Sakarya’nın Tarihi Yerleri | En Detaylı 21 Yer

Pek çok önemli ziyaret noktasının tam ortasında bir geçiş güzergahı olması, Sakarya’yı geçmişten günümüze medeniyetlerin odak noktası haline getirmiştir. Sakarya’nın tarihi yerleri ile bu özel şehrin geçmişine keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz…

Sakarya Tarihi Hakkında; Sakarya tarihi yerleri, doğal güzelliklerin arasında bir inci gibi parlar… Sakarya’nın tarihi yerleri listemizde size pek çok gezi noktasından bahsettik. Bölge’de her mevsim doğa güzelliklerinin tadını çıkartabilirsiniz. Dolayısıyla kısa tatil kaçamakları için vazgeçilmez bir gezi noktası. Kentte Osmanlı mimarisinden izler taşıyan pek çok cami ve kale mevcut.

Roma Dönemi: Araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre; M.Ö. 300 ile 395 yılları  arasında Britinyalıların egemenliği altında olan İzmit bölgesinde yapılan Seyifler, Harmantepe, Tersiye, Paşalar, Çobankale, Mekece kaleleri ve III. Justinyanus’un Sakarya Nehri üzerine inşa ettirdiği Beşköprü oldukça sağlam olup günümüze kadar ulaşmıştır. M.Ö. 1. yüzyıl sıralarında Bitinya Krallığı üzerinde hakimiyet kuran Bizans İmparatorluğu, bölgeyi ele geçirmişlerdir.

Bizans’ın ikiye bölündüğü dönemlerde, bölge Bizans İmparatorluğu’nda kalmıştır. Ancak bu hakimiyet fazla uzun sürmemiş ve İstanbul’u fethetmek isteyen İslam Orduları tarafından geri alınmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti İznik topraklarında kurulmuştur ancak Birinci Haçlı Seferleri sırasında Konya‘ya göçmelerinin üzerine topraklar yeniden Bizans’ın eline geçmiştir.

Osmanlı Dönemi: 13. yüzyılda Konuralp, Adapazarı Havzası’nı fethetmesinin ardından Türkistan ve Azerbaycan’dan gelenler burada köy ve kentler kurmuşlardır. Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü‘nden çıkan Çark Suyu arasında kalan kara parçası üzerine kurulan Adapazarı’nın tarihi hakkında, 1581 yılında Akyazı Ada kadılığına yazılan ve 1563 yılına ait bir belgede bahsi geçmektedir.

Cumhuriyet Dönemi: Kurtuluş Savaşı’nda Ermeni ve Rum çetelerine karşılık mücadele veren Türk milis güçleri oluşmuştur. Çerkez Ethem tarafından düşman güçler püskürtülmüş ve üç ay süren Yunan işgal süreci sonunda 21 Haziran Kurtuluş Günü ilan edilmiş, 1954 yılında da bölge il olmuştur.

Sakarya’nın en ünlüleri; Atatürk’ü misafir etmiş olan Sakarya Müzesi, Sakarya’da bulunan Justinianus Köprüsü ve Vecihi Kapısı Sakarya’nın önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Sakarya gezi tavsiyesi; Sakarya’da bulunan türbeler pek çok önemli erenin mezarına ev sahipliği yaptığı için türbelere geniş bir zaman dilimi ayırmanızı öneriyoruz. Yakın geçmişe dair 1999 depremini tekrar hatırlatan ve deprem bilincinin oluşmasına yardımcı olan “Deprem Müzesi” ise mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olmalı. Sakarya ile ilgili yardımcı olabileceğini düşündüğümüz önemli yazılarımızın linklerini ise sizin için aşağıya bıraktık;

Müzekart; Sakarya gezisi esnasında Müzekart kullanmanızı gerektirecek herhangi bir tarihi nokta bulunmamaktadır.

Kaleler

1. Harmantepe Kalesi 

harmantepe kalesi

Burası Neresi? Bizans’ın sınırlarını korumak amacıyla, 12. ve 13. yüzyılda yapılmıştır. Sakarya Nehri boyunca birbirini gören karakol ve gözetleme kuleleri niteliği taşıyan savunma kalesidir. Adapazarı’nda bulunan Harmantepe Köyü’nün yakınındaki  Harmantepe Kalesi; küçük bir tepe üzerine yapılmıştır. Çevresi bataklığa dönüşmüş bu kale, yapılan kanallar sayesinde tarım alanlarına dönüşmesine olanak sağlamıştır.

Sakarya’da bulunan kaleler içinde günümüze ulaşabilen yapı; elips şeklinde olup, surları 8-10 metre arasında değişim göstermektedir. 6 adet burca sahiptir. Kaleye giriş için beş adet yuvarlak kemer bulunan kalenin asıl giriş kapısı güneydedir. İçerisi ağaç ve çeşitli bitkiler yer alır ve mimari açıdan diğer var olan kaleler ile benzerlik göstermesi, Bizans Dönemi’ne ait bir yapı olduğu anlaşılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sakarya tarihi mekanlar listenize kesinlikle almanız gereken yerler arasında bulunan Harmantepe Kalesi, şehrin tarihine ışık tutan en önemli duraklar arasında bulunmaktadır. Kale, bölgedeki günümüze kadar ulaşabilen en sağlam yapılardan biri olması nedeniyle önemlidir.

  • Adres: Harmantepe, Harmantepe Cd. No:37, 54100 Adapazarı/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu (Gün batmadan önce ziyaret etmeniz önerilir)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Seyifler Kalesi

seyifler kalesi

Burası Neresi? Seyifler Köyü’nün güneyinde, bulunduğu dönem için stratejik bir önem taşıyan kale Çarksuyu ve Sakarya Nehri üzerindeki köprülerin güvenliğini sağlamak gayesiyle iki akarsuya yakın bir noktada konumlandırılmıştır. Kale, Bizans döneminde stratejik bir konumda inşa edilmiştir. 80×80 metre boyutlarındaki Seyifler Kalesi’nin iki burcu günümüzde hala varlığını korumaktadır.

  • Adres: Kemalpaşa, 54110 Ferizli/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Paşalar Kalesi

paşalar kalesi

Burası Neresi? Parmukova Mahallesi’nde yer alan Paşalar Kalesi, Bizans Dönemi yapısı olup, 1314 yılında Osman Gazi  zamanında fethedilmiştir. Kalenin yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, yağım tekniği ve kullanılan mimari parçalara bakıldığında Bizans Dönemi’ne ait olduğu anlaşılmaktadır. Günümüzde yalnızca sur duvarlarının kalıntıları kalmıştır. Bu da kalenin toplamının yaklaşık %20’lik bir kısmına tekabül etmektedir.

Neden gitmeliyim? Pamukova ve Gevye ovalarını kuşbakışı seyretmek isterseniz Paşalar Kalesi’ni mutlaka Sakarya tarihi yerler listenize dahil etmelisiniz.

  • Adres: Paşalar Köyü, Pamukova, Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Köprüler

4. Justinianus Köprüsü (Beşköprü)

justinianus köprüsü

Burası Neresi? Bir Erken Bizans Dönemi yapısı olan Beşköprü, Anadolu’nun en göz alıcı anıtsal yapısı olma özelliğini taşımaktadır. Bizans İmparatoru Justinianus tarafından inşa ettirilen yapı, MS 558-560 yıllarında yapılmış olup günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır. Yaklaşık olarak 365 metre uzunluğa sahip olup köprü, yapıldığı dönem itibariyle kullanılan mimari ve tekniğin altında yatan uzmanlığı ile muhteşem bir örnek teşkil etmektedir. Köprünün; doğu ve batı topraklarını tekrardan bir araya getirmek gibi bir amacı temsil etmektedir. Bu sebepten ötürü anıtsal bit nitelik taşımaktadır.

Neden gitmeliyim? Köprü, Geç Roma döneminden günümüze ulaşmayı başaran en önemli tarihi eserler arasında yer almaktadır. Sapanca’daki en önemli tarihi yerlerden olan Beşköprü, 2018 senesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de dahil edilmiştir. Köprüyü çekici kılan bir diğer detay ise, onu diğer Roma dönemi köprülerinden ayıran bir tarafı sivri diğer tarafı oval şekilde tasarlanmış dalgakıranlara sahip olmasıdır.

  • Adres: Beşköprü, Justinianos Köprüsü, 54050 Serdivan, Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Sakarya Köprüsü

sakarya öprüsü

Burası Neresi? 1937 senesinde yapılan köprü, o dönem Bayındırlık Bakanı olan Ali Çetinkaya tarafından yaptırılmış olup, bizzat Atatürk’ün emri üzerine inşa edilmiş olduğunu söylemiştir. Bu durumun şöyle bir hikayesi vardır: Kumköy yakınlarında bulunan ahşap bir köprü olan Tavuklar Köprüsü’nden geçen Atatürk bu köprüyü yetersiz bulduğundan dolayı betondan yapılan sağlam bir köprü inşa edilme emrini verir. Köprü 108,60 metre uzunluğa ve 4,80 metre genişliğe sahiptir ve yapıldığı dönemde tamamlanması için 93.000 lira harcanmıştır. Her birinin açıklığı 35 metre olan 3 köprü üzerinde yükselmektedir. Bu bölgede 1970 yıllarına kadar meydana gelen su taşma felaketine karşın oldukça sağlam olduğu görülmektedir. Köprünün inşasında Bowstring tarzı uygulanmıştır. Köprü zaman içerisinde “Trabzanlar Köprüsü” ve “Güneşler Köprüsü” olarak anılmıştır ancak orijinal ismi “Sakarya Köprüsü”dür.

Neden gitmeliyim? Sakarya’nın yakın tarihine tanıklık etmiş olan köprünün Atatürk’ün isteği üzerine inşa edilmiş olması onu özel kılan detaylar arasında bulunmaktadır. Ayrıca günümüzde her ne kadar gereken özen gösterilmese de Sakarya Nehri Köprüsü, şehrin sembol yapılarından biri olarak kabul edilmektedir.

  • Adres: Adapazarı-Karasu Yolu üzeri, Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. II. Bayezid Köprüsü (Alifuatpaşa Köprüsü)

ikinci beyaızd köprüsü

Burası Neresi? Sakarya Nehri üzerine kurulmuş olan köprü, Fatih’in oğlu II. Bayezid tarafından 1495 yılında yaptırılmıştır. Köprünün yapımı dönemin en önemli mimar ve mühendislerinden kabul edilen Fakir Abdullah tarafından üstlenilmiştir ve on dört ayak üzerinde yükselmiştir. Büyük kesme taşlar kullanılarak yapılan köprünün boyu 150 metre, yüksekliği 1,05 metre kadar ve eni dışarıdan ölçüldüğünde 6,5 metreyi bulmaktadır. Köprü mimarisi ile Türk süsleme sanatını yansıtmaktadır. Bizans Dönemi’ne ait köprü kalıntıları II. Bayezid Köprüsü’nün kuzey tarafındaki adacık içerisinde yıkılmış durumdaki köprü kalıntıları bugün de varlığını sürdürmektedir.

Kaçırmayın! Köprüyü ziyaret ettiğinizde yanındaki çay bahçesinde soluklanmayı ve Alifuat Cebesoy’un mezarını ziyaret etmeyi de ihmal etmeyin.

  • Adres: Gevye, Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

7. Deprem Müzesi

deprem müzesi

Burası Neresi? Cumhuriyet Mahallesi’nde müze içerisinde, Adapazarı’nda meydana gelen 1967 ve 1999 yılı depremleriyle alakalı depremin öncesi ve sonrası fotoğraflar ile suni deprem oluşumu yaratan titreşimli elektronik bir stant, depremde hasar gören binaların yapım teknik aşamaları ile ilgili kullanılan inşaat malzemeleri ile sismograf ve depremle alakalı diğer hususlar sergilenmektedir.

Binanın içerisinde fotoğraf, tablo, resim gibi malzemelerin sergilendiği sanat galerisi bulunmaktadır. Birinci derece deprem bölgesi olan ilde meydana gelen depremleri belgelemek amaçlı 2004 yılında faaliyete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Burası Türkiye’nin ilk deprem müzesi olma özelliğini taşımaktadır ve ayda ortalama 4000 civarında ziyaretçi bu anlamlı müzeyi ziyaret etmektedir. Eğer siz de depremin acı yüzüyle yüzleşmek ve depreme karşı önemli tedbirler alınması gerektiğini düşünmek isterseniz bu müzeyi ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Cumhuriyet, 54050 Adapazarı/Sakarya
  • Telefon: (0264) 279 14 00
  • Ziyaret saatleri: Pazar günleri dışında her gün 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Sakarya Müzesi (Atatürk Evi)

sakarya müzesi

Burası Neresi? Müzenin yer aldığı bina 1915 senesinde inşa edilmiştir. Askerlik Şubesi Başkanı Binbaşı Baha Bey için yaptırılan yapı, 1922 senesinde Atatürk’ü ve annesini misafir etmiştir. Zemin kat artı iki kat olarak planlanmıştır. 1983 senesinde kamulaştırılmıştır ve ardından yılların verdiği yorgunluğu üzerinden atması için restorasyon çalışmaları yürütülmüştür. Ev ve bahçesi toplamda 1.290 metrekarelik bir alana sahiptir.

1989 tarihinden itibaren müze yapma konusunda gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde 21 Haziran 1993 senesinde ziyarete açılmıştır. Ziyarete gelenler müze bahçesinde Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli heykel ve tarihi eserleri inceleyebilmektedir. Sergi salonunda ise gerek Roma ve Bizans gerekse de Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait çeşitli tarihi eserler ve etnografik değeri olan nesneler görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Yapı, 1983 senesinde sivil mimarlık örneği olarak tescil edilerek 20. yüzyıldan kalma çok önemli bir yapı olduğunu kanıtlamıştır. Müze içinde sergilenen arkeolojik ve etnografik eserler, Sakarya’nın tarihi hakkında önemli ipuçları barındırmaktadır.

  • Adres: Semerciler, Sait Faik Sk. No:36, 54100 Adapazarı/Sakarya
  • Telefon: (0264) 277 36 68
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 08.30-17.30; Kış dönemi 08.30-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Ali Fuat Paşa Kuvay-i Milliye Müzesi

ali fuat paşa kuvayi milliye müzesi

Burası Neresi? Sakarya Nehri’nin yanında bulunan müze binasının yönetimi Özel İdare Müdürlüğü’ne verilmiştir. 30 Ekim 1989 tarihinde açılan Ali Fuat Paşa Kuvay-i Milliye Müzesi sergi salonunda; Kuvayı Milliye döneminde görev almış şahsiyetlere ait fotoğraflar, Amasya, Erzurum ve Sivas kongre metinleri, Atatürk’ün el yazısı ile yazılmış 10.Yıl Nutku fotokopileri, Kuvayı Milliye dönemine ait kronolojik fotoğraflar ve haritaların sergisi yapılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müzede 26 etnografik ve 47 arşiv vesikası olmak üzere toplam 73 adet eser yer almaktadır. Müzenin ilk katı Ali Fuat Cebesoy Müzesi olarak hizmet veriyor olup; giysiler, yatağı, madalyalar, belgeler, fotoğraflar ve muharebe krokileri gösterilmektedir.

  • Adres: Alifuatpaşa, 54700 Geyve/Sakarya
  • Telefon: 0 264 516 05 32
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün 08.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Dini Yapılar

10. Rüstem Paşa Cami

rüstem paşa camii
Görsel Kaynak: sakarya.bel.tr

Burası Neresi? Kanunu Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa’dan ismini alan cami, ünlü yapı ustası Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. 1550-1560 yılları arasında inşa edilen cami; imaret, hamam ve kervansaraydan oluşan külliyeden oluşmaktadır. Caminin kitabesinde 1554 senesi yazmaktadır. 16. yüzyıldan bu yana gelen cami, zaman içerisinde değişimlere uğramış ve ikinci kez inşa edilmiştir. Çatısı kiremit ve ahşap ile örtülü olan yapının duvarları alçaktır. 750 metrekarelik alana sahip ibadethane toplamda 1200 kişiliktir. Cami şehir merkezine 18 km mesafede bulunmaktadır. Duvarlar ahşap ve kerpiç karışımı bir şekilde yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Rüstem Paşa Camii, Sakarya’nın ilçelerinden olan Sapanca’nın en önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır ve şehirde 16. yüzyıldan günümüze kadar ulaşabilmiş en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

  • Adres: Rüstempaşa, İstasyon Cd. No:30, 54600 Sapanca/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Rahime Sultan Cami

rahime sultan camii
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası Neresi? 1892 yılında Sapanca Uzunkum’da Abdülmecit’in dördüncü karısı Peruste Rahime Sultan tarafından Rahime Sultan Cami, yığma taş ve tuğla mimari tekniği kullanılarak inşa edilmiştir. 17 Ağustos depremi sırasında hasar görmüş ve minaresi yıkılmıştır, tekrardan onarımla restore edilmiştir. Orta pencerenin üstünde ve ön cephede Sultan Abdülmecid’in tuğrası yer almaktadır.

İç mimarisi oylama işçiliği ile süslü cami kendine özgü yapısını koruyan ender camiler arasında yerini almaktadır. Caminin içerisindeki minber, avize ve balkonu da döneme ait orijinal parçalardır. Mimaride bulunan Osmanlı kitabeleri dönemini aydınlatan bir tarihi belgedir. Mutlaka gezip görülmesi gereken bir tarihi dokudur.

Neden gitmeliyim? Kubbeli yapısı ve iç oymaları ile dikkat çekmektedir. Depremde büyük zararlar görmüş olmasına karşın ayakta kalmayı başarabilmiştir ve Sakarya’daki aslına sadık kalabilen nadide eserler arasında yer almaktadır. Orijinal haliyle günümüze kadar ulaşabilmiş olan minberi ise yapıyı görülmeye değer kılan detaylar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Uzunkum, Uzunkum Köyü İç Yolu, 54600 Sapanca, Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu (Namaz vakitlerinde açılmaktadır)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Orhan Gazi Cami

orhan cami

Burası Neresi? Osmanlı Devleti Sultanı Orhan Bey döneminde, Orhan Camisi’nin yapıldığı noktada yaşayan Türkmenler tarafından bir köy kurulur ve bu köye Orhan Gazi adına bir cami yaptırılır. Tek minareli olarak inşa edilmiştir.

Zaman içerisinde hasar meydana gelmesi sebebiyle, Sultan Hamid döneminde 1316-1318 yılları arasında restore edilmiştir. Aslından farklı olarak hem büyük hem de değişik bir mimari tasarım uygulanmış, ismi ise Orhan Gazi’den Orhan Cami’ye çevrilmiştir. 1967 depreminde yıkılan minaresi Akyazılı Ali Akyüz tarafından yeniden yapılmıştır. Cami, 1999 yılındaki büyük depremin ardından da restore edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Alışılmışın dışında yüksek pencerelere sahip bir mimari üslupla inşa edilen cami, estetik açıdan oldukça ilgi çekici eserlerden biridir.

  • Adres: Cumhuriyet, Dr. Kamil Sk. No:2/A, 54050 Adapazarı/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Hasan Fehmi Paşa Cami

hasan fehmi paşa camii

Burası Neresi? Yapılan işçilik bakımından Sakarya’nın en değerli olarak görülen Hasan Fehmi Paşa, 1885 yılında camiye ismini veren Osmanlı veziri tarafından yapılmıştır. Cami Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca korunmakta olup, iç süslemeleri kalem işçiliği ile yapılmış ve göz dolduran cinstendir. Yakın zamanda, 2016 senesinde gerçekleştirilen onarım çalışması sonucu yenilenmiş olan cami ibadet açıktır. Cami, Sapanca’ya 3 km mesafedeki Mahmudiye Köyü’nde bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sakarya camileri içinde son dönem Osmanlı eserlerinden biri olan Hasan Fehmi Paşa Camii, bilhassa iç kısmında bulunan muhteşem süslemelerle dikkat çekmektedir. Ahşap ve demirin bir arada kullanıldığı muhteşem işçilik insanı kendisine hayran bırakıyor.

  • Adres: Mahmudiye Mahallesi, Sapanca, Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Taraklı Yunuspaşa Cami

taraklı yunus paşa camii

Burası Neresi? Taraklı’nın merkezinde yer alan cami, 1517 yılında yapılan cami, Sultan Selim’in veziri Yunus Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin yapım emrinin Mısır seferi sırasında verildiği bilinmektedir. Caminin kurşun kaplı olması sebebiyle yerel halk tarafından “Kurşunlu Cami” olarak da anılmaktadır. Toplamda 1.265 metrekare alana sahiptir. Ana giriş kapısının üzerinde; “Selamün aleyküm bima sabertüm fenime ukbeddar. Sabrettiğinize karşılık size selam olsun!” sözü yer almaktadır. Yan ve arka bahçesinde mezarlar bulunmaktadır. Caminin içerisine yapılmış tüm hat yazıları, Taraklılı merhum hattat hafız Saim Özel tarafından yazılmıştır.

  • Adres: Ulucami, 54750 Taraklı/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Ağa Cami

ağa cami

Burası Neresi? Kömürpazarı Bankalar Caddesi üzerindeki Ağa Cami sade yapıya sahip olup taş temel üzerine inşa edilen yapı kagirdir. Küçük camilerden biri olan Ağa Cami’nin minaresi sonradan eklemedir. 200 yaşındaki yapının önünde bulunan şadırvan 2001 yılında yıkılmış ve yenisi arka bahçeye yapılmıştır. Caminin minaresi ise sonradan eklenmiştir. Kim tarafından ne zaman yapıldığı hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamamış olup eskiden mezarlık olduğu bilinen yere, caminin yapıldığı bilinenler arasındadır.

Kaçırmayın! Tarihi Uzunçarşı’yı mutlaka ziyaret etmeli ve çarşının yanında bulunan tarihi simitçiden simit çay keyfi yapmayı ihmal etmeyin.

  • Adres: Cumhuriyet, 54050 Adapazarı/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Türbeler 

16. Karacaahmet Sultan Türbesi

karaca ahmet sultan türbesi

Burası Neresi? Paşalar Köyü sınırları içerisinde yer alan cami ile Karacaahmet Sultan Türbesi yan yana olup, türbenin Kara Halil Hayrettin Paşa’nın koruması altındaki evliya olduğu varsayılmaktadır. Karaca ismini geyiklerle kurduğu doğaüstü ilişkiye dayandığına rivayet edilir. Bu tarz yeteneklere sahip olduğuna halk tarafından inanılmaktadır. Bunun üzerine Hayrettin Paşa’ya ait Paşalar Köyü’nün arazisini Karaca Ahmet Sultan’a vermiştir. Günümüzde türbede Karaca Ahmet Sultan, eşi ve üç çocuğunun bulunduğu beş sanduka yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Karacaahmet, Sakarya bölgesinin en önemli sembol isimlerinden biridir ve onun türbesi de şehrin en uhrevi görülebilecek yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Paşalar Köyü, Pamukova, Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

17. Karıncalı Dede Türbesi

karıncalı dede türbesi

Burası Neresi? Adliye Köyü’nde ki yüksek bir tepede bulunan Karıncalı Dede Türbesi’nin adı, karıncalarla insanüstü ilişkiler kuran ve onlarla konuşan bir Türkmen evliyasından aldığı sanılmaktadır. Denilen o ki; karıncaların bastığı köylüler Karınca Baba’dan yardım isterler. Bunun üzerine ermiş köye gelerek dua eder böylelikle köy karıncalardan kurtulur.

Hal böyleyken adı Karınca Dede olarak anılmaya başlanmıştır. Kendi isteği üzerine vefat ettikten sonra bu tepedeki kayalık üzerine gömülmüştür. Ziyaret eden kişiler dualarının kabul olması için ağaçlara bez parçası asıp karıncaların yemesi için pirinç bırakırlar. Ayrıca ağaçlık bölgede yer alan türbenin etrafında piknik yapılmaktadır.

  • Adres: Ahmediye, 54580 Arifiye/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. Sakar Baba Söylencesi ve Türbesi

sakar baba türbesi

Burası Neresi? Sakar Baba Efsanesi’ne göre, Sakar Dede ismindeki bir ermiş Sakarya Nehri üzerindeki Beşköprü’yü kullanırken durdurulmuş ve vergi istenmiş. Ancak adamın parası olmadığı için veremeyeceğini söylemiş. Bu sebeple hem köprüden geçemeyen hem de hakaret dolu sözler işitmiş. Adam Kirazca Köyü’nü işaret ederek okumaya başlamış ve dua bitmeden nehir yatak değiştirerek farklı yönde akmaya başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Böylelikle köprünün sahibi lanetlenmiştir ve kara parçasının üzerinde kalmıştır. O zaman bu zamandır ki Erenler Tepesi’nin yamacındaki türbede Sakar Dede’nin yattığına inanılmaktadır. Hatta şehrin ismi Sakar Baba diye diye “Sakar ya” olarak zikredilmeye başlanınca “Sakarya” olarak kalmıştır.

  • Adres: Bağlar, 7047. Sk. No:9, 54200 Erenler/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Seyyid Karaman Baba Türbesi

seyyid karaman baba türbesi

Burası Neresi? Karaman Baba, Hacı Bektaş-ı Veli dönemi erenlerindendir. Daha çok bilinen adıyla Can Baba olarak bilinen bu ermişin ismi, bizzat Hacı Bektaş Veli tarafından kendisine verilmiştir. Rivayetlere göre; kaynayan bir kazanın içine girer, yanan bir fırına girip yanmaması ve her seferinde sapa sağlam kalması gibi olağanüstü olaylarla insanları kendisine bağlar yola getirir, Müslümanlaştırırmış.

Horasan’dan Erzincan’a gelen Karaman Baba, bir süre burada kalıp Anadolu’nun Müslümanlaştırılması hususunda önemli rolleri üstlenmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli tarafından verilen görevleri başarıyla tamamladıktan sonra Batı Anadolu’ya gönderilir. İstanbul’un fethi için Sakarya’da tekfurlarla savaşırken şehit olmasının ardından halk tarafından bu bölge, Karaman Baba Tepesi ve Ormanı adını vermişler.

Neden gitmeliyim? Hıdırellez kutlamalarına gelen insanlar tarafından yaptırılan türbenin bereketi arttırdığına inanıldığı için çocuğu olmayan kadınların ziyaret edip adak adadığı bir yer olduğu bilinmektedir. Türbe aynı zamanda çevresindeki ağaçlık doğal güzellik sayesinde manevi bir ziyaret noktası olmasının yanı sıra piknik yapıp keyifli zaman geçirmek için de ziyaret edilebilir.

  • Adres: Karaman, 54290 Adapazarı/Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Hanlar 

20. Hacı Atıf Hanı

hacı atıf hanı

Burası Neresi? İpek Yolu üzerinde konumlanan Hacı Atıf Han, kervanların konakladığı bir yer olarak kullanılmaktaydı. Binanın yaklaşık 300 sene önce inşa edildiği tahmin edilmektedir. “U” şeklinde inşa edilen binanın alt katı dükkan üst katları ise konaklama için ayrılmıştır. Hanın doğu tarafı yıkılmış yerine dükkan batı tarafı ise eve çevrilmiştir. Bina 1950’li yıllarda postane binası olarak değerlendirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Bölgedeki tek han olarak Türk gelenek ve göreneklerini tam anlamıyla yansıtan bina, günümüzde faaliyet göstermemektedir. Buna karşın Osmanlı dönemi sivil mimarisinin en güzel örneklerinden olması nedeniyle Sakarya’da gezilecek tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Taraklı, Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

21. Vecihi Orhon Kapısı

vecihi kapısı
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası Neresi? Mimar Sinan tarafından yapıldığı bilinen kemerin yer aldığı yoldan İpek Yolu’nun geçtiği söylenmektedir. Yıllar içerisinde belirli sebeplerden dolayı zarar gören tarihi yapı, birkaç defa onarımdan geçmiştir. 1905 yılında orijinalliğini bozmadan Sapanca’da Nahiye Müdürlüğü yapan Yanyalı Vecihi Orhon tarafından onarımı yaptırılmıştır. Kemer Mezarlığı girişinde bulunan tak yapılarına benzerliği ile göze çarpan yapı, Sakarya’ya gelenlerin mutlaka görmesi gereken tarihi yapılar arasında bulunmaktadır. Kapı üç dilimli kemer formunda inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Öncelikle kapıyı görmek için fazla zaman ayırmanıza gerek yok. Sapanca merkezine sadece 17 km mesafedeki kapıya ulaşım oldukça kolaydır. Çok fazla gösterişe sahip olmayan kapı, buna karşın şehrin oldukça fotojenik yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Kemer Mezarlığı, Sapanca, Sakarya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Sakarya’nın tarihi yerleri hakkında hazırladığımız listemiz burada son buluyor. Eğer listemize eklememizi istediğiniz önemli bir nokta varsa bize yorum kısmından önerilerinizi yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin