Gökçeada Gezilecek Yerler Listesi | 31 Doğa Harikası Nokta!

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Gökçeada hakkında: Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, aynı zamanda Çanakkale’ye bağlı bir ilçedir. Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almakta olup; 91 kilometre kıyı şeridine sahiptir. Adanın batısında konumlanan İncirburnu, Türkiye’nin en batı noktasını teşkil etmektedir. 2016 yılında Cittaslow şehirleri arasına dahil edilen ve Çanakkale’ye bağlı en güzel ilçe/adalardan biri olan Gökçeada, birbirinden güzel plajları, koyları ve el değmemiş doğasıyla deniz tutkunlarının vazgeçemediği noktalardan biri! Dolayısıyla Gökçeada’da keşfedilmesi gereken pek çok yer sizleri bekliyor.

Kaç günde gezilir: Gökçeada gezinizi ortalama 3 günde tamamlayabilirsiniz. Bu sürenin uzaması ya da kısalması beklentilerinize göre değişecektir. Kısa bir kültür turu yapmak isterseniz 1 ya da 2 günlük bir gezi planı gerçekleştirebilirsiniz. Eğer Gökçeada’nın köylerini ve plajlarını gezmek, denizinin tadını çıkarmak istiyorsanız da 4-5 günlük daha yavaş bir Gökçeada gezi planı yapmanızı öneriyoruz.

Ziyaret için en uygun zaman: Gökçeada iklim itibariyle her dönem ziyarete uygun olsa da adanın en popüler ve en güzel dönemi hiç şüphesiz Haziran ile Eylül arasını kapsayan yaz sezonudur. Bu dönemlerde Gökçeada’da deniz, kum ve güneş eşliğinde, dinlendirici, huzurlu ve de harika bir yaz tatili geçirebilirsiniz.

Havaalanı/Merkez ulaşımı: Gökçeada’ya havayolu üzerinden ulaşım sağlamak için öncelikle Çanakkale Havalimanı’na iniş yapmanız; buradan da şehir merkezine aktarma yapmanız gerekmektedir. Sonrasında Kabatepe İskelesinden Gökçeada feribotlarına binerek, adaya ulaşabilirsiniz. ”Çanakkale Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl ulaşırım?” diye merak ediyorsanız, cevapları burada bulabilirsiniz: Çanakkale Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi…

Müze kartı: Gökçeada’daki müzelere veya ören yerlerine giriş için herhangi bir müze kart zorunluluğu veya ihtiyacı bulunmuyor. Bu nedenle sadece Gökçeada için bir plan yaptıysanız Müzekart almayabilirsiniz ancak Gökçeada dışında rotanıza başka şehirleri ve turistik noktaları da eklemeyi düşünüyorsanız bir Müzekart edinmeniz faydalı olacaktır.

Ne Yenir: Sakızlı muhallebisi, Dibek kahvesi ve Bademli kurabiyesiyle dillere destan lezzetlere sahip olan Gökçeada’da ne, nerede yenir, diye merak ediyorsanız tıklayın: Gökçeada Yöresel Yemekler | 11 Harika Lezzet…

*Gökçeada Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yerler/Sembolik Yapılar

1. Gökçeada Kaya Mezarı

kaya mezarları

Burası Neresi? Gökçeada’nın güney bölgesinde bulunan kaya mezarları, çok ilginç bir biçimde sanki adaya gökyüzünden rastgele fırlatılmış gibi bir görüntüye sahip. Kaya mezarlarıyla ilgili herhangi bir kitabe olmadığı gibi, yakınında başka bir kalıntı da bulunmuyor. Bu nedenle kalıntıların hangi döneme ait olduğu ya da kim tarafından yaptırıldığı net olarak bilinmiyor.

Gökçeada’daki en ilginç yapılardan biri olan kaya mezarının, şekil ve yapı itibariyle, uzmanlar tarafından Roma Dönemi’nde yapılmış olabileceği düşünülüyor. Gökçeada merkezine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Uğurlu-Aydıncık yolunu takip ederek kaya mezarına ulaşabilirsiniz. Yolun sağında yaklaşık 100 metre uzaklıkta yer alan mezarların yanına araçla gidemeyeceğiniz için kısa bir süre yürümeniz gerekecek.

  • Adres: Çınarlı, 17760 Eşelek, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi

tarihi rum çamaşırhanesi

Burası Neresi? Gökçeada merkezine 14 km uzaklıkta bulunan Dereköy’ün içinde yer alan tarihi rum çamaşırhanesi, adanın tarihi ruhunu en iyi ve güzel yansıtan tarihi yapılardan birisi. Pania Kilisesi’nin yanında bulunan çamaşırhanenin, kilise ile aynı dönemde yapıldığı düşünülüyor. Moloz ve taşla yapılan çamaşırhane, dikdörtgen planıyla, oldukça geniş bir alana sahip.

Neden Gitmeliyim? Eski dönemlerde sosyal alan açısından önemli yer tutan yapı, yakın bir dönemde restore edilmiş olsa da, günümüze kadar oldukça sağlan bir şekilde ulaşabilmiş. Yaşanmışlıkların ruhunu hissedebileceğiniz çamaşırhaneyi, Gökçeada’ya geldiğinizde Dereköy’e giderek mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: 17760 Dereköy, Gökçeada/Çanakkale
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Yeni Bademli Höyük

yenibademli höyük

Burası Neresi? Gökçeada’nın Kuzey’inde yer alan höyük, Kaleköy’üne yaklaşık 2 kilometre mesafede bulunuyor. 1996 yılından beri yapılan arkeolojik çalışmalar zaman zaman halen devam etse de yaşamın izlerini MÖ 8000 yılına kadar götürüyor. Pek çok çağdan kalıntıların bulunduğu höyüğün, eski bir hükümdar için yaptırılmış olabileceği düşünülüyor. Bölüm bölüm duvar şeklinde bölünmüş olan yapı, pek çok odaya sahip. Yeni Bademli Höyüğü’nü görmek istiyorsanız Kaleköy Plajı’na giden yolu takip etmeniz gerekiyor.

  • Adres: 17760 Yenibademli, Gökçeada/Çanakkale
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Gökçeada Kaleköy Feneri

kalekoy deniz feneri

Burası neresi? Kaleköy geçmişte Gökçeada’nın limanı olarak hizmet vermiş ve günümüzde özellikle turizm açısından adanın önemli duraklarından biri olan noktalar arasında bulunuyor. Limanda bulunan Kaleköy Deniz Feneri de buraya gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Fener taş bir iskele üzerine konumlanmıştır ve dileyen ziyaretçiler manzaranın keyfini çıkarırken balık da tutabilir. Fenerin çevresinde yer alan çeşitli yeme içme mekanları ise ziyaretçilerin bir şeyler yiyip içerek dinlenmelerine olanak sağlıyor.

– Müzeler

5. Gökçeada Kent Müzesi

gökçeada kent müzesi

Burası Neresi? Gökçeada’nın ilk ve tek müzesi olan Kent Müzesi, 1973 yılında hamam olarak inşa edilen ve uzun yıllar bu amaçla kullanılan bir hamamın müzeye dönüştürülmesiyle ortaya çıkmış; 2017 yılında Gökçeada Belediyesi’nin çalışmalarıyla ziyarete açılmıştır. Kent Müzesi, çok fazla kapsamlı olmasa da genel anlamda Gökçeada’nın tarihi sürecini ve kültürünü anlamak için gerekli olan ögelere sahip.

Genellikle adada bulunan Rumların bağışladıkları antikaların bulunduğu müzede, pek çok bilgilendirici tarihi metinler de sergileniyor. Adanın hemen merkezinde yer alan Gökçeada Kent Müzesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

  • Adres: Fatih, 17760 Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00 *Cumartesi ve Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Plaj ve Koylar

6. Laz Koyu

laz koyu

Burası Neresi? Gökçeada’nın en çok sevilen plajlarından biri olan Laz Koyu’nu, listemize eklememek olmazdı. Özellikle çoğu zaman rüzgarlı olan Gökçeada’nın rüzgardan en az etkilenen koyu olduğu için de tercih ediliyor. Adanın güney kıyısında yer alan koy, çok fazla büyük olmasa da oldukça şirin bir yapıya sahip.

Pek çok tabela sayesinde kolayla bulabileceğiniz koya, 300 metrelik toprak yol sonunda ulaşabiliyorsunuz. Plaj halk plajı olduğundan herhangi bir giriş ücreti vermenize gerek yok ancak, dilerseniz plajda bulunan tesisten şemsiye ve şezlong kiralayabiliyorsunuz.

  • Adres: Fatih, 17760 Dereköy, Gökçeada/Çanakkale
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Kefaloz Plajı

kefaloz plajı

Burası Neresi? Kefaloz Plajı, Gökçeada’da kalanların en çok tercih ettiği plaj desek yeridir. 1200 metre uzunluğundaki kumsalı, tertemiz denizi ve su sporları imkanıyla, oldukça dolu olan plajda dilerseniz konaklama imkanına da sahipsiniz. Rüzgar sörfü tutkunları için önemli olan plaj, Alaçatı’dan sonra en çok tercih edilen yerlerden biri haline gelme yolunda ilerliyor. Ada merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunan koya, adanın merkezinden kalkan minibüs ve dolmuşlar da ulaşabiliyorsunuz. Genelde rüzgarlı olan plajda, ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz bir tesis de bulunuyor.

  • Adres: 17760 Eşelek, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Gizli Liman

gizli liman

Burası Neresi? Gökçeada’nın merkezine 25 km mesafede bulunan Uğurlu Köyü’nün hemen alt kısmında Gizli Liman’da bulunan plaj, adanın batısının en uç kısmında ve aynı zamanda ülkenin de en uç kısmında yer alıyor. Adanın en sakin ve temiz plajlarından birisi olan Gizli Liman, adı gibi gizli bir yapıya sahip. Köyden aşağıya indiğinizde balıkçı limanından sonra bir anda karşınıza çıkacak olan plaj, ilk farkedildiği zaman güzelliğiyle şaşırtabiliyor. Denizi de sahili de kumlu olan koyda, ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz için köylülerin açtığı bir tesis hizmet veriyor.

  • Adres: Dereköy, Şahinkaya Köyü, 17760 Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Yıldız Koyu

yıldız koy

Burası Neresi? Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nın alanı içinde yer alan koy, aynı zamanda adanın en kuzey kısmında yer alması özelliğiyle de biliniyor. Parkta karadan denize girilebilen tek alan da burası, ancak genellikle kayalık olduğundan çok az bir kumluk alan bulunuyor. Kaleköy’e giden yoldan 3 km ileriye gittiğinizde ulaşabileceğiniz koyda, yazları plastik iskele kuruluyor.

Neden Gitmeliyim? Tertemiz ve masmavi deniziyle görenleri büyüleyen koyda, dilerseniz konaklayabileceğiniz, dilerseniz günübirlik olarak faydalanabileceğiniz bir tesis de mevcut. Şemsiye ve şezlong kiralayabilir, lavabo ve duşlarından faydalanabilirsiniz. Araçla gitmek isterseniz çok kolay gidebilirsiniz, çünkü plaja kadar rahatlıkla gelebileceğiniz bir kara yolu bulunuyor.

  • Adres: 17760 Kaleköy, Gökçeada/Çanakkale
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Marmaros Koyu

marmaros koyu

Burası Neresi? Gökçeada’nın kuzeyinde bulunan koy, Zeytinli Köyü’nün hemen ilerisinde bulunuyor. Pek çok tabela bulunduğundan konumunu bulmak kolay. Ancak yol belli bir noktadan sonra ulaşıma kapalı olduğundan, yürümeniz gerekiyor. Denizi ve plajı taşlık olan koya ulaşmanız için 7 km uzunluğundaki çam ormanlarını aşmanız gerekiyor.

Aynı zamanda Marmaros Şelalesi’ne de 1 saatlik yürüyüş mesafesinde bulunduğundan, genellikle doğa sporları yapanların gezi turuna dahil oluyor. Koyun etrafından herhangi bir yerleşim yeri bulunmadığından, ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz için bir tesis olmadığını da belirtmeliyiz.

  • Adres: Tepeköy Köyü, 17760 Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Kuzu Limanı

kuzu limanı

Burası Neresi? Gökçeada’ya ulaşımın sağlandığı Kuzu Limanı’nın bitişiğinde bulunan plaj, oldukça hareketli bir noktada bulunduğundan dolayı, genellikle çoğu zaman dolu olabiliyor. Plaj halk plajı olduğundan herhangi bir giriş ücreti vermenize gerek yok. Dilerseniz plajda bulunan 4 tesisin şezlong, şemsiye, duş ve lavabo hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Genelde rüzgarsız olan Kuzu Limanı Plajı, feribota binmeden hemen önce yüzebilmek içinde en çok tercih edilen noktalardan.

  • Adres: Kuzu Limanı, 17762 Bademli, Gökçeada/Çanakkale
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Yuvalı Koyu (Yuvalı Plajı)

yuvalı koyu

Burası Neresi? Yuvalı Koyu, Adalet, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın kurmuş olduğu tesislerin bulunduğu, Gökçeada’nın güneyinde bulunan harika bir koy. Kurum çalışanları olan memurların hizmetine açık olan plaj, halka ücretsiz olarak hizmet vermiyor, ancak plajın içinde yer alan otelde konaklayarak plajı kullanabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra Yuvalı Plajı’nda, şezlong, şemsiye ve duş kabini gibi hizmetler mevcut.

  • Adres: Yuvalı Plajı 17760 Dereköy, Gökçeada/Çanakkale
  • Yol tarifi al >

13. Mavi Koy

Mavi Koy Kamp Alanı

Burası neresi? Etrafındaki yamaçlar ve kayalıklarla kaplı olan Mavi Koy’a ulaşımın zor olması, burasının diğer koylara göre daha bakir kalmasını sağlamış. Gökçeada’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunan Mavi Koy, sakin bir ortamda denize girmek ve berrak suların altında ayaklarının arasından yüzen balıkları görmek isteyenler için önemli rotalardan biridir.

Neden gitmeliyim? İsmini berrak ve masmavi suyundan alan Mavi Koy, denize girmek için Gökçeada’da uğramanız gereken önemli duraklar arasında bulunuyor. Mavi Koy’un sahip olduğu ve birçok balık türünü içine alan balık popülasyonu, koyu dalış yapmak isteyenler için de ilgi çekici bir yer haline getiriyor ve Mavi Koy, mavi yolculuğa çıkanların da vazgeçilmez duraklarından biridir.

14. İncekum Plajı

Gökçeada İncekum Plajı
Fotoğraf: Ahmet Sadık Yüceengin

Burası neresi? Gökçeada’da denize girilecek önemli yerler arasında bulunan İncekum Plajı, Gökçeada’nın güney kısmında bulunuyor. Sahilinin ince kumu nedeniyle bu isimle anılan İncekum Plajı, aynı zamanda 50 metre boyunca derinleşmeyen denizi ile özellikle çocuklu aileler için oldukça ideal deniz noktalarından biridir. Sahile ulaşmak için 30 dakikalık bir yürüyüş gerçekleştirmeniz gerekiyor. Yolu çok kötü olduğu için 4×4 aracınız yoksa binek araçlarla gitmenizi önermiyoruz. Bunun yerine ATV kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Gökçeada ilçe merkezinden sadece 10 dakikalık bir mesafede bulunan İncekum Plajı, yakınlığı nedeniyle birçok kişi tarafından denize girmek için tercih ediliyor. Siz de denizle iç içe keyifli bir gün geçirmek istiyorsanız istikametinizi İncekum Plajı’na çevirebilirsiniz. Bol bol rüzgar alan İncekum Plajı, aynı zamanda rüzgar sörfü gibi çeşitli sporları gerçekleştirebileceğiniz yerlerden biridir.

15. Uğurlu Plajı

ugurlu plaji

Burası neresi? Serin suyula dikkat çeken Uğurlu Plajı yazın en ateşli zamanlarında gelseniz bile denize girerek serinlemenin keyfini sürebilirsiniz. Uğurlu Köyü’ne yürüyüş mesafesinde bulunan plaja ulaşmak için Gökçeada merkezinden kalkan minibüslerle 30 dakikalık bir yolculuk yapmanız gerekiyor. Plajının kumlu yapısı ise çocukların oynamasına olanak tanıyor.

Uğurlu Plajı, temizlik açısından da birçok plaja göre oldukça başarılır bir konumda bulunuyor. Burada bulunan tesisin hizmetlerinden faydalanabilir, lova kiralayabilirsiniz. Dilerseniz tesisten hizmet almadan da denize girmek mümkün olabiliyor. Gökçeada’daki diğer plajlardan merkeze daha uzak olması nedeniyle daha sakin olan plaj, kalabalıktan kaçmak isteyenler için de oldukça ideal.

Neden gitmeliyim? Denize girmenin yanı sıra muhteşem gün batımı manzarası da sunan Uğurlu Plajı, hem manzaranın tadını çıkarmak hem de etkileyici fotoğraflar çekmek için de gelinmesi gereken yerlerden biridir. Dileyen ziyaretçiler denizde yüzdükten sonra Uğurlu Köyü’nü keşfe çıkarak burada yöresel lezzetlerin tadına da bakabilir.

16. Kapıkaya Plajı

Kapıkaya Plajı
Fotoğraf: Baran S.

Burası neresi? Küçük bir işletmenin dışında herhangi bir oluşumun bulunmadığı Kapıkaya Plajı, adanın güney kısmında bulunuyor ve özgürce bakir doğanın tadını çıkarmanıza olanak tanıyor. Adadan bisikletle ya da aracınızla gelebileceğiniz bu plaj, sakin bir ortamda denize girmek isteyenler için oldukça ideal .

Plajın kumsal kısmı ve denizin giriş kısmı biraz taşlık ve bu nedenle denize girerken yosunlarla az da olsa mücadele etmek durumunda kalabiliyorsunuz. Bununla birlikte denizinin serin olması ve hemen derinleşmiyor olması, Kapıkaya Plajı’nda yüzmeyi keyifli hale getirmektedir. Balıklarla birlikte berrak sularda yüzmek ise ziyaretçiler için paha biçilemez bir keyif oluyor.

– Cadde ve Meydanlar

17. Ada Merkezi

ada merkez

Burası Neresi? Diğer adaların merkezine göre Gökçeada’nın merkezi deniz kenarında bulunmuyor. Adanın iç kısmında yer alan merkez, adaya ulaşımın sağlandığı Kuzulimanı’na 7 km mesafede bulunuyor. Adaya gelen tatilcilerin en yoğun kaldığı bölge olan merkez, aynı zamanda içinde bulunan 3 mahallesiyle birlikte, adanın en kalabalık nüfusuna sahip yerleşim yeri.

Neden Gitmeliyim? Pek çok otel ve işletmenin yer aldığı merkezde, bankadan, postaneye, hastaneden, eczaneye pek çok ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Aynı zamanda adanın çeşitli köylerine ve plajlarına giden minibüsler de adanın merkezinden kalkıyor. Bu yüzden, merkezde kaldığınız bir otelden kolaylıkla dilediğiniz pek çok noktaya ulaşabilirsiniz.

– Köy ve Kasabalar 

18. Zeytinliköy

Zeytinliköy

Burası Neresi? Gökçeada merkezine 3 km mesafede bulunan Zeytinliköy, aynı zamanda adanın korumaya alınan dört köyünden birisi. Eski dönemlerde adanın en hareketli köylerinden olan Zeytinliköy, günümüzde çok fazla nüfusa sahip olmasa da, meydanındaki kafelerle, her tarafını çeviren zeytinlikleriyle, Gökçeada’nın uğrak noktalarından birisi.

Zeytinliköy’de hizmet veren kafeler genellikle, köye Yunanistan‘dan geri dönen Rum köylüler tarafından açılmış. Mis gibi dibek kahvesi içebilir, temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Köyde konaklamak isterseniz ya da akşam yemeği yiyip, bir şeyler içmek isterseniz de sayıları çok fazla olmasa da, butik otel ve meyhaneler mevcut.

19. Bademli Köyü

bademli köyü

Burası Neresi? Bademli Köyü, Gökçeada’nın belki de en güzel manzarayı sahip köyü desek yeridir. Gökçeada’nın yüksek tepesinde yer alan köy, Semadirek Adası manzarası ve tarihi kale kalıntılarıyla, ilgi çekici bir tabloya sahip. Yeni bir yerleşim yeri olan Yeni Bademli Köy kurulduğu için, köye Eski Bademli ya da Gliki de deniyor. Köyün en önemli özelliklerinden birisi de adından anlaşılacağı üzere, dört bir yanının badem ağaçlarıyla çevrili olması.

Neden Gitmeliyim? Adanın korunan dört köyünden biri olan Bademli Köy, daha sokağına ilk adımınızı attığınızda dahi, sizi etkileyeceğinden eminiz. Köyün meydanında bulunan köy kahvesini ve asırlık çınar ağacını da görmeden dönmeyiniz. Gökçeada merkezden yaklaşık bir 10 dakikalık yolculuk sonrası köye ulaşabilirsiniz.

20. Dereköy

dereköy

Burası Neresi? Gökçeada merkezine 14 km mesafede bulunan köy, eskiden adanın en kalabalık nüfusa sahip, hatta Türkiye’nin en kalabalık köyü namına sahip olsa da, bugün oldukça az bir nüfusa sahip. Öyle ki, eskiden 1950 hanenin yaşadığı köyde bugün 150-160 kadar hane kalmış durumda. Köy, adanın batı kısmında yer aldığından, konumu ve limana yakınlığı gereği, diğer köylere nazaran eski dönemlerde daha fazla gelişim göstermiş.

Neden Gitmeliyim? İki yamacın ortasında kalan köy, 16.Yüzyıl Osmanlı gezgini Piri Reis’in de kaynaklarında, adanın iki yerleşim yerinden biri olarak geçiyor. Siz de Rum köylerinin verdiği hissiyatı seviyorsanız. Dereköy’ü ziyaret edebilir, köyün en güzel kafesi olan Kalyopi Köy Evi’nde güzel bir kahve içebilirsiniz.

21. Uğurlu Köyü

uğurlu köyü

Burası Neresi? Gökçeada merkezine 25 km uzaklıkta bulunan köy, adanın en batı kısmında yer alıyor. Limanı ve Gizli Koy’u ile meşhur olan köy, 1984’te Burdur, Muğla ve Erzincan gibi şehirlerden göç eden köylülerin yerleştirilmesiyle işlev kazanmış.

Neden Gitmeliyim? Köyün verimli topraklarında tarım ve hayvancılıkla uğraşan köy halkı, özellikle de üzüm yetiştiriciliği yapıyor. Köyde konaklamak için birkaç otel bulunuyor ancak genellikle apart kiralama mevcut. Uğurlu Köyü’nü ziyaret ederseniz, Gizli Koy’un masmavi sularında denize girmeden dönmemenizi öneririz.

22. Kaleköy

kaleköy

Burası Neresi? Kaleköy, Gökçeada’nın belki de tarihi ruhunu en iyi yansıtan köylerinden biri. Gökçeada’nın merkezine 4,5 km mesafede bulunan köy, harika manzarasından dolayı genellikle gün batımını izlemek için sık sık ziyaret ediliyor. Ama köyü özel kılan tek özellik bu değil. Köy, aynı zamanda antik yerleşim yeri.

Neden Gitmeliyim? Köyün tepesinde bulunan eski kale, etrafındaki surları ve heykellerden mermer motiflere pek çok tarihi zenginliğe ev sahipliği yapıyor. Helen mimarisinin izlerinin görüldüğü kalenin yapım tarihi net olarak belli değil, ancak tarihin dokusunu net bir biçimde hissedebiliyorsunuz. Köyün alt kısmında ise bir liman bulunuyor. Kaleköy Limanı olarak bilinen liman da köy ile aynı tarihe sahip.

Köyden limana inebilmeniz için 1440 yılında Pelemede Gattilisuo tarafından karısı için yaptırılan, Kraliçe Valentina yolunu kullanmanız gerekiyor. Köy çok fazla ziyaret edildiğinden, pek çok kafe ve otel mevcut. Köyü gezmeye gelmişken, köyün uç kısmında yer alan sabun atölyesini de ziyaret edebilirsiniz.

23. Şahinkaya Köyü

Burası neresi? Günümüzde sadece 5 ailenin yaşamını sürdürdüğü Şahinkaya Köyü, geçmişte Trabzon’un Şahinkaya Köyü’nün buraya taşınmasıyla oluşturulmuştur. Burası Gökçeada’daki ilk iskanlı köy olarak bilinmektedir ve kuruluşu 1960’lı yıllara uzanmaktadır. Terk edilen evler, sahipleri tarafından yavaş yavaş restore edilmeye başlanmış ve hayatın burada yeniden filizlenmeye başladığını söyleyebiliriz.

Neden gitmeliyim? Şu anda terk edilmiş evleriyle adeta bir film stüdyosunu andıran köy, huzur veren atmosferi ile hem yürüyüş yapmak isteyenler hem de fotoğrafçılığa meraklı ziyaretçiler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

– Seyir/Manzara Noktaları

24. Tepeköy Çınaraltı

tepeköy çınaraltı

Burası Neresi? Gökçeada’daki Rum köylerinden biri olan Tepeköy, Gökçeada’nın meşhur bir piknik alanına da ev sahipliği yapıyor. Seyir tepesi diyebileceğimiz güzellikte bir manzaraya bakan tepe, aynı zamanda 600 yıllık Çınar ağacının gölgesinde yer aldığı için, adaya gelen tatilcilerin mutlaka uğradığı noktalardan biri. Eskiden 1200 kişilik nüfusa sahip olan köyde, bugün ne yazık ki 60 kişi kayıtlı bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Burada bulunan çınar ağacının, adada anıt olarak belirlenen 6 adet çınar ağacının en yaşlısı olduğu biliniyor. Gökçeada’da harika bir manzaraya karşı günü batırmak, en güzel etkinlik alternatiflerinden birisi olabilir. Ada merkezine yaklaşık 15 km mesafede bulunan Tepeköy’e giderken, yanınıza kameranızı almayı unutmayın.

*Doğal Güzellikler

– Milli Parklar

25. Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Burası Neresi? Gökçeada’ya gittiğinizde, mutlaka uğramanız gereken noktalardan birisi de Gökçeada Sualtı Milli Parkı. Özellikle su sporları ve dalış severler için en güzel alternatiflerden birisi olan park, 1999 yılında Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından park ilan edilmiş.

Neden Gitmeliyim? Türkiye’nin ilk ve tek sualtı parkı olan milli park, adanın merkezine yaklaşık 6 km mesafede bulunuyor. Kuzulimanı ve Kaleköy arasında yer alan milli park, pek çok türde deniz canlısına da ev sahipliği yapıyor. Rehber eşliğinde dalış yapabileceğiniz su parkında unutamayacağınız bir gün geçirebilirsiniz. Dalış yapacaksanız aşağıda sıraladığım kurallara mutlaka dikkat etmelisiniz:

Su altındaki hiçbir canlı ve cansız organizmaya dokunmayın ve çıkartmaya çalışmayın.

Hiçbir dalış malzemesini parkta giyinmeyin, genellikle ağırlık kemerleri düşmekte ve dipte bulanıklığa neden olmaktadır.

Tekneden denize herhangi bir kirletici ve zararlı madde atmayın. Park rehberinin uyarılarına ve tavsiyelerine mutlaka uyun. Dalış güveniniz için dalıcılarınıza dikkat edin, dalış emniyetinizi alın.

Rehber sadece parkı dolaştırmakla görevlidir. Olası deniz kazalarından sadece siz sorumlusunuz. Dalış kazalarında hiçbir yasal sorumluluğu yoktur.

– Göller

26. Tuz Gölü

tuz gölü

Neden Gitmeliyim? Gökçeada gezilecek yerler arasında oldukça önemli noktalardan birisi de Aydıncık ve Kefaloz plajlarının ortasında bulunan Tuz Gölü… Yağmur ve deniz suyu ile oluşan bu göl, üzerindeki tuz tabakası ve çamur ile hem doğa tutkunlarını hem de şifa arayan ziyaretçileri misafir ediyor. Birçok kuş türüne de ev sahipliği yapan gölün derinliği 1 metre genişliği ise 1 kilometre olarak hesaplanmış. Adanın tuz ihtiyacının çoğu da bu tuz gölünden sağlanıyor.

Neden Gitmeliyim? Fotoğraf çekmeyi sevenler için harika bir manzara yaratan Tuz Gölü, özellikle sonbahar ayında flamingolara ev sahipliği yaptığı zamanlarda, tam bir tablo haline dönüşüyor. Tuz Gölü’ne ulaşabilmek için merkezden Eşelek Yolu yönünde yaklaşık 10 km kadar yol gitmeniz gerekiyor.

  • Adres: Tuz Gölü, 17762 Eşelek, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Şelaleler

27. Marmaros Şelalesi

marmaros şelalesi

Burası Neresi? Uğurlu Köyü’nün Dereköy çıkışında bulunan şelale, Gökçeada’nın önemli tatlı su kaynaklarından birisi. Aynı zamanda dağ sporları sevenler için de oldukça ilgi çekici bir nokta olan şelale, oldukça zorlu bir ulaşım yoluna sahip. Yollar arabayla gitmek için pek uygun değil 2,5 km kadar da bir mesafe yürümeniz gerekiyor. Şelale yazları oldukça kuru olduğundan, yangın tehlikesine karşı izin alınarak girilebiliyor. Dilerseniz şelale dönüşünde, Marmaros Plajı’ndan da denize girebilirsiniz.

  • Adres: 17760 Tepeköy, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Doğal Kayalıklar

28. Peynir Kayalıkları

peynir kayalıkları

Burası Neresi? Gökçeada’nın doğal görünümüyle en güzel görsele sahip yerlerinden birisi de, üst üste dizilmiş peynirleri andıran yapısıyla oldukça ilgi çeken Peynir Kayalıkları… Gökçeada gezilecek yerler listemizde yer almayı kesinlikle hak eden bu doğal güzellik, yalnızca deniz üzerinden görülebiliyor.

Kaçırmayın! Bu doğal güzellikleri görmek için Kuzu Limanı’ndan ya da Kaleköy Limanı’ndan kalkan tekne ile kayaların olduğu bölgeye gitmeniz gerekiyor. Yaklaşık 10 dakikalık yolculuk sonrası karşınıza çıkan kayaları gördüğünüzde karşınıza çıkan görsel şölenden memnun kalacağınıza eminiz.

*Gökçeada’nın Tarihi Yerleri

Türkiye’nin en güzel adalarından biri olan Gökçeada’nın tarihi çok eski zamanlara dayanıyor. Dolayısıyla adada gezip görülmesi gereken ilgi çekici tarihi yapılar bulunuyor. Adanın tarihi yerleri ile ilgili hazırladığımız liste için Gökçeada tarihi yerler listemize göz atmanızı öneriyoruz.

*Gökçeada’ya Yakın Gezilecek Yerler

– Turistik Yerler

29. Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Burası Neresi? Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı, 1915 yılında Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden Mehmetçikler adına yaptırılıp; 1960 yılında ziyarete açılmıştır. Anıt, Gelibolu Yarımadası Milli Parkı içinde bulunup; bölgenin en önemli ziyaret noktalarının başında gelmektedir. Yalnızca Türkiye vatandaşlarının değil; yabancı turistlerin de yoğun olarak ziyaret ettiği Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı herkesin ömründe bir kez bile olsa mutlaka görmesi gereken bir yer!

Dolayısıyla Gelibolu Yarımadası ve Çanakkale Şehitliği Gökçeada’ya yakın gezilecek yerler arasında da kesinlikle eklenmeli! Zira Gökçeada ile Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı arasında yalnızca 53,8 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yaklaşık olarak 1,5 saat sürüyor. Şehitler Anıtı’na ulaşmak için Kabatepe-Gökçeada Feribotuna binmeniz gerekiyor.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale Boğazı’nın ucunda, Gelibolu Milli Parkı içinde, Morto Koyu-Hisarlık Tepe üzerinde yer alan Şehitler Anıtı, İsmail Utkular, Feridun Kip ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanmış; temeli ise 17 Nisan 1954 yılında atılmıştır. Dört ayak ve bir kubbeden oluşan 41,7 metre yüksekliğindeki anıtın halka açılışı, altı yıl sonra, 21 Ağustos 1960 tarihinde gerçekleşmiştir. Devasa bir yapı olan Şehitler Anıtı’nın yanında; Türk Bahçesi, Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Yaralı Asker Anıtı, Meçhul Asker Kabri ve Türk Şehitliği yer almaktadır.

Tarihteki en kanlı savaşlardan birine sahne olan Çanakkale’de 213.882’den fazla şehidin var olduğu tahmin edilmektedir. Anıtın denize bakan ayaklarında deniz savaşları; karaya bakan ayaklarında ise kara savaşı, yazılı ve detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Anıtın tavanında mozaikle işlenmiş bir Türk bayrağı bulunup; Şeref Holü’nde Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine ithafen yazdığı bir dörtlüğün yer aldığı lahit taşı ziyaretçileri karşılamaktadır. Şehitliğin giriş kapısının hemen sağında Mustafa Kemal tarafından 1934 yılında yabancı askerlere hitaben söylediği meşhur sözleri yazılıdır.

Şehitler Abidesi’nin Türkiye’nin ve Türk milletinin sağlam temellere dayandığı ve yıkılmaz olduğunu simgelemesi açısından fazlasıyla önemlidir. Ayrıca anıtın hemen yanında bulunan Türk Bahçesi’ndeki lale motifi oldukça dikkat çekicidir. Bilindiği üzere lale, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya getirdiği, bize özgü bir çiçektir. Bunun yanı sıra bahçede 8 siyah Türk Bayrağı bulunup; bayrakların her biri Çanakkale Cephesi haricinde Osmanlı’nın katılıp kaybettiği 8 ayrı cepheyi simgelemektedir.

Kaçırmayın!

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı, özellikle 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Hatta ülke çapında bunun için Çanakkale Turları düzenlenir. Şehitlikte İngiltere, Fransa ve Anzaklara ait anıtlar da bulunmaktadır. Çanakkale’nin tarihi zenginlerini yakından tanımak için mutlaka okuyun: Çanakkale’nin Tarihi Yerleri | 19 Turistik Nokta!

  • Adres: Kemalpaşa, Kilye Mevkii No: 1, 17900 Eceabat/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

– Tatil Yerleri

30. Assos

assos antik liman

Burası Neresi? Çanakkale’ye bağlı Ayvacık ilçesinde, Ege denizi kıyısında yer alan Assos, resmi adı Behramkale olsa da ev sahipliği yaptığı Assos Antik Kenti’nden ötürü halk arasında yıllardır Assos olarak anılmaktadır. Çanakkale’nin turistik yerlerinden biri olan Assos, kültürel zenginliği, tarihi dokusu, el değmemiş doğası ve berrak denizi sayesinde aynı zamanda Türkiye’de yaz tatillerinin popüler rotalarındandır. Öyle ki küçük bir tatil kasabası olmasına rağmen Assos, yaz sezonun açılmasıyla birlikte hali hazırdaki nüfusunu ikiye katlamayı başarıyor.

Zira Assos’a yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de yoğun ilgi gösterdiğini söyleyebiliriz. Edremit Körfezi kıyısında, Ayvacık ilçesinin 17 kilometre güneyinde yer alan Assos, Gökçeada’ya yakın tatil yerlerinden biridir. Dolayısıyla gelmişken bu şirin tatil köyüne de uğramalısınız. Zira Gökçeada ile Assos arasında yalnızca 148 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk ise sadece 2,5 – 3 saat sürüyor. Yolculuk için öncelikle Gökçeada’dan feribota binerek Çanakkale Limanı’na, oradan da D550/E87 kara yolunu takip ederek Assos/Behram’a ulaşabilirsiniz. 

Neden Gitmeliyim? Antik Çağ’ın en önemli yerleşimlerinden biri olma ayrıcalığına sahip olan Assos köklü bir yerleşimdir. Andezit kayalıkların üzerine kurulan antik kentin inşası Tunç Çağı’na dayanmaktadır. Tarihin en ünlü filozoflarından biri olan Aristo’nun, bu kentte üç yıl yaşadığı ve bir felsefe okulu açtığı bilinmektedir. Hristiyanların kutsal kabul ettiği ve de değer verdiği yerlerden biri olan Assos Antik Kenti, ilk kez, 1880-1883 yıllarında, Amerikalı genç mimar Francis H. Bacon tarafından keşfedilmiştir.

Keşiften sonra, antik kentin, yıllar içerisindeki süreçte Lidya, Pers, Pergamon ve Roma gibi pek çok önemli uygarlığa ev sahipliği yapan değerli bir yerleşim olduğu anlaşılmıştır. Assos Antik Kenti içerisinde; agora tapınağı, amfi tiyatro, hamam ve lahit gibi arkeolojik açıdan değerli tarihi yapılar bulunmaktadır. Kentin en dikkat çekici yapısı bölgede ise en tepe noktada konumlanan Dorik yapılı Athena Tapınağı’dır.

Tüm bu tarihi zenginliğin yanı sıra Assos, aynı zamanda muhteşem bir tatil köyüdür ve içerisinde birçok turistik yer barındırmaktadır. Ayrıca beldede denize girip, güneşin ve kumsalın keyfini çıkarabileceğiniz plajlar, koylar ve kumsallar bulunmaktadır. Tüm bu turistik yerler hakkında en detaylı ve en doğru bilgiye ulaşmak için tıklayın: Assos’ta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken En Güzel 20 Nokta! ve Assos Tarihi Yerler | Etkileyici 14 Tarihi Nokta…

Kaçırmayın!

Assos’ta misafirlerin, tatilcilerin ve de turistlerin konaklayabilmesi için butik otel, otel, pansiyon ve kamp alanı gibi pek çok tesis, yaz sezonu boyunca hizmet vermektedir. Söz konusu tesisler hakkında daha fazla bilgi almak için Assos’ta Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri başlıklı içeriğimize mutlaka göz atmalısınız. Son olarak Çanakkale Havalimanı’ndan Assos’a nasıl ulaşacağınızı öğrenmek için tıklayın: Çanakkale Havalimanı’ndan Assos’a Ulaşım Rehberi…

31. Bozcaada

Bozcaada Kalesi

Burası Neresi? Ege denizinde, Gökçeada’dan sonra en büyük ikinci ada olma özelliğine sahip olan Bozcaada, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük üçüncü adasıdır. Çanakkale’ye bağlı bir ilçe olan ada; Çanakkale şehir merkezinden 45 kilometre uzaklıkta, ana karaya 6 kilometre mesafede konumlanıyor. Türkiye’de köyü olmayan tek ilçe olma ayrıcalığına sahip olan Bozcaada, yaz turizminin yanı sıra kültür turizmi açısından da oldukça önemli bir potansiyele sahip. Lakin yine de genel anlamda yaz turizmiyle bilinen ada, her tatil sezonu nüfusunu ikiye katlamayı başarıyor.

Sizler de bu güzel adayı mutlaka ziyaret etmeli; Gökçeada’ya yakın tatil yerleri arasına eklemelisiniz. Üstelik Gökçeada ile Bozcada arasında karayolu üzerinden 127 kilometre; denizyolu üzerinden 45 kilometre mesafe bulunuyor. Bozcaada’ya denizyolu ile yaklaşık 1 – 1,5 saatlik bir sürede; kara yolu ile ortalama 3 saatte ulaşılabiliyor. Bozcaada feribot seferleri Gökçeada – Çanakkale Limanı – Geyikli Limanı – Bozcaada olarak dört durak şeklinde düzenleniyor. Öncelikle Gökçeada’dan, Çanakkale Limanı’na gelmeniz, Geyikli Limanı’ndan Bozcaada feribotuna binmeniz gerekiyor. Feribot seferleri, genellikle Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri düzenleniyor.

Neden gitmeliyim? Kökleri çok eski dönemlere dayanan Bozcaada’nın her açıdan yeterli bir turizm merkezi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İzmir, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlere yakınlığı dolayısıyla da cazip bir kaçış noktası olan Bozcaada, şehrin kargaşasından bunalan herkese, el değmemiş doğası ve tertemiz deniziyle ilaç gibi geliyor. Üzüm bağları, masmavi ve berrak suları, dillere destan şarabı ve doğal atmosferiyle gören herkesi kendisine hayran bırakıyor.

Özellikle şarabıyla bilinen ve dünya genelinde bir üne sahip olan adada, bağ bozumu festivali gibi pek çok etkinlik düzenleniyor. Yabancı turistler, özellikle şarap tadım etkinliklerinin gerçekleştirildiği bağ evlerine yoğun ilgi gösteriyor. Bunların yanı sıra Bozcaada’da Başta Ayazma Plajı olmak üzere, Yel değirmenleri ve Bozcaada Kalesi gibi turistik anlamda gezip görülecek pek çok yer bulunuyor. Tüm bu yerlerle ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız; Bozcaada Gezilecek Yerler Listesi | 30 Muhteşem Yer başlıklı içeriğimizi okumanız yeterli!

Kaçırmayın!

Bozcaada seyahati için en uygun dönem Mayıs sonu ile Eylül başlarını kapsayan yaz sezonu olup; tüm ada baştan sona aşağı yukarı iki – üç günde gezilebiliyor. Buralara kadar gelmişken Bozcaada’nın yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı unutmayın! Üstelik adada gece hayatının potansiyeline göre oldukça yeterli olduğunu söyleyebilirim. Bozcaada’nın gece hayatı hakkında en doğru ve en detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz: Bozcaada Gece Hayatı | 20 Nezih Gece Mekanı…

*Gökçeada Gece Hayatı

Gökçeada’nın sakin ve huzurlu yapısının yanı sıra Rum kültürünü yansıtan bir gece hayatı anlayışı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ada tatilinize renk katmak ve eğlencenin dozunu arttırmak için Gökçeada Gece Hayatı ve Hayran Kalacağınız 13 Mekan başlıklı yazımızı mutlaka okuyun! Aksi takdirde çok şey kaçırmış olacaksınız!

*Gökçeada’da Alışveriş

”Gökçeada’dan ne alınır, adada nerede alışveriş yapılır?” diye merak ettiğinizi biliyoruz ve sizler için ayrıntılı bir alışveriş rehberi hazırlıyoruz. Gökçeada Alışveriş Rehberi çok yakında burada olacak; yalnızca bekleyin! Beklerken adanın konaklama imkanları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın: Gökçeada’da Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

*Gökçeada’da Yapılacak Şeyler

– Konaklamalı turlarla adaların keyfini çıkarın!

– Günübirlik turlarla Gökçeadayı didik didik edin!

*Şehir içi Ulaşım

Gökçeada’da şehir içi toplu taşıma genel anlamda minibüs ve dolmuş gibi küçük vasıtalarla sağlanıyor. Esasen adada birçok yere yürüyerek ulaşılabilse de bazı köylere gidebilmek için minibüslere binmek gerekiyor. Minibüsler ada merkezinden, Kent Müzesi yanından hareket ediyor. Örneğin Kaleköy ve Kuzulimanı’na düzenlenen minibüs seferleri, her saat başı ya da yarım saatte bir gerçekleştiriliyor. Diğer güzergahların hareket saatleri ise şöyle:

  • Uğurlu – Merkez: 05.50 – 09.00 – 11.00 – 13.30 – 18.00
  • Merkez – Uğurlu: 09.00 – 12.00 – 15.00 – 18.30 – 20.30
  • Aydıncık Plajı – Merkez: 12.00 – 18.00
  • Merkez – Aydıncık Plajı: 11.40 – 14.40
  • Laz Koyu Plajı – Merkez: 12.00
  • Merkez – Laz Koyu Plajı: 17.00
  • Gizli Liman Plajı – Merkez: 09.00 – 12.00 – 15.00
  • Merkez – Gizli Liman Plajı: 11.00 – 13.30 – 18.00

Gökçeada’da 10 taksili bir durak da ulaşım açısından yıl boyunca hizmet veriyor. Dilerseniz taksileri kullanabilir veya özel araç kiralayabilirsiniz. Ayrıca Gökçeada’da arabanın yanı sıra motor ve bisiklet kiralayabileceğiniz yerler de mevcut. Bunun yanı sıra Gökçeada’dan çevre ada ve beldelere tekne turları düzenlenip; tur tekneleri Kaleköy limanından hareket ediyor. Daha fazla bilgi almak için tıklayın…

Gökçeada gezilecek yerler listemizi son olarak 13.07.2023 tarihinde sizin için güncelledik. Siz de yazımıza katkı sunmak ve görüşlerinizi bizimle paylaşmak isterseniz bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin