Şile Gezilecek Yerler Listesi | 27 Farklı Turistik Nokta

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şile hakkında: İstanbul’un en gözde ilçelerinden biri olan Şile, Marmara Bölgesi’nin kuzeydoğusunda, Batı Karadeniz kıyısında yer almaktadır. Türkiye’de yaz turizmi açısından değerli bir yere sahip olan Şile, özellikle İstanbullular için popüler bir tatil merkezidir. Tarihi değeri, kültürel varlığı ve yemyeşil doğasıyla gören herkesi kendisine hayran bırakan ilçe, birçok yönden yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir. Şile’nin en meşhur kültürel ögesi ise şüphesiz ünlü Şile bezleridir. Hatta Şile bezlerinin tanıtımı için ilçede her yıl, yaz aylarında festivaller düzenlenmektedir.

Kaç günde gezilir: Şile seyahatinizi 1 veya 2 günde tamamlayabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Şile yazlık bir belde olduğu için şüphesiz en uygun seyahat dönemi okulların kapanmasıyla başlayan ve Haziran ile Eylül arasını kapsayan yaz sezonu olacaktır. Şile’ye Nasıl Gidilir? Ne Zaman Gidilir? başlıklı yazımızda Şile’nin iklimi de bir başlık altında detaylı bir şekilde ele alınıp, anlatılmıştır.

Müze Kart: Şile’de fazla müze olmadığı için herhangi bir kart zorunluluğu bulunmuyor. Lakin yine de Türkiye’nin birçok şehrinde de geçerli olan Müzekart+ veya Müzekart’ı kullanarak çeşitli indirimlerden ve kampanyalardan yararlanabilirsiniz.

Havalimanı/Merkez Ulaşım: Şile’ye havayolu üzerinden ulaşım için en sık kullanılan havalimanı Sabiha Gökçen Havalimanı’dır. Şile’ye Nasıl Gidilir? Otobüs Bileti Fiyatları ve Seferler başlıklı yazımızı okuyarak Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Şile’ye nasıl ulaşacağınızı en doğru şekliyle öğrenebilirsiniz.

Ne Yenir; Şile mutfağına dair fikir sahibi olmak ve bu mutfakta pişen enfes yemekler hakkında bilgi almak için: Şile’nin Yöresel Lezzetleri ve Restoran Önerileri

    • Kişi başı ortalama restoran ücreti: 50-60 TL
    • Kişi başı ortalama kahve ücreti: 15-25 TL

*Şile Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yapılar

1. Şile Feneri

şile feneri

Burası Neresi? Şimşekli deniz fenerleri grubunda yer alan fener Osmanlı Döneminde yaptırılmıştır. Karadeniz’e ve İstanbul Boğazı’na hizmet vermektedir. Dünyada hala kullanılan fenerler arasında en büyük ikinci fenerdir. Açık gecelerde yaydığı ışığı İstanbul Boğazı’ndan görebilmek mümkündür. Şile Feneri şimdilerde hem amacına uygun olarak kullanılıyor hem de müze olarak hizmet veriyor. Gemicilik ile ilgili antika eserler, eski deniz fenerleri müzenin içinde sergilenmektedir.

Neden Gitmeliyim? Şile Feneri, Şile’nin simgesidir, demek yanlış olmaz. Dolayısıyla Şile’de gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir. Kırım Harbi esnasında, Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na girecek gemilerin yollarını bulabilmeleri adına yapılmış olan Şile Feneri, ışığını 35 mil ileriye gönderebiliyor. Söz konusu devasa fener, havanın bulutsuz ve açık olması halinde İstanbul Boğazı’ndan görülebiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde müzeleştirilip ülke turizmine kazandırılan Şile Feneri’nde bulunan müze, pazartesi günleri hariç olmak üzere her gün 10.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

  • Adres: Balibey Mh. Fener Cad. 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 14.00 *Tüm hafta açık.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Şile Kalesi

sile kalesi

Burası Neresi? Şile Kalesi, tarihte Cenevizliler tarafından yaptırılmış ve Osmanlı Döneminde de kullanılmıştır. Kale denizden gelen saldırılara karşı gözlem amacıyla yapılmıştır. Günümüzde restore edilmiş haliyle karşımıza çıkmaktadır. Restore edildikten sonraki hali çizgi film karakteri Sunger Bob’a benzetilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Şile’nin tanıtımında sembolik değer taşıyan Şile Kalesi, diğer adıyla Ocaklı Kalesi, dört kattan oluşmaktadır. Kalenin yapısından, 20 kişilik asker grubunun konaklayabileceği şekilde tasarlandığı anlaşılmaktadır. Zaman içerisinde hazine söylentileri sebebiyle defineciler tarafından talan edilen kale, sonrasında restore edilmiş ve yenilenmiştir. 12 metre yüksekliğe sahip olan Şile Kalesi, aynı zamanda muhteşem bir manzaraya sahip!

  • Adres: Hacı Kasım, İskele No: 4, 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

3. Tarihi Ahşap Şile Evleri

Sile ahşap evleri

Burası Neresi? Şile gezilecek yerler rotası oluşturmuşken Şile’nin Akçakese Köyü’ndeki eski ahşap evleri gezmeden dönmek olmaz. 19. yüzyıla ait yüzlerce yıllık geçmişe sahip evler Şile’de hala varlığını sürdürüyor. Bu köyün sokaklarında gezerken İstanbul’dan uzaklaşıp Karadeniz’i geziyor gibi bir hisse kapılabilirsiniz!

Neden Gitmeliyim? Şile’nin kentsel dokusunu en iyi şekilde yansıtan tarihi ahşap evler, turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Geçmişleri 100-150 yıl öncesine kadar dayanan bu evler, genellikle iki katlı yapılar olup; bir kısmı halen kullanılıyor. Şile’de yöreye özgü yapısıyla toplam 138 ahşap ev bulunuyor. Tarihi Ahşap Şile Evleri, ilçenin Balibey ve Hacı Kasım mahallelerinde kısmen daha çok bulunuyor. Sonuç itibariyle Şile’de tarihi bir yolculuğa çıkmak için bu evleri mutlaka ziyaret etmelisiniz.

– Parklar

4. Kavala Parkı

Kavala Parkı

Burası Neresi? Şile’nin merkezinde Fener’in hemen yanında yer alan Kavala Parkı, ilçenin en bilinen sembolik yerlerinden biridir. Kavala Parkı, çocuk oyun alanı, peyzaj alanları, kafe-restoran, seyir terasları ve yürüyüş parkurlarından oluşmaktadır. Parkın en sevilen özelliklerinden biri kuşkusuz muhteşem bir manzaraya sahip olmasıdır. Bundan dolayıdır ki park içerisinde seyir noktaları bulunmaktadır. Şile gezilecek yerler rotası açısından mutlaka görülmesi gereken Kavala Parkı, özellikle yaz aylarında birbirinden renkli pek çok eğlenceli etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Şile bilindiği gibi İstanbul’a yakın tatil yerlerinden biri olması dolayısıyla yaz sezonunun en muhteşem kaçış noktalarındandır. Kavala Parkı, Şile’de ilk duraklarınızdan biri olmalıdır. Zira park içinde düzenlenen canlı müzik dinletileri eşliğinde muazzam bir deniz manzarası sizleri bekliyor olacak! Kavala Parkı, öylesine huzurlu ki buraya bayılacaksınız!

  • Adres: Balibey, Fener Cd. No: 21, 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Plajlar

5. Ayazma Plajı (Şile Halk Plajı)

Şile Ayazma Plajı

Burası Neresi? Şile Halk Plajı, diğer adıyla Ayazma Plajı, Şile’nin en çok tercih edilen plajlarından biridir. Havaların ısınmasıyla birlikte plaj büyük bir ziyaretçi kitlesini ağırlamaya başlıyor. İstanbul’un hemen yanı başında denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Uzun bir kumsala sahip olan plaj, mavi bayraklı plajlar arasındadır.

Neden Gitmeliyim? 1175 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde olan Ayazma Plajı, Şile’nin yaz sezonu boyunca en çok ilgi gören plajıdır. Ayazma Plajı, aynı zamanda doğal sit alanı olarak korunan altına alınmıştır. Plajda, cankurtaran hizmeti bulunduğu için çocuklu aileler için de oldukça idealdir.

  • Adres: Ağva Merkez, Plaj Yolu, 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Ağlayan Kaya Beach

Ağlayan Kaya Beach

Burası Neresi? Şile’nin ikinci mavi bayraklı plajı Ağlayan Kaya plajında yer almaktadır. Ağlayan kaya hikayesinden etkilenen birçok insan burayı ziyaret ediyor. Yörenin varlıklı tüccarlarından olan Dimitri’nin kızı Eftalya ve onun yanında çoban olarak çalışan Öksüz Mehmet’in aşk hikayesi anlatılıyor. Öksüz Mehmet’e kaç kez istediyse vermemişler Eftalya’yı son kez buluşmuşlar, oturmuşlar bu kayaya hiç kavuşamayacaklarını anlayıp el ele bırakmışlar kendilerini denize. Efsaneye göre oturdukları kaya bile ağlamış hikayelerine o yüzden ağlayan kaya olmuş buranın adı.

Neden Gitmeliyim? Ağlayan Kaya plajının denizi çok dalgalı, iyi yüzme bilmeyenler için çok tehlikeli olduğunu belirtmek isteriz. Ağlayan Kaya Beach’in oturma alanları, duş ve soyunma kabinleri, restoran hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Gün boyu müzik çalan müzik deniz keyfinize eğlence katıyor. Plajda ücretli otopark hizmeti de veriliyor. Şile’nin merkezinden sağa doğru Ağlayankaya Caddesi istikametini takip ederek Ağlayan Kaya Beach’e ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Balibey Mahallesi, Ağlayan Kaya Cd No: 17, 34980 Şile/İstanbul
  • Tel: 0536 783 96 89
  • Giriş ücreti: 20 TL şezlong fiyata dahildir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

7. Life Beach

Life Beach

Burası Neresi? Ağlayan Kaya Plajında yer alan Life Beach, loca hizmeti ve restoran bulunan plajlardan biridir. Ziyaretçi kitlesine büyük önem veren Life Beach’te sessiz, sakin huzurlu bir gün geçirebilirsiniz. Life Beach’te denizin kumun ve güneşin keyfini çıkarabileceğiniz gibi beach barda içki içebilir, restoran ve kafede dilediğiniz çeşit yemeği yiyebilirsiniz.

  • Adres: Balibey Mah. Ağlayankaya Plajı No:2 Şile, İstanbul
  • Tel: 0216 711 07 27
  • Giriş ücreti: Hafta içi 40 TL / Hafta sonu 50 TL’dir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

8. Kumbaba Tepesi (Kumbaba Plajı)

kumbaba plajı

Burası Neresi? İstanbul’a yakın en güzel kamp alanlarından biri olan Kumbaba Kamping içerisinde yer alan Kumbaba Tepesi, Şile’nin en popüler yerlerinden biridir. Zira Kumbaba kumsalının şifalı olduğuna inanılmaktadır. Romatizmal hastalıklara iyi geldiği düşünülen kumsalda Bizans Dönemi’nden beri kum banyosu yapıldığı bilinmektedir. Hatta Bizanslılar döneminde burasının ”Güneş Hamamı” olarak anıldığı söylenir. Kırmızı, turuncu renkli, bakır ve demir alaşımlı, radyoaktif enerjiye sahip olan kumun, esasen, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde adı bilinmeyen Türk bir bilgin tarafından 400 yıl kadar önce keşfedildiği söylenir.

Söz konusu bilgin, kum tedavisi hakkında eğitim almak için Mısır’a gider, burada kumun nasıl kullandığını ve ne gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini iyice öğrenir. Sonrasında tekrar memleketine dönen bilgin, Şile’deki bu kumun da doğal bir tedavi olduğu yönünde karar verir. Halk tarafından Kumbaba olarak anılan bilginin adını yaşatmak adına, buraya Kumbaba Tepesi adı verilir ve günümüze kadar bu isimle anılmaya devam eder. Kumbaba’nın mezarının da bu tepede olduğu söylenir.

Neden Gitmeliyim? Aynı isimli bir plaja sahip olan Kumbaba, yaz sezonu boyunca yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Kumbaba Plajı’nda duş, WC, soyunma kabini, yeme-içme alanları, şezlong ve şemsiye gibi imkanlar mevcuttur. Kamp alanı bulunan plajda gece boyunca konaklayabilir, karavanınız varsa da bu alanı kullanabilirsiniz. Temiz kumsal ve denizi ile ziyaretçilerinden tam puan almış Kumbaba Plajının Şile gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Şile’ye girmeden sola dönüp, dere boyunu yaklaşık 2 kilometre kadar takip ettikten sonra Kumbaba Plajı’na ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Meşrutiyet Mahallesi, Kumbaba Cd. 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücreti: 10 TL
  • Yol tarifi al >

9. Rüya Beach

rüya beach

Burası Neresi? Rüya Beach, Şile’de 1996 yılından beri hizmet veren köklü bir işletmedir. İlgili personellerin, güneşten kaçmak isteyenler için hazırladıkları alanlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Plajda, restoran, plaj voleybolu, soyunma kabini, duş hizmetleri, şezlong ve şemsiye gibi imkanlar bulunmaktadır. Şehrin gürültüsünden ve hengamesinden uzaklaşıp, iki günlük bir hafta sonu kaçamağı için Şile’deki adıyla müsemma rüya gibi olan bu plajı tercih edebilirsiniz. Mavi bayrak unvanına sahip olan Rüya Beach’te çocuklarınızla da gönül rahatlığıyla vakit geçirebilirsiniz.

10. Fusha Beach

Fusha Beach

Burası Neresi? Şile’de deniz, kum, güneş üçlüsüne eğlence katmak isteyenlerden iseniz Fusha Beach’e yönlendiriyoruz sizleri. Sezon boyunca plajındaki konserleri, partiler, çeşitli organizasyonlarıyla akıllarda yer eden Fusha Beach’i, Şile gezilecek yerer listenize mutlaka eklemeniz tavsiye ediyoruz.

Neden gitmeliyim? Fusha Beach, zevkli ve modern dekorunun yanı sıra oldukça geniş bir alana sahip. Öyle ki Fusha Beach bünyesinde, restoran-kafe, meyhane, gece kulübü gibi alanlar bulunuyor. Ayrıca tesiste düğün ve nişan gibi kalabalık organizasyonlar düzenleniyor.

  • Adres: Kordonboyu Caddesi, No: 1 /İstanbul, 34980 Şile
  • Tel: 0216 711 42 38 – 39
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 19.00 *Tüm hafta açık
  • Giriş ücreti: 50 – 60 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

11. Aqua Beach Club (Uzunkum Plajı)

Aqua Beach Club

Burası Neresi? Şile’nin mavi bayraklı plajlarından biri olan Uzunkum Plajı’nda yer alıp; büyük bir bölümünü kapladığı için Aqua Beach Club olarak anılan plaj, Ağlayan Kaya mevkiinde konumlanıyor. Tertemiz plajı, güler yüzlü çalışanları, nezih ortamı ile tam bir aile müessesi olan Aqua Beach Club, kokteylleri, yeme – içme menüsünün zenginliğiyle de plaj keyfine ekstra keyif katıyor.

Neden Gitmeliyim? İncecik kumu, yosunsuz temiz deniziyle İstanbul’da denize girebilecek en ideal plajlardan biri olan Aqua Beach Club, kalitesiyle de oldukça beğeniliyor. Plaj üzerinde ücretsiz faydalanabileceğiniz halk plajı da bulunuyor. Aqua Beach’e girmek içinse belirli miktar ücret vermek gerekiyor. Plajda ücretli otopark (10 TL) hizmeti de veriliyor.

  • Adres: Balibey Mah. Ağlayan Kaya Cad. Uzun Kum Plajı / Şile
  • Tel: (0216) 711 02 98 – 0531 307 92 92
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 23.00 *Tüm hafta açık
  • Giriş ücreti: Şezlong, 1 bira veya meşrubat, Patates kızartması ve Çerez dahil 45 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Sofular Köyü Halk Plajı

Sofular Köyü Halk Plajı

Burası Neresi? Şile’nin aynı isimli Sofular Köyü’nde yer alan plaj, özellikle çocuklu aileler için oldukça ideal. Zira sığ bir denize sahip olduğu için herhangi bir tehlike arz etmiyor. Plajda hali hazırda cankurtaran hizmeti de veriliyor. Sofular Köyü Halk Plajı, bir mesire alanını da içine alarak aslında büyük bir tesisten oluşuyor. Öyle ki tesisin otoparkı 2 bin aracı karşılayabiliyor. Piknik alanı yemyeşil ağaçlarla gölgelendiği için şehirden doğaya kaçıp serinlemek isteyen herkes buraya akın ediyor.

Neden Gitmeliyim? Sofular Köyü Halk Plajı & Mesire Alanı’nda piknik yapıp dinlenen insanlar isterlerse plajda denize girip güneşlenebiliyor. Plaj toplam 700 metrelik bir uzunluğa sahip. En cazip tarafı ise incecik altın bir kumsala sahip olması. Plajın ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı bölümü bulunuyor. Ücretli plajda uygulanan fiyatlar her yıl değişiklik gösteriyor.

Ücretler, Şile Belediyesi tarafından belirleniyor. Ücretsiz plajda şezlong ve şemsiye bulunmakla birlikte; ücretli plaj kısmında 15 adet duş kabini, 3 adet sahil büfe, 15 adet soyunma kabini ve 15 adet tuvalet yer alıyor. Şile ilçesine giriş yaptıktan hemen sonra ilk sokaktan sola dönüp, 1 kilometrelik yolu takip ederek Sofular Plajı’na ulaşabilirsiniz. Plajda kamp yapabileceğiniz alanlar da bulunuyor.

  • Adres: Sofular, 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 19.00 *Tüm hafta açık
  • Giriş ücreti: Her yıl değişiyor.
  • Yol tarifi al >

13. Kabakoz Köyü Plajı

Kabakoz Köyü Plajı

Burası Neresi? Kabakoz Köyü Plajı, Şile ilçe merkezine 10 kilometre mesafede yer alan, aynı isimli Kabakoz Köyü’nde yer alıyor. İki tepeciğin arasında konuşlanmış bir kumsal olan Kabakoz Plajı, tertemiz denizi, ince kumlu plajı, sakin ve sessiz atmosferiyle kafa dinlemek için oldukça ideal!

Plajda şezlong, şemsiye ve WC gibi imkanlar mevcut. Giriş ücretsiz olsa bile şezlong ve şemsiye kiralamak için toplam 30 TL ücret vermek gerekiyor. Konaklamayı düşünenler için Kabakoz Köyü Plajı’nın bitiminde birkaç motel, kamp alanı ve otel bulunuyor. Bunun dışında, yine aynı konumda birkaç restoran ve bir otopark bulunuyor.

  • Adres: Kabakoz, 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: Tüm hafta boyunca 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz / Şezlong + Şemsiye: 30 TL
  • Yol tarifi al >

14. Akçakese Halk Plajı

Akçakese Halk Plajı

Burası Neresi? Şile’deki en güzel, en doğal ve en temiz plajlardan biri olan Akçakese Halk Plajı, diğer adıyla Akkaya Plajı, aynı isimli Akçakese Köyü’nde yer alıyor. Denize nazır oldukça güzel bir köy olan Akçakese Köyü, yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki sahiliyle birbirinden muhteşem birçok koya ev sahipliği yapıyor.

Muazzam bir görüntü oluşturan bu koyların her birinde denize girilebiliyor. Şile ilçe merkezi ile arasında 17 kilometre mesafe bulunan Akçakese Halk Plajı ve çevresinde kamp yapmak için uygun alanlar mevcut. Plajda, şezlong, şemsiye, duş, tuvalet, gözetleme kulesi, cankurtaran ve soyunma kabini gibi hizmetler bulunuyor.

  • Adres: Akçakese, 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

*Doğal Güzellikler

– Mesire Alanları

15. Serintepe Piknik Alanı

Serintepe Piknik Alanı

Burası Neresi? Şile’de Vasiyet mevkiinde yer alan Serintepe Piknik Alanı, çam ağaçlarıyla kaplı 60 dönümlük bir arazi üzerine yayılan bir tesistir. Huzurlu bir aile ortamı isteyenler için oldukça ideal olan tesis, şehrin gürültüsünden ve boğucu atmosferinden uzaklaşmak için fazlasıyla iyi bir fırsat! Tesis içerisinde kahvaltı salonundan, dinlence ve piknik alanına, otoparktan, çocuk oyun alanlarına kadar birçok hizmet alanı bulunuyor. Dolayısıyla Serintepe Piknik Alanı’nın Şile’de çocuklu aileler için de oldukça uygun bir yer olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Neden Gitmeliyim? Serintepe Piknik Alanı, Şile Plajı’nı tepeden gören konumuyla muazzam bir manzaraya ev sahipliği yapıyor. Denize nazır bir ortamda, doğayla iç içe vakit geçirebileceğiniz tesiste, birbirinden eğlenceli etkinliklere de denk gelebilirsiniz. Zira epeyce geniş bir alana yayılan Serintepe’de kır düğünlerinden, sünnetlere, mezuniyet törenlerinden, yemekli organizasyonlara, iftar programlarından, konsept partilerine kadar pek çok organizasyon düzenleniyor. Serintepe Piknik Alanı’nda iştahınızı kabartacak et – mangal keyfi sizleri bekliyor! Ayrıca tesiste açık otopark alanı bulunuyor. Otopark ücreti ise 20 TL.

– Göller

16. Saklıgöl

şile saklıgöl

Burası Neresi? İstanbul’da saklı bir cennet arıyorsanız, şüphesiz sizin için en doğru adreslerden biri de Saklıgöl… Saklıgöl, doğayla içi içe olması, mis gibi havası ve yemyeşil tabiatıyla İstanbul’da hafta sonları kaçış noktalarından biridir. Şile’nin Karamandere Köyü’nde yer alan Saklıgöl, yapay bir baraj gölüdür. Göl etrafında ahşap balkonlarıyla doğayla hoş bir uyum sağlamış restoran bulunmaktadır. Göl etrafında bulunan tesislerde kahvaltı, mangal ve piknik gibi hizmetler verilmektedir. Ayrıca göl çevresinde, civar köylerde yaşayan kadınların kendi elleriyle açtıkları gözlemelerin tadına bakmanızı öneririm.

Neden Gitmeliyim? Yemyeşil ormanın içinde bir göl… Fotoğraflarına bakarken bile huzur doluyor insan adeta bir kartpostal. Ormanın içinde, şehrin karmaşasından uzakta rüya gibi bir gün geçirebilirsiniz burada. Saklıgöl’ün etrafında birçok işletme var, kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği alternatifler bulabilmeniz mümkün. Saklıgöl’ün çevresinde çekileceğiniz bütün fotoğraflar çok güzel çıkacak bu da bonusu. Şile’ye sadece saklı göle gitmek için bile gelebilirsiniz.

  • Adres: Karamandere Mahallesi, 34980 Şile/İstanbul
  • Tel: (0216) 731 21 69
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 23.00 *Tüm hafta açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Şelaleler

17. Değirmençayırı Şelalesi

Değirmençayırı Şelalesi

Burası Neresi? Değirmençayırı Şelalesi, Şile ile Kocaeli’nin Gebze ilçesi arasında, Değirmençayırı Köyü’nün güneybatısında bulunan bir doğa harikasıdır. Şile ile arasında 33 kilometre mesafe bulunan şelale, kendine has manzarasıyla özelikle yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Değirmen Şelalesi’nin hemen yakınında Hacıllı Şelalesi ve Şakrak Şelalesi gibi yine birbirinden güzel doğal yerler bulunmaktadır.

Gelmişken buraları da görmenizi, şelale çevresinde güzel bir doğa yürüyüşü yapmanızı tavsiye ederim. Dolayısıyla Şile gezilecek yerler listesine sizler de Değirmençayırı Şelalesi’ni kesinlikle eklemelisiniz. Şelaleyi görmek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok! Dilerseniz şelale çevresinde uygun bir alan bularak kamp kurabilirsiniz.

  • Adres: Değirmençayırı, 34983 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: Tüm hafta boyunca 24 saat açık.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Tabiat Parkları

18. Darlık Barajı

Darlık Barajı

Burası Neresi? Türkiye’deki en güzel kamp alanları arasında gösterebileceğimiz Darlık Barajı, İstanbul-Şile yolu üzerinde bulunuyor. Darlık Barajı, Yemyeşil tabiatı ve mis gibi doğal atmosferiyle hem şehirden uzaklaşmak hem de huzurlu bir hafta sonu geçirmek isteyenler için harika bir alternatif. İstanbul içme suyunu büyük ölçüde karşılayan baraj, 1986 ile 1988 yılları arasında, Darlık Deresi üzerinde kurulmuştur.

Neden Gitmeliyim? Tamamıyla el değmemiş bir doğaya sahip olan barajda yapılan en popüler aktivite şüphesiz kamp oluyor. Bunun dışında olta balıkçılığı, piknik, doğa yürüyüşü, yoga, meditasyon, bisiklet, ATV ile off-road gibi etkinlikler de baraj çevresinde yapılabiliyor. Fakat Darlık Barajı’nda market, duşa kabin, WC, içme suyu, elektrik, konaklama yeri ve internet gibi imkanlar mevcut değil. İstanbul ile arasında 65-70 kilometre mesafe bulunan Darlık Barajı’na muhteşem manzaraya sahip olan dümdüz rüya gibi bir yol üzerinden ulaşılıyor. Dilerseniz otobüsle veya özel aracınızla ya da motosikletinizle bu harika manzara eşliğinde dinlendirici bir yolculuk geçirebilirsiniz.

  • Adres: Darlık Barajı, Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: Tüm hafta boyunca 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Avcıkoru Tabiat Parkı

Avcıkoru Tabiat Parkı

Burası Neresi? Şile, D.020 karayolu üzerinde, Ömerli Barajı’nın kuzeyinde yer alan Avcıkoru Tabiat Parkı, doğa içinde ağaçlarla süslenmiş muazzam bir parktır. Bundan dolayı 2011 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı statüsüne alınmıştır. 649 hektarlık oldukça geniş bir alana yayılan Avcıkoru, kır kahvesi, büfe ve çocuk oyun alan, yürüyüş parkurları, Survivor parkurları, çocuklar için şişme oyun parkları, piknik ve dinlence alanlarından oluşmaktadır. Velhasıl çocuklu aileler için de biçilmiş kaftan olan bu park Şile gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmelidir.

Neden Gitmeliyim? Avcıkoru Tabiat Parkı’na gitmelisiniz çünkü burada harika bir gün geçirebilirsiniz. Çocuklarınızla keyifli bir piknik yapabilir, doğada huzurlu bir yürüyüşe çıkabilir, oyun alanlarında eğlenceli anlar yaşayabilir, şehrin hengamesinden uzak, kafanızı dinleyebilirsiniz. Alemdağ – Şile yolunun hemen solunda yer alan Avcıkoru Tabiat Parkı’na özel aracınızla daha hızlı ve daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

20. Hacıllı Köyü ve Şelalesi Kamp Alanı

Hacıllı Köyü ve Şelalesi Kamp Alanı

Burası Neresi? İstanbul’a yakın kamp alanları listesinde ilk sıralara yerleştirebileceğimiz Hacıllı Köyü ve Şelalesi Kamp Alanı, şehir merkezinin yaklaşık 100 kilometre kuzeydoğusunda, Şile’nin Hacıllı Köyü’nde yer alıyor. Kamp alanı, bir nehrin iki yakasına konuşlanmış şekilde olup; hemen her nokta kamp için uygun. Kamp yapmadan evvel ‘‘Muhtarlığa bildirmeniz gerekiyor’’ tabelası karşınıza çıkıyor. Bildirmeyenler de oluyor tabi. Kamp alanında market, restoran, elektrik, konaklama yeri, Wc gibi imkanlar bulunmadığı için tüm ihtiyaçlarını Hacıllı Köyü’nden karşılamanız gerekiyor. Köy çok yakın olduğu için sorun olmayacaktır. Güvenlik açısından endişeye gerek kalmıyor.

Zira Hacıllı Köyü ve Şelalesi Kamp Alanı’nın oldukça güvenli bir bölge olduğunu söyleyebilirim. Bunun yanı sıra Hacıllı Şelalesi’ne ulaşmak için 1,5 kilometrelik bir yürüyüş parkuru karşınıza çıkıyor. Bu patikanın sonunda harika bir şelaleyle karşılıyorsunuz. Hacıllı Şelalesi’nin hemen üstünde bir şelale daha bulunuyor. Bu şelaleye tırmanıp çıktığınızda karşınıza Gürlek Mağarası çıkıyor. Kolay ulaşılabilen bir mağara olmamakla birlikte mağaranın dibinde su birikintisi ve bir yığın yarasa sizleri bekliyor olacak. Dolayısıyla yanınıza bir el feneri veya kafa lambası gibi bir şey almalısınız.

Lakin yine de 241 metre uzunluğundaki bu Gürlek Mağarası’nın epey ilgi çekici olduğunu söyleyebilirim. Zira uzun bir geçmişe sahip olan mağaranın Bizans askerleri tarafından Hristiyanlığın yayılma döneminde yakaladıkları misyonerleri hapsettikleri yer olarak kullanıldığı biliniyor. Hacıllı Kamp Alanı’nda yapabileceğiniz bir dizi aktivite bulunuyor.

Kaçırmayın! Dilerseniz Hacıllı Şelalesi’nde yüzebilir, kaya tırmanışı yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, bisiklet sürebilir, birbirinden renkli fotoğraflar çekebilir kısacası harika bir doğa deneyimi yaşayabilirsiniz. Hacıllı Köyü’ne ulaşmak için özel araç ile seyahat etmeniz daha mantıklı olacaktır. Aksi takdirde epey zorlanabilirsiniz.

  • Adres: Hacıllı, 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

21. Onbir Göller Vadisi

Onbir Göller Vadisi

Burası Neresi? Birbiri ardına irili ufaklı on bir gölden oluşan Onbir Göller Vadisi, Şile’nin Hacıllı Köyü’nde yer alıyor. Henüz tam anlamıyla keşfedilmediği için bakir güzelliğini koruyan vadide doğa yürüyüşü yapmak biraz zor olabiliyor. Zira engebeli bir araziye sahip olan vadide, yürüyüş için kayalardan kayalara atlamanız gibi atraksiyonlu hareketler yapmanız gerekiyor. Dolayısıyla Onbir Göller Vadisi’nin, çocuklu ailelerden ziyade, maceraperest doğa severlere hitap ettiğini söyleyebilirim. Maceraperestler, Onbir Göller Vadisi’ni İstanbul gezilecek yerler çapında da düşünüp, listelerine ekleyebilirler.

  • Adres: Hacıllı, 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Mağaralar

22. Gürlek Mağarası

Gürlek Mağarası

Burası Neresi? Yukarıda bahsettiğim Hacıllı Köyü Kamp Alanı’nı bölgesinde yer alan Gürlek Mağarası, ulaşımı zor olsa da oldukça ilgi çekici bir mağaradır. Hacıllı Köyü öğretmeni Osman Yardımcı tarafından 1985 yılında keşfedilen mağaranın, Hristiyanlığın yayılma döneminde Bizans askerleri tarafından yakalanan misyonerlerin hapsedildiği yer olarak biliniyor. Velhasıl Osman Yardımcı tarafında keşfedildikten sonra, İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından inceleme altına alınan Gürlek Mağarası’nda yapılan kazı çalışmaları sonucu iskelet kalıntılarına ve çanak, kap gibi şeyler bulunmuştur.

Gürlek Mağarası 241 metre uzunluğa sahiptir. Mağara zemininde su birikintileri bulunmakla birlikte yarasalarla karşılaşma olasılığınız da oldukça fazla. Bundan dolayı yanınıza evvela bir kafa lambası almanızı ve kaygan olmayan bir ayakkabı giymenizi öneriyorum. Ve mağarayı mutlaka ekip halinde ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Zira mağaraya Hacıllı Şelalesi’nin yukarısından tırmanarak ulaşılabiliyor.

  • Adres: Hacıllı, 34980 Şile/İstanbul
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Şile’de gezebileceğiniz daha pek çok mağara bulunuyor. Mağaralarla ilgili fazla bir bilgi bulunmamakla birlikte hepsinin birer doğa harikası olduğunu söyleyebilirim. Şile’deki mağaralar: Ocaklıada Mağarası, Tersane Mağarası, Feneraltı Mağarası, Akşam Güneşi Mağarası, Tavanlı Mağaraları vs.

*Çocukla Gezilecek Yerler

– Tema Parkları

23. İncekum Macerapark

İncekum Macerapark

Burası Neresi? İncekum Macerapark, Şile’de çocukla gezilecek yerler denildiğinde gösterilecek en güzel rotalardan biridir. Şile’de uçsuz bucaksız Karadeniz’in masmavi suları ile yemyeşil bir doğa arasında kurulmuş olan parkta, kamp alanlarından, piknik alanlarına, trekking ve oyun parkurlarından, basketbol – voleybol sahalarına ve paintball gibi aktivite alanlarına kadar birbirinden eğlenceli birçok bölüm bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Farklı zorluklarda 49 adet parkurdan oluşan parkta, okçuluk, tırmanış, ip parkurları, at biniciliği, paintball, ATV ve motor safarisi gibi aklınıza gelebilecek pek çok etkinlik gerçekleştirilebiliyor. Özellikle çocukların gelişimine büyük katkı sağlayan hem eğlenceli hem de eğitici oyun alanlarıyla İncekum Macerapark, çocuklu aileler tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Ayrıca İncekum Macerapark, Türkiye’nin en uzun macera parkı olma ayrıcalığına sahip!

Ziyaretçileri için her türlü imkanı sunan parkta, hafta sonu serpme kahvaltı ile harika bir lezzet deneyimi yaşayacağınız bir restoran-kafe bulunuyor. Serpme kahvaltı kişi başı 50 TL civarında ücretlendiriliyor. Bunun yanı sıra İncekum’da, geyik ve lama gibi hayvanların yer aldığı küçük bir hayvanat bahçesi de sizleri bekliyor olacak. Parkta kamp kuracaksanız bir gecelik konaklama için 70 TL ücret ödemek gerekiyor. Fiyat listesi ise şu şekilde:

  • 4 Adet Parkur + Sucuk / Köfte Ekmek + İçecek kişi başı 75 TL
  • 3 Adet Parkur + Sucuk / Köfte Ekmek + İçecek kişi başı 65 TL
  • 2 Adet Parkur + Sucuk / Köfte Ekmek + İçecek kişi başı 50 TL
  • 1 Adet Parkur + Sucuk / Köfte Ekmek + İçecek kişi başı 35 TL
  • 4 Adet Parkur + Tabak Kahvaltı kişi başı 75 TL
  • 3 Adet Parkur + Tabak Kahvaltı kişi başı 65 TL
  • 2 Adet Parkur + Tabak Kahvaltı kişi başı 50 TL
  • 1 Adet Parkur + Tabak Kahvaltı kişi başı 35 TL
  • Adres: Karakiraz, 34983 Şile/İstanbul
  • Tel: 0533 917 34 36
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 20.00 *Tüm hafta açık
  • Yol tarifi al >

*Tarihi Yerler

Şile’nin tarihi yerleriyle ilgili en doğru ve en gerekli bilgiyi Şile’nin Tarihi Yerleri | 11 Güzel Rota başlıklı yazımızı okuyabilir, gezinizi daha net bir şekilde planlayabilirsiniz.

*Yakınında Gezilecek Yerler

– Tatil Yerleri

24. Ağva

Ağva

Burası Neresi? Şile’ye bağlı bir tatil beldesi olan Ağva, ilçe merkezinin yaklaşık 33,3 kilometre doğusunda, Karadeniz kıyısında yer alıyor. Ağva, kelime olarak Latincede ‘‘İki dere arasına kurulmuş köy’’ anlamına geliyor. Adı üstünde Ağva, Göksu ve Yeşilçay dereleri arasında bulunuyor. Kuruluşu Hititler dönemine dayanan Ağva, tarihi ve kültürel zenginliği ve cennet gibi yemyeşil tabiatıyla turizm sektörünün gözdeleri arasında yer alıyor. Tabi İstanbul’a yakın olması da bunda bir etken. Yaz sezonunun açılmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği Ağva, hem bir yaz tatili merkezi hem de kamp, piknik, trekking gibi aktivitelere uygun ortamıyla hafta sonu kaçış noktası olarak oldukça popüler!

Neden Gitmeliyim? Ağva, Kilimli ve Kadırga koyları gibi doğal koylarıyla yazın denize girmek için bir dizi alternatife sahip. Bunun yanı sıra Ağva’da gezilecek pek çok turistik yer de bulunuyor. Buralara kadar gelmişken başta Kilimli Koyu ve Kadırga Koyu olmak üzere; Hisar Tepe Kale Kalıntısı, Sungurlu Dağ Değirmeni, Gelin Kayası, ağlayan Kaya, Kabaköz Köyü Çeşmesi gibi yerleri mutlaka görmelisiniz. Şile’den ortalama 30 dakikada Ağva’ya ulaşabilirsiniz. Ağva ulaşımı ile ilgili daha fazla bilgi almak için Şile’ye Nasıl Gidilir? Otobüs Bileti Fiyatları ve Seferler başlıklı yazımızı okumanız yeterli!

Kaçırmayın! Ağva, İstanbul’da pazar kahvaltılarının popüler adreslerinden biri. Zira her hafta sonu istinasız onlarca insan bu şirin beldeye gelip, doğa içinde köy kahvaltısı yapmayı tercih ediyor. Talep yoğun olunca da Ağva’da birbirinden kaliteli restoranlar ardı ardına sıralanıyor. Demem o ki kahvaltı yapmadan dönmeyin!

25. Kerpe

kocaeli kerpe

Burası Neresi? Kocaeli’nin en popüler sayfiye alanlarından biri olan Kerpe, aynı zamanda İstanbul, Sakarya ve Bursa’ya yakın tatil yerlerinden biridir. Bu özelliğiyle yazın ne kadar turist çektiğini tahmin edebiliyorsunuzdur. Kerpe, genelde şehirden fazla uzaklaşamayanlar iki üç günlük kısa bir tatil için ideal adrestir. Zira Kocaeli Kandıra ilçesine bağlı olan bu şirin tatil beldesi ile İstanbul arasında 167 kilometre; Şile ile arasında ise yaklaşık 90 kilometre mesafe bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Yukarıda da belirttiğim gibi şehirden fazla uzaklaşamıyorum ama kısa bir tatil yapıp bir süre şehrin gürültüsünden kurtulmak istiyorum diyorsanız Kerpe tam size göre. Kerpe’deki plajlarda denize girebilir, kumsalın ve güneşin keyfini gönlünüzce sürebilirsiniz.

26. Kefken

Kefken

Burası Neresi? Kefken, Kerpe gibi Kocaeli, Kandıra’da bulunan bir tatil beldesidir. İstanbul’a yakınlığı dolayısıyla, şehirden fazla uzaklaşamayıp, yakın yerler arayanlar için yaz sezonu boyunca, denize girip güneşlenmek için idealdir. Halka açık plajları, tertemiz denizi ve kumsalıyla oldukça ünlü bir tatil beldesi olan Kefken, Şile’ye yakın tatil yerleri listesine muhakkak eklenmelidir. Şile ile arasında 90 kilometre mesafe bulunan Kefken’e ulaşmak için Şile-Ağva güzergahını takip edip, Kandıra üzerinden devam edebilirsiniz. Dilerseniz Kefken’de kamp kurup konaklayabilir, doğayla iç içe dinlendirici bir hafta sonu geçirebilirsiniz.

27. Kilyos

Kilyos

Burası Neresi? Resmi adı Kumköy olan Kilyos, İstanbul Avrupa yakasında bulunan Sarıyer ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. Batı Karadeniz kıyısında konumlanan Kilyos, özellikle İstanbullular için yaz aylarının gözde rotalarından biridir. Şile’ye de oldukça yakındır. Şile ile arasında 69 – 70 kilometre mesafe bulunan Kilyos’a ortalama 1 saate ulaşabilmektedir. O halde Kilyos, Şile’ye yakın tatil yerleri listesine hemen eklensin!

Neden Gitmeliyim? Tarihi çınar ağacı, kalesi, plajları derken Kilyos’ta yapılacak pek çok şey var. İstanbul’un dibinde yarım saat mesafede konumlanan beldede, deniz, kum ve güneş üçlüsünün keyfini çıkarabileceğiniz gibi ünü dünyaya yayılmış birbirinden eğlenceli festivallere katılma şansı elde edebilirsiniz. Bu arada, Kilyos’ta Karadeniz mutfağının en leziz yemeklerini tatmak mümkün! Rize mutfağı ve Trabzon mutfağına dair muhlamasından sütlacına birçok lezzetli yemek sizleri bekliyor.

*Yapmadan Dönme

– Günübirlik Turlar

– Konaklamalı Turlar

– Hafta Sonu Turları

*Gece Hayatı

Şile gece hayatı

Şile’nin eğlencesi bol gece hayatını en iyi şekilde öğrenebilmek için Birbirinden Eğlenceli 21 Mekanla Şile Gece Hayatı başlıklı yazımızı okuyabilir, istediğiniz türden eğlenceyi nerede bulabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

*Alışveriş

Şile’de alışveriş için alternatif ve seçeneklerinizi öğrenebileceğiniz alışveriş rehberi yazımız sizler için hazırlanıyor beklemede kalın!

*Şehir içi Ulaşım

Şile küçük bir ilçe olduğu için hemen her yere yürüyerek ulaşmak mümkün. Lakin Ağva gibi uzak belde ve köylere ulaşımda minibüs, taksi veya özel araç gibi alternatifleri kullanmak gerekiyor. Dolayısıyla çok fazla alternatif bulunmamakla birlikte, Şile’deki plajlara, koylara ve Şile Feneri, Şile Kalesi gibi turistik noktalara yürüyerek ulaşılabiliyor. ”İstanbul’dan Şile’ye nasıl gidebilirim?” diye merak ediyorsanız Şile’ye Nasıl Gidilir? Otobüs Bileti Fiyatları ve Seferler başlıklı içeriğimizde en doğru cevabı bulabilirsiniz.

“Şile Gezilecek Yerler Listesi | 27 Farklı Turistik Nokta” üzerine 2 yorum

  1. Merhaba,tanıtımlarınızda Şile’nin meşhur köy/yöresel pazarından hiç bahsedilmemiş veya ben göremedim.Gün ve lokasyon paylaşılırsa iyi olur düşüncesindeyim,
    Kolay gelsin.

    Yanıtla
    • Merhabalar Tekin Bey, yorumunuz ve katkınız için teşekkür ederim. Şile köy pazarından, Şile Alışveriş Rehberi başlıklı içeriğimizde yer vereceğimiz için burada ayrıca değinmedik. Alışveriş rehberimiz de çok yakında yayınlanacak.

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin