Dalyan’ın Tarihi Yerleri | Listenizde Olması Gereken 5 Yer!

Dalyan, tarih boyunca sahip olduğu doğal güzellikler ve stratejik konumu sayesinde çeşitli medeniyetler tarafından yerleşim yeri olarak değerlendirilmiştir. Hazırladığımız Dalyan tarihi yerler listesinde bu medeniyetlere dair izleri taşıyan tarihi noktaları sizler için derledik…

Dalyan tarihi hakkında; Muğla’nın huzur veren beldelerinden biri olan Dalyan’ın tarihi yaklaşık olarak 3000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Antik dönemde belde Karia sınırları içinde varlığını sürdürmüş ve MÖ 334 senesinde Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. Kısa bir süre Mısırlılar tarafından yönetilen Dalyan bölgesi MÖ 1. yüzyılda Romalıların hakimiyetine girmiştir.

Dalyan’daki Türk hakimiyeti ise Anadolu’daki birçok bölge gibi 1071 senesindeki Malazgirt Zaferi’nin ardından gerçekleşmiştir. İlk olarak Selçukluların hakimiyetine giren Dalyan, 1261 ile 1451 yılları arasında Menteşoğulları Beyliği tarafından yönetilmiştir. Bu tarihte ise Menteşoğulları Beyliği’nin Osmanlıya dahil olmasıyla Dalyan da Osmanlı toprağı olarak kabul görmüştür.

Dalyan, günümüzde özellikle turizm noktasında kendini geliştirmekte olan Marmaris’in keyifli beldelerinden biri olarak her yıl pek çok ziyaretçiyi misafir etmektedir.

Dalyan’ın en ünlüleri; Kaunos Antik Kenti ve bu kent sınırları içinde bulunan Kaunos Kral Mezarları Dalyan’daki en meşhur tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

Dalyan gezi tavsiyesi; Caretta caretta hastanesine mutlaka uğrayın, tekne turlarıyla Dalyan’nın mavi yüzünü keşfe dalın, deniz mahsulleri ile midenize ziyafet çekin. Sultaniye Kaplıcaları’nda çamur banyosu yapmayı da ihmal etmeyin… Kamp yapmayı seviyorsanız da tam yerindesiniz; Dalyan kamp yerleri listemizden hedefinizi belirleyip doğanın tadını çıkabilirsiniz.

Müzekart; Sadece Dalyan’daki tarihi yerler için Müzekart satın almaya ihtiyacınız olmayacak ancak gezi alanınızı genişletip, Muğla’daki tarihi yerleri de görmeyi planlıyorsanız Müzekart sahibi olmanız mantıklı olacaktır. Böylelikle birçok müze ve ören yerini senede iki defa ücret ödemeden ziyaret etme hakkın sahip olabilirsiniz.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Kaunos Antik Kenti

kaunos antik kenti

Burası neresi? Dalyan’daki tarihi yerler arasında en önemli noktalardan biri olan Kaunos Antik Kenti, Ege turuna çıkan tarih sever gezginlerin mutlaka ziyaret ettiği yerlerin başında gelmektedir. Şehir ilk olarak bir liman kenti olarak kurulmuş olmasına karşın, yıllar içinde denizle arasına alüvyonlar girmiş ve denizden uzaklaşmıştır. Kentin geçmişi MÖ 10. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Şehirdeki yerleşimin MÖ 1. yüzyılda hızlı bir şekilde azaldığı ve şehrin terk edildiği bilinmektedir.

125 metre yüksekliği ile dikkat çeken Akropol şehrin en dikkat çeken noktalarındandır. Akropolün çevresinde de tiyatro, kilise, çeşitli ev kalıntıları gibi tarihi eserler görülebilmektedir. MÖ 4. yüzyıla tarihlenen ve “güvercin yuvası” ismiyle anılan Kaunos Kral Mezarları da antik kente dair en önemli noktalardan biridir. Kuzeybatı kısmında ise Helenistik döneme ait sur kalıntıları göze çarpmaktadır. Liman tarafında bulunan surlar ise Arkaik dönemden kalmadır.

Neden gitmeliyim? Geçmişin en önemli liman kentlerinden biri olan Kaunos Antik Kenti, günümüze kadar tiyatro kısmı dışında orijinal haliyle ulaşabilmiş, Dalyan’daki önemli tarihi yerler arasında yer almaktadır. Ülkemizdeki diğer antik kentler gibi çok gösterişli olmayan ve mütevazı bir yapıya sahip olan şehir, kendine has mimarisi ve karakteri ile dikkat çekmektedir.

  • Adres: Dalyan, Köyceğiz, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 08.30-19.30, Kış dönemi 08.30-18.30 ve kenti hakkıyla ziyaret etmek için yaklaşık 2 saatlik bir zaman dilimine ihtiyacınız olacak.
  • Giriş ücreti: 14₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

2. Likya Kaya Mezarları

likya kaya mezarları

Burası neresi? Kaunos Kenti’nin sakinlerinden kalan Likya Kaya Mezarları, Dalyan’ın da en ilgi çeken tarihi durakları arasında bulunuyor. Antik mezarlara dilerseniz kara ulaşımı ile, dilerseniz de deniz yolu ulaşımı ile gitmeniz mümkün olmaktadır. Mezarların en eski olanının MÖ 4. yüzyıla tarihlendiği belirtilmektedir. Bölgede birden fazla kaya mezarı yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Kaya mezarları, etkileyici fotoğraflar çekmek için ziyaretçilerin en çok tercih ettiği tarihi eserler arasında bulunmaktadır. Tabi Dalyan’a mesafesi 2 saatten fazla olduğu için sırf Likya kaya mezarları için bu yolculuğu düşünmeniz doğru olmayacaktır. Eğer Dalyan sonrası Kaş’a gitmeyi düşünüyorsanız, işte o zaman bu antik mezarları mutlaka görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: Andifli, Kaş, Antalya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Kaunos Kral Mezarları

kaunos kral mezarları

Burası neresi? Mavi yolculuk yapanların Dalyan’daki vazgeçilmez duraklarından biri olan Kaunos Kral Mezarları, antik kentin en dikkat çeken yapılarından biridir. Mezarlar Çandır Köyü içinde bulunmaktadır ve etkileyici mimarisi ile insanı hayrete düşürmektedir. Toplamda 6 adet irili ufaklı mezar bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Aynı tipte oyulmuş olan mezarlar, sütunlar üzerinde yükselmektedir ve sütunların üstünde üçgen üst cepheler dikkat çekmektedir. Mezarlar tapınağa cepheli bir şekilde yapılmıştır. Bu kadar etkileyici bir mimarinin binlerce yıl öncesinde nasıl bu kadar mükemmel bir şekilde ve hangi aletler kullanılarak yapıldığı ise sır.

  • Adres: Çandır, Köyceğiz Muğla TR, 48840 Ortaca
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu görülebilir ancak içeri girilemiyor.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

4. Antik Tuzla

antik tuzla

Burası neresi? Geçmişi 2000 yıl öncesine dayanan bu antik tuz sahası, Kaunos Antik Kenti civarında bulunmaktadır. 2015 senesinde ortaya çıkarılan tuz sahası, Dalyan tarihi açısından çok önemli ipuçları sunmaktadır. Bölgede gerçekleştirilen kazı çalışmaları neticesinde tuz üretiminde kullanılan 48 tava ve 4 kanal gün yüzüne çıkarılmıştır ve geçmişte bölge halkının tuz üretimi ve tuz ticareti sayesinde ekonomik açıdan çok iyi bir konumda bulunduğu anlaşılmıştır.

  • Adres: Kaunos Antik Kenti, Dalyan, Ortaca, Köyceğiz, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaplıcalar

5. Sultaniye Kaplıcaları

sultaniye kaplıcaları

Burası neresi? Sultaniye Kaplıcaları’nın geçmişi Kaunos Antik Kenti ile paralel gitmiştir ve MÖ 100’lü yıllara dayanmaktadır. İlk olarak Kaunoslulara hizmet veren bu şifalı su kaynakları, yıllar içinde farklı medeniyetler tarafından genişletilmiş ve şifa kaynağı olarak kullanılmaya devam etmiştir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde Dalyan’daki bu şifalı su kaynakları içinde çamur banyosu yapmanın başta cilt rahatsızlıkları olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği rivayet edilmektedir ve çamur banyosu Dalyan’daki en ilgi gören aktivitelerden biri olarak yerli ve yabancı turistler tarafından çokça tercih edilmektedir.

  • Adres: Ekincik, 48800 Köyceğiz/Muğla
  • Telefon: (0252) 266 00 77
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-22.00
  • Giriş ücreti: 5₺ (Kaplıcaları kullanmasanız dahi bu ücret alınıyor)
  • Yol tarifi al >

Dalyan tarihi yerler listemiz burada son buluyor. Eğer Dalyan’ın diğer güzelliklerini de keşfetmek istiyorsanız Dalyan gezilecek yerler listemize de göz atmanızı öneriyoruz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin