Side

Antalya’nın en turistik ilçelerinden biri olan Manavgat sınırları içerisinde yer alan Side en çok da yaz aylarında sayısız yerli ve yabancı turistin ilgi odağında olmaktadır. El değmemiş doğal güzellikleri ve tarihi / antik mekanları ile her göreni kendine hayran bırakan Side, Antik Dönem’de Pamfilya Bölgesi’nin en önemli liman kenti idi. Tarihinin Milattan Önce 7. yüzyıldan da öncesine dayandığı düşünülen Side, kelime olarak “nar” anlamına gelmektedir. Milattan Önce 6. yüzyılda Lidyalıların, sonra da Perslerin hakimiyeti altına giren ve Milattan Önce 334’te de Büyük İskender’in egemenliğine giren bu yerleşim yeri geçmişten bugüne pek çok medeniyetin beşiği olmuştur.

Kültürel mirasları ve tarihi değerleri ile meraklıları için tam bir hazine değerinde olan Side, her ne kadar yılın dört mevsimi ziyaret edilebilir bir yer olsa da en çok yoğunluk yaz aylarında olmaktadır. Trekking, su altı dalışı, jeep safari, tekne turu, rafting ve daha pek çok aktivite yapma imkanı sunan Side’de her bütçeye uygun konaklama tesisi bulunmaktadır. Tam tamına dokuz tane mavi bayraklı plajının olduğu beldenin cam gibi sularında dilediğinizce yüzebilir, altın kumsallarında güneşlenerek anın tadını çıkarabilirsiniz. Antik kentleri, mağaraları, şelaleleri ve kanyonlarını keşfe çıkarak Side seyahatinize farklı bir renk katabilirsiniz.

Beldenin tam kalbinde yer alan, ünü il sınırlarını aşmış Side Antik Kenti ve Apollon Tapınağı ile seyahatinize hızlı bir başlangıç yapmanız mümkün. Yüzyıllardan günümüze ulaşmayı başarmış paha biçilemez tarihi eserlerin sergilendiği Side Müzesi’ni gezdikten sonra yönünüzü Selekia Antik Kenti ve Aspendos Tiyatrosu’na çevirebilirsiniz. Köprülü Kanyon’da rafting yapabilir, Manavgat Şelalesi, Altınbeşik Mağarası ve Titreyengölü fotoğraflayabilirsiniz. Manavgat ilçesi sınırları içerisinde yer alan Side, İstanbul’a 750 km, Ankara’ya 496 km ve Antalya merkeze 75 km uzaklıkta konumlanmaktadır.

He kara yolu hem de hava yolu ile ulaşabileceğiniz Side’ye en yakın havalimanı 75 km uzaklıktaki Antalya Havalimanı’dır. Özel aracınızla da ulaşım sağlayabileceğiniz Side’ye otobüsle gidecekler ise Manavgat Terminali varışlı seferleri araştırmalılar. Antalya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Side’ye gitmek içinse Side varışlı minibüsleri kullanarak 1,5 saatte ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Denize sıfır ultra lüks otellerin yanı sıra daha bütçe dostu butik otellerin ve villa kiralama seçeneklerinin olduğu Side’de Apollon Tapınağı’na yürüyüş mesafesinde olan otelleri de tercih edebilirsiniz.

Şehir içi ulaşımda taksi ve minibüslerin ön plana çıktığı Side’de birkaç günden uzun kalmayı veya Antalya’nın diğer turistik yerlerini de görmeyi planlıyorsanız eğer araç kiralamak çok daha ekonomik olacaktır. Akdeniz mutfağının esintilerini taşıyan Side lezzetleri arasında şüphesiz ilk sırada tahinli Antalya piyazı gelir. Liman Caddes’ndeki Aphrodite Restaurant ya da Elia Restaurant & Lounge’u Side’deki popüler yeme içme mekanları arasında saymak mümkündür.