*Hap Niteliğinde Bilgiler
Şehir hakkında; Doğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan Kars çevresinde Ardahan, Erzurum, Ağrı ve Iğdır şehirlerinin nüfusu toplamda 290 bin kişidir. Ülkemizin en yüksek şehri olma özelliğine sahip olan Kars’ta neredeyse tüm yapılar tarihi eser niteliği taşıyor. Farklı kültürlerin bir arada hoşgörü içerisinde yaşadığı şehrin bünyesinde çok fazla tarihi zenginliği barındırmaktadır. Sizler için Kars gezilecek yerler listesini şu şekilde sıraladık;
Kaç Günde Gezilir; Kars gezi planınız için iki gününüzü ayırabilirsiniz.
Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Kars daha çok kış dönemlerinde gezilmesi tercih ediliyor.
Havaalanı/Merkez Ulaşım; Havaalanından şehir merkezine nasıl gidebileceğinize dair bilgi almak için Ulaşım Rehberi yazımızı okuyabilirsiniz.
Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Kars’ta yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.
Ne Yenir; Büyük baş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı şehrin sofrasında et ve et ürünlerinin eksik olmadığı yemeklerinin yanında süt ve hamur işi lezzetlerinden hengel, Kars ketesi, Kars kazı ve pilavı, Kars katmeri, haşıl, hörre çorbası, Kars gravyeri, Kars böreği ve çok daha fazlası için Kars yöresel yemekler yazımızı okumalısınız!
- Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 35-40 TL
- Kişi başı ortalama kahve fiyatı: 5-10 TL
*Kars Gezilecek Yerler Videosu
*En Popüler Yerler
-Simgesel Yapılar
1- Kars Kalesi
Burası Neresi? Su Kapısı ya da Çeribaşı Kapısı, Kağızman Kapısı ve Behram Kapısı olmak üzere üç önemli kapıya sahip olan Kars Kalesi’nin içerisinde 12. yüzyıldan kalan Celal Baba Türbesi yer alıyor. Merkez Kale, İç Kale ya da Stadel olarak bilinen kale, M.S. 1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin’in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. 12. yüzyılda inşasına başlanan kale 1386 senesinde Timur tarafından yıkılmış 1579 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat’ın fermanı ile Kars’a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından kale ve dış cephe surları yeniden inşa edilmiştir. 1877-1878 senesinde Osmanlı-Rus savaşının ardından 40 senelik Rus işgalinde harabeye dönmüş orijinal özelliğini ve kullanımını yitirmiştir.
- Konum: Kaleiçi, 36100 Merkez/Kars
- Telefon: 0474 223 21 52
- Yol tarifi al >
2- Kars Baltık Mimarisi
Burası Neresi? Kars’ta bulunan Deftardarlık binası, Baltık mimari ile görsel güzelliğini gözler önüne seriyor. Genellikle ziyaret edilenler tarafından önünde bir hatıra fotoğrafı çekilmeden es geçilmiyor. Üç katlı yapıdan oluşan binanın dış cephesindeki kartuş süslemeleri özellikle ilgi çekiyor olup 1980 yılında restore edildikten sonra Defterdarlık binası olarak faaliyet göstermeye başlayan binayı gördüğünüz andan itibaren ilginizi çekmeyi başaracaktır.
- Konum: Cumhuriyet, İsmet İnönü Cd. No:12, 36000 Kars Merkez/Kars
- Yol tarifi al >
-Caddeler
3- Atatürk Caddesi
Burası Neresi? Bu cadde üzerinde Rus Dönemi’nden kalma Ortodoks Kilisesi olarak faaliyet gösterip sonrasında bakımsızlık sonucu yıkılarak yine var olan taşlar ile yapılan Merkez Cami ve hemen yanındaki Atatürk Çocuk Kütüphanesi önemli iki yapı bulunmaktadır. Bu kütüphane yine Rusların işgali döneminde inşa edilmiş olup aynı işlevde kullanılmıştır.
- Yol tarifi al >
-Müzeler
4- Namık Kemal Evi
Burası Neresi? Namık Kemal’in çocukluk yıllarının geçtiği bu ev onarım çalışmalarının ardından Aşıklar Evi ismi ile ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Kars geleneğini en iyi şekilde yansıtan bu ev şehrin kültüründeki önemli olan aşıklık için gerçekleştirilen “Aşıklar Gecesi” aktiviteleri yapılmaktadır. Bu aktivitelerde türkü söyleyen, doğaçlama atışma yapan aşıklar, gülümsemek ve enerji depolamak için bire bir.
- Konum: Kaleiçi, Erzurum Cd. No:112, 36000 Kars Merkez/Kars
- Yol tarifi al >
-Müzeler
5- Kars Müzesi
Burası Neresi? Kafkaslardan Anadolu’ya gelindiğinde ilk yerleşim noktası olan Kars, tarih boyunca pek çok medeniyetin geçişine tanık olması sebebiyle uzunca bir yıldan beri kullanılan antik bir yerleşim noktasıdır. İpek Yolu üzerinde konumlanan antik Anı Ören Yerinin ve yine şehirdeki arkeolojik yerleşmenin meydana getirdiği taşınır ve taşınmaz kültür değerlerinin koruma altına alınması amacıyla ilk etapta 1959 yılında Vilayet konağında Müze Memurluğu kurulmuştur. Sonrasında bölgede elde edilen eserlerin saysının artması ile 1964 senesinden 1978 senesine kadar Kümbet Cami olarak da adlandırılan “Havariler Kilisesi” müzeye çevrilerek sergileme yapılmış. En sonunda ise 1978 yılında İstasyon Mahallesinde yeni yapılan modern Müze binası 1981 yılında faaliyete açılmıştır.
Kars Müzesi arkeolojik, etnografik ve taş eserlerin bulunduğu önemli bir müze olup arkeoloji salonunda; yontma taş çağı dönem eserleri olan taş el baltaları ve dinozor kemiği, eski tunç çağı eserleri, eski tunç çağı madeni eserleri, Urartu Dönemi eserleri, sikkeler, Roma ve Bizans Dönemi eserleri, Hristiyanlık dönemi eserleri, zahire küpleri, Selçuklu Dönemi eserleri ve taş eserler sergilenirken etnografya salonunda; yöresel yün dokuma aletleri, Osmanlı kaftanları, gümüş Kafkas kemerleri, el yazma eserler, mühürler, bakır mutfak kapları, semaver ve şamdanlar sergileniyor.
Toplam etnografik eser sayısı 1254, arkeolojik eser sayısı 2 bin 14, sikke sayısı 4 bin 152’dir. Kazım Karabekir Paşaya’nın vagonu; Kars’ın kurtarıcısı 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşaya 13 Ekim 1921 Kars Antlaşması için Kars’a gelen Rus Generallerinin hediye ettiği Beyaz Vagonui, Kazım Karabekir Paşa Kolordu Komutanlığı yaptığı yıllarda Kars – Erzurum arasına özel vagonu olarak kullanmıştır.
- Konum: İstasyon, Cumhuriyet Cd. No:385, 36000 Kars Merkez/Kars
- Giriş Saati: 08:00-19:00
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
-Hamamlar
6- Mazlum Ağa Hamamı
Burası Neresi? Kars Kalesi’ne ve Taş Köprü’ye yakın konumda yer alan tarihi Mazlum Ağa Hamamı, 1574 ve 1595 yılları arasında dönemin padişahı Sultan III. Murad tarafından yaptırılmıştır. Hamam soğukluk, sıcaklık ve soyunmalık olmak üzere üç ana bölümden meydana geliyor olup yapımında kesme taş molozlar kullanılmıştır. Klasik Osmanlı mimarisine sahip olan hamam yakın bir zaman diliminde onarılırken sıvaların altından çıkan yarasa kanası şekli ile gündeme gelirken çalışmalar hala devam etmekte.
- Konum: Sukapı, Erzurum Cd. No:115, 36000 Kars Merkez/Kars
- Yol tarifi al >
*Doğa İçinde Gezilecek Yerler
-Parklar
7- Allahuekber Dağları Milli Parkı
Burası Neresi? I. Dünya Savaşı sırasında 90 bin askerimizin şehit olduğu Sarıkamış, Allahuekber Dağları’nın içerisinde yer almaktadır. Geçmişi mücadeleler ile dolu olup doğal güzellikleri ile de her zaman kendinden söz ettirmeyi başarmıştır. Kars ve Erzurum illeri sınırında bulunan bu park içerisindeki en önemli kaynak değerlerinin başında bölgede bulunan Sarıçam ağaç türünün burada en yüksek rakımda yayılış gösteriyor olmasıdır. Sarıkamış Ormanları 2 bin 100 ve 2 bin 200 metre yüksekliklerden sonra Sarıçam gelişiminin en iyi olduğu yerdir. Bu ormanlık bölgede Sarıçam ve çam türlerinin arasında çok az miktarda titrek kavak ve adi ardıç türlerine rastlanır. Öte yandan burada barınan canlılar arasında ayı, kurt, tavşan, domuz, porsuk, tilki, sincap ve vaşak gibi memelilerin yanında, kuşlardan; keklik, doğan yabanı güvercin, karga, saksağan, sığırcık ve alakarga, balıklardan; alabalık ve sazan ile sürüngenlerden; yılan, kertenkele ve kaplumbağa olduğu bilinmektedir.
- Konum: 36520 Sarıkamış/Kars
- Giriş Ücreti: 08:00-18:00
- Yol tarifi al >
-Göller
8- Kuyucuk Kuş Cenneti
Burası Neresi? Dünya üzerinde eşi benzeri olmayan Kuyucuk Gölü’nün bir diğer bilinen adı olan Kuyucuk Kuş Cenneti, 182 kuş türünün yer aldığı bir bölge olup dünyanın dört bir yanından ziyaret edilmektedir. Toplam 245 hektarlık bir göl ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip olan Kuyucuk, deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikte olup 13 metre kadar derinliği vardır. Kars’a 40 kilometre uzaklıkta konumlanan göl alanı, yalnızca Kars’ın değil Türkiye‘nin de en önemli noktalarından biri olan kuş cenneti mutlaka görülmesi gereken yerler listenizde yer almalı.
Kuyucuk’un Ramsar alanı olarak ilan edilmesi için belirlenmiş dokuz farlı kriterden birine sahip olması gerekmektedir. Kuzey Doğa Derneği’nin Kuyucuk Gölü’nden elde ettiği bilimsel veriler doğrultusunda bu bölgenin bu kriterlerden tam beş tanesini karşılamaktadır. Yapılan bu çalışmaların ışığında ise Türkiye’nin ilk su kuşu halkalama merkezi Kuyucuk Gölü’nde kurulmuştur.
Bu kuş cennetinde; angut, uzunbacak, sakarmeke, karaboyunlu batağan, dikkuyruk, sığıcık kuşları, bozkaz kuş türlerini bünyesinde barındırmakla birlikte Doğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan en önemli kuş cenneti oma niteliğine sahiptir. Göldeki yapılan çalışmalardan 56 farklı çeşitten 1209 kuş Türkiye halkalarıyla işaretlenmiştir.
2012 senesinde yapılarak halka açılan Kuyucuk Turizm Merkezi hem yöre halkı için hem de şehre gelen turistler için bir eğlence merkezi haline dönüştürülerek gerek dinlenme gerekse bilimsel çalışmaların yapılabilmesine imkan sağlamaktadır. Kars’ın önemli değerleri arasında yerini koruyan Kuyucuk’a gelerek kuş türlerini yakından inceleyebilir, seslerini dinleyebilir ve gözetleme kulesine çıkarak tüm gölün manzarasını keyifli seyredebilirsiniz.
- Konum: Arpaçay/Kars
- Yol tarifi al >
9- Çıldır Gölü
Burası Neresi? Kars ve Ardahan sınırlarında bulunan Çıldır Gölü, özellikle kış dönemlerinde buz tutmasıyla birlikte muhteşem bir görsele imza atıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip olup Türkiye’nin ise önemli tatlı su kaynakları arasında yerini almaktadır. 123 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Çıldır Gölü, denizden 1959 metre kadar yükseklikte konumlanıyor.
Neden Gitmeliyim? Yaz aylarında tekne turları düzenlenirken kış aylarında ise buz tutan gölün üzerinde yürüyüş, atlı kızaklarla gezinti yapma, balıkçıların buzu kırarak aynalı sazan yakalamalarını seyretme gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Her sene kış döneminde gerçekleşen Çıldır Göl Festivali’ne gelirseniz her milletten bir grubun geldiği kızak yarışlarını da keyifli izleyebilirsiniz.
Kaçırmayın! Gölün kıyısında bulunan ünlü kütük ev ise, burayı ziyaret ettiğinizde bir şeyler yiyebileceğiniz oldukça başarılı bir yer. Gölden tutulan leziz balıkların sofraya konduğu bu mekanda porsiyonu 30-40 TL arasında değişen sazan balığını mutlaka tatmalısınız. Sabah saat 08:00 ile akşam 21:00’a kadar hizmete açık olan Kütük Ev’in içerisinde bulunan beş butik oda da konaklama imkanı sunuyor.
*Yakınındaki Tatil Yerleri
10- Sarıkamış Kayak Merkezi
Burası Neresi? Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kars şehrinin güneydoğusunda yer alan Sarıkamış, Çamurlu Dağ’da bulunmaktadır. Çam ağaçları arasında yer alan Sarıkamış Kayak Merkezi, toplam 12 kilometreyi bulan beş etaplı piste sahip 2 bin 500 rakımlı Cıbıltepe’nin muhteşem bir doğallığı vardır. Yalnızca Alplerde olan kristal kar özelline sahip olup kar kalitesiyle de ön plana çıkan kayak merkezi, kayak tutkunları tarafından cazip hale dönüşmüştür.
Kayak yapmak için en uygun zaman aralık ve mart ayları arasıdır. Sarıkamış Kayak Merkezi iki adet telesiyej, bir adet teleski tesisi ile hizmet vermektedir. Sarıçam Kayak Tesisleri 2 bin 400 kişilik kapasiteli iken diğer telesiyej ise 800 kişi kapasitelidir. Kayak merkezi içerisinde iki tanesi konuk evi olmak üzere konaklama seçenekleri mevcuttur. İşletmede kayak eğitmeni ve kiralık kayak malzeme ihtiyaçlarınızı kolaylıkla temin etmeniz mümkün. Tesislerde güvenlikten, ilkyardıma ve sağlık hizmetlerine kadar tüm hizmet seçenekleri bulunuyor.
- Konum: Yeni, Sarıkamış/Kars
- Yol tarifi al >
11- Boğtepe Köyü
Burası Neresi? Kars’ta ziyaret edebileceğiniz yerel kahvaltı noktalarından biri olarak ön plana çıkan Boğtepe Köyü, yöre halkının evlerine misafir olup tarafından yerli lezzetleri tadarak kendilerine gelir kaynağı yaratmış olacaksınız. Burası popülerliğini nam-ı Malakanlar’dan almaktadır. Önceki dönemlerde tarım ve hayvancılık ile uğraşan Malakanlar; Kars ve çevresine pek çok peynir çeşidi kazandırmışlardır.
Zavot ismindeki küçük mandıralarda süt ve süt ürünleri üstüne çalışmalar yapan köyde Zavot Eko Müzesi’ni ziyaret ederek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler edinebilir, Kars Gravyeri’nin tarihine kısa bir bakış atabilirsiniz. Köy kadınlarının öncülük ettiği şifalı otlar ile bölgedeki özel bitki çeşitlerine dair çalışmalar oldukça dikkat çekici.
*Kars ile Boğtepe arasında 48 kilometre mesafe vardır.
*Yapılacak Şeyler
-Gezi Turları
Günübirlik Kars,Çıldır Gölü Ve Ani Harabeleri Turu
-Yapmadan Dönme
- Öncelik olarak kaleye çıkıp şehri izlemeden,
- Kars merkezde yer alan Havariler Kilisesini, Taş Köprüyü, Osmanlı Dönemi hamamlarını ve Beylerbeyi Sarayını yakından görmeden,
- İlk yerleşim alanlarından biri olan Kağızman ilçesi Camuşlu Köyünde bulunan kaya resimlerini ve mağaraları ziyaret etmeden,
- Sarıkamış’ın kayak yapmadan, kızakla kaymadan, yaz mevsiminde de sarıçam ormanları arasında piknik yapmadan,
- Kars Müzesi’ne gitmeden,
- Kars Merkez Anı ören yerindeki; Büyük Katedrali, Tigran Honents Kilisesi’ni, Abukhamrents Kilisesi’ni, Aziz Prkich Kilisesi’ni, Selçuklu Kervan Sarayı’nı, Küçük Hamamı, Anadoluda’ki ilk Türk cami olan Ebull Menuçehr Cami’ni, Genç Kızlar Kilisesini, Bakireler Manastırına gitmeden, DÖNMEYİN!
*Tarihi Yerler
Kars tarihi için merkezde yer alan ve geçmişe ışık tutan Kars Müzesi’ni gezmekle ile işe koyularak Ermenistan sınırında yer alan Ani Harabeleri’ni, 2 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olan Ani Örenyeri’ni, çeşitli kalelerinden Kars Kalesi, İnkaya Micingirt Kalesi ve Sürgütüs Zivin Kalesi’ni aradından Havariler Kilisesi, Evliya Cami, Kars Büyük Katedral (Fethiye Camii), Tigran Honents Kilisesi, Genç Kızlar Kilisesi, Yusuf Paşa Cami, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı ve çok daha fazlasını ziyaret edebilirsiniz. Bu tarihi yapılar ve daha fazlası için hazırlamakta olduğumuz tarihi yerler yazısını yakında sizlere sunacağız.
*Alışveriş
Kars bal üretimine olan elverişliliği ile Türkiye’nin en doğalı olma konusunda oldukça iddialı. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmayan lezzetli ballarından, gurme damaklardan tam not alan enfes kaşarlarına kadar en güzel hediyeleri satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra şehir merkezi ve çeşitli turistik noktalardan el işi ürünleri satan seyyar satıcılardan hediyelik eşya dükkanlarına kadar pek çok seçenek mevcut. Şehirden size bir hatıra kalsın istiyorsanız tahta objelere ya da motifli kilimleri tercih edebilirsiniz.
*Gece Hayatı
Gece hayatı pek de hareketli olmayan Kars’ta yaz dönemlerinde gidebileceğiniz bir kaç mekan bulunuyor. Genellikle eğlence için otellerin düzenlediği etkinliklere katılınıyor. Bunun dışında Çobanoğlu Kahvehanesi adındaki yerde aşıkların atışmalarını izlemekte keyifli.
*Şehir İçi Ulaşım
Kars şehir içi ulaşımda otobüs, taksi ve minibüsler kullanılmaktadır. Şehirde çoğu yer birbirine çok yakın olduğu için genellikle yürünüyor. Uzak bölgeler için de kent merkezinden kalkan minibüs ve servisler kullanarak ulaşabilirsiniz.