Muş Kamp Yerleri – Muş’ta Kamp Yapılacak En İyi 11 Yer!

Tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Muş ve çevresi bu özelliği sayesinde birçok tarihi ve kültürel zenginlik barındırıyor. Doğu Anadolu bölgesinde Van Gölü’nün batı kıyısına kadar uzanan sınırlarıyla doğal güzellikler bakımından da etkileyici alanlar bulunan Muş, yıl tarih ve doğaseverler tarafından ziyaret ediliyor. Bir tarafı Van Gölü ile çevrili olan Muş’un kuzeyinde Erzurum, batısında Bingöl ve Diyarbakır, güneyinde ise Siirt bulunuyor.

Tarihimiz açısından da önemli bir yere sahip olan Muş toprakları Anadolu’nun bir Türk vatanı olmasını sağlayan Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı ovaya da ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte bölgenin yükselti ortalamasının fazla olması dağcılık, kampçılık vb. faaliyetlerin Muş özelinde daha fazla yapılmasına olanak sağlıyor.

Bütün bunlar sayesinde Muş, yıl boyu birçok ziyaretçi ağırlıyor. Muş’a gelenler Haçlı Gölü, Kaz Gölü, Muş Ovası, Malazgirt Ovası, Murat Vadisi ve Murat Irmağı, Güzeldağ Kayak Merkezi ve daha birçok yayla ve parkı görmeden bölgeden ayrılmıyor. Zengin kültürel birikimi ve doğal güzellikleriyle birçok kişinin yıl boyu ziyaret ettiği bölge zaman geçtikçe daha da popüler hale geliyor.

Ücretsiz Kamp Yerleri

Haçlı Gölü Kamp Alanı

Haçlı Gölü Kamp Alanı

Haçlı gölü Muş’un Bulanık ilçesinde şehir merkezine 125 km mesafede yer alıyor. Göle olan ulaşım Bulanık güzergâhı üzerinden özel araçlarla sağlanıyor. Oldukça sakin ve temiz bir havaya sahip olan göl kampçıların uğrak noktalarından biridir.

Haçlı gölü şehir merkezinden uzakta doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler için oldukça uygun. Göl ve çevresi oldukça sessiz ve bir o kadar da sakindir. Kafa dinlemek için iyi bir yer olan Haçlı gölü ve çevresinde çadır ve karavan kampı için oldukça uygun alanlar bulunuyor. Gölde balık tutarak piknik usulü beslenmenin de mümkün olduğu bölgede doğa yürüyüşü yaparak şehrin ve iş hayatının stres ve sıkıntısından bir nebze olsun kurtulabilirsiniz. Etrafı oldukça açık ve ferah olan gölün hemen kıyısında dalgaların sesini dinleyerek kamp yapmak oldukça keyif verici oluyor. Bununla birlikte temiz doğada bol oksijen depolayarak doğanın tadını çıkarmak mümkün.

Haçlı gölü ve çevresinde kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacakları herhangi bir tesis bulunmuyor. WC, elektrik, duş, aydınlatma, market vb. ihtiyaçlar için bölgeye gelirken hazırlıklı gelmek gerekiyor. Bu ihtiyaçların tamamı Bulanık ilçe merkezinden veya Muş şehir merkezinden rahatlıkla temin edilebilir.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Bilican Dağları Kamp Alanı

Bilican Dağları Kamp Alanı
Fotoğraf: Mehmet Ertuğrul

Haçlı gölünün biraz daha batısında yer alan Bilican dağları şehir merkezine 130 km mesafede yer alıyor. Bulanık ilçesi sınırlarında yer alan dağlara ulaşım sadece özel araçlarla sağlanıyor. Özellikle dağcılık açısından ilgi gören dağlar kamp severlerin de kamp yaptıkları bir bölge olarak öne çıkıyor.

Liz ve Bulanık ovaları arasında kalan Bilican dağları yıl boyu karla kaplı oluyor. Eşsiz bir doğa ve harika bir manzara sunan dağlarda kamp yapmak için ciddi bir soğuk havayı göze almak gerekiyor. Kamp için en uygun mevsim yaz mevsimi. Ayrıca Bilican dağlarında dağcılık kulüpleri tarafından tırmanış sporları da gerçekleştiriliyor. Kamp için dağın etrafında yer alan yeşil alanlar daha uygun oluyor. Bu bölgeye hem çadır hem de karavan kampı kurulabilir. Zirvesi 3 bin metre yükseklikte olan Bilican dağlarından bölgenin eşsiz manzarasını seyrederek bu anları fotoğraflamak oldukça keyifli.

Bilican dağlarında kamp veya farklı aktiviteler için geleceklerin ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. En yakın Bulanık ilçesinden karşılanabilen ihtiyaçlar için bölgeye hazırlıklı ve tedarikli gitmek gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Hamurpet (Akdoğan) Gölü Kamp Alanı

Akdoğan Gölü Kamp Alanı
Fotoğraf: İbrahim Şahin

Hamurpet gölü eşsiz manzarası ve harika doğasıyla Varto ilçesi sınırlarında bulunuyor. Şehir merkezine 80 km mesafede bulunan göle ulaşım özel araçlarla sağlanabiliyor. Günübirlik piknik ve kamp için oldukça tercih edilen gölde balık tutmak da mümkündür.

Volkanik oluşum sonucu meydana gelen Hamurpet gölü fotoğraf ve doğa meraklıları için mükemmel alternatifler sunuyor. Kış aylarında bölgenin oldukça soğuk olması sebebiyle tamamen donan göl yaz aylarında ise eski görkemli halini tekrar geri alıyor. Yıl boyu su seviyesinde değişiklik oluyor. Doğa ile baş başa vakit geçirerek kafa dinlemek isteyenlerin ilk tercih ettiği noktalardan biri olan Hamurpet gölünde çadır ve karavan kampı kurarak eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca göl manzaralı gündoğumu ve gün batımını izlemek insana huzur veriyor. Yine Hamurpet gölünden tutulan balıklarla güzel bir piknik yapabilir ve eşsiz doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında günübirlik piknikçiler tarafından oldukça ziyaret ediliyor.

Hamurpet gölü etrafında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacakları herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gideceklerin ihtiyaçlarını önceden tedarik etmeleri gerekiyor.

Konumu: Göl Kenarı

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Kaz Gölü Kamp Alanı

Kaz Gölü Kamp Alanı
Fotoğraf: Habertürk

Muş’un Malazgirt ilçesinde bulunan Kaz gölü doğal güzelliği ve eşsiz manzarasıyla dikkat çekiyor. Şehir merkezine 140 km mesafede bulunan kaz gölüne ulaşım özel araçlarla sağlanabiliyor. Göçmen kuşlara ev sahipliği yapan göl karstik oluşum sonucu meydana gelen bir yer şeklidir.

Kaz gölü etrafının yeşillik ve sazlık olması sebebiyle özellikle kuşların göç zamanı olan İlkbahar aylarında birçok farklı kuşa ev sahipliği yapıyor. Doğası ve havasıyla insanı etkileyen göl etrafında hem kuşları gözlemlemek hem de uygun alanlarda çadır ve karavan kampı kurmak mümkün. Doğanın bütün güzelliklerini barındıran göl özellikle havaların sıcak olduğu yaz aylarında farklı bir görüntüye bürünüyor. Göl kenarında kamp yaparak bu güzelliklere şahit olmak ise insana huzur veriyor. Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp sakin bir yer arayanların da ilk tercihi olan Kaz gölü berrak suyu ve harika manzarasıyla birçok fotoğrafçının da uğrak noktası oluyor.

Kaz gölü etrafında herhangi bir tesisleşme bulunmuyor. Bu yüzden bölgede kampçılar ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bölgeye kamp için gelirken hazırlıklı bir şekilde gelinmesi gerekiyor.

Konumu: Gölü

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Muş Ovası Kamp Alanı

Muş’un Varto ilçesinde yer alan Muş ovası bölgenin en geniş ve büyük ovası olarak öne çıkıyor. Şehir merkezine 65 km mesafede olan ovaya ulaşım özel araçlarla sağlanıyor. Muş ovası özellikle Mayıs ayında gelincik çiçeklerinin açmasıyla rengârenk bir görüntüye kavuşuyor.

Üç tarafı dağlarla çevrili geniş bir düzlük olan Muş ovası daha çok konargöçer hayvancıların durak noktası oluyor. Son yıllarda turizm açısından da popülerliğini artıran yaylaya fotoğrafçılar ve kampçılar ilgi gösteriyor. Birçok gezgin bu doğa harikası ovayı görmeden ve fotoğraflamadan bölgeden ayrılmıyor. Muş ovası özellikle gelinciklerin açma vakti olan mayıs ayında birçok ziyaretçi ağırlıyor. Ovadaki renk cümbüşüne şahit olup bu anları fotoğraflamak isteyen birçok doğasever ovaya akın ediyor. Ayrıca bu renk cümbüşünün içinde kamp yapmak isteyenler de çadır ve karavanlarını kurarak bu harika manzaraya karşı kamplarını yapabiliyorlar. Ayrıca ovada lalelerle de karşılaşmak mümkün.

Muş ovasında kampçıların ihtiyaçlarını karşıladığı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gideceklerin her türlü ihtiyacını karşılayarak gitmeleri gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Bulanık Ovası Kamp Alanı

Bulanık Ovası Kamp Alanı
Fotoğraf: Barış Çiftçi

Muş’un Bulanık ilçesi sınırlarında yer alan Bulanık ovası şehir merkezine 100 km mesafede yer alıyor. Ulaşımın sadece özel araçla sağlandığı ovada bol miktarda tahıl yetiştiriciliği ile büyükbaş hayvancılık yapılıyor.

Bulanık ovası Murat ırmağının yanı sıra uzanan bir ova olup ırmağın suyuyla besleniyor. Sulak bir alan olan ova sakin ve sessiz ortamıyla dikkat çekiyor. Genellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bulunduğu ovada çadır kampı da yapılabiliyor. Ayrıca yörenin en önemli kuşu olan telli turnayı gözlemlemek için de kuş gözlemcileri Bulanık ovasını sıkça ziyaret ediyor. Kış aylarında oldukça soğuk olan ovada hayat yaz aylarının gelmesiyle başlıyor. Bol oksijenli bir ortamı olan ovanın etrafı oldukça açık ve ferahtır. Etrafı keşfetmek için doğa yürüyüşleri yapılabilir.

Bulanık ovasında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gidecek olanların bütün ihtiyaçlarını temin ettikten sonra bölgeye gitmeleri gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Malazgirt Ovası Kamp Alanı

Malazgirt ilçesinde şehir merkezine 130 km mesafede bulunan Malazgirt ovası tarihi önemi ve doğal güzelliği açısından yıl boyu birçok ziyaretçi ağırlıyor. Muş şehir merkezinden ulaşım sağlanmayan ovaya Malazgirt ilçe merkezinden ve özel araçlarla ulaşmak mümkündür.

Malazgirt ovasının yakın zamanda milli park olarak ilan edilmesi bekleniyor. Gerekli karar resmî gazetede yayımlandı. Özellikle tarihi önemi açısından ön plana çıkan ovanın doğal güzellikleri de yabana atılmayacak türden. Süphan dağından inen akarsuların suladığı ova yaz aylarında oldukça yeşil ve ferah bir ortam sunuyor. Bu sayede birçok doğa, tarih ve kamp sever bölgeyi ziyaret ederek ovanın tadını çıkarıyor. Malazgirt ovasında uygun görülen yerlerde çadır ve karavan kampı kurulabilir. Malazgirt meydan savaşının yapıldığı topraklarda kamp kurup o günleri yâd etmek oldukça etkileyici olacaktır. Bununla birlikte birçok bitki ve kuş türüne de ev sahipliği yapan ova gözlemcilerin de uğrak noktası oluyor.

Malazgirt ovasında herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gelenler ihtiyaçlarını önceden karşılamaları gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Liz Ovası Kamp Alanı

Liz ovası Bilican dağlarının güney kısmı boyunca uzanıyor ve şehir merkezine 110 km mesafede yer alıyor. Özel araçlarla ulaşım sağlanan Liz ovasında yöre halkı tarafından hayvan yetiştiriciliği ve tahıl yetiştiriciliği yapılıyor.

Liz ovası Muş ovaları arasında en dikkat çekenlerinden. Yazın yemyeşil bir kimliğe bürünen ova kış aylarında ise kartpostallık bir manzara sunuyor. Ovanın müsait alanlarında çadır kampı, karavan kampı, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık gibi aktiviteler yapmak mümkün. Ayrıca bölgede bulunan Bilican dağları, Malazgirt ovası ve Murat nehri de gezilip görülmeye değer. Sıcak yaz günlerinde oldukça serin ve ferah bir iklime sahip olan ova eşsiz doğasıyla birçok doğasever tarafından geziliyor ve fotoğraflanıyor. Farklı bitki türlerine de ev sahipliği yapan ova geniş bir düzlük olarak Murat nehri boyunca uzanıyor. Murat nehrinin kenarına Liz ovası manzarası eşliğinde kurulacak bir kamp oldukça keyifli olacaktır.

Liz ovasında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp niyetiyle gidenlerin ihtiyaçlarını önceden tedarik etmeleri gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Murat Vadisi Kamp Alanı

Murat vadisi Ağrı ile Malazgirt ilçesi arasında yer alan büyük bir bölgeyi kaplıyor. Murat nehri boyunca uzanan vadinin şehir merkezine uzaklığı 130 km. ulaşım sadece özel araçlarla sağlanıyor. Bir tarafı sarp kayalıklar bir tarafı da düzlüklerle dolu olan vadi doğa sporları için oldukça uygun.

Murat vadisi boyunca akan Murat nehrinin belirli bölgelerinde mevsimine göre rafting sporu yapılabiliyor. Eşsiz doğası ve tertemiz havasıyla geniş bir bölgeyi kaplayan vadinin elverişli yerlerinde çadır kampı da kurulabiliyor. Karavan kampı için daha düzlük olan yerler tercih edilebilir. Malazgirt ilçesi sınırlarından Ağrı’ya kadar uzanan bir bölgeyi kaplayan vadi trekking, tırmanış, rafting, fotoğrafçılık gibi sporlar için elverişli imkanlar sunuyor. Bölgede insan popülasyonunun az olması popülerliğe darbe engel olsa da bölgenin sessiz ve sakin olması yöre halkı tarafından ve çevre illerden gelenler tarafından oldukça ilgi görüyor.

Murat vadisi boyunca kamp yapacaklar için herhangi bir tesis bulunmuyor. Bölgenin yerleşim yerlerine uzak olması da şartları zorlaştırıyor. Bu yüzden bölgeye kamp veya farklı aktiviteler için gidecek olanların ihtiyaçlarını önceden temin ederek bölgeye gitmeleri gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Güroymak Karasu Çayı Kamp Alanı

Bitlis’in Güroymak ilçesinden doğan Karasu çayı Muş şehir merkezine 35 km mesafede akıyor. Ulaşım Muş Güroymak karayolu üzerinden özel araçlarla ulaşım sağlanan Karasu çayı bölgeyi sulayan önemli akarsulardan biridir.

Karasu çayının etrafı doğal güzellikleri bakımından da ön plana çıkıyor. Özellikle Güroymak ilçesinde büyükbaş hayvanların yıkandığı meşhur fotoğrafın devamı olan akarsuyunun etrafında çadır kampı ve karavan kampı için oldukça uygun mekânlar bulunuyor. Toplam uzunluğu 70 km kadar olan Karasu çayı bölgeyi baştanbaşa sulayarak Van gölüne dökülüyor. Doğaseverlerin zaman zaman ilgisini çeken karasu nehri havzasında kuş çeşitliliği ve bitki örtüsü çeşitliliği de oldukça fazla. Bu çeşitliliği gözlemlemek için nehri kenarında gözlem kuleleri ve piknik alanları da bulunuyor.

Güroymak karasu çayı etrafında kampçıların ihtiyaçlarını karşılayacağı herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden bölgeye kamp için gideceklerin ihtiyaçlarını karşılamaları ve hazırlıklı bir şekilde bölgeye gitmeleri gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Körsu Deresi Mevkii Kamp Alanı

Muş’un Bulanık ilçesinde yer alan Körsu deresi şehir merkezine 105 km mesafede yer alıyor. Bölgenin önemli rekreasyon alanlarından biri olan Körsu deresi ve çevresine ulaşım Bulanık ilçe merkezinden ve özel araçlarla sağlanıyor.

Muş Ağrı karayolu boyunca uzanan Körsu deresi Gümüşpınar bölgesinden doğarak Murat nehrine dökülüyor. Çevresi yeşillik ve bitki örtüsüyle kaplı olan çayın etrafı ise Muş belediyesi tarafından rekreasyon alanı olarak düzenlenmiş. Bölgede karavan ve çadır kampı kurulabilecek uygun yerler bulunuyor. Sakin ve sessiz doğasıyla dikkat çeken Körsu deresi yıl boyu ziyaretçi ağırlıyor. Derenin etrafında bulunan yürüyüş rotalarıyla çevreyi de keşfetmek mümkün.

Körsu deresi etrafında herhangi bir tesis bulunmuyor. Bu yüzden kampçıların ihtiyaçlarını karşılayarak bölgeye gitmeleri gerekiyor.

Kamp Olanakları: WC, elektrik, duş ve çeşme imkânı bulunmuyor. Yiyecek ve içeceklerinizi kamp alanına gelmeden önce temin etmelisiniz.

Kamp Ücreti: Ücretsiz

Haritada Görüntüle >

Yorum yapın

Bizi Takip Edin