Sivas

2016 yılı istatistiklerine göre 700 bine yaklaşan nüfusu ile Sivas, zamanında meşhur Kral Yolu’nun geçtiği ve İpek Yolu üzerinde yer alan bir kent olması nedeniyle yüzyıllar boyunca önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 2. şehri olma unvanını elinde bulunduran Sivas, tarihi geçmişi, kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri, tarihi çarşıları, gastronomi kültürü, antik eserleri ve kaplıcaları ile her yaştan ve zevkten tatilciye hitap eden bir şehir.

İpek Yolu ve Kral Yolu açısından inanılmaz derecede önem taşıyan Sivas, gezilip görülmesi yerler bakımından da oldukça zengin. Şehrin tamamını gezme gibi bir düşünceniz varsa eğer seyahatinizi en az 2 – 3 gün olarak ayarlamanızı öneriyoruz.

Sivas der demez akla ilk gelen yerlerden biri olan Divriği Ulu Camii ile şehir turunuza hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz. 1985 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Divriği Ulu Camii Anadolu Selçuk Devleti (Mengücek Beyliği) döneminden günümüze ulaşmış, Türkiye’nin önde gelen tarihi mirasları arasında bulunuyor. 1228’de inşasına başlanan ve 1243 senesinde de tamamlanan cami içi “Anadolu’nun Elhamrası” ve “Divriği Mucizesi” gibi yakıştırmalar da yapılıyor. 1217’de Selçuklu Sultan I. İzzeddin Keykavus’un şifahane olarak yaptırdığı Şifaiye Medresesi de (Sivas Darüşşifası) şehrin en çok ziyaretçi çeken yapılarından biri. Tam tamına 3400 metrekarelik devasa bir alanı kaplayan bu medresenin tam karşısındaki Çifte Minareli Medrese’yi de kesinlikle görmenizi öneriyoruz. Görkemli tuğla işçiliğinin ilmek ilmek içinize işleyeceği Şifaiye Medresesi’nin içerisindeki eserleri de bizzat yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

Medreseleri il ünü ülke sınırlarını aşmış olan Sivas’ın mutlaka görülmesi gereken bir diğer tarihi yapısı ise yine Anadolu Selçuklu Dönemi’nden günümüze ulaşan ve hala ilk günkü gibi ayakta duran Buruciye Medresesi. 1271 senesinde inşa edilen bu gösterişli yapının giriş kapısındaki oymacılık ise tek kelimeyle muazzam. Genelinde soğuk ve karasal iklimin etkilerinin görüldüğü Sivas’ta yazlar oldukça sıcak ve kurak geçerken, kış mevsimi ise uzun, kar yağışlı ve epey soğuk geçiyor. Hava koşulları ile ilgili herhangi bir problem yaşamadan Sivas’ı gezmek içinse ilkbahar ya da sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

İç Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alan ve batısında Yozgat, güneyinde Kayseri, Kahramanmaraş ve Malatya, doğusunda Erzincan, kuzeyinde ise Ordu ve Giresun ile sınırlarını paylaşan Sivas’a Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden otobüs seferleri düzenleniyor. Kayseri’den 196 km, İstanbul’dan 893 km, Ankara’dan 442 km, Malatya’dan 247 km ve Erzurum’dan da 434 km uzaklıkta bulunan Sivas’a hava yolu ile ulaşmak isteyenler, şehir merkezine sadece 22 km mesafedeki Sivas Nuri Demirbağ Havalimanı’nı kullanabilir. Havalimanına vardıktan sonra şehir merkezine en kısa sürede ulaşmak için araç kiralayabileceğiniz gibi terminalde bekleyen taksilerden birine de binebilirsiniz.