İlaç Niteliğinde Bilgiler
Hakkında: Mezopotamya ile Akdeniz Bölgesi’nin kesişme noktasında yer alan Gaziantep, halk arasındaki adıyla Antep, dünyada hala yerleşimin olduğu en eski ve en köklü şehirlerinden biridir. Dolayısıyla şehrin tarihi ve kültürel varlığı fazlasıyla gelişmiş düzeydedir. Bunun yanı sıra UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Listesi’nde ”Gastronomi” şehri olarak yer almaktadır.
Esasen Gaziantep’in yöresel yemeklerinin ünü yalnızca Türkiye’de değil; tüm dünyada bilinmektedir. Baklavası, kebabı, Beyran çorbası, Antep fıstığı ve Küşlemesi ile oldukça meşhur olan Antep, yalnızca yöresel lezzetleri için bile yıl içerisinde yerli ve yabancı milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Bundan dolayı şehrin gelişmişlik düzeyi Güneydoğu Anadolu coğrafyasına göre oldukça ileri seviyededir. Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Gaziantep, nüfus açısından da ülkemizdeki en büyük 9. kentidir. Hem tarihi hem kültürel hem gastronomi hem de doğal güzellik açısından gezip görülecek pek çok turistik yere sahip olan Gaziantep’te yapılacak şeyler de oldukça fazla!
Kullanılan kartlar:
- Tarihi yapı ve arkeolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin ve renkli bir şehir olan Gaziantep’te bulunan müze, antik kent ve kale gibi yerlerin pek çoğuna Müzekart ve Müzekart+ ile giriş yapılabiliyor. Müzekart sahipleri, şehirde bulunan pek çok yere indirimli veya ücretsiz giriş yapabiliyor. Ayrıca bu kartlar sayesinde birçok kuruma yılda iki kez ücretsiz girmek de mümkün.
- Gaziantep’te şehir içi ulaşımda Gaziantep Kart adlı yeni nesil temassız akıllı bir ulaşım kartı kullanılmaktadır. Bu kart ile şehir içinde görev yapan tramvay ve belediye otobüsü gibi toplu taşıma vasıtaların hepsine binebilir, şehrin her köşesine ulaşım sağlayabilirsiniz. Gaziantep Kart hakkında daha detaylı bilgi almak için linke tıklamanız yeterli.
Şehir içi ulaşım:
Gelişmiş bir ulaşım ağına sahip olan Gaziantep’te şehir içi ulaşımda genel anlamda tramvay, halk ve belediye otobüsleri, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarından yararlanılmaktadır. İlçeler arası yolculuklarda ise çoğunlukla minibüs ve dolmuşlar hizmet vermektedir.
Toplu taşıma vasıtalarında, Gaziantep Kart adlı manyetik bir ulaşım kartı kullanılmaktadır. Şehirde turistler için tek günlük ulaşım kartları da mevcut olup; pek çok satış noktasından bu kartlar satın alınabilmektedir. Bunların dışında taksi, kiralık araç ve Gazibis gibi ulaşım seçenekleri de Gaziantep’te mevcuttur. Daha fazla bilgi almak için tıklayın!
İkonik gezi noktaları: Gaziantep’i simgeleyen ikonik gezi noktaları arasında özellikle; Gaziantep Kalesi, Kurtuluş Camii, Zeugma Antik Kenti ve Mozaik Müzesi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Rumkale, Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Tarihi Naib Hamamı, Bakırcılar Çarşısı, Tarihi Antep Evleri (Bey Mahallesi), Aziz Bedros Kilisesi, Millet Hanı ve Bayazhan gibi yerler dikkat çekmektedir. Tüm bu yerlerle ilgili en doğru bilgiye ulaşmak için ”Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 46 Yer” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Pazar günü ne yapılır?
Gaziantep’te Pazar günü Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne giderek safari turlarına katılabilir veya tüm alanı trenle gezebilirsiniz. Bunun dışında Botanik Bahçesi’ne giderek birbirinden ilgi çekici çiçek türlerini keşfedebilir veya tabiat parkları, yaylalar, Köklüce Kanyon ve Sakçagözü Şelalesi’ne gidip, piknik, doğa yürüyüşü veya fotoğrafçılık gibi aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.
Bir günde ne yapılır?
Öncelikle güne katmer, Beyran çorbası veya ciğer kebabı yiyerek başlamalısınız. Sonrasında ise şehirdeki Bey Mahallesi’ne giderek tarihi Antep evleriyle dolu sokakları gezmeli, gelmişken mahallede bulunan Atatürk Evi, Oyun ve Oyuncak Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi ve Ali İhsan Göğüs Müzesi gibi yerleri teker teker dolaşmalısınız. Bunun yanı sıra tarihi çarşıları ve tarihi hanları keşfedebilir, Gaziantep Kalesi’ne çıkabilirsiniz.
Ücretsiz Aktiviteler
1. Tarihi Çarşılarda Hem Ziyaret Hem Ticaret!
Burası Neresi? Yüzyıllar boyunca, bir şehir için çarşılar hem zanaatın hem kültürün hem de ticaretin merkezi olmuştur. Gaziantep’in çarşıları da tam bu nitelikte olan birer merkez konumundalar. Gaziantep, Mezopotamya coğrafyasının en ünlü ve en eski yerleşimlerinden biri olarak bünyesinde pek çok tarihi çarşı barındırıyor.
Çarşılar özellikle yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Çünkü Gaziantep’in tarihi çarşılarında, bakırcılık, sedefçilik gibi el ustalığı gerektiren geleneksel zanaatlar, günümüzde hala ayakta tutulmaya çalışıyor ve bu durum turistlerin fazlasıyla ilgisini cezbediyor.
Neden Gitmeliyim? Gaziantep’te 400 yıllık geçmişiyle bakır işçiliğinin merkezi olan Bakırcılar Çarşısı, at koşu ve koşum takımlarının satıldığı Saraciyeciler Çarşısı, eskiden takunyaların yapılıp satıldığı Habbabçılar Çarşısı, tahtadan yapılan pekmez ya da yoğurt kaplarının üretildiği Külekçiler Çarşısı gibi bir dizi tarihi çarşı sizleri bekliyor. Şehrin göbeğinde, birbirlerine çok yakın konumlarda bulunan bu çarşıların aralarındaki mesafe 30 – 40 metreyi geçmiyor.
Şehirde; ayakkabı, yemeni, çarık imal edenlerin bulunduğu Kavafiyeciler Çarşısı, baharat kokularının birbirine karıştığı Bakırcılar Çarşısı, 80 dükkandan oluşan Zincirli Bedesteni ve Peynirciler Çarşısı gibi tarihi çarşıları mutlaka görmeli, nostaljik dükkanları teker teker gezmelisiniz.
Kaçırmayın! Son olarak; Gaziantep’te alışverişin merkezi durumunda olan tarihi çarşılardan eşinize, dostunuza, ailenize, kısacası sevdiklerinize Gaziantep hatırası, hediyelik eşyalar almayı unutmayın!
2. Tarihi Gaziantep Hanlarında Soluklanın!
Burası Neresi? Türkiye’de tarih turizmi açısından önemli bir yere sahip olan Gaziantep’te Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinden kalma pek çok han bulunuyor. Hanlar, Selçuklu ve Osmanlı sivil mimari yapıları arasında önemli yeri olan ve tasarımlarına uygun olarak; ticari amaçlı kervanların, seyahat halindeki yolcuların geceyi geçirebilmeleri için inşa edilmiş yapılardır. Bundan dolayı Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasının pek çok yerinde bir dizi tarihi han bulunmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Hanlar, tarihte, hem misafirhane, hem de Pazar olarak kullanılmış; harp zamanlarında ise erzak ve mühimmat ambarı olarak hizmet vermiştir. Bu yapılar dış görüntüsü itibariyle bir kale izlenimi verse de içeri girildiğinde bir ticaret kervanının her türlü ihtiyacını karşılayabilecek bir sosyal tesisle karşılaşılır. Vaktiyle 31 adet hana sahip olan Gaziantep’te XIV. ve XV. yüzyıllarda inşa edilip; günümüzde eski fonksiyonlarını kısmen veya tamamen sürdüren hanlar mevcuttur.
Gaziantep’in tarihi hanları şu şekilde sıralanabilir: Tuz Hanı, Şıra Hanı, Paşa Hanı (Lala Mustafa Paşa Hanı), Emir Ali Hanı, Mecidiye Hanı, Anadolu Hanı, Kürkçü Hanı, Elbeyli Hanı, Belediye Hanı, Yeni Yüzükçü Hanı, Hacı Ömer Hanı, Tütün Hanı, Büdeyri Hanı, Yeni Han ve Millet Hanı. Hanların her birine giriş ücretsiz olup; içerilerinde kafe, restoran ve küçük esnaf işletmeleri gibi hizmet noktaları bulunmaktadır.
3. Şehrin En Büyük Camilerinden: Kurtuluş Camii
Burası Neresi? Kurtuluş Camii esasen, Ermenilerin Anadolu’dan def edilmesinden sonra camiye çevrilen eski Ermeni Apostolik Kilisesi olup; bundan dolayı Antep Meryem Ana Kilisesi veya Surp Asdvadzadzin Katedrali olarak da anılmaktadır. Söz konusu yapı Sultan II. Abdülhamid’in mimarı olan Osmanlı Ermenisi Sarkis Balyan tarafından planlanmış ve 1892 yılında Sarkis Taşçıyan tarafından inşa edilmiştir.
Neden Gitmeliyim? 1920’li yıllarda cezaevi olarak kullanılan yapı, 1980 senesinde camiye dönüştürülmüştür. Kiliseden kalan 19. yüzyılda Güney Amerika’da yapılmış olan çan ise Gaziantep Müzesi’nde sergilenmektedir. Tarihiyle dikkat çeken Kurtuluş Camii, şehri simgeleyen önemli yapılardan biri olduğu için mutlaka ziyaret edilmelidir.
- Adres: Tepebaşı, Cami Sk. No: 10, 27010 Şahinbey/Gaziantep
- Çalışma saatleri: 24 saat açık
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
4. Köklüce Kanyonu’nda Doğayı Hissedin!
Burası Neresi? Gaziantep’te kamp yapabileceğiniz nadir yerlerden biri olan Köklüce Kanyonu, doğası ve el değmemiş tabiatıyla gören herkesi kendisine hayran bırakıyor. Gaziantep turizmine farklı bir soluk getiren Köklüce Kanyonu’nda kaya tırmanışı gibi ekstrem sporlar da gerçekleştirilebiliyor. Kaya tırmanışı açısından oldukça uygun ve nitelikli olan kanyonda 30 civarı boltlu tırmanış rotası bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? Bir dereyle ikiye ayrılan kanyonda, tuvalet, duş veya elektrik gibi imkanlar mevcut değil. Bunun yanı sıra konaklamak için de herhangi bir ücret talep edilmiyor. Dolayısıyla çadırınızı dilediğiniz yere kurup, konaklayabilirsiniz.
Gaziantep’in Araban ilçesine bağlı olan Köklüce Kanyonu’nu mutlaka ziyaret etmeli, hatta yapabiliyorsanız kamp kurup burada bir gece konaklamalısınız. Velhasıl Köklüce Kanyonu’nu görmek, Gaziantep’te yapılacak şeyler arasına mutlaka eklenmeli!
- Adres: Köklüce, 27650 Araban/Gaziantep
- Çalışma saatleri: 24 saat açık
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
5. Kim Demiş Gaziantep’te Yayla Olur mu Diye!
Burası Neresi? Gaziantep’in doğa harikası yerleri saymakla bitmiyor. Yaylalar da bunlardan sadece birini teşkil ediyor. Şehirde görmeniz gerekenler arasında ”Sofdağı Yaylası ve Hızır Yaylası” olmak üzere iki yayla öne çıkıyor. Gaziantep şehir merkezine 33 km uzaklıkta yer alan Sofdağı Yaylası, hem şehre yakınlığından hem de doğal güzelliğinden dolayı, özellikle hafta sonları yoğun bir şekilde ziyaret ediliyor.
Neden Gitmeliyim? Zira doğa ile iç içe bir gün geçirmek, kamp ve trekking gibi doğa aktivitelerini gerçekleştirmek veya piknik yapmak için Sofdağı Yaylası oldukça ideal! Bunun yanı sıra yaylanın en yüksek tepesi olan Kepekçi Tepesi manzara seyri için biçilmiş kaftan! Sofdağı Yaylası’nın bir diğer önemli özelliği ise şifalı olduğuna inanılan bir doğal kaynak suyuna sahip olması… Yörede yaşayan halk bu suyun birçok iç ve cilt hastalığına iyi geldiğine inanıyor.
Şehirdeki bir diğer önemli yayla olan Hızır Yaylası, İslahiye ilçesinin Altınüzüm Kasabası’nda, Amanos Dağları’nın tepesinde yer alıyor. yeşilin her tonunu içinde barındıran Hızır Yaylası da tıpkı Sofdağı gibi kamp, trekking, doğa yürüyüşü ve piknik gibi aktiviteler için oldukça uygun. Ayrıca yaylada, yöre halkı tarafından işletilen doğal yapım baraka şeklinde konaklama noktaları bulunuyor. Hazır Gaziantep’e gelmişken, Türkiye’nin en güzel yaylalarından olan bu iki yaylaya mutlaka gidin!
Hızı Yaylası:
- Adres: 27800 Yarpuz, Osmaniye Merkez/Gaziantep
- Yol tarifi al >
Sofdağı Yaylası
- Adres: Acaroba, 27000 Şehitkamil/Gaziantep
- Yol tarifi al >
6. Türbeleri Ziyaret Edin!
Burası Neresi? Bir hadise göre Hz. Ömer; “ Antep çevresinde surlarımız vardır. Sahabeden beş arkadaşımızı burada şehit verdik ve defnettik gidiyoruz. Said İbn-i Ebu Vakkas, Ökkeş (Hz. Ökkeşiye), Karaçomak, Pirsefa ve Davud’u Ejder bu bölgenin manevi bekçileridir. Antep’in surlarıdır. Allah şehitlerimizin mezarlarını küffara çiğnetmeyecektir.” demiştir. Dolayısıyla Gaziantep’in evliyalar ve türbeler açısından ne denli zengin olduğunu buradan rahatlıkla anlayabiliriz.
Neden Gitmeliyim? Hayatını ibadet ve mücadelelerle geçirerek, kendi benliğinden sıyrılmış nefsine hakim ve bu iyi hallerinden dolayı keramet sahibi, velilik katına ulaşmış kişilere evliya adı verilir. Allah tarafından korunan, onun himaye ve sevgisine mahzar olan, yaratanın verdiği imkan nispetinde yaratılış ve kainat hakkında bazı sırlara ermiş olan evliyaların, Gaziantep ve yöresinin Türkler tarafından fethedilip İslamlaştırılmasında büyük rolü olmuştur. Ve hatta Gaziantep’in kurtuluşunda da evliyaların önemli bir rol oynadıklarından bahsedilmektedir.
Kaçırmayın! Gaziantep’te, Hz. Yuşa Türbesi başta olmak üzere; Ökkeşiye Hazretleri Türbesi, Sa’d Bin Ebu Vakkas Hz. Türbesi, Pirsefa Hazretleri Türbesi, Dülükbaba Türbesi, Hacıbaba Türbesi, Nesimi Hz. Türbesi, Şeyh Fethullah Türbesi, Şuaipzade Ali Akif Efendi Türbesi, Karaçomak Türbesi, İbrahim Baba Türbesi ve Ezogelin Türbesi gibi pek çok önemli türbe bulunuyor.
Hz. Yuşa Türbesi:
- Adres: Boyacı, Boyacı Sk. 27400 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 000 00 00
- Çalışma saatleri: 07.00 – 18.00 | Her gün açık
- Giriş ücretsiz
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
Ücretli Aktiviteler
7. Şehrin Simgesi Gaziantep Kalesi’ni Görün!
Burası Neresi? Ne zaman inşa edildiği kesin olarak bilinmeyen Gaziantep Kalesi, şehri simgeleyen yapıların başında geliyor. ‘‘Dolayısıyla Gaziantep’te ne yapılır?’’ sorusuna verilebilecek ilk cevabımız da ‘‘Bu simgesel kaleyi ziyaret etmek!’’ oluyor. Gaziantep’in merkezinde, Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25 – 30 metre yüksekteki bir tepe üzerine konuşlanmış olan tarihi kale, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden biridir.
Neden Gitmeliyim? Kale hakkında kesin olarak bilinenler ise 6 bin yıl öncesine kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerine kurulduğu ve M.S II-III yüzyıllarda kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğudur. Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinen 12 ayrı kuleden ve burçlardan oluşan Gaziantep Kalesi, şuan “Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi” olarak hizmet vermektedir. Gaziantep’in kahramanca mücadelesi kale içerisinde, özel bir düzenekte, yaklaşık 45 dakika süren bir belgeselle gösterilmektedir.
- Adres: Seferpaşa, Naip Hamamı Sk. 27400 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 211 12 00
- Çalışma saatleri: 0830 – 17.30 | Pazartesi günleri kapalı
- Giriş ücreti: Kişi Başı 10 TL | Müzekart geçerli
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
8. Gaziantep Müzelerinde Kültürel Keşfe Çıkın!
Burası Neresi? Türkiye’de İstanbul’dan sonra en çok müzeye sahip şehir olan Gaziantep, aynı zamanda dünyanın en büyük mozaik müzesine ev sahipliği yapıyor. Gaziantep, dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olmasının yanı sıra Mezopotamya toprakları içerisinde kurulması bakımından da önem arz ediyor.
Zira konumu sayesinde, yüzyıllar içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehir, tarih ve arkeoloji bakımından fazlasıyla zengin… Bunun sonucu olarak da şehirde pek çok müzenin oluşu kimseyi şaşırtmıyor.
Neden Gitmeliyim? Şehrin turistik noktaları arasında öne çıkan müzeler, hem tarihi hem de kültürel anlamda Gaziantep’e dair pek çok bilgi edinmenizi sağlıyor. Gaziantep’te ki müzelerin birçoğu ücretli olarak ziyaret edilebilirken; bir kısmında ücret talep edilmiyor. Bunun yanı sıra bazı müzelerde, Müzekart sahibi olanlar için ücretsiz ziyarete izin veriliyor.
Müzelerin çalışma saatleri ise aşağı yukarı 09.00 ile 18.00 saatleri arasında seyrediyor. Gaziantep’te yapılacak şeyler denildiğinde ilk sıralarda kendine yer bulan bu müzeler arasında özellikle; Zeugma Mozaik Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi öne çıkıyor.
Kaçırmayın! Şehirde mutlaka ziyaret edilmesi gereken diğer müzeler ise şu şekilde sıralanabilir: Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Gaziantep Şahinbey Savaş Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi, Ömer Ersoy Kültür Merkezi (Aziz Bedros Kilisesi) ve Medusa Cam Müzesi.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi:
- Adres: İncili Pınar, 27090 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 324 88 09
- Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 10.00 – 17.00 | Kış Dönemi 09.00 – 17.00 | Pazartesi günleri kapalı
- Giriş ücreti: Kişi balı 10 TL | Müzekart geçerli
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi:
- Adres: Mithatpaşa, Hacı Sani Konukoğlu Blv. 27500 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 325 27 27
- Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 09.00 – 19.00 | Kış Dönemi 09.00 – 17.00 | Her gün açık
- Giriş ücreti: Kişi başı 30 TL | Müzekart geçerli
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
9. Gaziantep Mutfak Müzesi’nde Yöresel Tatları Keşfedin!
Burası Neresi? Türkiye’nin ilk gastronomi müzesi olan Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi’nde gastronomi şehri Antep’in geçmişten günümüze kadar uzanan yemek kültürü yaşatılıyor. Çok kültürlü bir kent olan Gaziantep, mutfağına da bu zengin çeşitliliği yansıtmış ve bunu yüzyıllarca korumayı başarmış bir şehirdir.
Öyle ki 2016 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler listesine “Gastronomi” alanında girmeyi başarmıştır. Gaziantep mutfağı, yüzlerce çeşit tencere yemeği, kebapları, tescilli baklavası ve belleklerde iz bırakan bütün lezzetleriyle tüm dünyada önemli bir yer edinmiştir.
Neden Gitmeliyim? Bu yöresel lezzetlerin tarihine dair her türlü ögeye ev sahipliği yapan Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi, Gaziantep Kalesi’nin güneyinde yer alan Göğüş Konağı’nda hizmet veriyor. Göğüş Konağı, 1904 yılında inşa edilmiş tarihi bir konak olup; Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından biri olan Ali İhsan Göğüş’ün doğduğu ev olma ayrıcalığına sahiptir.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılıp 2008 yılında ziyarete açılan Göğüş Konağı Mutfak Müzesi’nde şehrin mutfak kültürü çeşitli ögelerle tanıtılıyor. Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerle birlikte unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görseller halinde sergilendiği müzede, yöresel yemeklerden içeceklere ve bunların pişirme yöntemlerinden hazırlanışlarına ve hatta erzaklarına varıncaya dek birçok bilgi veriliyor.
Kaçırmayın! Bunun yanı sıra müzede Gaziantep’e özgü baharat çeşitlerinin ve bakır ürünlerin satıldığı hediyelik eşya satış bölümü bulunuyor. Gaziantep Mutfak Müzesi’ne şehrin merkezinden yürüyerek ulaşılabiliyor. Sizler de Antep’in yemek kültürünü yakından tanımak için bu mükemmel müzeyi mutlaka ziyaret edin!
- Adres: Karagöz Mh. 27240 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 232 66 16
- Çalışma saatleri: 08.30 – 17.30 | Her gün açık
- Giriş ücreti: Kişi başı 5 TL
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
10. Rumkale’de Tekne Turuna Katılın!
Burası Neresi? Gaziantep’in simgesel yerlerinden biri olan Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği, yüksek kayalarla örtülü bir tepe üzerinde yer almaktadır. Rumkale, Nizip – Birecik Barajı gölünün oluşmasıyla ortaya çıkmış bir yarımada üzerinde yer alan tarihi bir kaledir.
Antik Dönem’den günümüze değin ”Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin ve Kale-i Zerrin (Altın Kale)” gibi pek çok isimle anılan Rumkale’nin sahip olduğu mimari kalıntılara dayanarak Geç Roma ve Ortaçağ dönemlerinde inşa edildiği düşünülmektedir.
Neden Gitmeliyim? Hristiyan alemi için oldukça önemli bir yere sahip olan Rumkale, Roma Dönemi’nde Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in bir dönem yaşadığı ve burada Hıristiyanlık dinini yaydığı yer olarak bilinmektedir. Yohannes’in, İncil’in bir kopyasını Rumkale’de bir mağarada sakladığı ve daha sonra kopyaların buradan alınıp Beyrut’a götürüldüğü de çeşitli anlatılarda geçmektedir.
Rumkale ve etrafında, Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, çok sayıda arkeolojik kalıntı, su sarnıçları, kuyular ve hendekler gibi tarihi yapılar yer almaktadır. Rumkale’ye ulaşım Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine 25 kilometre mesafede yer alan Kasaba Köyü’nden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden tekneler vasıtası ile sağlanabilmektedir.
Kaçırmayın! Rumkale tekne turları, haftanın yedi günü, 07.00 – 19.00 saatleri arasında, her saat başı düzenlenmektedir. Tekne turunda Rumkale’ye ek olarak; Halfeti, Rumkalesi, Savaşan Köyü, Kral Kızı Mağarası, Elena Kasabası ve Merziman Çayı gibi turistik yerler de gezilmektedir. Rumkale tekne turlarıyla ilgili daha fazla bilgi almak için tıklayın!
- Adres: Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep
- Tel: 0536 636 86 02
- Çalışma saatleri: Hafta içi 08.00 – 20.00 | Hafta sonu 24 saat açık
- Rumkale tekne turu ücreti: Kişi başı ortalama 35 TL – 45 TL
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
11. Klasik Türk Hamamı: Tarihi Naib Hamamı
Burası Neresi? Tarihi Naib Hamamı’nda Osmanlı hamam kültürünü hissetmek, dinlenmek ve keyifli bir gün geçirmek, Gaziantep’te yapılacak şeyler listesinde yer alması gereken aktivitelerden biridir. Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de bahsettiği Tarihi Naib Hamamı, 1640 yılında inşa edilmiştir. Naib Hamamı, Osmanlı hamam geleneğini günümüze kadar taşıyan önemli bir yapıdır.
Restorasyon çalışması sonrası 2007 yılında hizmete açılan Naib Hamamı, 742 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. Tekke, türbe ve mescit ile birlikte bir külliye halinde inşa edilen yapı, şehirdeki en eski ve en önemli hamamlardan biridir.
Neden Gitmeliyim? Gaziantep’te hamam kültürü ayrı bir yere sahip olduğu için bu tip yapılara ayrı bir özen gösterilir. Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şahinbey’de, Gaziantep Kalesi’nin hemen altında yer alan Naib Hamamı, bugünkü haliyle pek çok ihtiyaca cevap veren nitelikli bir yapıdır.
Geleneksel hamam kültürünün başarılı bir şekilde yaşatıldığı hamamda, buna ek olarak; sauna, masaj, cilt bakımı, jimnastik salonu ve vitamin bar gibi modern bölümler de yer almaktadır. Hamamda, 05.00 – 09.00 saatleri arasında erkeklere, 09.30 – 16.00 saatleri arasında kadınlara, 18.00 – 00.00 saatleri arasında ise yine erkeklere yönelik hizmet verilmektedir.
Kaçırmayın! Naib Hamamı’nda, kadınlar için ücret 25 TL olup; kadınlara özel masaj 15 TL, kese ise 15 TL olarak ücretlendirilmektedir. Erkekler için ücret 28 TL olup; erkeklere özel masaj 19 TL, kese ise yine 19 TL’dir.
- Adres: Seferpaşa, 27240 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 232 40 36 – 0 532 364 17 91
- Çalışma saatleri: 05.00 – 00.00 | Her gün açık
- Fiyat tarifesini öğrenmek için tıklayın
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
12. Gaziantep’in Yemyeşil Parklarını Gezin!
Burası Neresi? Gaziantep’te hafta sonları vakit geçirmek için uygun olan yemyeşil bir dizi park ve alan bulunmaktadır. Bu parklar, Gaziantep sakinleri tarafından, dinlenmek, piknik – mangal yapmak, doğa yürüyüşüne çıkmak veya bisiklet sürmek gibi aktiviteler için sıklıkla ziyaret edilmektedir. Sizler de Antep seyahatinizde bu yemyeşil parkları mutlaka yakından görmeli, yemyeşil tabiatın içinde dinlendirici bir gün geçirmelisiniz.
Neden Gitmeliyim? Gaziantep’te görmeniz gereken tabiat parkları ve alanları şu şekilde sıralanabilir: Dülükbaba Mesire Alanı, Gaziantep Botanik Bahçesi, Kavaklık Parkı, Burç Tabiat Parkı. Bu parkların bir kısmına ücretsiz olarak girilebilirken; bazılarında giriş ücreti vermek gerekiyor.
Örneğin Gaziantep Botanik Bahçesi’ne giriş ücreti yetişkinler için 1 TL, öğrenciler için 50 kuruş; Dülükbaba Mesire Alanı giriş ücreti yetişkinler için 3 TL, öğrenciler için 1,5 TL; Burç Tabiat Parkı giriş ücreti ise yetişkinler 3 TL, öğrenciler için ise 1,5 TL’dir. Parkların adres ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir.
- Burç Tabiat Parkı: Yamaçtepe, 27410 Şahinbey/Gaziantep – 0 (312) 207 50 00
- Gaziantep Botanik Bahçesi: Gazi Mah. Zübeyde Hanım Blv. No: 45, 27060 Şehitkamil/Gaziantep – 0 (342) 338 82 82
- Dülükbaba Tabiat Parkı: Yukarıbeylerbeyi, Gaziantep Kahramanmaraş Yolu, 27600 Şehitkamil/Gaziantep – 0 (312) 207 50 00
- Kavaklık Parkı: Kavaklık, 27070 Şahinbey/Gaziantep – 0 (342) 335 10 10 – Giriş ücretsiz
13. Bu Mağara Bir Başka: Kaleoğlu Mağarası
Burası Neresi? Yıl içerisinde en az 100 bin turistin ziyaret ettiği Kaleoğlu Mağarası’nın tarihi 500 yıl öncesine kadar uzanıyor. Şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Kaleoğlu Mağarası, yazın serinleten, kışın ise ısıtan atmosferiyle ilgi çekiyor.
Mağara içerisinde herhangi bir ısıtıcı ve soğutucu kullanılmamasına rağmen, kışın sıcaklık dışarıda 0 dereceyken mağaranın içi 15 derece civarında seyrediyor. Yaz aylarında ise, Gaziantep’in kavurucu sıcaklarına rağmen mağaranın içi 23 dereceye kadar serin kalabiliyor. Bundan dolayı söz konusu mağaranın lakabı Doğal Klima!
Neden Gitmeliyim? Geçmişte birçok amaçla kullanılan Kaleoğlu Mağarası, kentin düşman işgaline direnişi sırasında yiyecek ve cephaneleri saklandığı yegane yerlerden biri olmuştur. Günümüzde kafe – restoran olarak hizmet veren mağara, tarihi dokusu ve serinleten havasıyla özellikle yaz aylarının popüler destinasyonlarından biri oluyor.
Çünkü turistler yazın burada bir yandan serinleyip ferahlarken, diğer yandan şehrin otantik dokusunu yakından tanıma fırsatı buluyor. İçerisinde, havalandırma delikleri, kuyular, sütunlar ve Gaziantep’e özgü otantik eşyaların bulunduğu Kaleoğlu Mağarası’nın kafesinde ise Antep’in yöresel lezzetleri servis ediliyor.
Kaçırmayın! Gaziantep Kalesi’ne oldukça yakın bir mesafede konumlanan mağara, Şahinbey ilçesinde Yeni Han’da yer alıyor. Kaleoğlu Mağarası, yoğun talep gördüğü için yer bulmak her zaman mümkün olamayabiliyor. Bu nedenle gitmeden evvel mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Rezervasyon yaptırmak için tıklayın!
- Adres: Karagöz, Gümrük Cd. No: 4, 27400 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0532 255 53 93
- Yol tarifi al >
14. Antep’in Antik Kentlerini Görün!
Burası Neresi? Gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler ağına girerek turizm alanında büyük bir ivme yakalayan Gaziantep, tarihi ve kültürel varlığıyla da fazlasıyla tatmin edici bir şehir! Zira dünyanın en eski ve en kadim 10 şehri arasında gösterilen Antep’in M.Ö. 3650’li yıllarda kurulduğu biliniyor. Gaziantep, Mezopotamya’da oldukça önemli bir konumda, ticaret yolları üzerinde bulunan önemli bir yerleşimdir.
Neden Gitmeliyim? Elverişli konumu sayesinde tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehir, bu kültürel çeşitliliği, tarihi yapıları ve arkeolojik kalıntılarıyla önümüze sermeyi başarıyor. Öyle ki şehirde görülmesi gereken birçok antik kent ve tarihi kalıntılar sizleri bekliyor. Gaziantep’te mutlaka görmeniz gereken yerlerden olan antik kentler ve kalıntılar; Belkıs/Zeugma Antik Kenti, Dülük Antik Kenti ve Yesemek Açık Hava Müzesi, Karkamış Antik Kenti ve Tilmen Höyük şeklinde sıralanabilir.
Örneğin; Dülük Antik Kenti, Gaziantep il merkezine sadece 10 kilometre uzakta yer alıyor. Antik kentin en önemli özelliği ise dünyada bilinen ve yeraltına inşa edilen Mitras tapınaklarının en büyüğüne ev sahipliği yapıyor olması… Bunun yanı sıra son dönemlerde oldukça popüler olan Zeugma Antik Kenti ise şehrin simgesi haline dönüşen ‘Çingene Kız’ mozaiğinin bulunduğu yer olarak dikkat çekiyor.
Kaçırmayın! Velhasıl; Asurlular, Persler, Hititler ve Medler gibi çeşitli uygarlıkların izlerini antik kentleriyle gözler önüne seren şehirde, bahsettiğim bu yerlerin her birini mutlaka ziyaret etmeli ve bu maddeyi sizler de Gaziantep’te yapılacak şeyler listenize eklemelisiniz! Sizlere rehberlik etmek adına, en önemli iki antik kentin adres ve iletişim bilgilerini aşağıda verilmiştir.
Dülük Antik Kenti:
- Adres: Dülük, 27000 Şehitkamil/Gaziantep
- Yol tarifi al >
Zeugma Antik Kenti:
- Adres: Mithatpaşa, Hacı Sani Konukoğlu Blv. 27500 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 325 27 27
- Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 09.00 – 19.00 | Kış Dönemi 09.00 – 17.00 | Her gün açık
- Giriş ücreti: Kişi başı 30 TL | Müzekart geçerli
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
15. Bayazhan Restoran’ın Terasında Fasıl Keyfi!
Burası Neresi? Gaziantep’te yapılacak şeylerden biri de şehrin en popüler mekanı olan Bayazhan Restoran’da otantik bir fasıl gecesine katılmaktır! 1909 yılında tütün tüccarı Bayaz Ahmet Efendi tarafından yaptırılan Bayazhan, Osmanlı Devleti’nin sivil mimarisine ait önemli eserlerden biridir.
Üç katlı, geniş bir avlu ve bu avlunun çevresinde inşa edilmiş biz dizi odadan oluşan han, Amil Müslüm Efendi tarafından 1922 yılında satın alınarak rakı imalathanesine dönüştürülmüş; 1930’da ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi satın alarak restore edilmiş ve turizme kazandırılmıştır.
Neden Gitmeliyim? Bayazhan’ın üst katı Bayazhan Kent Müzesi olarak kullanılırken; alt katta şehrin en popüler cafe pub, ocak başı, restoranları ve hediyelik eşya mağazaları hizmet vermektedir. Bu restoranların en popüleri olan Bayazhan Restoran, Gaziantep’e gelen turistlerin uğramadan geçmediği bir mekan!
Bayazhan Restoran adı altında hizmet veren meyhanede, Pazar günleri hariç olmak üzere her hafta fasıl ve canlı müzik programları düzenleniyor. Dolayısıyla Bayazhan Meyhane’de Gaziantep yöresine ait ezgiler, yöresel mezeler ve içecekler eşliğinde eğlence dolu bir gece sizleri bekliyor!
Kaçırmayın! Bayazhan Restoran, yoğun talep gören bir mekan olduğu için çoğu zaman rezervasyon olmadan boş masa bulmak zor olabiliyor. Dolayısıyla gitmeden evvel mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız.
- Adres: Akyol, Atatürk Blv. No: 119 D: 1, 27010 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 271 98 98 – 0 (535) 103 15 15
- Çalışma saatleri: 09.00 – 00.00 |Her gün açık
- Yol tarifi al >
Fotoğraf Noktaları
16. Tarihi Antep Evleri
Burası Neresi? Gaziantep’te nerede fotoğraf çekilir, sorusunun akla ilk gelen cevabı hiç şüphesiz Tarihi Antep Evleridir. Kesme taştan yapılmış olan bu tarihi evler, genel anlamda şehrin Bey Mahallesi’nde toplanmış durumdadır. Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bey Mahallesi, taş konaklarla donatılmış, dar sokakları ile ziyaretçilerini adeta tarihi bir yolculuğa çıkarmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Uzun bir süre bakımsız kalan tarihi mahalle, Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) öncülüğünde başlatılan sokak sağlamlaştırma projesi ile birlikte, 2007 yılında yeniden hayat bulmuştur. Kapsamlı bir restorasyon çalışmasıyla turizme kazandırılan tarihi Bey Mahallesi, Gaziantep’in en çok turist çeken noktalarından biridir. Öyle ki bazı televizyon dizileri ve sinema filmleri bizzat bu sokaklarda çekilmiştir.
Çoğu bir ya da iki katlı olan tarihi taş evler, genel anlamda “hayat” adı verilen geniş bir avludan ve “güvercinlik” adı verilen büyük bir terastan oluşmaktadır. Günümüzde, evlerin pek çoğu tematik restoran, kafe, hediyelik eşya mağazası ve butik otel olarak hizmet verirken; bir kısmı hala konut olarak kullanılmaktadır.
Kaçırmayın! Ayrıca Bey Mahallesi’nin tarihi konaklarının bir kısmı ‘‘Atatürk Evi, Oyun ve Oyuncak Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi ve Ali İhsan Göğüs Müzesi’’ gibi halka açık turistik kurumlara dönüştürülmüştür. Dolayısıyla gelmişken bu yerleri de ziyaret edebilir, birbirinden harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Gaziantep’in tarihi zenginlikleri hakkında daha fazla bilgi almak için ”Gaziantep Tarihi Yerler | 27 Harika Tarihi Yapı” başlıklı yazımızı mutlaka okumalısınız!
- Adres: Bey Mah. 27010 Şahinbey/Gaziantep
- Çalışma saatleri: 24 saat açık
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
17. Rumkale
Burası Neresi? Yukarıda Rumkale’yle ilgili detaylı bilgi verdiğim için burada ayrıca değinmeyeceğim. Lakin Rumkale, muhteşem manzarası, tarihi değeri ve mistik atmosferiyle Gaziantep’te fotoğraf çekmek veya çektirmek için en ideal yerlerden biri! Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı, su sarnıçları, kuyular ve hendeklerden oluşan tarihi kalıntılarla dolu olan Rumkale, hem manzarası hem de yemyeşil görüntüsüyle sizleri büyüleyecek.
Kaçırmayın! Rumkale’ye ulaşmak için Gaziantep’in Yavuzeli yer alan Kasaba Köyü’nden veya Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinden hareket eden tekne turlarına katılmanız gerekiyor. Rumkale’ye düzenlenen tekne turlarının ücreti kişi başı ortalama 35 TL ile 45 TL arasında değişiyor. Bu tekne turlarıyla Rumkale’nin yanı sıra Halfeti, Savaşan Köyü, Kral Kızı Mağarası, Elena Kasabası ve Merziman Çayı gibi turistik noktaları da görebilir, harika bir gün geçirebilirsiniz.
- Adres: Kasaba, Kasaba Köyü Yolu, 27970 Yavuzeli/Gaziantep
- Tel: 0536 636 86 02
- Çalışma saatleri: Hafta içi 08.00 – 20.00 | Hafta sonu 24 saat açık
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
18. Pişirici Mescidi ve Kasteli
Burası Neresi? Kelime olarak “suyun taksim edildiği yer” anlamına gelen kastel, yeraltında insan eliyle kayaların oyulmasıyla ortaya çıkartılan bir yapıdır. Gaziantep su mimarisinin eşsiz yapıları olan kasteller, dünyada benzeri bulunmayan nadir tarihi yapılardandır. Gaziantep Kastelleri, fazlasıyla popüler olup; bunların en bilineni ve en eskisi Pişirici Mescidi ve Kasteli’dir. Pişirici Mescidi ve Kasteli, Ağa Camisi’nin karşısında bulunan Müftüoğlu Sokak’ın hemen başında yer almaktadır.
Neden Gitmeliyim? Mescidin inşa edildiği tarih çoğu kaynağa göre, Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıması hasebiyle 1282 senesine tekamül etmektedir. Tarihte dinlenme, susuzluk giderme gibi ihtiyaçlar için kullanılan bu kastellerin ikinci havuz bölümleri ise, çamaşır, yün ve bulaşık yıkamak için kullanılmıştır. Bunun yanı sıra eskiden, yaz aylarında sıcaktan bunalanlar, serinlemek için yine bu kastelleri kullanmıştır.
Pişirici Kasteli’nin girişinde bir havuz, çimecelik (banyo) ve helalar yer almakta olup; mescidin tam ortasında yüz yıllardır fokur fokur kaynayan berrak su bulunmaktadır. 30 – 40 basamaklı bir merdivenle inilen Pişirici Kasteli içerisinde; tuvalet, yıkanma yeri, dinlenme ve abdest alma yerleri, namaz kılma alanlarının da bulunduğu genişçe mağaramsı boşluklar da yer almaktadır.
Gaziantep’te Pişirici Mescidi ve Kasteli’nin yanı sıra Şeyh Fethullah Kasteli, İhsan Bey (Esen Beg) Mescidi ve Kasteli, İmam-ı Gazali Kasteli, Ahmet Çelebi Kasteli ve Kozluca Kasteli gibi kasteller de bulunmaktadır. Lakin su ve yeraltı mimarisinin eşsiz örneklerinden olan bu kastellerin bir kısmı çeşitli sebeplerle yok olmuştur.
Kaçırmayın! İlgi çekici ve aynı zamanda tüyler ürpertici bir atmosfere sahip olan Pişirici Kasteli, şehrin en çok ziyaretçi çeken noktalarından biridir. Üstelik söz konusu tarihi yapı, sahip olduğu mimariyle fotoğraflar için harika bir fon oluşturmaktadır.
- Adres: İncili Pınar, 27090 Şehitkamil, Şahinbey/Gaziantep
- Yol tarifi al >
19. Seferpaşa Konağı
Burası Neresi? Kesin olarak bilinmemekle birlikte 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Seferpaşa Konağı, Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden birini teşkil ediyor. Öyle ki mimarisiyle gören herkesi kendisine hayran bırakan konak, Gaziantep’in en çok ziyaret edilen yerlerinden biri oluyor.
Neden Gitmeliyim? Ziyaretçilere mini bir müze görüntüsü veren Seferpaşa Konağı’nın her odada farklı bir geleneksel yaşam tarzı ve kültür örnekleri sergileniyor. Hem müze hem de kafe olarak hizmet veren konak, fotoğraflarınız için de oldukça ideal bir arka fon olabilir!
- Adres: Seferpaşa, Tinkönü Sk. No: 48, 27400 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 220 90 59
- Çalışma saatleri: 09.00 – 19.00 | Her gün açık
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
20. Tarihi Millet Hanı
Burası Neresi? Osmanlı sivil mimarisi içinde iki katlı, tek avlulu hanlar grubuna dahil olan Tarihi Millet Hanı, Kıbrıs Fatihi Lala Mustafa Paşa’nın Antep Beyliği zamanında, 1575 senesinde Keçeciler Bedesteni olarak inşa edilmiştir. Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti sırasında, hanın adı, Atatürk Hanı olarak değiştirilmek istenmiş; lakin Atatürk’ün “Bu han benim değil milletin hanı olsun!” sözlerinin ardından Millet Hanı olarak belirlenmiştir.
Neden Gitmeliyim? Millet Hanı, şuan halihazırda turistik el sanatları mağazalarına ev sahipliği yapıp; dinlenme alanı olarak hizmet vermektedir. Sahip olduğu mimari özelliklerle tipik bir Osmanlı kervansarayı özelliği taşıyan Millet Hanı, heybetli yapısıyla herkesin beğenisini toplamayı başarıyor. Sizler de bu eşsiz mimariyi gezip, hanın içinde efsane fotoğraflar çekebilir, sosyal medya hesaplarınızda takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.
- Adres: Şekeroğlu, Gümrük Cd. No: 1, 27400 Şahinbey/Gaziantep
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
21. Gramofhan Antique Book Shop Cafe
Burası Neresi? Gaziantep’in en dikkat çekici mekanlarından biri olan Gramofhan Antique Book Shop Cafe, kısaca Gramofhan; pikap, gramofon, taş plak ve benzeri nostaljik malzemelerle donatılmış nostaljik bir kafedir.
Neden Gitmeliyim? Gramofhan, nostaljik bir kafe olmasının yanı sıra; plak satışı, antik radyo satışı, gramofon satışı, antika eşya satışı, pikap satışı, müzik dolabı satışı ve Gaziantep’i simgeleyen antika eşyaların satışının yapıldığı bir mağazadır. Gaziantep’in Batıkent mevkiinde yer alan Gramofhan Antique Book Shop Cafe, fotoğraflarınız için mükemmel bir arka plan oluşturacak!
- Adres: Batıkent, Beyaz İnci Sitesi, Adnan İnanıcı Cd. D: 11, 27000 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 341 56 56 – 0505 678 67 51
- Çalışma saatleri: 09.00 – 20.00 | Pazar günleri: 10.00 – 20.00 | Her gün açık
- Giriş ücretsiz
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
Lezzet Durakları
22. Olmazsa Olmazımız Antep Fıstığı!
Burası Neresi? Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinen Antep Fıstığı, Gaziantep’in en meşhur ürünlerinin başında geliyor. Ağacından yetişen yağlı ve ince kabuklu bir yemiş olan Antep fıstığı, Türkiye’deki ilk fıstık işletmesinin Gaziantep’te kurulması, üretimin çoğunlukla burada yapılması ve tüm ülkeye buradan dağıtılmasından dolayı bu adı almıştır. Antep fıstığının ana vatanı ise Orta Doğu ve Orta Asya’dır.
Kaçırmayın! Gaziantep’in topraklarında en doğal haliyle yetiştirilen Antep fıstığının tadına bakmadan seyahatinizi tamamlamayın! Dolayısıyla Gaziantep’te yapılacak şeyler arasına bu leziz fıstığın tadına bakmayı mutlaka ekleyin. Bu konuda hiç zorlanmayacağınızı söyleyebilirim.
Zira Gaziantep’te ‘‘Fıstık Evi – Fıstıkella & Bademella, Fıstıkçı Bekir, Şiho Fıstık, Köseoğlu Fıstık ve Fıstık Market’’ gibi halis muhlis Antep fıstığının tadına bakabileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Bu yerlerin adresleri ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir.
Fıstık Evi | Fıstıkella & Bademella:
- Adres: Sanayi Mh. Fıstıkçılar Sitesi 2.Kısım H, D:Blok: 261, 27110 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 238 38 68
- Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 | Her gün açık
- Giriş ücretsiz
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
Fıstıkçı Bekir:
- Adres: Sanayi Mah. Peynirciler Sitesi No: 4 Fıstıkçılar Sitesi yani 27, 27110 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0532 179 85 91
- Çalışma saatleri: 07.00 – 18.00 | Pazar günleri kapalı
- Giriş ücretsiz
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
Fıstık Market:
- Adres: Sanayi Mah. 60115 Cad. No: 222, 59139. Sk. No: 37, 27110 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0533 220 64 64
- Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 | Her gün açık
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
23. Tahmis Kahvesi’nde Menengiç Kahvesi!
Burası Neresi? ‘‘1635 ’ten beri Kahvenin Mekanı!’’ sloganıyla hız kesmeden hizmet vermeye devam Tahmis Kahvesi, Gaziantep’in en meşhur mekanlarından biridir. Tahmis Kahvesi, Türkmen Ağası ve Sancak Beyi Mustafa Ağa Bin Yusuf tarafından, 1635 – 1638 yılları arasında, Mevlevihane Tekkesi’ne gelir getirmesi amacıyla kurulmuştur.
Neden Gitmeliyim? Uzun yıllar “Löküslü Kahve” ve “Tömbekici Kahvesi” olarak da anılan Tahmis Kahvesi, 1901 – 1903 yıllarında iki büyük yangın geçirmiş olsa da Feyzullah oğlu Şeyh Münip Efendi tarafından onarılmış ve yeniden hizmet vermeye devam etmiştir. Geleneksel Menengiç kahvesi ve nostalji çerezi ile birlikte 400 yıllık bir geçmişe sahip olan Tahmis Kahvesi, Antep’e gitmişken mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri! Zira bu lezzette bir kahveyi bir daha kolay kolay içemeyebilirsiniz.
Kaçırmayın! Tahmis Kahvesi’nin menüsüne buradan ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra mekana gitmeden evvel rezervasyon yaptırmanız gerektiğini unutmayın! Rezervasyon için aşağıda verilen iletişim numarasını arayabileceğiniz gibi linke tıklayarak online rezervasyon yaptırabilirsiniz.
- Adres: Suyabatmaz, Eski, Buğday Pazarı Sk. No: 8, 27400 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 232 89 77 – 0 (342) 232 87 52
- Çalışma saatleri: 08.00 – 00.00 | Her gün açık
- Giriş ücretsiz
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
24. Ciğerci Ali Haydar Usta’da Ciğer Kebabı
Burası Neresi? ‘‘Sabah sabah ciğer mi yenir?’’ demeyin! Zira Gaziantep’te güne ciğerle başlamak bir kahvaltı geleneğidir. Ciğerci Ali Usta ise şehirdeki en meşhur ciğercidir. Pazar ve pazartesi günleri hariç olmak üzere diğer günler sabahın 05.00 gibi açılan mekan, bu andan itibaren tıklım tıklım dolup taşıyor desek yeridir.
Öyle ki saatler 06.30’u gösterdiğinde ciğerden eser kalmayıp; dükkan 08.30 – 09.00 gibi kepenklerini indiriyor. Dolayısıyla ne kadar erken giderseniz o kadar iyi olacaktır. En azından bu enfes ciğer kebabının tadına bakmak için mutlaka erkenden yerinizi almalısınız.
Neden Gitmeliyim? Gaziantep’in kahvaltı geleneklerinden biri olan ciğer kebabı, ciğer kavurma veya ciğer ızgara olarak da servis ediliyor. Samimi, içten ve misafirperver olan Ciğerci Ali Haydar Usta’da, ağzınıza layık bir kahvaltı yapacağınızdan emin olabilirsiniz! Gaziantepli Ciğerci Ali Usta o kadar meşhur ki hayat hikayesiyle filmlere bile konu olmuş; hatta filmde kendisini usta oyuncu Şener Şen canlandırmıştır.
Büyük beğeni toplayan bu film sayesinde Ali Haydar Usta’nın ünü tüm dünyaya yayılmış, mekanı ise Antep’in en meşhurları arasına girmiştir. Her sabah yaptığı şaka ve esprilerle müşterilerini güldürmeyi başaran 90 yaşındaki Ali Haydar Usta’nın müdavimleri arasında bir dönem Gaziantep belediye başkanı olarak görev yapan Celal Doğan, Asım Güzelbey ve Fatma Şahin gibi önemli isimler yer alıyor.
- Adres: Yaprak, Kep Kep Sk. No: 1, 27080 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0535 979 29 50
- Çalışma saatleri: 05.00 – 08.30 |Pazar ve Pazartesi günleri kapalı
- Yol tarifi al >
25. Beyrancı Mustafa’da Enfes Beyran Çorbası
Burası Neresi? Gaziantep’te Beyran çorbası nerede yenir? Bu sorunun cevapları arasında ilk sıralarda yer alan Beyrancı Mustafa, yalnızca Beyran çorbasına odaklanan mütevazı bir lokanta olarak hizmet veriyor. Ünlü gurme Vedat Milor’un da bloğunda yorumladığı ve çok beğendiğini söylediği Beyrancı Mustafa, sabah 05.00 sularında kapılarını açıp; yaklaşık 5 saat kadar hizmet veriyor.
Bazen bu süre 3 – 4 saate kadar da inebiliyor. Çünkü Beyrancı Mustafa’da sabah taptaze pişirilip, sıcacık servis edilen Beyran çorbasından geriye, 08.30’dan sonra hiçbir şey kalmıyor. E dolayısıyla Gaziantep’te ne yapılır: Tabi ki Beyrancı Mustafa’da Beyran çorbası içilir!
Neden Gitmeliyim? Buradan da anlayacağınız üzere oldukça yoğun talep gören mekana, ne kadar erken giderseniz, o kadar iyi! Zira bu enfes lezzeti kaçırmak istemezsiniz. Ayrıca sabahın köründe Beyran çorbası içilir mi, demeyin; çünkü Antep’in kahvaltı geleneklerinden biri de Beyran çorbasıdır. Ve hatta emin olunuz ki günün her saati içilebilir!
Kaçırmayın! Lokantanın porsiyon açısından da hayli cömert olduğunu belirtmeden geçmeyelim… Beyrancı Mustafa’da ortalama çorba fiyatı 15 TL civarında seyrediyor.
- Adres: Yazıcık Mah. Yazıcık konutları 1b D: 51, 27400 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0533 503 02 27
- Çalışma saatleri: 05.00 – 10.00 | Her gün açık
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
26. Katmerci Zekeriya Usta’da Katmer!
Burası Neresi? Gaziantep yöresel lezzetlerinin arasında, ince yufkaların içine kaymak, şeker ve Antep fıstığı konulmasıyla yapılan Katmer’in özel bir yeri vardır. Çünkü Gaziantep geleneklerine göre Damat ve Gelin düğün gecesinin sabahına Katmer ile kahvaltı yaparak başlarlar. Bunun yanında, yine aynı sabah, kız evi ve erkek evine de damadın sağdıçları tarafından Katmer götürülür.
Katmerci Zekeriya Usta, bir mekan olarak, Katmer’in ilk ustalarından Hacı Nuri Özsimitçi tarafından, 1925 yılında, Elmacı pazarında kurulmuştur. Hacı Nuri Bey, restoranını uzun yıllar oğlu Zekeriya Usta ile birlikte işletmiş ve oğlunu eğiterek, mekanı ona devretmiştir.
Neden Gitmeliyim? Mekanın katmeriyle bu denli meşhur olmasının nedeni katmerin, kaliteli malzemelerle, taş fırında özenle pişirilmesine dayanıyor. Gastronomi kenti Gaziantep’in en önemli yemek duraklarından biri olan Katmerci Zekeriya Usta’ya mutlaka uğramalı, bu enfes lezzeti kesinlikle deneyimlemelisiniz.
Antep kahvaltısının ana besinlerinden biri olan katmer, sıcak veya soğuk olarak tüketilebildiği gibi; bana göre sıcakken daha kıvamlı ve daha lezzetli oluyor! Yanında ise genellikle süt tüketiliyor. Lakin dileyen çay da içebilir. Katmerci Zekeriya Usta’da katmerin fiyatı ortalama 30 TL. Gaziantep’te yapılacak şeyler listenize Zekeriya Usta’nın meşhur katmerini mutlaka ekleyin.
- Adres: Çukur, Bay Hilmi Gç. No: 16/C-D, 27010 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 230 09 71
- Çalışma saatleri: 06.30 – 19.00 | Her gün açık
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
27. Kebapçı Halil Usta’da Küşleme ve Kebap!
Burası Neresi? Gaziantep’te kebap yiyebileceğiniz şahane mekanlardan biri olan Kebapçı Halil Usta, 1944 doğumlu Halil Usta tarafından 1972 yılında açılmıştır. Başlangıçta her gün bir çeşit çorba çıkararak işe başlayan Halil Usta, zamanda işletmesini genişletmeyi başarmış ve menüsüne kebap ve küşleme çeşitlerini de eklemiştir.
Neden Gitmeliyim? Kebapçı Halil Usta’da kebaplar, erkek koyun etinin en taze yerlerinden seçilip, marine ediliyor. Sade veya acılı olarak servis edilen kebaplar arasında en beğenilenleri kıyma kebabı, simit kebabı ve kuşbaşı oluyor. Genelde fiks menü formatında masalara getirtilen ve bakır ve çukur kaplara konulan kebaplar, bakır kapta salata ve taptaze pide eşliğinde servis ediliyor. Restoranın en meşhuru olan Küşleme, kuzu bonfile olarak da bilinen, oldukça kıymetli bir et çeşidinden yapılıyor.
İçinde hiç yağ ve sinir bulunmadığı için marine etmeye gerek kalmadan direk ızgara edilen küşlemeyi, ülkemizdeki en meşhur küşlemeci olan Halil Usta’nın ellerinden yemenin elbette ki bir ayrıcalığı oluyor. Dolayısıyla Gaziantep’te yapılacak şeyler listenize, Halil Usta’nın efsane küşlemesini de mutlaka ekleyin! Rezervasyon için tıklayın!
- Adres: Mithatpaşa, Karşıyaka Mah. Tekel Cad, Ocukoğlu Sk. No: 6, 27500 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 323 16 16
- Çalışma saatleri: 10.30 – 17.30 | Pazar günleri kapalı
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
28. Meşhur Antep Baklavası: Koçak Baklava
Burası Neresi? Meşhur Antep baklavasının tadına bakmadan Gaziantep seyahatinizi sonlandırmayı aklınızdan bile geçirmeyin! Esasen böyle bir hataya düşeceğinizi de pek sanmıyorum. Antep’te baklava yiyebileceğiniz pek çok restoran ve tatlıcı var. Fakat ben burada yalnız birine değineceğim.
Neden Gitmeliyim? Ünlü gurmemiz Vedat Milor’un da kişisel bloğunda övgüyle bahsettiği Koçak Baklava, şehirdeki en lezzetli baklavaya imza atan restoranlardan biri olduğunu söyleyebilirim. Zira Koçak baklava, çıtır çıtır hamuru, tam kıvamında yağı ve taptaze fıstığı ile damaklarınızdan hiç gitmeyecek bir tat bırakmayı başarıyor.
Restoranda, baklava 110 TL, havuç dilimi 125 TL, özel kare baklava 130 TL, öz kuru baklava 110 TL, cevizli baklava 90 TL, 1 kg karışık baklava ise 160 TL olarak ücretlendiriliyor. Ayrıca restoranın paket servis hizmeti de bulunuyor. Baklava çeşitleri ve ücretleri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın!
Kaçırmayın! Ünü sınırları aşıp, dünyaya yayılmış olan Antep baklavasının tadına bakmayı sakın unutmayın! Ayrıca ‘‘Gaziantep’te ne, nerede yenir?’’ diye merak esiyorsanız linke tıklayarak tüm cevapları bulabilirsiniz.
- Adres: Budak, Ali Fuat Cebesoy Blv. Şht. M. Engin Özdinç Sk. No: 3, 27500 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 321 05 20
- Çalışma saatleri: 07.00 – 22.00 | Her gün açık
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
29. Kömürde Kadayıf Denediniz mi?
Burası Neresi? Gaziantep’te kömürde kadayıf denildiği zaman akla ilk gelen yer Erçelebi Restoran olur! Burmalı Kadayıf, Fıstıklı Kadayıf, Kaymaklı Kadayıf başta olmak üzere 24 farklı kadayıf çeşidi ile tatlıya farklı bir soluk getiren Erçelebi’de tatlının farkı, közde pişirilmesinde yatıyor. Közde tatlı pişirmek emekli ve zahmetli bir iş olsa da çıkan sonuç ve tat tüm emeğe değiyor.
Neden Gitmeliyim? Restoranda, her dilimin üstü fıstık ve kaymak ile kaplanıp servis ediliyor. Sunumuyla da göz dolduran restoran bu sayede de fazlasıyla beğeni topluyor. Tatlının yanında ise sindirime yardımcı olduğu gibi tatlıya da lezzet veren bir bardak süt servis ediliyor. Gaziantep’te kömürde kadayıfı, ilk olarak yapan ve yine kadayıfın yanında ilk süt ikramında bulunan Erçelebi Restoran, başarısı sayesinde tüm Türkiye’ye bayilik açmaya hazırlanıyor.
Kaçırmayın! 43 yılık tecrübesiyle baklavanın başkenti Gaziantep’e kömürde kadayıfı sevdirmeyi başaran Erçelebi, şehirde mutlaka uğramanız gereken mekanlardan biri! Erçelebi’nin kömürde kadayıf çeşitleri harikadir! Bunun yanı sıra Erçelebi’de, kadayıfın yanı sıra kömürde künefenin de çok beğenildiğini belirtmeden geçmeyelim.
- Adres: Sarıgüllük Mah. Milli Egemenlik Blv. Ünverdi Apt. No: 33 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 322 21 71 – 0 (543) 645 08 45
- Çalışma saatleri: 10.00 – 02.00 | Her gün açık
- Yol tarifi al >
30. Lahmacunu Bir de Gaziantep’te Deneyin!
Burası Neresi? Gaziantep usulü bir lahmacun yemeyi kim istemez ki? Sizlerin de bu deneyimi yaşamak istediğinize eminim! Zira Antep’in lezzeti dillere destan mutfağında pişirilen lahmacuna bayılacaksınız! Türklerin vazgeçilmezlerinden olan lahmacun, Gaziantep’te de oldukça rövanşta!
Şehirde lahmacun yemek için tercih edebileceğiniz pek çok mekan bulunmakla birlikte; Üçler Lahmacun ve Kadir Usta Kebap & Lahmacun şehrin en önde gelen restoranları arasında yer alıyor. Her iki mekanda da ağzınıza layık enfes bir lahmacun yiyebileceğinizden emin olabilirsiniz. Söz konusu restoranların adresleri ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir.
Kadir Usta Kebap & Lahmacun:
- Adres: Eyüpoğlu, Eblehan Cd. No: 25, 27010 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 220 68 39
- Çalışma saatleri: 06.00 – 23.00 | Her gün açık
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
Üçler Lahmacun:
- Adres: Sarıgüllük, Zübeyde Hanım Blv. NO: 16/C, 27060 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 341 23 23
- Çalışma saatleri: 07.00 – 00.00 | Her gün açık
- Yol tarifi al >
31. Dürümcü Recep Usta’da: Nohut Dürüm
Burası Neresi? Gaziantep’in en bilindik lezzetlerinden biri de Nohut dürümüdür. Bu dürüm, uzun pidenin arasında kemik suyunda haşlanmış nohut, domates, maydanoz ve patates kızartması konularak yapılıyor. Antep’te, sokak lezzetleri kültüründe kendisine yer edinmiş bir yemek olan nohut dürüm, şehirde bir çok mekanda servis ediliyor. Üstelik bazı mekanlar bu konuda oldukça başarılı!
Kaçırmayın! Bunlardan ilki Dürümcü Recep Usta olup; kendisi nohut dürümde pek rakip tanımıyor diyebiliriz. Dürümcü Recep Usta’nın yanı sıra; Nohutçu Adil Usta, Dürümcü Habeş Usta, Nohutçu Mehmet Usta, Nohutçu Metin Usta, Dürümcü Fiko ve Dürümcü Memik Usta gibi mekanlar da Gaziantep’te oldukça popüler.
Dürümcü Recep Usta:
- Adres: İncili Pınar, 36001. Sk. No: 4, 27090 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 215 15 68
- Çalışma saatleri: 07.30 – 21.00 | Cumartesi: 08.00 – 22.00 | Pazar günleri kapalı
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
32. Kahke Kurabiyesi: Yıldız Çubuk ve Kahke Fırını
Burası Neresi? Gaziantep’in yöresel lezzetlerinden biri olan Kahke, özellikle Ramazan bayramlarında yapılan bir kurabiyedir. Yapımında çörek otu, rezene tohumu, tarçın ve susam gibi baharatlar kullanılan özel bir kurabiye çeşidi olan Kahke kurabiyesi, ağızda dağılan lezzeti ve enfes görüntüsüyle kentin en sevilen tatlarından biri…
Antep’te Kahke kurabiyesini yiyebileceğiniz pek çok pastane, fırın ve restoran bulunuyor. Bunlardan en popülerleri ise Yıldız Çubuk ve Kahve Fırını… Şehir merkezinde yer alan Yıldız Çubuk ve Kahke Fırını, haftanın yedi günü 06.00 itibariyle kapılarını açıyor. Oldukça popüler olan fırın, yoğun bir turist akınına uğruyor.
- Adres: Öğretmenevleri, Emek, Milli Egemenlik Cd. No:34, 27060 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0531 563 81 90
- Çalışma saatleri: 06.15 – 21.00 | Her gün açık
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
33. Küşleme Kebaphan’da Küşleme ve Simit Kebabı
Burası Neresi? Küşleme Kebaphan, bundan 30 sene önce, 1990 yılında Gaziantep’in Suburcu Mahallesi’nde, Küşlemeci Hüseyin Usta tarafından kurulmuştur. Çok az bulunan Küşleme etini farklı baharatlarla harmanlayarak yeni tatlar elde eden Hüseyin Usta, başlangıçta 4 – 5 masalık küçük bir lokanta açmış olsa da kısa sürede işlerini büyütmeyi başarmıştır.
Neden Gitmeliyim? Günümüzde 250 kişilik bir restorana dönüşen Küşleme Kebaphan, küşleme, kuşbaşı ve diğer tüm kebap çeşitleriyle birlikte, İpek Yolu üzerinde bulunan tarihi bir handa hizmet vermeye devam etmektedir. Birbirinden lezzetli menüsüyle Gaziantep yöresini en iyi şekilde yansıtan restoranlardan biri olan Küşleme Kebaphan, mutlaka gitmeniz gereken yerlerden biri!
Kebaphan’ın zengin menüsünü tüm ayrıntılarıyla görmek için tıklayın! Son olarak; gitmeden evvel mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Zira aksi takdirde yer bulmanız mümkün olmayabilir. Rezervasyon için linke tıklamanız yeterli…
- Adres: Başpınar, Büyükpınar Mah. Adana Yolu Blv. İpek Yolu No: 94, Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: (0342) 322 88 88
- Çalışma saatleri: 06.00 – 22.00 | Her gün açık
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
34. İmam Çağdaş Restoran’da Ali Nazik
Burası Neresi? Gaziantep’in en meşhur ve en köklü restoranlarından biri olan İmam Çağdaş Restoran’ın kuruluş öyküsü 1887’li yıllara kadar uzanıyor. İşini çok seven, çok titiz ve temiz biri olan İmam Çağdaş, her şeyin, her zaman en kalitelisini, en iyisini kullanırmış ve restoranına gelen bir müşteriyi bile asla unutmaz hep hatırlamış. Hatta bununla ilgili bir hikaye de anlatılagelmiş.
Bir Hikaye! Hikayeye göre: Antep’in eski ailelerinden olan Kazazlar Bursa’ya ipekli kumaş satarmış. İpek tüccarlarından biri Antep’e gelince Kazazlar adamı İmam Usta’ya getirmişler. Adam, acısız ve tuzsuz kebap siparişi vermiş. 17 yıl sonra aynı tüccar yine Antep’e gelmiş ve İmam Usta’ya gitmiş. İmam Usta, sipariş alan garsona: “Kazazların misafiri bilmem kim bey geldi, acısız ve tuzsuz kebap hazırlayın,” deyince adam şaşkınlıktan ne yapacağını bilememiş.
Neden Gitmeliyim? Evet, böylesine efsaneleşmiş bir hikayeye sahip olan İmam Çağdaş Restoran, günümüzde beşinci kuşaktan hizmet vermeye devam ediyor. Duvarında “Kebaplar koyun etinden” yazılı bir levha bulunan restoran aynı zamanda bir baklava imalathanesi… Haftanın yedi günü İstanbul, Bursa ve Ankara gibi birçok şehre paketle tepsi tepsi baklavalar gönderiliyor.
Kaçırmayın! “Kebap ve baklava geleneğinde kaliteden ödün vermemek esastır. Babamın bir sözü vardı: ‘Bir insanın aklını, gözünü kandırabilirsin. Ağzını asla.” sözleriyle kalitesini ve işindeki başarının sırrını açıklayan İmam Çağdaş’ın bu denli başarılı olmasına şaşmamak gerekiyor. Velhasıl sizler de Gaziantep’te yapılacak şeyler listenize, İmam Çağdaş’ta baklava, ali nazik ve kebap gibi lezzetlerin tadına bakmayı mutlaka ekleyin!
- Adres: Şekeroğlu Mah. Uzun Çarşı, Hamdi Kutlar Cd. D – No: 49, 34200 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 220 70 80
- Çalışma saatleri: 07.00 – 22.00 | Her gün açık
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
35. Fıstıkzade’de Şöbiyet ve Baklava
Burası Neresi? Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde bir bayiliği bulunan Fıstıkzade, yalnızca Gaziantep’te değil; tüm ülkede, hatta dünya çapında bir popülerliğe sahip. Gaziantep’in asırlık lezzeti olan baklava ve şöbiyeti tüm dünyaya tanıtmak ve Gaziantep’in adını, tadını tüm dünyanın zihnine kazımak hedefiyle 2013 yılında kurulmuştur.
Neden Gitmeliyim? Fıstıkzade Baklava’da armut ağacından imal oklavalarla, her biri kağıttan daha ince açılan 40 kat yufkayla yapılan baklava, Antep fıstığı, Keçi ve koyun sütü ile zenginleştirilip satışa sunuluyor. Dolayısıyla Antep’in meşhur orijinal baklavasını ve şöbiyetini tadabileceğiniz en iyi ve en kaliteli adreslerin başında Fıstıkzade Baklava geliyor diyebiliriz!
- Adres: Değirmiçem, Gazi Muhtar Paşa Blv. No: 29/G, 27090 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 238 05 55
- Çalışma saatleri: 07.30 – 23.00 | Her gün açık
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
Çocuklar İçin Uygun Aktiviteler
36. Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde Safari Turu!
Burası Neresi? ‘‘Gaziantep’te çocuklarla ne yapılır?’’ sorusunun ilk cevaplarından biri Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne gitmektir! Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olma ayrıcalığına sahiptir. Hayvanat bahçesi, Burç Ormanları’nın içinde 1000 dönümlük geniş bir arazi üzerinde yer almaktadır.
Hayvanat Bahçesi, genel anlamda; 90 türden 3.720 kuş türünün yaşadığı bir kuş kafesi, 74 türden 2950 deniz canlılarına ev sahipliği yapan bir akvaryum, 10 türden 64 maymunun yaşadığı maymun evi, timsah ve yılanlardan oluşan sürüngen evi ve diğer hayvanlar için ayrılmış özel bölümlerden oluşmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Aynı zamanda Türkiye’nin ilk safari parkına ev sahipliği yapan hayvanat bahçesinde, hayvanlar doğal ortamlarında serbest olarak bulunurken, insanlar gezi aracı içerisinde onları yakından görme ve tanıma imkanı elde etmektedir. Safari Parkı’nda; Kızıl geyikler, Alageyikler, Benekli Geyikler, Ceylanlar, Karacalar, Dağ Keçileri, Tiftik Keçileri, Kamerun Koyunları, Maymunlar, Haflinger ve Midilli Atları, Kangurular. Tibet Öküzleri, Mandalar, Develer, Kangurular, Lamalar, Deve Kuşları ve Tavus Kuşları gibi bir arada yaşayabilen türler bulunmaktadır.
Özellikleri saymakla bitmeyen Gaziantep Hayvanat Bahçesi içerisinde 700 metrekarelik bir alana yayılan Zooloji ve Doğa Müzesi yer almaktadır. Müzede, yurt içi ve yurt dışındaki hayvanat bahçelerinde fizyolojik ömürlerini tamamladıktan sonra tahnit edilen ortalama 50 Türde 120 kemikli hayvan ile 128 Türde 427 adet kanatlı hayvan sergilenmektedir.
Bunun yanı sıra kavanozlar içerisinde form halinde değişik türlerde 80 adet sürüngen, 22 türde 78 adet deniz canlısı ile birlikte M.Ö. 1700’lü yıllarda yaşamış 7 adet dev Mamut, Dimetrodon, Machairodus, Gorilla, Rhinoceros, T-rex Skull Kafa ve Dorudon iskeletleri de müzede sergilenenler arasında yer almaktadır.
Kaçırmayın!
Müze gezisinden önce 50 kişilik eğitim salonunda öğrenci ve ziyaretçilere yönelik özel bir eğitim verilmektedir. Avrupa’nın en büyük ikinci, dünyanın ise en büyük dördüncü hayvanat bahçesi olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, sadece 2017 yılında 3,5 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiştir.
Çocukların oldukça fazla ilgi gösterdiği hayvanat bahçesinde çocuk oyun parkları gibi bölümler de yer almaktadır. Daha fazla bilgi almak için ”Gaziantep Hayvanat Bahçesi Sizi Safariye Davet Ediyor” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
- Adres: Yamaçtepe, Burç Ormanı İçi, 27410 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 360 58 40
- Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 09.00 – 18.00 | Kış Dönemi 08.00 – 17.00 | Her gün açık
- Giriş ücreti: Yetişkin 10 TL | Öğrenci 5 TL
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
37. Çocukların Cenneti: Parkantep Harikalar Diyarı!
Burası Neresi? Batalhöyük ile Recep Koç Parkı‘nın da içerisinde yer aldığı Parkantep Harikalar Diyarı, 108.000 metre karelik bir alana yayılmaktadır. çocuklara son derece geniş bir oyun alanı imkanı sunan park, Gaziantep’te çocuklarla yapılacak şeyler listesinde mutlaka yerini almalı. 31 Mayıs 2009 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da destekleriyle kurulan Parkantep, içerisinde çocuklar içi yapılmış pek çok oyun alanı bulunmaktadır.
Neden Gitmeliyim? Parkantep Harikalar Diyarı, genel anlamda, her biri farklı temalara sahip olan; su kızağı, rafting alanı, aile treni, korku tüneli, uçan ejderhalar ve araba yarış alanı gibi bölümlerden oluşmaktadır. Bunların yanı sıra dağ kızağı, sihirli fincan ve çocuk diskosu gibi alanlar da yine park içerisinde bulunan bölümlerden birkaçı…
Kaçırmayın! Şahinbey ilçesine bağlı olan Fidanlık mahallesinde yer alan Parkantep Harikalar Diyarı’na şehir merkezinden kalkan otobüs veya tramvaylar ile ulaşılabiliyor. Parka giriş esnasında kişi başı 40 TL ücret verilip; 0 ila 3 yaş arasındaki çocuklar için ücret talep edilmiyor. Giriş ücreti haricinde park içerisinde herhangi bir ücret ödenmiyor.
- Adres: Fidanlık, Parkantep Harikalar Diyarı, 27010 Şahinbey/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 338 77 01
- Çalışma saatleri: Hafta içi 10.00 – 18.00 | Hafta sonu 10.00 – 20.00 | Her gün açık
- Giriş ücreti: Kişi başı 40 TL | 0 – 3 yaş arası ücretsiz
- Yol tarifi al >
38. Şehrin En Sevilenlerinden: Masal Parkı!
Burası Neresi? Masal Parkı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından toplam 80 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Çocukların yoğun ilgisini gören Masal Parkı içerisinde; ‘Keloğlan’, ‘Nasrettin Hoca’, ‘Şirinler’ ve ‘Pamuk Prenses’ gibi masal ve çizgi film kahramanlarının heykelleri ve kabartmaları yer almaktadır. Bunların dışında çay bahçesi, güneş saati, dinlenme, yürüme alanları, kale, su kanalları ve çocuklar için okuma alanı gibi bölümler de yine park içerisinde yer alan imkanlar arasında…
Neden Gitmeliyim? Avrupa Konseyi’nin Çocuk Dostu Kentler arasında Türkiye şehirleri arasında tek üye olan Gaziantep, çocuklara ve onların eğitim – eğlence alanlarına fazlasıyla önem veriyor. Dolayısıyla Antep’te ailelerin çocuklarıyla hem verimli hem de eğlendirici vakit geçirmeleri mümkün oluyor. Masal Parkı da bu şekilde vakit geçirebileceğiniz yerlerden biri. İçerisinde süs havuzları da bulunan parkta yeşil alanlara fazlasıyla önem verilmiş.
Zira park içinde 21 adet çam, 43 adet yapraklı ağaç, 86 adet palmiye, Gaziantep’teki fuar alanından sökülen 21 adet büyük sedir, 21 adet piramit mazı ile 1990 adet süs bitkisi ve 250 adet mevsimlik çiçek bulunuyor.
Kaçırmayın! Sarıgüllük Mahallesi’ndeki Zübeyde Hanım Bulvarı üzerinde, Sankopark Alışveriş Merkezi’nin arka tarafında yer alan Masal Parkı’na B-17 numaralı belediye otobüsüyle ulaşılabiliyor.
- Adres: Sarıgüllük, Lütfü Akcan Sk. No:2, 27060 Şehitkamil/Gaziantep
- Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün açık
- Yol tarifi al >
Yaz İçin Uygun Aktiviteler
39. Yaylalara Çıkın!
Burası Neresi? Gaziantep’tin yaylalarından yukarıda ayrıca bahsettiğim için burada değinmeye gerek görmemekle birlikte; yazın en iyi aktivitelerden biri olacaklarını düşünüyorum. Zira tertemiz, mis gibi yayla havası, yeşil doğa, kuş cıvıltıları ve dingin bir atmosfer içinde vakit geçirebileceğiniz yaylalara gitmek, Gaziantep’te yazın yapılacak şeyler olarak aklınızın bir köşesinde mutlaka bulunmalı!
Neden Gitmeliyim? Gaziantep’te iki yayla öne çıkıyor: Bu yaylalardan ilki Acaroba mevkiinde yer alan Sofdağı Yaylası; diğeri ise Yarpuz’da yer alan Hızır Yaylası’dır. Bu iki yaylada da yaz aylarında dilerseniz çadır kurup kamp yapabilir ya da günübirlik bir piknik ve mangal aktivitesi gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun yanı sıra yaylalarda, trekking, dağ bisikleti, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler de hem Hızır Yaylası hem de Sofdağı Yaylası’nda gerçekleştirebileceğiniz aktiviteler arasında yer alıyor.
Hızı Yaylası:
- Adres: 27800 Yarpuz, Osmaniye Merkez/Gaziantep
- Yol tarifi al >
Sofdağı Yaylası
- Adres: Acaroba, 27000 Şehitkamil/Gaziantep
- Yol tarifi al >
40. Tabiat Parklarında Piknik Yapın!
Burası Neresi? Gaziantep’te halka nefes alanı oluşturmak için her biri belediye tarafından inşa edilen tabiat parkları, yemyeşil doğası, göletleri ve rengarenk çiçekleriyle göz dolduruyor. Antepliler genel anlamda hafta sonları, piknik ve benzeri aktiviteler için bu parklara akın ediyor. Tabiat parklarından yukarıda ayrıca bahsettiğim için burada detaylandırmayı gerekli bulmuyorum.
Neden Gitmeliyim? Lakin genel hatlarıyla sıralamak gerekirse Antep’tin tabiat parkları; Dülükbaba Mesire Alanı, Gaziantep Botanik Bahçesi, Kavaklık Parkı, Burç Tabiat Parkı’ndan oluşuyor. Bu parkların her birinde piknik, yürüyüş, bisiklet sürüşü, fotoğrafçılık veya çimlere uzanıp kitap okumak gibi aklınıza gelebilecek pek çok dinlendirici aktivite yapılabiliyor.
Kaçırmayın! Parklardan kimine ücretsiz girilebilirken; kimi giriş ücreti talep ediyor. Gaziantep Botanik Bahçesi’ne giriş ücreti yetişkinler için 1 TL, öğrenciler için 50 kuruş; Dülükbaba Mesire Alanı giriş ücreti yetişkinler için 3 TL, öğrenciler için 1,5 TL; Burç Tabiat Parkı giriş ücreti ise yetişkinler 3 TL, öğrenciler için ise 1,5 TL olarak ücretlendiriliyor.
- Burç Tabiat Parkı: Yamaçtepe, 27410 Şahinbey/Gaziantep – 0 (312) 207 50 00
- Gaziantep Botanik Bahçesi: Gazi Mah. Zübeyde Hanım Blv. No: 45, 27060 Şehitkamil/Gaziantep – 0 (342) 338 82 82
- Dülükbaba Tabiat Parkı: Yukarıbeylerbeyi, Gaziantep Kahramanmaraş Yolu, 27600 Şehitkamil/Gaziantep – 0 (312) 207 50 00
- Kavaklık Parkı: Kavaklık, 27070 Şahinbey/Gaziantep – 0 (342) 335 10 10 – Giriş ücretsiz
41. Sakçagözü Şelalesi
Burası Neresi? Gaziantep’in doğa harikası yerlerinden biri olan Sakçagözü Şelalesi, Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yer alıyor. Nurdağı ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Sakçagözü Mahallesi’nde konumlanan şelale, buz gibi suyu ve doğa manzarasıyla gören herkesi kendisine hayran bırakıyor.
Neden Gitmeliyim? Dört farklı mağara üzerinden akarak Sakçagözü Ovasıyla buluşan şelale, turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Ziyaretçilerin kimi buz gibi suya girip serinlemeyi tercih ederken, kimisi de bu muhteşem manzarayı fotoğraflayarak ölümsüzleştiriyor. Sakçagözü Şelalesi ve çevresinde piknik, doğa yürüyüşü ve bisiklet sürüşü gibi aktiviteler de gerçekleştirilebiliyor.
Kaçırmayın! Bunların yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, güzelleştirilip, Antep turizmine kazandırılmak istenen Sakçagözü Şelalesi’nde, yılsonunda tamamlanması planlanan bir proje hayata geçiriliyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından söz konusu bölgenin şehrin en önemli mesire alanı haline getirilmesi planlanıyor.
- Adres: Sakçagözü, 27840 Nurdağı/Gaziantep
- Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir. (Değişiklik gösterebilir)
- Giriş ücretsiz (Değişiklik gösterebilir)
- Yol tarifi al >
42. Gaziantep Botanik Bahçesi
Burası Neresi? Gaziantep’ in, Türkiye’nin ve Dünya’nın bitki varlığında bulunan ağaç, çalı ve otsu bitkilerin canlı bir koleksiyonunu oluşturmak ve geliştirmek amacıyla 2009 yılında hizmete açılan Gaziantep Botanik Bahçesi, 17 bin metrekarelik geniş bir alan üzerinde yer alıyor. Esasen bir eğitim merkezi şeklinde kurulan botanik bahçesinde, ilk, orta ve yüksekokullarda öğrenim gören öğrencilere bitkileri tanıtmak amacıyla eğitimler veriliyor.
Bahçe içerisinde birbirinden harika pek çok farklı bölüm bulunuyor. Bu bölümler; Kaya bahçesi, Osmanlı bahçesi, Gül bahçesi, Açık tohumlu bitkiler bahçesi, Renk ve koku bahçesi, Tıbbi ve endemik bitkiler bahçesi, Ekolojik derslik, Zen bahçesi, Su bitkileri bahçesi ve son olarak Japon Bahçesi’nden oluşuyor.
Neden Gitmeliyim? Örneğin; Renk ve Koku Bahçesi’nde, özellikle bahar ayında rengarenk sümbüller, nergisler, yaz ayında glayöller, lilyumlar ve yılın her dönemi reyhan, acı pelin, fesleğen, yasemin gibi çiçekler yalnızca renkleriyle değil kokularıyla da yerlerini alıyor.
En görkemli bahçe olan Osmanlı Bahçesi’nde; Osmanlı kültürünü en iyi şekilde yansıtan heybetli kapılar, şadırvan havuzu ve gazebolar ile yüzlerce çeşit lale, Anadolu’da kendiliğinden yetişen ve endemik türlerinden olan ters laleler, yazın ise 100 e yakın çeşidiyle birlikte adalyalar yer alıyor.
Tıbbi ve Endemik Bitkiler Bahçesi’nde, mor salkımların altında; adaçayları, sedefotu, rezene, biberiye, melisa, ıhlamur, kaya yarpuzu, enginar, Hint yağı, datura, ilex, cırtatan, lavantin, hatmi, atkestanesi, defne, ısırgan otu, ispirya, kataron, altın çilek ve endemik tür olarak dünyanın ilk bitkilerinden biri olan Kitabelia türleri sergileniyor.
Bir çeşit Japon bahçesi olan Zen Bahçesi’nde ise ejderhayı simgeleyen 12 büyük kayadan oluşuyor. Görünmeyeni gören göz olma gibi bir felsefeyle alana konulmayan 13. kayayı görmek mümkün değil.
Kaçırmayın! Sonuç itibariyle 10 farklı bitki konseptinin bölümler halinde sergilendiği Gaziantep Botanik Bahçesi, yaz aylarında en renkli dönemlerini yaşadığı için mutlaka yazın ziyaret edilmelidir. Dolayısıyla Gaziantep’te yapılacak şeyler listenize, botanik bahçesine gitmeyi, mutlaka ekleyin!
- Adres: Gazi Mh, Zübeyde Hanım Blv. No: 45, 27060 Şehitkamil/Gaziantep
- Tel: 0 (342) 338 82 82
- Çalışma saatleri: 09.00 – 18.30 | Pazar günleri 09.00 – 17.00 | Pazartesi günleri 09.00 – 19.30
- Giriş ücreti: Yetişkin 1 TL | Öğrenci 0,50 TL
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
Kış İçin Uygun Aktiviteler
43. Erikçe Kayak Merkezi
Burası Neresi? Gaziantep’in ilk ve tek kayak merkezi olan Erikçe Kayak Merkezi, aslında suni bir tesistir. ‘‘Dört mevsim kayak!’’ sloganıyla dikkat çeken kayak merkezi, Gaziantep’te kışın yapılacak şeyler listesinde de yerini almayı hak ediyor. Erikçe Kayak Merkezi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen bir proje olarak, halkın yeni gözdesi olmuş durumda!
Gaziantepliler için yeni bir spor ve eğlence merkezi olan bu tesis, snowboard, alp disiplini, biatlon ve benzeri sporların yapıldığı kayak pistleriyle dört mevsim, kesintisiz olarak hizmet veriyor.
Neden Gitmeliyim? Erikçe Orman Alanı’nda ağaçların olmadığı, daha ziyade taşlık ve eğimli bir bölgede kurulan kayak merkezinde sentetik pistlerden oluşuyor. Her biri zorluk derecesine göre sınıflandırılmış olan pistlerin toplam uzunluğu 1500 metre olup; dört farklı pist çıkışı bulunuyor. Uzunluğu 400 metreyi bulan pistte kayakçılar saatte 60 kilometrelik bir hıza ulaşabiliyor. Ayrıca her pistte ve her seviyede kayak ve snowboard yapılabiliyor.
Kayak pistlerinin her biri özel tasarım robotic sulamayla kayganlaştırılıyor. Pistlere yürüyen bant ile zahmetsizce ulaşılabiliyor. Bunların yanı sıra tesis içerisinde 2 bin 400 metrekarelik alanda üç katlı kayak evi, restoran, kafe, toplantı ve eğitim salonları ve yönetim ofisleri ve 1200 araçlık otopark alanı bulunuyor.
Kaçırmayın! Aynı anda 300 kişinin kayak yapabildiği Erikçe Kayak Merkezi’nde kullanım ücretleri ve malzeme kiralama ücretleri ise son derece ekonomik!
- Adres: Öğümsöğüt, 27000 Şehitkamil/Gaziantep
- Çalışma saatleri: 09.00 – 21.00 | Her gün açık
- Erikçe Orman Alanı giriş ücreti: Kişi Başı 5 TL | İndirimli 2 TL | Araç ile giriş 10 TL
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
Ekstrem Spor Noktaları
44. Erikçe Macera Parkı
Burası Neresi? 2015 yılından bu yana hizmet veren Erikçe Macera Parkı, yüksek ip parkurları, okçuluk, oryantiring, bocce, dart, mangala tırmanma duvarı, survival parkur, eğitsel grup dinamiği oyun atölyeleri, temel kampçılık ve dağ bisikleti etkinlikleri gibi 40 farklı etkinliğin yapılabildiği bir tesis.
Neden Gitmeliyim? 210 bin metrekarelik bir alana yayılan Erikçe Macera Parkı, yüksek ve alçak aktivite – etkinlik alanları, çok amaçlı eğitim ve toplantı salonu, 700 kişilik üç ayrı kamp alanı, duş, çamaşırhane, ortak mutfak gibi üniteler ve gece etkinlikleri için aydınlatılmış çim alan gibi özel bölümler bulunuyor.
Kaçırmayın! Etkinliklerini online başvuru ve protokoller yoluyla planlayan Macera Parkı’ndaki tüm aktiviteler tamamen ücretsiz olup; ihtiyaç duyan okul gibi kurumlara şehir içi ulaşım hizmeti de veriliyor. Daha ziyade çocuklara ve gençlere yönelik ekstrem spor hizmeti veren Erikçe Macera Parkı’nın başvuru formunu görmek için tıklayın!
- Adres: Öğümsöğüt, 27000 Şehitkamil/Gaziantep
- Erikçe Orman Alanı çalışma saatleri: 09.00 – 21.00 | Her gün açık
- Erikçe Orman Alanı giriş ücreti: Kişi Başı 5 TL | İndirimli 2 TL | Araç ile giriş 10 TL
- Macera Parkı kamp ücreti: Çadır konaklama + 3 öğün yemek 120 TL | Çadır kiralama (3 kişilik) 30 TL | Uyku tulumu ve mat kiralama 20 TL
- Yol tarifi al >
45. Köklüce Kanyonu’nda Tırmanış ve Trekking!
Burası Neresi? Kamp, trekking, dağ bisikleti ve kaya tırmanışı gibi ekstrem sporlar için oldukça elverişli bir yer olan Köklüce Kanyonu’nda 1998 yılından beri dağcılık faaliyetleri sürdürülüyor. Kanyonda, Gaziantep Üniversitesi Doğa ve Macera Sporları Dağcılık Takımı tarafından 1998 senesinden bu yana eğitim kampları düzenleniyor.
Neden Gitmeliyim? Köklüce Kanyonu’nda, vadi içerisindeki muhtelif bölgelerde, kaya tırmanışçıları tarafından hazırlanmış olan 30’dan fazla spor tırmanış rotası ve doğal tırmanışa uygun uzun kaya duvarları yer alıyor.
Sahip olduğu sarp kayalar nedeniyle Köklüce’de, çok daha fazla tırmanış parkuru ve rotası oluşturulması planlanıyor. Gaziantep’te yaşayan ve dağcılıkla ilgilenen herkesin gözbebeği olan bu bölge, Türkiye’deki dağcıları da çekebilecek bir tırmanış bahçesi olmaya aday!
Dikkat! Köklüce Kanyonu, doğal yapısının çetin olması sebebi ile teknik malzemesiz ve eğitimsiz yürüyüşçülerin girmesi açısından tehlike arz ediyor. Ayrıca kanyonda çadır kurup kamp yapabileceğiniz alanlar ve trekking için uygun rotalar da bulunuyor.
- Adres: Köklüce, 27650 Araban/Gaziantep
- Çalışma saatleri: 24 saat açık
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
46. Gaziantep’in Kamp Alanları!
Burası Neresi? Gaziantep’te kamp yapabileceğiniz pek çok alan bulunuyor. Bu kamp alanlarının kimisi ücretli olurken; kimisinde ücretsiz olarak çadır kurup, kamp yapılabiliyor. Gaziantep’teki ücretsiz kamp alanları: Hızır (Huzur) Yaylası Kamp Alanı, Sofdağı Yaylası Kamp Alanı, Karpuzatan (Oğuzeli) Mesire ve Kamp Alanı, Kavaklık Mesire ve Kamp Alanı, Burç Göleti Kamp Alanı, Köklüce Kanyonu Kamp Alanı, Nafak Mesire ve Kamp Alanı ve Yamaçtepe Tabiat Parkı Kamp Alanı olarak sıralanabilir.
Ücretli kamp alanları ise; Erikçe Macera Parkı, Dülükbaba Tabiat Parkı Kamp Alanı, Burç Tabiat Parkı Kamp Alanı, Alleben Tabiat Parkı Kamp Alanı ve Gizem Doğan Yaşam Kampı’ndan oluşuyor. Bu bölgelerde kamp ücretleri ortalama 20 TL’den başlıyor.
Kaçırmayın! Gaziantep’in kamp alanlarıyla ilgili daha ayrıntılı ve daha net bilgi almak için ”Gaziantep Kamp Yerleri – Gaziantep’te Kamp Yapılacak En İyi 13 Yer!” başlıklı yazımızı mutlaka okuyun. Sizlere rehberlik edebilmek adına aşağıda bazı kamp alanlarının iletişim ve ulaşım bilgileri verilmiştir.
Karpuzatan (Oğuzeli) Mesire ve Kamp Alanı:
- Adres: Turlu, 27700 Nizip/Gaziantep
- Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00 | Her gün açık
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
Burç Göleti Kamp Alanı:
- Adres: Burç Göleti, Şahinbey/Gaziantep
- Çalışma saatleri: 24 saat açık
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
Erikçe Macera Parkı Kamp Alanı:
- Adres: Öğümsöğüt, 27000 Şehitkamil/Gaziantep
- Erikçe Orman Alanı çalışma saatleri: 09.00 – 21.00 | Her gün açık
- Erikçe Orman Alanı giriş ücreti: Kişi Başı 5 TL | İndirimli 2 TL | Araç ile giriş 10 TL
- Macera Parkı kamp ücreti: Çadır konaklama + 3 öğün yemek 120 TL | Çadır kiralama (3 kişilik) 30 TL | Uyku tulumu ve mat kiralama 20 TL
- Yol tarifi al >
Günübirlik Turlar
– Ücretli Turlar
47. Gaziantep’in En Popüler Yerlerini Dolaşın!
- Günübirlik Gaziantep Turu: Gaziantep Arkeoloji Müzesi – Bakırcılar Çarşısı – Gaziantep Kalesi – Saklı cennet Halfeti
- Bir Günde Gaziantep Gezisi: Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Han – Alaüddevle Camii – Zincirli Bedesten – Antep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi – Hamam Müzesi – Emine Göğüş Mutfak Müzesi – Kurtuluş Camii – Ömer Ersoy Kültür Merkezi – Eski Antep Evleri – Şehreküstü Konakları vs.
*Konaklamalı Turlar
– Şehir içi Turları
48. Konaklamalı Turlarla Hem Gaziantep’i Hem de Çevresini Keşfedin!
- Gaziantep – Şanlıurfa Gezisi (3 Gün 2 Gece): Zeugma Mozaik Müzesi – Gaziantep Kalesi – Medusa Cam Eserler Müzesi – Antep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi -Hamam Müzesi – Emine Göğüş Mutfak Müzesi – Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Han – Alaüddevle Camii – Zincirli Bedesten – Bakırcılar Çarşısı – Almacı Pazarı – Tahmis Kahvesi – Belkıs/Zeugma Antik Kenti – Fırat Nehri – Halfeti – Rumkale – Balıklıgöl – Valide Meryem Kilisesi – Kurtuluş Camii – Ömer Ersoy Kültür Merkezi – Eski Antep Evleri – Şehreküstü Konakları vs.
- Gaziantep Şehir Turu (2 Gün 1 Gece): Valide Meryem Kilisesi – Kurtuluş Camii – Ömer Ersoy Kültür Merkezi – Eski Antep Evleri – Şehreküstü Konakları – Emine Göğüş Mutfak Müzesi – Yaşayan Müze Tarihi Gümrük Han – Alaüddevle Camii – Zincirli Bedesten – Bakırcılar Çarşısı – Almacı Pazarı – Tahmis Kahvesi – Belkıs/Zeugma Antik Kenti – Rumkale – Zeugma Mozaik Müzesi – Gaziantep Kalesi – Medusa Cam Eserler Müzesi – Antep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi -Hamam Müzesi
– Şehir Çıkışlı Turlar
49. Şehrinizden Gaziantep’e Doğru Rüya Gibi Bir Yolculuğa Çıkın!
- İstanbul çıkışlı, Uçaklı Adıyaman, Mardin, Urfa ve Gaziantep Turu | 3 Gece Otel Konaklaması
- İstanbul çıkışlı, Yedi Uyurlar – Adana – Antakya – Gaziantep – Birecik – Halfeti – Nemrut Dağı – Cendere Köprüsü – Diyarbakır – Hasankeyf Turu | 7 Gece 8 Gün, Otel Konaklamalı
- İzmir Çıkışlı Gap Rüyası Turu: Tarsus – Yedi Uyurlar – Adana – Antakya – Harbiye Şelaleleri – Gaziantep – Birecik – Nemrut Dağı – Cendere Köprüsü – Diyarbakır | 7 Gece 8 Gün, Otel Konaklamalı
*Gaziantep’te yapılacak şeyler listemiz burada sona eriyor. Uzun uzadıya her şeyi bir arada anlattığım bu içerikle ile ilgili fikirlerinizi, aşağıdaki yorum kutucuğuna yazarak benimle paylaşabilir; bu sayede içeriği geliştirmemi sağlayabilirsiniz! Gaziantep ile ilgili diğer içeriklerimize ayrıca bakmak isterseniz:
- Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 46 Yer
- Gaziantep Tarihi Yerler | 27 Harika Tarihi Yapı
- Gaziantep’in Yöresel Yemekleri | 20 Süper Lezzet
- Gaziantep’te Ne, Nerede Yenir? | 18 Restoran Önerisi
- Gaziantep Kamp Yerleri – Gaziantep’te Kamp Yapılacak En İyi 13 Yer!
- Gaziantep’te Nerede Kalınır? Konaklama Önerileri
- Gaziantep Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi
- Gaziantep Hayvanat Bahçesi Sizi Safariye Davet Ediyor!