Sakarya

Sakarya’da Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 85 Yer (Detaylı)

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Marmara Bölgesi’nin Çatalca-Kocaeli bölümünde yer alan Sakarya, Türkiye’nin en kalabalık yirmi ikinci şehridir. Kuzeyde Karadeniz, batı da Kocaeli ve Bursa, doğuda Düzce, güneyde ise Bolu ve Bilecik ile komşu olan şehir, 2018 yılının verilerine göre yaklaşık 1 milyon nüfusa sahiptir. Türkiye’nin en uzun üçüncü nehri olan Sakarya Nehri kıyısına kurulan şehir, geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Coğrafi konumu sebebiyle, tarih boyunca oldukça önemli bir yerleşim yeri olan Sakarya, aynı zamanda konumu nedeniyle de sürekli olarak İstanbulAnkara arası seyahat edenlerin uğrak noktası olmuştur. Sakarya’da gezilecek yerler listesinde; gölleri, yaylaları, parkları, nehirleri ve diğer tüm güzellikleri bir arada bulabilirsiniz.

Kaç Günde Gezilir; Sakarya’yı ortalama 2 günde gezebilmeniz mümkün. Eğer tabiat parklarını gezme ya da aquaparklarda eğlenme gibi bir planınız varsa Sakarya için 3 veya 4 günlük bir gezi planı yapmanız daha mantıklı olacaktır.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Sakarya’ya Temmuz ve Ağustos aylarında ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Hem deniz turizmi için hem de yayla şenlikleri için oldukça ideal bir zamandır.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için, ”Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Sakarya’ya Nasıl Gidilir?” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ne Yenir; Sakarya’nın meşhur yemekleri arasında; dımbıl çorbası, pekmezli ayva dolması, bal kabaklı ekmek, ıslama köftesi ve pırasalı börek yer alıyor. Dilerseniz, Sakarya’nın Yöresel Yemekleri adlı yazımı inceleyerek daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

*Sakarya’da Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1. Beşköprü (Justinianus Köprüsü)

Burası neresi? Sakarya’nın tarihi yapılarının başında gelen Beşköprü, bir diğer adıyla da bilinen Justinianus Köprüsü, Serdivan ilçesinin Beşköprü mevkiinde yer alıyor. Aynı zamanda Sakarya’nın simgesel yapılarından biri olan Beşköprü, bulunduğu konum sebebiyle daha çok Beşköprü olarak anılıyor. Bizans İmparatoru Justinianus tarafından, MS 558-560 yılları arasında yaptırılan köprü, günümüze kadar gelerek tarihi dokusunu korumayı başarmış. Sapanca Gölü’nün sularını Sakarya Nehri’ne boşaltan Çark Deresi üzerinde bulunan köprü, 365 uzunluğunda olup, 12 kemere sahiptir. Köprü, 1995 yılında taşıt trafiğine açılmış, aynı yıl içerisinde onarılmış ve daha sonra taşıt trafiğine kapatılmış.

2. Tarihi Çark

Burası neresi? 16. yüzyılın sonlarında inşa edildiği bilinen Tarihi Çark, Çark Deresi’nin hemen yanında bulunmaktadır. Osmanlı döneminde şehrin cami gibi halka açık noktalarının su ihtiyacının karşılanması için yaklaşık 200 yıl hizmet veren çark, daha sonra bir mesire alanı olarak değerlendirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Tarihi Çark, özellikle tarihe meraklı ziyaretçiler için Sakarya’nın önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Burada bulunan seyir noktası ise muhteşem panoramik manzaraları seyretmek ve fotoğraf çekmek için muhteşem bir yerdir. Dileyen ziyaretçiler aynı zamanda derede kano vb. sporları yaparak çok eğlenceli zamanlar geçirebilmektedir.

  • Adres: Mithatpaşa, 54100 Adapazarı/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

3. Vecihi Kapısı

Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Sakarya merkezden 17 kilometre mesafede bulunan Vecihi Kapısı, Sakarya’nın önemli simgesel ve tarihi yapılarından biridir. Osmanlı döneminden kalma bu etkileyici eserin Mimar Sinan tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Geçmişte Sakarya’nın İpek Yolu üzerinde olması nedeniyle inşa edilmiş olan yapı, zaman içinde yıprandığı için 1900’lü yıllarda birkaç defa aslına uygun olarak onarılmıştır.

Neden gitmeliyim? Hem mimarisi hem de tarihi önemi nedeniyle Vecihi Kapısı, Sakarya’da gezilecek yerler listesinde bulunması gereken bir noktadır.

-Cadde/Meydan ve Mahalleler

4. Çark Caddesi

Burası neresi? Adapazarı ilçe sınırında yer alan Çark Caddesi, alışveriş caddesi olarak biliniyor. Şehrin sembolü olan bu cadde, trafiğe kapalıdır ve neredeyse 24 saat boyunca canlı ve hareketlidir. Her iki tarafında da dükkan bulunan cadde içerisinde; otel, eğlence merkezleri, bar, restoran ve cafe gibi birçok hizmet yer alıyor. Kesinlikle Sakarya’da gezilecek yerler listenizde bu cadde bulunmalı ve hem yürüyüş yapmalı hem de doya doya alışveriş yapmalısınız!

5. Gölkent Mahallesi

Burası neresi? Birkaç köyün birleşmesiyle belde haline dönüşen Gölkent, 2014 yılında Ferizli ilçesine bağlı bir mahalle olmuştur. Akgöl ile Sakarya Nehri arasında, düzlük bir alana kurulu olan Gölkent, Ferizli’de en dikkat çeken yerlerin başında geliyor. Buraya geldiğinizde; Akgöl kıyılarında yürüyebilir ve güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz.

6. Kırkpınar Mahallesi

Burası neresi? Çerkezlerin kurdukları ilk yerleşim yeri olan Kırkpınar, yemyeşil bitki örtüsü ile adeta cennet gibi bir yerdir. Günümüzde nüfusu azalmış olsa da, Çerkez nüfusu hala baskın bir durumdadır. Turistlerin sıklıkla tercih ettiği yerlerden biri olan Kırkpınar Mahallesi, sokakları, yerel halkı, geniş bahçeli evleri, parkları ve zengin mutfağı ile sizlerin de ziyaretini bekliyor.

7. Bağdat Caddesi

Burası neresi? Kırkpınar Mahallesi’nin tam ortasından bulvar tadında bir Bağdat Caddesi yer alıyor. Üzerinde mekanların sıra sıra dizildiği Bağdat Caddesi, Kırkpınar’ın kalbidir desek, yanılmayız. Yaz aylarında, açık hava konserlerinin yapıldığı bu yere bayılacaksınız. Yemyeşil çimlere uzanarak, sevdiğiniz şarkılara eşlik etmek mi? Kulağa fazlasıyla hoş geliyor!

8. Yeni Mahalle

Burası neresi? Karasu ilçesinde yer alan Yeni Mahalle, Sakarya Nehri’nin Karadeniz ile birleştiği yerde konumlanıyor. Bu birleşme sayesinde muazzam bir görsel şölen sunan mahalle, en çok ziyaretçiyi alan yerdir.

Sakarya Kent Meydanı

Burası neresi? Şehrin buluşma noktalarından olan Sakarya Kent Meydanı, çeşitli mitinglere ve gösterilere ev sahipliği yapmaktadır. Meydanın altı ise kapalı otopark olarak değerlendirilmektedir. Özellikle Ramazan aylarında gerçekleştirilen Ramazan Ayı’na özel etkinlikler ile burası adeta bir panayır yerine dönmekte ve insanlar için cazip bir ziyaret noktası haline gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Arzu edenlerin piknik için değerlendirebileceği yeşil alanların bulundu meydanda, çocuklar için oyun alanları da bulunmaktadır ve insanların açık alanda zaman geçirmek için değerlendirebileceği keyifli yerlerden biridir.

  • Adres: Semerciler, Kudüs Cd. No:2, 54100 Adapazarı/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

9. Sapanca Sanat Sokağı

Burası neresi? Yerli halkın yanı sıra şehri ziyarete gelenler arasında da oldukça popüler olan Sapanca Sanat Sokağı, yıl içinde birçok farklı kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Sapanca Sanat Sokağı, aslında bir proje olarak doğmuştur. 100 farklı belediyenin ortaya çıkarmış olduğu 138 farklı proje yarışmış ve Sanat Sokağı projesi, kültürel anlamda ödüle layık görülen projelerden biri olmuştur.

Sokak boyunca bulunan hediyelik eşya dükkanlarından alışveriş yapabilir ve kafelerde dinlenebilirsiniz. Yöresel ürünlerin de sergilendiği Sanat Sokağı’na geldiğinizde bölge kadının üretmiş olduğu birbirinden güzel el işi çalışmalarını inceleyerek satın alma şansına da sahip olabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Sapanca Sanat Sokağı’na gelen ziyaretçiler çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklere katılabilecekleri gibi farklı atölye çalışmalarına katılarak Sakarya gezisini daha eğlenceli bir hale getirebilmektedir. Burası hem gündüz hem de akşam vakitlerinde canlılığını korumaktadır ve yürüyüş yapmak isteyenler için çok keyifli rotalardan biridir.

  • Adres: Rüstempaşa, 54600 Sapanca/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

10. Sakarya Müzesi (Atatürk Evi)

Burası neresi? Dönemin Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Baha Bey tarafından, 1910-1915 yılları arasında yaptırılan bina, zemin katla birlikte üç katlıdır. Sonraki yıllarda Atatürk’ün yakın arkadaşı ve milletvekili olan Hasan Cavit Bey tarafından satın alınan binada, 1922 yılında Atatürk, annesi ile birlikte üç gün konaklamış. 1967 yılında meydana gelen depremde hasar gören konak, 1983 yılında sivil mimarlık örneği olarak tescil edilmiş ve bakanlık tarafından kamulaştırılmış. Kamulaştırılan bina, dış görünümü aslına uygun bir şekilde, iç görünümü ise betonarme olarak tekrardan inşa edilmiş. Daha sonraki yıllarda ise bina, müze haline getirilmiş ve 1993 yılında hizmete açılmış.

Müzenin bölümleri; Sakarya sınırları içerisinde bulunan arkeolojik ve etnografik eserlerin toplanıp sergilendiği müzenin bahçesinde; Roma ve Bizans dönemlerine ait parçalar, mezar taşları, sunaklar, yazılı taşlar, ostotek, pişmiş toprak erzak küpü ve sütun kaideler yer alıyor. Müzenin sergi salonunda; yine Roma ve Bizans dönemlerine ait arkeolojik eserler, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait etnografik eserler sergileniyor. Arkeolojik eserler arasında; yassı el baltaları, pişmiş toprak kaplar, koku ve gözyaşı şişeleri, madeni ve cam eserler bulunuyor. Etnografik eserler arasında ise; Atatürk’ün kullandığı eşyalar, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait ateşli ve kesici silahlar, bakır kaplar, mühürler ve el işlemeleri bulunuyor.

  • Adres: Semerciler, Sait Faik Sk. No:36, 54100 Adapazarı/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.30
  • Telefon: 0264 277 36 68
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Deprem ve Kültür Müzesi

Burası neresi? Cumhuriyet Mahallesi Kavaklar Caddesi’nde yer alan Deprem ve kültür Müzesi, Adapazarı Belediyesi’ne bağlı bir müzedir. 450 metrekarelik bir kullanım alanına sahip olan müzede; sergi standları, kafeterya ve sinevizyon salonu bulunuyor. Müzede; Adapazarı’nda 1967 ve 1999 yılında gerçekleşen deprem öncesi ve sonrası fotoğraflar, suni deprem yaratan titreşimli elektronik stant, depremde yıkılan binaların yapım tekniğiyle ilgili inşaat malzemeleri, sismograf ve depremle alakalı birçok farklı unsur sergileniyor. Bölgenin birinci derece deprem kuşağında kalması ve deprem olgusunu sürekli sıcak tutabilmek adına 2004 yılında hizmete açılmıştır. Müzenin mimarisi ve iç düzenlemesi, fotoğraf, tablo ve resim gibi malzemelerin sergilenebileceği bir sanat galerisi şeklindedir.

  • Adres: Cumhuriyet, 54050 Adapazarı/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Ali Fuat Paşa Kuva-i Milliye Müzesi

Burası neresi? Geyve ilçesininin Ali Fuat Paşa beldesinde, Sakarya Nehri kenarında ve Merkez Camisi’nin arkasında yer alan bina, iki katlı bir yapıdır. Ali Fuat Paşa Belediyesi’ne ait olan yapı, ilk başlarda Belediye binası olarak kullanılmış. Daha sonra 1989 yılında Özel İdare Müdürlüğüne verilmiş ve düzenlemeler yapılarak müze haline getirilmiş. Müzenin ortasında bir salon, salonun her iki yanında da üçer oda olmak üzere toplam 6 oda yer alıyor.

Müzenin bölümleri; Zemin katı Kuvayı Milliye Müzesi olarak düzenlenen müzede, memur odası, kütüphane ve sergi salonları bulunuyor. Salonlarda; Kuvayı Milliye döneminde görev yapan şahsiyetlerin fotoğrafları, Amasya, Erzurum ve Sivas kongre metinleri, Atatürk’ün el yazısı ile yazılan 10.yıl Nutku fotokopileri, Kuvayı Milliye dönemine ait kronoloji, fotoğraflar ve haritalar sergileniyor. Birinci katı Ali Fuat Cebesoy Müzesi olarak düzenlenen kısımda; Ali Fuat Cebesoy’a ait giysiler, karyola, madalyalar, belgeler, fotoğraflar ve muharebe krokileri sergileniyor. Müzede toplamda 26 etnografik ve 47 arşiv vesikası olmak üzere 73 eser bulunuyor.

  • Adres: Alifuatpaşa Beldesi Camii Kebir Mah. Park Sk. No:4 Geyve /Sakarya
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 16.30
  • Telefon: 0 264 516 05 32
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Plajlar

13. Karasu Plajı

Burası neresi? Sakarya merkeze 55 km mesafede bulunan Karasu Plajı, 15 kilometrelik uzunluğuna sahip olup, Türkiye’nin en uzun ikinci plajıdır. İstanbul’a da oldukça yakın bir mesafede bulunduğu için, özellikle yaz aylarında, sürekli olarak tercih ediliyor. Hafta sonu kaçamak yapmak adına sık sık ziyaret edilen bir yer olan plaj, Karadeniz kıyısı olduğu için her zaman yüksek dalgalara sahiptir. Ancak yine de güzelliğinden eser vermez ve her daim tıklım tıklım doludur. Hem yerel halk hem de yerli-yabancı birçok turist tarafından akın edilen plajda, jet ski gibi aktivite yapma imkanı da bulabilirsiniz. Ayrıca plajın kumlarının romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği de biliniyor.

  • Adres: Yalı Mahallesi 187/1 Doğu Karadeniz Kümeevleri, 54500 Karasu/Sakarya
  • Telefon: 0264 718 12 00
  • Yol tarifi al >

-Kaplıcalar

14. Kuzuluk Kaplıcaları

Burası neresi? Akyazı ilçesinde yer alan Kuzuluk Kaplıcaları, bir yeraltı su kaynağıdır. İstanbul’da yaşayanların da sık sık tercih ettiği bir yer olan Kuzuluk Kaplıcaları, yaz-kış demeden herkesin gidebileceği bir rotadır. Kaplıcaların çevresindeki işletmelerden yararlanabilir, aynı zamanda konaklayabilir ve su kaynağından faydalanabilirsiniz. Streslerden arınmak, kafa dinlemek, kendinizi ve vücudunuzu dinlendirmek ve çeşitli hastalıklarınızı tedavi etmek için kesinlikle buraya gelmelisiniz!

Neden gitmeliyim? Kaplıcanın suyu banyo kürü olarak kullandığında; astım, bronşit ve alerjik üst solunum yolu enfeksiyonlarına, egzama ve akne gibi cilt hastalıklarına, yumuşak doku romatizmalarına, kireçlenmelere, ortopedik travmalar gibi rahatasızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarında banyo ve iklim kürleri, mide, bağırsak, metabolizma sorunları için içme kürü, şifalı çamur ve banyo kürü tavsiye ediliyor. Ayrıca kadın ve doğum hastalıklarında da banyo kürünün kullanıldığını söyleyelim. Tüm bunların dışında, felç gibi durumlara, kronik bel ağrısına ve spor yaralanmalarına da iyi geldiği biliniyor.

-Diğer

15. Taraklı Evleri

Burası neresi? Taraklı ilçesine bağlı Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarı’nın yamaçlarındaki vadide bulunan Taraklı Evleri, Osmanlı mimarisinden kalma olup, 300 yıllık tarihi bir geçmişe sahiptir. Ahşap ve üç kattan oluşan bu evler, hem Osmanlı mimarisi hem de yöreye has mimarisi ile resmen göz dolduruyor. Ayrıca Taraklı ilçesinden geçen dere ise, bu bölgeye ayrı bir hava katıyor. Sakarya geziniz sırasında, mutlaka Taraklı Evleri’ni ziyaret etmeli ve Osmanlı’nın tarihi dokusunu yakından hissetmelisiniz.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alan ve Parklar

16. Gölbaşı Park

Burası neresi? Arifiye ilçe sınırlarında yer alan Gölbaşı Park, Sapanca Gölü’nün doğu kıyısında bulunuyor. Sakarya’nın en güzel parkı ve yeşil alanlarından biri olan Gölbaşı Park, eşsiz manzarası ile oldukça rağbet görüyor. Parkın içerisinde; yürüyüş parkurları, sosyal tesisler, çocuk parkı, büfe, restoran, kır düğün salonu, mescit, tuvalet, piknik ve spor alanları yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Açıldığı ilk günden beri Sakarya halkı tarafından sık sık tercih edilen park, özellikle hafta sonları, oldukça kalabalık oluyor. Mangal ocaklarının ve piknik masalarının bol olduğu bir mekan olan parka, piknik yapmak için gelebilir ve harika zaman geçirebilirsiniz. Parkın doğal güzelliğini yakından görmek ve kafa dinlemek için kesinlikle erken saatlerde gelmenizde fayda var.

  • Adres: Arifbey, Göl Yolu, 54580 Arifiye/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Yol tarifi al >

17. İstanbuldere

Burası neresi? Sapanca ilçesindeki İstanbuldere, Sakarya’nın en popüler parkları arasında bulunmaktadır. Çam ormanlarıyla çevrili bir ortam sunan park alanı, insanların aileleriyle ve sevdikleriyle gelerek hoş vakit geçirebileceği önemli bir noktadır. İstanbuldere’ye İstanbul’dan özellikle hafta sonları çok fazla ziyaretçi gelmektedir ve İstanbul’dan parkın olduğu konum yaklaşık 2 saatlik bir uzaklıktadır. Sakarya şehir merkezi ise buradan yalnızca 30 dakika sürmektedir.

Neden gitmeliyim? Bol oksijenli havası ile sizi kendinizden geçirtecek olan İstanbuldere’ya geldiğinizde buradaki lokantalarda zaman geçirebilir ve bölgeye özgü lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Burası aynı zamanda yakınlarda bulunan balık çiftliklerinde yetiştirilen lezzetli balıkları tatmak isteyenler tarafından da sıklıkla ziyaret edilmektedir.

18. Arifiye Gölya Tabiat Parkı

Burası neresi? Sakarya Nehri’nin kıyısında konumlanmış olan Arifiye Gölya Tabiat Parkı, 350 dönümlük dev bir alana yayılmış durumdadır ve Sakarya’nın en önemli dinlenme duraklarından biridir. Tabiat parkının Sakarya şehir merkezine uzaklığı sadece 7 kilometredir. Parkın olduğu nokta, yaz aylarındaki serin havasıyla özellikle sıcaktan bunalanlar için Sakarya’daki önemli kaçış rotalarından biri olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Gölya Tabiat Parkı çok geniş bir alana sahiptir ve burası için en az yarım günlük bir zaman dilimi ayırmanız gerekiyor. Buraya geldiğinizde huzur dolu 2 kilometreden uzun yürüyüş parkularında yürüyebilir, bisiklete binebilir ve piknik yaparak çok keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

  • Adres: Karaaptiler, 54580 Arifiye/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.30-22.00, Cumartesi-Pazar 08.30-23.00
  • Yol tarifi al >

19. Kent Park

Burası neresi? Adapazarı ilçe sınırlarında yer alan Kent Park, Eski Zirai Donatım Kurumu Fabrikası arazisinin yeşil alana dönüştürülmesi ile oluşmuş. Yerel halkın şehir yaşamından uzaklaşıp, biraz olsun huzur bulmak adına geldikleri bir yer olan park, 160 bin metrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor. Yaklaşık 4 bin 500 metre karelik yürüyüş alanına sahip olan Kent Park’ta, doğal ortam ve ağaçlar korunarak tüm yüzey çimlendirilmiş. Parkın yanında yer alan Çark Deresi’nin sunduğu harika görüntü ile neredeyse her mevsim yemyeşil bir parktır burası.

Neden gitmeliyim? Aynı zamanda parkın tam ortasında bir gölet, göletin üzerinde ise adacıklar bulunuyor. Bu adacıklara ulaşmak için iki köprü inşa edilmiş. Adacıklardaki ağaç gölgeleriyle, serin ve huzurlu dakikalar geçireceğiniz bir gerçek. Spor yapmak için farklı bölümleri bulunan parkta, tenis kortu, kapalı yüzme havuzu, büfe ve kıl çadır yer alıyor. Konser organizasyonları olmak üzere daha pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan parkta, güzel manzara eşliğinde dinlenebilir ve lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Dahası gölette denizi bisikleti ile bir gezintiye çıkabilirsiniz. Mutlaka Sakarya gezilecek yerler listesinde bu parka yer vermelisiniz!

  • Adres: Mithatpaşa Mah., Eski Zirai Donatım Kurumu Bahçesi, 54100 Adapazarı/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Telefon: 0264 273 19 81
  • Yol tarifi al >

20. Korucuk Park

Burası neresi? 40 dönümlük bir alanda kurulu olan Korucuk Park, Sakarya merkezinde kalabalıktan ve gürültüden uzaklaşabileceğiniz, huzur dolu bir iklim sunan yerlerden biridir. Park, Korucuk Mahallesi içinde, deniz seviyesinden 200 metre yükseklikte mahallenin en tepesinde kurulmuştur.

Neden gitmeliyim? Park alanı içinde mesire yerlerinin yanı sıra kafeterya, spor alanları, yürüyüş yolları gibi birçok imkan sunulmaktadr. Hem temiz hava almak hem de keyifli vakit geçirmek için Korucuk Park, Sakarya’da ulaşabileceğiniz en kolay noktaların başında gelmektedir ve buraya ulaşmak için şahsi aracınızı kullanabileceğiniz gibi toplu taşıma imkanlarından da faydalanabilirsiniz.

  • Adres: Korucuk, 54290 Adapazarı/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-00.00
  • Yol tarifi al >

21. Orman Park

Burası neresi? Dişbudak ağaçlarıyla kaplı doğal bir yer olan Orman Park, 2006 yılında hizmete açılmış. Şehrin içinde orman keyfi sunan bu yer, 18 dönümlük bir alana sahiptir. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Belpaş tarafından işletilen parkta, otopark, restoran ve kafeterya gibi ihtiyacınız olan hizmetler yer alıyor. Modern mimarisi ve doğal güzelliği ile oldukça huzurlu bir atmosfer yaratan Orman Park’ta, ağaçların altında dinlenmek ve köy kahvaltısı yapmak bir başka…

  • Adres: Adnan Menderes Cd. Orman İşletmesi Yanı, 54100
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00
  • Telefon: 0264 291 08 78
  • Yol tarifi al >

22. Sakarya Park

Burası neresi? Adapazarı ilçe sınırlarında yer alan Sakarya Park, 2014 yılında hizmete açılmış. 120 dönümlük sosyal bir tesis olan parkın içerisinde; yürüyüş yolları, dinlenme, oyun ve spor alanları, seyir terası ve Necip Fazıl Anıtı yer alıyor. Yerel halk tarafından sık sık tercih edilen bir park, şehrin en gözde yerlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda yürüyüş yapmak ve dinlenmek için de en ideal yerlerden biridir.

  • Adres: Yeni Cami, Sakarya Cd. No:40, 54100 Adapazarı/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00
  • Yol tarifi al >

23. Selman Dede Mesire Alanı ve Hayvanat Bahçesi

Görsel Kaynak: vikipedi

Burası neresi? Hayvanat bahçesi kısmı çok da iç açıcı olmayan bu doğal bölge, piknik yapmak için ise ziyaretçilerin beklentilerini karşılamayı başarıyor. Yakın zamanda hayvanat bahçesi kısmı da kaldırılmıştır. Bununla birlikte özellikle çocuklu aileler için burasının Sakarya’daki ziyaret edilebilecek yerler arasında bulunduğunu söyleyebiliriz. Alan içerisinde namaz kılmak için mescit, tuvalet ve ufak tefek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir market de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Şehrin karmaşasından uzaklaşıp biraz doğa içinde kafa dinlemek istiyorsanız Selman Dede Mesire Alanı, her ne kadar eski şaşalı günlerinden uzak olsa da, Sakarya gezi planınıza mutlaka dahil etmeniz gereken yerlerden biridir.

  • Adres: Nuriye, 54300 Hendek/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Telefon: (0264) 614 61 52
  • Yol tarifi al >

24. İl Ormanı Mesire Alanı

Burası neresi? Adapazarı-Sapanca yolu üzerinde yer alan İl Ormanı Mesire Alanı, 1983 yılında tesis edilmiş. 2011 yılında B tipi mesir yeri olurken, daha sonraki yıllarda bakanlık tarafından tescillenmiş. Sapanca Gölü’nün manzarasıyla mükemmel bir görüntüye hakim olan alan, Sakarya ve çevresindeki illerden gelen birçok ziyaretçiyi ağırlıyor. 2009 yılında 5 yıllığına kiraya verilen alan, onarımdan geçerek yeniden düzenlenmiştir. Tabiat parkın içerisinde; büfe, tuvalet, mescit, yağmur barınağı, çeşme ve piknik alanları yer alıyor.

  • Adres: Cumhuriyet, Saray Sk. No:12, 54580 Arifiye/Sakarya
  • Yol tarifi al >

25. Hendek Bayraktepe

Görsel Kaynak: vikipedi

Burası neresi? Hendek ilçesine bağlı aynı isimdeki mahallede bulunan Hendek Bayraktepe, bölgenin önemli kutlama ve tören alanlarından biridir. Hendek Şehitliği ve bir de müzenin bulunduğu alan manzara seyretmek ve piknik yapmak için de ziyaretçiler tarafından tercih edilebilecek bir noktadır.

26. Serdivan Gölpark

Burası neresi? Serdivan ilçesine bağlı Esentepe Mahallesi’nde yer alan Serdivan Gölpark, Sakarya merkeze 11 km mesafede konumlanıyor. Sapanca Gölü’nün hemen yanında bulunan Serdivan Gölpark, birçok etkinliğe yer veriyor. 2013 yılında hizmete açılan bu park, hem yöre halkı hem de yerli ve yabancı pek çok turist tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Neden gitmeliyim? Manzarasıyla büyüleyeceğiniz bir yer olan parkta, akşam saatlerinde bir yerde oturup bir şeyler içmenin keyfini kesinlikle yaşamalısınız. Ayrıca mangal keyfi yapabilir ya da doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Çocuklarınız parkta eğlenceli dakikalar geçirirken, siz de kafanızı dinleyebilir ya da onlara eşlik ederek eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz. İçerisindeki gezi alanlarında doyasıya gezebilir, düzenlenen etkinliklere ya da konserlere katılabilirsiniz.

  • Adres: Esentepe, 54050 Serdivan/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00
  • Telefon: 0530 519 74 69
  • Yol tarifi al >

27. Uzunkum Parkı

Burası neresi? Çeşitli tören ve kutlamalar için değerlendirilen ve belediye tarafından işletilen Uzunkum Parkı, ziyaretçilerin gönüllerince kafa dinlemeleri için tercih edebilecekleri yerler arasında bulunmaktadır. Yakın zamanda faaliyete geçen parkta bank ve çardakları kullanmak isterseniz ücret ödemeniz gerekiyor ancak kendi sandalye ve masanızı da getirmeniz mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Güzel bir manzarası bulunan Uzunkum Parkı’nda termosunuza doldurduğunuz çay ve kahvenizi içebilir, dinlenmenin ve huzurun keyfini çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Uzunkum, Uzunkum Köyü İç Yolu, 54600 Sapanca/Sakarya
  • Telefon: 0850 224 5454
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-00.00
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

28. Çam Dağı

Görsel Kaynak: Habertürk

Burası neresi? 900 metre yükseklikten seyrine doyumsuz manzaralar sunan Çam Dağı, doğa severler için es geçilmemesi gereken noktalardan biridir. Buraya gelen ziyaretçiler dağ bisikleti, tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi birbirinden keyifli ve eğlenceli etkinlikleri gerçekleştirebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Eğer doğa sporlarıyla alakadarsanız ve doğada zaman geçirmeyi, fotoğraf çekmeyi seviyorsanız Çam Dağı, sizin için Sakarya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

-Yaylalar

29. Karagöl Yaylası

Burası neresi? Taraklı ilçe sınırında yer alan Karagöl Yaylası, deniz seviyesinden 1200 metre yüksekliğe sahiptir. İsmini, ilkbahar aylarında yağan yağmurun yayladaki çukurları doldurmasıyla uzaktan göl gibi görünmesinden dolayı almıştır. Etrafı çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları ile çevrili olan yayla, 567 hektar genişliğindedir. Soğuk içme sularıyla doğal bir tedavi merkezi olan bu yaylaya, şehrin kargaşasından uzaklaşmak ve bol oksijenli havasını solumak için mutlaka ziyaret etmelisiniz. Kemaller Köyü’nden iki saatlik bir tırmanış ile yaylaya ulaşabileceğinizi söyleyelim. Ayrıca bu yolculuk zor olsa da, şahit olacağınız manzara tüm yorgunluğunuzu alacak bunu da ekleyelim.

Neden gitmeliyim? Sakarya’nın en muhteşem yerlerinden biri olan Karagöl Yaylası, el değmemiş doğası ile görülmeye değer bir yerdir. Yılın her ayında gelebileceğiniz bu yaylada, özellikle ahşap evlerin mimarisine hayran kalacaksınız. Bu evlerde konaklayabileceğinizi de unutmayın! Ayrıca istediğiniz bir bölgeyi seçerek kamp yapabileceğinizin de altını çizelim. Yaylada kurulan pazarlara gidebilir ve taze ürünlerin tadına bakabilirsiniz, düzenlenen aktivitelere ve şenliklere katılabilir, eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz. Yaylada, sadece doğal güzelliklerini değil, aynı zamanda Roma döneminden kalan tarihi kalıntılarını da göreceksiniz.

  • Adres: Mahdumlar, 54750 Taraklı/Sakarya
  • Telefon: 0533 544 93 27
  • Yol tarifi al >

30. Acelle Yaylası

Burası neresi? Akyazı ilçe sınırında yer alan Acelle Yaylası, şehir merkezine 70 km, Akyazı ilçe merkezine ise 40 km mesafede yer alıyor. Geniş ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşan bir bitki örtüsüne sahip olan yaylada, aynı zamanda orman gülü ve şimşirden oluşan bodur ağaçlarda yer alıyor. Yıl içerisinde çokça kez ziyaret edilen Acelle Yaylası’nın tam ortasından Enişte Deresi geçiyor. Bu dere üzerinde, 60-70 metre uzunluğunda bir su birikintisi bulunuyor. Halk arasında ”Büyük Deniz” olarak adlandırıldığını da belirtelim.

Neden gitmeliyim? Zaman içerisinde yerel halk buraya yerleşmeye başlamış ve günümüzde küçük bir köy halini almış diyebiliriz. Etrafındaki birçok farklı yayla ile çevrili olan yaylada, güzel yürüyüş noktaları bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra içerisindeki gölet, dere ve yeşillik ile bir başka atmosfere sahip olan yaylayı, şehirden uzaklaşıp sessiz, sakin ve huzur dolu bir tatil yapmak adına tercih edebilirsiniz. Göletin etrafında tur atabilir, muhteşem fotoğraflar çekebilir ve harika zaman geçirebilirsiniz.

  • Adres: Taşburun, Kuzuluk Köyü İç Yolu, 54405 Akyazı/Sakarya
  • Yol tarifi al >

31. Çiğdem Yaylası

Burası neresi? Hendek ilçe sınırlarında yer alan Çiğdem Yaylası, çam ağaçlarıyla çevrili doğa harikası bir yerdir. Sakarya’ya 20 km mesafede yer alan yayla, Türkiye’nin en güzel on yaylasından biri seçilmiştir. Şehre yakınlığı ile sık sık tercih edilen yaylada, çimle kaplı alanlarına, temiz ve oksijenli havasına, muhteşem manzarasına bayılacaksınız. Yapısıyla dikkat çeken evleri himayesinde barındırması ve her yıl Temmuz ayının ikinci haftasında şenlikler düzenlemesi… Ayrıca bu şenliklerde, hayvancılıkla yetişen sebze ve meyvelerin tanıtıldığını, çeşitli eğlencelerin yer aldığını ekleyelim. İster yayladaki şenliklere katılın, ister kamp yapın, ister doğa yürüyüşlerine çıkın… Tercih size kalmış!

32. Keremali Yaylası

Burası neresi? Sakarya’nın en yüksek noktası olan Keremali Dağı üzerinde yer alan Keremali Yaylası, Akyazı ile Hendek ilçeleri arasında konumlanıyor. Akyazı’ya 20 km, Hendek’e ise 27 km uzaklıkta yer alan yayla, bahar ve yaz aylarında mesire yeri olarak kullanılıyor. Keremali Yaylası’nda ve çevresindeki yaylalarda, piknik ya da yürüyüş yapabilir, bisiklet sürebilir, dağcılık, fotoğrafçılık ve koşu gibi aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Her yıl yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlayan yaylanın, harika bir göle sahip olduğunu ve bu göl kenarında kamp yapabileceğinizi söyleyelim. Ayrıca Keremali Dağı’nda yer alan bitki ve ağaç türlerini de yakından görebilir ve ünlü kaynak suyunu içebilirsiniz. Yaylaya gelin ve bol oksijenli havayı soluyun!

33. Soğucak Yaylası

Burası neresi? Sapanca ilçesinde yer alan Soğucak Yaylası, Sapanca’ya 17 km mesafede konumlanıyor. Şehrin en popüler yaylalarından biri olan Soğucak Yaylası, her mevsim yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlıyor. Ulaşımı oldukça kolay olan yayla, 1110 metre yüksekliğe sahiptir. Temmuz ayının ikinci haftasında düzenlenen yayla şenliklerine katılabileceğinizi unutmayın! Yöre halkı ve çevre illerden gelen ziyaretçilerle tam bir panayıra dönüşen yaylada, bisiklet ve at yarışları, kara kuşak güreş müsabakaları, folklor gösterileri ve konserler düzenleniyor.

34. İnönü Yaylası

Burası neresi? Pamukova ilçesinde yer alan İnönü Yaylası, kış aylarında karla kaplandığı için kış turizminde fazlasıyla yoğun ilgi görüyor. İlkbahar aylarında ise rengarenk çiçeklerle kaplanan yaylada, kamp yapabilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz. Kampçıların bir numaralı adresi olduğunun altını çizelim…

35. Dikmen Yaylası

Burası neresi? Hendek ilçe sınırlarında yer alan Dikmen Yaylası, 1722 metre yüksekliğinde olup, Sakarya’nın en yüksek tepesi olma özelliğine sahiptir. Hendek’ten 1,5 saatte ulaşabileceğiniz yaylaya, Hendek-Karadere üzerinden geldiğinizde, hem Dikmen hem de Çiğdem Köyleri’ni de ziyaret edebilirsiniz. Orman gülleri ile oldukça ünlü olan yaylada, her yıl yaz aylarında şenlikler düzenlendiğini de belirtelim.

36. Sultanpınar Yaylası

Burası neresi? Adapazarı Akyazı üzerinden ulaşabileceğiniz yayla, 1200 metre yüksekliğe sahiptir. Etrafında yer alan birçok yayla ile birlikte adeta bir plato görünümündedir. Yaylanın alt kısımlarında karışık orman bulunurken, üst kısımlarında ise köknar ormanı bulunuyor. Ormanlarla çevrelenmiş yayla, oldukça geniş ve düzlük bir alan içerisindedir. Yemyeşil atmosferi ile sizlere huzur dolu bir ortam sunacağından emin olabilirsiniz.

37. Davlumbaz Yaylası

Burası neresi? Akyazı ilçe sınırlarında yer alan Davlumbaz Yaylası, Sakarya’ya 70 km mesafede bulunuyor. Haydarlar Köyü üzerinden 30 dakikada ulaşabileceğiniz yayla, Akyazı, Göynük ve Mudurnu ilçelerinin üçgeninde yer alıyor. İçerisindeki yayla evleri ve barakaları ile sizlere nostalji yaşatan bu yaylayı, kesinlikle tercih etmelisiniz.

38. Kırca Yaylası

Burası neresi? Geyve ilçesine bağlı Ali Fuat Paşa Kasabası’nın yakınında bulunan Kırca Yaylası, ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkan dağ menekşesi ve şimşir ağaçlarıyla göz dolduran bir yerdir. Doğal güzelliği ile öne çıkan bu yaylada, her yıl Temmuz ayının başlarında şenlikler düzenleniyor. Şenliklerde kazanlarda pilav ve tavuk pişiyor, gözleme ve ayran dağıtılıyor. Bu lezzetler karşısında, parmaklarınızı yiyeceğiniz kesin! Ayrıca sarkıt, dikit ve renki kayalara sahip olan Kırca Mağaraları’na gitmeyi unutmayın!

39. Yanık Yaylası

Görsel Kaynak: kulturportali

Burası neresi? Acelle Yaylası ile arasında 15-20 dakikalık kısa bir mesafe bulunan Yanık Yaylası, Sakarya’daki en büyük yayla bölgelerinden biridir. İkliminin sulak olmasından dolayı, yayla ve çevresinin yemyeşil doğası bulunmaktadır ve bu da doğayı sevenler için burasını çok çekici kılmaktadır. Çam ormanlarıyla çevrelenmiş yaylanın rakımı ise 1300 metredir.

Neden gitmeliyim? Yayla havasını sevenler için süper bir ortama sahip olan Yanık Yaylası’nda aynı zamanda doğa yürüyüşleri ve dağcılık gibi çeşitli faaliyetler de gerçekleştirilmektedir. Yalnız giderken yolların bir miktar bozuk olduğunu aklınızda bulundurun.

40. Kaymakam Suyu Yaylası

Burası neresi? Pamukova ilçesinde bulunan Kaymakam Suyu Yaylası, 800 metre yükseklikte konumlanıyor. Trekking tutkunları için ideal bir yer olan yayla, bakir alanları ve yemyeşil doğası ile gelenleri büyülüyor. Aynı zamanda kampçılık için de oldukça elverişli bir bölge olan yayla, doğal görünümü ve bol oksijenli havasıyla dikkat çekiyor. İlçeden 15 km boyunca tırmanarak ulaşacağınız için, kıyafetlerinizi ona göre seçmenizde fayda var!

-Göller

41. Acarlar Longozu

Burası neresi? Doğuda Karasu, batıda ise Kaynarca ilçesine bağlı olan Acarlar Longozu, Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü kısımdan 6 km batıda, Karadeniz’e ise 700 metre mesafede yer alıyor. Genişliği 250-1250 metre arasında, uzunluğu ise 7,5 km olan Acarlar Longozu, Türkiye’nin en büyük longoz ormanıdır. Tipik bir kıyı set gölü olan Acarlar Longozu, suları fazla geldiği için bir kısmı Okçu Deresi ile Sakarya Nehri’ne dökülür. Türkiye’de nadir bulunan bir doğal varlık olan Acarlar Longozu, birinci derece doğal sit alanıdır. Orman ve sulak alanların bir arada bulunması nedeniyle, hayvan ve bitki türleri açısından oldukça zengin olan bölgede, pek çok farklı endemik bitki ve hayvan çeşitleri yer alıyor. Göçmen kuşların üremi ve kışlama alanı olan bölgede, aynı zamanda yaban hayatı da görülüyor.

Göçmen kuşları açısından fazlasıyla verimli bir yer olan alanda; dalgıçlar, ibisler, karabataklar, yaban ördekleri, bataklık kuşları, deniz ve balık kartalları bulunuyor. Sonbahar aylarında görebileceğiniz bu kuşlar dışında, tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap gibi hayvanlara da rastlamanız mümkün. Flora ve fauna açısından da oldukça zengin olan bölgede; kayın, gürgen, meşe, dişbudak ve kızılağaçları yer alıyor. Aynı zamanda 12 adet endemik bitki türü de bu alan içerisinde bulunuyor. Longozun korunması için bazı önlemlerin alındığını ve alanda sadece küçük bir miktarın gezintiye açık olduğunu belirtmeliyiz. Avrupa-Sibirya Bitki Coğrafyası Bölgesi’nde yer alan longozda, 750 metreye kadar uzanan tahta bir platforma sahip yürüme alanı vardır.

Neden gitmeliyim? Doğa tutkunlarının ve kampçıların bir numaralı adresi olan longozu, kesinlikle Sakarya gezi listenize eklemelisiniz. Bulunduğu alanda, otel ve pansiyonların yanı sıra suyun çevresindeki bungalovlarda konaklama imkanı bulabilirsiniz. Eğer konaklamak istemezseniz, manzaralı teraslarında piknik yapabilir ve günün tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca longozun çevresinde ve kenarında yer alan restoranlarda güzel bir kahvaltı yapabilir ya da lezzetli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Üstelik tekne turlarına katılabilir ve suyun üstünde eşsiz bir gezintiye çıkabilirsiniz. Doğal yaşamı, yemyeşil alanı, kuşların ve suyun sesi, suda yüzen ördekleri ile olağanüstü bir yerdir Acarlar Longozu…

  • Adres: Denizköy, 54500 Karasu/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 07.30 – 21.30
  • Telefon: 0541 686 14 77
  • Yol tarifi al >

42. Reisler Okçular Baraj Gölü

Burası neresi? Sakin bir ortam sunan Reisler Gölü Mesire Alanı, ziyaretçilerin kitap okumak ve biraz kafa dinlemek istediği zamanlarda gelebileceği bir yerdir. Kaynarca ilçesinde bulunan gölde, toplu ulaşım araçlarını kullanarak gelmek mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Gölün bulunduğu noktada bir işletme bulunuyor ancak dilerseniz kendi malzemelerinizi getirerek burada mangal yapabilir, spor yapabilir, hamak kurabilir ve doğada yapılabilecek daha pek çok şeyi göl çevresinde gerçekleştirebilirsiniz.

43. Sapanca Gölü

Burası neresi? Marmara Bölgesi’nin doğusunda, Samanlı Dağları’nın eteklerinde yer alan Sapanca Gölü, aynı zamanda Adapazarı Ovası’nı İzmir Körfezi’ne birleştiren bir çukurun doğu yarısında konumlanıyor. Gölün büyük bir kısmı Sakarya’da yer alırken, bir kısmı da Kocaeli’nde yer alıyor. Marmara Denizi’nin bir parçası olan gölün, denizden ayrılarak tatlı su gölü haline geldiğini de hemen belirtelim. Eski Türk kaynaklarında ”Ayan Gölü” olarak bilinen Sapanca Gölü, fay hattının etkisi ile oluşmuş. Tektonik bir göl olan Sapanca Gölü’nün uzunluğu 16 km olup, yüzölçümü ise 42 kilometrekaredir. En derin noktası 61 metre olan gölün ortalama derinliği ise 30 metredir. Kış ve ilkbahar aylarında gölün suyu yükselirken, yaz mevsimlerinde ise düştüğünü söyleyebiliriz. Fark bazen 70-90 santim, bazen de 120-130 santime çıkar.

Gölün güneyinde yer alan Samanlı Dağları, gölü beslemesiyle biliniyor ve bunun dışında gölü hem besleyen hem de bölgedeki ormanların yaşam kaynağı olan birçok dere de bulunuyor. Bunlardan bazıları; Eşme Dere, Keçi Dere, İstanbul Dere, Yanık Dere, Derbent Dere, Çiftepınar Dere, Aygır Dere, Arifiye Dere ve Maden Dere olarak biliniyor. Sapanca Gölü’nün suları fazla geldiği için, Çark Suyu aracılığı ile Sakarya Irmağı’na dökülüyor. Her yıl on binlerce kuşa ev sahipliği yapan gölde, yaklaşık 80 civarında kuş türünün yer aldığı gözlemlenmiş. Sapanca Gölü’nde en çok karşılaşılan hayvanlar arasında; elmabaş patka, Macar ördeği, sakarmeke, yayın, sazan ve turnabalığı gibi hayvanlar yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Elverişli bir konumda bulunan Sapanca Gölü, ulusal ve uluslararası sörf, yelken ve kürek yarışlarının yapıldığı bir bölge olarak da oldukça ön plana çıkıyor. Bu nedenle spor tutkunlarının da gözdesidir. Gölün yukarısında yer alan Arifiye Ormanı’na giderek kamp veya piknik yapabilir ya da gölde kano veya deniz bisikleti ile gezintiye çıkabilirsiniz. Gölün çevresinde yürüyüş yapabilir ya da bisiklete binebilirsiniz. Gölün etrafında yer alan cafelerde, manzara eşliğinde güzel bir kahvaltı yapabileceğinizi de ekleyelim. Ayrıca çevresinde yer alan otellerde, kiralık villalarda, pansiyonlarda da konaklayabileceğinizi unutmayın.

44. Çamlıca Gölü

Burası neresi? Keremali Yaylası’nda yer alan Çamlıca Gölü, pırıl pırıl harika bir yerdir. Keremali Yaylası’ndan yukarıda bahsetmiştik hatırlarsanız. İşte Keremali Yaylası’nın içerisindeki bu göl kenarında, çadır kurup dilediğiniz gibi kamp yapabilirsiniz. Uzunluğu 600 metre, genişliği 100 metre, derinliği ise 7/8 metre olan gölde, yayla evleri bulunuyor ve harika bir görüntü sağlıyor.

45. Poyrazlar Gölü

Burası neresi? Sakarya’ya 6 km mesafede yer alan Poyrazlar Gölü, yemyeşil tepeleri ve ormanları ile çevrelenmiş, oldukça büyük bir göldür. 1985 yılında inşa edilen göl, 2011 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş. Sakarya Nehri’nin yatak değiştirmesi sonucu meydana gelen Poyrazlar Gölü, bir diğer adıyla da bilinen Teke Gölü, birinci derece doğal sit alanıdır. Yeşil ve mavinin bütünleştiği bir yer olan Poyrazlar Gölü, muhteşem manzarası ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Şehir merkezine yakınlığı nedeniyle, özellikle yaz aylarında, çok sayıda insanın akınına uğruyor.

Neden gitmeliyim? Parkın içerisinde; piknik alanları, çocuk oyun alanları, büfe, kır kahvesi, yağmur barınağı, tuvalet, mescit, çeşme, iskeleler ve kameriyeler yer alıyor. Bu bölgede, bisiklet sürebilir, mangal yakıp piknik yapabilir, balık tutabilir, fotoğraf çekebilir, kuş gözlemciği yapabilir, paintball oynayabilir ve ATV safari yapabilirsiniz.

Uyarı! Göl çok derin olduğu için yüzmek yasak!

46. Akgöl

Burası neresi? Karasu ve Ferizli ilçeleri arasında yer alan Akgöl, tatlı sulu alüvyal set gölüdür. Gölün yakınından geçen Sakarya Nehri’nin biriktirdiği alüvyonların etkisi ile oluşan göl, Sakarya merkeze 38 km mesafede bulunuyor. Gölün yakınlarında Gölkent, Kuzca, Bakırlı ile Karasu’nun Adatepe, Konacık ve Konacık Köyleri yer alıyor. 19 km büyüklüğünde olan gölün çoğu, sazlık ve bataklık bir durumdadır. Gölün içerisinde; tatlı su levreği, yayın, kızılkanat, kadife, tahta, aynalı sazan, gümüş havuz balığı ve çapak yer alıyor. Dilerseniz, bu balıkları avlayabilirsiniz.

47. Sakarya Saklı Göl

Burası neresi? Adapazarı ilçesinde yer alan Saklı Göl, 520 dönümlük bir alana sahiptir. Şehre yakınlığı ile bilinen göle, huzur bulmak ve dinlenmek için kesinlikle gitmenizi tavsiye ediyoruz. Ağaçları ve suyu resmen insana huzur verirken, aynı zamanda sessiz ve sakin bir atmosfer sunuyor. Burada yer alan cafe ve restoranda, manzara eşliğinde harika bir yemek yiyebilirsiniz. Ormanın içerisindeki alanlarda piknik yapabilirsiniz. Sizin için kurulu birçok masa var merak etmeyin! 🙂

48. Küçükboğaz Gölü

Burası neresi? Karasu ilçesinde bulunan Küçükboğaz Gölü, Karadeniz ile birleştiği için harika bir görüntüye sahiptir. Küçük bir set gölü olan Küçükboğaz Gölü, hem tatlı hem de tuzlu suda yüzme imkanı sağlıyor. Gölün içerisinde yer alan kızılkanat, sazan ve tatlı su kefalini yakından görebilirsiniz. Gölün çevresini mesire alanı kullanabilir ve manzaraya karşı piknik yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra içerisinde yer alan dinlenme tesislerinden de faydalanabilirsiniz. Ayrıca olta balıkçılığı yapabilir ve bol bol fotoğraf çekip manzarayı seyredebilirsiniz.

-Şelaleler

49. Doğançay Şelalesi

Burası neresi? Geyve ilçesine bağlı Maksudiye Köyü’nde yer alan Doğançay Şelalesi, günübirlik seyahat edenlerin ve kampçıların adresidir. Şehir merkezine 25 km mesafede bulunan şelale, 600 metre yüksekliğe sahiptir. Suları üç kademeden oluşup aşağı akan şelalede, doğa yürüşü yapmak isteyenler için trekking parkuru da bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, 2013 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. El değmemiş doğasıyla sizleri kendine hayran bırakacak şelalede, eşsiz bir manzara hakimdir.

  • Adres: Maksudiye, 54700 Geyve/Sakarya
  • Telefon: 0312 207 50 00
  • Yol tarifi al >

50. Soğucak Şelalesi

Burası neresi? Sakarya’ya 30 km mesafede yer alan Soğucak Şelalesi, doğa yürüyüşü yapmak için sık sık tercih edilen yerlerden biridir. Şelaleye doğru yürüdüğünüzde, kestane, kayın ve ıhlamur ağaçlarının size eşlik ettiğini fark edeceksiniz. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında yapacağınız gezinizde, ıhlamur ağacının kokusu ile kendinizden geçeceksiniz. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve diğer doğa tutkunlarının birlikte düzenlediği çeşitli etkinliklere veya yürüyüşlere katılarak farklı bir organizasyona da el atmış olabilirsiniz.

Uyarı! Tam bir doğa parkuru olduğu için, çocuklarınızı yanınızda getirmeyin! Ayrıca kıyafetlerinizi doğru bir şekilde seçmeye özen gösterin.

51. Mecidiye Şelalesi

Burası neresi? Mecidiye Köyü içerisinde 30 km mesafede yer alan Mecidiye Şelalesi, günübirlik serinlemek ve dinlenmek için aranan bir noktadır. Şelalenin o muhteşem sesiyle huzur bulacağınız bu yerde, mangal yakıp piknik yapabilirsiniz. Sık orman dokusuna sahip olan şelale, orman bitkisiyle çevrilidir. Şelalenin üst kısımlarında büyüklü küçüklü daha pek çok şelale de yer alıyor. Aynı zamanda burada kamp yapabileceğinizi de unutmayın!

52. Karandere Şelalesi

Burası neresi? Pamukova ilçesinde yer alan Karandere Şelalesi, sarp kayalıkların arasından akıyor. Yaz aylarında serinlemek için tercih edilmesi gereken yerlerden biri olan şelalede, huzur dolu bir gün geçireceksiniz. İlçe merkezinden sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunan Karandere Şelalesi, çok fazla kişi tarafından bilinmediği için “saklı cennet” tanımına hala uyan yerlerden biridir.

Neden gitmeliyim? Yaklaşık 40 metre yükseklikten akan Karandere Şelalesi, kayalarla birlikte bütünleşen görüntüsü ile ziyaretçileri adeta kendisine aşık etmeyi başarmaktadır.

  • Adres: Karandere, Sakarya

-Dereler, Nehirler, Kanyonlar

53. Sakarya Nehri

Burası neresi? Uzunluğu 810 km, genişliği ise 60-150 metre arasında olan Sakarya Nehri, Türkiye üzerinde akan en büyük üçüncü nehirdir. Nehrin başlangıç noktası Dikmen Köyü olarak kabul edilmiş ve köyün yakınından geçen Seydi Çayı ile Dedemözü Deresi’nin birleşmesiyle oluşan akarsuya Sakarya Nehri denilmiş. Karasu sahilinden Karadeniz’e dökülen nehir, antik çağda Sangarios olarak adlandırılıyordu.

Eskişehir, Bilecik, Ankara ve Sakarya illerinden geçen nehir, Eskişehir ve Ankara il sınırlarının bir kısmını belirler. Sakarya Nehri üzerindeki en önemli barajlar arasında; Sarıyer ve Gökçekaya Barajları yer alıyor. En büyük kollarından birinin ise Porsuk Çayı olduğunu ekleyelim. Aladağ ve Kirmir sularını aldığı alanda, Türkiye’nin en büyük santrallerinden biri Sarıyar Hidroelektrik Santrali ve Gökçekaya Hidroelektrik Santrali bulunuyor.

54. Harkköy Kanyonu

Burası neresi? Harkköy Kanyonu, Sakarya içinde çok bilinmeyen ancak 15 metre yüksekten dökülen bir şelalenin de bulunduğu oldukça etkileyici bir doğal güzelliktir. Doğa tutkunları için vazgeçilmez noktalardan biri olabilecek potansiyele sahip olan kanyonun 40 metrelik girişi ise buranın güzelliğine güzellik katmaktadır.

Neden gitmeliyim? Harkköy Kanyonu’na geldiğinizde dilerseniz sadece bu güzelliğin fotoğrafını çekebilirsiniz. Heyecan verici sporlara meraklıysanız da Harkköy Kanyonu’nda ekstrem sporları yaparak adrenalin dolu dakikalar geçirebilirsiniz.

55. Maden Deresi

Burası neresi? Karasu ve Kocaeli arasında yer alan Maden Deresi, doğayla iç içe olabileceğiniz harika noktalardan biridir. Uzunluğu 30 km olan dereye, özellikle son zamanlarda yerli ve yabancı pek çok turistin akın ettiğinden bahsedebiliriz. Günümüzde mesire alanı olarak kullanılan dere, geçmişte bir Fransız firması tarafından kurşun, çinko, altın ve boraks gibi madenleri çıkarmak için kullanılıyordu. Ancak o dönemde gerçekleşen savaştan dolayı bölge terk edilmiş ve tüm galerileri de patlatılmış. Günümüzde ise hala tünellerin ve rayların olduğunu görebilirsiniz.

Derenin yukarı kısmındaki kayalar, doğal yollar ile parçalanıp ortaya çakıl taşlarını çıkarıyor. Bu çakıl taşları ise toplanarak, Kuyumcullu Köyü çevresindeki ocaklara gönderiliyor ve inşaat malzemesi olarak kullanılıyor. Derenin aşağı kısmında ise, kalker bloklar iyice aşınıyor ve orijinal bir kanyon oluşuyor. Yüksek ve dik olan bu kanyon, aynı zamanda yaz aylarında serin bir ortam oluşturuyor. Maden Deresi etrafındaki ormanlarda; kayın, kestane, çınar, meşe, gürgen ve kavak ağaçları yer alırken, geniş fındık bahçeleri de bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Dereye özellikle hafta sonları çok ziyaretçi geliyor ve bunun nedeni de piknik alanlarına sahip olması. Piknik dışında, kamp yapmak isteyenler için bazı alanlara sahip olması da insanı etkileyecek türden. Ne kadar duracağınıza bağlı olarak, dilediğiniz bir bölgeyi seçerek doğayla iç içe olabilirsiniz. Ayrıca ister kendinizin getirdiği malzemelerle yemek yiyin ister bölgede yer alan tesis ve restoranlarda leziz yemekler yiyin! Maden Deresi’nin özellikleri say say bitmez, anlayacağınız. 🙂 Aynı zamanda içerisinde yer alan şelaleye de uğrayabilirsiniz. Derenin içinden tırmanarak ulaşacağınız bu şelaleye, macera tutkunlarını bekliyoruz. Yalnız suyun oldukça soğuk ve ayakkabı tercihinizin iyi olduğunu hatırlatmamızda fayda var!

Kaçırmayın! Derenin çevresinde yürüyüş yaptıkça pek çok mağara girişi görecek ve bazılarına geçiş yapabileceksiniz. Aynı zamanda Maden Deresi’nde bulunan kaplıcalardaki suyun mideye, cilt ve sinir hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Gelmişken, bundan yararlanmak istemez misiniz? Derenin etrafında yürüyüş veya piknik yapabilir, bol bol doğa fotoğraflar çekebileceğiniz gibi, bölgedeki bungalov evlerde de konaklayabilirsiniz.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Aqua Parklar

56. Sakarya Aqua Park Tatil Köyü

Burası neresi? Doğu Marmara’nın en büyük aqua parkı olan Sakarya Aqua Park Tatil Köyü, 2012 yılında hizmete açılmış. 15 bin 400 metrekare bir alan üzerine kurulu olan aqua parkta; soyunma odaları, kabinler, tuvaletler, cafe, mutfak bölümü, alkolsüz bar, havuz kıyafetleri için market, güneşlenme alanı, idari birimler ve mescit yer alıyor. Bunların dışında; kaydırak, adrenalin havuzu, aile havuzu ve çocuk havuzlarıda yer alıyor. Ayrıca havuz hizmetlerinin yanı sıra, düğün, nişan, sünnet, gala yemeği gibi organizasyonların da yapıldığını belirtelim.

  • Adres: Karakamış, Sebahattin Zaim Bulvarı No:167, 54100 Adapazarı/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 00.00
  • Telefon: 0264 373 70 02
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

57. Ekşioğlu Aqua City

Burası neresi? Karasu ilçesine 5 kilometre mesafede bulunan Ekşioğlu Aqua City, gerek yetişkinler gerekse de çocuklar için uygun olan havuzları ile ziyaretçilerin gün boyu su içinde eğlenceli zamanlar geçirmesine olanak tanıyan keyifli noktalardan biridir. 2017 senesinde faaliyete geçen aquapark içinde her yeş grubu için birçok farklı ve eğlenceli kaydırak bulunmaktadır. Sunduğu imkanlar ile burası, Marmara bölgesinde gidilebilecek en büyük su parklarından biri olarak kabul edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Burası deniz kıyısında bulunduğu için ziyaretçiler aquaparkın ve denizin keyfini anda çıkarabilmektedir. Aquapark içinde havuzların yanında güneşlenme alanları, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılamak için kafe ve restoranlar ve çeşitli oyun alanları da bulunmaktadır. Sunduğu imkanlar ile Ekşioğlu Aqua City, yaz aylarında Sakarya’da gelebileceğiniz en eğlenceli yerlerin başında gelmektedir.

  • Adres: Aziziye, 54500 Karasu/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00
  • Telefon: 0530 822 82 51
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

58. Macera Parkı

Burası neresi? Yenikent Şehir Ormanı’nda kurulu olan Macera Parkı, 12 ile 18 yaş arasındaki çocuklar için Sakarya’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Parkın kuruluş amacı ise çocuklara çeşitli aktiviteler eşliğinde bazı becerileri yaşayarak öğretmektir. Şehir merkezinden 12 kilometre uzaklıkta bulunan parka, toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak mümkün olmaktadır.

Macera Parkı toplamda 8.000 m²’lik bir alana yayılmıştır. Bu alan içinde bulunan çeşitli parkurlarda ziyaretçiler eğlenirken eğitim de alabilmektedir. İlgili personeli ve bakımlı ortamı ile Macera Parkı’nın Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin şehre kazandırdığı önemli değerlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyim? Macera Parkı içinde güvenlik duvarı, tırmanma kulesi, yürüyüş parkurları, kamp alanları, dev merdivenler gibi çocukların hem eğleneceği hem de öğrenebileceği parkurlar bulunmaktadır.

-Lunaparklar

59. Kuzuluk Asya Lunapark

Burası neresi? Akyazı Kuzuluk Mahallesi’nde yer alan Kuzuluk Asya Lunapark, 7’den 70’e herkese hitap ediyor. Çocuklarınızla birlikte eğlenceli vakit geçireceğiniz lunaparkta, birbirinden farklı aletlere binebilirsiniz.

  • Adres: Kuzuluk, 54405 Akyazı/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 11.00 – 00.00
  • Telefon: 0530 966 75 94
  • Yol tarifi al >

-Eğlenceli Alanlar

60. Serdivan Planetaryum (Gezegen Evi)

Burası neresi? Serdivan ilçe sınırında yer alan Serdivan Planetaryum, bir diğer adıyla da bilinen Gezegen Evi, çocuklara uzay hakkında hem bilgi veriyor hem de eğlendiriyor. Burada; uzay hakkında bilgi sahibi olabiliyor, uzay ve gökyüzünü kocaman bir ekrandan izleyebiliyorsunuz. Serdivan Belediyesi tarafından kurulan bu yer, hem çocuklarınız hem de sizin için harika bir gezi noktasıdır.

  • Adres: Arabacıalanı, 54050 Serdivan/Sakarya
  • Telefon: 0264 211 34 30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Anıtlar, Mezarlar, Türbeler

61. Sakarya Şehitliği

Burası neresi? Kurtuluş mücadelesinde büyük bir öneme sahip olan Sakarya’daki bu güzel şehitli, ne yazık ki birçok kişi tarafından bilinmiyor. Bu nedenle Sakarya Şehitliği’ni ziyaret etmek ve insanlara böylesi önemli bir şehitliğin bu şehirde bulunduğunu hatırlatmak çok daha önemli bir hal almaktadır.

Neden gitmeliyim? Muhteşem bir manzaraya sahip olan şehitlikte 150 şehitin ismi yazılıdır ve burası manzaradan ziyade sunmuş olduğu manevi ve duygu dolu atmosferi nedeniyle kesinlikle Sakarya’nın görülmeye değer önemli yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kemalpaşa, 54100 Serdivan/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

62. Karıncalı Dede Türbesi

Burası neresi? Karıncalı Dede Türbesi’nde Abdullah Bin Yaşari isimli Türkmen bir erenin mezarı bulunmaktadır. Bu erenin Hoca Ahmet Yesevi’nin talebelerinden biri olduğu tahmin edilmektedir. Abdullah Bin Yaşari’nin 11. yüzyılda yaşadığı tahmin edilmektedir.

Rivayete göre bu eren, karıncalarla insanüstü bir şekilde iletişime geçerek onlarla konuşabilmektedir. Halkın zararlı karıncalarla başı belaya girdiğinde de bu erenin karıncalarla konuştuğu ve karıncaları etrafına toplayarak onlarla yaşadığı, böylelikle karıncaların halka zarar vermeyi bıraktığı rivayet edilmektedir.

Neden gitmeliyim? Mezarlığın bulunduğu türbe çoğu kişi tarafından yol kenarındaki tabelalar sayesinde görülerek ziyaret edilmektedir. Burası muhteşem bir manevi iklime sahip olması nedeniyle ziyaretçiler tarafından çok beğenilen yerlerden biridir. Türbenin bulunduğu konumun muhteşem manzarası ise birçok kişi için çok güzel bir sürpriz olmaktadır.

  • Adres: Ahmediye, 54580 Arifiye/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

63. Sakarbaba Türbesi

Görsel Kaynak: tripadvisor

Burası neresi? Erenler ilçesinde bulunan Sakar Baba Türbesi, Sakarya’nın adını aldığı düşünülen mübarek insanlardan Sakar Baba’ya ait bir türbedir. Çok hoş bir kokunun yayıldığı türbe, ziyaretçiler için oldukça etkileyici ve manevi bir atmosfer sunmaktadır. Oldukça temiz ve bakımlı olması da bölge halkının Sakar Baba’ya ne kadar değer verdiğini göstermektedir.

Neden gitmeliyim? Sakarya’ya ismini verdiği düşünülen erenlerden olan Sakar Baba’ya ait olduğu ifade edilen Sakarbaba Türbesi, manevi noktaları ziyaret etmeyi sevenler için Sakarya’daki önemli ziyaretgahlar arasında bulunmaktadır.

Sakarbaba efsanesi! Sakar Baba efsanesine göre, Sakar Baba vakti zamanında Sakarya Nehri üzerinde bulunan Beşköprü üzerinden karşıya geçmek istediğinde, haydutlar postlarını köprünün üzerine sererek kendisinden haraç istemiş. Sakar Baba ise üzerine para olmadığını söyleyerek geçmek için izin istemiştir. Haydutların izin vermemesi üzerine Sakar Baba’nın duasıyla nehir yer değiştirmiş ve köprü toprak üzerinde kalmıştır. O günden sonra da nehir Sakarya Nehri ismiyle anılmıştır.

64. 7 Asırlık Çınar Ağacı

Burası neresi? Osmanlı döneminde ülkeye kazandırılan topraklarda çınar ağacı dikmenin devam ettirildiği Taraklı beldesindeki bu ağaç da yaklaşık 7 asır önce dikilmiştir. Yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gören dev çınar ağacı, Taraklı’nın simge yerlerinin başında gelmektedir. Çınar ağacının hemen yanında da çok eski bir çeşme bulunmaktadır. Ayrıca ziyaretçilerin dinlenebilmesi için çardaklar da yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Taraklı’nın ve Sakarya’nın en eski ağaçlarından biri olan bu çınar ağacı, tarihi değeri ve doğanın mucizeleri üzerine düşündürdükleri nedeniyle vakti olan ziyaretçiler için Sakarya’nın önemli ziyaret yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Taraklı, Sakarya

*Sakarya’ya Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Köy, Kasaba ve İlçeler

65. Adapazarı

Burası neresi? Sakarya’nın merkez ilçesi olan Adapazarı, çok kültürlü olduğu için çeşitlilik gösteren bir yerleşim yeridir. Köklü tarihi bir geçmişe sahip olan Adapazarı, doğa güzellikleri, tarihi yapıları ve renkli kültürüyle mutlaka ziyaret edilmeli. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Adapazarı, gezilecek birçok yeriyle adını duyurmayı çokça kez başarıyor. Çoğundan yukarıda bahsettik ancak Adapazarı’na geldiğinizde; Justinianus Köprüsü yani Beşköprü’yü, Sakarya Köprüsü’nü, Sakarya Müzesi’ni, Deprem ve Kültür Müzesi’ni, Çark Caddesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

66. Karasu

Burası neresi? Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nin kesişiminde yer alan Karasu, yemyeşil ormanları, birbirinden farklı gölleri ve temiz havasıyla oldukça ön plana çıkıyor. Özellikle son yıllarda turizm açısından giderek popülerliğini artıran Karasu, güneyde Hendek, güneybatıda Ferizli, batıda Kaynarca, doğuda Kocaali ve kuzeyde Karadeniz ile komşudur. İstanbul’a yakınlığı ile dikkat çeken bölge, mavi ve yeşilin bir arada bütünleştiği harika rotalardan biridir. Zengin coğrafi özellikleri, dağları, tarihi, kültürü, lezzetli mutfağı ve misafirperver insanları ile kesinlikle uğramanız gereken yerlerin başında geliyor.

Neden gitmeliyim? Karasu’da sabah saatlerinde doğa ile iç içe bir köy kahvaltısı yapabilir, akşam saatlerinde ise taze balıkların yer aldığı restoranlarda lezzetli yemek yiyebilirsiniz. Günübirlik bile gelip vakit geçireceğiniz bu yerde, Maden Deresi, Acarlar Longozu, Poyrazlar Gölü, Küçükboğaz Gölü ve Yeni Mahalle’yi ziyaret edebilirsiniz. Sakarya’ya 58 km mesafede bulunan Karasu, özellikle plajıyla daha çok dikkat çekiyor.

67. Sapanca

Burası neresi? Merkeze oldukça yakın bir konumda yer alan Sapanca, doğal güzelliği ile herkesin beğenisini topluyor. Doğası, havası, yeşilliği, gölü, tepeleriyle harika bir yer olan Sapanca, hafta sonu kaçamağı için oldukça ideal bir rotadır. Aynı zamanda Sapanca, şehrin gürültüsünden ve trafiğinden kaçıp uzaklaşmak, sessiz, sakin ve huzur dolu bir gün geçirmek adına en çok tercih edilen bölgelerdendir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Sapanca, birçok tarihi kalıntıyı da içerisinde barındırır.

Neden gitmeliyim? Sapanca’ya geldiğinizde; Sapanca Gölü ‘nü kesinlikle listeye eklemelisiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz bu gölde, pek çok aktivite yaparak dolu bir gün geçirebilirsiniz. Göl kenarında yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, su kayağı, kano, katamaran ve rüzgar sörfü gibi birçok su sporunu yapabilirsiniz. Göl dışında, Kırıkpınar Mahallesi ve Bağdat Caddesi’ni dolaşabilirsiniz. Aynı zamanda Bizans Döneminden kalma lahitleri ve mezar taşlarını, Vecihi Kapısı’nı, Rüstem Paşa ve Rahime Sultan Camilerini de görebilirsiniz. Güzel bir kahvaltı ya da balık keyfi yapabilirsiniz.

68. Ferizli

Burası neresi? Sakarya’nın metropol ilçelerinden biri olan Ferizli, Sakarya’ya 22 km mesafede yer alıyor. Eski dönemlerden kalma bir yer olduğu için, pek çok tarihi yapıya da sahiptir. Kuzeyde ve doğuda Karasu, güneyde Söğütlü, güneydoğuda Hendek, batıda Kaynarca ile komşudur. Sakarya Nehri’ne yakın olan yeri ziyaret ettiğinizde; Seyifler Kalesi, Büyük Akgöl ve Gölkent’e uğramalısınız.

69. Taraklı

Burası neresi? Bağdat Yolu üzerinde yer alan Taraklı, Sakarya’ya 65 km mesafede bulunuyor. Türkiye’nin sakin kent unvanına sahip olan nadir yerlerden biridir Taraklı… Şirin bir yer olan Taraklı, tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile oldukça ön plana çıkıyor. Aynı zamanda koruma altındaki 19. yüzyıl evleriyle de bir hayli ünlüdür. Bu tarihi evleri ile turistlerin ilgisini çeken Taraklı, birinci derece sit alanı olup koruma altındadır. Herhangi bir esere veya yapıya çivi çakmak bile yasaktır!

Neden gitmeliyim? ”Sakin Şehir” listesine dahil olan bölge, ahşap evleri, temiz havası, doğal güzelliği, tarihi ve kültürü ile ülkenin sayılı kentlerindendir. Yemyeşil bir doğa içerisinde bulunan bu tarihi kasabada, Osmanlı kent dokusunu hissedeceğiniz sokaklarında yürümeli ve Taraklı Evlerini yakından incelemelisiniz. Bunun yanı sıra, Yusuf Paşa Cami, Tarihi Han, Hisar Tepesi, Çınar Ağacı ve Tarihi Hamam’ı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

70. Geyve

Burası neresi? Şirin ve güzel bir ilçe olan Geyve, yaklaşık 50 bin nüfusa sahiptir. Geyve, eski dönemlerde Kocaeli iline bağlı iken, 1954 yılında Sakarya’ya dahil edilmiş. Sakarya’nın en büyük ilçelerinden biri olan Geyve, aynı zamanda oldukça modern bir ilçedir. Sakarya’ya 36 km mesafede yer alan ilçe, lezzetli yemekleri, tarihi yapıları, doğal zenginliği ile bir hayli önemlidir. Buraya geldiğinizde; Ali Fuat Paşa Köprüsü, Ali Fuat Paşa Kuva-i Milliye Müzesi, Elvan Bey İmareti, Kırca Yaylası ve Acısu İçmesi gibi yerlere uğramalısınız.

71. Serdivan

Burası neresi? Adapazarı’ndan ayrılarak ilçe olan Serdivan, Adapazarı’na 6 km mesafede konumlanıyor. Küçük bir yer olan Serdivan’da yamaş paraşütü yapabilir, Serdivan Gölpark’ında gezintiye çıkabilir ve Serdivan Planetaryum’da çocuklarınızla eğlenceli dakikalar geçirebilirsiniz.

72. Hendek

Burası neresi? Sakarya’ya 30 km mesafede yer alan Hendek, zengin ormanlık alanları ve Uludere Çayı ile muazzam bir görüntü sunuyor. Hendek’e geldiğinizde; Çiğden ve Dikmen Yaylası, Çamlıca Beldesi, Bayraktepe ve Maden Deresi’ni ziyaret etmeyi unutmayın!

73. Pamukova

Burası neresi? Sakarya’nın en gözde ve en güzel ilçelerinden biri olan Pamukova, Sakarya’ya 40 km mesafede yer alıyor. Küçük bir yer olmasına rağmen, doğası ve havası ile oldukça rağbet gören bir yerdir. Tarihi M.Ö 4. yüzyıla kadar uzanan Pamukova, o dönemlerde ”Tataion” veya ”Totaion” olarak adlandırılıyordu. Tarih boyunca sürekli el değiştiren ilçede; Paşalar Kalesi, Kırca Yaylası, Karandere Şelalesi ve Kaymakam Suyu Yaylası’na uğramalısınız.

-Turistik Şehirler

74. Kocaeli

Burası neresi? Marmara Bölgesi’nin İstanbul ve Bursa’dan sonra en büyük üçüncü şehri olan Kocaeli, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlar. Bu açıdan oldukça önemli bir konumda yer alan Kocaeli, hem sanayi sektörü hem doğal güzellikleri hem turizm açısından fazlasıyla adını duyuruyor. Marmara Denizi’ne ve Karadeniz’e kıyısı bulunan şehir, çok eski bir tarihi geçmişe sahiptir. Bölgede ilk yerleşimin M.Ö 8.yüzyıla ait olduğunu söyleyebiliriz. Sahilleri ve yemyeşil ormanları ile birlikte tarihi yapıları ile pek çok farklı noktaya sahip olan Kocaeli, İstanbul’dan sonra en gelişmiş ikinci şehirdir.

Neden gitmeliyim? En ideal tatil yerlerinden biri olan bölgeye, ister günübirlik gelin ister hafta sonu gelin! Geldiğiniz zaman, tarihi eserlerini, Körfez manzarasını, tabiat parklarını ve daha birçok yerine uğramayı unutmayın! Tavsiye verecek olursak; Osman Hamdi Bey Müzesi, Kocaeli Saat Kulesi, İzmit Sarayı, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Ballıkayalar Tabiat Parkı, Darıca Hayvanat Bahçesi, Kirazlı Yaylası, Soğuksu Piknik Alanı’nı gezi listenize ekleyin! Ayrıca Kocaeli gezilecek yerler yazımızda tüm bu yerler ve daha fazlasına ulaşabileceğinizi belirtelim.

Sakarya Kocaeli arası mesafe 46 km olup, arabayla yolculuk 43 dakika sürer.

75. Bursa

Burası neresi? Türkiye’nin dördüncü büyük şehri olan Bursa, tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ile mutlaka gidilmesi gereken bir yerdir. Diğer popüler şehirlere yakınlığıyla önemli bir konumda bulunan Bursa, kültürel mirası ve yerel mutfağıyla da keşfedilmeye değerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olmasıyla, köklü bir tarihi geçmişe sahip olması da eşdeğerdir. Kervansarayları, medreseleri, kiliseleri, camileri, hanları, hamamları, tarihi köyleri, kaleleri, çarşıları ve sokaklarının yanı sıra kayak merkezi ile de oldukça ün salmıştır. Türkiye’nin en önemli kentleri arasında yer alan Bursa, ovaları, termal kaynakları, gölleri, parkları ve daha birçok doğal güzelliği ile her yıl yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlar.

Neden gitmeliyim? Sahip olduğu bu güzellikleri ile 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiş ve 2014 yılında ise Dünya Mirası olarak tescil edilmiş. İskenderi ve kestane şekeri ile adından çokça kez söz ettiren Bursa, aynı zamanda Karagöz Gölge Oyunu geleneği ve Uludağ kış sporu merkeziyle, dünya çapında bir üne sahiptir. Bursa’ya geldiğinizde; Ulu Cami, Türk İslam Eserleri Müzesi, Atatürk Evi, Uludağ, Cumalıkızık, Tirilye, İznik, Mudanya ve daha pek çok popüler noktayı ziyaret etmelisiniz. Dilerseniz, Bursa’da gezilecek yerler yazımıza göz atarak, daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sakarya Bursa arası mesafe 185 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 2 saat sürer.

76. Düzce

Burası neresi? Batı Karadeniz’de yer alan Düzce, bu bölgede ayakta kalan tek antik kenttir. Bu sebepten dolayı tarihi açıdan farklı bir konumda olan Düzce, aynı zamanda şirin ve yemyeşil bir yerdir. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan şehir, dört döneme tanıklık etmiş. Yaz-kış turizminin merkezlerinden olan Düzce, antik kalıntıları, doğal güzellikleri ve kültürel varlıkları ile muazzam bir şehirdir. Doğayla iç içe olacağınız bu yerde; sal yarışı yapabilir, Enduro, ATV, dağ bisikleti ve off-road gibi yarışlara katılabilir, kamp veya dağ yürüyüşü yapabilir, foto-safari yapabilir, yamaç paraşütü veya yelken kanat uçuşları yapabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Düzce’ye geldiğinizde; Efteni Gölü, Konuralp Müzesi, Melen Çayı, Pürenli Yaylası, Fakıllı Mağarası, Güzeldere Şelalesi, Aydınpınar Şelalesi, Akçakoca, Dadalı Köyü ve Kurugöl Kanyonu’na uğramalısınız. Daha detaylı bilgi için Düzce gezilecek yerler yazısına buyrun!

Sakarya Düzce arası mesafe 83 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 1 saat sürer.

77. Bolu

Burası neresi? Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan Bolu, popüler şehirlere olan yakınlığı ile her yıl yüzbinlerce kişiyi ağırlıyor. Yemyeşil doğası ve tertemiz havası ile kendine hayran bırakan Bolu, her mevsim bir başka güzel. Çok eski geçmişe uzanan tarihinden dolayı, içerisinde barındırdığı tarihi yapıları ile de ülkeye büyük katkı sağladığı bir gerçek. Sadece tarihi yerleriyle değil, aynı zamanda doğal güzellikleri ve yöresel lezzetleri ile de sizleri mest edecek, hiç şüpheniz olmasın!

Neden gitmeliyim? Bolu’ya geldiğinizde; Bolu Evleri’ni, Bolu Müzesi’ni, Kartalkaya Kayak Merkezi’ni, Abant ve Yedigöller’i, Zafer Kulesi’ni, Gölcük Tabiat Parkı’nı, Seben Gölü ve Sülüklü Göl’ünü kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Bu yerler ve daha fazlası için Bolu’da gezilecek yerler yazımıza göz atmalısınız. Daha öğrenecek çok şey var!

Sakarya Bolu arası mesafe 124 km olup, arabayla yolculuk 1 saat 36 dakika sürer.

78. Bilecik

Burası neresi? Türkiye’nin en küçük illerinden biri olan Bilecik, MÖ 3000 yılına dek uzanan tarihiyle ayrı bir yere sahiptir. Antik Çağ’dan günümüze kadar pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığı için, himayesinde pek çok tarihi kalıntıya yer verir. Hem coğrafi konumu hem de tarihi açıdan da oldukça öneme sahip olan Bilecik, geniş ormanları, mesire alanları, göletleri ve dereleri ile mutlaka ziyaret edilmeli. Bilecik’e uğradığınızda; Bilecik Müzesi Müdürlüğü, Zafer Anıtı, Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi, Kömürsu Yaylası, Merdivenli Kaya gibi pek çok yere gitmelisiniz. Daha detaylı bilgi için Bilecik gezilecek yerler yazımıza bakmayı unutmayın!

Sakarya Bilecik arası mesafe 107 km olup, arabayla yolculuk 1 saat 31 dakika sürer.

79. İstanbul

Burası neresi? Dünyanın en önde gelen şehirlerinden biri olan İstanbul, doğası, kültürü, tarihsel zenginliği ile olağanüstü bir yerdir. Günden güne artan nüfusuyla ne kadar kalabalıklaşırsa kalabalıklaşsın, hala sevilen ve en çok tercih edilen bir yerdir İstanbul. Asya ve Avrupa arasında bir köprü oluşturan İstanbul, aynı zamanda Doğu ve Batı kültürünü de bir araya getiriyor diyebiliriz. İstanbul hakkında konuşulacak çok şey var tabii ki ancak lafı çok uzatmak istemiyoruz. Size daha kapsamlı bilgiye ulaşacağınız yazılarımızdan bahsetmek istiyoruz. İstanbul’da gezilecek yerler yazımıza gelin ve İstanbul’u yeniden feth edin! Eğer ayrı olarak bakmak isterseniz, İstanbul tarihi yerler yazımızı da inceleyebilirsiniz. İstanbul’a yakın gezilecek yerleri de unutmayın deriz!

Sakarya İstanbul arası mesafe 156 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 2 saat sürer.

-Bonus

80. Maşukiye

Burası neresi? Kocaeli’nin doğusunda yer alan Maşukiye, Sapanca Gölü’nün güney batı kıyısında ve Kartepe’nin eteklerinde konumlanıyor. Türkiye’nin en sevilen köylerinden biri olan Maşukiye, dereleri, şelaleleri ve ormanları ile adeta huzur dolu bir yerdir. İsmini, ”maşuk” yani ”aşık” kelimesinden alan bölge, sürekli olarak balayı çiftlerini ağırlıyor.

Neden gitmeliyim? Sessiz ve sakin bir gün geçirmek adına buraya gelmeli ve kuş sesleri eşliğinde doğa yürüyüşleri yapmalısınız. Sık ormanlarının bulunmasından dolayı tertemiz bir havaya hakim olan Maşukiye, lezzetli yemekleri ile de sık sık ziyaret edilen bir destinasyondur. En rağbet gören yer Aygır Deresi’ni, yukarıda bahsettiğimiz Sapanca Gölü’nü, bölgenin en güzel noktalarından biri olan Kuzu Yaylası’nı ve Kirazlı Yaylası’nı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Sakarya Maşukiye arası mesafe 32 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık yarım saat sürer.

81. Kartepe

Burası neresi? Kocaeli’ne bağlı olan Kartepe, Maşukiye’ye 16 km mesafede yer alıyor. Marmara Bölgesi’nin üçüncü en yüksek noktası olan Kartepe, özellikle kış aylarında yoğun ilgi görüyor. İstanbul’a yakınlığı ile de fazlasıyla rağbet gören bu yer, hem tarihi hem de coğrafi konumuyla oldukça ön plana çıkmayı hak ediyor. Sadece kış aylarında değil, aynı zamanda yaz aylarında da sıklıkla tercih edebileceğiniz bir yerdir Kartepe. Burada; golf, kampçılık, binicilik, bisiklet, su kayağı, trekking gibi sporların yanı sıra doğa yürüşü, yamaç paraşütü ve ATV safari de yapabilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Kestane, fındık, çam ve meşe gibi ağaçlar ile çevrelenen Kartepe, aynı zamanda sık ve gür ormanlarla kaplı doğa harikası bir yerdir. İster uzun süreli konaklamak için gelin ister günübirlik gelin! Tercih sizin… Buraya geldiğinizde; tabii ki Kartepe Kayak Merkezi’ne gitmeli ve kayak ya da snowboard yapmalısınız.

Sakarya Kartepe arası mesafe 58 km olup, arabayla yolculuk yaklaşık 1 saat sürer.

*Alışveriş

82. Uzun Çarşı

Burası neresi? Geleneksel tarihi çarşı örneklerinden biri olan Uzun Çarşı, Sakarya’da alışveriş yapacakların ilk adresidir diyebiliriz. Rum ve Ermeni esnaflar tarafından kurulan çarşı, 150 yıldır hala ayakta. Ne bir hasar görmüş ne de depremlerde bir zarar görmüş! Sakarya’nın tarihine tanıklık edeceğiniz Uzun Çarşı’da, kuru kahveci, tatlıcı, bakırcı gibi birçok esnaf yer alıyor.

83. Agora Adapazarı AVM

Burası neresi? 2015 yılında hizmete açılan Agora Adapazarı AVM, giyim, aksesuar, kozmetik, ev tekstil, müzik-kitap, oyuncak, sinema ve elektronik gibi ihtiyacınız olan her şeye sahip. Ünlü markalar, gurme lezzetler, cafe, bistro, temalı eğlence merkezi ile Sakarya’nın gözdesidir.

  • Adres: Arabacıalanı, Eski Kazim Paşa Cd. No:10, 54050 Serdivan/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0264 333 20 20
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

84. Serdivan AVM

Burası neresi? 2010 yılında hizmete açılan Serdivan AVM, otoparkı, mağazaları, sinema salonu, eğlenceli alanları ve ünlü markaları ile hem çocuklarınız hem de sizler için en iyi adreslerden biridir. İçerisindeki hizmet ve olanaklardan faydalanacak ve oldukça memnun kalacaksınız.

  • Adres: Arabacıalanı, 54050 Serdivan/Sakarya
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0264 777 18 20
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

85. Ada AVM

Burası neresi? Ünlü markaların yanı sıra, lezzetli restoran ve cafeleri, çocuklar için özel oyun alanları, kablosuz internet bağlantısı ve daha birçok hizmet ve olanağı ile güzel bir alışveriş merkezidir.

  • Adres: Küpçüler, Sakarya Turkey, Sakarya Cd No:324, 54200 Erenler
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0264 242 11 00
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

*Gece Hayatı

Sakarya’nın gece hayatı çok aktif olmasa da, eğlenmek için yine de birkaç seçenek yer alıyor. Genelde cafe, bar, kulüp ve meyhane tarzı mekanlar tercih ediliyor ve gerektiği şekilde eğleniliyor. Birkaç tavsiye vereceksek; Köprübaşı Restaurant, Gürkan Restaurant, Green Blue Restaurant gibi yerleri listeye eklemeniz gerektiğini söyleyelim. Ayrıca gece eğlencesi için en çok tercih edilen zıBAR, konser etkinliklerin düzenlendiği Radio PubPerformance Hall ve People Club & Lounge tercih edebileceğiniz yerler arasında. Üstelik Queen Pub & Lounge, Green Pub, Barcelona Pub, The Room, City Plus, Lion Club, Ibiza Beach Club, Fan Club Arena’yı da listeye ekleyebilirsiniz.

*Tarihi Yerler

Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yerleriyle de öne çıkan Sakarya’da, Osmanlı mimarisine ait pek çok cami, kale, köprü, türbe, han ve birçok dini yapı yer alıyor. Harmantepe Kalesi, Paşalar Kalesi, Sakarya Köprüsü, Karaca Ahmet Sultan Türbesi, Vecihi Orhon Kapısı ve daha birçok yeri Sakarya’nın Tarihi Yerleri adlı yazımızda keşfet!

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Sakarya’nın meşhur Çark Caddesi’nde dolaş!
  • Sakarya Müzesi ya da Deprem ve Kültür Müzesi’ne git, şehri yakından tanı!
  • Karasu Plajı’nda doyasıya yüzüp güneşlen!
  • Kuzuluk Kaplıcaları’na git ve suyunda tedavi ol!
  • Osmanlı mimarisinden kalma o meşhur Taraklı Evleri’ni ziyaret et!
  • Yemyeşil parklarından piknik yap, birbirinden güzel yaylalarında kamp yap!
  • Acarlar Longozu’nu mutlaka ziyaret et!
  • Sapanca Gölü’nde birbirinden eğlenceli aktivitelere katıl!
  • Maden Deresi’ni keşfe çık!
  • Poyrazlar Gölü’nde piknik yap!
  • Yakınında yer alan turistik şehirlere git ve tatilini uzat!

*Şehir İçi Ulaşım

Sakarya’da şehir içi ulaşımda; belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, minibüsler, taksi dolmuşlar ve taksiler kullanılıyor. Özel halk otobüslerinin seferleri ile Sakarya’nın ilçelerine gidebilmeniz mümkün. Belediye otobüslerinin, 30 güzergahı olduğunu ve 06.00-23.30 saatleri arasında çalıştığını belirterek, ödeme yöntemi olarak ”Kart 54” kullanıldığını ekleyelim. Kart 54’ü 6₺ karşılığında, şehir içerisindeki birçok dolum noktasından satın alabiliyorsunuz. Belediye otobüsleri; kısa hatlarda 1,75₺, uzak hatlarda ise 2,50₺ gibi bir ücret alıyor. Minibüsler; kısa hatlarda 2,00₺, uzak hatlarda ise 2,50₺ alıyor. Öğrencilerden de kısa hatlar için 1,50₺, uzak hatlar için 2,00₺ alınıyor. Taksi dolmuşlar; tam 2,25₺, öğrenci ise 1,75₺ gibi bir ücret alıyor.

Not: Güncel toplu taşıma ücretleri için kart dolum noktalarından ya da belediyeden bilgi almanızı öneriyoruz.

Sakarya’da gezilecek yerler listemizi son olarak 14.06.2023 tarihinde güncelledik. Sizde yazımıza katkı sunmak isterseniz, duygu ve düşüncelerinizi bize yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorumları Gör

  • Sakaryada yaşıyorum bir sürü böyle liste okudum fakat yinede hala gelicek biryer yok gibi geliyor

  • Emeginize saglik ozellikle yazin tayinci bir memur olarak cok kararsizdim sehrin doga guzelligi ve sosyal hayati cok onemliydi yazinizla kafamda az cok birseyleri netlestirebildim tesekkuru borc bilirim

  • Merhaba

    Detaylı bir liste olmuş elinize sağlık, Maşukiye'de konaklama mevcutmudur acaba önerdiğiniz bir otel varmıdır ? :)

    • Merhaba selin hanım

      Yeşil Düş Vadisi Bungalow öneririz bu pandemi döneminde daha sağlıklı olacaktir.

      Google'da arama yaptığıızda bu otelin 4.9 Puan üzerinden değerlendirme aldığınız göreceksiniz "Mükemmel" olarak işaretlenmiş daha detayli bilgi için lütfen buradan bilgi alabilirsiniz.

Paylaş
Özkan

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce