Eskişehir

Eskişehir’de Ne Yapılır | Yapılacak En Eğlenceli 65 Aktivite

*İlaç Niteliğinde Bilgiler

Hakkında; Yunus Emre’nin yurdu ve Nasreddin Hoca’nın mirası olan Eskişehir, içinde yaşadığı üniversiteliler ile bir hayli popülerdir. Türkiye‘de en yaşanılabilir şehirler listesinde ilk sıralarda yerini alan Eskişehir, yaşam kalitesi ve kültürü ile ülkemizin en Avrupai şehirlerinden biridir. Sakinlerin şehirlerine bağlılığı ile ün salan şehir, köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğu için içerisinde pek çok arkeolojik kalıntıyı ve müzeyi himayesinde barındırıyor. Tarihi yerlerinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de oldukça meşhur olan Eskişehir’i sizlere tanıtmaya hazırız. Eskişehir’de yapılacak şeyler listesini okumaya devam edin ve bu hareketli üniversite şehrinde neler yapılır öğrenin!

Kullanılan kartlar; 

  • Türkiye’nin genelinde geçerli olan Müzekart‘ı temin ederek, Eskişehir’deki birçok gezi noktasına ücretsiz ya da indirimli bir şekilde giriş yapabilirsiniz.
  • Eskişehir’in şehir içi ulaşımında, ”Eskart” adındaki elektronik kartı kullanabilirsiniz.

Şehir içi ulaşım; Eskişehir’de şehir içi ulaşım tramvay, otobüs, minibüs ve taksilerle sağlanıyor. Eskişehir, gelişmiş bir ulaşım hattına sahip olduğu için daha detaylı bilgiye belediyenin internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Otobüs saatleri ve güzergahları, tramvay saatleri, minibüs güzergahları, taksi durakları ve taksi dolmuş duraklarının yanı sıra tarifelerine de ulaşmanız mümkün.

İkonik gezi noktaları; Sazova Parkı, Odunpazarı Evleri, Kentpark, Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi, Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi Eskişehir’in ikonik gezi noktaları arasında yer alıyor.

Pazar günü ne yapılır; Eskişehir’de pazar günü yapılacak şeyler için, Kentpark’ta vakit geçirebileceğinizi, Şelale Park’ta Eskişehir’in manzarasını seyredebileceğinizi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı’ndan alışveriş yapabileceğinizi ve Gürleyik Şelalesi’nde piknik yapabileceğinizi söyleyelim.

Bir günde ne yapılır; Tarihi Odunpazarı Evlerini görmek, Adalar Bölgesi ve Porsuk Çayı’nda gondola binmek, Sazova Parkı’na gitmek, Barlar Sokağı’nda eğlenmek ve müzelerini keşfetmek, Eskişehir’de 1 günde yapılacak şeyler için önerilerimizdir.

*Ücretsiz Aktiviteler

1.Adalar Bölgesi’nde Yürüyüşe Çık!

Burası neresi? Porsuk Çayı’nın şehir merkezine bakan tarafı Adalar Bölgesi olarak adlandırılıyor ve halk arasında bu bölgeye Köprübaşı deniliyor. Şehrin kalbini oluşturan Adalar Bölgesi’nde, cafe, restoran, otel, bar, pub ve eğlence mekanı gibi daha birçok yer bulunuyor. Eskişehir’in cıvıl cıvıl bölgelerinden olan Adalar, Atatürk Caddesi, Doktorlar Caddesi ve Şair Fuzuli Caddesi arasında konumlanıyor.

Neden gitmeliyim? Yaz aylarında Porsuk Çayı etrafında gezintiye çıkmak, Adalar Bölgesi’nde yürüyüş yapmak ve asıl önemlisi nehirde tekne ve gondol turlarına katılmak… Kulağa oldukça hoş geliyor, öyle değil mi? Yemyeşil alanları ve köprülerinde dolu dolu fotoğraf çektirmeli ve tur gezilerinde manzarayı seyre dalmalısınız. Ayrıca Porsuk Çayı ile ilgili daha detaylı bilgiyi, ücretli yapılacak aktivitelerde yer verdik. Merak etmeyin. 🙂

  • Adres: Ertuğrulgazi, Porsuk Nehri Sk., 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Yol tarifi al >

2.Tülomsaş Müzesi’nde İlk Yerli Otomobil Devrim Arabası’nı Gör!

Burası neresi? Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan Devrim Arabası’nın ve Türkiye’nin ilk yerli buharlı lokomotifi olan Karakurt’un sergilendiği Tülomsaş Müzesi, Eskişehir’de en çok ziyaret edilen destinasyonlardan biridir. 2018 yılında hizmete açılan müze, açık ve kapalı olmak üzere iki farklı alandan oluşuyor. Tahmin edersiniz ki müzede; 1250 kg ağırlığı ve 140 km hız göstergesiyle, 1961 yılında sadece 4,5 ayda sınırlı imkanlarla yapılan otomobil Devrim Arabası ile 1915 beygir gücünde 97 ton ağırlığında ve 70 km/h hız yapan Karakurt, herkes tarafından yoğun ilgi görüyor.

Neden gitmeliyim? Müzenin en önemli parçaları Devrim Arabası ve Karakurt dışında, Mehmetçik Buharlı Lokomotifi, 2200 tipi Buharlı Lokomotif ve 24000 tipi Lokomotif’e ait makinist kabini de sergileniyor. Ayrıca Tülomsaş’ın ve Demiryolu’nun tarihini yansıtan çeşitli objeler de yine bu müze içerisinde yer alıyor. Türk mühendis ve işçileri tarafından yapılan bu eserleri yakından görmek ve gururlanmak istemez misiniz? O zaman adres belli! Bahsettiğimiz tarihi ve milli gururumuzu bilmeyenler ise, gelmeden önce Devrim Arabaları filmini ve belgeselini izlemeliler.

  • Adres: Hoşnudiye, TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü Yerleşkesi, Ahmet Kanatlı Caddesi, 26130 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: Hafta içi: 10.00 – 17.00 / Hafta sonu: 09.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0222 224 00 00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

3.Kurşunlu Cami ve Külliyesi’ni Ziyaret Et!

Burası neresi? Odunpazarı ilçesinde yer alan Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Çoban Mustafa Paşa tarafından 1525 yılında yaptırılmıştır. Eskişehir’in tarihi yerleri arasında en bilinen yapı olan cami, açıldığı ilk yıllarda 20 odalık zaviye, misafir yeri, öğretim yeri, misafir odaları olan imaret, çeşitli yayınlarda zaviye ve medrese olarak kullanılmış. Ardından Mevlevi dergahına çevrilen Kurşunlu Cami, bir süre sonra Cumhuriyet Dönemi’nde tekke ve zaviyelerin kapatılması kanunu ile kapatılmıştır.

Neden gitmeliyim? Caminin mimarının Mimar Sinan olduğu söylense de, yalnızca kervansarayın Mimar Sinan tarafından yapıldığı biliniyor. Kurşunlu Cami içerisindeki kervansarayda, Sıcak Cam Üfleme Atölyesi ve Cam Sanatları Merkezi’nin yer aldığını bilmelisiniz. Aynı zamanda bu kervansarayda Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali gibi etkinlikler de düzenleniyor. Şehrin simgesi haline gelen Kurşunlu Cami ve Külliyesi, kesinlikle Eskişehir gezilecek yerlerin başında geliyor.

  • Adres: Paşa, Mücellit Sk., 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: 0222 230 40 30
  • Yol tarifi al >

4.Frig Vadisi’nde Tarihi Kalıntıları Keşfet!

Burası neresi? Eskişehir-KütahyaAfyon arasında kalan Frig Vadisi, 3 bin yıl önce Frigyalıların kayalara evler, kaleler ve anıtlar oyarak kurduğu kocaman bir coğrafyadır. Esasen dümdüz uzanan ve kilometrelerce devam eden bir coğrafya olan vadi, hem doğası hem de etkileyici tarihi ile bambaşka bir yerdir. Çok fazla turist olmadığı için bakir kalmayı başaran Frig Vadisi, genellikle arabalarla geziliyor. Ancak burası daha çok doğa ve macera severlerin adresidir diyebiliriz. Kamp kurup atlı turlara ve Likya Yolu gibi antik yollardan geçen 400 kilometrelik trekking ve bisiklet rotalarına katılabileceğinizi belirtelim.

Neden gitmeliyim? Frig Vadisi’nde yer alan her noktayı gezmek isterseniz, yaklaşık bir haftaya buradan çıkamayacağınızı bilmelisiniz. Çünkü Frigler neredeyse her kayayı ve tepeyi oymuşlar! Bu nedenle içindeki tarihi eserleri görmek zamana ve gezme yöntemine göre değişecektir. Genelde arabayla gezmek daha yaygın olsa da, atlı turlara katılarak veya trekking ve bisiklet yaparak gezmeniz de mümkün. Geldiğiniz zaman sadece kayaları oyarak yaptıkları yapıları değil, aynı zamanda kabartma süslü kaya ve anıt mezarlarını da göreceksiniz. Aslantaş, Yılantaş, Matlaş, Kapıkaya 1 ve Kapıkaya 2 gibi önemli eserlerin de burada yer aldığını hatırlatalım.

Kaçırmayın! Vadiyi arabayla gezmenin daha mantıklı olduğunu ve bunun 2 gününüzü alacağını ekleyelim. Şimdi gelin vadide sizi neler bekliyor sıralayalım. Aslanlı Mabet, Himmet Baba Türbesi, Gerdekkaya, Midashan, Pişmiş Kale, Midasşehir, Midas Anıtı, Kırkgöz Kayalıkları, Sarnıçlar, Küçük Yazılıkaya, Yapıldak Kale, Aslankaya, Üçlerkayası, Aslantaş, Yılantaş, Avdalas Kalesi ve Ayazini Kilisesi rotalarınızdır. Biri Kütahya Yenice Çiftliği’nden, biri Afyonkarahisar Seydiler’den ve diğeri Ankara Gordion’dan olmak üzere 3 ayrı parkur trekking rotalarınızı oluşturuyor. Dört şehre uzanan Frig Yolu, 506 km uzunluğu ile Türkiye’nin 3. en uzun yürüyüş parkurudur. Aynı zamanda bu bahsettiklerimizin yanı sıra bisiklet ve atlı turlarını da deneyebileceğinizi unutmayın!

5.Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nda Alışveriş Yap!

Burası neresi? Odunpazarı Belediyesi tarafından 2015 yılında hizmete açılan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında kurulmuştur. Aynı zamanda Atlıhan El Sanatları Çarşısı, lüle taşını daha fazla tanıtma, gösterme ve satma amacıyla açılmıştır. Tarihi 1850’li yıllara kadar uzanan çarşı, Eskişehir’in en turistik ve en bilinen noktalarından biridir. Yerli ve yabancı pek çok turistin merakla uğradığı yerlerden biri olan çarşı, Eskişehir’de alışveriş denildiğinde akla ilk gelen yerlerdendir.

Neden gitmeliyim? İçerisinde pek çok el sanatının ve lületaşı madeninin nasıl üretildiğine dair bilgiler bulabileceğiniz, inceleyebileceğiniz ve satın alabileceğiniz atölyeler olduğunu bilmelisiniz. Eskişehir’in ekonomisine katkıda bulunmak için de yapılan bu atölyelerin oldukça meraklısı var, söylemedi demeyin! Lületaşıyla yapılan pipo, kitap ayracı, magnet ve biblo gibi çeşitli aksesuarların dışında yöreye özgü birçok eşya da bu çarşıda yer alıyor. Bunların yanı sıra tezhip, hat ve ebru sanatı gibi el sanatları ile yapılan ürünler de bulunuyor.

  • Adres: Paşa, Pazaroğlu Sk. No:26, 26030 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00
  • Yol tarifi al >

6.Şelale Park’ta Eskişehir’in Büyüleyici Manzarasını Seyret!

Burası neresi? Odunpazarı ilçesinde yer alan Şelale Park, Eskişehir’in en meşhur parklarından biridir. Her yıl Odunpazarı Belediyesi tarafından yeşillik oranı artırılan ve herkes tarafından takdir edilen Şelale Park, 32 bin metrekarelik bir alan üzerinde bulunuyor. Her yaştan kesime hitap eden parkta, hem birçok etkinliğe katılabilir hem de şehrin eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Parktaki seyir terasından Eskişehir’in panoramik manzarasını seyredeceğiniz gibi içerisinde yer alan yel değirmeni, Don Kişot ve Sanço Panço Heykelleri, çocuk oyun grupları, mini amfi tiyatro, yürüyüş parkurları, restoran ve cefelerde de vakit geçirebilirsiniz.

  • Adres: Çankaya, Şht. Mustafa Yıldız Sk. No:6, 26240 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 01.00
  • Telefon: 0222 219 19 11
  • Yol tarifi al >

7.Haller Gençlik Merkezi’nde Kaybol!

Burası neresi? Eskişehir’de tarihi yaş sebze ve meyve hali binasının restore edilmesi ile oluşturulan Haller Gençlik Merkezi, oldukça nostaljik ve bir o kadar otantik bir yerdir. İçerisinde; hediyelik eşya dükkanları, büfeler, cafeler, restoranlar, barlar yer alıyor. Tam arkadaşlarınızla kahvenizi içip sohbet edeceğiniz, alışveriş yapacağınız ve keyifli dakikalar geçireceğiniz bir yerdir. Ayrıca Tepebaşı Sahnesi, sergi salonu ve kitabevinin yanı sıra kültür sanat etkinliklerine de ev sahipliği yaptığını belirtelim.

  • Adres: Eskibağlar, Yılmaz Büyükerşen Blv No:11, 26170 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 00.00
  • Yol tarifi al >

8.Yazılıkaya Köyü’nde Midas Anıtı’nı Gör!

Burası neresi? Eskişehir’in Han ilçesinde, Yazılıkaya Köyü’nde yer alan Midas Anıtı, yukarıda bahsettiğimiz Frig Vadisi’nin en görkemli anıtı olarak biliniyor. Arkeolojik açıdan oldukça değerli bir yapıya sahip olan Midas Anıtı, Eskişehir’e 71 km mesafede yer alıyor. Dağlık Frigya Bölgesi’nde bulunan Midas Anıtı, ilk 1800’lü yıllarda ortaya çıkarılmış ve arkeologlar tarafından incelenmiştir. Üzerinde Frig alfabesiyle kazınmış yazılarda Midai kelimesinden dolayı bu ismi alan anıt, 17 metre yüksekliğinde ve 16,5 metre genişliğindedir.

Neden gitmeliyim? Üzerinde figüratif süslemeler ve yazılar bulunan Midas Anıtı, halk arasında Yazılıkaya olarak anılıyor. Anıtın en önemli noktasının, Frigyalıların dini törenlerde Tanrıça Matar’ın heykelinin yerleştirildiği, kapıyı simgeleyen büyük bir niş olduğunu söylemeden geçmeyelim. Ayrıca Matar’ın Frig diline ”anne” anlamına geldiğini ve Kibele’yi temsil ettiğini de ekleyelim.

9.Alışverişin Adresi Doktorlar Caddesi’ne Git!

Burası neresi? Resmi adı İsmet İnönü-1 Bulvarı olan Doktorlar Caddesi, doktor muayenehanelerin çok olmasından dolayı halk arasında bu ismi almıştır. Yalnız caddenin muayenehanelerden oluştuğunu sanmayın, içerisinde daha pek çok alternatif yer alıyor. Mağaza, AVM, restoran ve cafe ile capcanlı bir yer olan Doktorlar Caddesi, aynı zamanda Eskişehir gece hayatı açısından da oldukça hareketlidir.

Neden gitmeliyim? Tramvay hattının popüler duraklarından biri olan Doktorlar Caddesi, Köprübaşı ile Kızılcıklı Mahmut Pehlivan Caddesi arasında 1250 metre boyunca uzanıyor. Caddede; Hayal Kahvesi, 222 Park ve Buda gibi eğlence mekanları, Espark ve Kanatlı AVM’ler ve Eskişehir Subay Orduevi bulunuyor. Dilerseniz doya doya alışveriş yapabilir, dilerseniz de gece hayatının tadını çıkarabilirsiniz.

10.Üniversiteliler Gibi Hisset ve Geçmişe Yolculuk Yap!

Burası neresi? Eskişehir’in bir üniversite şehri olduğunu şüphesiz herkes biliyordur. Bu nedenle öğrencilerin hayatını ve gündelik rutinlerini keşfetmek veya kendi üniversite yıllarınıza geri dönüp nostalji yapmak isterseniz ya da üniversite kazanmaya adaysanız kesinlikle üniversite kampüslerini ziyaret etmelisiniz.

Neden gitmeliyim? Osmangazi Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nden birine ya da ikisine uğrayarak bu aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü, doğal güzelliği ile de oldukça keyifli bir gün geçirmeniz için ideal bir yerdir. Ayrıca ikisine de tramvayla kendi isimlerine ait duraklarda inerek ulaşabileceğinizi de belirtelim.

  • Osmangazi Üniversitesi Adresi: Büyükdere, Meşelik Yerleşkesi, 26040 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Telefon: 0222 239 37 50
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >
  • Anadolu Üniversitesi Adresi: Yeşiltepe, Yeşiltepe Mahallesi, Anadolu Üniversitesi, Yunus Emre Kampüsü Rektörlük Binası, 26470 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00 **Hafta sonu kapalı.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

11.Bahar Şenliklerine Katıl!

Deneyimle! Her daim hareketli olan Eskişehir’de, en eğlenceli zamanların bahar şenlikleri olduğunu söyleyelim. Anadolu Üniversitesi festivallerini genellikle İki Eylül Kampüsü’nde, Osmangazi Üniversitesi ise festivallerini genellikle Meşelik Kampüsü’nde gerçekleştiriyor. İki üniversitenin de şenlikleri hem hareketli hem eğlenceli hem de ücretsiz oluyor! Binlerce öğrencinin ve Eskişehirlilerin katıldığı bu festivallerdeki konserler de bir başka… Çoğunluklu Mayıs ayında gerçekleşen bahar şenliklerini, üniversitelerin internet sitesinden takip edebilir ve bu zamanlarda Eskişehir’e gelebilirsiniz.

12.İki Eylül Caddesi’ndeki Esnaf Sarayı’nı Görmeden Gitme!

Burası neresi? Şehrin tam kalbinde yer alan İki Eylül Caddesi, trafiğe kapalı olup hayatın hızlı aktığı bir caddedir. Ortasından tramvay hattı geçen caddenin bir ucu Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi’ne, diğer ucu da Odunpazarı’na uzanıyor. İki tramvay hattının kesiştiği bir noktada yer aldığı için, oldukça kalabalık ve işlek bir cadde olarak biliniyor. İçerisinde restoranlar, cafeler, mağazalar ve butiklerin yer almasının yanı sıra cadde içinde şehirde açılan ve ilk modern alışveriş merkezi olan Esnaf Sarayı‘da bulunuyor. İhtiyacınız olan her şeyi karşılayabileceğinizi ve keyifli dakikalar geçirebileceğinizi söylemeden geçmeyelim.

13.Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi’nde Bilimle Tanış!

Burası neresi? Sazova Kültür Parkı içerisinde yer alan Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı tarafından inşa edilmiştir. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi’ne devredilen merkez, 15 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor. Merkezin içinde; Türk Dünyası Musiki Tarihi Müzesi, Türk Dünyası Bilgi Bankası, Tük Dünyası Bilim Sanat ve Kültür Okulu gibi bölümler yer alıyor.

Neden gitmeliyim? İki kattan oluşan merkezin ilk katında; Musiki Tarihi Birimi, Bilgi Dünyası Salonu, Bilim Kültür Sanat Okulu gibi kültürel birimler, bilimsel faaliyetler için açılan atölyeler, yemekhane, lavabolar, mescitler ve idari ofisleri bulunuyor. İkinci katta ise; Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri’nin resmi ve sivil mimarisini yansıtan ve 4 ayrı bloktan oluşan Bilim Tarih Müzesi, amfi, fuar ve sergi alanları yer alıyor.

  • Adres: Sazova, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Telefon: 0222 330 54 10
  • Yol tarifi al >

14.Sivrihisar’a Günübirlik Kaçamak Yap!

Burası neresi? Eskişehir’in 98 km doğusunda yer alan Sivrihisar, Eskişehir’in turistik ilçelerinden biridir. Nasreddin Hoca’nın doğduğu yer olan Sivrihisar, 1926 yılına kadar Ankara’nın ilçesi iken, daha sonraları Eskişehir’e dahil olmuştur. Günümüzde şehrin en büyük ilçesi olan Sivrihisar’da, pek çok tarihi yapı yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Saatli Kule, Alemşah Kümbeti, Nasreddin Hoca’nın Evi, Sivrihisar Ulu Cami, Kılıç Minaresi, Aziz Mahmud Hüdayi Cami, Sivrihisar Ermeni Kilisesi, Sivrihisar Açıkhava Heykel Müzesi ve Çardak Hamamı gibi birçok yere uğramalısınız. Ayrıca Nasreddin Hoca’nın heykelini ve hem kendisinin hem de kızının kabrini de ziyaret etmeyi unutmayın!

15.Pessinus Antik Kenti’nde Keşfe Çık!

Burası neresi? Sivrihisar ilçesinin Ballıhisar Mahallesi’nde yer alan Pessinus Antik Kenti, Eskişehir’in 110 km doğusunda, Sivrihisar’ın 16 km güneyinde konumlanıyor. İlk olarak Belçikalı ve Avustralyalı arkeologlar tarafından ortaya çıkarılan kent, 8. yüzyılda Frigya Kralı Midas tarafından Kibele kültünün kutsal kenti olarak kurulmuştur. 1980 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Pessinus Antik Kenti’nin, yapılan araştırmalar sonucunda Roma İmparatorluğu için önemli bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmıştır.

Neden gitmeliyim? 1967-2011 yılları arasında yapılan kazı çalışmaları sonucunda; kente ait, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait tapınak alanı, merdivenli tiyatro ve sütunlu cadde ortaya çıkmıştır. Bunların yanı sıra en eski parça olan M.Ö 1600’den bir Eski Hitit testi parçası, Geç Helenistik, Roma ve Bizans döneminden evlerin kalıntıları, atölyeler, bir Bizans kilisesi ve kalesi, mezarlıklar, zengin mezar eşyaları içeren mermer lahitler ve amfi tiyatro da bulunmuştur.

16.Han Yeraltı Şehri’nde Geçmişin İzlerini Bul!

Burası neresi? Han ilçesinde yer alan Han Yeraltı Şehri, Eskişehir’in 83 km güneyinde konumlanıyor. Eskişehir Müzesi tarafından 1992 yılında yapılan kazı araştırmaları sonucunda ortaya çıkan yeraltı şehrinin, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin yerleşim yeri olduğu biliniyor. İkinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Han Yeraltı Şehri, doğal kayalıklarda yeraltına oyularak yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? İçerisinde; kayaya oyulmuş tekli ve oda tipinde 100’den fazla mezar, yine kayaya oyulmuş yer altı galerileri, arcosoliumlu sandukalar, tahıl ambarları ve gömü odaları yer alıyor. Aynı zamanda içerisindeki fiyonk, baklava dilimi, rozet, yaprak ve fırıldak motiflerinin çizilmiş olduğu oda duvarları ve tavanlar da bir hayli dikkat çekiyor.

Kaçırmayın! Anadolu’da 7. yüzyılda Arap akınlarına karşı korunmak ve saklanmak amacıyla yapıldığı düşünelen yeraltı şehrinde, ilginç ve esrarengiz birçok tarihi kalıntıyı yakından keşfetmek istemez misiniz? Cevabınız evet ise, buraya geldiğiniz zaman bir diğer önemli eserin de Osmanlı Dönemi’nde yapılmış olan Hüsrev Paşa Cami ve Hamamı olduğunu hemen ekleyelim.

17.Eskişehir’in Simgesini Eskişehir Lületaşı Müzesi’nde Gör!

Burası neresi? Kurşunlu Cami’nin külliyesinde yer alan Eskişehir Lületaşı Müzesi, 2008 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılmıştır. Eskişehir’in simgesi olan Lületaşı, toprağın 150 metre aşağısından çıkartılan değerli bir madendir. Halk tarafından ilginç rivayetlerde bulunulan lületaşının, günümüzde Eskişehirliler için en değerli varlıklar arasında yer almasına şaşmamalı.

Neden gitmeliyim? Müzede; 1998 yılından günümüze gelene kadar yapılan Uluslararası Lületaşı Festivalleri’nin ve Lületaşı El Sanatları’nın yarışmaları ve sergilerinde yer alan eserler bulunuyor. Aynı zamanda içerisinde 60 sanatçıya ait 400’den fazla eser de sergileniyor. Unutmadan, dünya üzerinde lületaşının en fazla çıkarıldığı tek yerin Eskişehir olduğunu hemen söyleyelim!

  • Adres: Deliklitaş, Alaeddin Cd., 26090 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 444 2 600
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

*Ücretli Aktiviteler

18.Porsuk Çayı’nda Gondola Bin!

Burası neresi? Eskişehir’de yapılacak şeyler arasında kesinlikle ilk sırada olması gereken bir yerden bahsedelim şimdi. Eskişehir’in en hareketli ve en güzel yeri olan Porsuk Çayı, Bayatçık Deresi ve Kızıltaş suyundan besleniyor. Sakarya Nehri’nin en uzun kolu olma özelliğini taşıyan Porsuk Çayı, şehrin hem turistik bölgesi hem de sembolü olarak anılıyor. Uzunluğu 448 metre olan Porsuk Çayı, Kütahya Ovası’ndan geçerek Eskişehir’in merkezinden devam eder ve Sakarya Irmağı’na ulaşır. Tepebaşı ve Odunpazarı ilçelerinin sınırında konumlanan çayın derinliği ise, yaklaşık 2-3 metredir.

Neden gitmeliyim? Porsuk Çayı kenarında yürüyüşler yapabilir, köprü ve bu muhteşem manzara karşısında fotoğraf çekebilir, çayın yanında yer alan çimlere uzanabilir, cafelerde oturup bir şeyler içebilir ve sevdiklerinizle güzel vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca yemyeşil bir atmosferin arasında, tekne, gondol veya kayıklarla bir tura katılmak istemez misiniz? Kendinizi adeta Venedik ya da Amsterdam gezisinde hissedeceğiniz bir aktivite ile karşı karşıyasınız.

Nasıl kiralarım? Porsuk Çayı’nda turlar ikiye ayrılıyor. Biri tamamen açık olup az sayıda kişi alabiliyorken, ikincisi ise kalabalık olarak sefer yapıp camekanlı büyük botlardan oluşuyor. Başlangıç noktası Tepebaşı Belediyesi, bitiş noktası ise Tülomsaş olan turlar, aynı zamanda Kentpark’a kadar gidiyor. ESBOT tekneleri ile düzenlenen gondol turu, yaz ve bahar aylarında her gün gerçekleşirken, çocuklarda dahil olmak üzere en fazla 4 kişilik olup ücreti ise 45₺‘dir. Ayrıca 15 dakikalık ring turu (şehir içi turu), yine yaz ve bahar aylarında her gün gerçekleşirken, en az 15 kişilik olup ücreti ise kişi başı 9₺‘dir. Güncel fiyat listesi için tık tık.

19.Odunpazarı Modern Müze’nin Çarpıcı Mimarisine Ortak Ol!

Burası neresi? Tarihi Odunpazarı Evleri arasında hizmet veren Odunpazarı Modern Müze (OMM), 2019 yılında hizmete açılmıştır. Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasından modern ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği bir buluşma yeri olan müze, ”Kengo Kuma and Associates” tarafından tasarlanmıştır. Dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi imzası taşıyan bu müzeyi, Erol Tabanca ise hayata geçirmiştir. İddialı mimari yapısıyla fazlasıyla dikkat çeken Odunpazarı Modern Müze, toplumun kültürel, sosyal ve sanatsal hayatının gelişimine katkıda bulunmayı, sanat eğitimini geliştirmeyi ve tüm bunları toplumla buluşturarak yaygınlaştırmayı amaç edinmiştir.

Neden gitmeliyim? Üç kattan oluşan müze, yaklaşık 4 bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde konumlanıyor. İçerisinde; sergi salonları, müze dükkanı, atölyeler, cafe, restoran, çeşitli etkinlik alanları ve 14 odalı bir butik otel yer alıyor. Resim, heykel, enstalasyon ve yeni medya sanatından örnekler sunan müzede, geçici ve kalıcı olmak üzere yerli ve yabancı pek çok sanatçıya ait eserler sergileniyor. Müzenin kalıcı koleksiyonunda ise, Nejad Melih Devrim, Jaume Plensa, Fahrelnissa Zeid, Marc Quinn, Canan Tolon, Burhan Doğançay, Erdağ Aksel, Julian Opie, İnci Eviner, Erol Akyavaş ve Gülsün Karamustafa gibi sanatçıların eserlerinin yer aldığını belirtmeliyiz.

Kaçırmayın! Sevdiğiniz ve yakından görmek istediğiniz sanatçılarla tanışabileceğiniz OMM Sanatçı Buluşmaları Programına katılabileceğinizi söyleyerek, bazılarının ücretsiz olduğunu ve yalnızca 50 kişilik kontenjana sahip olduğunu eklemeliyiz. Bunun için acele etmeli ve erkenden rezervasyon yaptırmalısınız! Ayrıca rehberli turlara ya da okul grupları turlara katılabilme şansına sahipsiniz. Unutmadan, Odunpazarı Modern Müze’nin ücretsiz mobil uygulamasını App Store veya Google Play‘den indirerek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Şarkiye, Atatürk Blv. No: 37, 26020 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 11.00 – 17.00 / Pazar günleri: 12.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0222 221 27 37
  • Giriş ücreti: Tam: 20₺ / İndirim: 15₺ / Grup: 18₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

20.Bisiklet Kirala ve Eskişehir’i Pedalla!

Deneyimle! Eskişehir’e geldiğiniz zaman, her yerde bisiklet kullanan insanları göreceksiniz. Buna şaşırmayın! Hem daha kolay hem daha ucuz hem de Eskişehir’in yolları düz… Parklarda ve özel işletmelerde birçok yerin önünde bisiklet parklarının bulunduğunu ve sadece 8 kilometrelik bir bisiklet yolunun olduğunu söylemeliyiz. Onun dışında trafikte bisiklet sürüyorsunuz. Ancak her ne şekilde olursa olsun, bu keyfi kesinlikle yaşamalısınız.

Nasıl kiralarım? Odunpazarı Belediyesi tarafından hayata geçirilen ESBİS ve Eti’nin yürüttüğü Sarı Bisiklet Projesi ile belirli istasyonlardan kredi kartı kullanarak bisiklet kiralayabilirsiniz. Bunun dışında Eskişehir’in birçok yerinde kiralayabileceğiniz bisiklet noktaları mevcuttur. Eskişehir Bisiklet veya Esbike Bisiklet Atölyesi’ni sizin için önerebiliriz.

21.Fanatiklerin Arasında Maç Keyfi Yaşa!

Deneyimle! Es es es ki ki ki eski eski eski… çığlıkları ile sahayı inleten mükemmel taraftar ile maç izlemek mi? Evet kulağa oldukça çılgınca geliyor ancak Eskişehir’e kadar gelmişken, özellikle maç tutkunlarını, burada görmemek olmaz öyle değil mi? Eskişehirspor’un, Türkiye’de en iyi taraftar grubuna sahip birkaç takımdan biri olduğunu şüphesiz herkes biliyordur. Bu nedenle Eskişehir gezinizde, eğer bir maça denk gelirseniz kesinlikle bir bilet satın alıp bu deneyimi yaşamalısınız. Bir diğer alternatif olarak gezinizi öncesinde planlayarak da gelebilirsiniz. Böylece biletlerinizi erkenden almış olursunuz!

22.Klasik Bir Araba ile Eskişehir’i Turla!

Deneyimle! Eskişehir’de yapılacak şeyler arasında kesinlikle klasik bir araba ile şehri turlamak yer almalı. Düğünler, nişanlar ve özel etkinlikler için klasik araba ayarlayan bir şirket, aynı zamanda 1 saatlik şehir turu da yaptırıyor. Kendi şöförüyle gelen arabalara binerek, harika bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Bizce cevabınız evet olmalı, aksini düşünemiyoruz! 🙂 Ayrıca turun saatinin 150₺ ve özel etkinlikler için tam gün kiralamak isterseniz 750₺ olduğunu belirtelim.

23.Varuna Gezgin Cafe del Mundo’da Gezginlerin Dünyasını Gör!

Burası neresi? Eskişehir’de gezip görebileceğiniz en güzel yerlerden biri olan Varuna Gezgin Cafe del Mundo, Murat Fıçıcı ve eşi Yekta Fıçıcı tarafından hizmete açılmıştır. Sırt çantalarını takıp gezmeye başlayan çift, maceradan maceraya atlamış ve 10 yılda tam 145 ülkeye gitmiş. Gezip deneyimledikleri maceraları, yedikleri yemekleri ve tanıdıkları farklı kültürleri herkesle paylaşmak adına bu cafeyi açmaya karar vermişler. Gezginlerin de verdiği destekle hem Ankara hem İstanbul hem de İzmir‘de şubesi olan cafe, üç katlı ve dolu dolu binasıyla oldukça dikkat çekiyor.

Neden gitmeliyim? Onlarca farklı ülkeden toplanmış plaka, tepsi ve biblo gibi bir sürü figürle muhteşem bir dekorasyona sahip olan cafe, seyahate gönül veren birçok insana dünyadaki pek çok yeri görme, tanıma ve keşfetme imkanı sağlıyor. Her bir köşesi başka bir diyar olan cafe, Irish Pub esintileri taşıyor ve alt katta dünya biraları, orta katta eski biletler, kitaplar ve dergiler, terasta ise plakalar ve bayraklar yer alıyor. Aynı zamanda şehirde en çok içecek türünü bulabileceğin mekan olan Cafe del Mundo, hafta sonları Quiz Night etkinliği düzenliyor ve şehir bisikleti başta olmak üzere çok sayıda ödül veriyor.

  • Adres: Hoşnudiye, Siloönü Sk. No:3 D:No:3, 26130 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: Hafta içi: 10.00 – 01.00 / Hafta sonu: 09.00 – 02.00
  • Telefon: 0222 220 94 90
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

24.Hamamyolu Caddesi’ndeki Hamamlardan Birinde Şifalı Sudan Yararlan!

Burası neresi? Yukarı Mahalle ile Aşağı Mahalle’yi birbirine bağlayan Hamamyolu Caddesi, 2009 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenerek restore edilmiştir. Trafiğe kapalı alanı ile iyi bir yürüyüş sahası haline gelen cadde üzerinde, ihtiyacınız olan her şey yer alıyor. Ayakkabı tamircileri, lostracılar ve birçok olanak dışında içerisinde yer alan termal su kaynakları işin en güzel tarafıdır. Sıcaksular adlı bölgedeki hamamlardan birini tercih edebilir ve şifalı su kaynağından doyasıya faydalanabilirsiniz. Rahatlamak ve kısa bir mola vermek için oldukça ideal bir fikir…

25.Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nde Muhteşem Eserleri Gör!

Burası neresi? Odunpazarı’nın tarihi evleri arasında yer alan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, 2007 yılında Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Cam Dostları Grubu’nun işbirliği ile kurulmuştur. Ülkemizin ilk cam müzesi olma özelliği taşıyan müzede, yerli ve yabancı sanatçıların, kendi atölyelerinde yapıp bağışladıkları eserler sergileniyor. Odunpazarı evinin birleştirilmesiyle oluşan müzede, ikisi kalıcı biri ise geçici sergilere ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Cam sanatına dair en iyi örnekleri bulabileceğiniz Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, 58’i yerli 10’u yabancı olmak üzere toplamda 68 sanatçıya ait eserlere yer veriyor. Eskişehir yapılacak şeyler arasında kesinlikle bu müzeyi ziyaret etmenizi öneriyor ve camın sanatla buluşmasına hayranlıkla bakacağınızı ön görüyoruz.

  • Adres: Akarbaşı, T, Arpacılar Türmen Hoca Sk. No:45, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0222 211 55 00
  • Giriş ücreti: Tam: 10₺ / İndirim: 5₺
  • Yol tarifi al >

26.Yunus Emre Kültür Merkezi’nde Düzenlenen Etkinlikleri Kaçırma!

Burası neresi? Şehrin en önemli kültür merkezleri arasında yer alan Yunus Emre Kültür Merkezi, Eskişehir’deki en eski kültür ve sanat merkezlerinden biridir. Birbirinden renkli ve sanatsal pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan kültür merkezi, İki Eylül Caddesi’nde yer alıyor.

Neden gitmeliyim? 434 kişilik koltuk kapasitesine sahip olan merkezde, konserler, konferanslar, seminerler, tiyatro gösterileri ve daha birçok sanatsal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinliklerin çoğuna katılmak için, Biletix resmi sitesindeki etkinlik takvimini kontrol etmeli ve bir bilet satın almalısınız. Ayrıca çocuklar için çeşitli etkinliklere yer verdiğinin de altını çizelim.

  • Adres: Arifiye, İki Eylül Cd. No:63, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Telefon: 0222 233 05 82
  • Yol tarifi al >

27.velESBİD ile Bisiklet Turlarına Katıl!

Burası neresi? Eskişehir’in en köklü bisiklet derneklerinden biri olan velESBİD, Eskişehir Bisiklet Derneği, en aktif bisiklet gruplarındandır. 2013 yılında hizmete açılan dernek, ulaşım, spor ve serbest zaman değerlendirme biçimlerini kapsayan bisiklet hareketinin geliştirilmesini amaçlamış ve aynı zamanda bisiklet severlerin bir araya gelmesini sağlamıştır. Hafta sonu düzenlenen turlara dışarıdan katılım açıktır ve genelde turlar doğada geçen, tur bisikletine daha yakın etkinliklerdir. Katılmak için üye zorunluluğu olmasa da, 18 yaş altı bisikletlilerin ebeveynleriyle katılma zorunluluklarının olduğunu unutmadan söyleyelim. Ayrıca şehir dışı turlarda, üye olanlara öncelik verildiğinin de altını çizelim.

Neden gitmeliyim? Gelelim bu dernek neler yapıyor ve hangi turlar düzenliyor. Her yıl bünyesinde festivallere yer veren velESBİD, şehir içi ve şehir dışı turlar da düzenliyor. Kamplı Gölcük Turu, Bozdağ Turu, Musaözü Turu, Kamplı Çifteler Sakarıbaşı Kano ve Dalış Turu, Kamplı Şifalı Çeşme Turu, Gürleyik Şelalesi Çatacık Ormanları Turu, Kamplı Ulubey Kanyonu Turu, İznik Turu, Kamplı Batı Antalya Turu, Çanakkale Turları ve Simav Turu bugüne kadar gerçekleşmiş turlardır. Ayrıca zorluk seviyelerine ve mesafelerine göre 7 adet bisiklet rotası da şehir içerisinde gerçekleşiyor. Siz de Eskişehir’e gelmeden önce, internet sitelerinden güncel turları kontrol etmeli ve hemen üye olmalısınız.

*Fotoğraf Noktaları

28.Odunpazarı Evleri Önünde Fotoğraf Çekil!

Burası neresi? Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olma özelliğini taşıyan Odunpazarı, kentin güney tepelerinde kurulmuştur. Dar sokakları, kıvrımlı yolları, ahşap süslemeli ve birbirine bitişik evleri ile Odunpazarı, Eskişehir’in turistik ve tarihi bir alanıdır. Bir rivayete göre, bölgenin iklim olarak daha elverişli koşullara sahip olduğunu düşünen halk, burayı yerleşim merkezi olarak seçmiş ve 12. yüzyıl civarlarında burada yaşamaya başlamıştır. Osmanlı, Cumhuriyet ve Selçuklu Dönemi’nden pek çok tarihi eseri de bünyesinde barındıran Odunpazarı, Türk evi yapısını da en iyi şekilde yansıtıyor.

Neden gitmeliyim? Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan Odunpazarı Evleri, eski ve dar sokak üzerinde sıralanmış olup, görkemli ve renkli görünümüyle gelenleri mest ediyor. Tarihi dokusu ve güzelliği ile fazlasıyla ön plana çıkan bu evler, ahşap çatılı ve kerpiçten yapılmadır. Bu 300 yıllık tarihi evlerin çevresinde ise, camiler ve şadırvanlar gibi daha pek çok tarihi yapı da yer alıyor. Çok eski bir tarihe dayanan bu evlerde, kim bilir ne hikayeler ve ne hatıralar saklıdır…

Kaçırmayın! UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren Tarihi Odunpazarı Evleri, Safranbolu ve Ankara’daki Beypazarı evleri gibi oldukça popülerdir. Halk tarafından kullanılan evlerin çoğunun, müze, cafe, restoran ve butik otele dönüştürüldüğünü belirtelim. Rengarenk evlerin ve bu yapıların arasında dolaşmak, Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürümek ve Odunpazarı evlerinin önünde fotoğraf çekilmek mutlaka Eskişehir’de yapmanız gereken şeyler arasındadır.

Bunu biliyor muydunuz? 1988 yılında Odunpazarı Tarihi ve Kentsel Sit Alanı olarak tescil edilmiş olup, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından ise koruma altına alınmıştır.

  • Adres: Akarbaşı, Çürükoğlu Sk., 26020 Odunpazarı/Eskişehir
  • Yol tarifi al >

29.Şehirdeki Heykeller Arasında Poz Ver!

Deneyimle! Şehirde o kadar çok heykel var ki, açık hava heykel müzesi gibi adeta… Birçoğunuz biliyor veya görmüş olmalı! Özellikle Doktorlar Caddesi’nde birbiriyle konuşan teyzeler, en çok fotoğraf çekilen heykellerden biridir. Şehirdeki Atatürk heykelleri dışında, Malhatun heykeli, Adalar’daki amca, Kentpark’taki size ve sevdiklerinize çiçek sunan teyze, Reşadiye Cami’nin karşısında Eskişehir’e hizmet etmiş önemli kişilerin heykelleri ve daha fazlası… Hepsini görmeli ve kendinize bir anı bırakmalısınız.

30.Japon Bahçesi’nde Yeşillikler İçinde Keyiflen!

Burası neresi? Sazova Parkı içerisinde yer alan Japon Bahçesi, 22 dönümlük bir arazi üzerinde konumlanıyor. Japon bir mimar tarafından projelendirilen Japon Bahçesi, 2010 yılında Japonya‘nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka gibi önemli isimlerin katılımı ile açılmıştır. Japonya’dan sonra dünyanın en büyük Japon Bahçesi olma özelliğine sahip olan bahçe, 2010 yılında ülkemizde Japon Yılı ilan edilmesiyle oluşmuştur.

Neden gitmeliyim? İçerisinde; gölet, köprüler, yeşil alanlar, yürüyüş yolları, amfi tiyatro, şelale, varanda, cafe, seyir terasları ve ağaçlar bulunuyor. Japonya’nın bahçe kültürünü göreceğiniz bu yerde, adeta kendinizi Japonya’da gibi hissedeceksiniz. Aynı zamanda Japon Eriği, Japon Elması ve Japon Kirazı gibi birçok sayıda bitki ve ağaç türüne de burada rastlayacaksınız.

  • Adres: Sazova, Kütahya Yolu, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00
  • Yol tarifi al >

31.Balıkdamı Kuş Cenneti’nde Foto Safari Yap!

Burası neresi? Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinin 40 km güneyinde yer alan Balıkdamı Kuş Cenneti, Türkiye’nin en sulak alanlarından biridir. İç Anadolu’nun Amazon’u olarak anılan kuş cenneti, aynı zamanda Asya’daki kuşların uğrak noktalarındandır. Büyük sazlıklardan ve bir göletten oluşan Balıkdamı Kuş Cenneti, 30 bin dönümlük bir arazi üzerinde konumlanıyor.

Neden gitmeliyim? 1980 yılında ikinci derece doğal sit alanı ilan edilen Balıkdamı Kuş Cenneti, 1994 yılında ise yaban hayatı koruma sahası ilan edilmiştir. Sakarya Nehri’nin üzerinde yer alan bölgede, 256 çeşit göçmen kuş türü ve birçok sayıda balık türü bulunuyor. Buraya geldiğinizde, birbirinden farklı kuş türünü gözlemleyebileceğiniz gibi doyasıya fotoğrafta çekebilirsiniz. Ayrıca kuşkusuz doğanın tadını çıkaracağınızdan da eminiz.

*Çocuklar İçin Uygun Aktiviteler

32.Eskişehir’in Disneyland’ı Sazova Parkı’nda Eğlen!

Burası neresi? Eskişehir ile Kütahya yolu üzerinde yer alan Sazova Parkı, bir diğer adıyla da bilinen Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı, 400 bin metrekarelik bir alan üzerinde konumlanıyor. Eskişehir’de çocuklarla yapılacak şeyler arasında ilk sırada yerini alan Sazova, Eskişehir’in adeta simgesi haline gelmiştir. 2008 yılından beri hizmet vermeye devam eden park, aynı zamanda Yeni Eskişehir Stadyumu’nun hemen yanında yer alıyor. İçerisinde sanatsal, kültürel ve bilimsel gibi pek çok etkinliğe yer vermesi ve birçok farklı aktiviteyi barındırması ile her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

Neden gitmeliyim? Tasarımı ve yapısı ile hem Türkiye’de hem de dünyada fazlasıyla nam salmış bir yer olan parkta; 25 bin metrekarelik bir gölet, çocuk oyun alanları, hayvanat bahçesi, parkın çevresinde dolaşan buharlı mini tren, bilim ve deney müzesi, konser alanları, amfi tiyatro ve akvaryum bulunuyor. Her yaştan kesime hitap eden Sazova Parkı, Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Sabancı Uzay Evi, Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, ETİ Sualtı Dünyası ve Bilim Deney Merkezi adı altında birçok eğlence merkezine yer veriyor. E boşuna Eskişehir’in Disneyland’ı denmemiş buraya!

Kaçırmayın! İster çocuklarınızla birlikte eğlenin ister onlar eğlenirken siz içerisinde yer alan restoran ve cafesinde bir şeyler yiyip için… Tercih sizin. Lakin eğlenmeden ne kadar durabilirsiniz kestiremiyoruz. 🙂 Ayrıca içerisinde yer alan birkaç popüler eğlence merkezini daha detaylı açıklayacağız. Okumaya devam…

Not: Sazova Parkı’na girişler ücretsizdir ancak içindeki özel alanların çoğuna girirken belirli bir miktar ücret ödemeniz gerekiyor. 

  • Adres: Sazova, Sazova Çiftlik Yolu, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Yol tarifi al >

33.Masal Şatosu’nda Kendi Masalını Yarat!

Burası neresi? Sazova Parkı içerisinde yer alan Masal Şatosu, 2014 yılında Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından açılmıştır. ”Her şey Çocuklar İçin” sloganıyla açılan bu yer, sadece çocuklara hitap etmiyor aynı zamanda yetişkinlerin de masal dünyasına hitap ediyor. Çocukların hayal dünyalarını geliştirmek, interaktif oyunlarla kendilerini ifade edebilmelerini sağlamak, masallar sayesinde hayatı ve insanları tanımak, düşünme becerilerini ortaya çıkarmak ve yetişkin ve çocuk iletişiminin güçlenmesi amaçlanarak hizmete açılmıştır. Masal seansları, atölye ve etkinlik programlarının yanı sıra içerisinde 8 kule ve 18 kulecik olmak üzere toplamda 26 kule yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Yıl boyunca yerli ve yabancı pek çok turist tarafından rağbet gören Masal Şatosu, Efsaneler Diyarı, Gizemli Yolculuk ve Masal Tüneli olmak üzere üç farklı konsept yer alıyor ve Galata Kulesi, Burgulu Kule, Sindirella Kule, Kız Kulesi, Adalet Kulesi, Ulu Kule, Çan Kule ve Yivli Kule olmak üzere sekiz farklı kule bulunuyor. Selçuklu Dönemi’ne göre dekore edilen Efsaneler Diyarı’nın içerisinde Nasreddin Hoca, Keloğlan, Dede Korkut, Kral Midas, Tepegöz, Şahmaran ve Zümrüd-ü Anka gibi masallar, animatronik robotlar ve mapping gibi farklı teknolojik yöntemlerle anlatılıyor.

Sadece 6-11 yaş aralığındaki çocuklara hitap eden Gizemli Yolculuk, interaktif bir hikaye anlatılıcılığının gerçekleştiği bir alandır. İçerisinde Oz Büyücüsü, Gök Balina, Uyuyan Güzel ve Kurbağa Prens gibi pek çok masal kahramanı çocuklar ile buluşturuluyor. Serbest bir gezi alanı olan Masal Tüneli ise, şatonun kuleleri hakkında kısa bir animasyon film gösterilerine, çocuklar için resim ve masal eşleştirme oyunlarına ve daha birçok şeye yer veriyor.

Kaçırmayın! Sanat Atölyesi, Drama Atölyeleri, Yaratıcı Yazma Okuma Düşünme Atölyeleri, Masallarla Felsefe Atölyesi, Hak Temelli Atölyeler ve Konserler gibi başlıklar adı altında birçok ücretsiz atölye çalışmaları, gösteriler ve söyleşiler düzenleniyor. Bunun dışında seyir terasları, Sihirli Elma Kafe ve Kitap ve hediyelik eşya mağazaları da burada yer alıyor. Ayrıca her yıl ‘’18 Mart Dünya Masal Anlatma Günü” şenliğinin de düzenlendiğini ekleyelim.

  • Adres: Sazova, Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Sazova Mah, Ulusal Egemenlik Blv., 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: Hafta içi: 10.00 – 17.00 / Hafta sonu: 10.00 – 18.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0222 300 00 15
  • Giriş ücreti: Tam: 10₺ / İndirim: 5₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

34.Korsan Gemisi’nde Kaptan Jack Sparrow Gibi Hisset!

Burası neresi? Sazova Parkı’nda yer alan ve Masal Şatosu’ndan sonra en dikkat çekici bölüm olan Korsan Gemisi, yapay bir gölet üzerinde yer alıyor. Masal Şatosu ile oldukça yakın bir mesafe konumlanan Korsan Gemisi’nin tasarımında, 1620 yılında ABD‘ye yerleşme hayalleri kuran Pilgrimler’in İngiltere‘den Atlantik’i aşmak için kullandıkları May Flower adındaki gemi örnek alınmıştır.

Neden gitmeliyim? Gemi Müzesi olarak da anılan bu yapının içerisinde; kaptan köşkü, zindan, kiler, mürettebatın hamakları ve fıçılar yer alıyor. Bunun gibi çeşitli malzemelerin gemide bulunmasının, gerçek bir gemi ortamı yarattığını söyleyebiliriz. Özellikle çocukların bir hayli ilgisini çeken Korsan Gemisi, her yıl pek çok kişi tarafından ilgi odağı oluyor.

  • Adres: Sazova, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00
  • Giriş ücreti: Tam: 3₺ / İndirim: 1,50₺
  • Yol tarifi al >

35.Eskişehir Hayvanat Bahçesi’nde Çeşitli Türleri Yakından Gör!

Burası neresi? Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içerisinde yer alan Eskişehir Hayvanat Bahçesi, 2017 yılında hizmete açılmıştır. Özellikle hafta sonu Eskişehir’de ne yapılır sorusuna adeta cevap niteliğinde olan hayvanat bahçesi, ETİ Sualtı Dünyası, Japon Bahçesi, Tropik Merkez ve Papağan Evi olmak üzere dört farklı alandan oluşuyor. 58 bin metrekarelik geniş bir alana yayılan hayvanat bahçesi, içerisinde 120 farklı türde hayvana ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Sadece çocukların değil aynı zamanda yetişkinlerin de dikkatini fazlasıyla çeken Eskişehir Hayvan Bahçesi, memelilere, eklem bacaklılara, balıklara, kuşlara, amfibilere ve sürüngenlere yer veriyor. Daha detaylı bahsecek olursak; deve kuşları, antilop, zebra, lama, deve, nandu, mirket, papağan, flamingo, geyik, ceylan, pelikan, rakun, penguen ve lemur gibi daha pek çok hayvana rastlayabilirsiniz.

  • Adres: Sazova, Ulusal Egemenlik Blv. 209/F, 26000 Karagözler/Tepebaşı/Eskişehir
  • Aralık-Ocak-Şubat Çalışma Saatleri: Açılış: 10.00 / Gişe kapanış: 16.00 / Bahçe kapanış: 17.00
  • Mart-Nisan ve Ekim-Kasım Çalışma Saatleri: Açılış: 10.00 / Gişe kapanış: 17.00 / Bahçe kapanış: 18.00
  • Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül Çalışma Saatleri: Açılış: 10.00 / Gişe kapanış: 18.00 / Bahçe kapanış: 19.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0222 300 00 66
  • Giriş ücreti: Tam: 13₺ / İndirim: 7₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

36.ETİ Sualtı Dünyası’nda Deniz Canlıları ile Maviliklere Açıl!

Burası neresi? Eskişehir Hayvanat Bahçesi bünyesinde hizmet veren ETİ Sualtı Dünyası, birbirinden farklı 123 türde deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Büyük şehirlerdeki akvaryumlara nazaran daha küçük olan akvaryum, 2100 civarında deniz canlısı ve ilginç sualtı tüneli ile gelenleri hayal kırıklığına uğratmıyor.

Neden gitmeliyim? Köpekbalığı ve pirana gibi deniz canlıları arasında dolaşacak ve bu canlıları yakından göreceksiniz. Aynı zamanda bol bol fotoğraf çekeceğinizi de unutmamak gerek. ETİ Sualtı Dünyası’nın bünyesinde ayrıca Amazon, Tropikal ve Dokunma Akvaryumu gibi pek çok akvaryum çeşidi de bulunuyor. Üstelik parasız aktivite olarak en iyi seçeneklerden biri olduğunu söylememize gerek yok sanırım!

  • Adres: Sazova, Tepebaşı Mah, Sazova Cd., 26010 Tepebaşı
  • Telefon: 0222 300 00 66
  • Giriş ücreti: Hayvanat bahçesine girerken belirli bir ücret ödediğiniz için, akvaryuma herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.
  • Yol tarifi al >

37.Sabancı Uzay Evi’nde Gök Bilimini Keşfet!

Burası neresi? Yine Sazova Parkı içerisinde yer alan Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi, 2012 yılında hizmete açılmıştır. Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Uzay Evi, kubbe görünümlü mimarisi ile çocukların oldukça ilgisini çekiyor. Aynı zamanda çocukların eğitimi, gelişimi ve eğlenceli vakit geçirmesi adına açılmış olan Sabancı Uzay Evi, 96 kişilik kapasiteye sahiptir. Türkiye’deki en büyük uzay evi olma özelliğini taşıyan Uzay Evi, son teknoloji ürünleri ile ziyaretçilerine uzayı tanıma, görme ve gözlemleme imkanı sağlıyor.

Neden gitmeliyim? Balıkgözü lensleri ve 16 megapiksellik görüntü elde eden projeksiyonları bünyesinde barındıran bu yer, daha pek çok interaktif sunum ve gösterim sunuyor. Özellikle Yaşayan Yıldızımız Güneş, Dünya’dan Evren’e, Uzay Çağının Başlangıcı ve Astronot ve Karadelik gibi sunumların yoğun ilgi gördüğünü ve en dikkat çekici sunumlar arasında yer aldığını belirtmeliyiz. Ayrıca burada çocuklara ve yetişkinlere hitap eden 15 dakikalık Evrende Yolculuk ve 45-120 dakikalık Astronomi Sohbetleri gibi gösteriler de düzenleniyor.

Not: Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi’ni grup halinde ziyaret edeceksiniz, hem Uzay Evi hem de Bilim Deney Merkezi bölümü için ayrı ayrı rezervasyon yaptırmalısınız. 

  • Adres: Sazova Mah, Ulusal Egemenlik Blv. No:209, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: Hafta içi: 08.30 – 17.30 / Hafta sonu: 09.30 – 18.30 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 444 8 236
  • Giriş ücreti: Tam: 10₺ / İndirim: 5₺ / Grup kişi başı: 7,5₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

38.Kılıç Lunapark’ta Adrenalin Dolu Bir Gün Geçir!

Burası neresi? Tepebaşı ilçesinin Yenibağlar mevkiinde yer alan Kılıç Lunapark, 1976 yılında hizmete açılmıştır. Eskişehir’de çocuklarla yapılacak şeyler için en ideali olan Kılıç Lunapark, içerisinde pek çok eğlenceye yer veriyor. Atlıkarınca, dönme dolap, çarpışan arabalar, gondol, binicilik treni, balon, ejderha, köpekbalığı gezisi, kule, çılgın dans, yükseltici, frizbi, mini dolap, sekolan, mini gondol ve mini çarpışan arabalar gibi daha birçok adrenalin dolu eğlence alanları ile hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap ediyor. Ayrıca içerisinde pek çok etkinliğe yer verdiğini de unutmamalısınız!

  • Adres: Yenibağlar, İsmet İnönü Caddesi, 26170 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 01.00
  • Telefon: 0222 236 83 63
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

39.Eskişehir Balmumu Müzesi’nde Sevdiğin Ünlülerle Tanış!

Burası neresi? Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından kurulan Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi, 2013 yılında hizmete açılmıştır. Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı ve yıllardır yaptığı balmumu heykellerin yer aldığı müzede, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı ünlü 160 kişinin heykeli sergileniyor. Balmumundan yapılmış heykellerden oluşan ilk müzenin ise Madam Tussauds Müzesi olduğunu ve 1835 yılında Londra‘da açıldığını belirtelim. Müze içerisinde; Atatürk’ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri ve ailesinin heykellerinin yanı sıra yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların heykelleri sergileniyor.

Neden gitmeliyim? Ayrıca hem Eskişehir’in hem de Türkiye’nin tarihinden kesitler sunan müze, gelirini kız çocukları ile engelli çocukların eğitiminde kullanıyor ve bu sebeple herkesin kalbini çalıyor. Eskişehir Balmumu Müzesi, beş kategoriden oluşuyor ve ilk sergi salonunda; Türk tarihinde yer alan önemli kişilerin balmumu heykelleri sergileniyor ve iki farklı bölüme ayrılıyor. Kurtuluş olarak isimlendirilen ilk bölümde; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurtuluş sırasında ve Anadolu’nun bağımsızlığını kazanmasında önemli rol oynayan kişiler sergileniyor. Hemen sağ tarafından ise, Osmanlı padişahlarına ait heykeller sergileniyor. Ardından Atatürk ve Ailesi bölümüne geçiliyor ve Atatürk’ün yaşamının çeşitli dönemlerini yansıtan heykeller bulunuyor. Cumhuriyet bölümünde yakın döneme ait siyasetçilerin ve sanatçıların heykelleri sergileniyor.

Sinema, televizyon, havacılık ve demiryolu, basın yayın, tiyatro, spor, sanayi ve bilim gibi kısımlardan oluşan B Salonu, müzenin en popüler bölümüdür. Kemal Sunal, Haldun Dormen ve Barış Manço gibi daha pek çok ünlüyle yan yana olacaksınız ve onların neredeyse canlı olduğuna inanacaksınız. Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerine yer veren C Salonu’nda; Nasreddin Hoca ve Yunus Emre gibi ülkemizin kültürüne katkıda bulunmuş kişilere ait heykeller yer alıyor. 1950 ve sonrasında Türk siyasetine yön veren devlet adamlarının yer aldığı D Salonu’nda; Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit’in heykelleri sergileniyor. E Salonu’nda ise; Yılmaz Büyükerşen’e ait ödülleri ve kendisine ait bir balmumu heykeli sergileniyor.

  • Adres: Şarkiye, Atatürk Blv. No:43, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0222 234 37 34
  • Giriş ücreti: Tam: 15₺ / İndirim: 8₺
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

40.Tepebaşı Doğal Yaşam Merkezi’nde Hayvanlarla İç İçe Ol!

Burası neresi? Sadece Eskişehir’de değil, tahmin edersiniz ki hayvan barınakları her şehirde yer alıyor. Evsiz ve sahipsiz hayvanların korunduğu ve tedavi edildiği bu barınaklardan bir dost sahiplenmek zorunda olmasanız da, onları sevebilir, besleyebilir ve çocuklarınızla güzel vakit geçirebilirsiniz. Eskişehir-Bursa karayolu üzerinde yer alan Tepebaşı Doğal Yaşam Merkezi de, bunlardan bir tanesidir. Belki de içiniz ısınacak ve bir tane de siz dost sahipleneceksiniz. Belli mi olur! 🙂

  • Adres: Yukarı Söğütönü, Bursa Çevre Yolu 4.km Doğal Yaşam Merkez, 26200 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 10.30 – 15.30 **Pazar günleri kapalı.
  • Telefon: 444 4 426
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

41.Uluslararası Eskişehir Festivali’nde Gönlünce Eğlen!

Deneyimle! İlk olarak 1995 yılında düzenlenen Uluslararası Eskişehir Festivali, müzik, dans ve tiyatro gibi sanat dallarıyla çocuk etkinliklerine yer veren bir festivaldir. Kültür ve sanat gibi etkinlikleri daha da genişletmek, Anadolu’da yaygınlaşmasını sağlamak, Türkiye’nin üç büyük kentin dışında da yaygınlaşmasına öncülük etmek ve bunları Eskişehir halkı ile buluşturmak amacıyla, Zeytinoğlu Eğitim, Bilim ve Kültür Vakfı tarafından başlatılmıştır.

Her yıl Ekim ya da Kasım ayında başlayan ve 9 gün süren etkinlikleri içeren festival, 2001 yılında Zeytinoğlu Vakfı ile Eskişehir Kentsel Gelişim Vakfı iş birliği ile gerçekleşmeye başlamıştır.

42.Çilek Park’ta Kendi Ellerinle Çilek Topla!

Burası neresi? Eskişehir-Kütahya karayolunun 22. kilometresinde, Tepebaşı ilçesinde yer alan Çilek Park, ülkemizde halka açık ilk çilek bahçesi olma özelliğini taşıyor. 12,5 dönüm arazi üzerinde yer alan Çilek Park’ta, yaklaşık 100 bin çilek fidesi bulunuyor. Çilek yetiştiriciliğinin yanı sıra satışının da yapıldığı bu parkta, her yıl neredeyse 50 bin kg çilek satılıyor.

Neden gitmeliyim? Eskişehir’de çocuklarla yapılacak şeyler arasında kesinlikle olması gereken Çilek Park, çocuklarınızla doğa içinde kıpkırmızı çilek fidelerin arasında mükemmel bir gün geçirmenizi sağlıyor. Dalından tazecik çilekleri kendi ellerinizle toplayacak ve bu deneyim oldukça hoşunuza gidecek. Bilakis çocuklarınızın da! Ayrıca topladığınız çilek kadarının ücretini veriyor ancak yedikleriniz için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Kaçırmayın! İçerisinde; meyve & sebze bahçesi, hayvanat bahçesi, at gezisi alanı ve kafeterya yer alıyor. Eğitmenler eşliğinde çocuklarınız ata binebilir ve tüm çiftliği gezintiye çıkabilir. Siz de o sırada rahat bir nefes alabilirsiniz. 🙂 Aynı zamanda buraya kadar gelipte, çileğin dışında karpuz ve kavun gibi organik meyvelerden, çilek reçelleri ve marmelatlardan, fasulye, domates ve moral gibi organik sebzelerden satın alıp eve dönmeyi unutmayın!

  • Adres: Tepebaşı, 26690 İnönü/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 0535 364 22 40
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

43.Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri’ndeki Minyatürlere Yakından Bak!

Burası neresi? Sazova Parkı içerisinde bulunan Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, hem ülkemizden hem de farklı ülkelerden birçok önemli yapının ve şaheserlerin minyatürlerine yer veriyor. 2016 yılında Türk Dünyası Kültür Vakfı tarafından hizmete açılan Esminyatürk’te, Edirne‘de yer alan Selimiye Cami, Hindistan‘da yer alan Tac Mahal, Kazakistan‘daki Hoca Ahmed-i Yesevi Külliyesi, Yunanistan‘daki Bey Hamamı, Moğolistan‘daki Orhun Abideleri ve Bosna Hersek‘teki Mostar Köprüsü gibi daha birçok ülkenin en güzel yapıtlarının minyatürlerini görebilirsiniz.

  • Adres: Sazova, Kütahya Yolu No:42, 26150 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 22.00
  • Telefon: 0222 230 28 38
  • Giriş ücreti: Tam: 3₺ / İndirim: 1,5₺
  • Yol tarifi al >

*Özel Gün Aktiviteleri

-Sevgililer Günü

44.Şehr-i Aşk Adası’nda Özel Gününü Kutlama Şansı Yakala!

Burası neresi? Porsuk Çayı üzerinde yapay bir ada olan Şehr-i Aşk Adası, resmen Eskişehir’i bir aşk şehrine dönüştürmüştür. Nikah tazelemek isteyenler mi dersiniz, sevgililer günü ve evlilik yıl dönümü gibi özel günleri kutlamak isteyenler mi dersiniz… Özellikle son zamanlarda özel günler için çok sık tercih edilen ada, Eskişehir’de sevgiliyle yapılacak şeyler arasında bir numara. 2010 yılından beri herkesin gönlünü feth eden ada, halk tarafından Aşk Adası ve Sevgililer Adası gibi isimlerle de anılıyor.

Neden gitmeliyim? Hatta özel günleri kutlamak için ünlü isimlerin bile tercih ettiği bir yer olan Şehr-i Aşk Adası, aynı zamanda sevgililer için de en romantik noktalardan biridir. Çiftlerin her birinin ismi, pirinç levhalara yazılarak adada yer alan kütüklerin üstüne çakıldığını da söylemezsek olmaz. Eğer böyle şeyleri seviyorsanız, buraya gelipte bunu yapmadan dönmeyin!

  • Adres: Gökmeydan, Ondokuz Mayıs Cd., 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00
  • Telefon: 0222 211 55 00
  • Yol tarifi al >

*Lezzet Durakları

45.Papağan’da Çibörek Ye!

Deneyimle! İsminin tam olarak nereden geldiğine dair fikir ayrılıkları olsa da, bu lezzetin Kırım-Tatar mutfağından geldiği ve orijinal isminin ”şiborekman” olduğu biliniyor. Bazıları çi’nin Kıpçak lehçesindeki lezzetli kelimesinden geldiğini söylerken, bazıları da böreğin içine kıymanın çiğden konulup pişirilmesinden geldiğini söylüyor. Eskişehir denilince, kuşkusuz ilk akla çibörek gelir. Yalnız çiğ değil çibörek! Bu nedenle Eskişehir gezinizde bu mükemmel lezzeti tatmalısınız.

Burası neresi? Eskişehir’de en ünlü çibörekçinin Papağan olduğunu belirtmeliyiz. Çiböreği en iyi yapan yer olarak bilinen Papağan, dolayısıyla her zaman kalabalık oluyor. Özellikle de hafta sonları. Mustafa İbek tarafından 1975 yılında hizmete açılan Papağan Çiğbörek Salonu, ismini papağanın uzun ömürlü bir kuş olmasından dolayı almıştır.

Başka nerede yemeliyim? Eskişehir Mutfağı Çibörek Evi, Has Kırım Çibörekçisi, Tatar Evi Çibörek Evi ve Alpu Çibörek tercih edebileceğiniz diğer noktalardır.

  • Adres: Arifiye, Köprübaşı Cd. Yalbı Sok No:5, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0222 231 43 62
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

46.Abdüsselam’da Balaban Kebabının Tadına Bak!

Deneyimle! Her ilimizin kendine özgü bir kebabı olduğunu hepimiz biliyoruz. Üstelik hepsinin de ayrı bir lezzeti var. Bilmeyenler, duymayanlar ve unutanlar için Eskişehir’de de Balaban Kebabı’nın meşhur olduğunu hemen söyleyelim. Pide, köfte, tereyağı, sos, yoğurt, ızgara biber ve domatesten oluşan bu lezzet, Eskişehir’in adeta imza yemeğidir. Tatarca’da ”çok” anlamına gelen Balaban, tam bir lezzet patlamasıdır. Nerede yerseniz yiyin porsiyonlar o kadar çok ki gerçekten bu ismi layıkıyla taşıyor diyebiliriz.

Burası neresi? Abdüsselam Soyarık tarafından 1938 yılında kurulan Abdüsselam Balaban Kebap Salonu, günümüze kadar gelmeyi başarmış bir lezzet diyarıdır. 71 yıldır hizmet veren bu kebap salonu, Eskişehirlilerin ilk tercih ettikleri bir yerdir. Acun Ilıcalı, Berk Oktay ve Kadir Çöpdemir gibi ünlü isimlerin de gittiği bir yer olan bu mekana, kesinlikle uğrayıp bu lezzetin tadına bakmalısınız.

Başka nerede yemeliyim? Fahrettin Usta Kebap Salonu ve Es Balaban Kebap’ta yiyebilirsiniz.

  • Adres: Arifiye, Belediye Sk. No:11, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 21.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0222 231 14 44
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

47.Tanınmış Helvacı’da Haşhaşlı Çörek veya Met Helvasını Dene!

Burası neresi? Eskişehir’e özgü met helvasını tadabileceğiniz en iyi adreslerdendir Tanınmış Helvacı. Taze ve günlük üretim yaptıkları için, akşama ürünler hemencecik tükeniyor. Ayrıca burada met helvası kadar haşhaşlı çörek ve nuga helvası da yoğun ilgi görüyor. Haşhaşlı çörek satan bolca dükkana rastlayabilirsiniz ancak haşhaşlı çöreği ve bu saydıklarımızın en güzelini Tanınmış Helvacı’da yiyebilirsiniz. Hem fiyatlar uygun hem de lezzetleri şahane… Hatta Eskişehir’den ayrılmadan önce sevdiklerinize birer hediye götürebileceğinizi de unutmayın!

  • Adres: Deliklitaş, Değirmen Sk., 26090 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 **Pazar günleri kapalı.
  • Telefon: 0222 231 14 13
  • Yol tarifi al >

48.Karakedi Bozacısı’nda Boza İç!

Burası neresi? Mısırdan yapılan ve Eskişehir’de bir numaralı içecek olan boza, hafif ekşili, biraz tatlı ve yoğun kıvamlı bir içecektir. Üzerine biraz tarçın, varsa leblebi… Resmen içilmiyor yeniliyor! Esasen buğdaydan yapılan boza, Karakedi Bozacısı’nda mısırdan yapılıyor ve tadından yenmiyor! Mekan oldukça küçük olduğu için oturacak yer olmuyor ve ayak üstü bozalar içiliyor. Zaten buraya gelipte ayak üstü boza içmek bir Eskişehir klasiğidir. Bozayı sevmeseniz bile, buradan severek ayrılacağınız garanti. Özellikle yaz aylarında da meyve sularının oldukça tüketildiğini ekleyelim.

  • Adres: Arifiye, no:, Köprübaşı Cd. No:22, 26750 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 21.00
  • Telefon: 0222 231 12 31
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

49.Sağlık Pide’de Lezzetli Pideleri Tat!

Burası neresi? Öğrencilerin bir numaralı adresi olan Sağlık Pide, açıldığı günden bu yana kaliteli hizmet anlayışını asla kaybetmemiştir. Uygun fiyatları, hijyenik ortamı, mükemmel tatları, hızlı servisi, güler yüzlü ve sıcakkanlı personelleri… Daha ne olsun! Hem karnınızı doyuruyor hem de mutlu bir şekilde buradan ayrılmanızı sağlıyor. Sadece öğrencilerin kalbini çalmıyor aynı zamanda gelen her ziyaretçinin damak zevkine hitap ettiği için 7’den 70’e herkesi cezbediyor. İki ayrı şubesi bulunan Sağlık Pide’ye mutlaka gelmeli ve eşsiz lezzetin tadına bakmalısınız.

  • Sağlık Pide Bağlar Adresi: Yenibağlar, Yılmaz Büyükerşen Blv No:132, 26170 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 07.30 – 23.30
  • Telefon: 0222 322 23 24
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >
  • Sağlık Pide Adalar Adresi: İstiklal, Başarılı Sk. No:35, 26010 Odunpazarı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 07.30 – 23.30
  • Telefon: 0222 230 11 99
  • Yol tarifi al >

50.Mazlumlar Muhallebicisi’nde Su Muhallebisi Ye!

Burası neresi? Haller Gençlik Merkezi’nde yer alan Mazlumlar Muhallebicisi, 1927 yılından itibaren hala hizmet veriyor. 2013 yılında Türkiye’nin en iyi 10 muhallebicisi arasında yer alan Mazlumlar Muhallebicisi, aynı zamanda 2016 yılında Türkiye’nin önde gelen gurmelerinden oluşan tadım testleri sonucunda Türkiye’nin en iyi 5. muhallebicisi seçilmiştir.

Neden gitmeliyim? İçerisinde; trileçe, kazandibi, tavuk göğsü, keşkül, supangle, krem karamel, damla sakızlı muhallebi, şekersiz incir muhallebisi, ekmek kadayıfı, sütlü kadayıf ve dondurmanın yanı sıra tavuk suyuna çorba, tavuklu pilav, tost tabakları ve borovnica gibi lezzetli mi lezzetli ürünler bulunuyor. Ancak tüm bunların yanı sıra Eskişehir’de en meşhur lezzet olan su muhallebisinin de burada yer aldığını bilmelisiniz. En iyi tadabileceğiniz yerlerden biri olduğu için kesinlikle buraya gelmeli ve bu lezzetin tadına bakmalısınız.

  • Adres: Eskibağlar, Üniversite Cad. Haller Gençlik Merkezi D:23, 26170 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 11.00 – 00.00
  • Telefon: 0222 320 71 18
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

51.Pino’da Enfes Hamburgerin Tadına Bak!

Burası neresi? Hamamyolu Caddesi üzerinde 1978 yılında açılan Pino, Eskişehir’in ilk hamburgercisi olma özelliğine sahiptir. Eskişehir’de yıllardır süre gelen ve birçok şubesi bulunan bu yerde, sadece hamburger yok aynı zamanda pizzalar, tavalar, sandviçler, atıştırmalıklar ve tatlılar da bulunuyor. Bu doyurucu lezzetlerin tadına bakmadan sakın dönmeyin! Sonra üzülürsünüz, bizden söylemesi.

  • Adres: Eskibağlar, Yılmaz Büyükerşen Blv No:21, 26170 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 10.30 – 21.30
  • Telefon: 0222 231 75 32
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Ekstrem Spor Noktaları

52.Çifteler’de Dalış Yap!

Burası neresi? Eskişehir’de sualtı dünyasını keşfedeceğinizi söylesek ne dersiniz acaba? Bilmeyenler ve hiç duymayanlar belki inanmayabilir ama söylediklerimiz kesinlikle gerçek. Eskişehir’e bağlı Çifteler ilçesinde, Sakarya Nehri’nin doğduğu yer olan Sakaryabaşı bölgesinde tüplü dalış yapabilme imkanınız var.

Neden gitmeliyim? Mükemmel bir sualtı fauna ve flora eşliğinde, turkuaz denizinde açılacak ve hiç bilmediğiniz bir dünyaya merhaba diyeceksiniz. Bunun için Çifteler Belediye Dalış Kulübü’ne gelmeli ve bir an önce eşsiz maviliklere dalmalısınız. Dalış noktalarının Gökgöz, Karaburgu, Kırkkız ve Başkurt olduğunu da söyleyelim. Eskişehir’de yapılacak eğlenceli şeyler arasında dalış yapmak kesinlikle en iyisi olacak!

  • Adres: Erbap, 26700 Çifteler/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: Hafta içi: 09.00 – 17.00 / Hafta sonu: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 0538 865 76 98
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

53.Eskişehir Büyükşehir Gençlik ve Spor Kulübünde Yer Alan Branşları Dene!

Burası neresi? 1995 yılında kurulan Eskişehir Büyükşehir Gençlik ve Spor Kulubü, düzenli olarak turnuvalar gerçekleştirerek Eskişehir’in spor yaşamını daha da haraketli hale getirmiştir. Kulüp, gençlerin antrenörler eşliğinde hem eğitim almalarını sağlıyor hem de düzenlenen etkinliklere katılma şansı veriyor. Bu sayede birçok aktif sporcular ortaya çıkaran kulüpte; atlıcılık ve avcılık, atletizim, basketbol, dragon boat, hentbol, kano, senkronize yüzme, su altı fotoğrafçılığı, yelken, voleybol, yüzme ve judo gibi branşlar bulunuyor.

  • Adres: Eskibağlar Mh. Ünviversite Cd. Bağlarbaşı Apt. Kat 1 D. 1 Tepebaşı ESKİŞEHİR
  • Telefon: 0 222 335 08 00
  • Web sitesi

*Yaz İçin Uygun Aktiviteler

54.Kentpark’a Git ve Yapay Plajın Tadını Çıkar!

Burası neresi? Porsuk Çayı’nın kenarında yer alan Kentpark, Yeni Otogar ve Gökmeydan Mahallesi arasında konumlanıyor. Sadece kent yerlilerin değil aynı zamanda turistlerin de oldukça sık ziyaret ettiği Kentpark, 300 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Denizi olmayan bir şehrin ortasında plaj hizmeti sunması, Kentpark’ın en önemli özeliklerinden biridir. Türkiye’nin ilk suni plajına sahip olan Kentpark, açıldığı günden beri aynı titizlikle işletilip korunuyor. Suni plajın dışında içerisinde; yarı olimpik yüzme havuzu, at binme merkezi, çocuk oyun parkları, yürüyüş yolları, hediyelik eşya dükkanları, cafeler ve restoranlar yer alıyor.

Neden gitmeliyim? 7’den 70’e herkese hitap eden Kentpark, özellikle plajı ile sıcak yaz günlerinin aranılan adresidir. Güneşin ve yüzmenin tadını doyasıya çıkaracağınız Kentpark Plajı, sizlere uygun fiyatlı deniz keyfi yaşatıyor. Böylelikle şehir dışına çıkmanızı gerektirecek hiçbir neden olmuyor! Eğer yüzmek istemiyor ya da ilgilenmiyorsanız, yürüyüş yollarında dolaşabilir, restoran ve cafelerinde bir şeyler yiyip içebilir ve yanınızda getirdiğiniz malzemelerle yeşilliğin arasında oturup piknik yapabilirsiniz. Ayrıca çocuklarınız için oyun parklarının yer alması ve ata binme imkanlarının bulunması da Kentpark’ın neden bu kadar popüler olduğunu açıklar niteliğinde.

Yerli ve yabancı pek çok turist tarafından, özellikle bahar ve yaz aylarında, tercih edilen Kentpark, farklı eğlence ve dinlenme alanları, çeşitli bölüm ve aktiviteleri ile gelenleri etkisi altına alıyor. 350 metrelik yapay plajının yanı sıra aynı uzunluktaki açık hava havuzu, 200’e yakın şezlongu, aile bölümü, cankurtaran ve soyunma kabinleri ile birçok tatil beldesine aratmıyor. Aynı zamanda yapay gölet, içerisinde yaşayan süs balıkları ve kuğuları ile son derece huzurlu bir atmosfer yaratıyor. Dilerseniz çevresinde yer alan restoranda Eskişehir’in meşhur lezzetlerini de tadabilirsiniz. Gördüğünüz gibi, hem çocuklarınızla hem de kendiniz eğlenebileceğiniz en ideal noktalardan birisidir Kentpark.

İpuçları: Hafta sonları ve tatil günlerinde oldukça kalabalık olduğu için erken saatlerde gelmenizde fayda var. Plajda mayo giymek şart olup, 4 kulvarlı yarı olimpik havuzunda ise, mayo, terlik ve saç bonesi kullanmak zorunludur.

  • Adres: Şeker, Sivrihisar-2 Cd., 26120 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: Kentpark Plajı: 10.00 – 18.00 / Kentpark: 7/24
  • Telefon: 0222 211 55 00
  • Giriş ücreti: Kentpark Plajı: Hafta içi: 20₺ / Hafta sonu: Tam: 25₺ – 16 yaş altı: 15₺ / Kentpark: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

55.Barlar Sokağı’nda Yaz Akşamlarını Keyifli Hale Getir!

Burası neresi? Eskişehir’in en büyük alışveriş merkezi Espark’ı geçtikten sonra, Haller’in karşı tarafında yer alan Barlar Sokağı, bir caddede boylu boyuna dizilmiş çeşitli barlardan oluşuyor. Caddede sadece barlar değil aynı zamanda meyhaneler, türkü barlar ve clublar da yer alıyor. İlk defa geliyorsanız, caddedeki sesler çok fazla gelebilir. Çünkü her bar ve işletme kendi müziğini sonuna kadar açarak dışarıdan duyulmasını sağlıyor.

Neden gitmeliyim? Burada her kişinin zevkine göre çeşitli özelliklere sahip çok sayıda barlar bulunuyor. İster sakin bir yerde oturun ve içeceğinizi yudumlayarak kafa dinleyin, ister müzik tarzınıza uyan herhangi bir yerde eğlencenin dibine vurun. Tercih size kalmış! Yüksek sesli canlı müziklerin verildiği kapalı mekanlarda da eğlenebileceğinizin altını çizelim. Ayrıca her damak zevkine hitap eden güzel restoranlarda da eğlenirken karnınızı doyurabilirsiniz. 🙂

Kaçırmayın! Kısa bir yürüyüş yaparak kendiliğinden ulaşacağınız bu mekanlar arasında, en şirin işletmenin Pan Cafe Kokteyl Bar olduğunu belirtelim. Eskişehir gece hayatı bu caddede başlıyor ve bu caddede sonlanıyor diyebiliriz. Bu nedenle, özellikle de hafta içi, rotanızda kesinlikle Eskişehir Barlar Sokağı olmalı! Hafta sonları oldukça kalabalık olacağını ekleyerek, güzel bir yaz eğlencesi için Eskişehir’de gece yapılacak şeyler arasında yer alması gerektiğini belirtelim.

56.222 Park’ta Düzenlenen Konser ve Festivallere Katıl!

Burası neresi? Çok yönlü konseptini tarihi kereste fabrikasıyla birleştiren ve geçmişin dokusunu modern yaşamla bütünleştiren 222 Park, Eskişehir’in en meşhur gece kulübüdür. Sanat ve eğlence merkezi olan 222 Park, sadece Eskişehir’de değil aynı zamanda İstanbul, Ankara ve Bursa‘da da yer alıyor. Konserlerin, festivallerin ve partilerin düzenli olarak yapıldığı bu mekanda, danstaki hünerlerini göstermen için tam sırası!

Neden gitmeliyim? İçerisinde; Retro Hall, The Club, Majha, Sish, Kuytu, Kuytu Garden ve Kaşe gibi konseptler bulunuyor. Eskişehir’de akşam yapılacak şeyler için akla ilk gelen 222 Park, kesinlikle uğramanız gereken yerler arasındadır. Ama etkinliklere katılmadan önce, internet sayfasından etkinlik takvimini kontrol etmeyi ve rezervasyon yaptırmayı unutmamalısınız.

  • Adres: Hoşnudiye, İsmet İnönü-1 Blv No:103, 26130 Tepebaşı/Eskişehir
  • Çalışma saatleri: 12.00 – 04.00 **Pazartesi günleri kapalı.
  • Telefon: 0222 320 11 11
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

57.Kanlıpınar Göleti’nde Küçük Bir Gezintiye Çık!

Burası neresi? Odunpazarı ilçesinde, Şehr-i Derya Parkı kenarında yer alan Kanlıpınar Göleti, yemyeşil doğa içinde oksijenin bol olduğu bir yerdir. Belediye tarafından yenilerek halkın kullanımına açılan park, özellikle hafta sonu, sıklıkla ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Yerli ve yabancı pek çok turistin uğrak noktası olan Şehr-i Derya Parkı, 1 milyon metrekarelik bir alan üzerinde yer alsa da, sadece 150 metrekarelik alanı kullanıma açıktır.

Neden gitmeliyim? İçerisinde; küçük kanallar, yapay bir şelale, piknik alanları, kamelyalar, mangal için bacalar, çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları ve gölet gibi alanlar yer alıyor. Tüm bunların dışında, parkta yer alan Kanlıpınar Göleti’nde küçük bir gezi teknesiyle turlar düzenlendiğini biliyor musunuz? Mutlaka bu tekne turlarına katılmalı ve göl manzarasının tadına doymalısınız. Ayrıca burada isterseniz kampta yapabilirsiniz!

58.Gürleyik Şelalesi’nde Serinle!

Burası neresi? Mihalıççık ilçesinin Gürleyik Köyü’nde yer alan Gürleyik Şelalesi, Eskişehir merkeze 118 km uzaklıkta konumlanıyor. Şelalenin 3 km uzağında Subaşı Şelalesi yer aldığı için, Gürleyik Subaşı Şelalesi olarak da adlandırılıyor. Bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olan şelale, el değmemiş doğası ile gelenleri adeta mest ediyor.

Neden gitmeliyim? Şelale 4-5 metre yükseklikten akıyor ve serin sularında yüzmek yaz aylarının vazgeçilmesi oluyor. Şelalenin çevresi doğal koruma alanı olarak zarar verilecek her türlü şeyden uzak tutulduğu için, mangal veya ateş yakmak yasaktır. Yalnızca piknik yapabileceğinizi, kamp yapabileceğinizi, yüzebileceğinizi ve trekking yapabileceğinizi söyleyelim. Özellikle serin sularında yüzmek, Eskişehir’de yazın yapılacak şeyler arasında en iyisi olmalı!

  • Adres: Gürleyik, 26900 Mihalıcçık/Eskişehir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz / Kamp alanı: 20₺ / Piknik alanı: 10₺
  • Yol tarifi al >

59.Sarısungur Göleti’nde Çeşitli Aktiviteler Yap!

Burası neresi? Eskişehir-Seyitgazi yolu üzerinde yer alan Sarısungur Göleti, şehir merkezine 12,9 km uzaklıkta bulunuyor. Göl kenarında piknik yapabilir, kafa dinleyebilir, bolca dinlenebilir ve eşsiz manzara eşliğinde keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Bunların dışında çevresinde sportif aktiviteler yapabileceğiniz birçok parkur yer alıyor ve Dağ Bisikleti Kriteryum ve Cross Country Yarışları gibi müsabakalar düzenleniyor.

*Kış İçin Uygun Aktiviteler

60.Uludağ Kayak Merkezi’nde Kayak Yap!

Burası neresi? Bursa’da yer alan Uludağ Kayak Merkezi, Eskişehir’e 197 km mesafede yer alıyor. Eskişehir’de kışın yapılacak şeyler için en iyi alternatif olarak sizlere sunduğumuz kayak merkezi, Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezidir. 2 bin 543 metrelik yüksek bir noktada konumlanan Uludağ Kayak Merkezi, 12’i kamu, 15’i özel olmak üzere toplamda 27 konaklama tesisine sahiptir. Türkiye’de kış tatilinin en popüler merkezlerinden biri olan kayak merkezi, özellikle yakın çevre illerin vazgeçilmez rotasıdır.

Neden gitmeliyim? Her yıl yerli ve yabancı birçok turiste ev sahipliği yapan Uludağ Kayak Merkezi’nde; snowboard, kayak, bigfoot, buz pateni ve kar motosikleti gibi aktiviteleri yapabilir ve lüks otellerinde konaklayabilirsiniz. Bunların yanı sıra içerisinde; eğlence yerleri, alışveriş merkezleri, yeme-içme alanları, kayak malzemeleri satış ve kiralama ofisleri ve sağlık ocağı yer alıyor. Ayrıca kayak hocalarından özel derste alma imkanına sahipsiniz. Uludağ Kayak Merkezinde; Tur Kayağı ve Helikopterli Kayak yapabileceğinizi de unutmamanızda fayda var!

Kaçırmayın! Buraya her yıl düzenlenen Winterfest‘e denk gelecek şekilde gelin ve doyasıya eğlenin!

Başka nerede kayak yapabilirim? Bolu‘da yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi, Kocaeli‘nde yer alan Kartepe Kayak Merkezi, Ankara’da yer alan Elmadağ Kayak Merkezi, Çankırı ve Kastamonu yolu üzerinde yer alan Yıldıztepe Kayak Merkezi, Eskişehir’e yakın gezilecek yerler arasında olup, kayak yapabileceğiniz diğer alternatiflerdir.

*Günübirlik Turlar

-Ücretli Turlar

61.Günübirlik Eskişehir Turu

Tur hakkında; Belirtilen yerlerden alınıp hareket edildikten sonra, ilk olarak Sazova Parkı’na gidiliyor. Ardından Tülomsaş Müzesi ziyaret ediliyor ve sonrasında Odunpazarı’na gidilerek tarihi evler görülüyor. Aynı zamanda Odunpazarı’nda Çağdaş Cam Sanatları Müzesi de ziyaret ediliyor. Öğle yemeği için meşhur çibörek yeniliyor ve Balmumu Heykel Müzesi veya Şelale Park için serbest zaman veriliyor. Peşine Kurşunlu Cami ve Külliyesi, Lületaşı Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı ve Porsuk Çayı ziyaret ediliyor. Günübirlik Eskişehir Turu kişi başı ücreti 149₺‘dir.

Ücrete dahil olanlar;

  • Gidiş-dönüş ulaşım
  • Rehberlik hizmeti
  • Milli park giriş ücreti
  • Araç içi kahvaltı paketi
  • Sağlık koruma paketi
  • Seyahat sigortası

Ücrete dahil olmayanlar;

  • Kişisel harcamalar
  • Müze ve ören yeri giriş ücretleri
  • Öğle yemeği

62.Günübirlik Eskişehir Odunpazarı Turu

Tur hakkında; Belirlenen noktalardan alındıktan sonra, ilk olarak Devrim Arabası’nı görmek için Tülomsaş Müzesi’ne gidiliyor. Sonrasında Odunpazarı’na gidiliyor ve tarihi evler görülüyor. Lületaşı Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı ve Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi sırasıyla ziyaret ediliyor. Sonrasında ara veriliyor ve çibörek yeniliyor.

Ardından Sazova Parkı’na gidiliyor ve içerisinde yer alan etkinliklerden yararlanmak için serbest zaman veriliyor. Daha sonra Porsuk Çayı’na gidiliyor ve burada tekne turu yapılıyor. Peşine serbest zaman tanındıktan sonra Kentpark’a gidiliyor. Burada dilediğiniz gibi takılıyor ve ihtiyacınız olan her şeyi yapabiliyorsunuz. Günübirlik Eskişehir Odunpazarı Turu kişi başı ücreti 149₺‘dir.

Ücrete dahil olanlar;

  • Lüks araçlar ile ulaşım
  • Çevre gezileri
  • Rehberlik hizmetleri

Ücrete dahil olmayanlar; 

  • Müze ve ören yeri giriş ücretleri
  • Çibörek
  • Kişisel harcamalar
  • Porsuk Çayı’nda tekne turu

*Konaklamalı Turlar

63.Her Hafta Sonu Yarım Pansiyon Konaklamalı Eskişehir & Bursa Turu

Tur hakkında; Belirlenen noktalardan alındıktan sonra ilk olarak Tülomsaş Müzesi, sonra sırasıyla Odunpazarı, Odunpazarı tarihi evleri, Lületaşı Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi ziyaret ediliyor ve öğle yemeği için çibörek yeniliyor. Ardından Sazova Parkı, Porsuk Çayı ve Kentpark geziliyor. Otelde konakladıktan sonra Bursa’ya doğru yola çıkılıyor.

Cumalıkızık Köyü, Gölyazı, Uluabat Gölü, Aziz Panteleimon Kilisesi, Gölyazı Kültür Evi ve Göl Yazıevi, Gölyazı Hamamı ve Camisi ve Ulu Cami gibi birçok turistik yer geziliyor ve meşhur iskender yemeği yeniliyor. Her Hafta Sonu Yarım Pansiyon Konaklamalı Eskişehir & Batum Turu kişi başı ücreti 399₺‘dir.

Ücrete dahil olanlar;

  • Otellerde 1 gece konaklama
  • 1 sabah kahvaltısı
  • 1 akşam yemeği
  • Lüks araçlar ile ulaşım
  • Profesyonel rehber ile çevre gezileri
  • Araç içi ikramları
  • Seyahat sigortası

Ücrete dahil olmayanlar;

  • Müze ve ören yeri giriş ücretleri
  • Tüm öğle yemekleri
  • Tüm yemeklerde alınan içecekler
  • Tüm özel harcamalar
  • Ekstra belirtilen tüm organizasyonlar

64.Eskişehir Çıkışlı Fırtına Gibi Doğu Karadeniz ve Batum Turu

Tur hakkında; Saat 20.00’de Espark AVM önünden hareket ediliyor ve ilk olarak Samsun‘a varılıyor. Samsun Terme’de kahvaltı yapıldıktan sonra Ordu Boztepe’ye teleferik ile çıkılıyor. Buradan Giresun‘a gidiliyor ve Giresun Kalesi ve Giresun Adası ziyaret ediliyor. Fındık alışverişi yapılıyor ve Akçaabat’taki restoranda yemek yeniliyor.

Üçüncü gün, Ayder Yaylası, Gelintülü Şelalesi ve Horon Düzlüğü geziliyor ve Fırtına Tesisi’nde zipline ve rafting gibi aktiviteler yapılıyor. Daha sonra Batum‘a gidiliyor, ardından Rize‘ye. Uzungöl ve Sümela Manastırı gibi turistik yerler gezildikten sonra Giresun’da konaklanıyor. Bunlarla sınırlı kalmıyor tabii ki. Daha detaylı bilgi için Eskişehir Çıkışlı Fırtına Gibi Doğu Karadeniz ve Batum Turu‘nu incelemelisiniz. Turun kişi başı ücretinin ise; 799₺ olduğunu belirtelim.

Ücrete dahil olanlar;

  • 3 gece otel konaklama
  • 3 sabah kahvaltısı
  • 3 akşam yemeği
  • Tüm çevre gezileri
  • Batum gezisi
  • Milli park girişleri ve otoparklar
  • Profesyonel türkçe rehberlik hizmetleri
  • SSC tur refakat hizmeti
  • Seyahat sigortası
  • Lüks araçlar ile ulaşım

Ücrete dahil olmayanlar;

  • İlk gün sabah kahvaltısı
  • Son gün akşam yemeği
  • Öğle yemekleri
  • Tüm yemeklerde alınan içecekler
  • Yurtdışı çıkış harcı (50₺)
  • Ekstra belirtilen tüm organizasyonlar
  • Tüm özel harcamalar
  • Tüm müze ve ören yeri giriş ücretleri

65.Eskişehir Çıkışlı Kuzey Mezopotamya Gap Turu

Tur hakkında; Saat 23.30’da Espark AVM önünden hareket ediliyor ve ilk olarak Adana‘ya gidiliyor. Burada Taşköprü, Sabancı Cami, Antakya ve Harbiye Şelalesi ziyaret ediliyor ve Gaziantep‘e geçiliyor. Burada Halfeti tekne turuna katılıyor ve birçok turistik yer geziliyor. Ardından Adıyaman‘a gidiliyor başta Nemrut Dağı olmak üzere birçok yer geziliyor ve sonrasında otelde konaklanıyor.

Sabah kahvaltısından sonra Nissibi Köprüsü ve Siverek geziliyor ve Diyarbakır‘a ulaşılıyor. Ardından Batman, Hasankeyf ve Midyat ziyaret ediliyor. Buradan Mardin‘e geçiliyor ve sırasıyla Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Aksaray ve Ankara ziyaret edilerek Eskişehir’e dönüş yapılıyor. Eskişehir Çıkışlı Kuzey Mezopotamya Gap Turu kişi başı ücreti 1.350₺‘dir.

Ücrete dahil olanlar;

  • 4 gece otel konaklaması
  • Otellerde 4 sabah kahvaltısı
  • Otellerde 3 akşam yemeği
  • Tüm çevre gezileri
  • Profesyonel rehberlik hizmetleri
  • Seyahat sigortası
  • Lüks araçlar ile ulaşım

Ücrete dahil olmayanlar;

  • İlk gün sabah kahvaltısı
  • Öğle yemekleri
  • Şanlıurfa akşam yemeği
  • Nemrut minibüs ücreti
  • Halfeti tekne turu
  • Sıra gecesi
  • Tüm yemeklerde alınan içecekler
  • Ekstra belirtilen tüm organizasyonlar
  • Tüm özel harcamalar
  • Tüm müze ve ören yeri giriş ücretleri

**Eskişehir’de yapılacak şeyler listemizin sonuna geldik. Yazımızda Eskişehir’de gezilecek yerler dışında neler yapabilirsiniz ne gibi aktivitelerde bulunabilirsiniz bunlara değindik. Eğer sizin daha farklı yorumlarınız varsa, yeni şeylerle karşılaşıp daha ilginç fikirler sunmak ya da deneyimlediğiniz birçok aktiviteyi paylaşmak isterseniz lütfen yorum yapın. 🙂 Ayrıca detaylı bakmak isterseniz; 

Yorumları Gör

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce