San Francisco

San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeyinde bulunan Kaliforniya eyaletine bağlı bir şehirdir. San Francisco Yarımadası’nın kuzeyinde konumlanan şehrin batısında Büyük Okyanus, kuzeyinde ve doğusunda ise San Francisco Körfezi bulunmaktadır.

San Francisco, 8,7 milyonluk bir nüfustan oluşan San Jose-San Francisco-Oakland metropol bölgesinin merkezi şehridir. Amerika’nın en kalabalık 13. şehri olan San Francisco’nun nüfusu 2017 yılı verilerine göre 884.363’tür. Etnik gruplar arasında, %21’lik oranla en yoğun nüfusu Çin oluşturmaktadır.

Ayrıca Amerika’daki en yoğun LGBT nüfusuna sahip olan şehir, ülkenin toplam eşcinsel nüfusunun %15’ine ev sahipliği yapmaktadır. Bir hanenin yıllık gelir ortalaması 110.826$ olan San Francisco ekonomisi, genel anlamda turizm, teknoloji ve finansal hizmetlere dayanmaktadır.

1776’da Juan de Anza adlı bir İspanyol kaşif tarafından keşfedilen San Francisco, ilk önce küçük bir kasaba olarak kurulmuştur. Sonrasında, 1835’te William Richardson adlı bir İngiliz, bölgeye gelip İspanyollardan bağımsız bir yerleşim kurmuş, adını İspanyolca ”iyi bitki” anlamına gelen ”Yerba Buena” olarak belirlemiştir.

Bu sayede Amerikalıların istihdamına açılmış olan bölge, 1846’da ismi San Francisco alarak değiştirilerek ABD’ye katılmıştır. Birleşmiş Milletlerin kurulma çalışmalarının başladığı ve kuruluş yasasının oluşturulduğu yer olan San Francisco, bugün Amerika’da insan haklarının ve liberalizmin kalesi haline gelmiştir.

20.yüzyılda Jack London ve Mark Twain gibi ünlü yazarların yaşadığı şehir, ”Beat Poetry” adlı bir şiir akımının da öncüsü olmuştur. Tüm bu özellikleri doğrultusunda San Francisco, günümüzde uluslararası anlamda önemli bir finans, ulaşım ve kültür merkezi konumuna gelmeyi başarmış bir şehirdir.

Dünyanın en renkli ve en ilginç şehirlerinden biri olan San Francisco, sahip olduğu özelliklerle turizm endüstrisi açısından gelişmiş bir şehirdir. San Francisco’nun turistler açısından en merak edilen noktası şüphesiz Golden Gate Köprüsü’dür. Aynı zamanda şehrin simgesi olan ve yapımı 1930’lu yıllarda tamamlanan köprünün inşası sırasında 11 işçi hayatını kaybetmiştir.

Şehrin farklı noktalarından da görülen ve eşsiz bir manzaraya sahip olan Golden Gate, San Francisco’da gezilecek yerlerin başında geliyor. Dağ manzaraları, doğal alanları, kültürel mirasları ve Victoria tarzı mimarisi ile öne çıkan şehirde ”Fine Arts Müzesi, Coit Tower, Castro, Fisherman Wharf, Alcatraz, Lombart Street, Transamerica Pyramid” gibi gezip görülmesi gereken birçok destinasyon bulunuyor. Ayrıca şehir, Uber, Twitter, Airbnb ve Dropbox gibi teknolojide devleşmiş firmalara ev sahipliği yapıyor.

Rus Tepesi, Telgraf Tepesi ve İkiz Tepeler’in de aralarında bulunduğu toplam 47 tepe üzerinde kurulmuş olan San Francisco, sahip olduğu etnik çeşitlilikle oldukça renkli ve eğlenceli bir şehirdir. Etnik çeşitliliği yemeklerine de yansıyan şehirde, dünyanın dört bir yanına ait mutfakları, restoranları veya lokantaları bulmanız mümkün!

Bunun dışında şehrin her bölgesinin kendine has eğlence mekanları bulunuyor. Özellikle Castro ve Mission’da gay barlar çoğunluğu oluşturuyor. Mekanlar genel olarak Nort Beach ve 17. Cadde üzerinde bulunuyor. Şehirde en çok tercih edilen yerler, Caz ve Blues gibi müziklerin çalındığı barlar veya pub gibi mekanlar oluyor. Ayrıca San Francisco her yıl birçok şarap yarışmasına ve festivaline ev sahipliği yapıyor.

San Francisco, şehir içi ulaşım açısından oldukça gelişmiş bir toplu taşıma ağına sahiptir. Şehirde, otobüs, tramvay, cable car, metro, taksi ve feribot gibi birçok seçenek bulunuyor. Toplu taşımalardan yararlanabilmeniz için Clipper adlı ulaşım kartından almanız gerekiyor.

Tek kullanımlık ücreti 1,75$ olan Clipper kartın, cable car da dahil tüm araçlarda bir aylık kullanım ücreti ise 83$. Son olarak: Geceleri kısa mesafeler de bile güvenliğiniz açısından taksiye binmenizi öneriyoruz.

Akdeniz iklimi etkisi altında olan San Francisco, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve de yağışlıdır. Yıl içerisinde en fazla yağış Ocakta; en az az yağış ise Temmuzda görülmektedir. Yazın sık sık yoğun sise maruz kalan şehirde, yılın en sıcak ayı ortalama 21 derece ile Eylül, en soğuk ayı ise ortalama 14 derece ile Ocaktır.

San Francisco’da yaz aylarında ışıl ışıl güneşin yüzünüze vuran ışığı, yerini bir anda gökdelenleri, köprüleri, kısacası tüm şehri etkisi altına alan sisli havaya bıraktığını görebilirsiniz. Tüm bu bilgiler ışığında, San Francisco seyahati için en uygun dönemin Ağustos ve Eylül ayları arası olduğunu söyleyebiliriz.

Her şeye hazırlıklı olmak için yanınızda mutlaka bir ceket bulundurun! Türkiye’den San Francisco’ya direkt uçuş seferleri düzenlenmediği için yalnızca aktarma yaparak ulaşabilirsiniz.