Artvin’de Görmeniz Gereken 40 Doğa Harikası Yer

Hap niteliğinde bilgiler

Şehir Hakkında: Ülkemizin Karadeniz kıyısında ve Gürcistan’ın sınırında yer alan Artvin; yemyeşil dağları, benzersiz yaylaları ve şelaleleri ile sizlerle. Yeşilin en güzel tonundaki doğası ve yaylalarıyla herkesi kendine hayran bırakan Artvin, doğa tutkunları için benzersiz bir gezi rotasına sahip.

Kaç Günde Gezilir? Artvin’i 2 – 3 günde gezebilmeniz mümkün.

Gidilecek En İyi Zaman? Gidilecek en iyi zaman Mayıs – Ağustos olurken, kış sporları için gitmek istediğinizde, Kasım – Nisan ayları arasında bir gezi planlayabilirsiniz.

Şehir İçi Ulaşım: Artvin şehir içi ulaşımda; dolmuş, taksi ve halk otobüslerinden faydalanabilirsiniz. Halk otobüslerinde, 2017 yılından itibaren ”Artvin Kart” kullanılmaya başlandı ve sivil 1.60 TL, öğrenci ise 1.10 TL olarak belirlendi. Artvin Kartı, 10 TL karşılığında tahsilat bürolarından satın alabilirsiniz.

Yapmadan Dönmeyin! Yaylalarda yapılan festivallere katılın ya da kendi ekipmanlarınızı yanınıza alarak harika bir kamp turuna çıkın. 🙂 Doğayı keşfetmeyi seviyorsanız, sırt çantanızı ve fotoğraf makinenizi hazırlayarak, Artvin’de unutamayacağınız bir keyif yaşayın!

*Artvin Gezilecek Yerler Videosu

*Artvin Gezilecek Yerler Haritası

*Artvin Gezilecek Yerler

-Müzeler

1.Hopa Kültür Evi ve Müzesi

Hopa Kültür Evi ve Müzesi

Burası neresi? 20.yy başlarında tarihi bir konak olan Hopa Kültür Evi ve Müzesi, Hopa Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüş. Bina 3 kattan oluşuyor ve içerisinde yaklaşık 2 binden fazla eser bulunuyor. Eski yöresel eşyaların bulunduğu bu müze, bölgenin geleneksel yaşam kültürünü yansıtmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Artvin’in diğer müzelerini merak ediyorsanız, Artvin Tarihi Yerler yazımıza da göz gezdirmeyi unutmayın!

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

Bucak, 08600 Hopa/Artvin

Yazın: 10:00 – 19:00 / Kışın: 10:00 – 17:00

1 TL

-Seyir Terasları

2.Artvin Cam Teras

artvin cam teras

Burası neresi? Artvin gezilecek yerler listesinde, en ilgi çekici noktalardan biri olan cam teras, Hatila Vadisi Milli Parkı’nın içerisinde, Sıkıldım Kayası bölgesinde yer alıyor. Hatila Deresi manzarasını izlemenize imkan tanıyan seyir terası, 490 metre rakımda yer alıyor. Dereden 220 metre yükseklikte, 7 metre uzunluğunda ve genişliğinde olan teras, yılda 25 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Türkiye’nin en yüksek cam terası olma özelliğini taşıyan bu yerde, bir restoran mevcut ve ihtiyaçlarınızı karşılamak adına sizin için güzel bir durak olacak.

Uyarı! Araçla gitmek biraz sıkıntı olacağı için yürüyerek buraya çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü yolları bozuk ve tek şerit olduğundan karşı yönden gelen bir araçla karşılaşabilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08100 Artvin Merkez/Artvin

Kişi: 2 TL / Otomobil: 5 TL

-Ulusal ve Milli Parklar

3.Borçka Karagöl Tabiat Parkı

Borçka Karagöl Tabiat Parkı

Burası neresi? Artvin yaylaları dendiğinde akla ilk gelen, şehrin ve Türkiye’nin de ötesinde dünyanın önemli doğa harikalarından biri olan Karagöl Yaylası, Artvin’e 55 km mesafede konumlanan Borçka’da yer alıyor. Borçka ilçe merkezine 25 km uzaklıktaki Karagöl, yolda giderken dahi sizi kendinize hayran bırakmaya başlıyor.

Neden gitmeliyim? 2002 yılında tabiat parkı olarak kabul edilen Karagöl Tabiat Parkı,  oldukça geniş bir alana sahip. İçerisinde binlerce tür bitki ve hayvana ev sahipliği yapan parkta, gayet rahat bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Park ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılamasa da, çevresindeki pek çok tesisten yararlanabiliyorsunuz.

Gölün üzerinde yer alan iskelede harika fotoğraflar çekebilir ya da gölün üzerinde yer alan ve kiralanabilen kanolara binerek gölde tur atabilirsiniz. Ancak size tavsiyemiz, Karagöl’e geldiğinizde mutlaka fotoğraf makinenizi de yanınızda getirin, zira göreceğiniz manzarayı profesyonel bir gözle kaydetmek isteyebilirsiniz.

Kaçırmayın! Milli parkta konaklamak isterseniz, konaklayabileceğiniz herhangi bir tesis bulunmuyor. Ancak çadırınızı sırtlayıp buraya gelebilir ve kamp kurabilirsiniz. Kamp yaptığınızda içeride herhangi bir yere ücret ödemeniz gerekmiyor. Sadece kendi ekipmanlarınızı getirmeniz yeterli.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

Kara Göl, Aralık/Borçka/Artvin

Motosiklet: 8 TL / Otomobil: 11 TL

4.Hatila Vadisi Milli Parkı

hatila vadisi milli parkı

Burası neresi? Artvin geziniz sırasında mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında gelen Hatila Vadisi, doğa harikası kanyonu ve yemyeşil manzarasıyla görenleri büyülüyor. Artvin’in şehir merkezine sadece 10 km mesafede bulunan vadi, ulaşımı da oldukça kolay bir yer. Şehir merkezinden kalkan minibüs ve araçlara binerek kolayca ulaşabileceğiniz vadiye, dilerseniz kendi özel aracınızla da tabelaları takip ederek gelebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Vadiye geldiğinizde karşılaşacağınız manzaraya hayran kalacağınıza şüphemiz yok. Bu doğa harikası vadi, 1994 yılında milli park olarak kabul edilmiş ve o yıldan beri de koruma altında. İlginç bir şekilde Akdeniz ikliminin de hakim olduğu vadi, rafting gibi su sporları için de oldukça uygun.

Kaçırmayın! Binlerce çeşit endemik bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan vadi, trekking ve doğa fotoğrafçılığı aktiviteleri için de sık sık ziyaret ediliyor. Vadinin en sık ziyaret edilen noktalarının başında ise, yukarıda bahsettiğimiz camdan yapılan seyir terası yer alıyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

Çarşı, Kadir Halvaşi Sk. No:8, 08000 Artvin Merkez/Artvin

Kişi: 3,5 TL / Motosiklet: 6 TL / Otomobil: 11 TL

5.Altıparmak Tabiat Parkı

Altıparmak Tabiat Parkı

Burası neresi? Artvin’in doğa harikası milli parklarından biri olan Altıparmak Tabiat Parkı, Artvin şehir merkezine 26 km uzaklıkta yer alıyor. Yusufeli ilçesi sınırlarında bulunan doğal park, 2013 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınmış.

Neden gitmeliyim? Milli parkın içerisinde birbirinden güzel dereler, buzul gölü ve tarihi eserler yer alıyor. 21 bin metrekarelik alana yayılan doğal park, doğa sporları için de oldukça uygun. Altıparmak Tabiat Parkı’na geldiğinizde özellikle de Tunca Deresi’ni ve buzul gölleri görmenizi tavsiye ederiz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08890 Altıparmak / Yusufeli/Yusufeli/Artvin

6.Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

camili gorgit tabiat koruma alanı

Burası neresi? Artvin’in güzelliklerle çevrili ilçesi Borçka’da yer alan Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı, doğa harikası ormanı ve endemik bitkileriyle doğayla baş başa kalabileceğiniz oldukça elverişli noktalardan biri.

Yüzyıllardır ayakta duran ağaçlarıyla Yaşlı Orman” olarak da anılan tabiat parkı, 490 hektarlık alana sahip. Borçka ilçesine 45 km uzaklıkta bulunan tabiat parkına, ilçe merkezinden kalkan minibüslerle ulaşabilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

Efeler Köyü, 08490 Borçka/Artvin

-Yaylalar

7.Kafkasör Yaylası

Kafkasör Yaylası

Burası neresi? Şehir merkezine sadece 8 km uzaklıkta yer alan bu doğa harikası yayla, yemyeşil doğası ve tertemiz havasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Ayrıca Artvinlilerin en sık ziyaret ettiği yaylaların da başında geliyor.

Özel aracınızla gelebileceğiniz gibi, şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ya da taksiyle kolayca ulaşabilirsiniz. Her yıl haziran ayında düzenlenen Kafkasör Şenliklerine de ev sahipliği yapan yayla, belediyenin yaptığı mesire alanına da sahip.

Neden gitmeliyim? Yemyeşil doğanın tadını çıkartmak ve kendinize güzel bir zaman yaratmak isterseniz Kafkasör Yaylası tam da buna göre. Ancak boğa güreşi sevmeyenlerdenseniz, yaylada yapılan boğa güreşi festivalinden de bahsetmemiz gerek. Yıllardır boğa yetiştiriciliği yapan Artvinliler, bunu bir etkinlik haline dönüştürerek boğa güreşlerini başlatmış.

İpucu: Şehre 15 dakikalık mesafede yer aldığı için yaylaya günübirlik kolayca gidip gelebilirsiniz. Ancak dilerseniz yaylada konaklayabileceğiniz belediye tarafından inşa edilen 80 yatak kapasiteli ahşaptan yapılan bungalov evler de bulunuyor. Kamp yapmak için de oldukça uygun olan yayla, özellikle de festival zamanlarında çadırını sırtlayıp gelenlerle doluyor.

8.Arsiyan Yaylası

Arsiyan Yaylası

Burası neresi? Artvin’in en sakin ilçelerinden biri olan Şavşat’ta yer alan Arsiyan Yaylası, ilçe merkezine 40 km mesafede yer alıyor. Yaylanın içerisinde birbirinden farklı konumlarda büyüklü ve küçüklü pek çok göl de mevcut.

Köyün yerlilerine göre, yaylada yer alan göllere farklı birçok isim verilmiş. Peri Gölü’nden, Dana Gölü’ne kadar doğa harikası göllerin yer aldığı yaylada, yaz kış fark etmeksizin yayla turizmi devam ediyor.

Neden gitmeliyim? Doğa tutkunlarının ve doğa sporlarıyla uğraşanların sık sık ziyaret ettiği yaylada, ilk dikkatinizi çekecek olan doğal güzellik ise Negoları yani sarı cennet çiçeği denilen çiçekler oluyor. Ancak bu çiçekleri bahar aylarında ziyaret ederseniz görebileceğinizi söyleyelim.

İpucu: Yaylada konaklayabilmeniz için herhangi bir otel bulunmadığını ve kendi ekipmanınızı yanınızda getirerek, yaylada kamp yapabileceğinizi de belirtelim.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

Unnamed Road, 08790 Demirkapı/Şavşat/Artvin

9.İntkor Yaylası

intkor yaylası

Burası neresi? Şehrin doğa harikası yaylalarından biri olan İntkor Yaylası ile devam ediyoruz. Yusufeli ilçesinde bulunan İntkor Yaylası, birbirinden güzel gölleriyle de dikkat çekiyor. Yaylada, biri volkanik olmak üzere toplam dokuz adet göl bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Bu göller dışında, 166 metreden dökülen Ciro Şelalesi de İntkor yaylasında bulunuyor ve mutlaka görmeniz gerekiyor. Ayrıca göle geldiğinizde, her yıl düzenli olarak temmuz ayında çevre köylerin düzenlediği yayla şenliklerine de katılabilirsiniz.

10.Sahara Yaylası

sahara yaylası

Burası neresi? Artvin gezi turunuz da listenize eklemeniz gereken yaylalardan bir diğeri de, Artvin şehir merkezine 17 km uzaklıkta bulunan Sahara Yaylası. Yayla, Sahara Karagöl Milli Parkı sınırlarının içerisinde yer alıyor. Şehir merkezinden kalkan minibüslerle ve özel araçlarla ulaşabileceğiniz yaylayı günübirlik olarak gelebilir ya da kendi çadırınızı getirerek kamp yapabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Yayla Ardahan’a da 30 km kadar yakın bir mesafede yer aldığı için komşu şehirlerden de ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Yayla kışın başka, yazın başka bir güzelliğe sahip olduğu için -özellikle doğa tutkunları için- festival dönemlerinde ziyaret edilen ilk duraklardan birisi. Siz de Artvin’e geldiğinizde Sahara Yaylası’na gelerek güzel vakit geçirebilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

Yeniköy, 08790 Kocabey/Şavşat/Artvin

11.Beyazsu Yaylası

beyazsu yaylası

Burası neresi? Artvin’in şehir merkezine en uzak yaylalardan biri olsa da, doğal güzelliği nedeniyle trekking rotalarının içine her zaman dahil edilen Beyazsu Yaylası, Borçka ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor.

Artvin merkezine 82, Borçka ilçesine ise 50 km uzaklıkta bulunan yayla, içerisinde yer alan gölüyle de oldukça dikkat çekiyor. 3 bin metre yükseklikteki Karçal Dağı’nın eteğinde yer alan yaylada konaklayabileceğiniz pansiyon da yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Kış aylarında doğa sporlarıyla ilgilenenlerin ziyaret ettiği Beyazsu’da, özellikle yaz aylarında, yayla turlarına katılabilir ve ekip halinde yaylanın tadını çıkarabilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08490 Efeler/Borçka/Artvin

12.Gorgit Yaylası

Gorgit Yaylası

Burası neresi? Listemizde yer alan, ulaşımı en zor ancak manzarası harika olan bir diğer yayla ise, meşhur Gorgit Yaylası. Yerlilerin ”Ara Yayla” olarak adlandırdıkları yayla, Maçahel bölgesinde yer alıyor ve bahar döneminde, diğer yüksek yaylalara çıkarken kısa süreli konaklamak için kullanılıyor.

Uyarı!

  • Yaylaya giden herhangi bir araç yolu olmadığı için, ulaşımının zor olduğunu belirttik. Ancak yürüyerek ya da katırlarla ulaşabiliyorsunuz.
  • Rehbersiz gitmemeniz gereken yaylada konaklayabileceğiniz herhangi bir yer ya da ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz için elektrik gibi imkanlar yer almıyor.
  • Genellikle doğa tutkunlarının ekip halinde gelerek kamp yaptığı yaylada, her şeyi önceden düşünerek planlı bir şekilde hareket etmeniz gerekiyor.

Kaçırmayın! Her bir uğraşın ayrı bir keyfi olduğu yaylada, doğayla tamamen baş başa kalacağınız için manzaranın tadını çıkartmanızı öneriyoruz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08490 Efeler/Borçka/Artvin

7/24

13.Sırt Yaylası

sırt yaylası

Burası neresi? Artvin’e geldiğinizde Rize sınırları içerisinde bulunan ancak, Artvin’den de gidebileceğiniz Sırt Yaylası’nı da ziyaret edebilirsiniz. Rize’nin Ardeşen ilçesine bağlı olan yayla, şehrin en kalabalık yaylalarından biri.

Neden gitmeliyim? 300 hanelik nüfusuyla eski ve ilgi çekici evlerin yer aldığı Laz yaylası, her yıl yaz aylarında düzenlenen şenlikleriyle de dikkat çekiyor. Artvin’den yaylaya gidebilmeniz için ya doğa turu yapmanız gerekiyor ya da D-100 kara yolundan, Artvin’in Arhavi ilçesinden gitmeniz gerekiyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

Sırt yayla, 53480 Arıcılar/Ardeşen/Rize

08.00 – 12.00 / 12.30

14.Papart Yaylası

Papart Yaylası

Burası neresi? Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Meydancık beldesinden kolayca ulaşabileceğiniz yayla, insanlar tarafından hiç el değmemiş doğal ormanlık ve meralardan oluşuyor. Yalnızçam Dağları ve Karçal Dağları’na da yer veren yayla, resmen her bir yanından başka bir güzellik sunuyor.

Neden gitmeliyim? Farklı birçok sayıda bitki örtüleri ve kuş türlerini bünyesinde barındıran yayla, turistlerin oldukça dikkatini çekiyor. Ayrıca yeşilliklerin arasında görünen dere muhteşem bir atmosfer yaratıyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

Unnamed Road, 08790 Çağlıyan/Şavşat/Artvin

09.00 – 17.00

15.Bilbilan Yaylası

Bilbilan Yaylası

Burası neresi? Bilbilan Yaylası, aslında ”Bülbülen Yaylası” olarak resmi kayıtlara geçmiş ve yol üzerindeki tabelalarda bile bu şekilde yazıldığını göreceksiniz. Ancak yerliler tarafından, özellikle de şivelere göre değişkenlik göstererek, Bilbilan, Bilbülan ve Bülbilan gibi birkaç farklı isim söylenmiş ve sonucunda Bilbilan Yaylası olarak kalmış. Ardahan ilini de oldukça yakın olan yayla, Şavşat – Ardahan yolu üzerinden kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Yaylada, Haziran – Eylül aylarında bir pazar kuruluyor ve her türlü alışveriş imkanını elde edebiliyorsunuz. Sütünün, kaymağının ve yağının bir hayli ünlü olmasıyla biliniyor ve her birini belki de daha fazlasını buradan satın alabiliyorsunuz. Özellikle hayvancılıkla uğraşan köylüler, yayla sezonunda mutlaka buraya çıkar ve pazarlarda hayvan satışı da yaparlar.

16.Kutul Yaylası

Kutul Yaylası

Burası neresi? Eski Artvin – Ardahan yolu üzerinde bulunan yayla, Artvin’in Ardanuç ilçesinde yer alıyor. Ardanuç ilçesine yaklaşık 27 km mesafede yer alan yaylaya, her türlü kara taşıtıyla ulaşabilirsiniz. Haziran – Eylül aylarında, bu yaylada yerliler hayvancılıkla uğraşıyor ve yayla sezonunda oluşan kabalıkla birlikte neşeli ve eğlenceli bir ortam yaşanıyor.

Neden gitmeliyim? Coğrafi konumu ve iki katlı ahşap evleriyle güzel bir yaşam ortamı sağlayan yayla, doğal güzelliği ile de sadece turistlerin değil TV dünyasının da ilgisini çekmiş. 2008 yılında, “Göçmen Bir Kuştu O” adlı filminin bir kısmının bu yaylada çekildiğini söylersek, dikkatinizi biraz daha çekeriz gibi. 🙂

Kaçırmayın! Yayla turizmi, kış turizmi, off road ve çim kayağı gibi birçok etkinliğe yer veren yayla, mutlaka ziyaret edilmeli!

17.Aros Yaylası

Aros Yaylası

Burası neresi? Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı Kılıçkaya Beldesinde yer alan Aros Yaylası, manzarası ve yerlilerin misafirperverliği ile sizleri fazlasıyla etkiyecek. Özellikle yaz aylarında geldiğinizde, her türlü eğlenceye ve renkli sahnelere şahit olacaksınız. Yağlı güreş, boğa güreşi ve at yarışlarının yapılmasının yanı sıra çeşitli festivaller de düzenleniyor. Aynı zamanda birçok sanatçı konser veriyor. Yerlilerle birlikte eğlenebilir, oldukça güzel zamanlar geçirebilirsiniz.

-Şelaleler

18.Mençuna Şelalesi

Mencuna Şelalesi

Burası neresi? Artvin’in doğa harikası şelaleleri de Artvin listemizde yerini aldı. Doğu Karadeniz’in dokusu bozulmamış ve en büyük şelalelerinden olan Mençuna, Arhavi’ye 16 km uzaklıkta bulunuyor.

50 metre yükseklikten hiçbir yere çarpmadan alt zemine dökülmesiyle ilk çavlanı oluşan şelalenin tabanının kayalık ve çanak şeklinde olması sebebiyle dökülen sular yaklaşık 200 metrekare göl alanı meydana getiriyor. Şelaleye gitmek zahmetli olsa da, ulaştığınızda ki muhteşem manzara bu zorlu yolculuğa değiyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

Kamilet Vadisi Mençuna Şelalesi Mevkii No:20, 08290 Arhavi/Artvin

19.Murgul Delikkaya Şelalesi

Murgul Delikkaya Şelalesi

Burası neresi? Karadeniz’in en güzel şelalelerine ev sahipliği yapan bir diğer doğa harikası şelale de, Artvin’in Murgul ilçesinde yer alıyor. Delikkaya Şelalesi” olarak bilinen şelale, Artvinliler dışında komşusu Ardahan’dan da oldukça yoğun ziyaretçi alıyor.

Murgul ilçesinde yer alan Başköy’deki şelaleye gitmek için, Murgul ilçe merkezinden yaklaşık 40 dakikalık yol gitmeniz gerekiyor. Ancak şelaleye giden yol bir süre sonra bittiği için, son 1 – 2 kilometreyi yürüyerek gidebiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? Şelaleye vardığınızda göreceğiniz manzara hayranlık uyandırıcı desek yanlış olmaz. Delik bir kayanın ortasından ve 7 metre yükseklikten dökülen şelalenin sesiyle ve manzarasıyla huzur bulacağınızı düşünüyoruz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

Merkez, 08500 Murgul/Artvin

20.Maral Şelalesi

Maral Şelalesi

Burası neresi? Artvin’in en çok ziyaret edilen şelalelerinden ve doğal güzelliklerinden biri olan Maral Şelalesi, kesinlikle uğranması gereken yerlerin başında görülüyor. Dünyadaki cennet olarak anılan şelale, Borçka ilçesinde yer alan Maralköy Köyü’nde bulunuyor.

Köy merkezinde yer alan camiden 7 km uzaklıkta bulunan şelalenin 6 kilometresini araçla gidebiliyorsunuz ancak son 1 kilometreyi güzel bir doğa yürüyüşü yaparak gitmeniz gerekiyor. Bazen dik yamaçlardan çıkmanız gereken yol, şelaleye vardığınızda buna değdiğini sonuna kadar hissettiriyor.

Neden gitmeliyim? 65 metre yükseklikten dökülen şelale, gür sesi ve heybetli görünüşüyle doğanın güzelliğine bir kez daha hayranlık uyandırıyor. Etrafı yemyeşil Kayın ve Ladin ağaçlarıyla çevrili olan şelalede, doğanın tertemiz havasını içinize çekebilirsiniz.

İpucu: Şelalenin bulunduğu alan yağışlı bir yer olduğu için yağmurlukla gitmenizi öneririz. Ayrıca şelaleye giderken yürüyeceğiniz için su ve yemek gibi ihtiyaçlarınızı koyabileceğiniz sırt çantasıyla gelirseniz daha iyi olur.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08400 Maralköy/Borçka/Artvin

21.Ciro Şelalesi

ciro şelalesi

Burası neresi? Doğa tutkunlarının uğrak yerlerinden biri olan Ciro Şelalesi, şehrin en değerli doğal güzelliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın içerisinde yer alan şelale, Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunuyor. Trekking turlarının rotası içerisine mutlaka dahil edilen Ciro Şelalesi, Yusufeli ilçesine 41 km mesafede bulunuyor.

Şelaleye gidebilmek için, Barhal Köyü’ne ulaşmanız gerekiyor. Köye ulaştıktan sonra 2 km ileride yer alan İntkor Yaylası’nın içindeki şelale, 166 metre yükseklikten dökülürken oldukça etkileyici bir görüntü ortaya koyuyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08890 Özgüven/Yusufeli/Artvin

22.Suatan Şelalesi

Suatan Şelalesi

Burası neresi? Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Aşağı Koyunlu Köyü’nde yer alan Suatan Şelalesi, tarih ve doğa güzelliğiyle fazlasıyla ilgi çekiyor. Tamara Odaları olarak bilinen bu mekan, aslında Ortaçağ döneminden kalma ve din adamları tarafından dinlenme alanı olarak kullanılıyordu.

Bu mekanda; doğal kayaya yaslanmış, biri kaya kilisesi olmak üzere iki farklı alan bulunuyor ve kayanın oyulmasıyla oluşmuş bir oda bulunuyor. İşte bu alanın 15 dakika uzaklığında ise, 60 metreden dökülen Suatan Şelalasi yer alıyor. Fotoğraf çekimi için harika noktalardan birine sahip olan şelale, sizleri bekliyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08790 Kirazlı/Şavşat/Artvin

-Göller

23.Şırata Gölleri

şırata gölleri

Burası neresi? Artvin’in doğasının harikalığını gittiğiniz her yerde gözlerinizle görebiliyorsunuz. Ancak öyle bir yer var ki, ilk gördüğünüzde cennetten bir parça olduğunu düşünebilirsiniz. Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan Şırata Gölleri, Arsiyan Dağı’nın eteklerinde yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Göllerin bulunduğu alana ulaşabilmeniz için Pınarlı Köyü’nün içinden harika bir doğa yürüyüşü yapmanız gerekiyor. Sapsarı çiçeklerin arasından yürüyerek gittiğiniz alanda, karşınıza çıkan göller kendine aşık ediyor. Turkuaz renkli birbirinden harika gölleri seyre dalacağınız gezinizde, fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın!

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08790 Pınarlı/Şavşat/Artvin

-Kanyonlar

24.Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu

Burası neresi? Dik patikalarla dolu Cehennem Deresi Kanyonu, ABD’nin Arizona Eyaleti’ne bağlı Grand Canyon’dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonu niteliğinde olmasıyla, dünyada bulunan ender kanyonlar arasında yer alıyor. Dik bir duvarı andıran görüntüsü ve 200 metrenin üstündeki yükseltisiyle dikkat çeken kanyon Artvin – Ardanuç kara yolunun 25. kilometresinde bulunuyor.

Uyarı! Vadi aynı zamanda yaban hayvanlarının da yaşam alanı olduğu için, vadide rehberle gezmenizi ya da dikkatli olmanızı öneririz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08390 Avcılar/Ardanuç/Artvin

-Kaplıcalar

25.Otingo Kaplıcası

otingo kaplıcası

Burası neresi? Otingo Kaplıcası, şehir merkezine 8 km mesafede yer alıyor. Yakın bir mesafede yer aldığı için sık sık ziyaret edilen kaplıca, bilinen tarihiyle 300 yıllık bir şifa kaynağı desek yanlış olmaz. Borçka ilçesinde yer alan kaplıca, Otingo Ormanları Ilıcası olarak da biliniyor. Romatizma ve halsizlik gibi rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen bu şifa dolu kaplıcayı, Artvin gezinizde ziyaret etmeyi unutmayın.

-Dağlar

26.Karçal Dağları

Karçal Dağları

Burası neresi? Artvin gezi listemizde, Karçal Dağları’ndan bahsetmezsek olmaz. Beyazsu Yaylası’ndan, Klaskur Yaylası’na kadar bir çok doğa harikasına ev sahipliği yapan Karçal Dağları, Artvin şehir merkezine 25 km uzaklıkta yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Şehrin 65 km ötesine kadar uzanan bu ilgi çekici güzellikteki dağlar, Gürcistan ile Türkiye arasında sınır köprüsü oluşturuyor desek yanlış olmaz. Özel araçlarla kolaylıkla ulaşabileceğiniz dağda gezebileceğiniz pek çok nokta yer alıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın belirlediği 200 Ekolojik Bölge içerisine dahil edilen Karçal Dağları’nın, Artvin gezi rotanızda mutlaka yerini alması gerekiyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08490 Efeler/Borçka/Artvin

27.Marsis Dağı

Marsis Dağı

Burası neresi? Artvin – Rize sınırında yer alan Marsis Dağı’na, Arhavi ilçesinden arabayla yaklaşık 4 saatte ulaşım sağlıyorsunuz. Vadilere çöken sis, sanki bulutların üzerindeymiş gibi bir his veriyor ve vadi boyunca ilerledikçe size eşlik edecek. Yavaş yavaş bu eteklere doğru çıktıkça, farklı manzaralarla karşılacaksınız. Doğa tutkunları için harika bir gezi rotası olan Marsis Dağı’nda, çadır kurup kamp yapabilir ve böylece biraz daha tadını çıkarabilirsiniz.

-Plajlar

28.Kopmuş Plajı

kopmuş plajı

Burası neresi? Artvin listesi yazarken, şehrin en sevilen yerlerinden plajları yazmasaydık olmazdı. Artvin’in denize kıyısı olan Hopa’da yer alan Kopmuş Plajı, bölgede en çok tercih edilen plajlardan biri.

Neden gitmeliyim? Yaz aylarında oldukça kalabalık olan plaj, halk plajı olduğu için herhangi bir giriş ücreti almıyor. Çevresinde pek çok kafe ve restoran yer aldığı için, ihtiyaçlarınızı kolaylıkla giderebiliyorsunuz. Denizi biraz çakıllı ancak suyu o kadar temiz ve güzel ki, oldukça keyifli bir deniz günü geçirebilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08690 Esenkıyı/Hopa/Artvin

08.00 – 24.00

29.Kıyıcık Plajı

kıyıcık plajı

Burası neresi? Uzun yıllar Rize ile sınır bölgesinde yer aldığı için iki şehir arasında paylaşılamayan Kıyıcık Plajı, Artvin gezinizde vakit geçirebileceğiniz oldukça güzel plajlardan biri. Rize’nin Fındıklı, Artvin’in ise Arhavi ilçesinde yer alan plaj, Güngören Köyü’nün hemen yanında yer alıyor.

500 metre uzunluğuyla oldukça büyük olan Kıyıcık, halk plajı olduğu için ücret ödemeden girebileceğiniz plajlardan birisi. İçerisinde yer alan özel işletmeden şezlong ve şemsiye talep ederseniz, yalnızca bunun için ücret ödemeniz gerekiyor. İçerisinde ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz tesisin de yer aldığı plajda, keyifli vakit geçirmenizi dileriz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

53740 Kıyıcık/Fındıklı/Rize

7/24

-Nehirler

30.Çoruh Nehri

Çoruh Nehri

Burası neresi? Karadeniz Bölgesi’nin en doğusunda yer alan Çoruh Nehri, aynı zamanda Artvin’in en büyük akarsuyudur. Gürcistan sınırları içerisinde yer alan nehir, ilk olarak Bayburt ve İspir’den geçer sonra Artvin il sınırlarına girer ve Batum’da Karadeniz’e dökülür.

Neden gitmeliyim? Dünyanın her yerinden gelen ziyaretçileri ağırlayan nehirde; rafting, kano ve nehir kayağı gibi su sporları yapılıyor. İçerisinde zengin bitki ve hayvan çeşitlerine de yer veren nehir, doğa harikası olma özelliğini taşıyor.

Kaçırmayın! 260 km uzunluğundaki nehirde, 4 farklı etapta, yapılan raftinge katılabilirsiniz. Bayburt – İspir, İspir – Çamlıkaya, Çamlıkaya – Tekhale, Tekhale – Artvin olmak üzere parkurlar düzenleniyor.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

*Artvin’de Gezilecek Alternatif Yerler

-Eğlenceli Yerler

31.Atabarı Kayak Merkezi

Kayak Merkezi

Burası neresi? Şehrin merkezine 17 km. uzaklıkta bulunan kayak merkezi, sakinliği ve huzurlu atmosferiyle ziyaretçilerini etkisi altına alıyor. 800 metre uzunluğunda ve 1 lifte sahip kayak merkezinin konaklama tesisleri genel olarak Kafkasör bölgesinde bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Kayak merkezi Artvin’in yılın dört mevsiminde de muhteşem bir coğrafyaya sahip olduğunu kanıtlar nitelikte. Aynı zamanda alanı kar motorları ve snow tracklarla da gezebilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08100 Ballıüzüm/Artvin Merkez/Artvin

*Artvin Çevresinde Gezilecek Yerler

-Civar Köy ve Kasabalar

32.Yaylalar Köyü

yaylalar köyü

Burası neresi? Artvin’in Yusufeli ilçesi sınırları içinde bulunan Yaylalar Köyü, şehrin Rize sınırında yer alıyor. İlçeye 1 saatlik mesafede bulunan köy, doğa harikası Kaçkar Dağı’nın eteğinde oldukça etkileyici bir atmosfere sahip. Kaçkar Dağı gezisine gelenlerin uğradığı noktaların başında gelen köy, içerisinde konaklama alanlarına da ev sahipliği yapıyor.

Neden gitmeliyim? Yayla turizmi için önemli noktalardan biri olan Yaylalar Köyü, doğa sporları için uygun olduğundan, kamp yapmak isteyenlerin ve trekking yapanların yoğun ilgisini çekiyor. Harika bir kamp yapıp, doğanın tadını çıkarabileceğiniz köyde, köyün rengarenk çiçeklerinden elde edilen meşhur çiçek balını denemeyi de unutmayın.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

08890 Yaylalar/Yusufeli/Artvin

33.Maçahel

Maçahel

Burası neresi? Gürcistan’ın güneybatı ucuyla Türkiye’nin kuzeydoğu ucunda, iki ülke sınırına yayılan bir bölge olan Maçahel, Borçka’ya bağlı günümüze değin doğal güzelliklerini korumuş altı köyden biri. 500 yıllık ağaçlarıyla, yaban hayatı ve farklı türdeki ağaçlarıyla Maçahel adeta yeşil bir cennet.

Ayrıca ülkemizin tek ılıman yağmur ormanı olarak bilinen ve her yıl Ağustos ayında gerçekleştirilen Kafkas Arı ve Bal Festivali’yle en hareketli zamanlarını yaşayan Maçahel Çayı’nın %70’ini meyve ağaçları ve ormanlar oluşturuyor.

34.Şavşat

Şavşat

Burası neresi? Artvin’in bir ilçesi olan Şavşat, Türkiye’nin 10. sakin şehri olmuştur ve ”Sakin Şehir” unvanını kapmıştır. Artvin il merkezine 71 km uzaklıkta konumlanan Şavşat, ahşap köy evleri, kültürü, sessiz ve sakinliğiyle sizleri cezbetmesinin yanı sıra doğa güzellikleriyle de büyülüyor.

Neden gitmeliyim? Kış mevsiminin ardından, ilkbaharın gelmesiyle ayrı bir görünüme sahip olan ilçe, tüm renkleri bir arada görmenizi sağlıyor. Böylece, fotoğraf tutkunlarının da ilk adresi oluyor. 🙂 Sadece yeşilliğiyle bile sizleri oldukça etkileyecek bu yere gitmeyi unutmayın!

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

35.Borçka

Borçka

Burası neresi? Borçka, eski adıyla bilinen Porçha, Artvin – Hopa arasında yer alıyor ve il merkezine 30 km mesafe bulunuyor. Yukarıda bahsettiğimiz birçok manzara ve doğa güzelliklerinin Borçka’da yer alması, buraya gitmeniz için en büyük etkenlerden. Karagöl, Görgit Yaylası, Beyazsu Yaylası gibi pek çok gezilecek nokta, bu ilçenin içerisinde…

Neden gitmeliyim? Burayı diğer yerlerden farklı kılan en önemli unsur, doğasının bozulmamış olması. Aynı zamanda yerlilerin misafirperver ve kültürlü olması da cabası… Özlediğiniz o eski zamanlardaki kültür ve değerleri, sizlere geri yaşatacaklarından emin olabilirsiniz. 🙂

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

36.Ardanuç

Ardanuç

Burası neresi? Şehir merkezine 45 km uzaklıkta konumlanan Ardanuç, Türkiye’nin sayılı kanyonlarından birine sahip olmasıyla listemizde yer alıyor. Bunun dışında; camileri, türbeleri, kaleleri, kiliseleri ve gölleriyle de Artvin’de ziyaret edilmesi gereken ilçelerden biri.

Neden gitmeliyim? Ardanuç’da sürekli olarak güreşler, köy ve yayla şenlikleri düzenleniyor ve gezi sırasında birine denk gelip, sizde yerlilerle birlikte güzelce eğlenebilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

37.Arhavi

Arhavi

Burası neresi? Artvin’in en büyük 5. şehri olan Arhavi, her yaz düzenlediği Arhavi Kültür ve Sanat Festivali’yle ünlüdür. Birçok yarışmaların, etkinliklerin, turnuvaların, gösterilerin ve eğlencelerin gerçekleştiği bu festival, 3 gün sürüyor ve kesinlikle bayılacağınız türden… Off-road, basketbol ve halı saha gibi turnuvaları izleyebilir bilhassa siz de katılıp eğlenme şansı yakalayabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Laz ve Gürcü kültürlerinin etkisini yıllardır içinde barındıran Arhavi’de, festival boyunca sizde bu kültüre yakından şahit olup hissedeceksiniz. Çünkü Laz böreği yapma yarışı, çay toplama yarışı, hamsili ekmek yarışı ve fındık ayıklama gibi yarışmalar yapılıyor ve üstelik bu lezzetli yemekleri geleneksel mutfaklarında görebilir, tatma şerefi elde edebilirsiniz. 🙂

Kaçırmayın! Bu özellikleri dışında, içerisinde gezip görülecek birçok noktaya da sahip… Hatta ilk olarak, Çifte Köprü’ye gidin!

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

-Yakınındaki Turistik Şehirler

38.Rize

Rize

Burası neresi? Karadeniz bölgesinde yer alan Rize, Türkiye’de yetişen çayın yeri ve yeşilliğin adresi… Renk renk ağaçları, şelaleleri, yaylaları ve dağlarıyla doğa harikası olan şehir… Sadece yazın değil, kışın bile gezilmesi gereken yerler arasında neredeyse listenin başında geliyor. O meşhur Ayder Yaylası’nı, Zil Kalesi’ni ve daha fazlasını keşfetmek için, bir diğer rotanız Rize olmalı!

Nasıl ulaşırım? Artvin Rize arası 160 km, yani otobüs veya özel aracınızla gittiğinizde, yaklaşık olarak 2 saat 21 dakika sürecek.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

39.Ardahan

Ardahan

Burası neresi? Antik çağlara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ardahan, hepsinden ayrı bir kültür ve değer kapmıştır. Şehrin en önemli anıtsal yapısı Ardahan Kale, antik bir kale olma özelliği taşımasıyla, görülmeye değer bir nokta oluyor. Bunun dışında, cami, kervansaray ve kiliseler de tarihe resmen ayna tutuyor…

Nasıl ulaşırım? Artvin Ardahan arası mesafe yaklaşık 115 km, yani arabayla 2 saat 15 dakika sürecek.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

40.Batum

Batum

Burası neresi? Gürcistan’da bir şehir Batum, Karadeniz kıyısında bir liman kent olmasıyla, ”Karadeniz’in İncisi” olarak anılıyor. Şehirde yer alan evler 19.yy da inşa edilmiş ve birçok farklı mimaride yapılan binalardır. Avrupa ve Asya tarzlarında, çeşitli mimarileri görebileceğiniz evler; Türkiye, Rusya, Fransa ve İngiltere gibi pek çok ülkeden esinlenerek inşa edilmiş.

Bunların dışında; Batum Bulvarı, plajları, restoran ve kafeleri, parkları ve daha pek çok güzelliği ile sizleri bekleyen bir Batum… Fazla düşünmeden, bir an önce yola çıkmanızı tavsiye ederiz. 🙂

Nasıl ulaşırım? Artvin Batum arası 75 km, yaklaşık 1 saat 45 dakikalık bir mesafe sürüyor ancak gümrük kuyrukları süreyi uzatıyor. Dilerseniz THY ile uçuş gerçekleştirebilirsiniz.

Google Haritalar'da AçGoogle Haritalar’da aç

*Artvin’de Yapılacak Şeyler

-Günlük Turlar

Turistik noktalara düzenlenen turlara katılın;

Kamp yapın! 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin