Hiç yurtdışında yaşamak ve yabancı bir kültürü deneyimlemek, yeni insanlarla tanışmak ve yabancı bir dil öğrenmek istediniz mi? Gelecekte bir iş ararken, çalışmalarınızın verimliliğini arttırmak ve daha iyi kariyer şanslarına sahip olmayı düşündünüz mü? Hiç fikirlerinizi paylaşmaktan ve dünyanın her yerinden diğer öğrencilerle iyi şeyler yaratmaktan heyecan duydunuz mu? Peki, yurt dışında staj yapmayı ve işbirliği içerisinde çalışmayı öğrenmeyi hayal ettiniz mi?
Şimdi emniyet kemerlerinizi takın ve AB programı olan ERASMUS+ ile uçmaya hazır olun!
Erasmus+ Nedir?
Erasmus+ Programı, 1987 yılında kurulan ve üniversite öğrencilerine bir eğitim programı başına en az 2 ay ve en fazla 12 ay süreyle yurtdışında staj yapma imkânı sunan bir Avrupa fon programıdır. Kurulduğu günden bu yana iki milyondan fazla öğrenci Erasmus yaptı. Tabii ki programın tamamı sosyalleşmekle ilgili değil; Erasmus, öğrencilere üniversitede kaldıkları süre boyunca başka bir Avrupa ülkesinde çalışma, işe yerleştirme veya dil öğrenme şansı verir. Erasmus+ şimdi Avrupa sınırlarının da ötesine geçme imkânı sunuyor. Temel olarak, 33 ülkedeki üniversitelerin ve öğrencilerin karışması, yeni beceriler öğrenmesi ve ufuklarını genişletmesi için bir şanstır.
Erasmus ile Erasmus+ Arasındaki Fark Nedir?
Erasmus, öğrenim gören öğrencinin bir Avrupa üniversitesinde bir takvim yılı içerisinde birkaç ay geçirdiği öğrenci değişim programıdır. Alternatif olarak, öğrenci bir Avrupa ülkesinde staj da yapabilir. Bursları mevcuttur.
Erasmus+ ise Avrupa üniversitelerinde öğrenim görmek için burs sağlayan bir programdır. Bir grup üniversite tarafından yürütülen Ortak Programlar (Yüksek Lisans Dersleri ve Ortak Doktoralar) vardır.
Her iki program da şimdi tek bir program olan Erasmus+ olarak birleştirildi. Erasmus+ hakkında detaylı tüm bilgileri rehberimizde okuyabilirsiniz.
Erasmus+ Programının Amacı Nedir?
Erasmus+ programının amacı, istihdam büyümesini, sosyal eşitliği ve Avrupa Birliği’ne uyumu teşvik eden kapsamlı ve nitelikli bir programdır. Ayrıca, Avrupa’nın büyüme, istihdam, sosyal eşitlik ve katılım stratejisine ve AB’nin eğitim ve öğretim için stratejik çerçevesi olan ET2020’nin amaçlarına da katkıda bulunmaktır.
Erasmus+ aynı zamanda yüksek öğretim alanındaki ortaklarının sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmeyi ve AB Gençlik Stratejisi’nin hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan bir programdır.
Uygulamada Erasmus+, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğrencilere 2 ila 12 ay arasında değişen yurtdışında eğitim programları sunmaktadır. Her eğitim seviyesi bir ‘dönem’ olarak kabul edilir ve öğrenciler bir dönem için yurtdışında en fazla 12 ay kalabilir. Finansman genellikle bir Erasmus+ programına katılan öğrencilere verilir. Sağlanan hibe genellikle yurtdışında eğitiminizin gerçekleştiği yerdeki yaşam maliyetlerine göre ayda birkaç yüz Euro’dur. Ayrıca, Erasmus+ öğrencileri gittikleri üniversitedeki öğrenim ücretlerinden muaftır.
Yurtdışında eğitim programlarının yanı sıra Erasmus stajyerlik ve mesleki eğitim fırsatları da sunmaktadır. Bu programlar eğitim alanınıza bağlı olarak değişir, ancak iki hafta ile 12 ay arasında sürebilir. Stajlar Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilmektedir, ancak finansman staj yaptığınız organizasyon veya program tarafından yönetilmektedir. Erasmus stajına katılabilmek için katılımcı bir eğitim programında olmanız veya bir yıl içinde mezun olmanız gerekir.
Erasmus+ Programı’nın Amaçladığı Konular Şunlardır:
- Özellikle gençler arasında işsizliğin azaltılması
- İşgücü piyasasının gerektirdiği yeni beceriler için öğrenci öğreniminin desteklenmesi
- Gençleri Avrupa demokrasisine katılmaya teşvik etmek
- İnovasyonu, işbirliğini ve reformu desteklemek
- Okuldan (eğitimden) erken ayrılmaları azaltmak
- AB’nin ortak ülkeleriyle işbirliğini teşvik etmek
Erasmus+ Kimler Katılabilir?
Her ne kadar Erasmus+ programına uygunluk bir ülkeden diğerine değişiklik gösterse de birçok kişi ve üniversiteye açık bir programdır.
Öğrenciler Erasmus+ tarafından finanse edilen fırsatların çoğuna katılabilirler, ancak çoğu programda yer alan bir organizasyon aracılığıyla bunu yapmak zorundalardır. Öğrencilerin ve üniversitelerin uygunluğu, bulundukları ülkeye bağlıdır.
Uygun ülkeler, Erasmus+ program ülkeleri ve ortak ülkeler olmak üzere iki gruba ayrılır. Erasmus+ ülkeleri Erasmus+ programının tüm olanakları için uygun olsa da, ortak ülkeler yalnızca programın bazılarında yer alabilir ve belirli koşullara tabidirler.
Uygunluk hakkında daha fazla bilgi ve fırsatları (hem öğrenciler hem de üniversiteler için) Erasmus+ Program Kılavuzu’ndan inceleyebilirsiniz.
Ayrıca Erasmus+ Programı Türkiye Ulusal Ajansı web sitesini de inceleyebilirsiniz.
Üniversite 1. Sınıf eğitimini tamamladıktan sonra yükseköğrenim öğrencileri Erasmus+ çalışmaları ve Erasmus+ yerleştirme programlarından yararlanabilirler. Yaş sınırlaması yoktur.
Erasmus+ ile Gidebileceğiniz Ülkeler
Erasmus+ programı kapsamında gidebileceğiniz ülkeler;
Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti (Çekya), Danimarka, Almanya, Estonya, İrlanda, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya, Finlandiya, İsveç, İngiltere, Makedonya, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan, Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Moldova, Ukrayna, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Sırbistan ve Rusya.
AB üyesi olmayan Balkan ülkeleri ve bazı Orta Doğu ülkeleri gibi Erasmus+ ile ortaklaşa çalışan çok sayıda ülke var. Erasmus programı, Latin Amerika ve Asya gibi yerlerde AB dışındaki diğer ülkelerden öğrencilere de açıktır.
Erasmus+ üniversiteniz aracılığıyla düzenlendiğinden, yurtdışında okumak istediğiniz hangi Avrupa ülkeleriyle değişim anlaşması olduğunu öğrenmeniz gerekir. Herhangi bir bilgi bulamazsanız, üniversitenizin Erasmus+ koordinatörü ile iletişim kurun.
Erasmus+ Ücretli Mi?
Her öğrenciye kısmen yurtdışında kalmanın maliyetini kapsatan bir hibe verilmektedir. Hibeler gönderen ve ev sahibi ülkelerde farklılıklar göstermektedir. Üniversiteler hibenin miktarını öğrencilere açık bir şekilde bildirmektedir.
Erasmus+ programı kapsamında değişim yapan öğrencileri, kendi üniversitelerinde öğrenim ücretlerini ödemektedirler.
Çoğu durumda, sadece Erasmus+ hibesinin tüm yaşam giderlerinizi karşılamayacağını bilmeniz gerekir.
Erasmus+ programının güzel bir yanı, değişim programı için gittiğiniz yurtdışı üniversitesi için ekstra eğitim ücreti ödemek zorunda olmamanızdır. Erasmus+ programının bir başka harika özelliği de eğitiminize ya da işe yerleştirme için hibe alabilmenizdir.
Ayrıca, daha az popüler olan ülkelerde Erasmus+ yapmayı seçen öğrenciler için bir kereye mahsus olarak 400€ vardır. Şu anda, bir Erasmus+ programında tam bir akademik yıl (24 hafta) geçiriyorsanız, yurtiçinde öğrenim gördüğünüz üniversiteniz için öğrenim ücreti ödemeniz gerekmez.
Erasmus+ Programına Nasıl Başvurulur?
Erasmus+ programına genellikle öğrenim gördüğünüz üniversite aracılığıyla başvurursunuz. Bu durumda üniversitenizin Erasmus+ koordinatörüne başvurmalısınız. Başvurular genellikle Ekim ve Şubat ayları arasında çevrimiçi olarak yapılır. Bir kabul alırsanız, yurtdışındaki üniversite şu an öğrenim gördüğünüz üniversite ile bir temasa geçecektir. Daha sonra üniversite tarafından sizinle iletişime geçilecek ve kabul süreci ile ilgili tüm bilgiler tarafınızda verilecektir.
Erasmus+ Dersleri Nedir?
Her değişim öğrencisinin sahip olduğu temel haklardan biri yurtdışında açılan derslerin tam olarak tanınmasıdır. Öğrencinin yurtiçinde okuduğu üniversiteden ayrılmadan önce, çalışma programını açıklayan bir belge olan Öğrenme Sözleşmesi’ni imzalar. Erasmus sonunda üniversite, öğrenciye tamamlanmış çalışmaların programını ve sonuçlarını teyit eden Transkript Kayıtları adlı bir belge hazırlamaktadır. Bu belgeler yasal olarak ilgili tüm taraflar için bağlayıcıdır (yurtiçi ve yurtdışı öğrenim gördüğü üniversite).
Erasmus+ Dil Öğrenimi
Üniversiteler genellikle uluslararası öğrencilere dil kursu sunmaktadır. 2015 yılından itibaren tüm Erasmus+ öğrencileri Erasmus+ Çevrimiçi Dil Desteği web sitesine kaydolabilmekte ve çevrimiçi dil kurslarına katılabilmektedir.
Erasmus+ ile Yurtdışında Staj İmkânı!
Erasmus+ programı yurtdışında staj yapma fırsatı da sunmaktadır. Tek şart, lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde bir program ülkesinde bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı bir öğrenci olmaktadır. Yeni mezunlar da katılabilir ancak stajınızı mezuniyetinizden sonraki bir yıl içinde yapmak ve üniversiteye kayıt yaptırırken başvurmak zorundasınız.
Yurtdışında staj süresi en az 2 aydan en fazla 12 aya kadar sürer. Bununla birlikte, Erasmus+ programından bir çalışma dönemi içinde 12 aydan fazla yararlanamayacağınızı unutmayın (Avrupa Yeterlilik Çerçevesi tarafından tanımlanan 3 çalışma dönemi vardır: birinci dönem (Lisans veya eşdeğeri), ikinci dönem (Yüksek lisans veya eşdeğeri), üçüncü dönem (Doktora veya eşdeğeri)).
Staj için bir şirket seçmek söz konusu olduğunda, 3 koşulu yerine getirmelisiniz:
- Üniversiteniz Erasmus+ Yüksek Öğrenim Şartı’na sahip olmalıdır
- Staj derecesi ve eğitim ihtiyaçlarınızla ilgili olmalıdır
- Stajınızı yapmayı seçtiğiniz şirket/kuruluş bir Erasmus+ program ülkesinde olmalıdır
Stajyerlik için Erasmus+ hibesinden faydalanmak mümkündür. Verilen hibenin amacı seyahat ve geçim giderlerinizi karşılamaktır. Ancak, hibenin miktarı staj yapmayı düşündüğünüz ülke ve başvuruda bulunan diğer öğrenci sayısına bağlıdır.
Başvuru süresi ile ilgili tüm tarafların doldurması gereken belgelere erişim hakkında daha fazla bilgi için lütfen Erasmus+ Öğrenim Sözleşmesi sayfasını kontrol edin.
Erasmus+ Yapacak Öğrencilere Burs İmkânı!
Bir burs, belirli bir çalışma programı türü veya belirli bir süre için fon almanızı sağlar. Bur alabilmek için bazı akademik ve bazen de akademik olmayan kriterleri yerine getirmeniz gerekir. Bu kriterler sponsor kurum tarafından belirlenir ve genellikle değerlerine ve beklentilerine dayanır. İyi haber şu ki: bursun geri ödenmesi gerekmiyor. Ancak, burs için hibe edilecek miktar kurumdan kuruma değişiklik gösterir.
Belirli koşullara bağlı sayısız burs fırsatları vardır. Ayrıca, amaç ve kriterler açısından önemli ölçüde farklılık gösteren burs fırsatları da çoktur. Lisansüstü eğitim için burs veren en yaygın kuruluşlar arasında üniversiteler, hayır kurumları, topluluklar, özel kuruluşlar, vakıflar ve ticaret odaları yer almaktadır.
Burs Kazanma İmkânı Nedir?
Avrupa’da her yıl yaklaşık 16 milyar € burs verilmektedir. 700’den fazla program öğrencilere burs alma imkânı sunuyor. Burs almaya hak kazanıp kazanamayacağınız, sponsor tarafından belirlenen kriterlere bağlıdır. Örneğin birçok burs liyakate dayalıdır, yani akademik performansınız böyle bir ödül kazanmak için çok önemlidir. Diğer burslar öğrenciye özgü olanlardır. Uygunluk kriterleri cinsiyet, din, köken, maddi durum, engel durumu ve daha fazlasını içerir.
Yalnızca çok başarılıların burs almaya hak kazandıkları varsayımının aksine, herkes burs alma bakımından şansa sahiptir.
Erasmus+ Hakkında Daha Fazla Bilgiyi Nerede Bulabilirim?
Erasmus+ hakkında daha ayrıntılı bilgiyi Avrupa Komisyonu’nun web sitesinde bulabilirsiniz. Nasıl başvuracağınız, son tarihler vb. hakkında bilgi için lütfen öğrenim gördüğünüz üniversitenizin Uluslararası İlişkiler (Erasmus+) Ofisi ile iletişime geçin.