Rize’nin Yöresel Yemekleri | 24 Enfes Lezzet

Rize’nin tertemiz havasında yetişen ürünler sofralara en organik şekilde geliyor.

Yemyeşil doğasıyla hayran olduğumuz Rize, birbirinden lezzetli yöresel tatlarıyla da cezbedici nitelikte. Sizler için derlediğimiz Rize’nin yöresel yemekleri listemizi incelemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

#1 Rize’nin Yöresel Yemekleri

Listenin ilk sırasında;

1- Muhlama

muhlama

Rize’ye gelip de kentin en meşhur lezzeti muhlamayı yemeden dönmek olmaz. Bölgeye has mis tereyağında pişirilen, peynir çeşitleri ile hazırlanan bu muazzam lezzet Karadeniz’in simgelerinden biri haline gelmiş. Rize seyahatiniz de tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

2- Etli Kuru Fasulye

etli kuru fasulye

Kuru fasulye pek çok ilimizde meşhur olsa da Rize yorumu bambaşka bir lezzet diyebiliriz. Karadeniz de mutlaka et eklenerek hazırlanan kuru fasulye, akşam yemeklerinin vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiş. Mutlaka deneyin deriz!

3- Rize Kavurması

rize kavurma

Rize’ye gidip de kavurma yemeden dönmek olmaz. Karadeniz esintileriyle harmanlanmış Rize kavurması, şehrin parmak ısırtan lezzetleri arasında gösteriliyor.

4- Saç Kavurma

saç kavurma

Rize tereyağında hazırlanan saç kavurma, kentin mutlaka tadına bakmanız gereken yöresel yemeklerinden biri.

5- Rize Pidesi

rize pidesi

Rize’nin yöresel yemekleri arasında ön plana çıkan Rize pidesi, yumuşacık hamuru ve lezzetli kavurmasıyla tadanların damaklarında lezzet patlamaları yaşatıyor.

6- Laz Böreği

Laz Böreği

Karadeniz’in meşhur lezzeti Laz böreğinin ana vatanı Rize elbette… Kentte canınız tatlı bir şeyler çektiğinde hemen bir restorana oturup Laz böreği pişirtmeyi ihmal etmeyin!

7- Hamsiköy Sütlaç

Hamsiköy Sütlaç

Rize usulü sütlacın tadı bir başka elbette. Kentte özel üretilen keçi sütünden hazırlanan lezzet bombası sütlaç, tatlı ihtiyacınızı gidermekle kalmadığı gibi uzun yıllar aklınızdan çıkmayacak bir lezzet garanti ediyor.

8- Pekmezli Kabak Tatlısı

Pekmezli Kabak Tatlısı

Rize’nin meşhur iri kabaklarından hazırlanan bu lezzetli kabak tatlısı, pekmezle harmanlandığında tadından yenmiyor.

9- Mısır Ekmeği

mısır ekmeği

Karadeniz’e gidip de mısır ekmeği yemeden dönmek olmaz. Günün her öğününü keyifle süsleyen mısır ekmeği, kentin simgelerinden bir diğeri aynı zamanda…

10- Pazı Tavalısı

Pazı Tavalısı

Karadeniz pazı yemekleri parmak yedirten cinsten… Pazı tavalısı da muhteşem baharatlarla bezenmiş harika bir lezzet. Denemeyi ihmal etmeyin deriz.

11- Hamsi Koli

hamsi koli

Hamsiden hazırlanan bu ekmek benzeri hamur işi Rize halkının sıklıkla tükettiği yiyecekler arasında. Rize’nin yöresel yemekleri içerisinde önemli bir rol tutan Hamsi koli, mutlaka denenecekler listenizde olması gereken yemeklerden.

12- Kara Lahana Çorbası

Kara Lahana Çorbası

Rize’de akşam yemeği öncesi bir çorba içelim diyenler için denenmesi gereken önemli bir lezzet de Kara Lahana Çorbası… Tadına doyum olmayan bu sulu yemek görünümlü çorba, Rize’nin yöresel yemekleri içerisinde oldukça popüler.

13- Korkoto Çorbası

korkoto çorbası

Ana malzemesi mısır olan korkoto çorbası, görünüşüyle yoğurt ya da ayran aşı çorbasını andırsa da tereyağ ve isteğe göre salça ile yapılıyor olmasıyla farkını ve lezzetini ortaya koyuyor.

14- Hamsili Pilav

hamsili pilav

Rize ve Trabzon’un ortak lezzeti olan hamsili pilav, tereyağlı pilavla hamsilerin mükemmel uyumuyla meydana gelen ve fırından çıkınca sıcak sıcak yenen en lezzetli yöresel tatlardan.

15- Hamsi Çorbası 

hamsi çorbası
Yörenin en lezzetli yemeklerinden olan hamsi çorbası, tadıyla yiyenleri adeta cezbediyor hatta öyle ki hiç balık sevmeyen birine bile birkaç tabak yedirtebilecek nitelikte.

16- Hamsi Çığırtası

hamsi çığırtası
Bütün malzemeleri krep gibi tavaya dökerek hazırlanan hamsi çığırtası, ufak köfte porsiyonları şeklinde de yapılabiliyor. Hazırlarken kıyma yerine hamsi kullanılıyor ve yanında servis edilen salatalıkla afiyetle yeniyor.

17- Çumur

çumur
Mısır ekmeğinin içinin çökelekle karıştırılıp pişirilmesiyle yapılan ekmek, yanında servis edilen tereyağı, peynir ya da çayla lezzetini ikiye katlıyor.

18- Pepeçura

pepeçura
Rize mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan pepeçura, üzümün ezmesiyle hazırlanıyor. Tatlı özellikle ramazan aylarında ve bayramlarda sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasındaki yerini alıyor.

19- Enişte Lokumu

enişte lokumu
Şehrin en sevilen tatlılarından olan enişte lokumu, yıllardır düğün zamanlarında damat bohçasının içinde damat ailesine gönderilmesiyle geleneksel bir hale gelmiş durumda. Tatlı lezzetiyle yıllardır düğünlerin vazgeçilmezi.

20- Kabak Sütlacı

kabak sütlacı
Bildiğimiz sütlaçtan biraz daha farklı bir teknikle yapılan kabak sütlacı, 10 dakika gibi kısa bir sürede yapılıyor. Sütlaç hem sıcak hem soğuk olarak servis edilebilmesiyle de özel bir yere sahip.

21- Kocakarı Gerdanı

kocakarı gerdanı

İç malzemesi bol fındıkla hazırlanan kocakarı gerdanı, özellikle bayramlarda kurulan sofraların vazgeçilmez tatlılarından. Şerbetli tatlıları sevenler için de ayrı bir lezzet sunan kocakarı gerdanı sizi nefis lezzeti ile büyüleyeceğinden emin olabilirsiniz.

22- Lahana Haşlaması

lahana haşlaması

Rize usulü lahana haşlaması kentin çok sevilen lezzetlerinden biri.  Fasulye ile birlikte haşlanan lahana, iyice haşlandıktan sonra süzülüyor ve su eklenerek yeniden pişiriliyor. İçerisine eklenen baharatlarla da oldukça lezzetli ve sağlıklı bir yemek haline geliyor.

23- Turşu Tavalısı

turşu tavalısı

Rize’de pek çok sebzenin turşusu itinayla hazırlanıyor. Turşu tavalısı, önceden hazırlanan fasulye turşusunun, soğan ve sarımsakla harmanlanarak yeniden pişirilmesiyle ortaya çıkıyor.

24- Etli Sarma

etli sarma

Rize’nin mis gibi karalahanası ile pek çeşitli yemekler hazırlanabiliyor. Tazecik karalahana içerisine önceden hazırlanmış bol etli dolma içi eklenince parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet ortaya çıkıyor.

Rize’nin yöresel yemekleri listemize ek tavsiye lezzetleri aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin