gezmenin keyfi paha biçilemez!

  • Adres: Side, Mercan Sk. 07330 Manavgat/Antalya
  • Çalışma saatleri: 09.00-14.00 *Tüm hafta açık. *Çalışma saatleri değişiklik gösterebilir.
  • Giriş ücreti: Side sualtı müzesi dalış turu kişi başı fiyatı 45 TL
  • Yol tarifi al >

11. Özel Yörük Müzesi

Burası Neresi? Özel Yörük Müzesi, Side’nin 11 kilometre güneybatısında, Evren Mahallesi, Küme Evleri mevkiinde yer alıyor. Yörük kültürünü, geleneklerini örf ve adetlerini birbirinden özel parçalarla sergileyen müze; iki kapalı sergi galerisi, açık hava sergi alanı, üç Yörük çadırı, bir eser deposu, bir konferans salonu ve bir atölye ile birlikte toplan 4 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. Antalya’nın önemli kültürel değeri olan Yörük kültürünü yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak ve turistlere tanıtmak amacıyla hizmet veren müze, Side gezilecek yerler listesine ivedilikle eklenmeli.

Neden Gitmeliyim? Yörük kültürünün izlerini taşıyan 1000’e yakın etnoğrafik nitelikteki eserlere ev sahipliği yapan Özel Yörük Müzesi; Yörüklerde Sosyal Hayatı, Hayvancılık, Tarım, Dokumacılık ve El Sanatları gibi uğraşları ve Yörüklerin Mutfak Kültürü yansıtıyor. Yabancı turistlerin en fazla ilgi gösterdiği eserler ise tarım işlerinde kullanılan parçalar oluyor. Bunun yanı sıra müzenin açık hava sergi alanında 3 tip Yörük çadırı bulunuyor.

Ayrıca müze bahçesinde, açık hava sergilerini daha anlaşılır kılmak için heykellerle canlandırmalar yer alıyor. Özel Yörük Müzesi, Yörüklerden gelecek her türlü eser bağışını kabul ederek, sergi alanını her yıl daha da geliştiriyor.

  • Adres: Evren Mahallesi, Küme Evleri No:8, 07600 Manavgat/Antalya
  • Tel: (0242) 747 60 20
  • Çalışma saatleri: 08.30-17.30 *Tüm hafta açık.
  • Giriş ücretsiz.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Plajlar

12. Seaside Beach Lounge

Burası Neresi? Side’nin en kapsamlı, en popüler ve de en güzel plajlarından biri olan Seaside Beach Lounge, Side Büyük Plaj mevkiinde yer alıyor. Şemsiyeleri, şezlongları, masaları, oturma grupları ve localarıyla özenli bir dekorasyona sahip olan beach, yaz aylarının vazgeçilmez destinasyonlarındandır. Plajın en önemli avantajı, tertemiz denizi, yumuşacık kumsalı ve doğasıdır. Özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği plajda, yaz sezonu boyunca bir dizi etkinlik düzenleniyor.

Neden Gitmeliyim? Happy Hour partileri, dans şovları, DJ performansları ve popüler sanatçıların sahne adlığı konserleriyle yaz eğlencesini zirveye taşıyan Seaside Beach Lounge, şüphesiz Side’de gezilecek yerlerden biridir. Plajda, yeme-içme ihtiyaçları için bir Lounge ve bar alanı bulunup; duş ve soyunma kabini gibi hizmetler de mevcuttur. Plajın bağlı olduğu otelde konaklayanlar, plaja ücretsiz olarak girebilirken; günübirlik giriş ücretlidir. Seaside Beach Lounge giriş fiyatları her sezon değişiklik gösterebiliyor. Lakin verdiğiniz paraya fazlasıyla değdiğini söyleyebilirim.

  • Adres: Side, 07330 Manavgat/Antalya
  • Tel: 0535 748 46 06
  • Çalışma saatleri: 08.00-22.00 *Tüm hafta açık
  • Giriş ücretli. 2020 fiyatları henüz belirlenmedi.
  • Yol tarifi al >

13. Kumköy Plajı

Burası Neresi? Side’nin en güzel yerlerinden biri olan Kumköy Plajı, özellikle çocuklu ailelerin rahatça denize girip güneşlenebilmesi için oldukça uygun bir plaj. Zira denizin zeminin kumlu; suyun ise sığ olması çocuklar için daha güvenilir bir plaj olmasını sağlıyor. Kumköy Plajı’nda oteller ve bu gibi işletmelere ait şezlong ve şemsiyelerden ücret karşılığı yararlanılabiliyor.

Kaçırmayın! Kumköy Plajı’nın harika bir gün batımı manzarasına sahip olduğunu biliyor muydunuz? İşte bu şahane manzarayı mutlaka seyretmenizi, plajın keyfini biraz da akşam saatlerinde çıkarmanızı öneriyorum!

  • Adres: Ilıca, 07600 Manavgat/Antalya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

14. Çolaklı Halk Plajı

Burası Neresi? Side’nin Çolaklı kıyı mevkiinde yer alan Çolaklı Halk Plajı, diğer adıyla Side Halk Plajı Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletiliyor. Duş, tuvalet, kabin, şezlong ve şemsiye gibi hizmetlerin mevcut olduğu plajda, tüm bu hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanılabiliyor. Yaz aylarında yoğun talep gören Çolaklı Halk Plajı, kalabalık ortamlardan hoşlanmayanlar için pek ideal olmasa da hafta içi daha tenha bir gün tercih edilebilir. Kum zeminiyle çocuklar için de uygun bir plaj olan Çolaklı, çocuklu aileler için ideal bir alternatif olabilir.

  • Adres: Çolaklı, Kamelya World, 07550 Manavgat/Antalya
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Evrenseki Plajı

Burası Neresi? Verdiği hizmetlerle Türkiye’de bir ilk olan Evrenseki Plajı, Side’de aynı isimli Evrenseki mevkiinde yer alıyor. Lüks otellerin yabancı turistlere sunduğu tüm imkanları ücretsiz olarak yerli turistlere de sunan plajda; kafeler, soyunma kabinleri, duşlar, voleybol ve futbol sahaları veya alanları gibi hemen hemen her hizmetten ücretsiz olarak yararlanılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Evrenseki Plajı’nın Side’deki en iyi, en temiz ve en kaliteli halk plajı olduğunu söylesek abartmış olmayız. Zira Antalya’nın mavi bayraklı plajlarından biri olan Evrenseki, 24 saat özel güvenlik ve cankurtaran ekibi vasıtasıyla korunuyor. Dolayısıyla çocuklar için oldukça ideal. Bunun yanı sıra plajda, halka ücretsiz soğuk su ve meyve suyu dağıtımı yapılıyor. Üç ayrı halk plajından oluşan Evrenseki’de hizmet veren kafelerin fiyatları da oldukça uygun! Ayrıca plajda engelli vatandaşlar için tuvalet, denizde yüzen şezlong, rampa ve özel şezlong gibi imkanlar mevcut.

16. Çamiçi Halk Plajı

Burası Neresi? Manavgat Sorgun mevkiinde yer alan, tam adıyla Sorgun Çamiçi Halk plajı, bir süredir kullanıma kapalı olsa da son yılların gözde plajlarından biri olmayı başardı. Sorgun’daki birkaç kaliteli plajdan biri olan Çamiçi’nde iki adet tuvalet, iki adet soyunma kabini ve dört adet duşa kabin bulunuyor. Sorgun ormanları ile Akdeniz’in mavi sularının birleştiği bir noktada, muhteşem bir manzaranın içinde yer alan Çamiçi Halk Plajı, Antalya’daki mavi bayraklı plajlardan biri. Bu da denizin ne kadar temiz ve korunaklı olduğuna bir kanıt. Side merkezine ortalama 4 kilometre mesafede yer alan Çamiçi Halk Plajı’na 5 dakikada ulaşabilirsiniz.

17. Kızılağaç Halk Plajı

Burası Neresi? Side’nin 18 kilometre güneydoğusunda yer alan Kızılağaç, oldukça uzun bir sahil şeridine sahiptir. Kıyı boyunca 13 tesisin yer aldığı Kızılağaç plajlarının hepsi mavi bayrak almaya hak kazanmıştır. Oldukça temiz, kum zeminli ve berrak bir denize sahip olan Kızılağaç’ın kuşkusuz en ünlü plajı Kızılağaç Halk Plajı’dır. Diğer plajlar gibi mavi bayraklı olan Kızılağaç Halk Plajı’nda şezlong, şemsiye, duşa kabin, WC gibi hizmetler mevcut. Plaja giriş ise tamamen ücretsiz. Kızılağaç mevkiinde bulunan diğer ücretli ve ücretsiz yararlanabileceğiniz ünlü plajlar şöyle:

Club Nena, AliBey Club Manavgat, Euphoria Palm Beach, Aska Washington Resort, İber Palm Garden, Lyra Resort, Seaworld Resort, Silence Beach, Selge Beach Resort,  Starlight Convension ve Sunrise Resort, Sunis Elita Resort, Turan Prince

  • Kızılağaç Halk Plajı Adres: Kızılağaç, 07600 Manavgat/Antalya
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. Sunset Beach Club

Burası Neresi? Sunset Beach Hotel bünyesinde hizmet veren Sunset Beach Club’a girebilmek için otelde konaklamanız gerekmiyor. Lakin dışarıdan plaja girenlerin girişte belirli bir ücret ödemesi gerekiyor. Tüm bunları hallettikten sonra masmavi Akdeniz’in, incecik ve yumuşacık kumsalın tadını çıkarabilirsiniz. Sunset Beach Club, şezlonglardan, localara, lüks oturma gruplarından şemsiyelere, duşa kabinlerden, soyunma kabinlerine kadar her türlü imkan mevcut. Sunset Beach club çevresinde de alternatif olarak aklınızda bulundurmanız gereken bir dizi plaj bulunuyor. Bunları sırlamak gerekirse:

Apollon Temple Beach, Viking Beach Club, Full Moon Beach Side, Sunwing Beach Club, No Name Beach, Dolphin Beach Club, Büyük Plaj

  • Adres: Side, 07330 Manavgat/Antalya
  • Tel: 0242 518 18 93
  • Çalışma saatleri: 08.00-19.30 *Tüm hafta açık.
  • Giriş ücretleri: 2020 sezonunun ücretleri henüz belirlenmedi.
  • Yol tarifi al >

19. Side Büyük Plaj ve Küçük Plaj

Burası Neresi? Side’nin doğusunda yer alan Büyük Plaj ve Küçük Plaj, ince kumlu plajı ve tertemiz deniziyle Side’de deniz, kum, güneş üçlüsünün keyfini çıkarmak için oldukça uygun. Şezlong, duşa kabin, şemsiye, WC gibi imkanlara sahip olan bu plajlar özellikle hafta sonları inanılmaz kalabalık olabiliyor.

*Doğal Yerler

– Göller

20. Titreyengöl

Burası Neresi? Manavgat’ın Sorgun beldesinde yer alan Titreyengöl, Side’nin yaklaşık 5-6 kilometre kadar güneydoğusunda bulunuyor. Titreyengöl, 3 bin metrekarelik alana yayılan geniş bir tesis olarak 220 tesis ve 18 bin yatak kapasiteli konaklama alanına ev sahipliği yapıyor. Kuşların mesken tuttuğu gölde, birbirinden ilginç kuş türleri yaşıyor. Dolayısıyla Titreyengöl, Türkiye’de kuş gözlemciliği için en ideal yerlerin başında geliyor.

Manavgat Nehri’nin bir kolu olan Titreyengöl, yeşili ve maviyi birleştiren doğası, manzarası ve mis gibi tabiatıyla Antalya’nın en çok turist çeken noktalarından biridir. Doğayla baş başa vakit geçirip göl manzarasına karşı huzurlu ve dingin anlar yaşamak için Titreyengöl’ü Side gezilecek yerler listesine sizler de kesinlikle eklemelisiniz. Gerçekten de insanlara titreme hissi veren bu gölün oluşumu ve adıyla ilgili ilginç bir efsane anlatılıyor. Halk arasında kulaktan kulağa dolaşıp yayılan bu efsane turistlerin de oldukça ilgisini çekiyor.

Titreyengöl Efsanesi: Titreyengöl civarında yaşayan yaşlı bir balıkçı, her gün göle gelerek burada yaşayan kuşları ve ördekleri beslermiş. Fakat bir gün bazı avcıların gölde yaşayan ördekleri ve kuşları avladığını görünce çok üzülmüş ve bunu önlemek istemiş. Yaşlı balıkçı avcılarla konuşmaya çalışmış lakin onu dinlemeyen bu avcılar kuşları avlamaya devam edip; bir de üstüne yaşlı amcayı itip kakıp hırpalamaya başlamışlar. Bu olayı fark eden kuşların hepsi birden kanatlarını çırpmaya başlamış ve büyük bir hortum oluşturmuşlar.

Hortumu gören avcıların hepsi kaçmaya başlamış. Sonrasında hortumun da etkisiyle göl sürekli titremeye başlamış. Yöredeki halka göre kuşlar o gün yaşananlardan sonra sürekli ağladıkları için göl titrer dururmuş. Böylece göl, Titreyengöl adıyla anılmaya başlanmış.

– Şelaleler

21. Manavgat Şelalesi

Burası Neresi? 93 kilometre uzunluğundaki Manavgat Nehri’nin 5-6 metre yükseklikteki falezlerden dökülerek oluşturduğu Manavgat Şelalesi, Türkiye’nin doğa harikası yerlerinden biridir. Bundan dolayı her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilir, desek yanlış söylemiş olmayız. Antalya’nın göz bebeği Manavgat Şelalesi, görselde de gördüğünüz muazzam manzaranın yanı sıra yemyeşil bir tabiata ev sahipliği yapıyor. Manavgat Şelalesi çevresinde doğanın tadını çıkarmak isteyenler için hizmet veren oldukça büyük bir tesis bulunuyor.

Doğayla uyumlu bir şekilde inşa edilmiş olan tesis içerisinde restoran, kafe, satış üniteleri, büfe, dinlenme yerleri, tuvaletler ve seyir terasları gibi birçok hizmet alanı yer alıyor. Antalya’da haftasonu kaçamağı için sıklıkla tercih edilen Manavgat Şelalesi’nde; kano ve rafting gibi su sporları gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca doğa içinde trekking, bisiklet turu, jeep safari, at binme gibi etkinlik seçenekleri de tesiste mevcut.

Kaçırmayın! Manavgat Şelalesi civarında konaklamayı düşünüyorsanız, çevrede bulunan pansiyon, apart otel, motel, hostel ve otel imkanlarından yararlanabilirsiniz. Şelaleye ulaşımda Manavgat ilçe merkezinden hareket eden minibüsleri kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra Belek, Alanya ve Kemer gibi tatil beldelerinden Manavgat Şelalesi’ne transferle ulaşım imkanı bulunuyor. Özel aracınızla seyahat edecekseniz İstanbul güzergahından sırasıyla; İstanbul – Bilecik – Kütahya – Afyon – Burdur – Antalya – Manavgat istikametini; Ankara güzergahından Ankara – Konya – Akseki – Manavgat istikametini takip edebilirsiniz.

  • Adres: Çayyazı, 07600 Manavgat/Antalya
  • Tel: 0(242) 742 80 00
  • Giriş ücreti: 10 TL
  • Yol tarifi al >

– Koylar ve Kanyonlar

22. Cennet Kanyonu

Burası Neresi? Antalya’nın Manavgat ilçesinin Kalemler Mahallesinde bulunan Cennet Kanyonu, Side’nin yaklaşık 13 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Cennet Kanyonu, üç kilometrelik bir alanı kapsıyor. Şelale dışında küçük çaplı havuzlar bulunuyor. Antalyalılar hafta sonları, serinlemek için bu kanyonu tercih ediyor. Zira henüz yeni keşfedilmeye ve fark edilmeye başlanan Cennet Kanyonu, diğer kanyonlara göre nispeten daha tenha oluyor.

Cennet Kanyonu’na ulaşımda belli bir noktaya kadar araçla gidilebiliyor; lakin 15 dakikalık bir mesafeyi yürümek gerekiyor. Doğal bir patikadan oluşan yolun sonunda Cennet Kanyonu, tıpkı adı gibi bir cennet olarak sizleri karşılıyor.

23. Köprülü Kanyon Milli Parkı

Burası Neresi? Türkiye’nin en ünlü rafting merkezi olan Köprülü Kanyon, Isparta’nın Sütçüler ilçesinden başlayıp, Antalya’nın Serik ilçesinin güneyinden Akdeniz’e dökülen bir nehirdir; bu nehrin etrafındaki yeşil alan ise Köprülü Kanyon Milli Parkı olarak hizmet vermektedir. Köprülü Kanyon Milli Parkı, Antalya şehir merkezinin 80 kilometre kuzeydoğusunda, Side’nin ise 54 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

Nehrin başlangıcında bulunan iki tarihi köprüden dolayı Köprülü adını alan kanyon, 14 kilometre uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun kanyonu unvanını yaşıyor. 1973 yılında milli park statüsüne alınan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın 366.140 dekarlık bir alana yayılıyor. Ayrıca Köprülü Kanyon Milli Parkı, Akdeniz’in en büyük doğal servi ormanına ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla muhteşem bir doğa harikasından bahsediyoruz!

Neden Gitmeliyim? Köprülü Kanyon Milli Parkı, nehir boyunca; Roma Devri’ne ait köprüler, kaleler, su kemerleri ve tarihi yollar gibi birçok arkeolojik yapıya ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında en dikkat çekici olanları arasında: ‘‘Selge antik kent tiyatrosu ve agorası, sarnıçlar, su kemerleri, Zeus ve Artemis tapınakları, Köprüçay ve Koca Çay nehri üzerinde bulunan Oluk ve Büğrüm köprüleriyle birlikte; Selge’yi Pamfilya’nın sahil şehirlerine bağlayan taş kaplamalı tarihi yol’’ bulunuyor.

Bunun yanı sıra halk arasında Adam Kayaları ve Şeytan Kayaları olarak anılan kayalar da milli park içerisinde görülmeye değer doğa harikalarından. Ayrıca milli park içinde nehirde yüzebilecek alanlar, seyir terasları, mangal ve piknik üniteleri gibi imkanlara sahip olan Büğlüm Köprü Günübirlik Piknik Alanı bulunuyor.

Kaçırmayın! Köprülü Kanyon Milli Parkı’na gitmişken; debisi yüksek nehirlerde, Raft adı verilen botlarla yapılan ve adrenalin dolu bir su sporu olan rafting deneyimini kesinlikle yaşamalısınız. Bunun yanı sıra trekking, Jeep safari, at binme, kaya tırmanışı ve bisiklet turu gibi etkinliklere katılabilirsiniz. O halde vakit kaybetmeden Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı Side gezilecek yerler listesine ivedilikle eklemelisiniz!

– Mağaralar

24. Aslanlı Mağarası

Burası Neresi? Aslanlı Mağarası, Antalya’nın Manavgat ilçesinde Kirazlı Köyü, Yayla mevkiinde yer alıyor. Son yıllarda Manavgat’ta oldukça popüler bir gezi noktası olan mağara, dikey ve yatay yönden uzanan toplan 110 metre uzunluğa sahip. Aslanlı Mağarası’nın en dikkat çekici özelliği kuşkusuz, içerisinde bulunan sarkıt ve dikitler oluyor. Hatta içeride bulunan bir sarkıt aslan görünümü andırdığı için mağara, Aslanlı Mağarası olarak anılıyor.

Kuru bir yapıya sahip olan Aslanlı Mağarası’nın yıl içerisindeki ortalama sıcaklığı 18 derece civarında seyrediyor. Mağaraya ulaşmak için Dereboğazı mevkiinde araçtan inerek patika bir yoldan yürümek gerekiyor. Yürüyüş ortalama 30 dakika sürüyor.

  • Adres: Kirazlı Köyü, Manavgat/Antalya

– Mesire Alanları

25. Manavgat Belediyesi Mesire Alanı

Burası Neresi? Manavgat Mesire Alanı, Side’nin Yemişli mevkiinde yer alıyor. 2017’de halkın hizmetine açılmış olan Manavgat Mesire Alanı, toplam 33 bin metre karelik geniş bir alana yayılıyor. Side’de hafta sonu piknik ve mangal gibi etkinlikler için oldukça ideal bir alternatif olan mesire alanında yok yok, desek yeridir!

Neden Gitmeliyim? Mesire alanın 25 bin metrekaresi tamamen çim ve yeşil alandan oluşup; iki adet büfe, 7 kademeli yapay kayadan tasarlanan su gösterisi havuzu, 6 bin 200 metrekarelik alanda yürüyüş yolu, 51 araçlık otopark, 950 metrekarelik ahşap yürüyüş yolu, 36’sı mangallı olmak suretiyle 72 adet kamelyaya ev sahipliği yapıyor. Bunun dışında alanda, iki adet seyir terası ve iki adet teleskop, 3 adet çeşme, 10 adet bank ve bir giriş kontrol binası bulunuyor. Manavgat Mesire Alanı, özellikle, ailelerin çocuklarıyla keyifli bir hafta sonu geçirmek için tercih edebilecekleri harika bir yer.

*Tarihi Yerler

Side’nin tarihi yapı açısından ne kadar zengin olduğunu anlatmaya bile gerek yok! Zira Dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak Roma’dan Bizans’a Osmanlı’dan Likya’ya, Antik Çağ’dan Pers İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Side, tam anlamıyla bir arkeoloji cenneti! Yukarıda da bahsettiğim Side Antik Kenti, Apollon Tapınağı, Anıtsal Çeşme, Side Antik Kenti gibi hem simgesel hem de kültürel yapıların yer aldığı Side’de daha görülecek birçok yer bulunuyor.

Side’nin tarihi yerleri ile ilgili daha kapsamlı bir yazı hazırlandığı için burada yalnızca söz konusu yapıların adını geçireceğim. Yazımız yayınlanır yayınlanmaz bu yerlerle ilgili en doğru en detaylı bilgilere kolayca erişebileceksiniz. ”Peki, Side’nin tarihi yerleri nereler? Gitmişken mutlaka görmem gereken özel bir yapı var mı?” diye soruyorsanız; cevap burada!

  • Lyrbe (Seleukeia) Antik Kenti
  • Selge Antik Kenti
  • Etenna Antik Kenti
  • Men Tapınağı
  • Tyche Tapınağı
  • Naras Köprüsü
  • Aspendos Köprüsü
  • Ilıca Beldesi Kumköy Mahallesi Merkez Cami
  • Fatih Cami
  • Çomuoğlu Opr. Dr. Hasan Fehmi Boztepe Cami
  • Mrk. Külliye Cami
  • Liman Hamamı

*Çocukla Gezilecek Yerler

– Su Parkları/Aquaparklar

26. Aquajoy Su Parkı

Burası Neresi? Antalya’nın Manavgat ilçesindeki en büyük aquaparklardan biri olan Aquajoy Su Parkı, 2019 yılından beri hizmet vermeye hız kesmeden devam ediyor. Aquajoy, Manavgat’ın Sorgun Mahallesi’nde Side’nin yaklaşık 7 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Side’de çocuklarınızla vakit geçirebileceğiniz eğlence dolu bir su parkı olan Aquajoy’da birbirinden modern ve eğlenceli dolu kaydıraklar sizleri bekliyor.

Neden Gitmeliyim? Aquajoy Su Parkı’nın en popüler kaydırağı şüphesiz KING KOBRA oluyor. ‘Kaydırakların Kralı’ olarak nitelendirilen King Kobra, esasen bu alanda ödül almış bir kaydırak. Bunun yanı sıra çocuklara özel korsan temalı AQUATOWER, oyuncaklar, kaydıraklar ve su oyunlarıyla miniklerin güvenli bir şekilde, eğlenceli vakit geçirmesini sağlıyor. Ayrıca Uphill Navigatour adlı 200 metre uzunluğunda ki kaydırak ile uzun süreli kaydırak keyfi yaşanabiliyor. Aquajoy Su Parkı içerisinde her türlü ihtiyacınızı gidebileceğiniz market, restoran, bar gibi bir dizi imkan mevcut. Dolayısıyla içeriye yiyecek ve içecek ile girmek kesinlikle yasak.

Bunun dışında park içerisinde nakit para geçerli olmayıp; girişte depozito karşılığı aldığınız Aquajoy bilekliğine para yüklemeniz gerekiyor. Bu bileklikle park içerisinde yeme içme gibi her ihtiyacınızı giderebiliyorsunuz. Üstelik depozito ücreti, çıkışta bilekliği iade etmeniz halinde size geri veriliyor. 0-12 arası yaş grubundaki çocukların, yanlarında ebeveynleri olmadan parka girmesine izin verilmiyor. Tesise evcil hayvan alımı da tamamıyla yasak.

27. Nashira Aquapark

Burası Neresi? Nashira Aquapark, Manavgat’ın Sorgun mahallesinde, Titreyengöl Turizm Merkezi’nin sahil şeridinde denize sıfır mesafede yer alıyor. Nashira Aquapark, yeşilin ve mavinin birleştiği bir atmosferde, misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya devam ediyor. Çocuklar için özel ve korunaklı alanlara sahip olan Nashira Aquapark, Side’de çocukla gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri oluyor. Side’nin yaklaşık 8 kilometre güneydoğusunda yer alan Nashira Aquapark, aynı isimli Nashira Resort Hotel & Aqua – Spa bünyesinde hizmet veriyor.

Otelin aquaparkına girebilmek için otelde konaklıyor olmak gerekmiyor. Dışarıdan günübirlik girebilirsiniz. Aquapark, 8’i çocuk, 10’u yetişkin, 4’ü jakuzi havuzu, 1 adet engelli su asansörlü açık havuz olmak üzere toplam 6 bin metrekarelik bir havuz alanına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Nashira Aquapark’ta, 12 ‘si yetişkin, 15’i çocuklar için olmak üzere toplam 27 adet su kaydırağı bulunuyor.

Kaçırmayın! Nashira Hotel bünyesinde çocuklarınızın hem eğlenceli hem de eğitici vakit geçirmesini sağlayan bir Mini Club bulunuyor. Mini Club’ta çocuklar, tüm gün özel eğitimli animatörlerle eğlenerek yaratıcılığını geliştiriyor, boyama yapıp, hamurdan şekiller yapıyor, yemek yapmayı öğreniyor; ayrıca gün boyu hazırladıkları oyunları akşam sahnede sergileyebiliyor.

  • Adres: Sorgun, Titreyengöl Mevkii, 07600 Manavgat/Antalya
  • Tel: 0850 533 3838
  • Çalışma saatleri: 10.30-18.00
  • Giriş ücretleri: Yetişkin: 50 € / Çocuk: 25 €
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

– Lunaparklar

28. Aktur Lunapark Manavgat

Burası Neresi? Aydın, Manisa, Konya ve Balıkesir gibi şehirlerde de şubesi bulunan Aktur Lunapark Manavgat, 1997 yılından itibaren 40’tan fazla eğlence ünitesi ve 300 kişilik aile çay bahçesiyle hizmet vermeye devam ediyor. Yetişkinler ve çocuklar için oyuncaklar, karnaval oyunları ve kostümlü fotoğraf kabinleri gibi bir dizi eğlence alanına ev sahipliği yapan park, çocuklar için tam bir cennet!

Neden Gitmeliyim? Side’nin yalnızca 6 kilometre doğusunda yer alan Aktur Lunapark’ta; aileler, yetişkinlik ve çocuklar için olmak üzere üç farklı aktivite alanı bulunuyor. Lunapark içerisinde çocuklara özel; Trambolin, Tren, Top Havuzu, Mini Maxx, Salto, Küçük Kanguru, Küçük Sekolin, Köpekbalığı, Kule, Katlı Konvoy, Dondolino, Çocuk gondol, Atlıkarınca ve Çarpışan arabalar gibi birçok oyuncak bulunuyor. Aktur Lunapark Manavgat, her yıl Nisan ayının başları gibi hizmete açılıyor ve yaz sezonu boyunca eğlence hız kesmeden devam ediyor. bu arada lunapark içinde 5D Sinema alanı da bulunuyor.

Kaçırmayın! Aktur Lunapark, her yıl 23 Nisan’da tarihlerinde 40 bin çocuğu ücretsiz olarak eğlendiriyor.

  • Adres: Sorgun Mah. Herford Cd. 8171 Sk. No: 1, 07600 Manavgat/Antalya
  • Tel: (0242) 229 19 84
  • Çalışma saatleri: 11.00-00.00 *Yaz sezonu boyunca, tüm hafta açık.
  • Giriş ücretsiz *Oyuncaklara binmek için 10 jetondan oluşan bir paket: 40 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Hayvanat Bahçeleri

29. Antalya Discovery Park

Burası Neresi? Manavgat ilçesi sınırlarında, 50 dönümlük geniş bir arazi içerisinde yer alan Antalya Discovery Park, hayvanların yaşamlarını sürdürebilecekleri bir rehabilitasyon merkezi olarak tasarlanmıştır. Özellikle çocukların yoğun ilgi gösterdiği Discovery Park’ta belgesel tadında bir gün geçirmek için Side’de gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin! Yaşadığı duyusal veya fiziksel kayıplar nedeniyle doğada yaşaması mümkün olmayan hayvanlara yuva olan bu park, hem gönülleri fethediyor hem de çocukların hayvanlar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlıyor. Park içerisinde bir dizi özel alan bulunuyor. Bu alanları ve hizmetleri sıralamak gerekirse:

  • Sinema Salonu (60 kişilik)
  • Su Gösterileri Merkezi (120 kişilik)
  • Timsah Parkı
  • Akvaryum
  • Terrarium
  • Restoran
  • Sıcak havalar için üzeri bitkilerle örtülü ve özel serinletici pulverize su sistemli yürüyüş yolları.
  • Günde 3 defa hizmet veren çocukların tüm parkı dolaşabileceği çocuk treni (Tren saatlerini park çalışanlarından öğrenebilirsiniz)

Neden Gitmeliyim? Antalya Discovery Park, yalnızca çocuklara değil; yetişkinlere de hitap ediyor. Öyle ki park içinde; Kuş Cenneti, Akvaryum, vahşi doğanın merak uyandıran canlılarının yer aldığı Zoo Park, Doğa tarihini içeren bir açık müze, Gerçek boyutlarda robot dinozorları içeren Dino Park, timsahların günlük hayatını yakından gözlemleyebileceğiniz Timsah Parkı, Yunus ve Fok balıklarının gösterilerini içeren Su Şovu gibi alanlar bulunuyor.

Bunun yanı sıra böcekler, sürüngenler, eklem bacaklılar ve bazı bitki türlerine ev sahipliği yapan Teraryum bölümü ile çocuk ve yetişkinler için ayrı seans ve belgeselleri arşivinde bulunduran sinema salonu da ilginizi çekebilir.

  • Adres: Ilıca, 07600 Manavgat/Antalya
  • Tel: (0242) 747 67 00
  • Çalışma saatleri: 08.30-19.00 *Tüm hafta açık *Bazı bölümlerin ziyaret saatleri değişebiliyor.
  • Giriş ücreti: 0-3 yaş ücretsiz *Diğerleri için giriş ücretleri her sezon güncelleniyor.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

*Yakınında Gezilecek Yerler

– Tatil Yerleri

30. Kemer

Burası Neresi? Side’ye kadar gelmişken Antalya’nın diğer turizm cennetlerinden biri olan Kemer’e uğramadan dönmek olmaz! Antalya’nın yaklaşık 45 kilometre güneybatısında yer, Batı Toros Dağları’nın eteklerinde, Akdeniz kıyısında konumlanan Kemer’in Side’ye uzaklığı ise 118 kilometre. Side’nin batısında yer alan Kemer’e ortala 1,5 saatte ulaşılabiliyor. Ulaşım için Manavgat-Kemer arası hareket eden otobüsleri kullanabilirsiniz. Türkiye’de yaz tatili denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Kemer’i mutlaka görmelisiniz.

Neden Gitmeliyim? Kemer, yemyeşil doğası, masmavi, berrak denizi ve 52 kilometre uzunluğundaki sahil şeridiyle her yıl milyonlarca turistin ilgisini çekiyor. Deniz-kum-güneş üçlüsünün keyfini hakkıyla çıkarabileceğiniz bir yer olan bu tatil beldesinde, ayrıca gezip görülecek birçok turizm noktası yer alıyor. Phaselis Antik Kenti ve Koyu, Beydağları Olimpos Sahil Milli Parkı, Beldibi Mağarası Tahtalı Plajı Göynük Kanyonu ve Yanartaş gibi daha birçok yeri sıralayabileceğimiz Kemer’de gezilecek yerlerin tümünü görmek ve yakından tanımak için linke tıklayın!

Oralara kadar gitmişken Kemer’in gece hayatını da yakından tanımanızı tavsiye ediyorum! Zira küçük bir yer olmasına rağmen oldukça eğlenceli mekanlara ev sahipliği yapan ilçede sabahın ilk ışıklarına kadar dansın ve müziğin tadını çıkarabilirsiniz. Acıkırsanız Kemer’in restoranlarına bir göz atın derim!

Kaçırmayın! Kemer’de konaklamayı düşünürseniz uygun fiyat seçenekleriyle bazı popüler otellere buradan ulaşabilirsiniz: Kemer’de Nerede Kalınır? 5 Otel Tavsiyesi

31. Belek

Burası Neresi? Antalya’nın Serik ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Belek, son yıllarda golf turizmiyle adından sıkça söz ettiriyor. Dünyanın dört bir yanında yaşayan amatör ve profesyonel golfçüler, özellikle yaz aylarında Belek’e akın ediyor. Bundan dolayı turizm potansiyelini her geçen gün daha da arttıran belde, yaz tatili için de yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmeyi başarmış durumda. Side gezinizi tamamladıktan sonra yemyeşil golf sahalarıyla süslenen manzarasına hayran kalacağınız Belek’e kesinlikle uğramalısınız. Side’nin yaklaşık 43,4 kilometre doğusunda yer alan Belek’e ortalama 45 dakikada ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Belek’in doğasına ve denizine hayran kalacaksınız. Tabi bundan önce Belek’te gezilip görülecek pek çok nokta mevcut. Başta Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosu olmak üzere; Aspendos Köprüsü Dinler Bahçesi The Land of Legends Golf Sahaları Hamam on the Beach Taşlıburun Plajı, Perge Antik Kenti gibi daha pek çok yer ziyaret için sizleri bekliyor!

32. Alanya

Burası Neresi? Toros Dağları ile Akdeniz arasındaki bir bölgede konumlanan Alanya, Türkiye’de turizmin kalbinin attığı yerlerden biridir. Alanya, Antalya’ya bağlı ünü sınırları aşmış bir ilçe olarak, her yıl yaz sezonu boyunca milyonlarca tatilciyi evinde ağırlıyor. Side’nin yaklaşık 64 kilometre doğusunda konumlanan Alanya’ya ortalama 1 saatte ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Alanya yaz turizminin verimliğinin yanı sıra tarihi ve kültürel açıdan da oldukça zengin bir yer. Alanya’ya yolunuz düşerse bazı yerleri kesinlikle görmelisiniz. Başta Alanya Kalesi ve Kızılkule olmak üzere; Kleopatra Plajı, Tersane, Tophane, Damlataş Mağarası, Dim Çayı Tesisleri, Sapadere Kanyonu gibi daha pek çok turizm harikasına sahip olan Alanya’da gezilecek yerler linke tıklayıp, daha yakından tanıma şansı elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra bilindiği üzere Alanya’nın gece hayatı oldukça ünlüdür. E gidip de eğlenmemek olmaz! Birbirinden eğlenceli ve farklı biz dizi mekana ev sahipliği yapan Alanya’da sabahın ilk ışıklarına kadar eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz.

33. Kaş

Burası Neresi? Ülkemizde yaz tatilinin merkezlerinden biri olan Kaş, Antalya’nın 189 kilometre güneybatısında yer alıyor. Kaş’ın kuzeyinde Demre, doğusunda ise Elmalı ilçeleri bulunur. Side ile arasında ortalama 263 kilometre mesafe bulunan Kaş’a yaklaşık 4 saatte ulaşmak mümkün. Dolayısıyla Side’ye kadar gelmişken Kaş’a da bir uğramanızı tavsiye ediyorum. Mamafih Kaş’ı Side’ye yakın tatil yerlerinden biri olarak aklınızda bulundurabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? El değmemiş doğası Akdeniz’in güzel mavisi ve 70 kilometrelik sahil şeridiyle oldukça güzel bir tatil beldesi olan Kaş, Türkiye’de yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen yerlerden biridir. Kaş’ın manzarasının yanı sıra turizm varlığı da epeyce zengindir. Kalkan, Kaputaş Plajı, Patara, Saklıkent Kanyonu, Kaleköy, Küçük ve Büyük Çakıl Plajları, Akçagerme Plajı, Kekeova ve Demre gibi daha sıralayabileceğimiz pek çok turizm noktasına sahip olan Kaş’ta gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgi almak için Kaş’ta Görmeniz Gereken 22 Gezilecek Yer ve Kaş’ın Tarihi Yerleri | 13 Tarihi Nokta başlıklı yazılarımızı okuyabilirsiniz. Karşısında Yunanistan’a bağlı bir ada olan Meis Adası yer alıyor. Dilerseniz adaya feribotla geçiş yapabilirsiniz.

34. Olimpos

Burası Neresi? Antalya’nın 85,7 kilometre batısında Kumluca ilçesinde yer alan Olimpos, ‘Olimpos Antik Kenti’ne ev sahipliği yapması açısından oldukça popüler bir turizm merkezidir. Bunun yanı sıra ‘Caretta Caretta’ların (deniz kaplumbağaları) yavrulama alanı olması da Olimpos’a değer katan özelliklerindendir. Dünyadaki en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilen “Likya Yolu” üzerinde yer alan Olimpos’un müdavimleri, büyük oranda gezginlerden ve gençlerden oluşuyor.

Olimpos’ta kamp kurmaya uygun çadır alanlarının yanı sıra, bungalov, apart otel ve pansiyon gibi konaklama imkanları mevcut. Side’nin 158 kilometre güneybatısında yer alan Olimpos’a ortalama 2,5 saatte ulaşmak mümkün.

Neden Gitmeliyim? Olimpos, arkeolojik doğal sit alanı olarak tamamı koruma altına alınan bir yerleşimdir. Bundan dolayı benzersiz bir doğaya ve zengin bir kültüre sahiptir. Akçay Deresi’nin iki ayrı bölgeye ayırdığı Olimpos, plajıyla da oldukça meşhur. Olimpos Plajı, yazın serinlemek için harika bir seçenek! Plaja tek kullanımlık giriş bileti 20 TL; 10 girişlik bilet ise 7,5 TL. Olimpos Plajı çevresinde 30 dakikası 20 TL olarak ücretlendirilen ve kıyı boyunca koy ve mağaraların gezildiği kano turları düzenleniyor.

Olimpos Antik Kenti, Kuzey ve Güney Nekropol olarak ikiye ayrılıyor. Kentin, bir zamanlar Antik Likya Medeniyeti’ne ev sahipliği yaptığı biliniyor. Tapınaklar, hamamlar, kiliseler, surlar, tiyatro sahneleri ve 113 adet mezarın yer aldığı antik kent, açık hava müzesi niteliği taşıyor. Olimpos Antik Kenti, haftanın yedi günü, 08.00 ile 09.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Giriş ücreti ise 20 TL. Tüm bu yerlerle ilgili daha fazla bilgi almak için: Olimpos Gezilecek Yerler – En İyi 24 Gezilecek Yer

– Doğal Yerler

35. Phaselis Koyu

Burası Neresi? Antalya’nın en özel tarihi yapılarından biri olan Phaselis Antik Kenti’nde bulunan üç ayrı doğal liman, Phaselis Koyu’nu oluşturuyor. Phaselis Koyu, konum itibariyle Kemer ilçesinde yer alıyor. Kuzey, merkez ve güney olarak adlandırılan bu doğal limanların hepsi plaj olarak kullanılıyor ve her birinde denize girilebiliyor. Fakat koydaki plajların hiçbirinde şezlong ve şemsiye gibi imkanlar bulunmuyor. Side’nin 132 kilometre güneybatısında yer alan Phaselis Koyu’na ortalama 2 saatte ulaşmak mümkün.

Kaçırmayın! Phaselis Koyu’nun en sık tercih edilen plajı, Merkez Liman’da bulunan plaj oluyor. Tamamen ağaçlarla çevrili yarım ay şeklindeki Merkez Plaj, sakin ve dalgasız bir suya sahip. Phaselis Antik Kenti’nin girişinde verilen 45 TL giriş ücreti koyda bulunan plajları da kapsıyor. Müzekart veya Müzekart+ sahipleri ücretsiz giriş yapabiliyor. Phaselis Antik Kente ulaşmak için Antalya’nın merkezi, Tekirova ve Kemer’den kalkan ve antik kentin girişine kadar giden minibüslere binebilirsiniz.

  • Adres: Çamyuva, 07980 Kemer/Antalya
  • Tel: 0242 821 45 06
  • Giriş ücreti: 45 TL *Müzekart sahipleri için ücretsiz.
  • Çalışma saatleri: Yaz dönemi (1 Nisan-1 Ekim): 08.00-19.00 / Kış dönemi (1 Ekim-1 Nisan): 08.30-17.30
  • Yol tarifi al >

36. Adrasan Koyu

Burası Neresi? Adrasan Koyu, Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunuyor. Doğal bir koy olan Adrasan; 2 kilometre uzunluğundaki kumsalı, berrak ve masmavi deniziyle yaz sezonu boyunca turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Likya Yolu’nun üzerinde yer alan Adrasan Koyu, Side’ye de oldukça yakın. Adrasan Koyu ile Side arasında 169 kilometre mesafe bulunuyor. Yani ortalama 2,5 saatte Adrasan Koyu’na ulaşmak mümkün.

Neden Gitmeliyim? Adrasan Koyu, son yıllarda Türkiye’de yaz turizminin popüler merkezlerinden biri haline gelmiştir. Adrasan Koyu ve çevresinde, konaklamak için Antalya’nın diğer tatil beldelerine göre çok daha uygun fiyatlara otel ve pansiyon bulmak mümkün. Bunun yanı sıra bölgedeki önemli tekne turu merkezlerinden biri olan Adrasan Koyu’nda “Suluada Tekne Turları” adı altında bir dizi tekne turu organize ediliyor. Sazak Koyu, Akseki Koyu, Yalancı Koy, Korsan Koyu (Çoban Limanı) ve Porto Ceneviz Koyu gibi muhteşem koyları yakından görmek için bu turlara katılabilirsiniz.

*Alışveriş

Side’de alışveriş için pek çok seçenek mevcut. Öncelikle Side Antik Tiyatro’nun çıkışında, merkeze doğru ilerlediğiniz karşınıza Side Çarşısı çıkacak. Bu çarşıda, ayakkabıcı, çantacı, hediyelik eşya dükkanları, bijuteri ve hazır giyim mağazaları gibi türlü mağazaları yan yana bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra her cumartesi Side’de kurulan semt çarşısında, taptaze meyve ve sebzeler, yöreye ait salça, erişte, köy ekmeği, yoğurt gibi organik ürünler ve Side’ye özgü turunç ve patlıcan gibi türevleri olan reçeller sergileniyor.

Bunların dışında çarşıda kıyafet, takı, gözlük gibi diğer ürünleri de bulmak mümkün. Fiyat açısından oldukça uygun olan Side Çarşısı’nda rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz. Son olarak Side’de iki büyük AVM seçeneği de mevcut. Novamall Manavgat AVM ve Manavgat City AVM olmak üzere iki AVM’de aradığınız hemen her markayı bir arada bulabilir, alışveriş merkezleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için linklere tıklayabilirsiniz:

*Gece Hayatı

Antalya’da gece hayatının en renkli ve en canlı yaşandığı beldelerden biri olan Side’de canlı müzikten, meyhaneye, gece kulübünden, sakin ve salaş barlara kadar pek çok eğlence seçeneği sizleri bekliyor. Side’deki otellerin hemen hepsinde; beldenin cadde ve sokaklarında club ve bar gibi mekanlar bulunuyor.

Bu eğlence mekanlarında eğlence, müzik ve dans sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Side’de popüler mekanları sıralamak gerekirse: Kiss Bar, Surf Bar, Harbour Bar, Club Blackout Disco, Club Sammy Side, Club The Castle, LUX Restaurant&Night Club, Alya Disco, Side House Bar, Karma Restaurant & Sky Lounge, Red Devils Mc Side Club vs… Side’nin gece hayatıyla ilgili kapsamlı bir yazı yolda, beklemede kalın!

*Yapmadan Dönme

– Tekne ve Dalış Turları

– Günübirlik Turlar

– Konaklamalı Turlar

*Şehir içi Ulaşım

Küçük bir tatil beldesi olan Side’de şehir içi ulaşım genel anlamda minibüsler ve dolmuşlar vasıtasıyla sağlanıyor. Bunun yanı sıra taksiler de sıklıkla kullanılan vasıtalar arasında yer alıyor. Manavgat ile Side arası haftanın yedi günü, düzenli aralıklarla minibüs seferleri düzenleniyor. Minibüs ücreti ise kişi başı 3,5 TL. Side’deki minibüsler vasıtasıyla Side Antik Kenti, Manavgat Şelalesi ve Köprülü Kanyon Milli Parkı gibi turistik noktalara kolayca ulaşılabiliyor.

Titreyengöl gibi daha uzak mesafedeki yerlere gitmek için Side otogarından hareket eden otobüslere binmek gerekiyor. Side merkezde herhangi bir vasıtaya binmeden, yalnızca yürüyerek; Side Antik Tiyatrosu, Apollon Tapınağı, Anıtsal Çeşme, Vespasianus Çeşmesi, Agora Hamamı, Side Müzesi ve Side Limanı gibi pek çok yere ulaşabilirsiniz.

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

New York Gezilecek Yerler Listesi | En Muhteşem Detaylı 131 Yer

Gitmeden Önce Merak Edeceğinizi Düşündük New York nerede ve hangi ülkede? ABD'nin kurucu eyaletlerinden biri…

3 saat önce

Atina Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 76 Yer!

Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler; Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina,…

20 saat önce

Madrid Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 81 Yer!

Gitmeden önce hap niteliğinde bilgiler; Şehir Hakkında; İspanya’nın başkenti Madrid, 6.5 milyon nüfusuyla Avrupa’nın kozmopolit…

1 gün önce

Dubai Gezilecek Yerler – En Güzel 85 Görülmesi Gereken Nokta!

Dubai gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim; Şehir Hakkında; Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’ni oluşturan yedi emirlikten…

3 gün önce

İstanbul’da Günübirlik Gezilecek Yerler

Şüphesiz İstanbul Türkiye'nin en güzel şehri... Bu şehirde birkaç saate sığdırılamayacak birçok önemli nokta bulunuyor…

3 gün önce

Bavyera’nın Başkenti Münih’te Görülmesi Gereken 61 Yer

Münih nerede & Hangi ülkede? Avrupa'nın önemli ülkelerinden Almanya'nın kültürel açıdan en önemli şehri olarak…

2 hafta önce