Sivas

Sivas’ta Gezilecek Yerler Listesi | 32 Görülesi Nokta

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; İç Anadolu Bölgesi’nin doğusunda yer alan Sivas, yüzölçümü açısından Türkiye’nin ikinci büyük şehridir. İpek Yolu üzerinde yer alması ve Kral Yolu’nun geçtiği bir yer olması nedeniyle de tarihi açıdan büyük bir önem arz ediyor. Kuzeyde Ordu, kuzeybatıda Tokat, doğuda Erzincan, kuzeydoğuda Giresun, batıda Yozgat, güneybatıda Kayseri, güneyde Malatya ve Kahramanmaraş ile komşu olan Sivas, Anadolu’nun en eski ve en önemli kentlerinden biridir. Daha detaylı bilgi için, Sivas’ta gezilecek yerler listesini okumaya devam etmeli, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile şehri yeniden keşfetmelisiniz!

Kaç Günde Gezilir; Sivas’ı ortalama 1-2 günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Sivas’ı ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret etmek için daha keyifli olacaktır.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ve birçok yerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için Ulaşım Rehberi yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Ne Yenir; Sivas’ın meşhur lezzetleri arasında; Sivas katmeri, Divriği pilavı, Sivas Kebabı, Sivas Köftesi, hingel, sirok ve baviko yer alıyor. Dilerseniz, daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için Sivas’ın yöresel yemekleri adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 21.74₺

*Sivas’ta Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Müzeler

1.Sivas Müzesi

Burası neresi? Sivas’ta müzecilik fikri, Osman Hamdi Bey sayesinde oldukça erken gelişmiştir. Böylelikle 1922 yılında çalışmalar başlamış ve eserler Maarif vekaleti ve Hars Müdürlüğü tarafından toplanmış. Daha sonra eserler Kongre Lisesi’nde bir araya getirilmiş ve 1923 yılında gezilebilir düzeyde bir müze deposu oluşturulmuş. Ancak lise binası yetersiz kalmış ve 1927 yılında eserler Gökmedrese’ye taşınmış. Daha iyi bir çalışma ortamı sağlanınca, 1934 yılında müze hizmete açılmış.

Neden gitmeliyim? Sürekli yer değiştiren müze, 1967 yılında Selçuklu eseri olan Buruciye Medresesi’ne taşınmış ve 1968 yılında yeniden hizmete açılmış. Uzun yıllar boyunca burada hizmet veren Sivas Müzesi, 1990 yılında ise Sivas Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak düzenlenen Tarihi Kongre Binası’nda hizmet vermeye başlamış. Günümüzde hala burada faaliyet gösteren Sivas Müzesi, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Aşık Veysel Müzesi olmak üzere 3 bölümü içerisinde barındırıyor.

2.Sivas Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? Sivas’taki arkeolojik eserlerin, şehirde bir arkeoloji müzesi olmadığı için sergilenememesinden dolayı Eski Sanat Okulu binası müzeye dönüştürülmeye karar verilmiş. Çayyurt Mahallesi, Rahmi Güney Caddesi üzerinde yer alan bu okul, 1896-1899 yılları arasında Reşit Akif Paşa tarafından ”Sanayi-i Mektebi” olarak yaptırılmış. Muammer Bey ise 1911 yılında, bu sanat okulunu Demircilik ve Marangozluk Atölyesi’ne dönüştürmüş.

Neden gitmeliyim? Sivas Valiliği İl Özel İdaresi tarafından 2005 yılında, binanın onarımına başlanmış ve 2007 yılında onarımı tamamlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılında, binanın teşhir ve tanzimi düzenlenmiş ve daha sonra Sivas Arkeoloji Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Orta Anadolu’nun en büyük arkeoloji müzesi olma özelliğine sahip Sivas Arkeoloji Müzesi içerisinde; dokuz milyon yıl önce yaşayan hayvanlara ait fosil kalıntılar, Kalkolitik ve Eski Tunç Çağı’na ait eserler, Hititler’e ait eserler, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemleri’ne ait eserler yer alıyor.

  • Adres: Yüceyurt, Rahmi Günay Cd., 58040 Sivas Merkez/Sivas
  • Çalışma saatleri: Kış: 08.00 – 17.00 / Yaz: 08.00 – 19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3.Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi

Burası neresi? İnönü Bulvarı üzerinde yer alan bina, belli bir tarihe kadar Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından ”Milli Mücadele Karargahı” olarak kullanılmış. Bu anlamda Cumhuriyet tarihinde çok önemli bir rol oynayan bina, 1892 yılında Mazlum Paşazade Memduh Mehmet Bey tarafından liseye dönüştürülmüş. Hatta lise binası olarak yaptırıldığını belirten dört satırlık kitabe, hala müze içerisinde yer alıyor.

Geç Osmanlı Dönemi’nin sivil mimarlık örneklerinden biri olan bina, üç katlı olup, aynı zamanda iç avluludur. Kenan Evren tarafından 1981 yılında müzeye dönüştürülmesi istenilen bina, 1984 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiş. Aynı yıl içerisinde restorasyon çalışmalarına gidilmiş ve zemin kat Etnografya Müzesi, üst kat Atatürk ve Kongre Müzesi olarak hizmete açılmış.

Müzenin Bölümleri!

Müzede; Tarihi Kongre Salonu, Atatürk’e ait dinlenme ve çalışma odası, ilk günkü gibi hala muhafaza ediliyor. Ayrıca kongre öncesindeki olayların, Atatürk’ün kongre hazırlığı ile ilgili bildirilerin sergilendiği salon, telgraf odası, Sivas Kongresi ile ilgili belgelerin bulunduğu salon, Sivas’ta kurulan Anadolu Kadınları Müdafa-i Vatan Cemiyeti’ne ait belgeler, İrade-i Milliye Gazetesi’nin basıldığı matbaa makinesi ile gazeteye ait belgeler yer alıyor. Müzenin etnografya bölümünde ise; Silah Seksiyonu, A. Turan Türkeroğlu Odası, Kilim Seksiyonu, Sivas Başodası, Bakır Eserler Bölümü, Tekke Eşyaları Bölümü, Giysiler ve El İşlemeleri yer alıyor.

Silah Seksiyonu içerisinde; Osmanlı Dönemi’ne ait kılıç, kama, zırh, miğfer, kalkan, ok, yay, tüfek ve tabanca gibi birçok farklı savaş aleti sergileniyor. A. Turan Türkeroğlu Odası içerisinde; sikkeler, hat sanatına ait levhalar ve yağlıboya tabloları yer alıyor ve bu bölümün aslında eserlerini bağışlayan Hacı Beslen’e ait bir yer olduğunu belirtmeliyiz. Kilim Seksiyonu içerisinde; yöreye ait kilim ve seccade örnekleri ile Divriği Kale Camisi’nin ahşap mimberi sergileniyor. Sivas Başodası içerisinde; Osmanlı Dönemi’ne göre düzenlenen baş oda, ocaklı ısınma sistemi, işlemeli perdeler, sedirli ve minderli oturma alanları yer alıyor ve mankenlerle canlandırılıyor.

Bakır Eserler Bölümü’nde; Osmanlı zamanında günlük hayatta kullanılan sini, ibrik, kazan, matara, şamdan ve kevgir gibi bakır eşyalar, çeşme lüleleri, ağırlık ölçüleri, kilit ve kapı tokmakları sergileniyor. Tekke Eşyaları Bölümü’nde; yöredeki eski tekkelere ait sancak, şiş, tesbih, mum ve zil gibi eserler bulunuyor. Giysiler ve El İşlemeleri içerisinde; yöreye ait has, yağlık, cepken gibi kıyafetler, seccade, havlu ve bohça sergileniyor ve mankenlerle canlandırılıyor. Bunların yanı sıra müzenin orta kısmında yöreye ait halılar kronolojik bir sıraya göre sergileniyor. Aynı zamanda kahve takımları, gümüş takılar, yazma ve hat sanatına ait eserler, cam ve porselen eşyalar, lambalar da vitrenlerde sergileniyor.

  • Adres: Mehmetpaşa, Müze Müdürlüğü, Taşlı Sk., 58040 Merkez/Sivas
  • Çalışma saatleri: Kış: 08.00 – 17.00 / Yaz: 08.00 – 19.00
  • Telefon: 0346 224 31 41
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4.Aşık Veysel Müzesi

Burası neresi? Ünlü halk ozanı Aşık Veysel’in hayatını geçirdiği ev, 1979 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıp onarılmış ve 1982 yılında Aşık Veysel Müzesi olarak hizmete açılmış. Sivas Valiliği ve Şarkışla Kaymakamlığı tarafından 2004 yılında ise, müzenin kuzeyinde yer alan ahır ve samanlık, kütüphane ve dinlenme salonu olarak düzenlenmiş.

Neden gitmeliyim? Uluslararası bir projeyle 2012 yılında yeniden düzenlenen Aşık Veysel Müzesi içerisinde; Aşık Veysel’e ait kişisel eşyalar, fotoğraflar, bal mumu heykeli, şiirleri ve onun hakkında yayınlanmış eserler yer alıyor. Ayrıca daha önce hiç duyulmamış ve görülmemiş, radyo ve televizyon kayıtları dahilinde bir belgesel de bulunuyor. Aşık Veysel’in hayatını konu alan bu belgesel, hem İngilizce hem de işaret dili seçenekleri ile müzede ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Aşık Veysel’i daha yakından tanımak isterseniz, Sivas’ta gezilecek yerler listesine bu müzeyi dahil etmeyi unutmayın!

  • Adres: Kayalıyokuş, Aşık Veysel Kültür Merkezi, Cumhuriyet Cd, 58400 Şarkışla/Sivas
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: 0346 512 15 78
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

5.Kangal Balıklı Kaplıca

Burası neresi? Sivas’ın Kangal ilçesinde konumlanan Kangal Balıklı Kaplıca, Türkiye’nin en ünlü kaplıcaları arasında yer alıyor. Kaplıca suyunun sıcaklığı 36-37 derece olup, suyun içerisinde kalsiyum, magnezyum, selenyum ve bikarbonat yer alır. Kaplıca suyunda yaşayan balıkların; cilt yaraları, egzama, iltihaplı sivilceler, sedef hastalığı gibi birçok cilt hastalığını tedavi ettiği biliniyor.

Neden gitmeliyim? Ayrıca romatizma hastalıklarına, sinir hastalıklarına, kırık, çıkık, ezik ve kireçlenme gibi durumlara, ülser ve böbrek hastalıklarına da iyi geldiği biliniyor. Yeşil bir vadi içerisinde yer alan kaplıcada; iki adet açık ve iki adet kapalı havuz, iki adet yüzme havuzu bulunuyor. Sivas’a 105 km mesafede yer alan bu kaplıcaya, mutlaka gelmeli ve yararlı suyundan faydalanmalısınız.

-Diğer

6.Hobbit Evleri (Hobbit Yamaç Evleri)

Burası neresi? ”Yüzüklerin Efendisi” film serisini bilmeyeniniz yoktur sanırım? Peki ya ”Hobbit” film serisini? Eminim çoğu kişi izlemese dahi, bu filmleri biliyordur. Özellikle Hobbit’i izlemeseniz bile, Yüzüklerin Efendisi’nde az çok onlar hakkında bilgi sahibi olmuşsunuzdur. Bundan neden mi bahsediyorum? Çünkü Hobbit Evleri hakkında bilgi sahibi olmanız için. 🙂

Neden gitmeliyim? İşte bu filmlerden esinlenerek inşa edilen Hobbit Yamaç Evleri, Sivas’ın Paşabahçe Mesire Alanı’nda yer alıyor. Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olan bu evler, hem yerli hem de yabancı birçok turist tarafından yoğun ilgi görüyor. Hobbit’lerin yaşadığı küçük tepeler içine gömülü evlerin birebir aynısının inşa edilmesi, Türkiye’nin en iyi yönetilen Rekreasyon Projesi seçilmesini sağlamıştır. İlk etapta yedi adet inşa edilen evler, fazla rağbet görünce 24’e kadar çıkarılmıştır.

Doğayla iç içe olmanızı sağlayan Hobbit Evleri, 1+1 şeklinde inşa edilmiş ve içerisinde mutfak, banyo, tuvalet, salon ve yatak odası gibi ihtiyacınızı karşılayacak her şey mevcut. Günübirlik ya da uzun süreli kiralayabileceğiniz Hobbit Yamaç Evleri, aynı zamanda şehir merkezine oldukça yakın bir konumdadır. Kendinizi film sahnesinde hissedeceğiniz ve yeşillikler içinde kaybolacağınız bir yere gelmemek için hiçbir sebep yok!

Kaçırmayın! Mesire alanında yer alan basketbol sahası, tenis kortu ve çocuk parklarından yararlanabileceğiniz gibi, doğa yürüyüşleri yapabilir ve restoranda güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Aynı zamanda tesisin içerisinde hem çocuklarınızın hem de sizlerin ilgisini çekecek mini hayvanat bahçesi de yer alıyor.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar ve Parklar

7.Paşa Fabrikası (Paşabahçe) Piknik ve Mesire Alanı

Burası neresi? Dörteylül Köyü’nde yer alan Paşa Fabrikası Piknik ve Mesire Alanı, hem yöre halkının hem de turistlerin adeta huzur bulduğu bir yerdir. Geçmişte fabrikaların dumanları ile kaplandığı bir vadiyken, şimdilerde ise masmavi gökyüzü ile oldukça doğal bir yerdir. Sivas’a yaklaşık 5 km mesafede yer alan mesire alanında; şelale, taş ve ahşap köprüler, kütük ev restoranı, yürüyüş yolları, piknik alanları, sosyal tesisler ve gezinti yerleri bulunuyor. Özellikle hafta sonları bir hayli kalabalık olan bu alanda, güzel zaman geçirebileceğiniz garantidir.

  • Adres: Dörteylül Köyü, Paşabahçe Parkı İç Yolu, 58020 Merkez/Sivas Merkez/Sivas
  • Çalışma saatleri: 06.00 – 03.00
  • Giriş ücreti: 5₺
  • Yol tarifi al >

8.Koyunkaya Mesire Yeri

Görsel Kaynak: sivasagel.com

Burası neresi? Sivas’ın İmranlı ilçesinde yer alan Koyunkaya Mesire Yeri, ilçeye 12 km mesafede konumlanıyor. Ulaşımı zor olsa da, geldiğinizde bu yolculuğu unutacak ve değdiğini anlayacaksınız. Yol boyunca, zengin bitki örtüsü ve çiçekleri ile karşılaşacak, dere, çağlayan ve kayaların içinden çıkan sular ile hayrete düşeceksiniz. Bu alanda; mangal yakabilir, piknik yapabilir, yetişen ters lalelerin fotoğraflarını çekebilir ve kamp yapabilirsiniz. Ayrıca doğayla baş başa olup, manzara eşliğinde bol bol oksijen depolayacaksınız!

9.Karşıyaka Mesire Alanı

Burası neresi? Sivas merkezde yer alan Karşıyaka Mesire Alanı, günün stresini atmak, dinlenmek ve ailecek güzel vakit geçirmek için en ideal yerlerden biridir. Mangal yakıp piknik yapabileceğiniz bir yer olan bu alanda, şelalele, gölet ve yemek evi bulunuyor.

  • Adres: Karşıyaka, 70-Şimşek Sk. No:3, 58080 Sivas Merkez/Sivas
  • Yol tarifi al >

10.Aksu Parkı

Burası neresi? Pulur Mahallesi’nde yer alan Aksu Parkı, özellikle yaz aylarında, hem gençler hem de aile tarafından sıklıkla tercih ediliyor. İçerisinde; kanal, işletmeler, eğlence merkezleri, yürüyüş alanları, yeşil alanlar, konser alanları yer alıyor. Çeşitli sosyal etkinlikleri ve eğlenceleri ile herkesin sevdiği yerlerden biri olan Aksu Parkı’na, kesinlikle gelmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: Pulur, Park İç Yolu, 58070 Sivas Merkez/Sivas
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Yol tarifi al >

-Yaylalar

11.Eğriçimen Yaylası

Burası neresi? Koyulhisar ilçesinde yer alan Eğriçimen Yaylası, ilçeye 17 km mesafede konumlanıyor. Sivas’ın doğal güzellikleri arasında yerini alan yayla, çam ormanları arasında bir vadi içerisinde bulunuyor. Şaşalan Boğazı ile Yedigözlerden çıkan su kaynakları birleştirerek bir dere oluşturuyor ve bu dere yayla içerisinden akıyor. Yayla ismini, bu akan derenin kıvrımlı olmasından dolayı almıştır.

Neden gitmeliyim? Yıl içerisinde pek çok ziyaretçiyi ağırlayan Eğriçimen Yaylası, yeşilin her tonunu göreceğiniz, temiz hava alacağınız, ormanı ve soğuk suyuna hayran olacağınız doğa harikası bir yerdir. Sıra sıra dizilmiş yayla evleri ve ziyarete gelen turistleri gördükçe, ne demek istediğimizi anlayacaksınız. 🙂 Her mevsim farklı renklere bürünen yayla, dağ turizmi için fazlasıyla önemlidir. Yaylada, alabalık tutabilir, en güzel renklerine şahit olabilir, belediye işletmesinde konaklayabilir ve piknik yapabilirsiniz.

12.Çat Yaylası

Burası neresi? Gemerek ilçesinde yer alan Çat Yaylası, yöre halkın sıklıkla gittiği yerlerden biridir. İçerisinde; taş çeşmeleri, piknik masaları, çocuk oyun alanları, kütük evleri, otopark, yapay gölet, ahşap köprüler, teraslar, oturma alanları ve büfe yer alıyor.

13.Koyulhisar Söbüce Yaylası

Burası neresi? Sivas’ın bir diğer doğal güzellikleri arasında yer alan Koyulhisar Söbüce Yaylası, çok fazla kişi tarafından bilinmediği için oldukça sessiz ve sakin bir yayladır. Yaylanın düz olması ve nem oranının düşük olması ile birlikte doğa yürüyüşleri yapabilmeniz ve bisiklete binebilmeniz de sizleri etkileyecek türden. Tertemiz suyu, alabalığı, mesire alanlarının yanı sıra at, safari, trekking ve alabalık avcılığı gibi aktiviteler sunması da cabası.

-Göl ve Göletler

14.Gürün Gökpınar Gölü

Burası neresi? Gürün ilçesinde yer alan Gürün Gökpınar Gölü, ilçe merkezine 10 km mesafede konumlanıyor. Türkiye’nin en nadide yerlerinden biri olan Gökpınar Gölü, tatlı, berrak ve temiz suyuyla oldukça ön plana çıkıyor. Derinliği 17-20 metre olsa da, içine atılan küçük bir cismin tabana kadar çöküşü ve tabandaki duruşu çok net bir şekilde izlenebiliyor. Aynı zamanda güneşin konumuna göre renk değiştirmesi de gelenleri büyülüyor. Gölün ismini, gökyüzünün göl üzerine yansıyan renginden dolayı aldığını söylemeliyiz.

Neden gitmeliyim? Gürün Gökpınar Gölü, Küçük Göl ve Büyük Göl olmak üzere iki bölümden oluşuyor ve Küçük Göl’de alabalık üretimi yapılıyor, Büyük Göl’de ise turistik amaçlı geziler yapılıyor ve mesire alanı bulunuyor. Yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alana sahip olan göl, dev bir akvaryumu andırıyor desek yanlış söylemeyiz. Burada; dalış sporu ya da rafting sporu ile ilgilenenleri görebilir ve sizde onlara eşlik edebilirsiniz. Sivas’ta gezilecek yerler listesine kesinlikle bu gölü eklemeli ve tatilinizi keyifli hale getirmelisiniz.

Gökpınar Gölü ile iligili efsaneler; Birinci efsane; bir çoban sürüsüyle gölün bulunduğu alanda dinlenirken bir rüya görür. Rüyada biri, koyunları ile birlikte uzaklaşmasını, çünkü alttan su kaynayacağını söyler. Rüyadan etkilenen çoban, acele ederek koyunları ile karşı yamaca geçer ve bir süre sonra suyun kaynadığını görür. Su kaynadıktan sonra ise, Gökpınar’ı oluşturduğuna inanılır.

İkinci efsane; yine bir çoban ve sürüsü susuzluk çeker. Bulundukları konumda ise herhangi bir su kaynağı yoktur. Çoban çaresizce su diye dua eder ve elindeki asayı yere vurur. Bir zaman sonra vurduğu yerden su kaynamaya başladığını görür. Çoban ve koyunlar böylece su ihtiyacını giderir ve çıkan su zamanla göl halini alır.

  • Adres: Yelken, 58800 Yelken/Gürün/Sivas
  • Telefon: 0535 484 88 58
  • Yol tarifi al >

15.Zara Tödürge Gölü

Burası neresi? Zara ilçesinde yer alan Zara Tödürge Gölü, ilçeye 26 km, Sivas’a ise 70 km mesafede konumlanıyor. Doğayla iç içe olmak için en ideal yerlerden biri olan göl, yerli ve yabancı birçok turist tarafından akın ediliyor. Yüzölçümü 5 km olan Tödürge Gölü, Sivas’ın en büyük gölü olma özelliğine sahiptir. Ayrıca içerisinde iki adayı barındıran gölün derinliği ise, 4-10 metre arasındadır. Dibindeki kaynaklardan ve yöredeki sulardan beslenen göl içerisinde, pek çok farklı balık türü yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Aynı zamanda gölde, birçok farklı kuş türüne de rastlayacağızın altını çizelim. Göl; tepeli batağan, kızıl boyunlu batağan, angut, leylek, kılördek, karaçaylak, deniz, kartalı, saz delicesi, turna, uzunbacak, kızılbacak, sumru, Macar ördeği, sarı başlı kuyruksallayan gibi daha pek çok farklı türe ev sahipliği yapıyor. Kuş gözlemciliğinin yanı sıra, gölde kayıkla gezebilir ya da dalış yapabilirsiniz. Ayrıca içerisinde yer alan dinlenme tesislerinden de faydalanabilirsiniz.

16.Hafik Gölü

Burası neresi? Hafik ilçesinde yer alan Hafik Gölü, yaklaşık 1 km alana sahiptir ve oldukça küçük bir göldür. Türkiye’nin çok az yerinde rastlanılan jips karstı gölü olmasından dolayı, önemli bir yere sahiptir. Göl, kolay eriyen bir kayaç türü olan ve göl çevresindeki jipsli alanda yer alan çukurda biriken sularla meydana gelmiştir. Gölün derinliği 6 metredir ve dipteki kaynak suları ile beslenir.

Neden gitmeliyim? Göle fazla gelen su ise, Kızılırmak’a dökülür. Yörenin önemli mesire yerlerden biri olan Hafik Gölü, aynı zamanda tarihiyle de adından söz ettiriyor. Bölgede yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda, göl tabanında ahşap direkler üzerinde göl evlerinin varlığı tespit edilmiş. Bu antik kalıntılardan ise, bölgedeki yerleşimin Neolitik, Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı’na dayandığı sonucu ortaya çıkmış.

17.Serpincik Göleti

Burası neresi? Karşıyaka Mahallesi’nde yer alan Serpincik Göleti, kent merkeszine 9 km mesafede konumlanıyor. Küçük ama şirin bir göl olmasının yanı sıra, manzarasıyla gelenleri etkisi altına alıyor. Yaz aylarında serinlemek ve piknik yapmak için en ideal noktalardan biridir Serpincik Göleti.

-Çay ve Şelaleler

18.Çaltı Çayı

Burası neresi? Sivas’ın önemli akarsularından biri olan Çaltı Çayı, Biri Kangal Çayı adıyla Tecer Dağları’nın güneybatı yamaçlarından, diğeri Kalkım Çayı adıyla Yama Dağı’nın batı yamaçlarından iki kol halinde akıyor. Buraya geldiğinizde, muhteşem manzara karşısında kendinizden geçecek ve harika fotoğraflar çekeceksiniz.

19.Gemerek Sızır Şelalesi

Burası neresi? Gemerek ilçesi, Sızı Kasabası’na 1 km mesafede yer alan Gemerek Sızır Şelalesi, aynı zamanda Çat Ormanları içerisinde, Göksu Çayı üzerinde konumlanıyor. SİT alanı ilan edilip koruma altına alınan Sızır Şelalesi, doğa yürüyüşleri için birebirdir. Sivas halkı tarafından sıklıkla tercih edilen şelale, adeta dinlenme yeridir. Yemyeşil bir alan içerisinde yer alan bu şelaleye, bayılmamak elde değil!

-Vadiler

20.Gürün Şuğul Vadisi

Burası neresi? Gürün’de yer alan Gürün Şuğul Vadisi, kesinlikle görülmeye değer bir noktadır. Son zamanlarda kanyon girişindeki yürüyüş parkurları, kanyonun içine doğru uzatılarak değişikliğe gidilmiştir. Şuğul Vadisi içerisinde; balık lokantası ve kır kahvesi yer aldığını da hemen ekleyelim.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Eğlenceli Yerler

21.Yıldız Dağı Kayak Merkezi

Burası neresi? Sivas’ın Yakupoğlan Köyü içerisinde yer alan Yıldız Dağı Kayak Merkezi, Sivas’a 58 km mesafede konumlanıyor. Yaklaşık 2552 metre yüksekliğe sahip olan bu yer, ilk olarak 2006 yılında incelenmeye başlanmış ve 2010 yılında kış sporları turizm merkezi olarak ilan edilmiş. İçerisinde; teleksi, 2 telesiyej, 1 konaklama tesis alanı, 2 adet yeme-içme alanı, park ve spor alanı, kayak evi, dini tesis ve ihtiyacınız olan daha pek çok şey yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Yılın tüm mevsiminde hizmet veren kayak merkezi içerisinde, basketbol, futbol ve tenis sahalarının yer almasından dolayı sıklıkla tercih ediliyor. Aynı zamanda yamaç paraşütü yapabileceğinizi ve dağ bisikletine binebileceğinizi de unutmayın! Yaz aylarında gelirseniz, Yıldız Göleti’nde dalış yapabilir ya da balık tutabilirsiniz. Kış aylarında gelirseniz, kayakçıların seviyesine göre belirlenmiş ve birbirinden farklı eğilimli ve yüksek pistlerde kayabilirsiniz. Türkiye’nin en iyi kayak merkezleri arasında yer alan Yıldız Dağı Kayak Merkezi, konaklayacağınız birçok tesise de yer veriyor.

-Aqua Parklar

22.Sivas Metropol Spor Kompleksi

Burası neresi? Hem çocuklarınızla hem de kendiniz doya doya eğlenmek için Sivas Metropol Spor Kompleksi’ne gelmelisiniz. Neden mi? İçerisinde yok yok! Her gün kontrol altında olan ve temizlenen bu kompleks içerisinde; sınırsız hizmet, spa masaj, halı saha servisi, ekipman kiralama, fitness salonu, aqua park gibi birçok seçenek bulunuyor. Yüzebilir veya ders alabilir, buhar odası ya da saunada vakit geçirebilir, aqua parkta eğlenebilir, hamamda keyif yapabilir, soyunma odaları ve duşlardan istediğiniz gibi yararlanabilirsiniz.

*Sivas’a Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Turistik Şehirler

23.Tokat

Burası neresi? Tokat, Karadeniz ilinde yer alsa da, ilçelerinden bazıları İç Anadolu Bölgesin’nde yer alıyor. Tarih boyunca birçok farklı uygarlığa ev sahipliği yapan Tokat, günümüze gelene kadar birçok farklı isimle anılmış. Bizanslılar ”Komana”, Persler ”Kah-Cun”, Moğollar ise ”Sobaru” olarak adlandırıyordu. Selçuklu Devleti ordusuna ait bir asker grubunun, 20 Bizans askerini sadece tokatlayarak yenmesi üzerine, şehir Türk himayesine geçmiş ve ”Tokat” olarak adlandırılmaya başlamış.

Neden gitmeliyim? Tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin kültürel mirası ve lezzetli yemekleri ile de oldukça rağbet gören bir yerdir. Tokat’a geldiğinizde; Tokat Kalesi, Kaz Gölü, Reşadiye Kaplıcaları, Tokat Şehir Müzesi, Tokat Kültür Evi, Selemen Yaylası ve daha pek çok yeri ziyaret etmelisiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için buyrun; Tokat’ta Gezilecek Yerler listesine!

*Sivas Tokat arası mesafe 107 km’dir.

24.Ordu

Burası neresi? Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Ordu, Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biridir desek, yanılmayız. Samsun ve Giresun arasında konumlanan Ordu, neredeyse her mevsim ziyaret edilebilir bir konumdadır. Tertemiz havası, huzurlu atmosferi, yemyeşil doğası, kültürel zenginlikleri, tarihi yapıları, zengin mutfağı ile birlikte dağları, ormanları, şelaleleri, yaylaları ile olağanüstü bir yerdir.

Neden gitmeliyim? Ordu, aynı zamanda trekking, yamaç paraşütü, avlıcılık ve kampçılık gibi doğa sporlarının yapıldığı bir yer olmasıyla da fazlasıyla dikkat çekiyor. Ordu’ya geldiğinizde; Perşembe Yaylası, Ulugöl, Çişeli Şelalesi, Gaga Gölü gibi yerlerin yanı sıra birbirinden farklı yaylaları, müzeleri, plajları, koyları, parklarına da mutlaka uğramalısınız. Eğer, Ordu hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşmak isterseniz, Ordu’da gezilecek yerler yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

*Sivas Ordu arası mesafe 298 km’dir.

25.Giresun

Burası neresi? Karadeniz’in doğusunda yer alan Giresun, Türkiye’nin en kalabalık kırk dördüncü şehridir. Yeşil ve mavinin bir arada yer aldığı ilimiz, Karadeniz’in vazgeçilmez duraklarından biridir. Aksu ve Batlama Vadileri arasında kalan bölgede, denize uzanan bir yarımada üzerinde kurulan Giresun, Ordu ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nin başlangıcını oluşturuyor. En eski yerleşim yerlerinden biri olmasıyla ülkede bi hayli dikkat çeken Giresun, Antik Çağlar’a kadar uzanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Bu nedenle de birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve içerisinde birçok tarihi esintinin yer aldığını belirtmeliyiz.

Neden gitmeliyim? Fındık ve kirazın ana vatanı olan şehirde, yaylalar, plajlar, mağaralar, göller ve şelaleler bir başka güzel… Giresun’u ziyaret ettiğinizde; Giresun Adası, Giresun Kalesi, Giresun Müzesi, Kümbet Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Kuzalan Şelalesi, Mavi Göl, Yeniköy Mağarası, Dokuzgöl Milli Parkı ve Giresun Adası Botanik Bahçesi’ne uğramalısınız. Daha detaylı bilgi için ise, Giresun gezilecek yerler yazımıza göz atmalısınız!

*Sivas Giresun arası mesafe 287 km’dir.

26.Erzincan

Burası neresi? Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden biri olan Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmasından dolayı, geçmişten günümüze gelene kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını tahmin edebilirsiniz. Çevresi dağ, ortası bağ olarak adlandırılan Erzincan, aynı zamanda Fırat Nehri’ne de ev sahipliği yapıyor. Her yıl binlerce turisti ağırlayan şehirde, tarihi yapılar ile birlikte kanyonlar, göller, akarsular da bir hayli dikkat çekiyor.

Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı, Erzincan Kalesi, Abrenk Kilisesi, Erzincan Müzesi, Hıdır Abdal Türbesi, Köroğlu Mağarası, Ekşisu Kaplıcası ve Ekşisu Mesire Alanı, Karanlık Kanyon ve Girlevik Şelalesi’ne uğramalısınız. Daha detaylı bilgi için ise, Erzincan’da gezilecek yerler listesine göz atmalısınız.

*Sivas Erzincan arası mesafe 246 km’dir. 

27.Malatya

Burası neresi? Tarihi kervan yollarının, İpek ve Kral Yolları’nın üzerinde kurulan Malatya, coğrafi konumu sayesinde birçok medeniyeti bünyesinde barındırmış. İlk yerleşimlerin Neolitik Çağ’a kadar uzanması, geçmişten günümüze gelene kadar ne derece kalıntı bıraktığını anlayabilirsiniz. Türkiye’nin en kalabalık yirmi yedinci şehri olan Malatya, hem zengin kültürü hem tarihi yapıları hem de yemyeşil doğası ile muhteşem yerlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Malatya’ya geldiğinizde; Arslantepe Ören Yeri, Eski Malatya Şehir Suları, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Malatya Müzesi, Beşkonaklar ve Etnografya Müzesi, Levent Vadisi, Tohma Çayı Kanyonu ve Günpınar Şelalesi’ni ziyaret etmelisiniz. Hem şehir hem de diğer yerler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz, Malatya gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

*Sivas Malatya arası mesafe 242 km’dir. 

28.Kahramanmaraş

Burası neresi? Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Kahramanmaraş, doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürü ile adından sıkça söz ettiren bir yerdir. Tarihi zenginliğinin mimarisine yansımasına oldukça hayran olacak ve dini konumuna çok şaşıracaksınız. Tüm bunların yanı sıra lezzetli mutfağı da sizleri fazlasıyla mest edecek. 🙂 Özellikle o meşhur dondurmasını sakın yemeden döneyim demeyin!

Neden gitmeliyim? Kahramanmaraş’a geldiğinizde; Başkonuş Yaylası, Dondurma Müzesi, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi, Çokran Şelalesi, Kumaşır Gölü, Mercimek Tepesi, Arkeoloji Müzesi, Geleneksel Maraş Konakları, Menzelet Baraj Gölü ve daha birçok yeri ziyaret etmelisiniz. Daha detaylı bilgi için Kahramanmaraş gezilecek yerler yazımıza gelin ve bu şehri daha yakından tanıyın!

*Sivas Kahramanmaraş arası mesafe 332 km’dir. 

29.Kayseri

Burası neresi? İç Anadolu Bölgesi’nde Erciyes Dağı eteklerinde konumlanan Kayseri, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Yaklaşık 6 bin yıl öncesine dayanan tarihi ile pek çok izler taşıyan Kayseri, aynı zamanda tarih boyunca pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Türkiye’nin en kalabalık on dördüncü şehri olan Kayseri, İç Anadolu Bölgesi’nin ise üçüncü en büyük şehridir. Gerek tarihi yapıları gerek kültürel yapısı gerek gezilecek yerleriyle oldukça önemli bir konumdadır.

Neden gitmeliyim? Buraya geldiğinizde; Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri Kalesi, Sultan Sazlığı, Kapuzbaşı Şelaleleri, Ali Dağı, Talas, Engir Gölü, Ağırnas Yeraltı Şehri, Atatürk Evi, Erciyes Dağı gibi daha pek çok yeri ziyaret etmelisiniz. Daha detaylı bilgi için Kayseri gezilecek yerler adlı yazımızı incelemelisiniz.

*Sivas Kayseri arası mesafe 197 km’dir. 

30.Yozgat

Burası neresi? İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Yozgat, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerindendir. Pek çok farklı uygarlığın himayesi altında kalan Yozgat, köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Buraya geldiğinizde; Saat Kulesi, Yozgat Müzesi, Yozgat Çamlığı Milli Parkı, Akdağmadeni Ormanları, Kazankaya Kanyonu’nun yanı sıra kaplıcalarına ve yaylalarına da uğramayı unutmayın! Ayrıca daha detaylı bilgi için Yozgat’ta gezilecek yerler listesini inceleyin!

*Sivas Yozgat arası mesafe 224 km’dir. 

*Alışveriş

31.Taşhan

Burası neresi? Kesme taştan yapılmış açık avlulu ve iki katlı bir han olan Taşhan, 19. yüzyılın ikinci yarısında yapılmıştır. Doğu, güney ve kuzey olmak üzere 3 ayrı girişi bulunan Taşhan’ın avlusunun tabanı, taş döşemeden oluşuyor. Orta avlunun güney ve kuzey yönünde dükkanlar sıralanan hanın dış yapısı, kırma çatılı ve kiremit kaplıdır. Taşhan’ın alt katında çanta ve bavul satan dükkanlar yer alırken, üst katında ise cafeler yer alıyor.

  • Adres: Eskikale, Fevzi Çakmak Cd. No:2, 58070 Sivas Merkez/Sivas
  • Yol tarifi al >

32.Primemall Sivas

Burası neresi? Sivas’ın ilk ve tek alışveriş merkezi olan Primemall Sivas, ihtiyaçlarınızı kolaylıkla giderebileceğiniz bir yerdir. İçerisinde; ünlü markalardan teknolojiye, spor mağazalarından ev dekorasyon ünitelerine, anne-bebek-çocuk mağazalarından süpermarketlere kadar her şey mevcut. Cafe ve restoranları, sineması, terası, çocuk oyun alanı, etkinlikleri ile sizleri hayal kırıklığına uğratmayacağından emin olabilirsiniz.

  • Adres: Gültepe Mah Farabi Cad. No:22, 58080 Okullar Bölgesi/Sivas Merkez/Sivas
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0346 502 04 00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Tarihi Yerler

Sivas’ın tarihi yerler adlı yazımıza gelin ve Behrampaşa Hanı, Abdiağa Konağı, Çifte Minerali Medrese, Gökmedrese, Ulu Cami, Divriği Kalesi, Eğri Köprü, Sivas Kongre Merkezi ve daha birçok tarihi yapı hakkında bilgi sahibi olun!

*Gece Hayatı

Sivas’ta gece hayatı pek aktif olmasa da, en önemli ve en işlek iki caddesinde yer alan cafelerde gönlünüzce eğlenebilirsiniz. İstasyon ve Atatürk Caddesi dışında öneride bulunacak olursak; Heybeli Bar, Balkon Cafe, Aksu Cafe, Cafe Bahane, Neşve Sivas ve Captan Crown Bar ve Brother’s Cafe&Bar’ı tercih edebilirsiniz.

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

-Yapmadan Dönme

  • Sivas Müzesi’ne git ve bünyesinde barındırdığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Aşık Veysel Müzesi’ni yakından gör!
  • Kangal Balıklı Kaplıcası’nın suyunda tedavi ol!
  • Hobbit Evleri’nde konakla!
  • Birbirinden farklı parklarında piknik yap!
  • Eğriçimen Yaylası’sına git ve kafanı dinle!
  • Gürün Gökpınar Gölü’ne git ve dalış ya da rafting yap!
  • Zara Tödürge Gölü’ne git ve kayıkla bir gezintiye çık!
  • Yıldız Dağı Kayak Merkezi’nde kayak yap!
  • Gemerek Sızır Şelalesi’nde serinle!

*Şehir İçi Ulaşım

Sivas şehir içi ulaşım için, minibüs, otobüs ve taksi kullanılıyor. Ulaşımda genelde ”Kent Kart” kullanılması gerektiğini ve öğrencinin 1,50₺, tamın ise 2₺ olduğunu söylemeliyiz. Eğer kartınızı temin edemezseniz, araç içerisinde 2,75₺ gibi bir ücret vermeniz gerektiğini de belirtelim. Sivas’ın ilçelerine gitmek için de, otogarın yanında yer alan semt garajından kalkan otobüslere binebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için tık tık.

Yorumları Gör

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce