Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 46 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Gaziantep, bir diğer adıyla da anılan ”Antep”, Türkiye’nin en kalabalık dokuzuncu şehridir. Tarihi bir şehir olan Gaziantep, bulunduğu bölgeye göre çok gelişmiştir ve bu nedenle ”Doğu’nun Paris’i” olarak adlandırılır. Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olan bu bölge, sadece tarihi yapıları değil, aynı zamanda farklı kültürleri de içerisinde barındırıyor. Birbirinden farklı müzeleri, antik kentleri, tarihi yapıları, taş zeminli dar sokakları ve evleri bir kenara, lezzetli yemekleri bir tarafa…

Kaç Günde Gezilir; Gaziantep’i 3 günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Gaziantep’te hava sıcaklıkları Haziran-Eylül ayları arasında oldukça yüksek olup, Aralık-Şubat ayları arasında ise çok soğuktur. Bu nedenle en uygun dönem olarak sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Müze Kartları; Türkiye’nin birçok şehrinde geçerli olan Müzekart, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm müzelerde ücretsiz giriş yapma imkanı tanıyor.

Havalimanı Merkez Ulaşım; Bu konu hakkında daha detaylı bilgi için, Ulaşım Rehberi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ne Yenir; Gaziantep’in en meşhur lezzetleri arasında; katmer, beyran, antep fıstıklı şekerli börek ve ali nazik kebabı yer alıyor. Bu lezzetleri yakından öğrenmek için, buyrun Gaziantep’in Yöresel Yemekleri yazımıza! Ayrıca Gaziantep Restoranları yazımıza da göz atabilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: 25.37₺

*Gaziantep Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Sembolik Yapılar

1.Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi

Burası neresi? Alleben Deresi’nin güney kenarında yer alan Gaziantep Kalesi, yaklaşık 25 metre yükseklikte olup, herkes tarafından fazlasıyla dikkat çekmektedir. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmese de, bununla ilgili çeşitli efsaneler anlatılmaktadır. Yaklaşık 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülen kalenin, bir höyük üzerinde inşa edildiği ve MS 2. ve 3. yüzyıllarda ise kale ve çevresinde ”Theban” isimli küçük bir kentin yer aldığı biliniyordu. Zaman içerisinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda, MS 2. ve 4. yüzyıllarda, kalenin ilk olarak Roma döneminde bir gözetleme kulesi olarak kullanıldığı bilgisine ulaşılmıştır.

Kalenin günümüzdeki halini ise, MS 6. yüzyılda, ”Kaleler Mimarı” olarak adlandırılan Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde aldığı biliniyor. Kalede 12 adet kule bulunuyor ve Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde kalenin 36 burcundan bahsediyor ancak günümüzde bunlardan sadece 12 tanesini görebiliyoruz. Gaziantep Kalesi, Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar tarafından ihtiyaca göre zaman zaman onarılmıştır. Sonraki yıllarda, Mısır Sultanı Kayıtbay tarafından elden geçirilen kalede, ana kapı ve kale köprüsünün iki yanındaki kule Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden yaptırılmıştır.

Neden gitmeliyim? Kalede, 1989 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları yapılmış ve halen Gaziantep Arkeoloji Müzesi tarafından süren çalışmalar sonucunda Osmanlı dönemine ait bir hamam ve bir cami ortaya çıkmıştır. Kale, günümüzde ise Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panaroması Müzesi olarak kullanılıyor. Müze içerisinde, Gaziantep’in gösterdiği savunmayla ilgili bir sunum yer alıyor.

  • Adres: Seferpaşa, Naip Hamamı Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: Kış: 08.30 – 17.30 / Yaz: 09.00 – 19.00
  • Telefon: (0342) 211 12 00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

2.Tarihi Antep Evleri (Bey Mahallesi)

Bey Mahallesi

Burası neresi? Atatürk’ün, Türkiye’de resmi olarak nüfusa kayıtlı olduğu mahalle olan Bey Mahallesi, Gaziantep’in simgesel bir yapısı ve tarihinin beşiği desek yanılmayız. Mahallede yer alan 1500’lü yıllardan kalma tarihi taş evler ise, kesinlikle görülmeye değer yapılardır. Bu tarihi taş evlerin bir kısmı restore edilerek cafe ya da restorana dönüşse de, hala önemini koruyor diyebiliriz. Sadece taş evler değil, aynı zamanda Oyuncak Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Etnografya Müzesi ve Hamam Müzesi de burada yer alıyor.

Tarihi dokusu hiç bozulmayan bu mahallede, 20. yüzyıla kadar Müslümanlarla, azınlık Ermenilerin kapı komşusu olarak bir arada yaşaması da ne derece önemli olduğunu gösteriyor. Özellikle Ermenilerden kalma konaklar ile St. Mary Kilisesi yani Kurtuluş Cami’nin hala yer alması da bunu kanıtlayacak nitelikle.

Neden gitmeliyim? İki katlı veya üç katlı olan bu eski evler, yöreye özgü taşlarla inşa edilmiş ve sokakları dolaşırken, evlerin mimarisi ve dokusuna hayran kalacağınız bir gerçek! Özellikle bazı eski evlerin, pekmez veya zeytinyağı gibi yiyecekleri depolamak için mahzen olarak kullanıldığını görecek ve dikkatinizi daha da çekecek. Kilise ve camilerinin yan yana oluşu, dar taş sokakları, tarihi taş evleri ve çeşit çeşit müzeleriyle Bey Mahallesi, Gaziantep gezilecek yerler listesinde mutlaka yerini almalı!

-Müzeler

3.Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Burası neresi? Bayazhan, 1909 yılında bir tütün tüccarı olan Bayaz Ahmet Efendi tarafından inşa ettirilmiş ve 2009 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından müze haline getirilerek, Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi adıyla faaliyete geçmiştir. Gaziantep kent kültürü ve tarihinin tanıtılması amaçlanan müzede; yöresel el sanatları, bakırcılık, kalaycılık, Antep çeyiz takımı, yemenicilik, baklavacılık, kilim, halıcılık, eğlence, mesken ve yemek kültürü, fıstık tarımı gibi konular kısa tanıtım filmleri ile birlikte mankenlerle anlatılmaktadır.

Neden gitmeliyim? Gaziantep’in tarihi, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi, el sanatları ve mutfak kültürü hakkında ne varsa her şeyi bu müzede öğrenebilir ve yakından tanıma şansı elde edebilirsiniz. Müzede; sadece kardeş şehirler teşhir salonu, sergi mekanları, kentin önemli mimari yapılarının maketleri yer almıyor, aynı zamanda yöresel yemeklerin sunulduğu restoran ve cafe, yerel el sanatlarının sergilendiği mağazalar da yer alıyor.

  • Adres: Akyol Mahallesi Atatürk Bulvarı No:119 Şahinbey / Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30
  • Telefon: 0(342) 220 08 88
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 5₺ / Öğrenci: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4.Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Burası neresi? Gaziantep Kalesi’nin güneyinde yer alan Göğüş Konağı, 1904 yılında inşa edilmiştir. Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından Ali İhsan Göğüş’ün doğduğu ev olan bu konak, belediye tarafından restore edilerek 2008 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Şehre gelen ziyaretçilerin ilgi ve merakla uğradığı yerlerden biri olan Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde, Gaziantep’in mutfak kültürünün tanıtılması amaçlanmıştır. Türkiye’de ilk mutfak müzesi olma özelliğine sahip olan bu müzede; Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçler ile birlikte Gaziantep’in yöresel yemeklerinin görselleri sergileniyor.

Ali İhsan Göğüş’ün annesi Emine Göğüş adına açılan bu müzede mutfak kültürü, yöresel giysiler içindeki balmumu heykelleri eşliğinde canlandırılıyor ve bir hayli dikkat çekiyor. Burada; günlük hayattan mutfak ve sofra eşyalarına kadar, misafir ağırlamadan bayram ve özel yemeklerine kadar, düğün eğlencelerinden piknik geleneğine kadar oldukça kapsamlı bir tanıtım yapılıyor. Her salonun konusu ile ilgili bilgi panolarının yer aldığı müzede, mutfak malzemeleri ve kap kacaklar özel camlı vitrenlerde sergileniyor.

Müzenin bölümleri; İki katlı müzenin alt katında; Gaziantep yemekleri, saklama ve depolama aletleri, yiyecek ve içecek kültürü, panolar ve balmumu heykelleriyle anlatılıyor. Ayrıca yine bu katta, ziyaretçilere özel ikramlar sunuluyor ve Gaziantep mutfak kültürünü anlatan özel bir gösteri ekranlardan yayınlanıyor. İkinci katta ise; bir stant, mutfak araç gereçlerin sergilendiği vitrinler ve bir kiosk bulunuyor. Bu kiosk sayesinde, Gaziantep’in tarihçesi, doğal güzellikleri, tarihi eserleri, tarımı, hayvancılığı ve kültürel zenginliği tanıtılıyor. Aynı zamanda müzede; Ali İhsan Göğüş’e ait bir oda yer alıyor ve içerisinde hayatı ile ilgili belgelerle, ailesine ait mutfak eşyaları sergileniyor.

  • Adres: Karagöz Mh., 27240 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30
  • Telefon: (0342) 232 66 16
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 2₺ / Öğrenci: Ücretsiz
  • Web sitesi 
  • Yol tarifi al < 

5.Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Burası neresi? Bey Mahallesi’nde yer alan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Türkiye’nin dördüncü oyuncak müzesi ünvanına sahiptir. Hem çocukların hem de yetişkinlerin bir hayli ilgisini çeken bu müzede oyuncakların hikayeleri o kadar gerçek ve etkileyici ki… Hayran olmamak elde değil! Sunay Akın’ın danışmanlığında, 2013 yılında hizmete açılan müzede, 1700 ile 1970’li yılları arasında üretilmiş yaklaşık 600’e yakın oyuncak sergileniyor. Müzenin en eski oyuncağının ise, 1700’lü yıllarda evde evcil hayvan beslemek istemeyen ailelerin, çocukları için ürettikleri tahta bir tavşan olduğu biliniyor.

Müzenin bölümleri; Müzenin birinci katında, Türk oyuncak üretici markalarının oyuncakları yer alıyor. Çizgi film, tiyatro, sinema ve masal kahramanlarının oyuncaklarının neredeyse hepsine yer veren müzede, Pinokyo, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Taş Devri, Hayalet Avcıları, Charlie Chaplin, Mickey Mouse gibi oyuncaklar sergileniyor. Mutfak ve sosyal yaşam temalı oyuncakların yer aldığı alanda, porselen çay takımları, mutfak ve banyo malzemeleri, kısacası günlük ev yaşantısını anlatan oyuncaklar, bulunuyor.

Müzenin ikinci katında, ilk üretilen oyuncaklar yer alıyor. Örneğin; ilk Alman oyuncak markası olan Lehmann oyuncaklar, Doll House olarak bilinen bebek evleri, ilk yapbozlar, gerçek saçlı bebekler, 1900 ile 1980’li yıllar arasında üretilen peluş oyuncaklar, Barbie bebeğin ilk üretimi, Japon maymun peluşlar ve Teddy Bear gibi oyuncak tarihinin ilk örnekleri sergileniyor. Son olarak çatı katında ise, yakın dönem oyuncakları yani Apollo uzay mekiği, Uzay Yolu dizisi maketi, robotlar, gemiler ve uçaklar sergileniyor.

Neden gitmeliyim? Müze, restore edilirken evin içerisinde ortaya çıkan iki mağara da ziyarete açılmış ve böylece dünyanın çifte mağaralı ilk oyuncak müzesi olmuş. Mağara sergi salonunda, 24 farklı ülkeden, ulusal kıyafetler giymiş çocuklar ve onların ait oldukları ülkelerin mimari yapıları sergileniyor. Üç katlı tarihi bir Antep evi içinde kurulmuş olan bu müzenin girişinde de çocuk heykelleri yer alıyor. İlk geldiğiniz andan itibaren hayranlık duyacağınız ve oldukça şaşıracağınız bir gerçek… Çocuklarınızla harika vakit geçirmek adına, kesinlikle ziyaret edilmeli!

  • Adres: Bey, Hanifi Oğlu Sk., 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30
  • Telefon: (0342) 220 15 51
  • Giriş ücreti: Tam: 2₺ / Öğrenci: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

6.Şahinbey Savaş Müzesi

Şahinbey Savaş Müzesi

Burası neresi? Kurtuluş Savaşı sırasında Gaziantep direnişinin tüm yönlerini etkili bir şekilde sunan Şahinbey Savaş Müzesi, 12 odalı bir tarihi binada hizmet veriyor. İlk olarak, müzenin bahçesinde kaleden indirilen Ramazan Topu’nun bir benzeri karşılıyor sizi. Binanın altında bulunan mağara, bir sergi alanı olarak açılmış ve burada Antep’in bir orduya karşı gelişinin sırrı, mermi toplayan çocukların canlandırması, İmalat-ı Harbiye canlandırması, savaştaki kadınların canlandırması ve şehitlerin nakli gibi birçok olay canlandırılmalı bir şekilde anlatılıp sergileniyor.

Neden gitmeliyim? İngiliz ve Fransız işgaline karşı kahramanca yürüttüğü ve ”Gazi” unvanını kazandığı savunmanın önemini canlandırmalarla mükemmel bir şekilde anlatan müzede, her şey kronolojik bir sırayla tasarlanmıştır. Bu sergi-sunum alanlarında, hem görsel hem de duyusal olarak birçok şeye tanıklık edeceksiniz. Aynı zamanda müzede; Gaziantep savunmasına ait belgeler, İngiliz ve Fransızlara ait silah parçaları, halkın kullandığı tabanca, av tüfeği, kılıç, kama, et satırı, kazma, kürek, nacak ve daha pek çok eşya yer alıyor.

  • Adres: Suyabatmaz, 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00
  • Telefon: (0342) 231 59 78
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

7.Gaziantep Hamam Müzesi

Gaziantep Hamam Müzesi

Burası neresi? Osmanlı mimarisinin ve kültürünün en güzel örneklerinden biri olan Gaziantep Hamam Müzesi, 2015 yılında restore edilmiş ve Gaziantep’in hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline gelmiş. Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık olarak üç bölümden oluşan müzede, koleksiyoncu Haluk Perkin bağışladığı araç gereçler ve hamam adetleri, balmumu heykeller ve maketlerle canlandırılarak anlatılmış. Müzenin yer aldığı bina, 1563-1577 yıllarında Lala Mustafa Paşa tarafından bir külliye olarak yaptırılmış ve uzun yıllar ”Paşa Hamamı” olarak hizmet vermiştir.

Gaziantep’teki hamamlar, diğer hamamlara göre, hamamdaki sıcaklığı sabit tutmak ve hamamın yer altı suyundan direkt olarak yararlanmak için yer altına gömülü olarak inşa edilmiş. Aynı zamanda müzenin tavanında, diğer hamamlara oranla daha çok gözenek yer alıyor ve bu gözenekler ”Fil Gözü” olarak adlandırılıyor. Gözeneklerinin fazla olması ise, doğal aydınlık vermesi ve mercekli cam fanusların güneş ışınlarını direkt içeri vermesiyle bulunduğu noktayı sıcak hale getirmesinden dolayıdır. Ayrıca mercekli cam fanusların içeriyi göstermemesi, yani buğulu olmaları da farklı bir özelliktir.

  • Adres: Karagöz, 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30
  • Telefon: (0342) 211 12 00
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 2₺ / Öğrenci: Ücretsiz
  • Web sitesi 
  • Yol tarifi al > 

8.Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panaroma Müzesi

Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panaroma Müzesi

Burası neresi? Gaziantep Kalesi’nin içerisinde yer alan Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panaroma Müzesi’nde, İstiklal Savaşı’nda gerçekleşen mücadale ve olaylar anlatılıyor. Gaziantep halkının ve askerlerinin mücadale ve kahramanlıkları kronolojik bir sırayla anlatılan müzede, aynı zamanda olayların, resimler, heykeller ve makalelerle, kabartmalı bir şekilde anlatılması da oldukça dikkat çekiyor.

Neden gitmeliyim? Ayrıca müzede yer alan televizyonda, bununla alakalı belgeselleri seyredebiliyorsunuz. Kurtuluş mücadelesindeki halk ve subayların portreleri, büstleri ve heykellerine rastlayacak ve her biriyle gurur duyacaksınız. Gaziantep’in işgali, halkın yaşadığı sıkıntıları, cephelerde savaşan insanları ve daha birçok şeyi bu müzede öğrenecek ve yakından şahit olacaksınız.

  • Adres: Seferpaşa, Karagöz, Kale Altı Çarşısı Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.30
  • Telefon: 03422200888
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

9.Atatürk Anı Evi Müzesi

Atatürk Anı Evi Müzesi

Burası neresi? Gaziantep’te kazanılan zaferin ardından, Atatürk burada resmi olarak nüfusa kaydedilir ve Atatürk’e bağlılığını göstermek amacıyla, Bey Mahallesi’nde Atatürk Anı Evi Müzesi yaptırılır. Geleneksel Antep evi içerisinde, Cumhuriyet’in ve Antep’in tarihine ilişkin önemli eşyalar ve konular bulunuyor.

Müzenin bölümleri; Müzenin ilk katında, Atatürk’ün Antep’e geldiği tarihte kullandığı karyola, Antep kilimi, paşa mangalı, işlemeli gömlek ve sedir gibi eşyalar sergileniyor. Müzenin üst katında ise; Atatürk Araştırma Kitaplığı bulunuyor ve içerisinde Cumhuriyet Dönemi ve Türk Tarihi’nin yayınları yer alıyor. Ayrıca Gaziantep’teki ünlü kişilerin açıklamaları da panolarda sergileniyor. İki binadan oluşan müzenin, bu kısmında Antep savunması ile ilgili görsel anlatımlar ve döneme tanıklık eden kişilerin yazıları ve röportajları yer alıyor. Aynı zamanda müzede, Atatürk’ün buraya geldiğinde kullandığı yemek takımı, fincanı da sergilenmekte.

  • Adres: Bey, Ali Özalgan Sokak No:4, 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30
  • Telefon: (0342) 211 12 00
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 5₺ / Öğrenci: Ücretsiz
  • Web sitesi 
  • Yol tarifi al > 

10.Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi

Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi

Burası neresi? Gaziantep Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın zemin katında bulunan bu müze, öğrencilere şehrin kültürünü tanıtmak ve öğretmek amacıyla kurulmuştur. Üniversitenin kendi öğrencileri için, 2009 yılında hizmete açtığı Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi’nde, Gaziantep’in arkeolojisi ve kültür varlıkları, belgelerle kronolojik bir sırayla anlatılıyor. Müzenin içerisinde; Yetiştirdiği Önemli Şahsiyetler, Antep Ağzı ve Dil Özellikleri, Şehrin Hayatında Önemli Olaylar, Aile Hayatı, Günlük Hayat, Özel Hayat, Özel Günler, Çocuk Oyunları ve Oyuncakları, Eğlence Hayatı, Fotoğrafçılık ve Karagöz Oyunculuğu gibi alanlara yer veriliyor.

Neden gitmeliyim? Şehrin kültürünü ortaya çıkarmak ve yaşanılanları unutmamak için açılan bu müzeye, sadece öğrenciler değil birçok yabancı ziyaretçi de gelebiliyor tabii ki. Müzede; Gaziantep’in 12. yüzyıldan günümüze kadar geçirdiği evreleri, yaşam tarzını, el sanatlarını ve gündelik hayatlarını yansıtan koleksiyonlar sergileniyor. Ayrıca Gaziantep ve çevresinden toplanan fosiller, müzede ayrı bir önem taşıyor.

  • Adres: Gaziantep Üniversitesi Yerleşkesi, Şehitkamil, 27310 Şehitkamil
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00
  • Telefon: (0342) 317 15 38
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

11.İslam Bilim Tarihi Müzesi

İslam Bilim Tarihi Müzesi

Burası neresi? Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılan İslam Bilim Tarihi Müzesi, birçok ilki ve yeniliği barındıran bir müze olmasıyla oldukça ilgi görüyor. İslam kültüründeki bilimsel faaliyetlerin, keşiflerin ve icatların sergilendiği müzede, astronomi, coğrafya, denizcilik, fizik, tıp ve kimya alanlarında Müslüman bilim adamları tarafından yapılan çalışmalar bulunuyor. Bu bilim adamların eserlerini interaktif uygulamalarla zenginleştirilip, farklı bir tasarım ve içeriklerle anlatılması sağlanmıştır. Aynı zamanda müzede, İslam’ın etkisi altında kalmış uygarlıkların bilim ve teknik tarihindeki rolü de anlatılıyor.

Müze, 19. yüzyıl çeyreğinde tamamlanan bir okul binası olduğu için pencereleri oldukça yüksektir. Binanın mimari özellikleri başlangıçta sorun yaratsa da, iç tasarımla bunu önleyerek çözüme uygun hale getirilmiştir. Müzede sergilenen eserler, ortak bir çalışmayla seçilmiş olup, içerisinde 54 farklı dalda bilim adamına ait 103 adet aletin replikası yer alır. Müzenin bölümleri; tıp, kimya, fizik-astronomi, harita ve denizcilik gibi başlıklardan oluşuyor ve örneğin kimya bölümünde koku ünitesi, fizik-astronomi bölümünde yıldızların mesafesinin hesaplanması gibi uygulamalar yer alıyor.

  • Adres: Kolejtepe, Yeşil Cami Cd. No:5, 27070 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

12.Gorgo Mesuda Cam Eserler Müzesi

Gorgo Mesuda Cam Eserler Müzesi

Burası neresi? Türkiye’nin ilk özel cam eserler müzesi olan Gorgo Mesuda Cam Eserler Müzesi, Gaziantep Kalesi yakınlarında yer alıyor ve eski Antep evi içerisinde altı odadan oluşuyor. Odaların beş tanesi sergi salonu olurken, diğeri de eserlerin kopyalarının yapılıp ziyaretçiye sunulduğu bir alandır. Yaklaşık 4 bine yakın esere ev sahipliği yapan müzede, cam eserler, bronz ve pişmiş toprak eserler, Roma ve İslam dönemine ait altın ve bronz sikkeler, altın takılar yer alıyor.

Daha detaylı bahsedecek olursak; Müzede; Eski Tunç Çağı’na ait bronz figürler, Roma Dönemi’ne ait bronz eserler, cam bardaklar, kil mühür baskıları, İslami Dönemi’ne ait fosilleşmiş bir mamutun sağ alt çene kemiği ve omur kemiği, Roma ve İslami Dönem’e ait cam şişeler, parfüm ve gözyaşı şişeleri, cam ve taştan yapılmış kolyeler, takılar, sıvı kapları, Fenike Dönem’ine ait renkli cam amforalar, cam bilezikler, pişmiş toprak kandiller sergileniyor.

Neden gitmeliyim? Müzenin bahçesinde bir cam ocağı yer alıyor ve Suriyeli bir usta tarafından üfleme tekniği ile müzedeki cam eserlerin kopyaları yapılıyor. Aynı zamanda müzedeki atölyelerde, farklı el sanatlarının tanıtıldığını ve şovların yapıldığını söylemeliyiz. Gümüş telkari atölyesi, sedef atölyesi, kutnu dokuma atölyesi, cam boncuk atölyesinin yanı sıra antika satış mağazası da bu müzede yerini alıyor.

  • Adres: Seferpaşa, Şakir Sk. No:9, 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 09.00- 17.00
  • Telefon: (0342) 230 30 49
  • Giriş ücreti: Tam: 4₺ / İndirim: 2₺
  • Yol tarifi al > 

13.Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Burası neresi? Bey Mahallesi Hanifioğlu Sokak’ta yer alan bu Antep evi, birkaç defa el değiştirdikten sonra, 1985 yılında Hasan Süzer tarafından satın alınmış. Satın alındıktan sonra, restorasyon çalışmalarına gidilmiş ve Hasan Süzer Etnografya Müzesi olarak kulanılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmış. Konak-Müze tarzında düzenlenen bu binada, Antep halkının ev yaşantısı ve etnografik yapısı mankenlerle canlandırılarak sergileniyor. Ana kaya içine oyulmuş bir mahzen üzerinde yer alan bina, 3 kattan oluşuyor ve binanın ikisi ana yola, diğeri de ara sokağa açılan üç giriş kapısı bulunuyor. Ön cephede yer alan işlemeli büyük kapıdan ”hayat” adı verilen orta bahçeye geçilirken, küçük kapıdan ise ”selamlık” adı verilen bölüme geçiliyor.

Müzenin bölümleri; Binanın zemin katında; iş odası yer alıyor ve bir ipek üzerinde farklı çiçek desenleriyle gergef işleme, ahşap tezgahında çıkrık çevirme, gergahta ipeği germe çalışmaları mankenlerle canlandırılıyor. Ayrıca bu odada Antep’in bazı el sanatları ve İngiliz Casus Lawrence’ye ait bir motosiklet sergileniyor. Tandır odası olarak düzenlenen odada; anne, baba ve çocukların tandır etrafında sohbet etmesi mankenlerle canlandırılıyor. İş odasının hemen yanındaki ocaklık odasında ise; hamurun yoğurulması, ekmeğin açılması ve ateş üstünde saça konulması mankenlerle anlatılıyor. Son olarak binanın içerisinde hamam yer alıyor ve burada da küçük kızını yıkayan anne mankenle canlandırılıyor. Aynı zamanda bu bölümde, banyoda kullanılan kurna, hamam tasları, kemik taslar ve sabunlukta sergileniyor.

  • Adres: Bey, Hanifi Oğlu Sk. No:32, 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 **Pazartesi günleri kapalı
  • Telefon: 0 (342) 230 47 21
  • Giriş ücreti: 5₺
  • Yol tarifi al > 

14.Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi

Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi

Burası neresi? Gaziantep Kalesi yakınlarında yer alan Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi, 12 odalı tarihi bir Antep evidir. Müzede sergilenen eserler, Ali Atalar’ın özel koleksiyonu olup, Türkiye’nin ilk sergisi olma özelliğine sahiptir. Sergilenen bu eserler; Koleksiyoner Ali Atalar’ın, Gaziantep ve çevresi dahil olmak üzere Türkiye’nin tüm bölgelerinden topladığı bakır eserlerden oluşuyor. Bu nedenle de Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek özel bakır eserleri müzesidir.

Müzede; yaklaşık 1060 parça eser bulunuyor ve çoğunlukla Osmanlı Dönemi’nde yaşayan bakır ustalarına ait eserlere yer veriliyor. Bu eserler arasında; tabaklar, ibrikler, kazanlar, taslar, tepsiler, satıllar, sahanlar, mühürler, takı malzemeleri, sürahiler, kantarlar, radyolar, dikiş makineleri, tartı malzemeleri, Osmanlı Dönemi’ne ait silahlar, süngüler, kamalar, kılıçlar gibi daha birçok eser yer alıyor. İki ayrı binadan oluşan müzenin içerisinde, aynı zamanda hediyelik eşya bölümü ve cafe de bulunuyor.

  • Adres: Yaprak, Hasan Balta Sok. No:30, 27080 Şehitkamil/Gaziantep
  • Telefon: (0342) 232 32 38
  • Yol tarifi al > 

15.Dünya El Sanatları Kültür Müzesi

Dünya El Sanatları Kültür Müzesi

Burası neresi? Dünya El Sanatları Kültür Müzesi’nde, Osmanlı Dönemi’nin kültürü yansıtılıyor ve içerisinde eski bakır eşyalar, Osmanlı Dönemi’ne ait şamdanlar, havanlar, gaz lambaları, vitrin süsleri, el yazma kitapları ile çeşitli tarihi eşyalar sergileniyor. Müzede sadece Osmanlı kültürü değil aynı zamanda Gaziantep kültürüne ait eserler de yer alıyor ve yaklaşık 2 bine yakın eser bulunuyor.

Müzede; 6 oda, 3 salon ve 1 alışveriş bölümünün yanı sıra mutfak ve hamama sahip 1500 yıllık bir mağara da yer alıyor. Mutfak bölümünde; Osmanlı mutfağında kullanılan bakır eşyalar, Hamam bölümünde ise; Osmanlı hamam malzemeleri sergileniyor. Diğer odalarda da; Avrupa’nın çeşitli yerlerinden getirilen 500 parça yer alıyor. Eserler arasında; Fransızlardan kalma savaş aletleri ve silahlar, kapı çeşitleri, kapı tokmakları, silahlar, hançerler, bıçaklar, gramofon, radyo, televizyon, tablo, kağıt ve gümüş paralar gibi daha birçok eşya bulunuyor.

16.Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Burası neresi? Dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik Müzesi, 2011 yılında hizmete açılmış. Gaziantep’in sembolik yapılarından biri haline gelen müze, dünyaca ünlü ”Çingene Kızı” mozaiği ile tanınıyor. İsmini bölgede yer alan antik kentten alan müze, teknolojik ve mimari açıdan hem Türkiye’nin hem de dünyanın önde gelen müzeleri arasındadır. Üç farklı alan şeklinde düzenlenen müzenin ilk bölümünde; Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaikler, ikinci bölümünde; Gaziantep ve çevresinden çıkarılan ve Geç Antik Dönem’e ait kilise mozaikleri sergilenirken, üçüncü bölümünde ise; idari ve bölümler ve konferans salonu bulunuyor.

Zeugma mozaiklerinin bir kısmı, Greko-Romen camiasının yemek daveti verdikleri mekanların tabanlarında yer alıyordu. Bu mozaikler, yer döşemesi olarak kullanılıyordu ve aynı zamanda yemeklerden önce ya da sonra mim, pandomim ve tragedya gösterilerinin ilgili sahnelerinde konu alıyordu. Özellikle Poseidon Evi’nde Perseus-Andromeda mozaiğinin yer aldığı yemek odalarındaki duvar resimleri tam olarak bunu anlatır.

Neden gitmeliyim? Müzenin içerisinde; Roma ve Geç Antik Dönem’e ait 2 bin 448 metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi, 4 Roma Dönemi çeşmesi, 20 sütun, 4 kireç taşından yapılma heykel, tunç Mars heykeli, mezar taşları, lahitler ve mimari parçalar yer alıyor. Müzenin en önemli eserlerinden birinin Mars heykeli olduğunu ve her kattan kolaylıkla görebileceğinizi belirtelim. Ayrıca bir diğer önemli eser olan Çingene Kızı mozaiğine de, labirent şeklinde tasarlanan gizemli odaya giderek ulaşabilirsiniz. Müzede daha birçok önemli mozaiklerin yer aldığını ve kesinlikle Gaziantep gezilecek yerler listesinde bulunması gerektiğini söylemeliyiz.

  • Adres: Mithatpaşa, Hacı Sani Konukoğlu Blv., 27500 Şehitkamil/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 16.30
  • Telefon: (0342) 325 27 27
  • Giriş ücreti: 30₺ **Müzekart ile yılda 2 kere, Müzekart+ ile sınırsız ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

17.Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi 

Burası neresi? MÖ 2000 ile MS 800 arasında, yakın doğunun en büyük taş ocağı ve heykel atölyesi olan Yesemek, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor. Gaziantep Müdürlüğü tarafından düzenleme yapılarak açık hava müzesi haline getirilen alanda, taşlardan oyulmuş birçok eser yer alıyor. Bu eserler arasında; sfenksler, kapı aslanları, oturan aslanlar, kanatlı aslanlar, Dağ Tanrısı rölyefleri ve mimari unsurlar bulunuyor.

İslahiye’ye 23 km uzaklıkta bir yamaç üzerinde yer alan Yesemek Köyü, heykel yapım atölyesi olarak ilk kez Hitit döneminde açılmış ve yerli halk olan Huriler burada çalışmış. Hititlerden sonra ele geçen heykellerde Asur ve Suriye etkileri görülürken, sonraki dönemlerde ise Aramiler heykellere kendi kültürünü yansıtmış. Böylece Yesemek Heykel Atölyesi, çeşitli devletlerin birbirinden farklı kültürlerini yansıtmasıyla önemli bir merkez haline gelmiş.

Ancak atölye zamanla önemini yitirmiş ve Yesemek, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze haline dönüşeceği yerde, ilk defa kazı çalışması yapan Felix Von Lusvhan tarafından 1890 yılında Zincirli’de bulunmuş. Devam eden kazı çalışmaları sonucunda 300’den fazla heykel ve heykel taslağı keşfedilmiş.

  • Adres: Yesemek, 27800 İslahiye/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: Kış: 08.00 – 17.00 / Yaz: 09.00 – 19.00
  • Telefon: 0 (0342) 875 10 55
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

-Sanat ve Kültür Merkezleri

18.Gezegenevi ve Bilim Merkezi

Gezegenevi ve Bilim Merkezi

Burası neresi? Gezegenevi ve Bilim Merkezi, Turkcell ve Gaziantep Belediyesi’nin işbirliğiyle, 2010 yılında çocukların ve gençlerin, bilim ve teknoloji alanlarında kendilerini geliştirmesi adına açılmış. Farklı bir dış mimarisine sahip olan bu merkezde, sadece alt kat hizmete açılmış olsa da, içerisindeki simülasyonlar ve deney malzemeleri herkesi tatmin edecek türden. Bilim merkezi; projeksiyondan yansıtılan görüntüleri 3 boyutlu olarak izlemenizi ve öğrenmezi sağlayan bir sisteme sahip olduğu için oldukça keyifli dakikalar geçireceğiniz bir gerçek.

Neden gitmeliyim? İçerisinde; ortamın seslerini toplayıp ileten sesli borular, alçak basınçtan kopmayan balonlar, Dünya’nın Güneş ile olan bağlantıları ve 1851 yılında keşfedilen, ilk defa kendi ekseni etrafında dönen sarkaç düzeneği yer alıyor. Sadece bununla sınırlı kaldığını düşünmeyin, içerisinde keşfedeceğiniz ve öğreneceğiniz daha birçok şey var. Özellikle astronot kıyafetinin arkasına geçip çektireceğiniz fotoğraflarla çok eğleneceksiniz! Ayrıca astronomi, kimya, robotik kodlama, fizik, biyoloji gibi bilimsel atölyelerin yanı sıra film seanslarıyla uzayla ilgili pek çok bilgiyi öğrenmenizi de sağlıyor.

  • Adres: Gazi, Uzay Parki, Zübeyde Hanım Blv., 27060 Şehitkamil/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00
  • Telefon: (0342) 338 82 02
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 3₺ / Öğrenci: Ücretsiz
  • Web sitesi 
  • Yol tarifi al > 

19.Kendirli Gazi Kültür Merkezi

Kendirli Gazi Kültür Merkezi

Burası neresi? Şahinbey ilçe merkezinde yer alan Kendirli Kilisesi, 1860’lı yıllarda inşa edilmiş. Zaman içerisinde yıkılma tehlikesi geçiren kilise, III.Napolyon’un da desteğiyle yeniden inşa edilmiş ve İstiklal Harbi’nden önce bir kilise, daha sonraki yıllarda ise sinema ile öğretmen evi olarak kullanılmış. Günümüzde ise, belediye tarafından kültür merkezi amaçlı düzenlemeler yapılmış ve bu kilise Gazi Kültür Merkezi olarak hizmete açılmış. Aynı zamanda belediye, Atatürk’ün animatik bir robotunu yaptırmış ve Atatürk’ün Gaziantep’e geldiğinde, balkondan halka seslenmesinin canlandırmasını yapmışlar. Kendirli Gazi Kültür Merkezi’nde, Atatürk’ün yanı sıra Gaziantep savunmasında kahramanlık gösteren birçok halk kahramanının da tanıtımı yapılıyor.

  • Adres: Bey Mahallesi Atatürk Bykvaru Öğretmen Evi Yanı No 24/A Şahinbey – Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30 **Pazartesi günleri kapalı
  • Telefon: 0342 220 2292
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi 
  • Yol tarifi al > 

-Turistik Noktalar

20.Rumkale

Rumkale

Burası neresi? Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği noktada, bir yarımada üzerinde yer alan Rumkale, yüksek kayalarla örtülü bir tepede konumlanıyor. Tarihi bir kale olan Rumkale, antik çağlardan günümüze gelene kadar birçok farklı isimle anılmış. Örneğin, Sitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin ve Kale-i Zerrin gibi. Mimari yapısında Genç Roma ve Ortaçağ karakteri taşıyan kale, oldukça eski bir geçmişe sahip ve hem kale hem de çevresinde birçok medeniyet gelip geçmiş. Fırat Nehri ve çevresinden ele geçen kalıntılardan, Rumkale ve çevresinin Yontma Taş Devri’nden bu yana bir yerleşim yeri olduğu anlaşılıyor.

Roma Dönemi’nde Hz.İsa’nın havarilerinden olan Yohannes’in, Rumkale’ye yerleştiği ve İncil’in bir kopyasını çevredeki mağaralardan birine sakladığı biliniyordu. Bu nedenle Rumkale, Hristiyanlar için ayrı bir önem taşıyor. Geçmişte Şanlıurfa ve Gaziantep arasında sınır görevi gören Rumkale, o zamanlarda Fırat Nehri kıyısında bulunuyordu. Günümüzde ise, üç tarafı Baraj Gölü ile çevrelenmiş bir yarımada görünümündedir. Ayrıca kalenin eteklerinde eskiden bir antik şehir yer alıyordu ancak şu an bu bölgenin sularla kaplı olduğunu bilmelisiniz.

Neden gitmeliyim? Rumkale’nin iki ana giriş kapısı bulunuyor ve biri Fırat Nehri, diğeri de Merzimen Çayı tarafında yer alıyor. Rumkale’ye eskiden bir köprü ile kara bağlantısı sağlanıyordu ancak şimdilerde bu köprünün sadece ayaklarının kalıntısı kalmış. Bu nedenden dolayı, Rumkale’ye sadece tekne turları ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Kale içerisinde; Şair Aziz Nersev Kilisesi ve Barşavma Manastırı’na ait kalıntılar ile birlikte aynı zamanda su kuyusu ve sarnıçlarına ait kalıntılar yer alıyor.

Rumkale’ye ulaşmak için iki farklı tekne turu bulunuyor. Bunlardan biri, Rumkale-Halfeti turu, diğeri de Rumkale-Savaşan turudur. Rumkale-Halfeti tekne turu; 2 saat sürüyor ve birkaç köyü görmenizi sağlıyor. Rumkale-Savaşan tekne turu; 20-30 dakika sürüyor ve Rumkale ile birlikte Savaşan Köyü’nü görmenizi sağlıyor.

  • Adres: Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 20.00
  • Telefon: 0536 636 86 02
  • Yol tarifi al > 

21.Pişirici Kasteli ve Mescidi

Pişirici Kasteli ve Mescidi

Burası neresi? Meydan ya da sokak çeşmeleri için kullanılan kasteller, Gaziantep’in en meşhur yapıları arasındadır. Gaziantep’in bu meşhur yapıları arasında, en eski olanı ise Pişirici Kasteli ve Mescidi’dir. Müftüoğlu Sokak’ın hemen başlangıcında yer alan bu kastel, aynı zamanda Gaziantep Ağa Cami’sinin karşısında bulunuyor. Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan kastelin, tam olarak ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu bilinmese de, 1282 yılında inşa edildiği tahmin ediliyor. Biri kuzeyde diğeri güneyde olmak üzere iki merdiven girişi bulunuyor. Kastelin girişinde ise, havuz, banyo ve helaların yer aldığı bir alan bulunuyor. Oyma taştan yapılmış bir tavanı olan mescidin tam ortasında ise, yüzyıllardır kaynayan berrak su yer alıyor.

22.Naib Hamamı

Naib Hamamı

Burası neresi? Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bahsettiği Naib Hamamı, Gaziantep Kalesi’nin aşağısında kalıyor. Tarihi bir hamam olan Naib Hamamı, 1640 yılında inşa edilmiş. Osmanlı’nın hamam geleneğini yansıtan en güzel yerlerden biri olan Naib Hamamı, 2007 yılında yenilenerek tekrar açılmış. Her gün açık olan bu hamamdan, ya sadece hamam özelliklerinden yararlanabilir ya da sauna, masaj ve cilt bakımı gibi kişisel hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca jimnastik salonu ve vitamin bar bölümüne bayılacaksınız! Gelirken havlu, şampuan ve terlik gibi aklınıza gelebilecek kişisel eşyalarınızı getirmeyi unutmayın.

  • Adres: Seferpaşa, 27240 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: Kadınlar için: 09.00 – 17.00 / Erkekler için: 18.00 – 00.00
  • Telefon: 0 342 232 40 36 / 0 532 364 17 91 / 0 532 654 07 95
  • Giriş ücreti: Kadınlar: 18₺ / Erkekler: 19₺ / 2-7 yaş: 7₺
  • Web sitesi 
  • Yol tarifi al > 

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Yeşil Alanlar/Parklar

23.Gaziantep Botanik Bahçesi

Gaziantep Botanik Bahçesi

Burası neresi? Gaziantep’in ilk botanik bahçesi olan bu yer, 2009 yılında açılmış ve eğitim merkezi amacıyla kurulmuş. Öğrenciler başta olmak üzere tüm ziyaretçilere, Dünya’nın ve Türkiye’nin bitki örtüsünü tanıtmaktır hedefleri. Yaklaşık 10 farklı bitki konseptinin bölümler halinde sergilendiği bahçede, her bitkinin üzerinde familyası, türü ve anavatanı gibi bilgiler bulunuyor. Hem görsel bir şölen yaşayacak hem de yeni bilgiler öğreneceksiniz. Özellikle bahar aylarında çiçeklerin rengarenk açması da, görülmeye değerdir. Ayrıca burada düğün fotoğrafları gibi özel günler için birçok çekim yapıldığını da bilmelisiniz.

  • Adres: Gazi Mh, Zübeyde Hanım Blv. No:45, 27060 Şehitkamil/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.30
  • Telefon: (0342) 338 82 82
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 1₺ / Öğrenci: 0.50₺
  • Web sitesi 
  • Yol tarifi al > 

24.Dülükbaba Mesire Alanı

Dülükbaba Mesire Alanı

Burası neresi? Şehitkamil ilçesinde Dülük mevkiinde yer alan Dülükbaba Tabiat Parkı, şehir merkezine 8 km uzaklıktadır. Herhangi bir ulaşım problemi bulunmayan bu alan, Türkiye’nin elle dikilmiş en büyük koru ormanlarından biri olma özelliğine sahip. Bu alan içerisinde, kamp kurma ve karavanlarla konaklama imkanının sağlandığını ve beş günde 5 bin kişinin yararlanabileceği kadar bir alana sahip olduğunu söylemeliyiz.

Gaziantep’in ilk mesire yeri olan Dülükbaba’da, kızılçam, karaçam, servi, meşe ve badem gibi farklı ağaç türlerinin yer aldığı görülüyor. Ayrıca Gaziantep’in en yüksek yerlerinden biri olduğu için de manzarasına hayran olmamak elde değil! Ziyaretçilerin dinlenme ve eğlenmeleri adına oldukça uygun bir yer olan bu yer, 1990 yılında Orman İçi Dinlenme Yeri olarak açılmış, 2002 yılında ise A Tipi Mesire Yeri olarak tescillenmiş.

Neden gitmeliyim? İçerisinde; spor kompleksi, dinlenme evleri (bungalov), piknik alanları, giriş kontrol ve idari tesisler bulunuyor. Daha detaylı bahsedecek olursak; kır gazinosu, idare binası, üçlü alışveriş ünitesi, tuvalet, çeşme, piknik masaları, çöp bidonları, çocuk oyun alanları, bulaşık yıkama yeri gibi birçok şey yer alıyor. Gaziantep’i gezmekten yorulursanız, buraya gelin ve güzelce dinlenin! İster mangalınızı kendiniz pişirin isterde tepede yer alan lokantada yemeğinizi yiyin… Tercih size kalmış!

  • Adres: Yukarıbeylerbeyi, Gaziantep Kahramanmaraş Yolu, 27600 Şehitkamil/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 05.00 – 18.00
  • Telefon: (0312) 207 50 00
  • Giriş ücreti: Kişi: 1₺ / Araç: 5₺
  • Yol tarifi al > 

25.Kavaklık Parkı

Kavaklık Parkı

Burası neresi? Gaziantep’in en eski piknik alanı olan Kavaklık, Alleben Deresi’nin içinden geçiyor. Büyük ve yeşil bir alanı kapsayan Kavaklık Parkı, sabahları spor ve yürüyüş için kullanılırken, hafta sonları da piknik için kullanılıyor. Kavaklık içerisinde; çay bahçeleri, çocuk parkları, oyun sahaları, piknik masaları, bisiklet yolları, gezi ve koşu parkurları, yeme-içme tesisleri, halı saha, çocuklar için trafik eğitim alanı, jimnastik aletleri, piknik masaları gibi ihtiyaç duyacağınız her şey mevcut.

26.Burç Tabiat Parkı

Burç Tabiat Parkı

Burası neresi? Şahinbey ilçe sınırlarında yer alan Burç Tabiat Parkı, aynı zamanda hayvanat bahçesiyle yan yana konumlanıyor. Yerel halk tarafından, özellikle yaz aylarında, piknik yapmak için tercih edilen bu alan, 2002 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiş. Bulunduğu konum itibariyle oldukça yoğun ilgi gören Burç Tabiat Parkı’nda, hem doya doya dinlenecek hem de piknik yapacaksınız. Mangal yakıp piknik yapabileceğiniz gibi, bisiklete binerek bir gezintiye çıkabilir ya da doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Ayrıca yanında yer alan hayvanat bahçesine giderekte günü değerlendirebilirsiniz. Parkın içerisinde; bank, çeşme, otopark, mescit, çocuk oyun alanları ve yürüyüş alanları bulunuyor. 

  • Adres: Yamaçtepe, 27410 Şahinbey/Gaziantep
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 3₺ / Öğrenci: 1,5₺ / Bisiklet: 3₺ / Araç: 9₺
  • Telefon: (0312) 207 50 00
  • Yol tarifi al > 

-Yaylalar

27.Sofdağı Yaylası

Sofdağı Yaylası

Burası neresi? Gaziantep’e 33 km uzaklıkta yer alan Sofdağı Yaylası, şehir merkezine yakınlığından dolayı hafta sonları yoğun bir ilgiyle karşılaşıyor. Gaziantep platosunu yüksekten seyretmek, doğa ile iç içe olmak ve kuş sesleri eşliğinde doğa yürüyüşü, kamp ve piknik yapmak için en ideal yerlerden biridir Sofdağı Yaylası. Hafif rüzgar esintisiyle ağaçların altında gölgelenecek ve pınarlardan akan suların sesiyle kendinizden geçeceksiniz. Bu yaylanın en yüksek tepesi olan Kepekçi Tepesi’ne çıkıp, temiz bir hava almadan kesinlikle dönmemelisiniz.

Neden gitmeliyim? Yaylanın batısından küçük bir kabak yer alıyor ve hafta sonları buraya yakın yerleşimlerden birçok ziyaretçi geliyor. Neden mi? Çünkü yöre halkı tarafından kaynaktan çıkan suyun şifalı olduğuna ve birçok iç ve cilt hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor. Sofdağı Yaylası’nda köylüler tarafından sulu tarım yapılıp, sebze ve meyve yetiştiriliyor ve yaz aylarında geldiğinizde yoğurt, süt, yumurta gibi gıda malzemelerinin yanı sıra domates, salatalık, fasulye gibi sebze ve meyve ürünlerini satın alabiliyorsunuz.

28.Hızır Yaylası

Hızır Yaylası

Burası neresi? Gaziantep’in İslahiye ilçesinde, Altınüzüm Kasabası’nda yer alan Hızır Yaylası, Amanos Dağları’nın tepesinde konumlanıyor. Her mevsim yeşillikler içerisinde olan bu yaylada, yeşilin her tonunu görebilir ve gökyüzünün mavisiyle kucaklaştığına şahit olabilirsiniz. Rengarenk kır çiçekleri ve dağ laleleri ile mükemmel bir doğal güzelliğine sahip olan Hızır Yaylası, harika vakit geçireceğiniz ideal yerlerden biridir. Gaz lambası ışığında yiyeceğiniz akşam yemeği ve yapacağınız sohbetler size bir nostalji yaşatacak ve bambaşka duygular hissetmenizi sağlayacak.

Neden gitmeliyim? Geniş bir alana yayılmış çam, sedir, köknar, çınar, kızılağaç, ardıç ve meyve ağaçlarıyla donatılan yaylada, dereler ve bu derelerin suladığı alanlarda yetişen sebze, meyve, tarla ve süs bitkileri gibi birçok ürün yer alıyor. Günübirlik gelebileceğiniz yaylada, isterseniz uzun süreli olarak da konaklayabilirsiniz. Tarım amacıyla yaylaya çıkan köylülerin kaldıkları ve doğal malzemelerden yaptıkları barakalarda dilediğiniz kadar kalabilirsiniz.

-Mağaralar

29.Kaleoğlu Mağarası

Kaleoğlu Mağarası

Burası neresi? Şahinbey ilçesinde yer alan Kaleoğlu Mağarası, yeni keşfedilmiş olup, turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır. Yeni Han Halıcılar Sarayı’nda bulunup, Gaziantep Kalesi’ne oldukça yakın bir mesafede konumlanan bu mağara, belli bir döneme kadar taş ocağı olarak kullanılmış. Daha sonraki dönemlerde, Yeni Han’a ahırlık yapmış ve günümüzde ise, restore edilerek gezilecek yerlerden biri haline gelmiş.

Neden gitmeliyim? Yerli ve yabancı birçok turistin yoğun ilgisiyle karşılan bu mağarada, aynı zamanda güzelce dinlenip sohbet edebilir, bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Tarihi bir mekan olan mağaranın içerisinde, havalandırma delikleri, kuyular, sütunlar ve Gaziantep’e özgü otantik eşyalar yer alıyor. Sevdiklerinizle keyifli zamanlar geçirmek ve yöresel yemeklerin tadına bakmak için mutlaka uğramalısınız.

  • Adres: Karagöz, Gümrük Cd. No:4, 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Telefon: 0532 255 53 93
  • Yol tarifi al > 

-Kanyonlar

30.Köklüce Kanyonu

Köklüce Kanyonu

Burası neresi? Araban ilçesine bağlı Köklüce Kanyonu, Gaziantep’in en iyi tırmanış noktalarından biri olma özelliğine sahip. Tırmanış yapmak için bir sürü rotası olan kanyonda, aynı zamanda kampta yapabiliyorsunuz. El değmemiş, doğal kalmış bu kamp alanında, dilediğiniz gibi konaklayabiliyorsunuz. Ancak tuvalet, duş, elektrik gibi ihtiyaç duyacağınız şeyler henüz yok. Sadece ücretsiz olarak istediğiniz herhangi bir yere çadır kurabiliyorsunuz.

Neden gitmeliyim? İçerisinde ihtiyaç duyacağınız şeyler olmasa bile, yakınındaki köy halkı o kadar sıcak ve iyi insanlar ki sizin isteklerinizi yerine getirmeye hazırlar. Ayrıca kanyonun girişinde yer alan küçük bir köy bakkalı var ve basit ihtiyaçlarınızı buradan da karşılayabilirsiniz. Hem tırmanış hem de kamp yapacağınız bu yerde harika vakit geçirebilir, kanyonun ortasındaki derede balık tutabilir ve keyfinize bakabilirsiniz.

*Çocuklar İçin Uygun Yerler

-Hayvanat Bahçeleri

31.Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Burası neresi? Yüzölçümü bakımından hem Türkiye’nin hem de Ortadoğu’nun en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, ormanın içerisine kurulu olup, hayvanlar için doğal bir yaşam alanı sağlar. 1998 yılında yapımına başlanıp, 2001 yılında hizmete açılan hayvanat bahçesi, Dünya’nın ve Avrupa’nın ikinci büyük hayvanat bahçesidir. Burç ormanları içerisine kurulu olan bu tesise yaz aylarında gelirseniz, küçük havuzun içerisinde veya çevresinde kazların yüzdüğünü ve güneşlendiğini göreceksiniz.

Havuzun sağ tarafında ise, 8 farklı maymun ve şempanze türünü göreceğiniz bir kafes, kafesin karşısında da bir akvaryum yer alıyor. 3’ü deniz, 18’i tatlı su olan 21 adet akvaryum içerisinde, 74 farklı türden balığı görmeniz mümkün. Bu kadarlı sınırlı kaldığını sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Bu hayvanat bahçesinde; bülbül, turna, angut ve leylek gibi 90 farklı kuş türü, aslan, kaplan, leopar, fil, hipopotam ve kurt gibi vahşi doğadan hayvanlar, bukalemun, yılan ve timsah gibi sürüngenler, karaca, ala geyik, ceylan ve dağ keçileri gibi sakin hayvanlar bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Gaziantep Hayvanat Bahçesi, aynı zamanda Türkiye’de büyük ve açık tur otobüsleriyle safari yapılmasını sağlayan ilk hayvanat bahçesi olma özelliğine sahip. Safari Park yazan büyük kapıdan girerek, bu tura başlayabiliyorsunuz. Herhangi bir ücret ödemeden, 15 dakikada bu parkı gezmiş oluyorsunuz. Bu tura katılmak ve yürüyerekte zaman geçirmek istemiyorsanız, park içerisindeki tren turuna da katılabilirsiniz. Ayrıca çocuklarınız midilli atlara binerekte burayı seyahat edebilir ve böylece daha eğlenceli vakit geçirebilirler.

  • Adres: Yamaçtepe, Burç Ormanı İçi, 27410 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: Yaz: 09.00 – 19.00 / Kış: 08.00 – 17.00
  • Telefon: 0342 360 58 40 – 41 – 42 – 43 – 44 – 45
  • Giriş ücreti: Yetişkin: 10₺ / Öğrenci: 5₺
  • Web sitesi 
  • Yol tarifi al > 

-Oyun/Eğlence Merkezleri

32.Parkantep Harikalar Diyarı

Parkantep Harikalar Diyarı

Burası neresi? Şahinbey ilçesinde yer alan Parkantep Harikalar Diyarı, 2009 yılında açılmış ve Batalhöyük ile Recep Koç Parkı’nı da içerisinde barındırır. Oldukça geniş bir oyun alanına sahip olan bu yer, çocuklar için özel olarak kurulmuş. Ayrıca çocuklar için birçok oyun alanı bulunan Parkantep Harikalar Diyarı’nda; su kızağı, rafting alanı, aile treni, korku tüneli, uçan ejderhalar, araba yarış alanı, dağ kızağı, sihirli fincan ve çocuk diskosu gibi alanlar yer alıyor. Üstelik at biniciliği, kafeterya ve restoran, mescid, çocuk bakım odası ve otopark gibi hizmetler de zamanla açılarak, sizlere sunulmuş.

  • Adres: Fidanlık, Parkantep Harikalar Diyarı, 27010 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 21.00
  • Telefon: (0342) 338 77 01
  • Giriş ücreti: 40₺
  • Web sitesi 
  • Yol tarifi al > 

-Parklar

33.Masal Parkı

Masal Parkı

Burası neresi? Çocuklu ailelerin bir numaralı adresi olan Masal Parkı, 2008 yılında inşa edilmiş. Yeşillikler içerisinde büyük bir alana sahip olan bu park, çocuklara yönelik olsa da büyükler için de nefes alınabilecek bir ortam sağlıyor. Park iki bölümden oluşuyor ve birinci bölümde; Türk ve Dünya masal kahramanlarının heykelleri ve rölyef eserleri, ikinci bölümde ise; çocuklar için oyun alanları yer alıyor. Keloğlan, Şirinler, Nasreddin Hoca, Pamuk Prenses, Shrek gibi daha pek çok çizgi ve masal kahramanlarını bu parkta görebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Heykel ve oyun alanlarının yanı sıra, masal dinleme sistemleri, çay bahçesi, güneş saati, dinlenme ve yürüyüş alanları, şatolar, süs havuzları, su kanalları ve okuma alanları da bulunuyor. Okuma alanlarında çocuklarınız okuma alışkanlığı kazanıyor ve su kanallarında ise bot giyerek gezinti yapma imkanı buluyor. Geniş bir yeşillik alana sahip bu parkta, aynı zamanda çam ağacı, yapraklı ağaç, palmiye ağacı, sedir ağacı, piramit mazı ile birlikte süs bitkisi ve mevsimlik çiçek yer alıyor. Hem de oldukça fazla! 🙂

  • Adres: Sarıgüllük, Lütfü Akcan Sk. No:2, 27060 Şehitkamil/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 7/24
  • Giriş ücreti: 10₺
  • Yol tarifi al > 

*Gaziantep’e Yakın Gezi ve Tatil Yerleri

-Turistik Şehirler 

34.Adana

Adana

Burası neresi? Türkiye’nin turistik bölgeleri arasında yer alan Adana, ünlü ticaret ve kültür merkezlerinden biridir. Türkiye’nin en büyük altıncı şehri olan Adana, konumu nedeniyle de oldukça popüler bir noktadır. İlçeleri ve komşu şehirleriyle adından söz ettirmeyi her zaman başarıyor. Birbirinden güzel tarihi yerleri, müzeleri, plajları, mesire alanları ve birçok yeriyle Adana, kesinlikle bir gün ziyaret edilmeli.

Neden gitmeliyim? Adana’ya geldiğinizde; Sabancı Merkez Cami, Taş Köprü, Adana Sinema Müzesi, Yumurtalık Plajı, Merkez Park, Dinazor Parkı, Karataş Tabiat Parkı, Kapuzbaşı Şelalesi, Seyhan ve Ceyhan Nehri gibi daha pek çok yeri mutlaka görmelisiniz. Bu saydığımız yerler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak ve bunlardan farklı daha birçok yeri keşfetmek için Adana’da gezilecek yerler yazımızı incelemelisiniz.

Gaziantep Adana arası mesafe 222 km olup, yaklaşık arabayla yolculuk 2 saat sürer.

35.Mersin

Mersin

Burası neresi? Akdeniz’in en büyük şehirlerinden biri olan Mersin, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük on birinci şehridir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı, birçok tarihi ve kültürel yapıyı himayesinde barındırıyor. Eski ismiyle ”İçel” olarak bilinen Mersin’de, nereye baksanız, nereye gitseniz hep antik kentler ve antik kalıntılara rastlıyorsunuz. Bu renkli tarihi dışında, doğası, iklimi, toprakları ve sıcakkanlı insanları ile kesinlikle görülmeye değerdir.

Neden gitmeliyim? Müzeleri, plajları, parkları, şelaleleri, mağaraları, kanyonları ve daha birçok gezilecek yere sahip olan Mersin, lezzetli yemekleriyle de ün salmıştır. Özellikle buraya gelipte bir tantuni yemeden sakın dönmeyin! Aynı zamanda Mersin’e geldiğinizde; Kleopatra Kapısı, Kız Kalesi, Mersin Marina, Tisan Yarımadası, Tarsus Şelalesi, Lamos Kanyonu ve birbirinden farklı plajları ve koylarını ziyaret etmelisiniz. Ayrıca daha detaylı bilgi için Mersin gezilecek yerler yazımıza buyrun!

Gaziantep Mersin arası mesafe 298 km olup, yaklaşık arabayla yolculuk 3 saat sürer.

36.Hatay

Hatay İskenderun

Burası neresi? Üç büyük dinin bir arada, hoşgörü içerisinde temsil edildiği Hatay, adeta kardeşlik şehridir. UNESCO tarafından ”Barış Kenti” seçilen Hayat, geçmiş döneme ait birçok tarihi kalıntısıyla adeta büyülüyor. Tarihi güzelliklerinin yanı sıra, yaylaları, kaplıcaları, plajları ile de göz doldurduğu bir gerçektir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay’ın, aynı zamanda yöresel yemeklerine de bayılacaksınız.

Neden gitmeliyim? Hatay’a geldiğinizde; Hatay Arkeoloji Müzesi, Samandağ Sahili, Harbiye Şelalesi, İskenderun Sahili, Hamamat Kaplıcaları, Batıayaz Yaylası, Güzelyayla Piknik Alanı gibi daha pek çok yeri ziyaret etmelisiniz. Dilerseniz, bu yerler hakkında daha kapsamlı bilgiye Hatay’da gezilecek yerler yazımızda ulaşabilirsiniz.

Gaziantep Hatay arası mesafe 179 km olup, arabayla yolculuk 2 saat 26 dakika sürer.

37.Osmaniye

Osmaniye

Burası neresi? Güney Akdeniz’in incisi olan Osmaniye, bir diğer adıyla da bilinen Kaleler Şehri, kültür ve turizmin birleştiği bir yerdir. Osmaniye sınırları içerisinde tam 26 kale mevcut ve zaten Kaleler Şehri olarak anılmasının sebebi de bu. Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Osmaniye, Çukurova’nın doğusunda yer alıyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için oldukça köklü bir tarihi geçmişi olan Osmaniye, tahmin ederseniz ki daha çok kaleleri ile öne çıkıyor. Ancak bununla sınırlı kaldığını düşünmeyin! Milli parkları, kaplıcaları, yaylaları, açık hava müzesi ve daha birçok yeri ile sizleri mest edecek.

Neden gitmeliyim? Osmaniye geldiğinizde; Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Şarlak Şelalesi, Dumanlı Yaylası, Çiftmaz Tabiat Parkı, Düldül Dağı gibi daha pek çok yere uğramalısınız. İsterseniz, daha detaylı bilgi için Osmaniye’de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Gaziantep Osmaniye arası mesafe 135 km olup, arabayla yolculuk 1 saat 38 dakika sürer.

38.Kahramanmaraş

Kahramanmaraş Ceyhan Köprüsü

Burası neresi? Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Kahramanmaraş, tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri ile her zaman eşsiz bir yer olmayı başarıyor. Tarihi zenginliğinden dolayı mimari çeşitliliğine hayran kalacağınız bu yerin, aynı zamanda dini konumuna da çok şaşıracaksınız. Tüm bu güzelliklerinin yanı sıra zengin mutfağı karşısınızda ise, kilo almamak elde değil. 🙂 O meşhur maraş dondurmasını yemeden sakın dönmeyin!

Neden gitmeliyim? Kahramanmaraş’a geldiğinizde; Geleneksel Maraş Konakları, Başkonuş Yaylası, Çokran Şelalesi, Kumaşır Gölü, Mercimek Tepesi, Arkeoloji Müzesi, Dondurma Müzesi, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi ve daha birçok yeri gezi listenize eklemelisiniz. Diğer yerlere ulaşmak isterseniz, Kahramanmaraş gezilecek yerler yazımıza bakmalısınız.

Gaziantep Kahramanmaraş arası mesafe 77 km olup, yaklaşık arabayla yolculuk 1 saat sürer.

39.Kilis

Kilis

Burası neresi? Akdeniz ile Güneydoğu bölgeleri arasındaki geçiş kuşağı üzerinde yer alan Kilis, Suriye ile komşudur. Gaziantep’e yakınlığıyla bilinen Kilis, çok eski yerleşim yerlerinden biridir ve tarihi Hititler’e kadar uzanıyor. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmasıyla da oldukça zengin bir tarihi vardır. Kasteller, türbeler, camiler, hamamlar gibi birçok tarihi yer ile gezilecek yer sizlerin ziyaretini bekliyor.

Neden gitmeliyim? Kilis’e geldiğinizde; Ravanda Kalesi, Salih Efendi Sokak, Neşet Efendi Konağı, Ulu Cami, Şeyh Ahmet Mahmut Cami, Altın Dede Türbesi, Hoca Hamamı, Söğütlüdere gibi daha pek çok yere uğramalısınız. Şimdi gelin Kilis gezilecek yerler yazımıza bakın ve daha çok bilgi öğrenin.

Gaziantep Kilis arası mesafe 56 km olup, yaklaşık arabayla yolculuk 55 dakika sürer.

*Alışveriş

40.Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı

Burası neresi? Eski Saray Caddesi’nde yer alan Bakırcılar Çarşısı, 500 yıllık bir geleneği hala yaşatıyor desek, yanılmayız. Alet ve eşya yapma sanatını, günümüzde Gaziantep’te yaşayan bakır ustaları, sabahın erken saatlerinde işlerinin başına geçerek sürdürüyor. Osmanlı Dönemi’nde Anadolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep için ayrı bir öneme sahiptir. Bakır işçiliği Gaziantep’in bir el sanatıdır ve çarşı ismini bu eşyalardan almıştır. Gaziantep’te geçmişten günümüze kadar bakırcılığın ayrı bir önemi olup, 19. yüzyıla kadar geleneksel bakır işciliği yapılıyordu. Günümüzde ise, yeni ve özgün bakır işçiliği yapılmaktadır.

Bakır işiyle uğraşan dükkanların yanı sıra birçok sayıda farklı el sanatı esnafı da bulunuyor. Tek katlı bu dükkanların ön yüzleri ahşap kaplamalı olup, sert kalker taştan inşa edilmiştir ve burayı dolaşırken adeta tarihte bir yolculuk yapmış hissine kapılacaksınız. Süs eşyalardan mutfak gereçlerine kadar her şeyi bulacağınız bu çarşıda, demirciler, aktarlar, yemeniciler, sedef kakmacıları gibi birçok çeşitli el sanatı ustalarının dükkanlarına da rastlayacaksınız.

Neden gitmeliyim? Karşılıklı olarak sıralanmış bakırcıların arasında gezinirken, hem nasıl çalıştıklarını öğrenebilir hem de elde ettikleri ürünlere yakından bakabilirsiniz. Üstelik bu alana meraklıysanız, misafirperver ustaların yanına uğrayarak sohbet edebilir ve size bir çay ikram etmelerine razı gelebilirsiniz. 🙂 E hazır o kadar geldiniz, eliniz boş dönmeyin. Bakırdan yapılmış her türlü süs eşyası, bakır ve pirinçten yapılmış heykeller, kazanlar, ibrikler, çay kahve takımları, tepsiler, yemeniler, çanta, yastık kılıfı, perde, sedef kakmalı sandıklar, sehpalar ve aynalar gibi pek çok ürünü satın alabilirsiniz.

  • Adres: Boyacı, Eskici Çarşısı Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 23.00
  • Telefon: 0536 554 72 64
  • Yol tarifi al > 

41.Zincirli Bedesten Çarşısı

Zincirli Bedesten Çarşısı

Burası neresi? Farklı dönemlerde Gaziantep’te 5 tane bedesten yapılmış olup, günümüzde bunlardan sadece Zincirli Bedesten ve Kemikli Bedesten kalmıştır. Bedestenin ne demek olduğunu bilmiyor veya unuttuysanız, kısaca bahsedelim. Geçmiş yıllarda alışveriş amacıyla yapılmış, çeşitli dükkanların yer aldığı ince uzun üstü kapılı çarşılardır. Eski dönemin AVM’leridir de diyebiliriz. ”Zincirli Bedesten” ve Kemikli Bedesten” olan bu tarihi iki çarşı, yine Gaziantep’in en önemli ticaret merkezleri arasında yer alıyor.

Darendeli Hüseyin Paşa tarafından, 18. yüzyılda yaptırılan Zincirli Bedesten, halk arasında ”Kara Basamak Bedesteni” olarak adlandırılıyor ve uzun yıllar kasaplara ev sahipliği yapmasından dolayı da ”Et Hali” olarak da biliniyor. Restorasyon çalışmalarıyla yenilenen bu yerde, 73 dükkan yer alıyor. İki bölümden oluşan bedestenin, 5 tane de kapısı bulunuyor. Bedesten’de genel olarak, baharat çeşitleri, yöreye özgü turistik eşyalar, el emeği objeleri gibi birçok şey satılıyor.

  • Adres: Şekeroğlu, Alaüddevle Sk. No:30, 27400 Şahinbey/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 19.30
  • Telefon: (0342) 230 59 69
  • Yol tarifi al > 

42.Almacı Pazarı (Elmacı Pazarı)

Almacı Pazarı (Elmacı Pazarı)

Burası neresi? Yerel kültürü ve lezzetleri en iyi şekilde görebileceğiniz mekanlardan biri olan Almacı Pazarı, bir diğer adıyla da bilinen Elmacı Pazarı, otantik ve bir o kadar da nostaljik bir pazardır. Fıstık ve ceviz gibi kuruyemişler, kurutulmuş sebze ve meyveler, baharatlar, bakır cezve ve sahanlar gibi daha pek çok ürünü burada bulabilir ve satın alabilirsiniz.

Ancak biraz pahalı olduğunu söylemeliyiz, yani iş biraz turistik bir hal almış. Örneğin, Türk kahvesi başka bir dükkanda 30₺ olabiliyorken, bu pazarda aynısını 70₺’ye bulabilirsiniz. Bu nedenden dolayı, alışveriş yapmadan önce iyice gezinin ve fiyat analizi yapın, sonra gelin neresi uygunsa oradan alın! Ama yine de taze kuruyemişleri ve özellikle de antep fıstığı için buraya gelmelisiniz, çünkü başka bir yerde bu denli kaliteyi bulamayabilirsiniz.

43.Sanko Park Alışveriş Merkezi

Sanko Park Alışveriş Merkezi

Burası neresi? Gezmekten yorulduğunuzda gelebileceğiniz yerlerden biri de şüphesiz AVM’lerdir. Yaz kış demeden her zaman gelip zaman geçirebileceğiniz, çocuklarınızla eğlenebileceğiniz, arkadaşlarınızla gelip sohbet edip yemek yiyebileceğiniz yerler arasında ilk sıralarda. Bu yüzden Gaziantep gezilecek yerler listenizi bitirdiyseniz, Sanko Park AVM’ye gelmeli ve biraz dinlenmelisiniz. İçerisinde 180 adet mağazaya yer veren alışveriş merkezinde, ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz. Restoranlardan eğlenceli alanlara, aksesuarlardan ev dekorasyonuna, ayakkabılardan kıyafetlere kadar pek çok burada mevcut.

  • Adres: Sarıgüllük, İ, İshak Rafet Isıtman Cd., 27060 Şehitkamil/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: (0342) 336 60 66
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

44.Forum Gaziantep

Burası neresi? Yerli halk tarafından sıklıkla ziyaret edilen Forum Gaziantep, 2013 yılında açılmış. Alışveriş ve eğlence üzerine çok kapsamlı bir yer olan bu yerde, 120 mağaza yer alıyor ve oldukça cezbedici olanaklar sağlıyor. Merkezi konumu itibariyle, herkes tarafından seviliyor ve yeni gelenler için de güzel olanakları bulunuyor.

  • Adres: Yaprak Mah., İstasyon Cd. D:76, 27080 Şehitkamil/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 20.00
  • Telefon: (0342) 211 85 55
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

45.Primemall Gaziantep

Primemall Gaziantep

Burası neresi? Bir diğer gidebileceğiniz alışveriş merkezi Primemall Gaziantep, 2013 yılında hizmete açılmış. Her çeşit markanın mağazasına ulaşabilir, birbirinden lezzetli yemeklerin yapıldığı restoranlarda yemek yiyebilir, etkinliklere katılabilir, eğlence alanlarında vakit geçirebilir ve daha pek çok aktiviteye katılabilirsiniz.

  • Adres: 15 Temmuz Mahallesi Prof. Dr. Necmettin Erbakan Cad. 33.Sok No:71, 27560 Şehitkamil/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 22.00
  • Telefon: 0342 227 45 45
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

46.M1 Gaziantep Alışveriş Merkezi 

M1 Gaziantep Alışveriş Merkezi 

Burası neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk alışveriş merkezi olan M1 Gaziantep AVM, 1999 yılında hizmete açılmış. Tek katlı mimarisi, geniş otopark alanı ve pek çok markanın yer aldığı mağazaları ile yoğun ilgi görüyor. Özellikle çocuklu ailelerin kesinlikle ilk gelmesi gereken yerlerden biridir. Çocuklara yönelik etkinliklere ve eğlence alanlarına bayılacaksınız! Alışveriş, eğlence, yeme-içme… Ne ararsanız, hepsi burada mevcut.

  • Adres: Karacaahmet Mh. Şehit Ömer Halisdemir Bulvarı No:129 Şehitkamil/Gaziantep
  • Çalışma saatleri: 12.00 – 20.00
  • Telefon: (0342) 328 95 60
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

*Tarihi Yerler

Bu konu hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşmak için, Gaziantep’in Tarihi Yerler adlı yazımızı incelemelisiniz.

*Gece Hayatı

Oldukça kalabalık bir nüfusa sahip olan Gaziantep’te, gündüzleri nasıl hareketliyse geceleri de bir o kadar hareketlidir. Yer aldığı bölgeye göre bir hayli gelişmiş olan Gaziantep’te gece hayatı adına barlar, gece kulüpleri, cafeler ve türkü barlar gibi daha pek çok seçenek vardır. Sizler için hemen birkaç tavsiye verelim! Dans etmek isteyenler için Dedeman Otel’de yer alan Deep Night Club, Avrupa tarzında bir eğlence arayanlar için Kırkayak Parkı’nın karşısında yer alan SPR Pub Restoran, canlı müzik dinlemek isteyenler için Atatürk Bulvarı’nda yer alan Papirus Cafe’yi tercih edebilirsiniz.

Birçok ünlü sanatçının konser verdiği mekan olan Hayal Kahvesi ve Meymeşk Bar, genç nüfusun akın ettiği Garaj Bar, rock müzik dinlemek isteyenlerin gittiği Le Mia Verita, yöresel eğlencenin adresi olan Zılgıt Cafe-Bar’ı da listeye eklemelisiniz.

*Yapılacak Şeyler

-Turlar ve Geziler

-Yapmadan Dönme

  • Gaziantep Kalesi’ne git ve Gaziantep’in tarihini, kültürünü yakından hisset!
  • Bey Mahallesi’nde gezintiye çık ve tarihi Antep evlerini gör!
  • Birbirinden farklı müzelerini ziyaret et, her birine ayrı ayrı uğra yeni bir şeyler öğren!
  • Rumkalesi’nde tekne turuna katıl!
  • Yorulduğunda, Naib Hamamı’nda keyif yap!
  • Gaziantep’in ilk botanik bahçesini görmeye git!
  • Dülükbaba Mesire Alanı, Kavaklık Parkı ya da Burç Tabiat Parkı’nda piknik yap!
  • Yaylalara çık ve doğayla iç içe ol, temiz hava al!
  • Köklüce Kanyonu’nda bir tırmanış ya da kamp yap!
  • Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde safari turuna katıl!
  • Bakırcılar Çarşısı, Zincirli Bedesten Çarşısı ve Elmacı Pazarı’na git, Gaziantep’in el sanatlarını öğren ve dükkanlarında dolaş!
  • Parkantep Harikalar Diyarı ya da Masal Parkı’na çocuklarınızı götürün ve doyasıya eğlenin!

*Şehir İçi Ulaşım

Gaziantep’in şehir içi ulaşımında; halk ve belediye otobüsleri, minibüs, tramvay ve taksiler kullanılıyor. Otobüsler arasından sarı ve mavi halk otobüsleri, belediye tarafından işletiliyor ve bu nedenle oldukça ucuz bir ulaşım sağlıyor. Aynı zamanda Gazi Ulaş tarafından da tramvay ve belediye otobüsleri işletiliyor. Bu ulaşım ağından yararlanmak için ”Kart 27” adlı teknolojik ödeme aracını kullanmanız gerekiyor. Turistler için tek günlük ulaşım kartları da mevcut olup, kent içerisindeki satış noktalarından bu kartları satın alabilirsiniz. İlçeler arası yolculuklarda ise, minibüs ve dolmuşları kullanabilirsiniz. Ancak daha hızlı seyahat etmek istiyorsanız, taksilerden faydalanabilirsiniz.

“Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 46 Yer” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin