Azerbaycan turizmde yeterince değer görmeyen bir ülke fakat Bakü başta olmak üzere gerçekten zengin bir tarihi var.
Azerbaycan’ın diplomatik ilişkileri biraz kafa karıştırıcı. Bu nedenle turistler de soru işaretleriyle yaklaşıyor. Biraz araştırdığınızda Asya ve Avrupa’dan etkilenen ülkenin birçok gezilecek yeri olduğunu anlayacaksınız. Hazar Denizi’ndeki sahiller, şehir merkezlerindeki camiler, tarihi kuleler önemli noktalarından. Azerbaycan’da gezilecek yerler listemizi şöyle hazırladık:
Bakü
Azerbaycan’ın başkenti Bakü modern görünümü ile sizi karşılayacak. Geceleri renklendirilen Alev Kuleleri şehre ayrı bir hava katıyor. Sanat bölgesi olarak Çağdaş Sanatlar Müzesi’ni örnek verebiliriz. 900’ün üzerindeki eser ile modern kültüre ilgi duyanlara hizmet vermekte. Teze Pazarı da çeşitli yiyecekleri bulabileceğiniz alışveriş yerlerinden.
- Bakü Gezilecek Yerler yazımızda ülkenin başkenti hakkında daha fazla şey bulabilirsiniz.
Icheri Sheher
“Eski Şehir” ve “Fortress” olarak da bilinen Icheri Seher, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Koruma altına alınan binalara 12. yüzyıldan kalma, eski surlarla çevrili Bakü kentinin bir parçası olan Kız Kulesi ve 13. yüzyılda inşa edilen Shirvanshah Sarayı dahildir.
Sadece mimari yapılar için değil, geleneksel Azerbaycan milli kıyafetleri görmek için de Icheri Sheher’e gelebilirsiniz. Hediyelik eşya dükkanlarında güzel parçalar da göreceksiniz.
Absheron Milli Parkı
783 hektarlık araziyi kapsayan Absheron Milli Parkı doğal yaşamı yakından görmek için mükemmel bir yer. Ceylan, kuş, çakal, porsuk gibi hayvanları yakından görme fırsatınız var. Eylül’den sonra gelmenizi tavsiye ediyoruz.
Garasu Volkanı
Azerbaycan’a gelen birçok turist, ülkenin dünyada en fazla çamur volkanına sahip olduğunu bilmiyor. Tam 350 adet volkanik dağ var! Garasu Yanardağı havaya 1000 metrenin üzerinde çamur patlamasıyla ünlü. Gazlar birikip belli bir seviyeye geldiğinde volkanik dağlar faaliyete geçiyor. İlk çamur volkanının 25 milyon yıl önce patladığı söylenir.
Naftalan
Ham petrolü ile tanınır ve bölgedeki sağlık turizminin başrol oyuncularından biridir. Tesise gelen ziyaretçiler yağda yıkanarak bazı hastalıklara şifa buluyor. Tesiste spa gibi başka yöntemlerle de tedavi görebilirsiniz.
Gobustan
Birleşik Krallık’taki Stonehenge’in Azerbaycan’daki versiyonu diyebiliriz. Elde edilen bulgular tarih öncesi döneme dair çok detaylı bilgiler veriyor. Mağaralara ve kayalara çizilen resimler, mezar taşları, yerleşim yerlerindeki kalıntılar arkeolojik sorularına yanıt olabilecek nitelikte.
Hazar Denizi
371 bin kilometrelik alan ile dünyanın büyük gölleri arasındadır. Yüzme, balık tutma, tekne gezisi, tüple dalma gibi aktiviteler yapabilirsiniz.
Shirvan Milli Parkı
2003’te resmi olarak koruma altına alınan Shirvan Milli Parkı, Hazar Denizi’ne yakın bir konumdadır. Bakü’nün güneyinde 54.000 hektarlık bir alanı kapsıyor. Milli parkta yarı çöl manzaraları ile karşılaşabilirsiniz. Ceylan, kirpi, kuğu, flamingo gibi hayvanları da yakından görebilirsiniz.
Çamur volkanları da parkta yaygın olarak bulunur. En ünlüsü Bandovan Dağı’dır. Maceraperestler için parkın kuzey kısmında kamp yerleri oluşturulmuş.
Nabran
Nabran, Azerbaycan’da tatil bölgesi haline gelen, Bakü’den yaklaşık 3 saat uzaklıkta bir köydür. Hazar’a kıyısı olan köy yaz aylarında bol miktarda güneş ışığı alır. Su parkı ve yüzme havuzları gibi suya dayalı aktiviteler Nabran’da çok fazla görülür. Akşamları ise bar, restoran ve gece kulüpleri ile hareketlilik devam ediyor.
Sheki
Bakü’nün batısında bulunan, Kafkasya’nın en eski yerleşim yerlerinde biridir ve 2500 yıl öncesine dayandığı söylenir. Sheki, İpek Yolu üzerinde olduğu için eskiden ipekleriyle ve tekstil ürünleriyle ünlü bir yerdi. Bu geleneğin devamını bugün de görebilirsiniz. Süslü nakışlar, el sanatları ürünleri turistlerin ilgisini çekiyor.
Sadece tekstil değil, mimari yapılar da Sheki şehrini önemli kılıyor. 18. yüzyıldan kalan Seki Khans Sarayı, kaleler, camiler ve hamamlar görülmeye değer.
Yanardag
Alev çıkaran dağa mutlaka gitmeniz gerek. Sanki kalıcı gibi görünen alevler özellikle akşam saatlerinde muhteşem bir seyir keyfi sunuyor. Bu dağda lav ve çamur birikimi olmaması diğer dağlardan ayırt edebileceğimiz bir özellik.
Yanardag aynı zamanda büyük dini öneme de sahip. Alevlerin Zerdüştlük’ün ibadetlerine esin kaynağı olduğu söylenir.
Bakü Deniz Kenarı
Klasik bir sahil gezisi için Bakü güzel bir tercihtir. Deniz kenarında ailece zaman geçirebileceğiniz farklı konseptte mekanlar var. Akşamları ışıl ışıl olan yere gitmeden önce canlı müzik programlarına bakmanızı tavsiye ediyoruz 🙂
Ateşgah
Doğal gaz ve yağların yakılması Azerbaycan’a “ateş ülkesi” yakıştırmasını getirmiş. Zerdüştler için önemli olan ateş, kutsal bir varlığın olduğunu ispatlıyordu. Bundan dolayı bazı yerlere tapınaklar inşa edilmiş. Biri de Bakü dışında Surakhani banliyösündeki Ateşgah’dır. Altıgen şeklinde yapılan tapınağın 17. yüzyıldan kalma olduğu söylenir.
Tapınağın yapımına neden olan ateş, bir süre sonra doğal gazlar bittiği için sönmüş. Bakü’den gaz boru hattı çekilerek yapay olarak ateş çıkarılıyor.
Yanar Bulag
Yanan su görmek isterseniz Astara ve Lankaran kasabaları arasındaki yolda bulunan, merak uyandırıcı Yanar Bulag’a gelmelisiniz. Su, bir borudan pompalanır ve içindeki alevli su doğal metan gazıyla tepkimeye girerek ateş alır. Azerbaycan’daki yerli halk, buradaki suyun iyileştirici özelliklere sahip olduğuna inanıyor. Bir dizi hastalığın tedavisinde içme suyu olarak buradan çıkarılan su kullanılır.
Astara
İran sınırının hemen karşısında yer alan şehirdir. Orman ve dağlarla çevrili olan Astara, Azerbaycan’ın en güzel bölgelerinden biridir. Kendine has kafeleri, restoranları ve müzesi vardır.
Müze, civardaki arkeolojik buluntulara ayrılmıştır. 2000 yaşın üzerinde olduğu iddia edilen insan figürleri, hayvan heykelleri, madalyonlar ve taş işçiliği gibi kalıntıları görebilirsiniz. Astara sınırları içinde eski cami, kule, hamam, türbe, dağ köyü gibi yerler de var.
- Azerbaycan’ın güzel şehirlerinden Gence hakkında öğrenmek istediklerinizi Gence Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz.