Sakarya

1954 yılında Kocaeli’nden ayrılarak il olan Sakarya, Türkiye’nin önemli sanayi ve turizm merkezleri Eskişehir ve Bursa gibi kentlere de oldukça yakın olması ve İstanbul’a yaklaşık 150 km uzaklıkta bulunmasıyla önemli bir konumda yer alıyor. Konumuna ek olarak, doğal güzellikleri, tarihi ve yöresel kültürüyle de coğrafyamızın kıymetli bir kenti. Yüzölçümü 482,109.70 hektar olan Sakarya’nın 2018 yılında nüfusu 1.010.700 olarak kaydediliyor. Marmara Bölgesi’nde yer alan Sakarya’yı Türkler 13. yüzyılda fethetmiş ve o tarihten bu yana Balkanlar, Kafkasya ve son olarak da Bulgaristan’dan göç almaya devam ediyor.

Adapazarı, Arifiye, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Sapanca, başta olmak üzere toplam 16 ilçesi vardır. Karasu, Kocaali ve çevre ilçeleri Karadeniz kıyısında yer alıyor. Sakarya’yı ortadan ikiye bölen Sakarya Nehri ise yine Karadeniz’e dökülüyor. Kentin bu kısımlarında Karadeniz iklimi görülmekle birlikte merkeze doğru gittikçe Marmara iklimi hakim oluyor.

Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmasına ek olarak üniversiteli genç nüfusun kent yaşamına etkisiyle de Sakarya görülmesi gereken tarihi ve canlı bir şehirdir. Kentin kalbi dolayısıyla en kalabalık caddesi Çark Caddesi’dir. Yaya trafiğine kapalı olması yürüyerek keşif yapmak isteyen seyahat tutkunları için birebirdir. Yine il merkezinde Kafeler Sokağı yer alıyor. Sanatseverler için ise çeşitli kültür merkezlerinde yapılan etkinliklere ek olarak Deprem Müzesi ve Sakarya Müzesi ziyaret edilebilir.

Hem Karadeniz’e kıyı olması hem de Balkanlar ve Kafkasya’dan göç alması sebebiyle Sakarya’nın mutfağı deniz mahsülleri ve Çerkez tavuğu başta olmak üzere et yemekleri açısından da çeşitlilik içeriyor.

Sakarya’nın Sapanca ve Kırkpınar gibi doğal güzellikleri yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. Sakarya tam bir su cenneti. Çok sayıda kaplıca, akarsu ve şelaleye rastlamak mümkün. Sapanca Gölü de hem önemli bir içme suyu kaynağı hem de eşsiz manzarasıyla görülmeye değer bir doğa harikası.

Şehir merkezinden toplu taşıma ile Sapanca’ya rahatlıkla ulaşılabiliyor. Karasu, Kocaali ve Kaynarca sahilleri ise kentin denizle buluştuğu doğal mekanları. Otobüs terminalinden 15 dakikada bir düzenlenen seferlerle bu yerlere de ulaşmak mümkün.

Sakarya, hem uluslararası anlamda Yunanistan ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerine bağlanan ulaşım yollarının güzergahında bulunuyor hem de ülke içi ulaşım bakımından Kınalı-İstanbul-Sakarya-Ankara otoyolu şehrin sınırları içerisinden geçiyor. Şehre Türkiye’nin her yerinden rahatça ulaşılabiliyor. Konforlu bir ulaşım olan Yüksek Hızlı Tren’in Arifiye durağı Sakarya ilindedir. Böylece Sakarya’ya YHT’yi kullanarak da gelebilirsiniz. Adapazarı-Pendik Ekspresi ise İstanbul ve Sakarya’yı bir trenle birbirine bağlıyor. Bu ekspres şehrin yerlileri için nostaljik bir anlam da ifade ediyor.

Sakarya Büyükşehir Otobüs Terminali şehir merkezine yakındır ve Türkiye’nin en yoğun otobüs terminallerinden biridir. Terminale, Türkiye’nin birçok kentinden seferler düzenleniyor. Sakarya’da havalimanı bulunmaz, en yakın havalimanı Kurtköy Sabiha Gökçen Havalimanı’dır ve yaklaşık 110 km uzaklıkta bulunur..