Prag Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Prag Havalimanı Hakkında; Vaclav Havel Prag Havaalanı şehir merkezinin 15 kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. Çekya için ana uluslararası havaalanı ve Prag’a hizmet veren tek havaalanıdır. 2 ana terminal binası bulunuyor. 1 no’lu terminal binası uluslararası Schengen dışı uçuşların gerçekleştiği yerdir. 2 no’lu terminal binası ise uluslararası Schengen bölgesi (Avrupa ülkeleri) uçuşlarının yapıldığı yerdir. Türkiye’den yapılan uçuşlarda varış yeri 1 no’lu terminal oluyor.

Prag Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmek için birkaç yol bulunuyor. Yazımızda, Prag’a varışınızda şehir merkezine ulaşımınızı daha kolay hale getirmek için ayrıntılı olarak yazdığımız bilgileri okuyabilirsiniz.

Prag Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

Prag Havaalanı şehir merkezinden 15 kilometre uzaklıktadır. Merkeze arabayla ulaşmak yaklaşık 25-30 dakika (yoğun trafikte 40 dakika) ve toplu taşıma araçlarıyla (otobüs ve metro) yaklaşık 45 dakika sürüyor. Prag Havaalanı’na varışta şehir merkezine ulaşım için toplu taşıma araçları, taksi, özel servis araçları, özel transfer ve araç kiralama gibi alternatifleri bulunmaktadır.

Prag Havalimanı

Toplu taşıma, Prag şehir merkezine ulaşmanın en ucuz yoludur. Kullanımı kolay, temiz, güvenilir ve sık aralıklarla çalışır. Toplu taşıma araçlarını kullanmak biraz yürümenizi gerektirecektir ayrıca otobüs ve metro yoğun saatlerde kalabalık olabilir, bu nedenle çok fazla bagajınız varsa, bir taksiye binmek veya kapıdan kapıya özel transfer hizmeti kullanmak isteyebilirsiniz.

Prag Havaalanı’ndan şehir merkezine 2 kişilik bir özel transfer için fiyat karşılaştırması aşağıdaki gibidir:

  • Prag Metro İstasyonu’nda toplu taşıma (otobüs 100 veya 119) 64 CZK,
  • Taksi 500 CZK’dan başlıyor,
  • Uber 250 CZK’dan başlıyor,
  • Servis otobüsleri 260 CZK,
  • Otel transfer hizmeti, otele göre değişiyor ancak genellikle 600 CZK’dan başlıyor.

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

Prag Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmenin en ucuz yolu belediye otobüsleridir. Ancak, tam olarak şehir merkezine kadar gitmiyorlar. Şehir merkezine devam eden bir metro durağından geçiyorlar. Otobüsler her iki terminal binasının dışında bulunmaktadır.

Bir belediye otobüsüne ve ardından metroya binmek, Prag Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmenin en ucuz yoludur, ancak biraz karmaşık bir yol olabilir. Otobüs biletleri 1,25 Euro (artı bavulunuz varsa 1 Euro). Bilet, hem otobüslerde hem de metroda 90 dakikalık bir süre için geçerlidir. Otobüs biletlerini havaalanının içindeki büfelerden veya büfeler kapandıktan sonra doğrudan otobüs şoföründen satın alabilirsiniz. Otobüste bilet satın almak için nakit paraya ihtiyacınız olacağından, bir miktar nakdinizi Çek kronlarına çevirmelisiniz.

Toplu taşıma araçlarını kullanmayı düşünürseniz bu araçların bagaj için fazla yeri olmayabilir ve yoğun zamanlarda yolcu kalabalığının da olabileceğini unutmayın. Bu nedenle çok fazla bagajınız varsa, bir transfer hizmeti veya taksi kullanmayı düşünebilirsiniz.

Prag Havaalanı’ndan şehir merkezine gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanmayı düşünüyorsanız, havaalanındaki Toplu Taşıma Bilgi Merkezi’nden veya doğrudan otobüs şoföründen bir bilet satın almalısınız. Ayrıca 25 cm x 45 x 70 cm’den büyük her bir bagajınız için 13 Çek korunasına trasnfer bileti satın almanız gerekiyor.

– 119 No’lu Otobüs Hattı – A Metro Hattı (Nadrazi Veleslavin) Aktarma

119 no’lu otobüs hattı havaalanından şehir merkezine ulaşımın sıkça kullanılan toplu taşıma aracıdır. Bu otobüs ile A metro hattına (yeşil hat) aktarma yapabilir ve “Mustek” adlı şehir merkezi bölgesine devam edebileceğiniz “Nadrazi Veleslavin” e gidebilirsiniz. Varış yeriniz Prag’ın tarihi merkezinde (Eski Kent, Küçük Şehir, Yeni Şehir ve Prag kalesi bölgesi) veya Vinohrady ve Zizkov bölgeleri ise bu otobüs en iyi seçimdir.

Prag Havalimanı Otobüs Ulaşımı

119 numaralı otobüs gelen yolcu terminalinin dışından kalkmakta ve sabah 04.20’den gece 23.45’e kadar çalışmaktadır. A metro hattındaki Nadrazi Veleslavin istasyonuna kadar gitmektedir. Buradan, otobüs için kullandığınız bileti kullanarak metroya binebilirsiniz. Metro ile kısa sürede şehir merkezine varabilirsiniz. En popüler metro istasyonları: Malostranska (Küçük Şehir), Staromestska (Eski Kent), Mustek (Wenceslas Meydanı) ve Muzeum.

119 no’lu otobüsle havaalanından metro istasyonuna yolculuk yaklaşık 20 dakika, metrodan şehir merkezine ulaşmak ise yaklaşık 15 dakika sürmektedir. 119 no’lu otobüs hattı havaalanından her 5 ila 20 dakikada bir hareket ediyor ve sabah 04.15 ile akşam 23.30 arasında çalışıyor.

– 100 No’lu Otobüs Hattı – B Metro Hattı (Zlicin) Aktarma

100 no’lu otobüsler havaalanı ve Zlicin metro istasyonu (B metro hattı) arasında çalışmaktadır. Varış yeriniz Yeni Şehir (Nove Mesto) veya Smichov gibi B hattındaki herhangi bir metro istasyonuna yakında bu otobüse binebilirsiniz. Zlicin metro istasyonuna yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor ve buradan metroya binebilir, 30 dakika yolculuktan sonra şehir merkezine varabilirsiniz.

Prag Havalimanı Otobüsü

100 no’lu otobüsler, gelen yolcu terminalinin dışından kalkmaktadır ve sabah 05.45’ten gece 23.40’a kadar devam etmektedir. Bu otobüs ile son durak olan Zlicin metro istasyonuna gidebilirsiniz. Buradan, şehir merkezine devam etmek için otobüs için kullandığınız biletle metroya binebilir ve 20 dakikada şehrin merkezi yerlerine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. En popüler metro istasyonları: Andel (Smichov Bölgesi), Karlovo Namesi (Charles Meydanı), Narodni Trida (Narodni Caddesi), Mustek (Wenceslas Meydanı), Namesti Republiky (Cumhuriyet Meydanı) ve Florenc (Otobüs Terminali).

– 191 No’lu Otobüs Hattı

Prag Havaalanı’ndan şehir merkezine gün boyunca giden bir başka otobüs daha var. 191 numaralı otobüs hattı Petriny metro istasyonuna kadar gidiyor. Buradan diğer otobüs hatlarında olduğu gibi metroya aktarma yapabilir ve şehir merkezine olan ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Prag Havalimanı Otobüs Hatları

191 no’lu otobüsler her 5 ila 30 dakikada bir hareket ediyor. Petriny metro istasyonuna ulaşım yaklaşık 50 dakika sürüyor. Bu otobüs hattı 05.00 ve 12.30 arasında çalışmaktadır.

– 510 No’lu Gece Otobüsü

Prag Havaalanı’na gece varışlı bir uçuşunuz varsa bu saatte diğer otobüsler ve metro çalışmayacaktır, bu yüzden şehir merkezine toplu taşıma otobüsleriyle gitmeyi düşünüyorsanız, 510 no’lu otobüse binmeniz gerekiyor. Şehir merkezi Pavlona istasyonuna kadar gitmektedir.

Havaalanından şehir merkezine gitmek yaklaşık 45 dakika sürecektir. 910 no’lu gece otobüsü her 30 dakikada bir 23.50 – 03.50 saatleri arasında çalışmaktadır.

Havalimanı/Şehir Merkezi Ekspres Otobüsü ile Ulaşım

Ekspres otobüsleri, Prag Havaalanı ile şehir merkezine arasında ulaşımın en hızlı ve en kolay yoludur. En azından normal otobüse göre daha iyi ve daha hızlı ve daha konforlu. Biletler tek yön kişi başı 2,50 Euro’dur ve yolculuk trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Ekspres otobüsleri 1 ve 2 no’lu terminal binalarının hemen dışında kendi durağından hareket etmektedir. Prag şehir merkezindeki son durağı ise “Praha Hlavni Nadrazi” dir.

Prag Havalimanı Ekspres Otobüsü

Ekspres otobüsü biletlerini çevrimiçi olarak, doğrudan otobüs şoföründen veya Prag Havaalanı Bilgi Merkezi’nden satın alabiliyorsunuz. İki terminal binasının da gelen yolcu salonunda sabah 7’den akşam 10’a kadar açık olan bir Bilgi Merkezi bulunuyor.

Havaalanı ekspres otobüs servisi, özellikle çok fazla bagajla seyahat ediyorsanız, belediye otobüsüne/metroya göre daha hızlı ve rahattır.

Her gün iki yönde de 05.30 – 21.00 saatleri arasında çalışmaktadır. Her 30 dakikada bir hareket etmektedir. Bilet fiyatları, tarifeler ve seyahat süreleri hakkında en güzel bilgileri Prag Toplu Taşıma web sitesinde bulabilirsiniz. Ayrıca www.cd.cz linki üzerinden henüz Prag’a varmadan biletinizi çevrimiçi satın alabilirsiniz.

Havalimanı/ Şehir Merkezi Tren İstasyonu LeoEkspres ile Ulaşım

Prag’dan çevre şehirlere gitmek için havaalanına varışınızda doğrudan şehrin ana tren istasyonuna gidebileceğiniz Leo Ekspres otobüsleri hizmet bulunmaktadır. Bu otobüsler düşük bütçeli transfer hizmeti sunmaktadır.

prag havalimanı leoekspres

Sabah 04.30’dan gece yarısına kadar havaalanı ile tren istasyonu arasında karşılıklı ulaşım servisi sunan Leo Ekspres otobüsleri için kişi başı ücret 89 CZK’dır. Yolculuk yaklaşık 40 dakika sürüyor.

Detaylı bilgi için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Prag Toplu Taşıma Bileti

Prag Havaalanı’na varışta şehir merkezine gitmek için otobüs ve metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanmanız için bir bilete ihtiyacınız olacak. Biletleri havaalanındaki büfelerden satın alabiliyorsunuz. 1 ve 2 no’lu terminal binalarının geliş salonunda yer alan bilet satış noktaları saat 07.00 – 22.00 arasında açıklar. Ancak havaalanına gece varışta biletinizi doğrudan otobüs şoföründen nakit olarak satın alabilirsiniz. Ayrıca havaalanındaki otobüs duraklarında bozuk para ile çalışan otomatlar bulunmaktadır.

prag havalimanı otobüs bileti

Normal yetişkin bilet 32 CZK, çocuk 16 CZK’dır. Biletinizi şoförden satın alırsanız yetişkin ücreti 40 CZK, çocuk yolcular için bilet ücreti 20 CZK’dır. Tüm biletler 90 dakika boyunca otobüs ve metrolarda geçerlidir. Eğer büyük miktarda bagaja sahipseniz, ek olarak yarı fiyatlı bir bilet daha satın (16 CZK) satın almanız gerekecek.

Prag’da birkaç gün kalmayı planlıyorsanız ve bu süre zarfında toplu taşımayı kullanmayı düşünüyorsanız, kısa süreli bilet satın almak iyi bir tercih olacaktır. Böylece geçerli olduğu süre boyunca sınırsız toplu taşıma araçlarına binebilir ve şehiriçi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

24 saatlik bilet ücreti 110 CZK, 3 günlük bilet ücreti (72 saat) 310 CZK’dır.

Güncel tarifeleri www.dp-praha.cz linkinden kontrol edebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Havaalanından şehir merkezine veya doğrudan otelinize gitmek için en kullanışlı ve en hızlı ulaşım alternatiflerinden biri de taksilerdir. Fakat ne yazık ki, Prag’da taksi şoförleri turistleri aldatma nedeniyle kötü bir üne sahiptir. Ancak garantili fiyatlarla havaalanında anlaşmalı olarak hizmet veren iki resmi taksi diğer taksi şirketlerine göre nispeten güvenlidir.

prag havalimanı taksi ulaşımı

Gelen yolcu terminalinden çıktığınızda, yol boyunca farklı şirketler tarafından işletilen birkaç taksi durağı göreceksiniz. Aralarından en sık kullanılanı Fix Taxi ve Taxi Praha şirketleridir. Prag Havaalanı’ndan merkeze ulaşmanın maliyeti yaklaşık 500-600 CZN arasıdır. Durakta boş bir taksi bulamazsanız, gelen yolcu terminalinde bulunan taksi bilgi merkezinden yarım isteyebilirsiniz.

Havaalanı ve şehir merkezi arasında çalışan taksiler kilometreye göre fiyat vermektedir. Şehrin her bölgesine ulaşım hizmeti sunan taksilerin ücret tarifelerini gelen yolcu salonundaki panolarda görebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi UBER ile Ulaşım

UBER hizmeti, Prag’da yasal olarak ulaşım hizmeti vermektedir. Uygulama üzerinden bir araç çağırarak varış yerinize hızlıca gidebilirsiniz. UBER ile yolculuğun en büyük avantajı, genellikle taksiden daha ucuz olmasıdır. Tek dezavantajı ise, fiyatının sabit olmaması ve gün boyunca değişiklik göstermesidir.

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

Prag Havaalanı’na varışta doğrudan otelinize veya diğer varış noktalarına kapıdan kapıya hizmet istiyorsanız, özen transfer şirketlerinden birini kullanmak iyi bir seçenektir. Taksi şirketlerinin aksine, transfer hizmeti veren şirketler birden fazla yolcu veya çok fazla bagaja sahip olan yolcular için konforlu bir ulaşım türüdür.

prag havalimanı özel transfer

Havaalanından doğrudan şehir merkezine özel transfer ücreti yaklaşık 25 Euro’dur. Prag Havaalanı’nda transfer hizmeti veren Prague Airport Transfer, hizmet veren güvenilir şirketlerden biridir. Nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabileceğiniz gibi henüz havaalanına varmadan önce İnternet üzerinden çevrimiçi olarak rezervasyon yapabilir veya transferinizi ücretsiz iptal edebilirsiniz.

Detaylı bilgi veya çevrimiçi rezervasyon için Prague Airport Transfer resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Prag’da birkaç gün kalmayı planlıyor ve çevre şehirlere de seyahat etmeyi planlıyorsanız havaalanına bir araç kiralamak akıllıca olacaktır.

prag havalimanı araç kiralama

1 no’lu terminal binasının karşısında, Marriot Otel’in yanında Sixt, Hertz, Avis, Budget, Enterprise, Europcar ve Rent Plus Car Rental gibi çeşitli kiralama şirketlerinin yanı sıra Dvorak Rent a Car veya Czechocar Car Rental gibi birkaç yerel acente yer almaktadır.

Araç kiralama ofisleri 08.00 – 22.00 saatleri arasında açıktır.

Otogar/Prag Havalimanı Ulaşım

Prag Şehirlerarası Otobüs Terminali’den havaalanına doğrudan gidebileceğiniz toplu taşıma aracı bulunmamaktadır. Ancak, aktarma yaparak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

İlk olarak Otobüs Terminali (Florenc) istasyonundan B metro hattına binmelisiniz. Yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuk sonrası Zlicin metro istasyonunda ineceksiniz.

prag otobüs terminali

Zlicin metro istasyonu durağından geçen 100 no’lu otobüsler doğrudan havaalanına gitmektedir. Buradan 100 no’lu otobüse binerek trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 20-25 dakikada havaalanına varabilirsiniz.

Metro ve otobüs için kullanmanız gereken bileti otobüs durağı veya metro istasyonunda bulunan otomatlardan satın alabilirsiniz. Bu bilet ile her iki toplu taşıma aracını 90 dakika süreyle kullanabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin