Bakü Gezilecek Yerler Listesi | 54 Muhteşem Nokta

Bakü

Hap Niteliğinde Bilgiler Şehir hakkında: Azerbaycan’ın modern başkenti olan Bakü, eski Farsçada “Tanrı’nın Şehri” olarak adlandırılırken, günümüzde ise “rüzgar şehri” veya “tepedeki şehir” olarak yorumlanıyor. Antik yerleri, geniş bir alanı ve nüfusuyla Doğu’nun en eski ve en büyük şehirlerinden biri haline gelen Bakü’de, nüfusun çoğu Azerice konuşuyor. Ayrıyeten ikinci bir dil olarak Rusça konuşulmasına şaşırmayın, çünkü … Devamını oku…

Azerbaycan’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

azerbaycan tarihi yerler

Kardeş ülke Azerbaycan, modern yüzünün yanı sıra tarihi zenginliği ile de dikkat çekmektedir. Hazırladığımız Azerbaycan tarihi yerler listemizde Azerbaycan’dan ayrılmadan önce mutlaka görmeniz gereken tarihi noktalar hakkında bilgileri derledik… Azerbaycan tarihi hakkında; Azerbaycan toprakları, ilkel devlet tipi olarak kabul edilen ilk etnik siyasi birliklere ev sahipliği yapmıştır ve bu özelliği ile dünyaya örnek olmuş, hükümet … Devamını oku…

Bakü Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

bakü havalimanı ulaşım rehberi

Bakü Haydar Aliyev Havalimanı Hakkında; Bakü Haydar Aliyev Havalimanı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün yaklaşık 20 kilometre kuzeydoğusunda yer alan uluslararası bir havaalanıdır. Avrupa ve Asya sınırında, Kara ve Hazar Denizi arasında yer alan Kafkasya bölgesi için yoğun trafiği olan önemli bir uçuş merkezidir. Heydar Aliyev Havaalanı, ülkenin en büyük ve Kafkasya bölgesinin en yoğun havalimanıdır. Asya, … Devamını oku…

Bakü’de Nerede Kalınır? 6 Otel Tavsiyesi

bakü otelleri

Türkiye ile komşu olmasının yanı sıra etnik ve tarihi anlamda da büyük bir ortak geçmişe sahip olan Azerbaycan’ın başkenti Bakü, doğunun en önemli ve en hızlı gelişen şehirlerinin başında gelmektedir. Bakü gezilecek yerler listesini gözden geçirdikten sonra tatil planınızı yaparken cevap bulmanız gereken en önemli soruların başında Bakü’de nerede kalınır? sorusu gelmektedir. Yazımızda Bakü’deki konaklama … Devamını oku…

Gence’de Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler | En Popüler 8 Yer

gence

Kafkasya’nın en eski şehirlerinden Azerbaycan’ın Gence şehri, 5.yy’a kadar uzanan geçmişiyle tarihi bir şehir. Farklı mimari tarzı, tarihi yerleri ve birleşmiş kültürüyle Gence gezilecek yerler, size hem tanıdık hem de yabancı bir tat verecek. Dede Korkut Hikayeleri’nde adını sıkça duyduğumuz Gence, edebiyata yön vermiş ünlü şair Nizami Gencevi gibi bir ustayı da yetiştirmiş. Uzun yıllar … Devamını oku…

Bakü’nün En Güzel Tarihi Turistik Yerlerinin Listesi

Bakü tarihi yerler

Birçok yönden kardeş ülke Azerbaycan’ın Bakü şehrindeyiz… Hazırladığımız Bakü tarihi yerler listemizde bu kadim şehrin en önemli duraklarını sizler için listeledik… Bakü tarihi hakkında; “Tanrının şehri” anlamına gelen Persçe “Bagavan” kelimesinden gelen Bakü, geçmiş dönem boyunca her zaman bölgenin en önemli şehirlerinden ve idare merkezlerinden biri olmuştur. Bölgenin Sovyet yönetiminde olduğu zaman da Azerbaycan hükumeti … Devamını oku…

Gence’de Ne Yenir, Ne İçilir? | 9 Şehir Lezzeti

Gence'de ne yenir? Ne içilir?

Kardeş ülke Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’de ne yenir sorusuna cevaplar aradık… Yabancılık çekmeden dolaşacağınız şehir sokaklarında, burnunuza gelecek tanıdık kokularla lezzetli ve eğlenceli bir tur atabilirsiniz. “ Gence’de Ne Yenir , Ne İçilir” yazımızda ise şehir turunuzu lezzetlendirecek tatları ve hikayelerini sizin için derledik. 1- Baklava Azerbaycan’da tıpkı bizim baklavalarımıza benzer lezzette baklavalar yemeniz … Devamını oku…

Bakü’de Ne Yenir, Ne İçilir? | 7 Yöresel Yemek

Bakü'de ne yenir? Ne içilir?

Dünyanın en ilginç mutfaklarından biri olarak gösterilen Azerbaycan’ın muhteşem kenti Bakü’ye doğru lezzetli bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? ‘’ Bakü’de Ne Yenir , Ne İçilir’’ başlıklı yazımızda kentin yöresel lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Birlikte incelemeye ne dersiniz? Bakü geziniz sırasında aç kalmayacağınızı garanti ediyoruz.. Kentte yer alan hemen her restoranda damak zevkinize uyan lezzetli bir yemek … Devamını oku…

Azerbaycan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 20 Nefis Tat

Azerbaycanda ne yenir? Ne içilir?

Turizm alanından günbegün gelişen Azerbaycan, zengin tarihi geçmişinin yanında lezzetli mutfağıyla da görülmeye değer. Yola çıkmadan önce öğrenmeniz gereken ülkenin yöresel tatlarını Azerbaycan’da ne yenir , ne içilir yazımızda bulabilirsiniz. Kültürümüz yanında mutfağımızın da benzerlik taşıdığı Azerbaycan’da deneyebileceğiniz birbirinden güzel otantik tatlar yer alıyor. Ufak tefek farklarla ayrılan yemekleri, keyifli bir Bakü ya da Gence … Devamını oku…

Azerbaycan’da Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 14 Yer

azerbaycan

Azerbaycan turizmde yeterince değer görmeyen bir ülke fakat Bakü başta olmak üzere gerçekten zengin bir tarihi var.

Azerbaycan’ın diplomatik ilişkileri biraz kafa karıştırıcı. Bu nedenle turistler de soru işaretleriyle yaklaşıyor. Biraz araştırdığınızda Asya ve Avrupa’dan etkilenen ülkenin birçok gezilecek yeri olduğunu anlayacaksınız. Hazar Denizi’ndeki sahiller, şehir merkezlerindeki camiler, tarihi kuleler önemli noktalarından. Azerbaycan’da gezilecek yerler listemizi şöyle hazırladık:

Bakü

Bakü

Azerbaycan’ın başkenti Bakü modern görünümü ile sizi karşılayacak. Geceleri renklendirilen Alev Kuleleri şehre ayrı bir hava katıyor. Sanat bölgesi olarak Çağdaş Sanatlar Müzesi’ni örnek verebiliriz. 900’ün üzerindeki eser ile modern kültüre ilgi duyanlara hizmet vermekte. Teze Pazarı da çeşitli yiyecekleri bulabileceğiniz alışveriş yerlerinden.

Icheri Sheher

Icheri Sheher

“Eski Şehir” ve “Fortress” olarak da bilinen Icheri Seher, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Koruma altına alınan binalara 12. yüzyıldan kalma, eski surlarla çevrili Bakü kentinin bir parçası olan Kız Kulesi ve 13. yüzyılda inşa edilen Shirvanshah Sarayı dahildir.

Sadece mimari yapılar için değil, geleneksel Azerbaycan milli kıyafetleri görmek için de Icheri Sheher’e gelebilirsiniz. Hediyelik eşya dükkanlarında güzel parçalar da göreceksiniz.

Absheron Milli Parkı

Absheron Milli Parkı

783 hektarlık araziyi kapsayan Absheron Milli Parkı doğal yaşamı yakından görmek için mükemmel bir yer. Ceylan, kuş, çakal, porsuk gibi hayvanları yakından görme fırsatınız var. Eylül’den sonra gelmenizi tavsiye ediyoruz.

Garasu Volkanı

Garasu Volkanı

Azerbaycan’a gelen birçok turist, ülkenin dünyada en fazla çamur volkanına sahip olduğunu bilmiyor. Tam 350 adet volkanik dağ var! Garasu Yanardağı havaya 1000 metrenin üzerinde çamur patlamasıyla ünlü. Gazlar birikip belli bir seviyeye geldiğinde volkanik dağlar faaliyete geçiyor. İlk çamur volkanının 25 milyon yıl önce patladığı söylenir.

Naftalan

Naftalan

Ham petrolü ile tanınır ve bölgedeki sağlık turizminin başrol oyuncularından biridir. Tesise gelen ziyaretçiler yağda yıkanarak bazı hastalıklara şifa buluyor. Tesiste spa gibi başka yöntemlerle de tedavi görebilirsiniz.

Gobustan

Gobustan

Birleşik Krallık’taki Stonehenge’in Azerbaycan’daki versiyonu diyebiliriz. Elde edilen bulgular tarih öncesi döneme dair çok detaylı bilgiler veriyor. Mağaralara ve kayalara çizilen resimler, mezar taşları, yerleşim yerlerindeki kalıntılar arkeolojik sorularına yanıt olabilecek nitelikte.

Hazar Denizi

Hazar Denizi

371 bin kilometrelik alan ile dünyanın büyük gölleri arasındadır. Yüzme, balık tutma, tekne gezisi, tüple dalma gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

Shirvan Milli Parkı

Shirvan Milli Parkı

2003’te resmi olarak koruma altına alınan Shirvan Milli Parkı, Hazar Denizi’ne yakın bir konumdadır. Bakü’nün güneyinde 54.000 hektarlık bir alanı kapsıyor. Milli parkta yarı çöl manzaraları ile karşılaşabilirsiniz. Ceylan, kirpi, kuğu, flamingo gibi hayvanları da yakından görebilirsiniz.

Çamur volkanları da parkta yaygın olarak bulunur. En ünlüsü Bandovan Dağı’dır. Maceraperestler için parkın kuzey kısmında kamp yerleri oluşturulmuş.

Nabran

Nabran

Nabran, Azerbaycan’da tatil bölgesi haline gelen, Bakü’den yaklaşık 3 saat uzaklıkta bir köydür. Hazar’a kıyısı olan köy yaz aylarında bol miktarda güneş ışığı alır. Su parkı ve yüzme havuzları gibi suya dayalı aktiviteler Nabran’da çok fazla görülür. Akşamları ise bar, restoran ve gece kulüpleri ile hareketlilik devam ediyor.

Sheki

Sheki

Bakü’nün batısında bulunan, Kafkasya’nın en eski yerleşim yerlerinde biridir ve 2500 yıl öncesine dayandığı söylenir. Sheki, İpek Yolu üzerinde olduğu için eskiden ipekleriyle ve tekstil ürünleriyle ünlü bir yerdi. Bu geleneğin devamını bugün de görebilirsiniz. Süslü nakışlar, el sanatları ürünleri turistlerin ilgisini çekiyor.

Sadece tekstil değil, mimari yapılar da Sheki şehrini önemli kılıyor. 18. yüzyıldan kalan Seki Khans Sarayı, kaleler, camiler ve hamamlar görülmeye değer.

Yanardag

Yanardag

Alev çıkaran dağa mutlaka gitmeniz gerek. Sanki kalıcı gibi görünen alevler özellikle akşam saatlerinde muhteşem bir seyir keyfi sunuyor. Bu dağda lav ve çamur birikimi olmaması diğer dağlardan ayırt edebileceğimiz bir özellik.

Yanardag aynı zamanda büyük dini öneme de sahip. Alevlerin Zerdüştlük’ün ibadetlerine esin kaynağı olduğu söylenir.

Bakü Deniz Kenarı

Bakü Deniz Kenarı

Klasik bir sahil gezisi için Bakü güzel bir tercihtir. Deniz kenarında ailece zaman geçirebileceğiniz farklı konseptte mekanlar var. Akşamları ışıl ışıl olan yere gitmeden önce canlı müzik programlarına bakmanızı tavsiye ediyoruz 🙂

Ateşgah

Ateşgah

Doğal gaz ve yağların yakılması Azerbaycan’a “ateş ülkesi” yakıştırmasını getirmiş. Zerdüştler için önemli olan ateş, kutsal bir varlığın olduğunu ispatlıyordu. Bundan dolayı bazı yerlere tapınaklar inşa edilmiş. Biri de Bakü dışında Surakhani banliyösündeki Ateşgah’dır. Altıgen şeklinde yapılan tapınağın 17. yüzyıldan kalma olduğu söylenir.

Tapınağın yapımına neden olan ateş, bir süre sonra doğal gazlar bittiği için sönmüş. Bakü’den gaz boru hattı çekilerek yapay olarak ateş çıkarılıyor.

Yanar Bulag

Yanar Bulag

Yanan su görmek isterseniz Astara ve Lankaran kasabaları arasındaki yolda bulunan, merak uyandırıcı Yanar Bulag’a gelmelisiniz. Su, bir borudan pompalanır ve içindeki alevli su doğal metan gazıyla tepkimeye girerek ateş alır. Azerbaycan’daki yerli halk, buradaki suyun iyileştirici özelliklere sahip olduğuna inanıyor. Bir dizi hastalığın tedavisinde içme suyu olarak buradan çıkarılan su kullanılır.

Astara

Astara

İran sınırının hemen karşısında yer alan şehirdir. Orman ve dağlarla çevrili olan Astara, Azerbaycan’ın en güzel bölgelerinden biridir. Kendine has kafeleri, restoranları ve müzesi vardır.

Müze, civardaki arkeolojik buluntulara ayrılmıştır. 2000 yaşın üzerinde olduğu iddia edilen insan figürleri, hayvan heykelleri, madalyonlar ve taş işçiliği gibi kalıntıları görebilirsiniz. Astara sınırları içinde eski cami, kule, hamam, türbe, dağ köyü gibi yerler de var.

  • Azerbaycan’ın güzel şehirlerinden Gence hakkında öğrenmek istediklerinizi Gence Gezilecek Yerler yazımızda bulabilirsiniz.
Bizi Takip Edin