Eskişehir

Türkiye’nin en kalabalık 25. şehri olan Eskişehir, 1993 senesinde Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşmuş. 13 bin 925 kilometrekare alan üzerine yayılmış topraklar üzerinde yapılan son nüfus sayımına göre 826 bin kişi ikamet ediyor.

Milattan Önce 4000’li yıllara uzanan tarihiyle medeniyetin beşiği haline gelen Eskişehir’de ilk medeni yerleşim Milattan Önce 14. yüzyılda Hititler tarafından gerçekleştirilmiş. Bölge, Roma İmparatorluğu’nun himayesine girene kadar sırasıyla Friglerin, Lidyalıların, Perslerin ve Makedonya Krallığı’nın eline geçmiş. Milattan Önce 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’na katılan Eskişehir, Roma’nın bölünmesiyle Bizans hakimiyetinde kalmış. 1074 yılında Anadolu Selçuklu Devleti’ne geçen bölgede birçok Haçlı savaşı yaşanmış. Son olarak 1289 yılında ise Anadolu Selçukluları Eskişehir’i, Osman Gazi’ye vermiş. Organ Gazi zamanında Karamanlılar tarafından fethedilse de I. Murad bölgeyi yeniden Osmanlı topraklarına katmış.

Marmara ve Ege Bölgesi’ne yakınlığından dolayı buralarda hakim iklimin etkileri görülen Eskişehir’e yılda ortalama 393 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklık ortalama 21 C dereceyi gösterirken, Ocak ayında ise hava sıcaklığı sıfırın altına düşüyor.

Gerek tarihi gerekse doğal güzellikleriyle Eskişehir, turistlerin oldukça ilgisini çekiyor. 2008 yılında 400 bin metrekare alan üzerine kurulmuş Sazova Parkı’nda 25 bin metrekarelik gölet, buharlı mini tren, Nuh’un gemisi, bilim ve deney müzesi, amfi tiyatro, hayvanat bahçesi ve konser alanları bulunuyor. Yalnızca yurt içi değil yurt dışında gelen turistlerin de merakla çevresine bakınmasına neden olan Odunpazarı Evleri adını, yörenin ilk yerleşim yeri olan Odunpazarı’ndan alıyor. Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğini sergileyen evler, 300 yıllık tarihiyle ziyaretçilerini bekliyor. Eskişehir’in sembolü olan Porsuk Çayı ise insana Venedik’teymiş havası veriyor. Şehrin en hareketli yeri olan Porsuk Çayı’nda gondola dahi binebilirsiniz.

Öğrenci Şehri olarak da bilinen Eskişehir’de gece hayatı oldukça renkli geçiyor. Güneşin batmasıyla birlikte barlar sokağında ufak ufak hareketlenmeler başlıyor. Gece yarısında ise eğlencenin doruk noktası yaşanıyor. Barlar sokağının dışında 222, Gate 26 gibi adını duyurmuş, kaliteli mekanlar da hizmet veriyor. Gece hayatı kadar festival programı da oldukça renkli olan Eskişehir’de yıl boyunca 8 festival organize ediliyor. Festivallerin birçoğuna şehir dışından katılım da sağlanıyor. Şubat ayında Eskişehir Dans Festivali, mart ayında Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali, nisan ayında İnönü Zaferleri Günü, mayıs ayında Uluslararası Yunus Emre Kültür Haftası, yine mayıs ayında Uluslararası Eskişehir Film Festivali, haziran ayında Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri, ağustos ayında Ertuğrul Gazi’yi Anme ve Yörük Şenlikleri, kasım ayında da Uluslararası Eskişehir Festivali düzenleniyor.

Eskişehir’e karadan ve havadan gidebilirsiniz. Tren istasyonunun da bulunduğu Eskişehir’e otobüsle Türkiye’nin her ilinden sefer bulabilirsiniz. Uçakla seyahat edecekler de Hasan Polatkan Havalimanı’na inip, buradan otobüs veya havalimanı servisleriyle kent merkezine ulaşabilirler. Şehir içi ulaşım ağı oldukça gelişmiş olan Eskişehir’de genellikle minibüs, otobüs ve tramvay kullanılıyor.