Çanakkale’de Yapılacak Şeyler | Birbirinden Süper 63 Aktivite

İlaç Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında: Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Çanakkale, ülkemizin kuzeybatısında, Marmara ve Ege bölgeleri içerisinde yer almaktadır. Çanakkale, Türkiye’de İstanbul ile birlikte Asya ve Avrupa kıtalarında bulunan ve boğazı olan iki ilden biridir. Tarihimize damga vuran bu şehir, Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı ve sonunda Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığı şanlı bir geçmişe sahiptir.

Çanakkale destanının yazıldığı şehrin her bir köşesi, aziz bir milletin vatanını kurtarma mücadelesine şahitlik etmiş; ”Çanakkale geçilmez!” sloganıyla sembolleşmiştir. Bundan dolayı her yıl 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde Türkiye’nin dört bir yanından milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Şanlı tarihinin yanı sıra dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çanakkale, arkeolojik zenginliği ve doğal güzelliğiyle de turistik anlamda gezip görülmesi gereken pek çok yere ev sahipliği yapmaktadır.

Kullanılan kartlar:

  • Tarihi yapı ve arkeolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin ve köklü bir şehir olan Çanakkale’de bulunan müze, antik kent ve kale gibi tarihi yerlerin birçoğuna Müzekart ve Müzekart+ ile giriş yapılabiliyor. Bu kartlar sayesinde şehirde bulunan pek çok tarihi yere veya yapıya indirimli veya ücretsiz giriş yapmak mümkün. Ayrıca bu kartlara sahip olanlar hem Çanakkale’deki hem de Türkiye’deki pek çok tarihi yere ve yapıya, yılda iki kez ücretsiz girme şansı elde ediyor.
  • Çanakkale’de şehir içi ulaşımda Kent Kart adlı yeni nesil temassız akıllı bir ulaşım kartı kullanılmaktadır. Bu kart ile şehir içinde belediye otobüsü, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarının her birine binebilir, şehrin hemen her köşesine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehir içi ulaşım: Çanakkale’de şehir içi ulaşım genel anlamda belediye otobüsleri, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarıyla sağlanıyor. Ulaşım açısından herhangi bir zorluğu bulunmayan şehirde, Gelibolu gibi yerlere gidebilmek için feribot ve vapur seferleri düzenleniyor. Bunların dışında taksi ve kiralık araç gibi ulaşım seçenekleri de şehirde mevcut olup; bisiklet kullanımı da oldukça yaygın. Çanakkale’nin şehir hatları, durakları, güzergahları ve ücret tarifeleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın!

İkonik gezi noktaları:

Çanakkale, başlı başına sembolik bir şehir olduğu için içerisinde de çok sayıda simgesel yer ve yapı barındırıyor. Bu simgesel yerlerin başında; Truva (Troya) Antik Kenti, Çanakkale Şehitler Anıtı, Aynalı Çarşı, Truva Atı, Gelibolu Yarımadası, Kilitbahir Kalesi, Namazgah, Seyit Onbaşı Anıtı, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, İlk Şehitler Anıtı, Seddülbahir Kalesi, Assos Antik Kenti ve Athena Tapınağı geliyor!

Tabi ki Çanakkale yalnızca bu yerlerle sınırlı kalmıyor; şehrin turizm alanındaki zenginliğini keşfetmek için tıklayın: Çanakkale Gezilecek Yerler Listesi | En Efsanevi 53 Yer ve Çanakkale’nin Tarihi Yerleri | 19 Turistik Nokta!

Pazar günü ne yapılır? Çanakkale’de keyifli bir Pazar günü, Kaz Dağları’nda doğru harika bir yolculuğa çıkabilir, burada piknik, kamp, trekking, bisiklet sürüşü, fotoğrafçılık ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nda da yine yemyeşil doğanın ve mis gibi havanın tadını çıkarabilir, dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra şehirde kordon boyunda yürüyüşe çıkabilir, Aynalı Çarşı’yı dolaşıp alışveriş yapabilirsiniz.

Bir günde ne yapılır? Çanakkale’de bir gününüzü değerlendirmek için yapılacak ilk şey Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı dolaşmak olacaktır. Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı’nı içerisinde barındıran Gelibolu’da; Kilitbahir Kalesi, Namazgah, Seyit Onbaşı Anıtı, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, İlk Şehitler Anıtı ve Seddülbahir Kalesi gibi pek çok önemli noktayı ziyaret edebilirsiniz.

Ücretsiz Aktiviteler

1. Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı’nı Ziyaret Edin!

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Burası Neresi? Çanakkale’de yapılacak şeyler listemizin ilk sırasını elbette ki Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı’nı ziyaret etmek, olarak belirledik. 1915 tarihinde, Çanakkale Savaşı sırasında hayatını kaybeden Mehmetçiklerimizi anmak için yaptırılan Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı, 1960 yılında ziyarete açılmıştır. Gelibolu Yarımadası Milli Parkı içerisinde yer alan anıt, Çanakkale’nin en mühim ziyaret noktalarının başında gelmektedir.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Abidesi, Türk milletinin kahramanlıklarla dolu tarihini anlamak ve şehitlerimizin her birini anmak için mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Çanakkale Boğazı’nın en ucunda, Morto Koyu – Hisarlık Tepe üzerinde yer alan Şehitler Anıtı’nın mimarisi; İsmail Utkular, Feridun Kip ve Doğan Erginbaş tarafından tasarlanmış, 17 Nisan 1954 yılında ise inşasına başlanmıştır.

Dört ayak üzerine kurulu bir kubbeden oluşan 41,7 metre yüksekliğindeki anıtın açılışı ise 21 Ağustos 1960 tarihinde gerçekleşmiştir. Devasa bir yapı olan Şehitler Anıtı’nın çevresi ‘‘Yaralı Asker Anıtı, Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı, Türk Bahçesi, Meçhul Asker Kabri, Mehmetçik Anıtı ve Türk Şehitliği’’ ile donatılmıştır.

Tarihteki en çekişmeli savaşlardan birine sahne olan Çanakkale’de 213.882’den fazla şehidimizin olduğu tahmin edilmektedir. Anıtın karaya bakan ayaklarında karada verilen mücadele; denize bakan ayaklarında ise deniz savaşları yazılı bir şekilde anlatılmıştır. Anıtın tavanında, mozaiklerle işlenmiş bir Türk bayrağı yer almaktadır.

Şeref Holü’nde ise Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine ithafen yazdığı şiirine ait bir dörtlüğün yazılı olduğu bir lahit bulunmaktadır. Şehitliğin giriş kapısının hemen sağında, 1934 yılında Mustafa Kemal tarafından yabancı askerlere hitaben söylenen ünlü sözleri yer almaktadır. Şehitler Anıtı, Türkiye’nin ve Türk milletinin sağlam temellere dayandığı ve yıkılmaz olduğunu simgelemektedir. Anıtın yanında bulunan Türk Bahçesi’ndeki lale motifi ise oldukça dikkat çekicidir.

Orta Asya’dan Anadolu’ya göç sırasında Türkler tarafından getirilen ve Türklere özgü bir çiçek olan Lale ülkemiz için sembolik bir önem taşımaktadır. Ayrıca bahçe içerisinde Çanakkale Cephesi haricinde Osmanlı’nın katılıp kaybettiği 8 ayrı cepheyi simgeleyen 8 siyah Türk Bayrağı bulunmaktadır.

Kaçırmayın!

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı, özellikle, Türkiye’nin dört bir köşesinde anılan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilir. Hatta bu anlamlı ziyaret için ülke çapında turlar düzenlenir. Bunun yanı sıra şehitlik içerisinde; İngiltere, Fransa ve Anzaklara ait anıtlar da bulunup; her biri kendi ülkesinin vatandaşlarınca sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Sizler de vatanımızın ne şartlarda nasıl bir mücadeleyle korunduğunu anlamak ve şehitlerimizin aziz ruhlarını anmak için Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Kemalpaşa, Kilye Mevkii No: 1, 17900 Seddülbahir/Eceabat/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

2. Şehrin Simgesi Aynalı Çarşı’yı Gezin!

Aynalı Çarşı

Burası Neresi? Çanakkale’nin Musevi cemaatinin ileri gelenlerinden Eliyau Hallio tarafından 1890 yılında kurulan Aynalı Çarşı, Halyo Çarşısı olarak da anılmaktadır. Aynalı Çarşı şehrin en önemli simgelerinden biri olmasının yanı sıra tarihi anlamda oldukça önemli bir yere sahiptir.

Öyle ki şehrin kalbinin attığı yerlerden biri olan bu çarşı, Çanakkale’ye gelen turistlerin uğradığı ilk duraklardandır. Çarşının kapı kitabesinin üzerinde hem Osmanlıca hem de İbranice – Ladino (Yahudi İspanyolcası) yazılmış iki yazı yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Asıl adı “Passage Hallio” olan çarşı, girişinde her iki tarafta bulunan aynalardan ve de “Ayna” denilen at gözlüklerinin burada satılmasından ötürü Aynalı Çarşı olarak anılagelmiş ve bu isimle ünlenmiştir. Öyle ki meşhur Çanakkale Türküsü’nde bile Aynalı Çarşı’nın adı geçmektedir. Gelibolu Savaşı esnasında bombalanarak, yangınlarla yıkıntı haline gelen çarşı, İngilizler tarafından ahır olarak kullanılmış ve bir harabeye dönüştürülmüştür.

Bunun gibi türlü tahribatlar yaşayan Aynalı Çarşı, Sadi Fenercigil’in belediye başkanlığı döneminde 1967 senesinde bugünkü haline dönüştürülmüştür. Çarşı, günümüzde hala Çanakkale Belediyesi’ne aittir. 2004 yılında restore edilerek yenilenen Aynalı Çarşı’da şuan 57 dükkan hizmet vermektedir.

Kaçırmayın! Çarşıda genel anlamda seramik tarzı hediyelik ürünler satılmaktadır. Çanakkale’nin simgesi Aynalı Çarşı, hem alışveriş yapıp hediye alabileceğiniz hem de tarihi bir yolculuğa çıkacağınız harika bir destinasyon! Dolayısıyla Çanakkale’de yapılacak şeyler listenize, Aynalı Çarşı’da alışveriş yapmayı mutlaka ekleyin.

  • Adres: Kemalpaşa, İnönü Cd. No: 124, 17000 Çanakkale Merkez
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 19.00 | Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Truva Atı’nın İlgi Çeken Hikayesini Öğrenin!

Truva Atı

Burası Neresi? Yunan mitolojisinde özel bir yere sahip olan Truva Atı, kitaplara, dizilere ve filmlere konu olmuş efsanevi hikayesiyle herkes tarafından bilinen bir yapıdır. Truva Atı, meşhur hikayesiyle birlikte Çanakkale’nin tarihi simgelerinden biri haline gelmiştir. Truva Atı ile ilgili anlatı, bundan 3200 yıl önceki zaman diliminde, 1998 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Çanakkale Boğazı yakınlarındaki Troya Antik Kenti’nde geçiyor.

Bir Hikaye! Homeros’un İlyada destanında da bahsettiği Truva Atı, Doğu ile Batı arasındaki ilk büyük savaş olduğu söylenen Akhalılar ve Troyalılar arasındaki savaştaki rolüyle biliniyor. Zira M.Ö 500’lü yıllarda gerçekleşen ve yaklaşık 10 yıl süren bu savaş, Truva Atı gibi stratejik bir hamleyle nihayetine erer. 10 yıl boyunca devam eden savaş, Akhalılar’ın komutanı Odysseus’un aklına gelen dahiyane fikirle amacına ulaşmayı başarır.

Ve nihayetinde, çok defa kuşatılan ve bir türlü alınamayan Truva kenti, Akhalılar’ın eline geçer. Odysseus’un planına göre ordu, Truvalı askerlerin karşısından çekiliyor gibi yapacak ve geri çekildikleri bölgeye tahtadan yapılan büyükçe bir at bırakacaklardır. Fakat atın içi Akhalılar’ın askerleriyle doludur. Bunun yanı sıra savaşın asıl sebebi aslında bir aşk hikayesine dayanmaktadır. Bu efsanevi hikayenin devamı için tıklayın…

Neden Gitmeliyim? Truva Atı, Çanakkale’nin mitolojideki önemini gösteren en değerli yapılardan biridir. Bundan dolayı Kültür Bakanlığı, 1973 yılında, Truva Atı’nın bir kopyasını yaptırmaya karar verir. Bu kopya uzun süre kullanılmaya devam eder. Şuan Çanakkale’de iki Truva Atı heykeli bulunmaktadır.

Bunlardan ilki Troya Antik Kenti ören yerinin girişinde yer alan ve Truva atının hikayesini anlatan 1980 yapımı Alman belgesel filmi için yapılan dev Truva atı heykelidir. Diğeri ise Çanakkale şehir merkezinde, Kordon’da yer alan ve Warner Bros’un Truva filminde (2004) kullanıldıktan sonra Çanakkale Belediyesi’ne hediye edilen heykeldir.

  • Adres: Cevat Paşa, Kayserili Ahmet Paşa Cd. 24/2, 17100 Çanakkale Merkez
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Çanakkale Kordon Boyunda Yürüyüş Yapın!

Çanakkale Kordon Boyu

Burası Neresi? Çanakkale’de yapılacak şeyler denildiğinde akla ilk gelen aktivitelerden biri de kordon boyunda yürüyüş yapmaktır. Çanakkale Kordon Boyu, şehrin göbeğinde kıyı boyunca uzanıyor. Truva Atı’na da ev sahipliği yapan Kordon, günün her saati tıklım tıklım dolup taşıyor. Özellikle gün batımı ve gün doğumu eşliğinde Çanakkale Boğazı’nın manzarasını seyretmek, kordon boyunun en sevilen aktiviteleri arasında başta geliyor. Çanakkale Kordon’dan izlenmelidir.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale kordonu boyunca pek çok kafe, restoran, park, oturma alanları ve çocuk oyun bahçeleri gibi pek çok yer sıra sıra diziliyor. Özellikle yaz aylarında cıvıl cıvıl olan kordonda yürüyüş yapmanın keyfi bir başka güzel oluyor.

Sizler de Çanakkale’ye gelmişken kordon boyunca yürüyüş yapmalı ve bir kafeteryaya oturup demli çayın ve manzaranın tadını çıkarmalısınız. Dolayısıyla Çanakkale gezinizi bitirip, günün sonunda yorgunluğunuzu kolay bir şekilde atacağınız hoş bir dinlenme molası olası için kordon boyunu gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

  • Adres: Cevat Paşa, 17000 Çanakkale Merkez
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Şehrin Parklarını Tek Tek Gezin!

Çanakkale Parkları

Burası Neresi? Çanakkale’de gezip görebileceğiniz pek çok park bulunuyor. Bu parkların bir kısmı tarihi önem taşırken, kalan kısım insanlar tarafından dinlenme, eğlenme ve keyifli vakit geçirmek için kullanılıyor. Parkların çoğuna giriş ücretsiz olup; birçoğu 24 saat boyunca açık oluyor.

Neden Gitmeliyim? Çoluk çocuk ailecek eğlenceli ve dinlendirici vakit geçirebileceğiniz bu parklar arasında özellikle; şehir merkezinde sahil kıyısında yer alan Özgürlük Parkı ve Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde, merkezi feribot iskelesinin hemen yanında yer alan Tarihe Saygı Parkı oluyor.

Minyatür bir park olan Tarihe Saygı Parkı, Çanakkale Zaferi’nin 93. Yılı etkinlikleri kapsamında, 17 Mart 2008 tarihinde ziyarete açılmış olup; içinde Çanakkale Savaşı’nda görev alan Komutanların büstleri, Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası haritası, Çanakkale Savaşı canlandırmaları ve Tarihe Saygı Anıtı yer alıyor.

Troia Antik Kentinin minyatürü ve Çanakkale Savaşları’na ait rölyeflere ev sahipliği yapan Özgürlük Parkı ise yeşillendirilmiş alanları ve muhteşem boğaz manzarası ile dikkat çekiyor. Sizlere kolaylık sağlamak amacıyla, parkların iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir.

Tarihe Saygı Parkı: 

  • Adres: İsmetpaşa, Zübeyde Hanım Myd. No: 38, 17900 Eceabat/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

Özgürlük Parkı:

  • Adres: Esenler, 17100 Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Tel: 444 1 717
  • Çalışma saatleri: 07.30 – 02.00 | Pazar: 07.30 – 00.00 | Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Yalı Camii’ni Ziyaret Edin!

Yalı Camii

Burası Neresi? Çanakkale’nin önemli camilerinden biri olan Yalı Camii, şehir merkezinde, sahilde, çarşı içinde yer almaktadır. Çevresindeki 200 yıllık kabristanlığı ile dikkat çeken caminin kitabesinde ilk olarak Tavil Ahmet Ağa tarafından yaptırıldığı yazılıdır.

Lakin sonraki yıllarda ilk caminin yanması üzerine, 1854 yılında Miralay Halil Bey tarafından yenilenerek bugün ki halini almıştır. Asıl adı “Tavil Ahmet Ağa Camii” olan cami, taş duvarları ve kırma çatısıyla Çanakkale’nin önemli tarihi yapılarından biridir.

  • Adres: Kemalpaşa, 17100 Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Çanakkale Saat Kulesi’ni Görün!

Çanakkale Saat Kulesi

Burası Neresi? Çanakkale’nin merkezi noktasında yer alan ve şehrin simgelerinden biri olarak kabul edilen Çanakkale Saat Kulesi, 1897 yılında inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. Sultan II. Abdülhamid döneminde, bizzat kendisi tarafından İzmir gibi çoğu şehrin meydanına yaptırılan kulelerden biri olan Çanakkale Saat Kulesi, beş katlı bir yapı olup; 4. katında büyük bir saat, en alt katında ise bir çeşme bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Kulenin çeşmesinin alınlığında, yeşil zemin üzerine yazılmış altı satır ve yirmi dört kartuştan oluşan bir kitabe yer alır. Kitabedeki metnin hemen üstünde II. Abdülhamid’e ait bir tuğra bulunmaktadır.

Gün her saati kalabalık olan Çanakkale Saat Kulesi, akşam vakitlerinde ışıklandırılarak harika bir manzara oluşturur. Dolayısıyla fotoğraf makinenizi yanınıza alıp bu harika yapıyı çekmeyi ve de bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutmayın!

  • Adres: Kemalpaşa Mh, 17100 Merkez/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Birbirinden Eğlenceli Çanakkale Festivallerine Katılın!

Çanakkale Halk Oyunları Festivali

Burası Neresi? Çanakkale, belki de Ege Bölgesi’nde en fazla festivale ev sahipliği yapan şehirlerden biridir! Zira adalarıyla ve ilçeleriyle birlikte şehirde, yıl boyunca birbirinden farklı konseptleriyle pek çok festival düzenlenmektedir. Bu festivallerin en ünlüleri hiç şüphesiz Bozcaada‘da düzenlenmektedir.

Özellikle, Bozcaada Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali ile tüm ülkece tanınan Bozcaada dışında da festivalleriyle dikkat çeken ilçe ve adalar Çanakkale’de mevcuttur. Çanakkale’nin birbirinden eğlenceli ve fazlasıyla renkli olan festivallerinin bir kısmı aşağıda sıralanmıştır:

  • Bozcaada Kültür Sanat ve Bağbozumu Festivali (Eylül ayının ilk haftası)
  • Uluslararası Çanakkale Çocuk  Bienali (Tarihi değişiklik göstermektedir)
  • Uluslararası Çanakkale Bienali (Tarihi değişiklik göstermektedir)
  • Geleneksel Kepez Yağlı Pehlivan Güreşleri (19 Mayıs)
  • Kepez Kayısı Festivali (Temmuz ayının ilk haftası)
  • İda (Kazdağı) Kültür ve Sanat Etkinlikleri (Bayramiç – Ağustos ayının ilk haftası)
  • Biga Kültür ve Sanat Festivali (7 – 14 Eylül)
  • Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali (BİFED) – (30 Ekim – 2 Kasım)
  • Bozcaada Uçurtma Şenliği (14 – 15 Haziran)
  • Geleneksel Kazdağı Doğa Yürüyüşü ve Şenlikleri (Haziran ayının ilk cumartesi günü)
  • Issız Cuma ve Tarım Fuarı (Yenice – Eylül ayının ilk cuma günü)
  • Geyikli Belediyesi Yağlı Güreş, Kültür Etkinlikleri ve Zeytin Festivali (Ağustos ayı içinde)
  • Bozcaada Yerel Tatlar Festivali (12 – 14 Eylül)
  • Bozcaada Yarı Maraton ve 10K Koşusu (10 Mayıs)
  • Geleneksel Hayvan ve Emtia Panayırı (Yenice / 30 Mayıs – 1 Haziran)
  • Kepez Belediyesi Deve Güreşleri Festivali (8 Aralık)
  • Uluslararası Truva Atı Kısa Film Festivali (4 – 6 Aralık)
  • Çanakkale Bisiklet Festivali (1 – 3 Mayıs)
  • Bozcaada Caz Festivali (17 – 19 Temmuz)
  • Umurbey Geleneksel Şeftali Festivali (15 – 16 Ağustos)
  • Uluslararası Gökçeada Motofest (3 – 6 Eylül)
  • Tenedos Tiyatro Festivali (24 – 26 Ekim)

9. Çardak Lagününde Flamingoları Görün!

Çardak Lagünü

Burası Neresi? Çanakkale Boğazının Marmara Denizine açılan kuzey bölümünde yer alan Çardak Lagünü, kuş göçleri rotası üzerinde bulunması nedeniyle Türkiye’nin önem taşıyan sulak alanlarından birisidir. Avrupa ve Asya kıtalarını ayıran Çanakkale boğazı kıyısındaki konumuyla da önem arz eden Çardak Lagünü, tarım, balıkçılık, su ürünleri yetiştiriciliği, avcılık, deniz turizmi ve deniz ulaşımı gibi etkinlikler için de uygundur. Denizden kıyı kordonu ile ayrılan doğal göl, SİT alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Neden Gitmeliyim? Çardak Lagünü’nün en önemli özelliği, dünyanın en kuzeyinde yer alan Almanya ve Hollanda’daki koloniden göç ederek Çardak Beldesinde mola veren flamingolara ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Flamingolar, göç dönemlerinde Çardak gölüne gelerek yolculuklarını sağlıklı olarak sürdürebilmek adına burada gerekli şekilde beslenirler.

Dolayısıyla Çardak Lagünü’ne gelen flamingoların yanında gelen kuğuları da izleme fırsatı bulabilmektedir. Bunun yanı sıra yine aynı bölgede bulunan Kum Adası ise şifalı kumuyla oldukça meşhurdur.

Kaçırmayın! Hem yaz turizmi hem de doğa turizmiyle ideal bir gezi noktası olan Çardak Lagünü’nü ve Kum Adası’nı mutlaka ziyaret etmeli ve bu maddeyi sizler de Çanakkale’de yapılacak şeyler listenize mutlaka eklemelisiniz!

  • Adres: Çardak, 17810, Lapseki/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Adatepe Köyü’nde Huzurlu Bir Gün Geçirin!

Adatepe Köyü

Burası Neresi? Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı şirin mi şirin bir köy olan Adatepe, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış önemli bir yerleşimdir. Osmanlı Dönemi’nde zengin bir köy olmasına rağmen zamanla kaderine terk edilerek harabeye dönen Adatepe Köyü, 1980’lerde İstanbullu bir grup yazar tarafından yeniden keşfedilmiştir. Şehir hayatından kaçan bu grup, köydeki izbe halde bulunan evleri satın alıp, restore etmeye başlarlar. Üstelik bunu yaparken devletten hiçbir destek almazlar.

Neden Gitmeliyim? Arkadaş grubunun bu özverili çalışması sayesinde, 100’ü aşkın tarihi ev restore edilerek turizme ve sosyal hayata kazandırılmıştır. İtalya’nın klasik köylerine benzetilen Adatepe, günümüzde, tarihi konakları ve nostaljik sokaklarıyla Çanakkale’nin en popüler turizm noktalarından biridir. Köyün en dikkat çekici yerlerinden biri hiç kuşkusuz Taş Mektep’tir. Tarihi bir ilkokulun restore edilmesiyle ortaya çıkartılan taş mektep, akademisyenler ve sanat erbapları tarafından kurulmuştur.

Mektepte, şuan sanatsal ve edebi faaliyetler yürütülmektedir. Bunların yanı sıra Adatepe Köyü’nün denize bakan tarafında Zeus Altarı denen sunak alanı bulunmaktadır. Zeus Altarı, Yunan mitolojisine göre, Zeus’un Truva Savaşı’nı izlediği tepedir. Zeus Altarı’nın merdivenle çıkılan kayadan bir taht gibi olması ve tüm körfeze hakim bir tepede konumlanması bu görüşü destekler niteliktedir.

Kaçırmayın! Adatepe Köyü, görüldüğü üzere hem tarihi zenginlik hem de doğal güzellik açısından harikulade bir yerdir. Köyün sokakları ise insana ayrı bir huzur vermektedir. Ayrıca bu şirin köye gelmişken Zencefil, kekik ve lavanta gibi çeşitleri bulunan otlu dondurmanın tadına bakmadan dönmeyin!

11. Behramkale’nin Arnavut Kaldırımlı Yokuşlarında Gezin!

Behramkale

Burası Neresi? Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin yaklaşık 17 kilometre güneyinde yer alan Behramkale Köyü, Assos Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan popüler bir köydür. Antik kent dolayısıyla, halk arasında Assos olarak da anılan Behramkale, Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla da ön plana çıkmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Behramkale Köyü’ndeki sokakların görenleri kendisine hayran bırakan tarihi bir atmosferi ve farklı bir ambiyansı vardır. Bunun yanı sıra tarihi taş ve ahşap konaklarıyla dikkat çeken Behramkale’de, bu konakların bir kısmı pansiyon veya butik otel olarak hizmet vermektedir. Dolayısıyla bu harika yerde, mistik bir pansiyonda konaklama şansı elde edebilirsiniz.

Kaçırmayın! Bunun yanı sıra köy içerisinde, vakit geçirebileceğiniz küçük butikler, kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Son olarak: Behramkale’ye gelmişken, Türkiye’nin en popüler tarihi yerlerinden biri olan Assos Antik Kenti’ni ve Athena Tapınağı’nı ziyaret etmeyi unutmayın!

12. Midilli Adası’nı Kucaklayan Zeus Altarı

Zeus Altarı

Burası Neresi? Tanrılar Tanrısı Zeus’un yaşadığı ve savaşı izleyip yönettiği yer olduğuna inanılan Zeus Altarı veya Sunağı, Adatepe Köyü’nün denize bakan tarafında, Dede Tepe üzerinde yer almaktadır. Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlatılanlara göre Yunan mitolojisinde adı geçen tanrılar İda Dağı’nda yaşamış ve Troia (Truva) Savaşı’nı buradan izleyip yönetmişlerdir. Zeus da bu tanrılardan biri olup; söz konusu tepe bundan ötürü Zeus Altarı (Zeus Sunağı) olarak anılmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Zeus Altarı olarak tanımlanan bölge, kaya kütlesinin işlenmesiyle meydana çıkmıştır. Tepeye yine kayaların oyulmasıyla yapılan basamaklardan oluşan merdiven ile ulaşılmaktadır. Zeus Altarı’nın hemen altında oda büyüklüğünde, içinde su bulunan bir sarnıç yer almakta olup; bu sarnıca Zeus Mağarası denilmektedir.

Ayrıca sunağın hemen yanında Çanakkale Savaşları’na katıldığı bilinen Erdem Dede’nin yatırı bulunmaktadır. Zeus Altarı’nın mitolojik öneminin yanı sıra, manzarası da gören herkesi büyülemektedir. Zira altarın Yunanistan’a bağlı Midilli Adası’nı gören manzarası, kesinlikle görülmeye değer!

  • Adres: Adatepe Köyü Yolu, 17980 Küçükkuyu, Ayvacık/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ücretli Aktiviteler

13. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı!

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Burası Neresi? Gelibolu Yarımadası, Eceabat ve Gelibolu ilçelerinin sınırları içinde yer alan ve Çanakkale Boğazı’nın batı yakasını oluşturan yarımadadır. 1973 yılında Milli Park ilan edilen Gelibolu Yarımadası’nın değeri bundan çok daha fazlasını teşkil ediyor. Gelibolu, Türk milletinin Mustafa Kemal’in önderliğinde dünyanın en güçlü devletlerine karşı, insanüstü bir direnç göstermesi sonucu kazanılan bir destan olan Çanakkale Savaşları’na ev sahipliği yapmıştır.

Neden Gitmeliyim? 8,5 ay süren bu savaşta Boğaz’ın iki yakası adeta bir kan gölüne, cehenneme dönüşmüş ve yarım milyona yakın insan hayatını kaybetmiştir. Dünyanın en büyük savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı sonrası, Gelibolu Yarımadası’na, hayatını kaybedip şehit olan yüz binlerce askerimiz için anıtlar ve şehitlikler yapılmıştır. 250 bini aşkın Türk şehidinin aziz hatıraları üzerinde yükselen anıtlar ve şehitlikler, savaşın acılarını hatırlatmasının yanı sıra tarihin muhteşem zaferlerinden birini gözler önüne sermektedir.

Ayrıca yarımada içerisinde İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda askerleri için yaptırılan anıtlar da mevcuttur. Bu durum bugün bütün dünyaya barışın değerini göstermek adına oldukça önemlidir. Böylesine değerli bir yer olan ve yıl içerisinde hem yerli hem de yabancı milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde 56’sı yerli, 35’i ise yabancılara ait olan toplam 91 anıt – mezar ve şehitlik bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Gelibolu Yarımadası’nın destansı hikayesi ile Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları, her yıl 18 Mart ve 24 Nisan tarihlerinde çeşitli törenlerle anılmaktadır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde; Dur Yolcu Anıtı, Kilitbahir Kalesi, Namazgah, Seyit Onbaşı Anıtı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Yalnız Çam (Lone Pine) Mezarlığı ve Anıtı, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Çanakkale Şehitler Abidesi, İlk Şehitler Anıtı ve Seddülbahir Kalesi gibi daha pek çok önemli yer bulunmaktadır.

14. Çanakkale’nin Eşsiz Adalarını Ziyaret Edin!

Bozcaada

Burası Neresi? Çanakkale’de yapılacak şeyler saymakla bitmiyor; zira şehirde Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada ve en büyük üçüncü adası olan Bozcaada yer alıyor. Türkiye’de yaz sezonunun popüler tatil merkezlerinden biri olan bu adalar, haliyle Çanakkale’nin de en çok ziyaret edilen yerlerinden biri oluyor.

91 kilometre kıyı şeridine sahip olan Gökçeada, birbirinden güzel plajları, koyları ve kumsallarıyla deniz tutkunları için en ideal rotaların başında geliyor. Bunun yanı sıra tarih ve kültür açısından da oldukça zengin olan Gökçeada’da gezip görülmesi gereken pek çok yer sizleri bekliyor!

Neden Gitmeliyim? Ortalama bir iki günlük bir süre zarfında gezip bitirebileceğiniz adada; Kaya Mezarı, Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi, Gökçeada Kent Müzesi, Kefaloz Plajı, Laz Koyu, Gizli Liman, Yıldız Koyu, Kuzu Limanı, Zeytinliköy, Tepeköy Çınaraltı, Marmaros Şelalesi, Peynir Kayalıkları ve Gökçeada Sualtı Milli Parkı gibi görülmesi gereken bir dizi yer bulunuyor.

Daha fazlasını öğrenmek ve detaylı bilgi almak istiyorum diyorsanız tıklayın: Gökçeada Gezilecek Yerler Listesi | 23 Doğa Harikası Nokta! Bozcaada ise Gökçeada’ya nazaran çok daha ön plana çıkıyor. Zira ada, yaz sezonu boyunca hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgisine maruz kalıyor. Dolayısıyla yaz tatilinizi Bozcaada’da geçirmek istiyorsanız, mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.

Rüzgar sörfü, Kitesurf ve su altı dalışı gibi deniz sporlarının yapılabildiği en popüler tatil cennetlerinden biri olan Bozcaada, bağbozumu dönemi ve şarabıyla da oldukça meşhur! Dolayısıyla gelmişken mutlaka şarap tadım turlarına katılmalı, hatta Bozcaada’dan hatıra olarak enfes bir şarap satın almalısınız. Üstelik fiyatlar oldukça uygun! Bunların yanı sıra Bozcaada’da görmeniz gereken pek çok turistik yer bulunuyor.

Kaçırmayın! Bu yerlerin başında; Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri, Bozcaada Kalesi, Göztepe, Rum Mahallesi, Bozcaada Müzesi, Ayazma Plajı, Geyikli Plajı, Mitos Plajı, Kestanbol Kaplıcaları, Akvaryum Koyu (Mermer Burnu) ve Poyraz Limanı Koyu geliyor! Daha fazla bilgi almak için Bozcaada’da Gezilecek Yerler Listesi | 30 Muhteşem Yer ve Bozcaada’nın Tarihi Yerleri | En Popüler Tarihi 10 Yer başlıklı yazımızı mutlaka okuyun!

Bozcaada: 

Gökçeada: 

15. Şehrin Müzelerini Gezerek Kültür Turu Yapın!

Çanakkale Troya Müzesi

Burası Neresi? Çanakkale tarih ve kültür yönünden fazlasıyla zengin bir şehir olduğu için şehirdeki müzelerin sayısı da bir hayli fazla! Sanattan, tarihe pek çok alanda hizmet veren müzeler, şehri ve şehrin kültürel yapısını anlamak adına oldukça önemli bir rol oynuyor.

Dolayısıyla Çanakkale’yi yakından tanımak ve şehri anlamak için bu müzelerin mutlaka ziyaret edilmesi gerekiyor. Bu müzeler arasında en önemlilerinden biri olan Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, sahip olduğu kalıcı ve geçici sergileriyle şehir hakkında önemli ipuçları veriyor.

Neden Gitmeliyim? 6 Mart 2009 tarihinde Müze ve Arşiv binası olarak ziyarete açılan müze, toplam üç kattan oluşuyor. Müzenin zemin katında Eyüp Görgüler Süreli Sergi Salonu bulunup; salonda dört ayda bir değişen sergiler organize ediliyor. Belirli periyotlarla gerçekleştirilen bu organizasyonlarda, kent ile ilgili seçilen bir konu kapsamında yapılan röportajlardan seçkiler ve konuyla alakalı fotoğraflar sergileniyor.

Ayrıca müzenin birinci katında bulunan süreli sergi salonunda, belirlenen konuya bağlı olarak sohbetler, konferanslar, müzik dinletileri, belgesel gösterimleri ve şiir dinletileri düzenlenirken; kimi zaman gündeme dair konular ve konuklara da yer veriliyor.

330’un üstünde envanterin sergilendiği Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde, geçmişten günümüze kent ve kentte yaşam ile ilgili bilgi veren panolar, yerli – yabancı pek çok seyyahın seyahatnamelerinden alıntılar ve akademisyenlerin Çanakkale üzerine yaptığı çalışmalara da yer veriliyor.

Bunların dışında Çanakkale bölge mitolojisine ait öyküler, Antik Dönem ve Osmanlı Dönemi panolarında arkeoloji ve tarih bilimlerinin verileri ve 1915 Çanakkale Savaşları panosunda savaş süresince yaşanılanlar, dönemin tanıklarının hatıralarından yararlanılarak, harp terminolojisi kullanılmadan ziyaretçilere aktarılıyor.

Kaçırmayın!

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi dışında, şehirde gezip görülmesi gereken daha pek çok müze sizleri bekliyor. Bunların en popülerleri arasında; Çanakkale Seramik Müzesi, Rhapsodos Mozaik, Çanakkale Deniz Müzesi, 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi ve Çanakkale Troya Müzesi yer alıyor. Bu müzelerin iletişim ve ulaşım bilgileri aşağıda verilmiştir. Çanakkale Müzeleri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın: Çanakkale’nin Müzeleri…

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi: 

  • Adres: Kemalpaşa, Fetvane Sk. No: 31, 17100 Çanakkale Merkez
  • Tel: 0 (286) 214 34 17
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi: 10.00 – 19.00 / Kış Dönemi: 09.00 – 17.00 *Pazartesi kapalı
  • Giriş ücretsiz 
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Çanakkale Seramik Müzesi: 

  • Adres: Cevatpaşa Mahallesi, Kaya Sk. 31-33, 17010 Çanakkale Merkez
  • Tel: 0 (286) 211 01 30
  • Çalışma saatleri: Kış Dönemi (1 Eylül-31 Mart): 09.00 – 17.00 / Yaz Dönemi (1 Nisan–31 Ağustos): 10.00 – 19.00 *Pazartesi kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Rhapsodos Mozaik: 

  • Adres: İsmetpaşa, Yeni Havra Sk No: 10, 17000 Çanakkale Merkez
  • Tel: 0530 601 06 39
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00 *Pazar günleri kapalı
  • Seans saatleri: 11.00 – 13.00 – 15.00 – 17.00
  • Giriş ücretleri dönemsel olarak değişmektedir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Çanakkale Deniz Müzesi:

1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi:

  • Adres: 17900 Seddülbahir/Eceabat/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 213 27 41
  • Yol tarifi al >

Çanakkale Troya Müzesi:

  • Adres: Merkez ilçe, 17100 Tevfikiye, Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 217 67 40
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.30 | Her gün açık (15 Mart 2021 tarihine kadar)
  • Giriş ücreti: Kişi başı 50 TL | Müzekart geçerlidir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Hayranlık Uyandıran Antik Kentleri Gezin!

Assos Antik Kenti

Burası Neresi? Kökeni 6000 yıl öncesindeki Bakır Çağı’na dayanan Çanakkale, tarih açısından önemli ve merkezi bir yerleşimdir. Çok eski çağlardan itibaren insanlara yaşam alanı olan şehir, bu özelliğinden ötürü arkeolojik anlamda bir cennet gibidir.

Şehirde şimdiye kadar keşfedilmiş olan pek çok antik kent ve kalıntı mevcut olup; arkeolojik kazı çalışmaları günümüzde de hala devam etmektedir. Şimdiye kadar bulunmuş olan en önemli kalıntılardan biri Antik Çağ’a ait olduğu düşünülen Troya Antik Kenti’nden geriye kalanlardır.

Neden Gitmeliyim? Bugün Hisarlık olarak adlandırılan arkeolojik bölgede yer alan, Homeros’un İlyada destanına ve onlarca filme konu olan Troya Antik Kenti, Troia ya da Truva olarak da adlandırılmaktadır. Savaşlar ve doğal afetler nedeniyle sürekli tahribata uğrayan ve yıkılıp tekrar tekrar yapılmış bir kent olan Troya, dokuz ayrı katmandan oluşan bir açık hava müzesi niteliğindedir.

Çanakkale Boğazı’nın güneybatı ağzının hemen güneyinde ve Kaz Dağı’nın kuzeybatı eteklerinde yer alan Troya Antik Kenti, 1870’lerde, o dönem henüz amatör bir arkeolog olan Almanya vatandaşı Heinrich Schliemann tarafından keşfedilmiştir. Lakin yapılan kazılarda antik kentte çıkan eserlerin çoğu maalesef yurt dışına kaçırılmıştır. Bu eserlerin birçoğu günümüzde Türkiye, Almanya ve Rusya’da çeşitli müzelerde sergilenmektedir.

1998 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi‘nde, 1996 yılından beri ise Milli Park statüsünde bulunan Troya Antik Kenti, Truva Atı ile özdeşleşmiş bir yerleşimdir. Çanakkale’nin en meşhur turizm noktası olan Troya Antik Kenti, şehir merkezinden yalnızca 30 kilometre uzaklıkta yer almakta olup; ulaşım şehir merkezinden kalkan Çıplak Köyü ve Tevfikiye Köyü dolmuşları ile sağlanmaktadır.

Kaçırmayın!

Özel aracıyla seyahat edenler, Ezine yoluna çıkıp kuzey yönünü takip etmeli; sonrasında ise Çıplak Köyü istikametine yönelmelidir. Köye vardıktan yaklaşık 5 kilometre sonra Troya Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz. Çanakkale’de görülmesi gereken daha pek çok antik kalıntı ve kent bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Assos Antik Kenti ve Dardanos Tümülüsü’dür. Tüm bu yerlerin ulaşım ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir.

Assos Antik Kenti:

  • Adres: Behramkale Köyü, Assos/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 721 72 18
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 10.00 – 19.00 | Kış Dönemi 08.30 – 17.30 | Her gün açık
  • Giriş ücreti: Kişi başı 25 TL | Müzekart geçeridir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Truva (Troya) Antik Kenti: 

  • Adres: Merkez İlçe, Tevfikiye Köyü, Truva 6 sokak No: 12, Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 217 67 40 – 0 (286) 283 00 61
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 08.30 – 19.00 | Kış Dönemi 08.30 – 17.30 | Her gün açık
  • Giriş ücreti: Kişi başı 50 TL | Müzekart  geçerlidir.
  • Yol tarifi al >

Dardanos Tümülüsü: 

  • Adres: Dardanos, 17100 Çınarlı, Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Yol tarifi al >

17. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Burası Neresi? Homeros’un İlyada Destanı’na göre tarihte bilinen ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yer olan Ayazma Pınarı, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinin Evciler Köyü’nde yer alıyor. Ayazma Tabiatı Tabiat Parkı, tabiat harikası güzelliği, yeşili, buz gibi suyu ve bin bir pınarıyla Çanakkale’nin en güzel yerlerinden biri oluyor! Kaz Dağları’nın muhteşem doğası içinde yer alan Ayazma Pınarı, 2011 yılından bu yana milli park statüsüne sahip olup; devlet tarafından korunuyor.

Neden Gitmeliyim? 5,85 hektarlık bir alana yayılan park, özellikle hafta sonları müthiş bir kalabalıkla dolup taşıyor. Ortodoks Hristiyanlarınca kutsal sayılan kaynak veya pınarlara verilen Ayazma adıyla yıllardır varlığını sürdüren park, efsanelere konu olan geçmişi, kendine özgü florası ve faunası, soğuk suları, rekreasyon alanları ve temiz havasıyla mutlaka görmeniz gereken bir yer.

Ayrıca Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nın dünyada Alplerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip olduğunu da belirtmeden geçmeyelim! Efsaneye göre tarihteki ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yapmış olan Ayazma’da bu efsaneye dayanılarak her yıl birçok festival tertip ediliyor.

Bayramiç Belediyesi ve Evciler Muhtarlığınca, her sene ağustos ayında düzenlenen bu festivaller arasında özellikle Sarıkız Şenliği öne çıkıyor. Bunların dışında park sınırları içerisinde; piknik alanları, yürüyüş yolları, kamelyalar, şelale, ahşap köprüler, çocuk oyun alanları, büfeler, çeşmeler, dereler ve bir de amfi tiyatro bulunuyor.

Kaçırmayın! Genellikle ailelerin haftasonu piknik yapmak için tercih ettiği ilk adres olan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nda, piknik dışında; doğa yürüyüşü, olta balıkçılığı, kamp, fotoğrafçılık, bisiklet sporu, yaban hayatı gözlemciliği, kuş gözlemciliği ve trekking gibi doğa turizmine dair pek çok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Sözün kısası, Çanakkale’de yapılacak şeyler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri de çok yönlü ve nitelikli bir doğa harikası olan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’na gitmek oluyor!

  • Adres: Beyoba, 10302 Evciler, Bayramiç/Çanakkale
  • Tel: 0 (312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 4 TL – İndirimli 2 TL – Bisiklet 4 TL – Motosiklet, ATV 8 TL – Otomobil, Kamyonet, Pickup 12 TL – Minibüs 36 TL – Midibüs 60 TL – Otobüs 96 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

18. Kaplıcalara Gidip Şifa Bulup, Dinlenin!

Çanakkale Kaplıcaları

Burası Neresi? Çanakkale, kaplıca turizminde de ülkemizin dikkat çeken şehirlerinden biri! Zira şehirde toplam 13 farklı termal su kaynağı noktası bulunup; çoğu kaynak tesis olarak ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Şifalı suları sayesinde her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen kaplıcalar, Çanakkale’de yapılacak şeyler arasında başta gelmektedir. Zira bu sularda dinlenip, doğal kaplıcalarda şifa bulmak gibisi yok!

Neden Gitmeliyim? Çanakkale’deki kaplıca sularının, romatizmal hastalıklar, eklem rahatsızlıkları, kronik bel ağrısı gibi çoğu hastalığı iyi geldiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra miyozit, tendinit, fibromiyalji sendromu, miyofasyal ağrı sendromu gibi ortopedik operasyonlar sonrası ve uzun süreli hareketsiz kalma gibi durumlarda da bu kaplıcalardan sıklıkla faydalanılmaktadır. Rehabilitasyon çalışmalarında destekleyici ve tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliklere sahip olan kaplıcalar, çok yönlü tesisler olarak hizmet vermektedir.

Kaçırmayın! 

Çanakkale’de bulunan kaplıcalar şunlardır: Çanakkale Ezine – Kestanbol Termal Turizm Merkezi, Çanakkale Ayvacık Tuzla Termal Turizm Merkezi, Ataol Çan Termal Otel &Spa, Küçüktepe Köy Karaılıca Termal Tesisi, Bardakçılar Dağ Kaplıcası, Kazdağı Thermal Resort & SPA, Köşdere Kırkgeçit Termal Tesisleri, Koç Termal Tesisleri, Hilal Doğa Oteli, Afrodit Kaplıcası Tesisleri vs. Bu kaplıcaların iletişim ve ulaşım bilgileri, sizlere kolaylık sağlamak amacıyla aşağıda verilmiştir.

Kestanbol Termal Kaplıcaları:

  • Adres: Tavaklı İskelesi Mevkii, 17600 Körüktaşı, Ezine/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 637 52 00
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Ataol Çan Termal Otel & SPA:

  • Adres: Seramik, 17400 Çan/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 230 01 30
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

Küçüktepe Köy Karaılıca Kaplıcaları:

  • Adres: Ilıca Mevkii, 17400 Tepeköy/Çan/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 423 24 74
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Bardakçılar Dağ Kaplıcası:

  • Adres: 17400 Bardakçılar, Çan/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 445 46 30
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Kazdağı Thermal Resort & SPA:

  • Adres: Bardakçılar Köyü İç Yolu, 17400 Bardakçılar, Çan/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 445 44 44
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Köşdere Kırkgeçit Termal Tesisleri:

  • Adres: 17200 Ilıcabaşı, Biga/Çanakkale
  • Tel: (0286) 394 80 04
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Koç Termal Tesisleri:

  • Adres: 17720 Gedik, Bayramiç/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 793 70 02
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Hilal Doğa Oteli:

  • Adres: Ilıca Mevkii, Külcüler Köyü, 17700 Bayramiç/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 793 70 02
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Afrodit Kaplıcası Tesisleri:

  • Adres: Mıhlı, 17980 Küçükkuyu, Ayvacık/Çanakkale
  • Tel: 0544 404 98 24
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

19. Kaz Dağları’nın Doğal Güzelliğini Keşfedin!

Kaz Dağları

Burası Neresi? 20.935 hektarlık geniş bir alana yayılan Kaz Dağı Milli Parkı, Ege ve Marmara bölgesi arasındaki geçiş zonu üzerinde, Balıkesir ile Biga Yarımadası arasında yer almaktadır. Biga Yarımadası üzerindeki en yüksek dağ olan ve Türkiye’nin akciğeri olarak nitelendirilen alan, 1994 yılında Milli Park ilan edilmiş ve devlet tarafından koruma altına alınmıştır.

Bundan dolayı park içerisinde avlanma gibi aktivitelere ve üretim faaliyetlerine kesinlikle izin verilmemektedir. Zira ekosistem kendi doğal işleyişine bırakılmış ve herhangi bir tahribatın önüne geçilmeye çalışılmıştır. Dolayısıyla parka zarar verecek herhangi bir harekette bulunmak yetkili merciler tarafından cezalandırılmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Yunan mitolojisinde, pek çok efsaneye konu olan Kaz Dağı’nın mitolojideki adı İda Dağı’dır. Bu özelliğiyle tarih açısından da önemli bir konuma sahip olan Kaz Dağları Milli Parkı’nda ve çevresinde; Killa, Thebe, Khrysa, Antandros, Anderia, Astrya ve Pedosos gibi birçok antik kente ait kalıntılar mevcuttur. Ayrıca parkın güney bölgesinde Türkiye’nin en önemli kaplıcalarından biri olan Güre Kaplıcaları yer almaktadır.

İlkbahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen Kaz Dağı Milli Parkı’nda, trekking, bisiklet sporu, meditasyon, safari, yaban hayatı gözlemciliği, dağ bisikleti, dağcılık, fotoğrafçılık, kaya tırmanışı ve kamp gibi bir dizi sportif aktivite gerçekleştirilebilmektedir. Bunların yanı sıra park içerisinde WC, büfe, otopark ve ziyaretçi merkezi gibi hizmet alanları bulunmaktadır.

  • Adres: Pınarbaşı, 10302 Edremit/Balıkesir – Çanakkale Arası
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00 | Her gün ziyaret edilebilir. (Saatler değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Yetişkin 7 TL – İndirimli 3,5 TL – Bisiklet 7 TL – Motosiklet, ATV 10 TL – Otomobil, Kamyonet, Pickup 21 TL – Minibüs 63 TL – Midibüs 105 TL – Otobüs 189 TL – 1 Ünite Çadır Yeri 15 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

20. Athena Tapınağı’nı Yakından Görün!

Athena Tapınağı

Burası Neresi? Assos Antik Kenti’nin en önemli parçası olan Athena Tapınağı, Kaz dağlarının eteklerinde, antik kentin ise en yüksek tepesinde yer almaktadır. Athena Tapınağı, günümüzde kadar ulaşan en önemli tarihi kalıntılar arasında başta gelmektedir. 6. yüzyılda inşa edildiği düşünülen tapınak dikdörtgen şeklinde olup; toplam 34 sütundan oluşmaktadır. İç yapısında ve dışarısında çevreleme işlevi gören sütunların boyu ortalama 5 santimdir.

Neden Gitmeliyim? Akropolün en tepesinde bulunan ve Ege Denizi, Midilli Adası ve Edremit Körfezi’ni gören muhteşem bir manzaraya sahip olan tapınak, yapıldığı dönemden bu yana önemini korumaya devam etmektedir. Yunan mitolojisinin en önemli tanrıçalarından biri olan Athena’ya ithaf edilen yapıya ait parçaların bir kısmı yurt dışında Louvre ve Boston Müzesi’nde sergilenirken; bir kısmı ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde yer almaktadır.

Söz konusu müzelerde sergilenen sütunlarda yer alan kabartmaların üzerinde, Herakles hakkında hikayeler bulunmaktadır. Mitolojide Zeus’un kızı olarak geçen Athena’nın bilinen en eski tanrıçalardan biri olarak sanatı ve kadını temsil ettiğine inanılmaktadır. Bunun yanı sıra kumru, baykuş, koç ve balık gibi hayvanlar Athena’nın simgelerinden birkaçını oluşturmaktadır.

Kaçırmayın! Ayrıca ülkemizde, Milet, Bergama, Foça ve Erythrai gibi yerlerde Athena’ya hitaben inşa edilmiş pek çok tapınak bulunmaktadır.

  • Adres: 17860 Behram, Ayvacık/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 721 72 18
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 10.00 – 19.00 | Kış Dönemi 08.30 – 17.30 | Her gün açık
  • Giriş ücreti: Kişi başı 25 TL | Müzekart geçeridir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

21. Doğa Harikası Şelaleleri Gezin!

Marmaros Büyük Şelale

Burası Neresi? Tarihi yönü kadar doğal güzellikleriyle de turizm anlamında önemli bir potansiyele sahip olan Çanakkale’de gezip, görmeniz gereken pek çok şelale bulunuyor. Özellikle Mıhlı Şelalesi ve Marmaros Büyük Şelale, Çanakkale’deki en bilinen şelaleler arasında yer alıyor. Bunların yanı sıra Ayvacık ilçesinde yer alan Gürleyik Şelalesi ve Ezine ilçesinde yer alan Çamlıca Şelalesi de bu listedeki yerini alıyor.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale’de yapılacak şeyler arasına mutlaka eklenmesi gereken şeylerden biri olan şelale turu, asla pişman olmayacağınız bir aktivite! Mıhlı Şelalesi’nden kısaca bahsetmek gerekirse; bu doğa harikası şelale, Kaz Dağları turuna çıkan herkesin mutlaka uğraması gereken yerlerden biridir.

Yaz aylarında serinlemek için de oldukça ideal bir rota olan Mıhlı Şelalesi, Çanakkale ile Balıkesir sınırları arasında, Küçükkuyu yolu üzerinde yer alıyor. Mıhlı Çayı üzerinde oluşan şelale, fazla büyük olmamakla birlikte harika bir manzaraya sahiptir.

Kaçırmayın! Ayrıca Mıhlı Çayı üzerinde, Roma Dönemi’nde inşa edildiği düşünülen tarihi Taş Köprü yer alıyor. 2017 yılında restore edilerek Çanakkale turizmine kazandırılan Taş köprü de turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri oluyor. Şelale ve çay çevresinde piknik alanları ve tesisler bulunuyor.

Mıhlı Şelalesi:

  • Adres: Başdeğirmen, 17980, Bahçedere, Ayvacık/Çanakkale
  • Tel: 0532 685 26 63
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 21.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Otopark ücreti 30 TL | Araç içerisinde kişi sayısı beşten fazla ise ücret kişi başı 7,5 TL |Piknik masası kiralama ücreti 40 TL
  • Yol tarifi al >

Marmaros Büyük Şelale:

  • Adres: Tepeköy, 17760, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çamlıca Şelalesi:

  • Adres: Pazarköy İç Yolu, 17600 Çamlıca, Ezine/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Gürleyik Şelalesi:

  • Adres: Adatepe Başı Köyü, Kazdağları, Küçükçetmi, Ayvacık/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Piknik alanı giriş ücreti 2 TL | Kamp alanı ücreti 10 TL
  • Yol tarifi al >

Fotoğraf Noktaları

22. Bozcaada’nın Tarihi Sokakları (Rum Mahallesi)

Bozcaada Sokakları

Burası Neresi? Çanakkale’nin en sevilen yerlerinden biri olan Bozcaada, aynı zamanda Türkiye’deki en popüler tatil merkezlerinden biri olma ayrıcalığına sahiptir. Bozcaada, bunların dışında, ülkemizdeki en büyük üçüncü ada olma özelliği taşımaktadır. Bağcılık, rüzgar santralleri ve deniz turizmiyle öne çıkan Bozcaada, tarihi zenginlik açısından da oldukça doygun bir ilçedir. Zira söz konusu ada, ünlü tarihçi Herodot’un metinlerinde de sıklıkla geçmektedir.

Neden Gitmeliyim? Şaraplık üzümleri ve şaraplarıyla ünlü olan Bozcaada’nın büyük bir bölümü, yemyeşil üzüm bağlarıyla kaplıdır. Öyle ki adada, her yıl, Eylül ayı içerisinde “Bağbozumu” şenlikleri düzenlenmektedir. Bozcaada’yı eşsiz kılan özelliklerinden biri de tarihi Rum ve Türk evleriyle donatılmış, Arnavut kaldırımlı sokaklarıdır. Rengarenk çiçeklerle süslenmiş bu tarihi taş sokaklar, gören herkeste hayranlık uyandırır.

Dolayısıyla Çanakkale’de fotoğraf çekmek için en ideal adreslerden biri, hiç şüphesiz, Bozcaada’nın tarihi sokakları olacaktır. Genellikle iki veya üç katlı olan tarihi evler, dar sokaklar ve rengarenk çiçeklerle bütünleşince ortaya harika bir manzara çıkmaktadır. Bu evlerin kimi pansiyon kimi ise butik veya restoran – kafe olarak hizmet vermektedir.

Çanakkale’ye bağlı bir ilçe olan Bozcaada’ya ulaşım, Çanakkale’nin Geyikli beldesinden hareket eden arabalı vapurlarla sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra şehir merkezinden de Bozcaada’ya deniz otobüsü seferleri düzenlenmektedir. Yaz sezonu boyunca her saat başı gerçekleştirilen feribot ve vapur seferlerinin sayısı, haliyle kış aylarında azalmaktadır.

Bozcaada, yazın, deniz, kum ve güneş eşliğinde tatil yapıp, el değmemiş doğada, masmavi Ege sularında dinlenebileceğiniz harika bir turizm cennetidir! Dolayısıyla adaya seyahat için en ideal dönem haziran ile eylül ayları arasındaki yaz sezonu olacaktır. Bozcaada’ya gitmişken yakından görmeniz gereken bir dizi turistik yer sizleri bekliyor.

Kaçırmayın! Bozcaada Kalesi, Bozcaada’nın tarihi sokakları (Rum Mahallesi), Meryem Ana Kilisesi, Ayazma Manastırı, Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri gibi daha pek çok yeri mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tüm bu yerlerle ilgili daha fazla bilgi almak için Bozcaada’da Gezilecek Yerler Listesi | 30 Muhteşem Yer ve Bozcaada’nın Tarihi Yerleri | En Popüler Tarihi 10 Yer başlıklı yazılarımızı mutlaka okuyun!

23. Bozcaada Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri

Polente Feneri

Burası Neresi? Muazzam manzarasıyla Bozcaada’da ve hatta Çanakkale’de diğer her yeri sollamış olan Polente Feneri, adanın en popüler noktasıdır. Zira Polente Feneri’nde, gün batımı ve gün doğumu gibi günün en güzel saatlerinde eşsiz bir manzara oluşmaktadır.

1861 yılında inşa edilmiş olan Polente Feneri, Bozcaada’nın en batı ucunda yer alan 17 adet rüzgar gülünün en son kısmında bulunmaktadır. Işığını 15 deniz mili, yani yaklaşık 28 kilometreye kadar gönderebilen Polente Feneri’nin uzunluğu ise 32 metredir.

Neden Gitmeliyim? Polente Feneri’nin bulunduğu seyir noktasından, Gökçeada’yı çıplak gözle görmek ve hatta yazın açık havalarda Yunan adalarını seyretmek mümkündür. Bozcaada’nın simgesi olan rüzgar gülleri ve Polente Feneri’nin etrafında herhangi bir tesis bulunmadığı için manzara izlemeye gelen turistler yanlarında oturmak için taşınabilir sandalyeler veya piknik örtüleri getiriyor.

Ayrıca manzaraya eşlik etmesi için enfes bir Bozcaada şarabı da mutlaka getiriliyor. Polente Feneri’ne ulaşımda, Bozcaada’da ilçe merkezinden itibaren pek çok noktaya yerleştirilmiş tabelaları takip edebilirsiniz. Lakin yürüyerek ulaşmak pek mümkün olmadığı için bisiklet kiralayabilir veya özel araç kullanabilirsiniz.

Özel araç ile belirli bir noktaya gelerek, aracınızı park etmeniz ve sonrasında 2 – 3 kilometrelik patika yolu takip etmeniz gerekmektedir. Bunların yanı sıra merkezdeki minibüs durağından kalkan minibüslere binerek fenere ulaşabilir veya yaz sezonu boyunca her gün düzenlenen Polente Feneri gün batımı manzara turlarına katılabilirsiniz.

Kaçırmayın! Sözün kısası Çanakkale’de ne yapılır, sorusuna verebilecek en güzel cevaplardan biri Polente Feneri’nde manzara izlemektir. Tabi şarap eşliğinde bu harika manzarayı ölümsüzleştirmek de yanında bonusu! Polente Feneri’nin, Ege Denizi’ni, Gökçeada’yı ve Yunun adalarını gören eşsiz manzarasını fon olarak kullanabilir ve harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

  • Adres: Cumhuriyet, 17680 Bozcaada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

24. Truva Atı

Truva Atı

Burası Neresi? Yukarıda da detaylı olarak bahsettiğim Truva Atı, Çanakkale’yi simgeleyen en önemli yapılardan biridir. İlginç hikayesiyle filmlere, dizilere ve romanlara konu alan Truva Atı, meşhur Troya Savaşı’nın en önemli aktörlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira bir türlü sonuçlanamayan bu savaşı bitiren Truva Atı, Akhalılar’ın komutanı Odysseus’un aklına gelen dahiyane fikrin bir sonucu olarak tarihe damga vurmuştur.

Kaçırmayın! Çanakkale’nin göbeğinde, Kordon içerisinde yer alan Truva Atı, şehre gelen turistlerin en sık fotoğraf çektirdikleri yerlerden biridir. Dolayısıyla sizler de Çanakkale’de fotoğraf çekilecek yerler listenize görkemli Truva Atı’nı ekleyebilirsiniz.

  • Adres: Cevat Paşa, Kayserili Ahmet Paşa Cd. 24/2, 17100 Çanakkale Merkez
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

25. Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı

Burası Neresi? Her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen ve Türkiye tarihinde önemli bir yere sahip olan Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı, her Türk vatandaşının mutlaka görmesi gereken bir yer! Şanlı tarihimizin en değerli yansıması olarak, herkesin içini titreten ve sayısız şehidimize ev sahipliği yapan Çanakkale Şehitliği, şehre gelmişken fotoğraf çekip, anısı derin olan bu yeri ölümsüzleştirmeniz gereken yerlerin başında geliyor.

Kaçırmayın! Çanakkale Şehitliği’ni ve Şehitler Abidesi’ni ziyaret ettikten sonra; Dur Yolcu Anıtı, Kilitbahir Kalesi, Namazgah, Seyit Onbaşı Anıtı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Yalnız Çam (Lone Pine) Mezarlığı ve Anıtı, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, İlk Şehitler Anıtı ve Seddülbahir Kalesi gibi yerleri de mutlaka ziyaret edin! Ayrıca buralarda da fotoğraflar çekip, anılarınızı ölümsüzleştirmeyi unutmayın!

  • Adres: Kemalpaşa, Kilye Mevkii No: 1, 17900 Seddülbahir/Eceabat/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Yol tarifi al >

26. Troya Antik Kenti

Troya Antik Kenti

Burası Neresi? Yukarıda da detaylıca bahsettiğim Troya Antik Kenti, ülkemizdeki en önemli tarihi yapılarından biri olarak dikkat çekiyor. Aynı zamanda Çanakkale’nin en meşhur turizm merkezi olan antik kent, 1998 yılından itibaren UNESCO Dünya Miras Listesi‘nde yer almaktadır. Arkeolojik zenginliğiyle adeta bir açık hava müzesi niteliği taşıyan Troya, Çanakkale’de fotoğraf çekmek için en ideal yerlerin başında geliyor.

  • Adres: Merkez İlçe, Tevfikiye Köyü, Truva 6 sokak No: 12, Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 217 67 40 – 0 (286) 283 00 61
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 08.30 – 19.00 | Kış Dönemi 08.30 – 17.30 | Her gün açık
  • Giriş ücreti: Kişi başı 50 TL | Müzekart  geçerlidir.
  • Yol tarifi al >

27. Kaz Dağları’nın Eşsiz Doğası!

Kazdağı Milli Parkı

Burası Neresi? Muhteşem doğasıyla ülkemizdeki en popüler turizm noktalarından biri olan Kaz Dağları, Çanakkale’de fotoğraf çekebileceğiniz en şahane yerlerden biri oluyor. İçerisinde şelaleler, dereler, ırmaklar, ormanlar ve daha pek çok doğal güzellik barındıran Kaz Dağları’nda fotoğraf kareleriniz için birçok harika manzara bulabilir, çektiğiniz fotoğrafları sosyal medya hesaplarınızda takipçilerinizle paylaşabilirsiniz!

  • Adres: Pınarbaşı, 10302 Edremit/Balıkesir – Çanakkale Arası
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00 | Her gün ziyaret edilebilir. (Saatler değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Yetişkin 7 TL – İndirimli 3,5 TL – Bisiklet 7 TL – Motosiklet, ATV 10 TL – Otomobil, Kamyonet, Pickup 21 TL – Minibüs 63 TL – Midibüs 105 TL – Otobüs 189 TL – 1 Ünite Çadır Yeri 15 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

28. Assos Limanı

Assos Limanı

Burası Neresi? Assos‘un en çekici yerlerinden biri olan Assos Limanı, SİT alanı olarak koruma altına alınmış özel bir yerdir. Bundan dolayı liman ve çevresinde yalnızca turistik tesislerin yapılanmasına izin verilmiştir. Bunun dışında imara kesinlikle kapalıdır. Antik bir liman olan Assos Limanı, kırmızı ve yeşil fenerli mendireğiyle tarihi yapısını halen korumaya devam ediyor.

Neden Gitmeliyim? 2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından genişletilen mendirek, birçok balıkçı teknesinin barınağı olurken, Antik limanın kalıntıları hala seçilebiliyor. Limanda yapılan en popüler aktivite ise, akşamları mendirekte oturup yakamoz manzarasını seyretmek ve de balık tutmak oluyor. Limana ulaşım dik ve virajlı bir yol ile sağlanıyor. Lakin bu yol yazın araç trafiğine kapatılıyor. Zira limana yürüyerek ulaşmak çok daha keyifli!

Kaçırmayın! Assos antik limanının çevresinde pek çok kıyı restoranı ve balıkçı lokantaları bulunuyor. Müesseselerin her biri tarihi dokuya uygun olarak inşa edildiği için kentin nostaljik atmosferini kesinlikle bozmuyor. Assos Limanı, mistik atmosferi, tarihi dokusu ve harika manzarasıyla fotoğraf çekmek için de mükemmel bir seçenek!

Bunun yanı sıra antik liman çevresinde, pansiyon ve butik otel gibi konaklayabileceğiniz pek çok tesis hizmet veriyor. Assos’un turistik zenginliği hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın: Assos’ta Gezilmesi ve Görülmesi Gereken En Güzel 20 Nokta! ve Assos Tarihi Yerler | Etkileyici 14 Tarihi Nokta!

  • Adres: Behram, 17860, Ayvacık/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

29. Gökçeada, Kaleköy

Gökçeada, Kaleköy

Burası Neresi? Türkiye’nin en batı ucu, güneşin en son battığı yer olan Gökçeada, aynı zamanda ülkemizdeki en büyük ada olma özelliğine sahiptir. Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer alan Gökçeada, ayrıca Türkiye’de 2016 itibarıyla 11 tane olan Sakin kentlerden (Cittaslow) biridir. Ada, 91 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olup; rüzgar elverişliliği sayesinde, rüzgar sörfü alanında Türkiye’deki en meşhur merkezlerden biridir.

Neden Gitmeliyim? Gökçeada’nın en meşhur yerlerinden biri hiç şüphesiz Kaleköy’dür. Kaleköy özellikle gün batımı manzarasının güzelliğiyle ön plana çıkmaktadır. Kaleköy’deki kayaların üstünden gün batımını seyretmenin keyfi paha biçilemezdir. Bunun yanı sıra yine adada yer alan Zeytinliköy, hem mistik köy manzarası hem de lezzetli yemekleriyle oldukça meşhurdur.

Otantik bir rum köyü olan Tepeköy de nostaljik manzarasıyla harika fotoğraflar çekebileceğiniz bir yerdir. Dolayısıyla Gökçeada’da fotoğraf çekebileceğiniz pek çok harika yer bulunmaktadır. Her biri farklı fonlar oluşturacak olan bu yerleri mutlaka ziyaret edin!

Lezzet Durakları

30. Peynir Helvası, Kadir Usta’da Yenir!

Peynir Helvası

Burası Neresi? Çanakkale’nin ilk peynir helvasını yapan Peynirci Mustafa‘ya süt getirerek macerasına başlayan Kadir Usta, işi mutfağında öğrenmiş emektar bir aşçıdır. Peynirci Mustafa’nın vefatından sonra, kendi işini kuran Kadir Usta, 1979 yılından bu yana Çanakkale’nin en iyi peynir helvasını yapmaya devam ediyor. Şehrin en meşhur peynir helvacılarının başında gelen Kadir Usta’nın, esnaf lokantası, günün her saati tıklım tıklım dolup taşıyor.

Helvasını sadece koyun sütünden yapan Kadir Usta, irmiğe çok önem verirken, tahin helvasında Eceabat Yarımadası susamını kullanıyor. Diğer tatlılara göre daha hafif ve sağlıklı bir tatlı çeşidi olan Peynir Helvası, Çanakkale’ye gelmişken mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında başı çekiyor. Öyle ki bu konuda rüştünü ispat eden Kadir Usta’nın dükkanında her gün uzun kuyruklar oluşuyor!

Kaçırmayın! Ünü sınırları aşan peynir helvası, şehir dışından da fazlaca talep görüyor. Şehir dışından gelen siparişler, kargoyla adreslerine ulaştırılırken, helva buzdolabına koyulmadan bile 10 gün süreyle bozulmada kalabiliyor. Sipariş için buraya tıklayabilirsiniz! Çanakkale’nin yöresel lezzetlerinden biri olan peynir helvasının tadına bakmak, Çanakkale’de yapılması gereken şeyler listesine mutlaka eklenmeli!

  • Adres: Fevzipaşa, Zafer Meydanı 7a, 17000 Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 217 61 00
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 20.00 | Her gün açık
  • Yol tarifi al >

31. Çanakkale’nin Meşhur Balığı: Sardalya!

Sardalya

Burası Neresi? Sardalya, Hamsi balığının büyük olan cinsidir ve bütün özellikleri hamsi balığı gibidir. Sardalya balığının vatanı ise nokta atışı konum vermek gerekirse Çanakkale Boğazı ve Gelibolu’dur. Balıkesir‘in Erdek ilçesi ve Kuzey Ege – Saros tarihinde de önemli bir yere sahip olan sardalya balığını, bölgedeki Trakyen halklarının antik parasının üzerinde yer alan figürlerde dahi görmek mümkündür.

Günümüzde de bölge halkı için önemini koruyan sardalya balığı için her yıl Gelibolu’da “Sardalya festivali” düzenlenmekte ve Geliboluların ellerinden çıkan sardalya konserveleri satılmaktadır.

Kaçırmayın! Çanakkale’de Sardalya balığını yiyebileceğiniz en meşhur yerlerden biri, şehir merkezinde bulunan ”Sardalye” adlı restorandır. Adı üstünde sardalyasıyla meşhur olan restoran, aynı zamanda şehrin en ünlü balıkçısıdır.

Balıklarının tazeliği, lezzeti ve çalışanlarının hoş sohbeti sayesinde misafirlerinden tam puan alan Sardalye, sıcacık, samimi ve salaş bir ambiyansa sahip. Ayrıca restoran sardalya balığı dışında; mezgit, dil balığı, kalamar tava, uskumru ve somon gibi ürünleriyle de oldukça meşhur!

  • Adres: Mustafa Kemal Paşa Mah. Küçük Hamam Sk. No: 24/b, 17000 Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 213 48 48
  • Çalışma saatleri: 11.00 – 22.00 | Her gün açık
  • Yol tarifi al >

32. Bozcaada’da Şarap Tadımlarına Katılın!

Bozcaada üzüm bağı

Burası Neresi? Bozcaada denildiğinde akla ilk gelenlerden biri malumunuz üzerine şaraptır. Bağcılık ve şarap alanında ülkemizdeki en popüler yerlerden biri olan Bozcaada’nın şaraplarının ünü sınırları aşıp, dünyaya yayılmayı da başarmıştır. Şarap üreticiliği ve bağcılık Bozcaada’nın ekonomik gelir kaynağı olarak öne çıksa da bu durum zamanla yalnızca bir gelir kaynağı olmaktan çıkıp adalılar için bir yaşam biçimi haline gelmiştir.

Neden Gitmeliyim? Bozcaada’nın şarapçılıkta ne kadar ünlü olduğu tarihte de belgelenmiştir. Öyle ki Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde, adanın şarapçılığından bahsedilmiş ve hatta şarapların tadı fazlasıyla takdir edilmiştir. Ayrıca tarihi Tenedos paralarının üzerinde üzüm salkımı figürleri yer alıp; Homeros’un İlyada destanında da yine Bozcaada’da yürütülen şarapçılık faaliyetinden bahsedilir.

Bozcaada’da Amadeus, Yunatçılar, Corvus, Gülerada, Talay ve Ataol adlı 6 farklı şarap fabrikası bulunmaktadır. Talay, Amadeus ve Corvus şarap fabrikalarında yaz sezonu boyunca çeşitli turlar düzenlenip, şarap tadımı faaliyetleri yapılmaktadır. Ayrıca içerisinde şarap barları bulunan Amadeus ve Corvus fabrikalarında dilenildiği gibi tadım yapılabilmektedir.

Bu fabrikaları gezdiğiniz esnada, sadece tadım değil aynı zamanda şarapların yapımı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bozcaada’da en eski şarap fabrikalarının ada merkezinde, yeni açılan şarap fabrikalarının ise adaya dağılmış noktalarda yer aldığını belirtmeden geçmeyelim.

Kaçırmayın! Yaz aylarında ya da festival zamanlarında Bozcaada’ya yolunuz düşerse, her yıl düzenlenen bu turlara katılarak farklı bir deneyim yaşayabilir, birbirinden enfes şarapların tadına bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra tadını beğendiğiniz şarapları uygun fiyatlara satın alarak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Bozcaada’daki şarap üretim noktalarının bazılarının iletişim ve ulaşım bilgileri aşağıda verilmiştir.

Corvus Vineyards:

  • Adres: Alaybey, 17680 Bozcaada/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 697 81 81
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 18.00 | Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Çamlıbağ Şarapları (Yunatçılar):

  • Adres: Cumhuriyet, Emniyet Sk. No: 1, 17680 Bozcaada/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 697 80 55
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 21.30 | Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Ataol Bağcılık ve Şarapçılık:

  • Adres: Alaybey, Çınar Çeşme Sk. No: 3, 17680 Bozcaada/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 697 80 04
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 |Cumartesi 08.00 – 13.00 | Pazar günleri kapalı.
  • Yol tarifi al >

Suvla Şarap Fabrikası:

  • Adres: İsmetpaşa, 17900 Çınarlıdere Mevkii, Eceabat/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 814 10 00
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 22.00 | Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

33. Tumbi

Tumbi

Kaçırmayın! Tumbi, Çanakkale’ye ait yöresel lezzetlerden biridir. Peki, Tumbi nerede yenir? Şehirde pek çok restoranda Tumbi bulmak mümkündür. Tumbi; patlıcan, göce, domates, soğan ve maydanozun tuz, zeytinyağı, pul biber, karabiber ile lezzetlendirilmesiyle ortaya çıkan enfes bir yemektir. Sonrasında su ile karıştırılıp köfte kıvamına getirilen Tumbi, önce tavada kavrulur, en son fırına atılarak pişirilir.

Tadına doyamayacağınız yöresel lezzetlerden biri olan Tumbi, Çanakkale’ye gitmişken mutlaka yemeniz gereken harika bir yemek! Dilerseniz kendi mutfağınızda da Tumbi yapabilirsiniz. Size gereken malzemeler yalnızca; ½ su bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı göce (buğday), 1 adet orta boy soğan, 2 adet patlıcan, 2 adet domates, ½ bağ maydanoz, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 2 su bardağı su.

Tumbi yapımında öncelikle yağlanmış tavanın içine soğan konulur ve pembeleşinceye kadar kızartılır. Pembeleşmiş soğana göce yani buğday eklenir. Bu karışıma küp şeklinde kesilmiş domatesler de ilave edilir. Hemen sonrasında kesilmiş olan patlıcanlar tavaya konulur ve bu karışım kavrularak ocağın üzerinde bekletilir. Üstüne tuz, pul biber ve kara biber eklenir. Kavurma işlemi bittikten sonra 2 bardak su ilave edilir ve tavanın ağzı bir kapak yardımıyla kapatılır.

Tava soğumadan bir fırın tepsisi yağlanır ve malzemeler oval olacak şekilde (avuç içi büyüklüğünde) tepsiye yerleştirilir. Bu şekilde hazırlanan tumbilerin üzerine başka bir kapta çırpılarak hazırlanmış zeytinyağı salça karışımı sürülür. Hazır olan tumbiler 100 derecedeki fırına atılarak pişirilir. Afiyet olsun!

34. Metez

Metez

Kaçırmayın! Çanakkale’nin geleneksel mutfağının en sevilen yemeklerinden biri de ”Metez”dir. Yapılışı biraz zahmetli olan metez, görüntü itibariyle mantıya benzetilse de mantıdan farklı olarak hamurları daha büyük katlanırken ve üzerine yoğurt dökülmeden yeniyor. Peki, metez nerede yenir? Çanakkale’de şehir bulunan pek çok restoranda metez yemeniz mümkündür.

Metezin yapılışında; 5 su bardağı un, 250 gr kıyma, 3 adet soğan, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 2 yemek kaşığı domates salçası, 2 çay kaşığı tuz, 6 yemek kaşığı zeytinyağı ve 11 su bardağı su kullanılıyor. Oldukça lezzetli bir yemek olan metezin tadına bakmak, Çanakkale’de yapılması gereken şeyler denildiğinde ilk sıralarda yerini alıyor!

35. İskorpit Çorbası, Kordon Çorba!

İskorpit Çorbası

Burası Neresi? Çanakkale’nin en meşhur çorbası olan İskorpit Çorbası, tabi ki şehrin en meşhur çorbacısında yenir! Çanakkale’nin en ünlü çorbacılarından biri olan Kordon Çorba, Cevatpaşa mevkiinde yer alıyor. Yedi – yirmi dört hizmet veren Kordon Çorba, günün her saati yoğun bir müşteri akınına uğruyor.

Zira şehrin en lezzetli çorbalarından biri burada pişiriliyor. Bu çorbalardan biri de Çanakkale’nin yöresel lezzetlerinden biri olan İskorpit çorbasıdır. Bu muazzam çorba, İskorpit balığı ve çeşitli sebzelerin bir araya getirilmesiyle hazırlanıyor.

  • Adres: Cevatpaşa Mah. Ziveriye Sk. No: 15/A, 17100 Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 217 77 17
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

36. Melki Yemeği

Melki Yemeği

Kaçırmayın! Çanakkale’nin en meşhur lezzetlerinden biri olan Melki yemeği, bir mantar çeşidiyle yapılıyor. Çanakkale’de yaban mantarına melki adı verildiği için yemek de bu isimle anılıyor. İlkbaharda bollaşan melki mantarıyla yapılan bu yemeği, şehirde hizmet veren pek çok restoranda bulmanız mümkün.

Yapımı da oldukça basit olan melki yemeği için gerekli malzemeler; 2 kilogram melki (bir çeşit mantar), 4 adet soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1 su bardağı sudan oluşuyor. Melki mantarları 5 – 6 kez yıkanıp, bıçakla soyulduktan sonra doğranıyor.

İnce kıyılmış soğan, zeytinyağında pembeleştirildikten sonra salça, melki, tuz ve su ile 30 dakika boyunca pişiriliyor. Yemeğin dibinin tutmaması amacıyla, suyu azaldığında yeniden su ekleniyor. Bu şekilde pişirilen Melki yemeği, üzerine karabiber eklenerek servis ediliyor.

37. Börülce Köftesi

Börülce Köftesi

Kaçırmayın! Çanakkale’nin en farklı ve en güzel yöresel tatlarından biri olan börülce köftesi, börülce, domates, soğan, yumurta ve unun bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan enfes bir yemek! Börülceyi sevmeyenlerin bile bayılacağına emin olduğum Börülce köftesinin normal köfteden tek farkı içinde kıyma yerine börülce olması. Bir tür mücver şeklinde de nitelendirebileceğimiz börülce köftesi, börülceyi çeşitli malzemelerle karıştırıp kızgın yağda kızartarak yapılıyor.

Börülce köftesinin yapımı için gerekli malzemeler; 1 su bardağı börülce, 1 adet soğan, 1 adet domates, 1 adet yumurta, 3 yemek kaşığı un, Yarım demet maydanoz, Yarım demet nane, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı acı pul biber, 1 çay kaşığı tuz ve 1,5 su bardağı zeytinyağından oluşuyor. Börülce, aldığı kadar suyla orta ateşte 1 saat haşlanır.

Sonrasında süzülen börülce, bir kap içerisinde nane, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş soğan ve domates ile karabiber, kekik, pul biber, tuz, un yoğrulur ve bir harç elde edilir. Bir tavada zeytinyağı kızdırılır ve hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar alınarak, kızdırılmış zeytinyağına atılır. Köftenin üstüne yayvanlaşması için kaşıkla bastırılır. Pembeleşen börülce köftesi alt – üst edilerek pişirilir ve servis edilir.

Çocuklar İçin Uygun Aktiviteler

38. Su Parklarında Eğlence: Çanakkale Aqualand

Çanakkale Aqualand

Burası Neresi? Kepez ilçesinde, Dardanos sahil yolu üzerinde yer alan Çanakkale Aqualand, Çanakkale’deki tek su parkıdır. Aqualand içerisinde genel hatlarıyla; yüzme havuzu, su kaydırakları, çocuk havuzu, bar, restoran ve çok amaçlı salon gibi bölümler bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Sahip olduğu niteliklerle yediden yetmişe herkese hitap etmeyi başaran Aqualand, 11,5 metrelik su kaydırağıyla Kuzey Ege’deki en büyük Aquapark olma özelliğine sahiptir. Ayrıca çocuk havuzunda, miniklerin eğlenceli vakit geçirebilecekleri oyuncaklar ve su kaydırakları bulunup; birbirinden eğlenceli yarışmalar düzenlenmektedir. Dolayısıyla Çanakkale’de çocuklarla ne yapılır, diye merak ediyorsanız, Aqualand tam size göre bir cevap olacaktır.

Yaz İçin Uygun Aktiviteler

39. Çanakkale’nin Tatil Beldelerinde Dinlenin!

Akvaryum Koyu

Burası Neresi? Ege’nin en güzel şehirlerinden biri olan Çanakkale’de yazın yapılacak şeyler listesine eklemeniz gereken pek çok tatil beldesi yer alıyor. Üstelik bu beldeler, Türkiye’nin en popüler turizm merkezleri arasında da gösteriliyor. Çanakkale’nin en meşhur tatil beldeleri; Bozcaada, Gökçeada, Adatepe, Küçükkuyu ve Assos’tan oluşuyor.

Bu yerlerin her biri tertemiz Ege sularına sahip olup; deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını sonuna kadar çıkarabileceğiniz imkanlara sahip! Dolayısıyla yaz aylarında yolunuz Çanakkale’ye düşerse bu harika tatil beldelerine mutlaka uğrayın. Sizlere kolaylık sağlamak için tatil beldelerinin adres ve ulaşım bilgileri aşağıda verilmiştir.

Adatepe: 

Küçükkuyu: 

  • Adres: Küçükkuyu, 17980 Küçükçetmi, Ayvacık/Çanakkale
  • Yol tarifi al >

Assos: 

Bozcaada: 

Gökçeada: 

40. Mıhlı Çayı

Mıhlı Çayı

Burası Neresi? Mıhlı Çayı, Edremit’ten Küçükkuyu istikametine devam ederken, Küçükkuyu’ya gelmeden yolun kuzeyinde yer alan ve Kaz Dağları’nın denize dökülen çaylarındandır. Muhteşem doğası, sakin atmosferi, bol oksijenli havasıyla doğaseverler için en ideal noktalar arasında. Siz de şehre gittiğinizde bu sıra dışı güzellikteki alanı ziyaret edip, ortamın sağladığı huzur eşliğinde yürüyüşler yaparak hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendirebilirsiniz.

41. Ayazma Plajı

Ayazma Plajı

Burası Neresi? Bozcaada‘da yer alan Ayazma Plajı, Bozcaada merkezine yaklaşık 7 kilometre mesafede yer alıyor. Geniş bir güneşlenme terasına sahip olan plaj, kiralanabilen şezlong ve şemsiyelerle donatılmış kumsalı, bünyesinde barındırdığı market, kafe ve deniz mahsullerinin servis edildiği restoranlarıyla şehrin en gözde ve tercih edilen plajlarından. Ayrıca jet-ski, banana ve deniz bisikleti gibi aktiviteler açısından da oldukça elverişli.

  • Adres: Alaybey, Çınarlı Çarşı Cd. No: 49, 17680 Bozcaada/Çanakkale
  • Giriş ücreti: Şezlong + Şemsiye 20 TL
  • Yol tarifi al >

42. Ayazma Mesire Yeri

Ayazma Mesire Yeri

Burası Neresi? Şehrin eşsiz manzaralarını oluşturan Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alan Ayazma Mesire Yeri, yemyeşil doğası ve bol oksijenli temiz havasıyla adeta saklı bir cennet niteliğinde. Siz de sevdiklerinizle birlikte mesire yerinde doğanın verdiği huzur eşliğinde keyifli vakit geçirmek ve eşsiz manzara ile temiz havanın tadına varmak için burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Beyoba, 10302 Evciler, Bayramiç/Çanakkale
  • Tel: 0 (312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 4 TL – İndirimli 2 TL – Bisiklet 4 TL – Motosiklet, ATV 8 TL – Otomobil, Kamyonet, Pickup 12 TL – Minibüs 36 TL – Midibüs 60 TL – Otobüs 96 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

43. Anzak Koyu

Anzak Koyu

Burası Neresi? Hem tarihi hem de doğa güzellikleriyle önemli bir yere sahip olan Anzak Koyu, şehrin turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerleri arasında. 1985 yılında Anzak resmi adını alan koy, ismini bölgede çıkarma yapan Anzaklardan almıştır. Koy, tertemiz denizinin yanı sıra tarihe tanıklık etmesiyle de Çanakkale‘nin en önemli yerlerinden biri oluyor!

  • Adres: 17900, Gelibolu, Çanakkale/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

44. Kabatepe Orman Kampı

Kabatepe Orman Kampı

Burası Neresi? Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde yer alan Kabatepe; sakinliği, serin denizi ve ormanlarıyla sizi cezbedecek ve tüm yorgunluklarınızdan arınmanızı sağlayacak. Olağanüstü bir doğa güzelliğine sahip olan Kabatepe’de market, lokanta ve kamp yapanlar için banyo ile tuvalet de var. Siz de şehre yolunuz düştüğünde alana şehirden kalkan otobüslerle ya da minibüslerle kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca karavanınızla da alanda kolaylıkla konaklama şansınız bulunuyor.

  • Adres: Kabatepe Tesisi, 17900 Kocadere, Eceabat/Çanakkale
  • Tel: 0 (286) 814 12 89
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 21.00 | Her gün açık
  • Giriş ücreti: Tam 5 TL | 0 – 12 ve 65 yaş üstü birinci derece şehit yakını ve engelliler ücretsiz | Otomobil 20 TL – minibüs 50 TL – motosiklet 8 TL | Plajda Şezlong 5 TL + Şemsiye 5 TL
  • Yol tarifi al >

45. Gökçeada Tuz Gölü

Gökçeada Tuz Gölü

Burası Neresi? Çanakkale’de bulunan ve Aydıncık ile Kefalos plajının ortasında yer alan Gökçeada Tuz Gölü, yağmurlarla ve deniz suyu ile oluşmuştur. Yaz aylarında gölün buharlaşmasıyla üzerinde oluşan beyaz tuz tabakaları ile halk tuz ihtiyacını karşılamaktadır.

Neden Gitmeliyim? Ayrıca göl içinde bol miktarda barındırdığı kükürt sayesinde romatizmal hastalıklara, sedef hastalıklarına ve kireçlenmelere de iyi geliyor. Bunların yanı sıra alanda windsurf ve kindsurf gibi aktivitelere de katılarak adrenalin dolu eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

  • Adres: 17762 Eşelek, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

46. Bozcaada Tuzburnu Plajı

Tuzburnu Plajı

Burası Neresi? Bozcaada Tuzburnu Plajı, sakin atmosferi ve yemyeşil doğasının yanı sıra tertemiz deniziyle şehrin en güzel plajı olma özelliğine sahip. Siz de şehri ziyaretiniz sırasında Tuzburnu’nda deniz, kum ve güneşin tadını çıkardıktan sonra plaja 45 dakika mesafede bulunan ve şehrin en güzel manzarasına hakim Göztepe’ye giderek eşsiz manzara karşısında hem manzaranın tadını çıkarabilir hem de dinlenebilirsiniz.

  • Adres: Cumhuriyet, 17680 Bozcaada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

47. Tepeköy Çınaraltı

Tepeköy Çınaraltı

Burası Neresi? Gökçeada Tepeköy’de yüksek bir tepede yer alan Tepeköy Çınaraltı, yaz günlerindeki serin havası ve sıra dışı manzarasıyla en çok ziyaret edilen piknik alanlarından. Burada temiz hava ve manzara eşliğinde keyifli vakit geçirmenin yanı sıra alanda koruma altına alınmasıyla dikkat çeken 6 çınar ağacını da görebilirsiniz. Çınar ağacının etrafına yerleştirilmiş masalardan ve ağacın bulunduğu noktadan uçsuz bucaksız Ege Denizi’ni izleyeme imkanınız var.

  • Adres: 17760 Dereköy, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

48. Marmaros Şelalesi

Marmaros Büyük Şelale

Burası Neresi? Dünyanın en zengin tatlı su kaynaklarına sahip olan Marmaros Şelalesi, Gökçeada’da yer alıyor. Sahip olduğu muhteşem doğasıyla tropik adalarla yarışacak nitelikte olan Marmaros, temiz havası ve manzarasıyla turistlerin uğrak noktaları arasında. Yazın azalan suları ve yangın olayları ihtimaliyle şelale ziyarete kapalı olsa da özel bir izinle şelaleyi görebilirsiniz. Ayrıca şelale trekking bakımından da oldukça elverişli.

  • Adres: Tepeköy, 17760, Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

49. Çanakkale Boğazı

Çanakkale Boğazı

Burası Neresi? Ege ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan Çanakkale Boğazı, Asya ve Avrupa‘yı da bağlamasıyla oldukça önemli bir yere sahip. Toplam uzunluğu 60 kilometre, en geniş yeri 7 kilometre, en dar yeri ise 1300 metre civarında olan boğazın çevresi gezebileceğiniz yerlerle dolu. Turistik bakımdan oldukça dikkat çeken boğaz, kumsallarıyla da size güzel bir tatil geçirme imkanı sunuyor.

50. Gökçeada Yıldız Koyu

Gökçeada Yıldız Koyu

Burası Neresi? Şehrin Gökçeada ilçesinde yer alan Yıldız Koyu, çakıl ve kayalıklarla çevrili olsa da kayaların kumları, kayalardaki renk cümbüşü, çeşitli balıklar ve böceklerle adeta bir sualtı cenneti niteliğinde. Siz de sualtını seviyor ve merak ediyorsanız, Yıldız Koyu tam size göre.

  • Adres: 17760 Kaleköy/Gökçeada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

51. Mavra Adası

Mavra Adası

Burası Neresi? Çanakkale’nin doğal güzelliklerinden olan adaya Ezine’den Kumburnu Sahili’ne gidildikten sonra 45 dakikalık bir yolculuğun ardından ulaşılıyor. Özellikle dalış tutkunlarının uğrak yeri konumundaki Mavra Adası, diğer adıyla Tavşan Adası, akşama doğru gökyüzünün mavi, mor, pembe ve kızıl tonlarındaki rengiyle size izlemeye doyamayacağınız bir manzara sunuyor.

52. Bozcaada, Göztepe

Bozcaada, Göztepe

Burası Neresi? Adayı kuşbakışı izleyebileceğiniz 192 metre rakımlı tepe, adanın en yüksek tepesi olmasının yanı sıra adanın tek yükseltisi de sayılabilir. Patika bir yoldan 40 dakika civarında varabileceğiniz Göztepe’nin zirvesinden adanın en güzel noktasını seyredebilirsiniz.

  • Adres: Cumhuriyet, 17680 Bozcaada/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al > 

53. Saros Körfezi

Saros Körfezi

Burası Neresi? Antik Çağ’da Melas Kolpos olarak bilinen Saros Körfezi, Ege Denizi’nin en tuzlu bölümünden biri olmasının yanı sıra çevresinde yerleşme olan küçük adalar barındırıyor. Semendirek ve Gökçeada arasındaki derinliği 1000 metreyi aşan körfezin en önemli özelliği ise dünyada kendi kendini temizleyen beş körfezden biri olmasıdır.

Ekstrem Spor Noktaları

54. Güzelyalı’da Rüzgar Sörfü!

Güzelyalı Kitesurf

Burası Neresi? 90’lı yıllarda Alman rüzgar sörfçüleri tarafından sörf dünyasına kazandırılmış olan Güzelyalı, Çanakkale şehir merkezine, yalnızca 17 kilometre (10 – 15 dakika) mesafede, boğaz içinde yer alıyor. Yılın neredeyse 300 günü kuzey rüzgarı alan bir plaja sahip olan Güzelyalı, Race-board antrenmanı yapmak için oldukça elverişli!

Neden Gitmeliyim? Güzelyalı, Nisan’dan Ağustos’a kadar rüzgar sörfü ve kite için harika bir lokasyon oluyor. Güzelyalı’da rüzgar sörfü yapıp, Boğaza giren gemileri selamlayan karşı kıyıdaki şehitler anıtını kerteriz alıp rüzgarla yarışarak masmavi sularda yol alma şansı elde edebilirsiniz.

Bu harika yerde sörf yapmak isteyenler için İda Windsurf gibi çeşitli işletmeler hizmet veriyor. Rüzgar sörfü ile ilgili pek çok eğitim programı ve aktivite düzenleyen İda Windsurf, acemi sörfçüler için oldukça faydalı bir kurum olarak karşımıza çıkıyor.

İda Windsurf:

55. Saros Körfezi’nde Sualtı Dalışı!

Sualtı Dalışı

Burası Neresi? Doğası, kendini temizleme özelliği ve berraklığıyla dikkati çeken Saros Körfezi, su altı canlıları ve batıklarıyla dalış turizminin en popüler adreslerinden biridir. Bunun yanı sıra körfezde 10 yıl önce başlatılan su altı müzesi çalışmaları kapsamında oluşturulan resifler, yerli ve yabancı dalgıçların fazlasıyla ilgisini çekmektedir.

Neden Gitmeliyim? Sualtı müzesinde, Çanakkale Savaşları’nın canlandırıldığı yapay resiflerin yanı sıra Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği ve Keşan Belediyesi organizasyonuyla haziranda İbrice Limanı’nın bir mil açığında batırılan Airbus A330 tipi yolcu uçağı da fazlasıyla dikkat çekmektedir. Saros Körfezi’nde dalış açısından en dikkat çekici yerlerden biri Kömür Limanı’dır.

Su akıntı yollarının çokça olması sebebi ile Saros’un suları sürekli açık ve net görüş olanağına sahip olup; su altı kanalları körfezin her daim temiz kalmasını sağlamaktadır. Sualtının heyecan verici ve nefes kesen dünyasını keşfetmek için Saros Körfezi’nde mutlaka sualtı dalışı yapın! Ve bu maddeyi  sizler de Çanakkale’de yapılacak şeyler listenize sizler de kesinlikle ekleyin!

56. Assos Su ve Doğa Sporları!

Assos Trekking

Burası Neresi? Sörf, dalış ve trekking gibi su ve doğa sporları için ideal bir yer olan Assos, girintili çıkıntılı koyları, bol taşlı ve kayalıklı sahilleriyle muhteşem bir turizm merkezidir. Çanakkale’nin Ege’ye bakan tarafında bulunan bu şirin beldede hemen hemen her türlü doğa sporu yapılabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Trekking açısından da en iyi yürüyüş rotalarından birini teşkil eden Assos’ta özellikle Altınoluk ve Behramkale arasında düzenlenen yürüyüş turları, at gezileriyle daha da eğlenceli bir hale gelmektedir.

Bunun yanı sıra Assos’ta sualtı dalışı yapabileceğiniz pek çok nokta bulunduğu gibi bu alanda eğitim alabileceğiniz birçok eğitim merkezi yer almaktadır. Sualtı dalışıyla Assos ve açıklarında akvaryum gibi sularda metrelerce derinlikteki su altı yaşamına yakından şahit olabilirsiniz.

57. Bozcaada’da Kitesurf!

Bozcaada Kitesurf

Burası Neresi? Kite board konusunda gerek rüzgarı, gerek geniş sahili, plajları ve turkuaz rengi deniziyle oldukça revaçta olan Bozcaada, 2015 Yılında farklı disiplinlerde gerçekleştirilen Türkiye Kite board Şampiyonasına da ev sahipliği yapmıştır. Altın kumsalları ve bakir koylarıyla Bozcaada’nın rüzgar alan her yerinde Kitesurf yapmak mümkündür.

Neden Gitmeliyim? Lakin geniş sahili, plajı ve sakin ortamı ile Çayır Plajı, Kite board için adadaki en ideal yerdir. Çayır Plajı, adanın kuzey kısmında yer almakta olup; plaja gitmeden tedarikli olmakta fayda var. Bunun yanı sıra rüzgarın durumuna göre Ayazma Plajı’nda da Kitesurf yapılabilmektedir. Ayrıca Ayazma Plajı’nda yaz sezonu boyunca, üç günlük paketler halinde, başlangıç seviyesinde sörf dersleri verilmektedir.

58. Atikhisar Barajı Kamp Alanı’nda Kamping ve Trekking!

Atikhisar Barajı Kamp Alanı

Burası Neresi? Çanakkale şehir merkezine 15 dakikalık mesafede yer alan Atikhisar Barajı, kolay ulaşılabilir konumu sayesinde bölge halkının hafta sonu vakit geçirmek adına en çok tercih ettiği yerlerden biridir. Ayrıca Atikhisar Barajı çevresinde piknik alanları, yürüyüş parkurları ve çadırlı kamp alanları bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Çanakkale’nin en güzel kamp alanlarından biri olan Atikhisar’da, kamp kurmak için herhangi bir ücret vermeye gerek yok. Zira tamamen doğal kalmış bu alanda hiçbir yapılaşma bulunmuyor. Fakat bir dezavantaj olarak baraj çevresinde, tuvalet, duş, çeşme, elektrik ve su gibi ihtiyaç duyulan imkanlar bulunmuyor. Dolayısıyla Atikhisar Barajı Kamp Alanı’na gelmeden evvel gereken tüm tedbirleri almak ve tedarikli olmak gerekiyor.

Yemyeşil doğasıyla görenleri büyüleyen Atikhisar’da kamp dışında; piknik, trekking, bisiklet sürüşü, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler de gerçekleştirilebiliyor. Çanakkale’de kamp yapabileceğiniz diğer yerler hakkında bilgi almak için ”Çanakkale Kamp Yerleri – Çanakkale’de Kamp Yapılacak En İyi 58 Yer!” başlıklı yazımızı mutlaka okuyun!

Kaçırmayın! Çanakkale’deki kamp alanlarının herhangi birine giderek doğayla iç içe kamp keyfi yaşayabilir, şehrin hengamesinden uzakta dinlendirici ve huzurlu bir hafta sonu tatili gerçekleştirebilirsiniz.

  • Adres: 17100 Belen, Çanakkale Merkez/Çanakkale
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

59. Kaz Dağları’nda Dağcılık, Dağ bisikleti ve Fotoğrafçılık

Kaz Dağları'nda Dağcılık

Burası Neresi? Kaz Dağları’nın yeşilin her tonunu içinde barındıran doğasında yapılacak öyle çok aktivite var ki saymakla bitmiyor! Dolayısıyla Çanakkale’de yapılacak ekstrem aktivitelerin pek çoğu Kaz Dağları mevkiinde gerçekleştirilebiliyor. Kaz Dağları Milli Parkı içerisinde kamp alanları, yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları, kaya tırmanışı noktaları, piknik alanları ve manzara/seyir noktaları gibi pek çok alan bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Kaz Dağları Milli Parkı içinde, başta kamp olmak üzere; trekking, bisiklet, kaya tırmanışı, dağ tırmanışı, doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, fotoğrafçılık, piknik, off-road, jeep safari, at safarisi, meditasyon, yaban hayatı gözlemciliği, dağcılık ve kuş gözlemciliği gibi birbirinden farklı bir dizi aktivite gerçekleştirilebiliyor.

  • Adres: Pınarbaşı, 10302 Edremit/Balıkesir – Çanakkale Arası
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 18.00 | Her gün ziyaret edilebilir. (Saatler değişiklik gösterebilir)
  • Giriş ücreti: Yetişkin 7 TL – İndirimli 3,5 TL – Bisiklet 7 TL – Motosiklet, ATV 10 TL – Otomobil, Kamyonet, Pickup 21 TL – Minibüs 63 TL – Midibüs 105 TL – Otobüs 189 TL – 1 Ünite Çadır Yeri 15 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Özel gün Aktiviteleri

– Milli Anma Törenleri

60. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Neden Gitmeliyim? 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü, her yıl Türkiye çapında kutlanılan millî bir gündür. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nun zaferiyle 18 Mart’ta sona eren Çanakkale Savaşı’nın anıldığı gün olan 18 Mart, başta Çanakkale olmak üzere Türkiye’nin dört bir köşesinde kutlanılmakta; şehitlerimizin aziz ruhu anılmaktadır.

Kaçırmayın! Çanakkale’yi geçilmez kılan bu zafer, Türk Milletinin dünyaya çok önemli bir ders verdiği, yüzbinlerce vatan evladının gözünü kırpmadan, vatanını savunmak adına canını verdiği şanlı bir zaferdir. 2020 itibariyle 105. yılını dolduran Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde, Türkiye’nin dört bir yanından Gelibolu Yarımadası’na turlar düzenlenmektedir. Bu turlara Gaziantep’ten Rize’ye, Muş’tan Antalya’ya, Adana’dan, Sinop’a kadar aklınıza gelebilecek her yerden milyonlarca kişi katılmaktadır.

Günübirlik Turlar

– Ücretli Turlar

61. Çanakkale’nin Dört Bir Köşesini Keşfedin!

Konaklamalı Turlar

– Şehir içi Turları

62. Çanakkale’yi ve Şirin Beldelerini Turlarla Dolaşın!

– Şehir Çıkışlı Turlar

63. Bulunduğunuz Yerden Çanakkale’ye Doğru Bir Seyahate Çıkın!

  • İstanbul Çıkışlı, Assos – Ayvalık – Bozcaada Yüzme ve Tekne Turu: Edremit, Ayvalık, İncirli Ada, Akvaryum Koyu, Ortunç Koyu, Cunda, Şeytan Sofrası, Behramkale, Geyikli, Bozcaada ve Ayazma Plajı | 3 Gün, 2 Gece Konaklama.
  • İstanbul Çıkışlı, Assos, Ayvalık ve Bozcaada Turu: İstanbul, Edremit, Ayvalık, Saatli Camii, Tenekeciler Sokağı, İlk Boğaz Köprüsü, Cunda, Taksiyaris Kilisesi, Rahmi Koç Kütüphaneliği (Yel Değirmeni), Cunda Güneş Saati, Cunda Kordon, Şeytan Sofrası, Ayvalık, Behramkale, Geyikli, Bozcaada ve Ayazma Plajı | 3 Gün, 2 Gece Konaklama.

** Çanakkale’de yapılacak şeyler listemiz burada sona eriyor. Uzun uzadıya her şeyi bir arada vermeye çalıştığımız yazımız ile ilgili fikirlerinizi, aşağıdaki yorum kutucuğuna yazarak bizimle paylaşabilir ve içeriğimizi geliştirmemizi sağlayabilirsiniz! Çanakkale ile ilgili diğer içeriklerimize ayrıca bakmak isterseniz: 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin