Rize’nin Tarihi Yerleri | Etkileyici 20 Tarihi Nokta

Yeşilin en güzel tonlarıyla karşılayan Rize, muhteşem doğası ile geçmişten günümüze ilgi odağı olmuştur. Siz de Rize’nin tarihi yerleri ile hem doğa ile iç içe hem de tarih kokan bir gezi planı yapmaya ne dersiniz?

Rize’nin tarihi hakkında; Rize’nin etrafının ormanlık alanlarla kaplı olması, Rize’nin tarihi ile ilgili arkeolojik araştırmaların, Anadolu’nun diğer bölgelerine göre sınırlı kalmasına sebep olmuştur. Rize’nin adıyla ilgili çeşitli ihtimaller üzerinde durulmaktadır. Kimi kaynaklarda Yunan pirinci anlamına gelen “Rhisos”, kimi kaynaklarda ise Rumca dağ tepesi anlamına gelen “Rıza” olarak adlandırılmaktadır.

MÖ 2000’li yıllarda Rize’de Kimmerlerin izlerine rastlanmıştır. MÖ 720 senesine kadar süren Kimmer hakimiyeti, Sakaların bölgeyi işgal etmesiyle tehlikeye girmiştir. MÖ 680 senesinde artık Kimmerlerin bölgedeki varlığı son bulmuş ve Sakalar Karadeniz’de büyük bir hakimiyet kurmuştur. Saka kralı Madova, hileli bir şekilde Medler tarafından öldürülünce MÖ 628 senesinde öldürülünce, Rize’deki hakimiyetleri son bulmuştur.

MS 10-395 yılları arasında bölgede Romalılar hakimiyet sürmüştür. Bu tarihten itibaren ise bölgenin hakimiyeti Bizanslıların eline geçmiştir. 11. yüzyılda Türkmen akınlarına maruz kalan Rize, 1071 Malazgirt Zaferi ile Bizanslıların elinden alınarak Türklerin eline geçmiş ve burada beylikler kurularak yayılma politikası izlenmiştir.

Dönem dönem farklı toplulukların eline geçen Rize ve çevresinde IV. Haçlı Seferleri’nin ardından Trabzon Pontus Rum İmparatorluğu kurulmuştur. 15. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlılar bölgedeki varlığını hissettirmiş ve 1470 senesinde Rize ve çevresini fethetmiştir. 19. yüzyıla geldiğimizde Tuzcuoğullarının isyanları döneme damgasını vurmuştur. 1834 senesinde isyanlar bastırılmış ve aile Rumeli’ye gönderilmiştir.

I. Dünya Savaşı esnasında Rize, Rusların baskısına maruz kalmış ve 9 Mart 1916 ile 2 Mart 1918 tarihleri arasında Rus işgali altında kalmıştır. Cumhuriyetin ilanının ardından 20 Nisan 1924 tarihinde Rize, il statüsüne kavuşmuştur.

Rize’nin en ünlüleri; Rize’nin kaleleri ve köprüleri şehrin en meşhur tarihi yerleri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Zil Kale, Rize’ye gelenlerin görmeden dönmemeleri gereken bir tarihi eser. Rize’deki kemer köprülere örnek verilebilecek Şenyuva Köprüsü ve Mikron Köprüsü ise doğayla uyumlu mimarisi ve görkemi sayesinde şehrin en çok ziyaret edilen köprüleri arasında bulunmaktadır.

Rize gezi tavsiyesi; Rize ülkemizin doğası ile öne çıkan yemyeşil şehirlerinin başında gelmektedir. Bu güzel şehre gelmişseniz başta Ayder Yaylası olmak üzere Rize’nin yaylalarını gezerek şehrin muhteşem doğasını içinizde hissetmelisiniz. Rize’ye hangi mevsim gidilir? diye soracak olursanız Rize, her mevsim çok farklı bir güzelliğe bürünüyor ama özellikle sonbahar Rize’nin en güzel olduğu zamanlardan…

Doğası, tarihi ve enfes yemekleriyle anlatmaya doyum olmayan bu güzel şehre nasıl gideceğinizi merak ediyorsanız Rize’ye Nasıl Gidilir? yazımıza davetlisiniz. Şehirdeki görülmesi gereken bütün noktalar için daha önce hazırladığımız Rize gezilecek yerler listemize de bakmayı unutmayın. Bu arada bir not daha bırakalım: Rize, arı konusunda zengin bir şehir ve bu konuda herhangi bir alerjiniz varsa tedbirlik olmanız faydalı olacaktır.

Müzekart; Zilkale girişi esnasında Müzekart kullanabilirsiniz ancak Rize’deki diğer noktalarda bu karta ihtiyacınız olmayacak. Bu nedenle sadece Rize gezisi için Müzekart satın almak çok da ekonomik olmayacaktır. Eğer farklı bölgeleri de ziyaret etmeyi planlıyorsanız, Müzekart ile ülkemizdeki birçok müze ve ören yerini senede iki defa ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

Kaleler

1. Rize Kalesi

rize kalesi

Burası neresi? Denizden 150 metre yüksekte doğal bir tepe üzerinde kurulu olan Rize Kalesi, iç ve aşağı kale olmak üzere iki ayrı yapıdan oluşmaktadır. Aşağı kalenin 13. yüzyılda; iç kalenin ise I. Justinianus döneminde 527-565 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Zaman içerisinde, yoğun yerleşim nedeniyle, aşağı kaleden geriye yalnızca kuleler ve birkaç sur parçası kalmıştır. Rize’nin en bilinen tarihi mekanlarından biri olan Rize Kalesi, günümüzde turistik bir çay bahçesi/kafe olarak hizmet veriyor.

Şehir merkezinin güneybatısında yer alan Rize Kalesi, 480 metrekarelik bir alan üzerinde, düzgün kesme taş ve moloz taştan inşa edilmiş surlarla çevrili tarihi bir kaledir. Kalenin sur yükseklikleri 2 metreye kadar ulaşmaktadır. Yarım daire şeklinde beş adet kuleye sahip olan Rize Kalesi’nin restorasyon çalışmaları günümüzde hala devam etmektedir.

Neden gitmeliyim? Rize’nin tarihi yerleri ve yapıları açısından, Rize Kalesi, oldukça önemli bir yere sahip! Kenti seyretmek için en güzel noktalardan biri olan Rize Kalesi, Rize’deki Zilkale’den sonraki en büyük kale olması nedeniyle de görülmeye değer.

  • Adres: Merkez, Kale Sk., 53100 Rize Merkez/Rize
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-00.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Zilkale

zilkale

Burası neresi? Zilkale Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde Çat Vadisi üzerinde bulunan birinci derece arkeolojik sit alanı içerisinde yer almaktadır. Turizm açısından yerli yabancı birçok turistin ilgisini çeken Zilkale, denizden 750 metre yükseklikte, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde konumlanmıştır. Kalenin dış kale, orta surlar ve iç kale olmak üzere üç bölümü bulunmaktadır. Orta kale kısmı ise muhafız binası, şapel ve baş kule bölümlerine sahiptir.

14. yüzyılda Trabzon İmparatorluğu döneminde inşa edildiği tahmin edilen Zilkale, İspir’e ulaşan önemli bir Ortaçağ kervan yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Bir süre sonra Osmanlı tarafından fethedilen kale, askeri amaçla kullanılmaya devam etmiştir. Öyle ki kalede bulunan iki el topu günümüzde Trabzon Müzesi‘nde sergilenmektedir. Zilkale ile ilgili halk arasında ”kaleyle dere arasında gizli bir geçidin olduğu ve zamanla kapandığı” gibi birçok efsane anlatılmaktadır.

Neden gitmeliyim? İç kale, dış surlar ve orta surlar olmak üzere üç bölümden oluşan Zil Kale, sarp bir kaya üzerinde görkemli bir görüntüye sahiptir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen ve 2011’de restorasyonu işlemleri tamamlanan Zilkale, Rize’nin en popüler yapılarından biri olarak, şehirde görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Mistik ve görkemli bir atmosfere sahip olan kalede, piyanist Tuluyhan Uğurlu gibi isimlerin katıldığı konser programları da düzenlenmektedir ve özellikle muazzam manzarası burasını çok ilgi çekici kılmaktadır.

  • Adres: Zilkale, Çamlıhemşin, Rize
  • Ziyaret saatleri: 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: 4₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

3. Ciha Kalesi

ciha kalesi
Görsel Kaynak: wikipedia

Burası neresi? Rize’nin Pazar ilçesinde bulunan Ciha Kalesi, 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından yapıldığı tahmin edilen tarihi bir köprüdür. Geçmişte gözetleme ve haberleşme aracı olarak kullanılan Ciha Kalesi, Hemşin Deresi’nin doğusunda yer almaktadır. Ciha Kalesi, Rize’nin yeni keşfedilen tarihi yapılarından biri olup, şuan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

Dairesel bir plana sahip olan Ciha Kalesi, yemyeşil çay bahçelerinin arasında iki kule ve içinde bulunan yine daire şeklinde bir kuleden oluşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kale şu anda bakım döneminde olduğundan burada henüz bir tesis vs. bulunmamaktadır. Bu nedenle burayı ziyaret edenlerin yiyecek ve içecek konusunda tedbirli olmasında fayda var. Ziyaret ettiğinizde ise karşınıza çıkan etkileyici manzara karşısında Rize’deki tarihi yerler hakkında ilk aklınıza gelecek olan şey her birinin muhteşem manzaralara sahip olduğu olacaktır.

  • Adres: 53340 Şentepe/Pazar/Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Kız Kalesi

kız kalesi

Burası neresi? Rize’nin Pazar ilçesinde yer alan Kız Kalesi’nin yapımıyla alakalı kesin bir bilgi olmamasına karşın 13. ve 14. yüzyıllar arasında inşa edildiği düşünülmektedir. Küçük bir yarımadanın üzerinde, kara ile bağlantısı olmadan konumlanmış olan Kız Kalesi, kayalık bir zemine sahiptir.

Muazzam bir taş işçiliğine sahip olan Kız Kalesi, günümüzde sağlam kalan tek gözetleme kulesiyle Rize’nin tarihi simgelerinden biri olarak önemini korumaktadır. Kalenin Cenovalılar tarafından Cenovalı bir prenses için yaptırıldığı rivayet edilmektedir. Yapının birçok kayıtta “Kız Kulesi” olarak geçtiğini de belirtmemiz gerekiyor.

Neden gitmeliyim? Kız Kalesi, Rize tarihi yerler listemizdeki muazzam fotojenik noktalar arasında bulunuyor ve ziyaretçilerine yeşille mavinin kesiştiği noktadan el sallıyor. Kaleye gidilemiyor olsa da yol kenarından muhteşem kareler yakalayacağınızdan emin olabilirsiniz.

  • Adres: Pazar ilçesi, Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Kale-i Bala

Kale-i Bala

Burası neresi? Rize’nin tarihi yerleri ve yapılarından biri olarak, Çamlıhemşin ilçesine 40 km uzaklıkta bulunan Kale-i Bala, Fırtına Deresi’ne hakim bir noktada, Hisarcık Köyü’nde yer almaktadır. Kaçkarlardan Anadolu’ya açılan Başhemşin ve Tatos Geçidi’ne oldukça yakın bir konumdadır. Kalenin uzunluğu 70 metre ve genişliği yaklaşık 25 metredir.

Zil Kale ile yapı ve duvar işçiliği bakımından benzerlik gösteren ve isim olarak ”yüksekteki – yukarıdaki” anlamına gelen Kale-i Bala’nın, yine aynı dönem içerisinde, yani 14. ve 15. yüzyıllar arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kimi kaynaklarda ”Varoş Kale” olarak geçen kale, Rize’nin tarihi yerleri açısından oldukça önemli bir yapıdır. Kalenin surları yer yer 1 metreye kadar ulaşmaktadır.

Sarp kayalıklar üzerinde konumlanmış olan kale, mimari olarak dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Günümüzde tahrip olmuş, harabe bir halde olan Kale-i Bala’nın yakınlarında, şehitlik olduğu iddia edilen mezarlar ve kale ile aynı dönemde yapıldığı tahmin edilen bir cami bulunmaktadır. Yapıldığı dönemde, Zil Kalesi ve Ciha Kalesi gibi ticaret yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilmiş olan yapı, bugün Rize Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır.

Neden gitmeliyim? Kale-i Bala, yakın zamanda turizme katılması hedeflenen ve bu doğrultuda iyileştirme çalışmaları yapılan bir yapı olarak mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Son yıllarda yol yapım çalışmaları ile ulaşımın da kolaylaştığını belirtmemizde fayda var.

  • Adres: 53780 Yazlık Köyü/Çamlıhemşin/Çamlıhemşin/Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

6. Şimşirli Köyü Camii

şimşirli köyü cami
Görsel Kaynak: karadeniz.gov.tr

Burası neresi? Rize’nin en güzel ilçelerinden biri olan İkizdere’de Şimşirli Köyü’nde bulunan Şimşirli Köyü Camii, önünde bulunan kitabeye göre, miladi 1849 yılında, Ahmet Usta denilen bir kişi tarafından inşa edilmiş bir yapıdır. Rize’nin tarihi yerleri, yapıları ve en önemlisi de miraslarından biri olan Şimşirli Köyü Camii, eğimli bir arazi üzerinde, derin bir vadi kenarında konumlanmıştır.

Ahşap yığma tekniği kullanılmış olan caminin ana malzemesini kestane ağacı oluşturmaktadır. Şimşirli Köyü Camii, mimari olarak kare şeklinde planlanmıştır. İki kattan oluşan yapının giriş kapısı, özenle işlenmiş lale motifleri ile donatılmış bir bordura sahiptir. Caminin yedi yerinde bulunan Hz. Süleyman mührü de yapının ilgi çekici özellikleri arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Muhteşem bir ahşap işçiliği ile yapılmış olan cami, Rize’nin en önemli ahşap camilerinden biridir. Şimşirli Köyü Camii, günümüzde, yanında bulunan bir medrese ile hem ziyarete hem de ibadete açıktır. Cami ve medrese son yıllar Rize tarihi yerler arasında ilginin arttığı noktalardan biridir.

  • Adres: Şimşirli, İkizdere, Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. İslampaşa Camii (Kurşunlu Camii)

kurşunlu camii

Burası neresi? Rize şehir merkezinde bulunan İslampaşa Camii, kurşun ile kaplanmış kubbesi dolayısıyla Kurşunlu Camii olarak da anılmaktadır. Geniş bir hazire içinde bulunan cami, hicri 978 – miladi 1571 yılında, İskender Cafer Paşa tarafından inşa edilmiştir. Dikdörtgen bir mimariye sahip olan İslampaşa Camii, 24 pencereli bir kubbesi ile dikkat çekmektedir ve yapımında moloz taş kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? İslampaşa Camii, iç mekanında ve kubbesinde bulunan kalem işi süslemeleriyle Rize’nin en özel camilerinden biridir. İslampaşa Camii, bugün ziyarete ve ibadete açık bir yapı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

  • Adres: İslampaşa, Menderes Blv. No:518, 53020 Rize Merkez/Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Şenköy Camii

şenköy camii
Görsel Kaynak: karadeniz.gov.tr

Burası neresi? Rize’nin en popüler ilçesi Çamlıhemşin’de bulunan Şenköy Camii, 1900’lü yıllarda, köy halkı tarafından yaptırılmış, oldukça eski ve tarihi bir ibadet alanıdır. Bölgedeki en eski camilerden biri olan Şenköy Camii, son derece engebeli bir arazi üzerinde konumlanmış olan iki katlı ahşap bir camidir. Geniş saçaklı, dört köşeli kiremit kaplı bir çatıya sahip olan ve tamamı ahşaptan oluşan Şenköy Camii’nde, minare bulunmamaktadır.

Neden gitmeliyim? Cami içerisinde bulunan nakış ve kalem işi süslemeler dikkat çekmektedir. Rize’nin tarihi yerleri ve yapılarından biri olan Şenköy Camii, günümüzde hala ibadet edilen ve ziyarete açık olan camilerden biridir. Ahşap mimarisi ve engebeli yapıya uyumlu olması ile bölge coğrafyasıyla adeta iç içe geçmiş insanı etkileyen bir ibadethanedir.

  • Adres: Şenköy, Çamlıhemşin, Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Kıbledağı-Dua Tepesi Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii

Burası neresi? Rize’nin Güneysu ilçesinde bulunan Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii, 1130 rakımlı bir arazi üzerinde inşa edilen, muhteşem bir yapıdır. Cami, Karadeniz bölgesinin en yüksekte bulunan camisi olma özelliğine de sahiptir.

”Dua Tepesi” olarak da anılan cami ve çevresi, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Kıble yönüne bakıyor olması ve ilçenin birçok noktasından görülebilmesi nedeniyle Kıbledağı Camisi olarak da anılan cami, muazzam bir manzaraya sahip olmasının yanı sıra, tarihi açıdan da Rize için oldukça anlamlı bir yapıdır.

İlk olarak 1800’lü yıllarda Kuş Ahmed Efendi ve Meşula Mehmet Efendi tarafından inşa ettirilen cami, 1960’da çıkan bir yangından dolayı epeyce hasar görmüş ve o dönem Hafız Yusuf Yılmaz tarafından yeniden yaptırılmıştır. Uzun yıllar boyunca ibadet için kullanılmaya devam eden cami, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından restore ettirilmiş ve bugünkü halini almıştır. Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii, Rize’ye seyahat etmeyi düşünen herkesin mutlaka görmesi gereken yapılar arasında başta geliyor.

Cami, toplamda 275 metrekarelik bir alanda bulunmaktadır. Caminin kapalı alanında yaklaşık 200 kişi aynı anda ibadet edebilmektedir. Caminin imamı için 85 metrekareli bir lojman inşa edilmiştir. Caminin kubbesi 13 metre, minaresi ise 27 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Şadırvanından devamlı sıcak su akması, anneler için bebek bakım odası gibi modern dokunuşlar da vardır.

  • Adres: 53390, Asmalıırmak/Güneysu/Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Şeyh Camii

şeyh camii
Görsel Kaynak: karadeniz.gov.tr

Burası neresi? Rize il merkezi, Piriçelebi Mahallesi’nde yer alan Şeyh Camii, kökleri 1711 tarihine dayanan tarihi bir camidir. Zaman içerisinde yıpranan cami, 1953 – 1965 yılları arasında bazı eklemelerle ayakta tutulmaya çalışılmış, 2014 yılında ise tam anlamıyla restorasyon çalışması içine alınarak yenilenmiş ve ibadete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Üzerindeki taş işçiliği ve ahşap süslemeleriyle dikkat çeken Şeyh Camii, son cemaat mahalli, beş bölümlü, kare şeklinde bir harimden oluşan çifte minareli bir camidir. Kubbesi kurşunla kaplı olan cami, Rize’nin tarihi yerleri açısından görülmesi gereken yapılardan biridir.

  • Adres: Piriçelebi, Cumhuriyet Cd. No: 99/B, 53100 Rize Merkez/Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Kale Camii

kale camii

Burası neresi? Rize Kale’sinin İç Kale kısmında bulunan Kale Camii, 1658 yılında inşa edilmiş tarihi bir camidir. Engebeli bir arazi üzerinde konumlanmış olan Kale Camii, girişinde bulunan kitabeye göre 1658’de Halil Ağa adlı bir hayırsever tarafından Rize’ye kazandırılmıştır. Caminin inşası sırasında fazla süslemeden kaçınılmış ve güzellik kaygısından uzak bir şekilde bölge halkının ibadetini gerçekleştirebileceği bir ibadethane yapılması amaçlanmıştır.

Kırma çatılı, moloz taş duvarlardan oluşan cami, 1805 yılında onarılmış, zaman içerisinde aldığı hasarlar onarılmıştır. Caminin bugünkü hali ise 1970’li yıllarda restore edilerek, ibadete açılmış halidir. Eğimli bir arazi üzerinde bulunan Şeyh Cami’nin zemin katı yüksek tavanlı bir yapıya sahiptir. Caminin aydınlık olması için pencereleri mümkün olduğunca geniş bir şekilde yapılmıştır.

Kaçırmayın! Kale Camii’ne gelmişken hemen yanında bulunan Rize Kalesi’ni de ziyaret etmeyi unutmayın.

  • Adres: Kale, 53100 Rize Merkez/Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Hüseyin Hoca Camii

hüseyin hoca camii
Görsel Kaynak: kültürportalı

Burası neresi? Kuruluşundan bu yana iki kez komple sökülüp başka bir araziye taşınan Hüseyin Hoca Camii, Karadeniz’in ahşap süslemeciliği ve oyma sanatı açısından en nadide örneklerini içerisinde barındıran tarihi bir yapıdır.

Son olarak Of – Keler Köyü’nden sökülerek, Kalkandere – Hüseyin Hoca Köyü’ne taşınan cami, girişindeki kitabeden anlaşıldığı üzere hicri takvime göre 1250 (Miladi 1834) tarihinde yapılmıştır. Tamamen ahşaptan yapılmış olan Hüseyin Hoca Camii, mihrabın üzerinde bulunan mukarnas, örgü ve lale motifli süsleme kuşağı ile dikkat çekmektedir.

  • Adres: Hüseyin Hoca, Kalkandere, Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

13. Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi (Mehmet Mataracı Konağı)

atatürk evi müzesi
Görsel Kaynak: karadeniz.gov.tr

Burası neresi? Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Atatürk’ün 1924’te çıktığı yurt gezisi sırasında, Rize’de Mehmet Mataracı’nın misafiri olarak kaldığı konağın müze olarak tasarlanmasıyla oluşmuştur. Konak, Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü sebebiyle Mataracı ailesi tarafından müzeye dönüştürülmesi için İl Özel İdaresi’ne bağışlanmıştır. 1985 tarihinde Rize Atatürk Evi Müzesi olarak ziyarete açılan konakta, Atatürk’ün bazı hususi eşyaları ve bölgeye ait birtakım etnografik eserler sergilenmektedir.

İç sofalı planıyla üç kattan oluşan konağın, toplantı salonunu içinde bulunduğu birinci katında, Mustafa Kemal’in Rize’ye geldiğinde giymiş olduğu kıyafetler sergilenmektedir. İkinci katta ise Atatürk’ün yatak odası ve kullandığı eşyalar, dönemin milletvekillerine ait fotoğraflar, milletvekillerinin çalışma odaları ve Rize’nin eski fotoğrafları sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Müze, Mustafa Kemal Atatürk’e dair çeşitli nesneleri ve kıyafeti barındırdığı için şehre gelenler tarafından mutlaka zaman ayrılması gereken yerler arasında bulunuyor. Tabi müzenin mütevazı bir yapıda olduğunu ve beklentinin çok yüksek olması halinde hayal kırıklığına uğranabileceğini de belirtelim.

  • Adres: Müftü, Kirazlık Sok. No:16, 53020 Rize Merkez/Rize
  • Telefon: (0464) 213 04 29
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Rize Müzesi

rize müzesi

Burası neresi? Rize il merkezinde, Piriçelebi Mahallesi’nde bulunan Rize Müzesi, halk arasında görünümünden ötürü ”Sarı Ev” olarak anılmaktadır. 1921 senesinde inşa edilmiş olan ve 20. yüzyıl sivil mimarisinin güzel bir örneği olan Rize Müzesi, 1998 yılında hizmete açılmıştır.

Rize’nin tarihine ve kültürüne dair geniş çapta bilgi edinebileceğiniz müzede, sikkeler, arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir. Rize tarihi, kültürü ve gelenekleri açısından oldukça önem arz eden Rize Müzesi, bugün 594 sikke, 1129 etnografik, 76 arkeolojik eser olmak üzere toplam 1799 esere ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Rize Müzesi, benzer müzelere göre genişlik açısından yetersiz gibi görünmesine karşın, Doğu Karadeniz bölgesine dair etnografik ve arkeolojik unsurları inceleyebileceğiniz, Rize müzeleri içinde özel bir yere sahiptir. Bu nedenle Rize tarihi yerler listenize bu müzeyi eklemeli ve gezi planınızı bu şekilde planlamalısınız.

  • Adres: Piriçelebi, Palmiye Sk. No:4, 53020 Rize Merkez/Rize
  • Telefon: (0464) 214 02 35
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Köprüler

15. Şenyuva Köprüsü

şenyuva köprüsü

Burası neresi? Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde, meşhur Fırtına Deresi üzerinde bulunan Şenyuva Köprüsü, 1696 yılında inşa edilmiş tarihi bir kemer köprüdür. Karadeniz coğrafyasına uygun olarak tek gözlü inşa edilen Şenyuva Köprüsü’nün uzunluğu 40 metre, yüksekliği ise 20 metredir. Köprüyle ilgili bilgilerin yer aldığı Şenyuva Köprüsü’nün kitabesi, 1946’da yaşanan sel sırasında maalesef kaybolmuştur.

Neden gitmeliyim? Eski adı Çinçiva olan köprü, günümüzde yerli ve yabancı turistlerin rağbet gösterdiği yapılardan biridir. Muhteşem bir doğanın ortasında, şırıl şırıl akan bir derenin üzerinde, muazzam bir görüntüye sahip olan Şenyuva Köprüsü, Rize’de mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.

  • Adres: 53790 Şenyuva/Çamlıhemşin/Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Mikron Köprüsü

mikron köprüsü

Burası neresi? Mikron Köprüsü, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi bir kemer köprüdür. Çamlıhemşin – Ayder Yaylası yolu güzergahında, Fırtına Deresi üzerinde bulunan Mikron Köprüsünün uzunluğu 30 metre, genişliği 3 metre, yüksekliği ise 12 metredir. Yapımında moloz taş kullanılmıştır.

Ülkemizin tescilli kültür varlıklarından biri olan Mikron Köprüsü, hırçın Karadeniz doğasıyla muazzam bir uyum içinde bir tablo gibi yerini korumaktadır. Köprüde zamanla meydana gelen yaşlılık belirtileri nedeniyle 1998 senesinde aslına riayet edilerek restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilen köprü, Rize’nin en güzel manzaralarından biridir. Fırtına Deresi üzerinde Mikron Köprüsü gibi görülmeye değer daha birçok kemer köprü bulunmaktadır.

  • Adres: Kavak, 53750 Çamlıhemşin/Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çarşılar

17. Tarihi Rize Çarşısı (Kuyumcular Sokağı)

Tarihi Rize Çarşısı

Burası neresi? Rize’nin en işlek sokağı olan Tarihi Rize Çarşısı, uzun yıllardır yöre insanı tarafında Kuyumcular Sokağı olarak anılagelmiştir. Kuyumcular Sokağı, çok eski tarihlerden itibaren kullanıldığı için Rize Belediyesi tarafından 2017 yılında başlatılan çalışmalarla restore edilmiş ve adı Tarihi Rize Çarşısı olarak değiştirilmiştir. İçerisinde çoğunluk olarak kuyumcu dükkanları yer alan Tarihi Rize Çarşısı, yöre halkının ve turistlerin alışveriş için uğrak noktalarından biridir.

Neden gitmeliyim? Son dönemlerde üzeri şemsiyelerle süslenen çarşı, bu yeni görüntüsüyle tarihi özelliğinin yanı sıra şirin bir görünüm kazanmıştır. Tarihi Rize Çarşısı, şehir merkezinin tam ortasında, kolay bulunabilir bir lokasyonda yer almaktadır. Rize’nin tarihi yerleri listesine mutlaka eklenmesi gereken çarşıda, Rize yöresine ve geleneğine dair her şeyi bulabilir, sevdiklerinize Rize’yi simgeleyen hediyeler alabilirsiniz.

  • Adres: Çarşı, 53020 Rize Merkez/Rize
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-19.00; Pazar günleri 11.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

18. Sarayköy Su Değirmeni

sarayköy su değirmeni
Görsel Kaynak: karadeniz.gov.tr

Burası neresi? Rize’nin İyidere ilçesinde bulunan Sarayköy Su Değirmeni, kesme taştan inşa edilmiş tarihi bir değirmendir. İyidere İlçe Belediyesi tarafından onarılıp, restore edilen değirmen, günümüzde kültürel ve tarihi açıdan önemli bir turizm noktası haline gelmiştir. Her yıl birçok kişi tarafından ziyaret edilen değirmen, eskiden Karadenizli kadınların mısır öğütüp, un ve ekmek yaptıkları tarih kokan mistik bir atmosfere sahip. Değirmen 4,30×5,60 metre ebatlarındadır ve dikdörtgen bir formda inşa edilmiştir.

  • Adres: Sarayköy, İyidere, Rize
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu (İçeriye giriş kapalı)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Hemşin Evleri

hemşin evleri

Burası neresi? Rize’nin yemyeşil doğasına ayrı bir güzellik katan meşhur Hemşin Evleri, yapısı bakımından doğa ile uyum içinde olan ahşap konaklardır. Genellikle üç katlı olan Hemşin Evleri, hayvanların barınması için bir ahır, ev halkının oturması ve yemek yemesi için bir avlu, erzakların depolandığı “maran” adı verilen bir ambar, misafir ağırlamak için kullanılan baş oda ve bu odalarda bulunan şömine, banyo ve tuvaletlerden oluşmaktadır. Kapı ve menteşeler dışında hiç çivi kullanılmamış olan bu konaklar, ahşap oyma sanatının en ince teknikleri ve taş işlemeler kullanılarak dizayn edilmiştir.

Günümüzde birçoğu pansiyon ve otel olarak kullanılan Hemşin Evleri, doğal yapısı bakımından oldukça özel ve korunması gereken bir yapıya sahiptir. Rize’nin kültürünü ve tarihini yansıtan bu harikulade ahşap konaklar, yemyeşil yaylaların içinde mutlaka görülmesi ve keşfedilmesi gereken yapılardan biri.

Neden gitmeliyim? Ayrıca iştah açan temiz havayla beraber Hemşin Evleri’nde otururken Rize’nin yöresel yemeklerini denemeyi de unutmamalısınız. Dolayısıyla Rize’nin tarihi yerler başlığı altına aldığımız Hemşin evlerini, sizler de Rize’nin kültürünü ve tarihini daha yakından tanımak için kesinlikle ziyaret edilmelidir.

20. Tuzcuoğulları Konağı

Tuzcuoğulları Konağı

Burası neresi? Doğu Karadeniz’in yerli ağalarından biri olan Tuzcuoğlu Memiş Ağa, tarihte rol oynamış önemli şahsiyetlerden biridir. Osmanlı döneminde, II. Mahmut idaresinde, Rize, Hopa, Of ve Sürmene ahalisini kendilerinden başka otorite tanımamaya zorlayıp devlete karşı Tuzcuoğlu İsyanı’nın başlamasında rol oynayan bir kişidir. Verilen emirlere bir türlü uymayan ve hiçbir otoriteyi tanımayan Tuzcuoğlu Memiş Ağa, idam edilmek üzere Trabzon’a gönderilmek istenmiştir. Lakin durumu anlayan Memiş Ağa, hemen kaçarak Rize’deki evine yani Tuzcuoğulları Konağı‘na kapanır.

26 Ekim 1817 tarihinde ele geçirilen Tuzcuoğlu Memiş Ağa, Çuvaloz köyü civarında yakalanıp dere kenarında iki rekat namaz kıldıktan sonra idam edilir. Tuzcuoğlu’nun günümüzde, mezarı hala Of’un Alona/Makot (Hayrat) köyünde bulunmaktadır. Tuzcuoğlu Memiş Ağa’nın konağı, ilginç hikayesinin yanı sıra Rize’nin tarihini ve kültürünü yansıtması bakımından da oldukça önemlidir. Tuzcuoğulları Konağı, Rize il merkezi, Piriçebi Mahallesi’nde yer alan, şehrin ayakta kalabilmiş en eski konaklarından biridir. Konağın 1870 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Kaçırmayın! Üç katlı mabeynli bir yapıdan oluşan konak, Rize’nin tarihi yerleri ve kültür turizmi açısından oldukça önemli bir yapıdır. Rize’de bundan başka sivil mimari eser olarak, ortalama 50 kadar tarihi konak bulunmaktadır. Şehrin çeşitli bölgelerinde bulunan tarihi konaklardan bir kısmı şunlardır: Eski Vali Konağı, Mehmet Rakıcıoğlu Evi, Türütoğulları Konağı, Rize Evi, Mahmut Kazdal Evi, Rıza Alkan Evi, Selamet Mataracı Evi, Taviloğlu Konağı ve Reyhanlılar Konağı.

Rize’nin tarihi yerleri başlıklı listemiz burada sona eriyor. Yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi yorum yaparak bizlere ulaştırabilir, içeriğimizi geliştirmemizi sağlayabilirsiniz. Doğasıyla kendine hayran bırakan Rize’ye, bir de mistik bir bakış açısıyla bakacağınız, kültürel bir tatil diliyoruz!

“Rize’nin Tarihi Yerleri | Etkileyici 20 Tarihi Nokta” üzerine 2 yorum

    • Merhabalar. Yorumunuz için teşekkürler. Emin olamadığınız konuyu belirtirseniz içeriğimizi geliştirmemiz adına yardımcı olabilirsiniz.

      Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin