Marakeş

Fas’ın orta kısmında bulunan Marakeş, yaklaşık 1 milyon nüfusuyla Fas’ın en büyük dördüncü şehridir. Marakeş’in kuzeyinde Atlas Dağları, güneybatısında Tangier, Rabat, Kazablanka, Beni Mellal, doğusunda Essaouira, kuzeydoğusunda Agadir bulunmaktadır. Marakeş isminin Berberi dilinde ‘’Tanrının Ülkesi’’ olarak bilinmesinin nedeni, neolitik zamanlarda şehirde Berberilerin yaşıyor olmasıydı ve bu Almoravidler tarafından şehir baştan kurulana kadar devam etmiştir. Şehirde inşa edilen binaların ve duvarların kırmızı renkte olması nedeniyle bir zaman sonra Marakeş’in ismi ‘’Kızıl Şehir’’ veya ‘’Kırmızı Şehir’’ olarak anılmaktaydı.

Marakeş şehrinde sıcak, yarı kuru bir iklim hâkimdir ve çok az yağış alması nedeniyle Akdeniz iklimiyle de benzerlikler yakalamaktadır. Çöl sıcaklarının yaşandığı bu yerde, her ay sıcaklık çok yoğun görülmektedir. Marakeş’e yolculuk yapmayı düşündüğünüzde ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmeniz daha yararlı olacaktır.

Büyük bir tarihi yerlere sahip olan Marakeş, aynı zamanda müziği, tiyatrosu, dansları, el sanatları ve festivalleri ile de turistlerin hala ilgisini çekmektedir. Ana alışveriş merkezi olan Paul Sullivan’da; deri, halı, metal işi ve seramik gibi ürünler bulunmaktadır ve en çok satılan ürünler arasında halı, kilim, yöresel kıyafetler, deri çantalar ve fenerler bulunaktadır.Çarşıları dışında; surları, kapıları, sarayları, bahçeleri, mezarları, camileri, müzeleri ve doğa güzellikleri ile mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.

Zeytin ağaçları ile ünlü olan Ouzoud Şelalesi’ni ziyaret ederek ağaçların gölgesi altında aradığınız sakinliği ve huzuru bulabilirsiniz. Ourika Vadisi’nde yine buna benzer bir sakinlik bulacağınız gibi, içerisinde bulunan küçük köyleri, yemyeşil manzarası ile de huzurunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. En çok tanınan meydanlardan biri ve önemli ticaret merkezi olan Jemaa el Fnaa, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine girmiştir. Bunun gibi daha pek çok doğa harikasını görmek ve keşfetmek istiyorsanız, geç olmadan bir an önce Marakeş’e uğramalısınız.