Granada

Granada, İspanya’nın Endülüs Bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor. Gırnata Emirliği olarak da adlandırılan  şehir, Sierra Nivada Dağları’nın eteğinde ve Darro, Beiro, Genil ve Monachil nehirlerinin kesiştiği bölgede eşsiz bir konuma sahip. Kendisiyle aynı ismi taşıyan eyaletin başkenti olan Granada, İspanya’nın turizm açısından en önemli şehirlerinden de biri aynı zamanda. Farklı kültürlerin kesişim noktası olan şehir, meşhur yapıları, dar sokakları ve renkli şehir yaşantısı ile ziyaretçilerine akıllarda kalacak bir tatil yaşatıyor.

Granada’da ilk yerleşim Milattan Önce 5500 yıllarında başlamış. Kurulduğu dönemden itibaren Roma etkisi altında olan şehir, Emevilerin şehri fethetmesi ile Endülüs Emevi Devleti egemenliği altına girmiş. Bölgede başlayan İslam kültürü nedeniyle şehir, Arapça ‘’yabancılar tepesi’’ anlamına gelen Gırnata adını aldı.

Endülüs Bölgesi’nin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Granada’nın 2017 sayımına göre nüfusu 232.770 kişiden oluşuyor. Ancak şehrin banliyöleriyle birlikte olan nüfusu 427.638 kişiyi buluyor. Şehirde Akdeniz ve okyanusal iklim etkileri bir arada görülüyor. Yıllık ortalama sıcaklıkların 15.5 derece olduğu şehri rahatlıkla gezebileceğiniz bir dönemde ziyaret etmek istiyorsanız tatilinizi mayıs-ekim arasındaki döneme denk getirmelisiniz.

Arap İmparatorluğu’nun son kaybettiği toprağı olan şehirde farklı kültürlere ait göz alıcı tarihi yapılar bulunuyor. Hem şehrin hem de Endülüs’ün incisi El Hamra, saray, kale ve görkemli bir bahçeden oluşan bir kompleks aslında. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ndeki saray, turistlerin en çok ziyaret ettiği mekan olarak tanınıyor. El Hamra’dan sonraki şehrin en etkileyici yapısı ise görkemli Granada Katedrali. İspanya Rönesans’ı dönemine ait katedral, zarif mimari yapısı ve göz kamaştıran işlemeleri ile görenleri hemen etkisi altına alıyor. 47 metrelik Granada Kraliyet Şapeli, Çingene mahallesi Sacromonte, Arap Pazarı, Endülüs hamamlarının eşsiz bir örneği olan Hammam Al Andalus, tablolarla süslenmiş De la Cartuja, bembeyaz evler ve meyve bahçeleri ile donatılmış Albaicin, San Nicholas Kilisesi, Arap etkileri de taşıyan San Salvador Kilisesi ve Albaicin’in en hareketli bölgesi olan Plaza Larga, Granada’dan ayrılmadan önce görmeniz gereken yerlerden sadece birkaçı.

Granada’da tarihi geçmişi olan festivaller düzenleniyor. Farklı kültürlerin izlerini barındıran festivallere katılarak şehir coşkusuna ortak olabilirsiniz. Her yıl 2 Ocak’ta Granada Fetih Günü’nde Katolik kralların Alhambra Sarayı’nı ele geçirişleri anlatılıyor. San Cecilio Patron de la Ciudad ise ülkenin koruyucusu olan piskopos San Cecilio’nun hayatı dini etkinliklerle beraber gösteriliyor.

Granada’ya Türkiye’den aktarmasız uçuş bulunmuyor. Şehri ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Barselona veya Madrid’e aktarmasız olarak gidip oradan Granada Uluslararası Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Avrupa’nın çeşitli şehirlerinden tren veya otobüsle de Granada’ya ulaşım mümkün.

Şehir çok büyük bir yüzölçümüne sahip olmadığı için birçok noktasını yürüyerek rahatlıkla gezebilirsiniz. Bir şehri yürüyerek keşfedebilirsiniz. Ayrıca şehir içi ulaşımda da farklı alternatifler sunan Granada’da taksileri kullanma veya araç kiralamayı da düşünebilirsiniz.

İspanya’nın Granada şehrini ziyaret etmeyi düşünen bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekiyor.