Batman Gezilecek Yerler | Efsanevi 38 Yer

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Batman hakkında: Mezopotamya’nın beşiği, medeniyetlerin binlerce yıllar boyunca bitmeyen savaşlarına tanık olmuş bir şehir. Türkiye‘de Dicle Nehri’nin üzerinde tarihe tanıklık eden esrarengiz kent Batman, günümüzde gelişmenin ve yaşamın devam ettiği bir şehir. Dünyanın farklı noktalarından pek çok turisti ağırlayan Hasankeyf’ten, inanç turizmi noktalarına kadar değerli gezi duraklarını bünyesinde barındıran Batman’ı merak edenler için gezi yazımız sizlerle!

Kaç günde gezilir: Batman gezinizi ortalama iki günde tamamlayabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Karasal İklim’in etkisi altında olan Batman, kışları sert ve soğuk; yazları ise sıcak ve kurak geçiren şehirlerden biri. Dolayısıyla Batman seyahati için en uygun dönem İlkbahar ve Sonbahar gibi ara mevsimler olacaktır. Zira bu dönemlerde hava daha yumuşak olmaktadır.

Müze kartı: Türkiye’nin hemen hemen her ilinde geçerli olan Müzekart ve Müzekart+ adlı Kültür Bakanlığı kartları ile Batman’daki müzelere, kalelere ve de ören yerlerine ücretsiz veya indirimli olarak giriş yapabilirsiniz. Müzekart’ı nasıl ve nereden alabilirim diye merak ediyorsanız, linklere tıklamanız yeterli!

Havalimanı/Merkez ulaşımı: Batman’da hava yolu üzerinden ulaşabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, şehre hava yolu firmalarından yararlanarak Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerden ulaşım sağlayabilirsiniz. Batman Havalimanı’ndan şehir merkezine nasıl ulaşacağınızı ise Batman Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Ne Yenir: Batman mutfağında pişirilen enfes yöresel lezzetleri yakından görmek için tıklayın: Batman Yöresel Yemekler | 12 Meşhur Lezzet

*Batman Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

– Simgesel Yerler / Sembolik Yapılar

1. Hasankeyf

hasankeyf

Burası Neresi? Batman’ın en önemli değeri olmasının yanı sıra, Dünya’da oldukça önemli bir konuma sahip olan şehrin kıymetli tarihi mirası olan Hasankeyf, listemizin birinci maddesinde yerini alıyor. Tarihe yön veren savaşların yaşandığı, binlerce yıllık medeniyetlere ev sahipliği yapan bu antik kent, tarihi verilere göre 11 bin yıllık bir geçmişe sahip. Neolitik çağdan, günümüze kadar ulaşabilmiş bu miras, 1981 yılında koruma altına alınmış.

Alınmış alınmasına, ancak günümüzde yapılması planlanan baraj projesi kapsamında sular altında kalacağı için proje nedeniyle çevreciler tarafından pek çok tepki toplayan antik kent, hepimizin hayatında bir kere de olsa görmesi gereken yapıların arasında yer alıyor.İnsanlığın gelişiminden, tarımcılığın izlerine kadar pek çok savaşa tanıklık etmiş tarihi kalesiyle ve yerleşim alanlarıyla dikkat çeken antik kent, Dicle Nehri’nin üzerinde yer alıyor.

Dikkat! Bizanslılardan, Osmanlılara kadar Mezopotamya’da hüküm sürmüş önemli devletlerin yönetimine geçen Hasankeyf, 4.Yüzyılda Emeviler’in şehri fethetmesiyle birlikte tarihte önemli bir rol oynamış. İnsanlığın ilerlediği yolda, ilk yerleşim yerlerinden biri olarak karşımıza çıkan bu tarihi eser, ne yazık ki günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Antik kentte yer alan bazı tarihi eserler sular altında kalacak alan dışına taşınmaya başlansa da, böyle bir mirasımızın bu durumla karşı karşıya kalmasına ne yazık ki üzgünüz. Batman’a geldiğinizde sizin de mutlaka görmenizi istediğimiz bu değeri, verimli bir şekilde gezebilmenizi dileriz.

  • Adres: Hasankeyf, 72350, Batman/Türkiye
  • Tel: 0488 213 90 84
  • Çalışma saatleri: Kış Dönemi 08.30 – 17.30 | Yaz Dönemi 10.00 – 19.00 *Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Hasankeyf Yolgeçen Hanı

hasankeyf yolgeçen hanı

Burası Neresi? Hasankeyf’e geldiğinizde herkesin dilinde dolaşan meşhur gezi mekanlarından birisi de Hasankeyf Yolgeçen Hanı. Herkesin girip çıktığı yer olarak bilinen yolgeçen hanı ismini alan mağara, Hasankeyf Kalesi’nin altında yer alan oldukça önemli tarihi ve doğal oluşumlardan birisi. Antik kentin içerisinde yer alan mağara, bir ucu Dicle Nehri’ne dayanan, gizli bir yolla da kalenin içine gidilen oldukça ilginç ve önemli bir yapıya sahip.

Neden Gitmeliyim? Antik dönemde ulaşım için kullanılan Yolgeçen Hanı, günümüzde restoran olarak hizmet veriyor. Yöreye uygun şekilde dizayn edilen restoran, bölgeyi ziyarete gelenlerin kahvaltı edip, bir şeyler içebileceği, oldukça güzel bir ortama sahip.

Dikkat! Restoranın menüsü bulunmadığı için fiyatlar konusunda sık sık eleştiriler yapılıyor. Bu nedenle mağdur olmamak için önceden fiyatları sorabilirsiniz.

3. Hallan Çemi Höyüğü

hallan çemi höyüğü

Burası Neresi? Batman’a geldiğinizde görebileceğiniz tarihi gezi noktalarından birisi de Hallan Çemi Höyüğü. Arkeolojik kazı alanlarını gezmekten ve incelemekten keyif alanlardansanız, şehrin Kozluk ilçesi sınırlarında yer alan Kaletepe Köyü’ne giderek Hallan Çemi Höyüğünü ziyaret edebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Neolitik dönemden izler taşıtan höyük, 11 bin yıllık tarihiyle oldukça etkileyici bir yaşam öyküsünü gözler önüne seriyor. Bölgede yer alan en eski tarihi höyüklerden biri olan Hallan Çemi, halk arasında Çemi Holla ismiyle anılıyor. 1980’lerden sonra bölgeye gelen ABD’li arkeolog tarafından keşfedilen tarihi alanda, ilerleyen yıllarda yapılan kazı çalışmalarında neolitik dönemden izlerin olduğunu ortaya çıkmış. Ev ve tarımcılık izlerinin bulunduğu höyükten çıkarılan tarihi kalıntılar, günümüzde Diyarbakır Müzesi’nde sergileniyor.

– Müzeler

4. Batman Müzesi

batman müzesi

Burası Neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli müzelerinden olan Batman Müzesi üç salon ile hizmet veriyor. Neolitik, Ilısu ve Hasankeyf’den oluşan salonlarda Paleotik dönemden itibaren çıkarılan eserler sergilenmekte. Dış alandaki Müzepark’ta ise yerli ve yabancı birçok girişime ilham verecek çalışmalar sürdürülüyor.

Neden Gitmeliyim? Batman Müzesi’nde bulunan en önemli eser 2011 kazılarında elde edilen Oyun Taşları. Başur Höyük’üne ait ipuçları veren eseri Dikili Taş, Tun Mezar Hediyeleri, Tanrı Bes takip ediyor. Teşhir salonunda yer alan projeksiyonlarda kazılarda çıkarılan tarihi eserler hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz. Bazı bulgular hasara uğradığı için özel laboratuvarlarda restorasyondan geçiyor. Şanslıysanız burayı görmeyi deneyebilirsiniz.

Batman Müzesi içinde bulundurduğu eserler dışında liderlik etme özelliğine da sahip. Çevre illerde yapılan kazılara öncülük eden müze yönetimi hatırı sayılır miktarda kurtarma operasyonu gerçekleştirdi. Müzenin diğer misyonu ise arkeolojik kazılara ilham verme. Müzepark Projesi bu misyonun bir adımı. Müzenin bahçesinde oluşturulan uygulamalı eğitim alanında arkeolojik kazıların nasıl yapıldığı anlatılıyor.

Kaçırmayın! Alanında uzman olan arkeologlar gençlere tarih bilinci aşılamak için bu projeyi yakından takip ediyor. Zamanla simülasyon ve kısa filmlerle desteklenen projenin daha eğlenceli hale geldiği müzeyi, Batman geziniz sırasında mutlaka ziyaret etmelisiniz.

  • Adres: Belde, 72070 Batman Merkez/Batman
  • Tel: (0488) 213 90 82
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 (Pazartesi günleri kapalı)
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

– Gösteri ve Sanat Merkezleri

5. Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi

ahmet güneştekin kültür ve sanat merkezi

Burası Neresi? Batman’ın merkezinde Üniversite Caddesi’nde yer alan kültür merkezi, Batman’a geldiğinizde kültürel etkinliklere katılabileceğiniz önemli noktalardan biri. Konserlerden tiyatroya kadar pek çok etkinliğin gerçekleştiği kültür merkezinde, Batman Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ücretsiz etkinlikler de yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi’nde etkinliklere katılabileceğiniz gibi, enstrüman ve tiyatro kursları gibi kültürel aktivitelerle de oldukça verimli vakit geçirebilirsiniz. Son olarak Kültür merkezi hafta sonları kapalı olup; hafta içi 08.00 ile 17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

  • Adres: Kültür, Üniversite Cd. No: 1, 72060 Batman Merkez/Batman
  • Tel: (0488) 213 27 61
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 *Cumartesi ve Pazar günleri kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Tov Sanat Merkezi

tov sanat merkezi

Burası Neresi? Batman’ın şehir merkezinde yer alan, keyifli vakit geçirebileceğiniz kültürel etkinlik duraklarından birisi de, Tov Sanat Merkezi. Özel bir girişimle kurulan sanat merkezi, kültür ve sanatla ilgilenenlerin şehirde muhakkak bildiği bir yer. Tiyatro eğitimlerinden, tiyatro gösterilerine kadar pek çok etkinliğin gerçekleştirildiği sanat evinde, birbirinden farklı alanlarda atölyeler de kuruluyor.

– Popüler Meydanlar ve Caddeler

7. Batman Merkez

batman merkez

Burası Neresi? Batman’a ilk geldiğinizde kendinizi içinde bulacağınız merkez, gelişmişliğiyle görenlerin ilgisini çekiyor. Geçen yıllar içerisinde oldukça gelişen şehir, yüksek binalardan toplu konutlara, avmlerden lüks restoranlara kadar pek çok imkanı bünyesinde barındırıyor. Şehirde vakit geçirmeyi sevenlerdenseniz, tüm ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz, keyifli bir alışveriş yapıp keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Konaklamak için de pansiyon ve otellerin yer aldığı şehir merkezinden, gitmek istediğiniz noktalar ulaşım imkanınız bulunuyor.

*Tarihi Yerler

– Kaleler

8. Hasankeyf Kalesi

hasankeyf kalesi

Burası Neresi? Batman’ın en önemli tarihi miraslarından olarak kabul edilen Hasankeyf’in içerisinde yer alan Hasankeyf Kalesi, bölgenin etkileyici güzellikteki Dicle Nehri’nin kenarında yer alan 135 metre yükseklikteki tepede zirve bölgede bulunuyor. Görkemli mimarisi ve basamaklarıyla dikkat çeken kale, antik kente en güzel dokuyu veren eserlerden biri desek yanlış olmaz.

Neden Gitmeliyim? Tarihi kaynaklarda Yukarı Şehir adıyla da anılan kale, gerek coğrafi konumunun önemi, gerek tarihte önemli olaylara yer tutmasıyla biliniyor. M.S 363 yılında tamamen taştan yapılan kale, o dönem bölgede hüküm süren Bizanslılar tarafından inşa edilmiş. Süryani piskoposluğunun merkezi olarak uzun yıllar kullanılmış ancak daha sonradan İslami devletlerin şehre gelişiyle Abbasiler’den, Hamdaniler’e pek çok yönetimin altına giren kale, tarihin farklı dönemlerinden Moğol istilasından, Malazgirt Savaşı’na kadar tarihin dönüm noktası olan önemli olaylara şahit olmuş.

Dikkat! Hasankeyf Kalesi’ne giriş olarak iki ayrı kapı kullanılıyor. Doğu ve batı kapısı olarak ayrılan kapılara İmam Abdullah Kapısı ve Sır Kapısı adı verilmiş.

  • Adres: Kale, 72350 Hasankeyf/Batman
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 *Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş Ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Kozluk Hezo Kalesi

kozluk hezo kalesi

Burası Neresi? Batman’ın en eski yapılarından biri olan Kozluk Kalesi, bir dönem bölgede hâkimiyet kuran Persliler tarafından M.S 416 yılında inşa edilen oldukça önemli bir kale. Hezo Kalesi olarak da bilinen tarihi kale, dik bir tepenin üzerinde yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Uzun yıllar Pers İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü kale, şehrin fethedilmesiyle birlikte Müslüman devletlerin eline geçerek günümüze kadar gelebilmiş. Kaleden bugüne tam bir tablo kalmamış olsa da, tarihi dokuyu hissetmek isteyenler için ziyaret edilebilir noktalardan biri.

  • Adres: Kale, 72400 Kozluk/Batman
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Bozikan Kalesi

bozikan kalesi

Burası Neresi? Batman’ın Sason ilçesinde yer alan tarihi Bozikan Kalesi, kendi adını taşıyan Bozikan Köyü’nün sınırları içinde bulunuyor. Kalenin üzerinde kitabe bulunmuyor ancak mimari yapısı gereği tarihçiler tarafından kalenin 4. Yüzyılda inşa edilmiş olabileceği söyleniyor.

Neden Gitmeliyim? İlçe merkezine 25 km uzaklıktaki Bozikan Kalesi, Bizans döneminden günümüze kadar gelebilmiş oldukça kıymetli bir tarihi eser. Yılların etkilediği kale, günümüze tam bir yapı şeklinde ulaşamamış ancak kaleyi gördüğünüzde dahi, aktif olarak kullanıldığı dönemde ne kadar önemli bir konumda olduğunu tahmin edebiliyorsunuz. İpek Yolu ticareti için oldukça önemli bir noktada yer alan kale, bölgenin kontrolünü sağlamak için uzun yıllar kullanılarak günümüze miras kalabilmiş.

Kaçırmayın! Kalenin bulunduğu alanda tarihi bir gezi yaptıktan sonra mutlaka yapmanız gereken şeylerden birisi de, gün batımını izlemek. Harika bir manzaraya ev sahipliği yapan bölgede, harika bir manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

  • Adres: Sason, Batman/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz 
  • Yol tarifi al >

11. Kandil Kalesi

kandil kalesi

Burası Neresi? Tarihi kalenin yapısından günümüze çok küçük bir kısım ulaşabilmiş olsa da, şehre gittiğinizde yapacağınız gezi sırasında önemli tarihi noktalardan biri olan Kandil Kalesi’ni Batman gezilecek yerler listemize eklememek olmazdı. Batman’ın tarihi kalelerinden Kandil Kalesi, Kozluk ilçesinin Bölükkonak Köyü sınırlarında yer alıyor.

Kaçırmayın! Tarihi kalenin kitabesi mevcut değil ancak, 4.Yüzyıla kadar dayandığı biliniyor. İlçeye 6 km mesafede bulunan kale, Bizanslılar döneminde inşa edilmiş. Kaleden günümüze kalan kalıntıları görebilmek için köyün güneyine gitmeniz gerekiyor.

  • Adres: Bölükkonak Köyü, Kozluk, Batman/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz 
  • Yol tarifi al >

12. Beksi Kalesi

beksi kalesi

Burası Neresi? Batman’da yer alan pek çok tarihi kaleden birisi de Beksi Kalesi. Şehrin Sason ilçesinde yer alan Bekiş Köyü’ndeki kale, Meydanok olarak da bilinen dağın olduğu yamaçta bulunuyor. İlçeye 7 km mesafedeki kalenin, üzerinde herhangi bir kitabesi bulunmadığı için tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Ancak kalenin mimarisi ve yapım malzemeleri nedeniyle bölgede yer alan pek çok kale gibi Bizanslılar döneminden kalmış olabileceği düşüncesi mevcut.

Neden Gitmeliyim? Vadiyi oldukça net bir açıdan görebilen kalenin, aktif olarak kullanıldığı dönemde savunma amacıyla kullanıldığı anlaşılıyor. Kalenin kullanıldığı hiçbir zaman işgal edilmediği de söylenenler arasında yer alıyor. Kale ne yazık ki günümüzde oldukça harap bir biçimde karşımıza çıkıyor.

  • Adres: Bekiş Köyü, Sason, Batman/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Rabat Kalesi

rabat kalesi

Burası Neresi? Batman gezilecek yerler listemizin 9. maddesinde yer alan tarihi Rabat Kalesi, şehrin birçok tarihi eserine ev sahipliği yapan Kozluk ilçesinde yer alıyor. Kaleyle aynı ismi taşıyan Rabat Köyü’ndeki kalenin kitabesi mevcut değil, ancak 4. Yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Neden gitmeliyim? Kullanıldığı dönemde bölgenin en korunaklı kalelerinden biri olarak bilinen yapı, tarihin tozlu sayfalarında oldukça önemli bir yer tutan Erzen Bölgesi’nin kime ait olacağına dair yaşanan savaşlarda aktif olarak kullanılmış. Bizanslılar ve Perslilerin yoğun bir savaş yaşadığı dönemde kullanılan kaleden günümüze çok ciddi bir yapı kalamamış olsa da, yakın zamanda yapılması düşünülen restore çalışmasıyla daha çok bilineceğini düşünüyoruz.

  • Adres: Rabat Köyü, Kozluk, Batman/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Pertükan Kalesi

pertükan kalesi

Burası Neresi? Batman’ın bir diğer tarihi kalesi ise, şehrin Sason ilçesinde yer alan Pertükan Kalesi. Üzerinde kitabe bulunmayan kalenin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı net olarak bilinmiyor. Ancak kalenin yapısından anlaşılacağı üzere uzun yıllar pek çok savaşa tanık olduğu da biliniyor.

Dikkat! İlçeye 4 km uzaklıktaki kale, fazlasıyla yıprandığı ve zarar gördüğünü için günümüzde harabe şeklinde desek yanlış olmaz. Kalenin olduğu alana ulaşabilmeniz için Tekevler Köyü’nün doğusuna gitmeniz gerekiyor. Kalenin olduğu alanda çok net bir kale görüntüsü göremeyeceğinizi de söylemeliyiz.

  • Adres: Sason, Batman/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Manastırlar

15. Mor Aho Manastırı

mor aho manastırı

Burası Neresi? Şehirde yer alan önemli eserlerde sırada Süryanilerin değerli yapılarından biri olan Mor Aho Manastırı. Şehrin Beşiri ilçesinde yer alan tarihi manastır, Mardin’de yer alan Deyrulzaferan Manastırı kadar büyük ve heybetli olmasa da, yapılan restore çalışması sayesinde eski görünümüne kavuşturulmuş.

Halk dilinde Deyr Mahar olarak da anılan manastır, şehrin dokusunu etkileyen Dicle Nehri’nin 150 metre yukarısında yer alıyor. Kesme taş ve molozdan inşa edilen yapının kitabesi olmadığı için ne zaman yapıldığı konusunda net bir bilgi yok.

Dikkat! Manastırın olduğu bölgede yaşayan dini cemaat bölgeyi bıraktığında yalnız başına kalan manastır, restore edilerek 2018 yılında yeniden ziyarete açılmış. Manastırın olduğu alana gidebilmek için, Üç Yol Köyü’nden 2 kilometre uzaklıkta yer alan Banı Mahar yaylasına ulaşmanız gerekiyor.

  • Adres: Banı Mahar, 72352, Üçyol, Hasankeyf/Batman
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Mor Kiryakus Manastırı

mor kiryakus manastırı

Burası Neresi? Batman’ın Beşiri ilçesinde yer alan Mor Kiryakus Manastırı, Ayrancı Köyü’nün sınırları içinde bulunuyor. Süryanilerin bölgede inşa ettikleri önemli manastırlardan biri olan yapı, tarihte Hristiyanlığından Fetret Devri olarak kabul edilen 4.Yüzyılda, M.S 457 yılında inşa edilmiş.

Neden Gitmeliyim? Süryanilerin kutsal bölgelerinden biri olarak kabul edilen Turabidin bölgesinde yer alan manastır, üzerinde iki ayrı kitabeye de yer veriyor. Ancak kitabelerin üzerinde, diğer kiliselerde karşımıza çıkan kitabeler gibi yapılış tarihi bilgileri yerine, İncil’de yer alan dini metinler yer alıyor. Belli dönemlerde farklı farklı devletler tarafından onarımlardan geçen manastır, rivayete göre Hasankeyf’ten getirilen taşlarla ilave bir kat eklenerek iki katlı bir yapıya dönüştürülmüş.

Kaçırmayın! Yerin altında da bulunan mahzeniyle üç katlı olan yapı, 1940 yılından sonra kullanılmadığı için oldukça yıpranmış. Son dönemlerde başlanan restore çalışmalarının halen devam ettiği manastırı, Batman geziniz sırasında mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: Ayrancı Köyü, Beşiri, Batman/Türkiye
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Camiler

17. Hızır Bey Cami

hızır bey cami

Burası Neresi? Batman’ın Kozluk ilçesinde yer alan gezilecek yerlerden birisi de, 1512 yılında inşa edilen şehrin önemli camilerinden Hızır Bey Camisi. Dönemin Hezo Beyi olan Ebubekir Roşkin’in oğlu olan Hızır Bey’in isteği üzerine inşa ettirilen cami, ilçenin en büyük camisi olma özelliğine de sahip. Batman geziniz sırasında görmeniz gereken camilerden biri olan Hızır Bey Camisi taş içliliğiyle dikkat çekse de, ne yazık ki oldukça yıpranmış bir görüntüyle karşımıza çıkıyor.

  • Adres: Kozluk, Batman/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. İbrahim Bey Cami

ibrahim bey cami

Burası Neresi? Batman’ın Kozluk ilçesinde yer alan İbrahim Bey Cami, üzerinde yer alan kitabesindeki bilgiye göre, Garzan aşiretinin mensuplarından İbrahim Bey için 1705 yılında inşa edilen cami, minaresinden ana yapısına kadar tamamen sağlam bir şekilde ilk haliyle günümüze kadar ulaşabilmiş. Çift yollu biçimde inşa edilen minare, 100 ve 99 basamaktan oluşuyor. Yemyeşil ağaçların içerisinde yer alan tarihi camiyi görmek isterseniz, Kozluk ilçesine gitmeniz yeterli.

  • Adres: Kale Mah. Kozluk Merkez, Kozluk/Batman
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

– Türbeler

19. Zeynel Bey Kümbeti

zeynel bey kümbeti

Burası Neresi? Batman’da mutlaka duyacağınız, mimari ve tarihi açıdan oldukça önemli olan Zeynel Bey Kümbeti, Anadolu’da yer alan ilk anıt mezar olarak da biliniyor. Kümbetin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor ancak anıt mezarın sahibi Akkoyunlu hükümdarlarından olan Zeynel Bey’in yaşadığı dönem aralığına göre 1460-1486 yıllarında inşa edilmiş. Uzun Hasan’ın oğlu olan Zeynel Bey, 11 Ağustos 1473 yılında yaşanan Otlukbeli Savaşı sırasında şehit düşmüş oldukça önemli bir kimlik olarak biliniyor.

Neden Gitmeliyim? Mimari açıdan ise, çinilerle bezenmiş taş işçiliğiyle dikkat çeken kümbet, dönemin önde gelen mimarlarından Abdurrahman oğlu Pir Hasan’ın eseri olarak Batman geziniz sırasında mutlaka görmeniz gerek yapılar arasında yer alıyor.

  • Adres: 72000 Kesmeköprü, Batman Merkez/Batman
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

20. İmam Abdullah Türbesi

imam abdullah türbesi

Burası Neresi? Şehrin en önemli tarihi noktası Hasankeyf’e geldiğinizde uğramanız gereken tarihi türbelerden biri olan İmam Abdullah Türbesi, tarihi Hasankeyf Köprüsü’nün solunda yer alan tepede bulunuyor. Hz. Muhammed Peygamber’in (S.A.V) soyundan gelen ve, M.S 638 yılında yaşanan İslami savaşlar sırasında Hasankeyf’te şehit düşen İmam Abdullah, dikdörtgen mimariye sahip türbesiyle bölgeye gelenlerin ilk uğradığı türbelerden biri olarak biliniyor.

Neden Gitmeliyim? Hasankeyf Kalesi’nin Bizanslılardan alınmasında İyaz Bin Ganem’in sağ kolu göreviyle yer alan İmam Abdullah, bölge için oldukça önemli bir zat olduğu için, Batman geziniz sırasında ziyaret edebileceğiniz noktaların başında geliyor.

21. Seyyid Bilal Türbesi

seyyid bilal türbesi

Burası Neresi? Şehre geldiğinizde manevi durakları gezerken uğramanız gereken önemli türbelerden birisi de şehrin önemli zatlarından biri olan Seyyid Bilal Türbesi. İnanç turizminde önemli noktalardan biri olan türbe, Batman’da en çok ziyaret edilen türbeler arasında yer alıyor. Hz. Hüseyin’in soyundan geldiği bilinen Seyyid Bilal’in türbesi ehli beyte sahip olduğu için de oldukça kıymetli. Türbenin üzerinde yer alan kardeşlik vurgusuyla da dikkat çeken türbe, Batman’ın Gercüş ilçesine geldiğinizde uğramanız gereken önemli bir dini nokta.

– Köprüler

22. Memikan Köprüsü

memikan köprüsü

Burası Neresi? Batman’da yer alan tarihi köprülerden biri olan Memikan Köprüsü, şehre estetik görüntü katan en güzel yapılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Şehirde yer alan diğer tarihi köprü Malabadi ile mimari açıdan benzerlik gösteren Memikan Köprüsü, Garzan Çayı’nın üzerinde yer alıyor. Köprünün üzerinde herhangi bir kitabe yer almadığı için ne zaman ve kim tarafından yapıldığı net olarak bilinmiyor.

Neden Gitmeliyim? Ancak köprünün mimari yapısı gereği, Müslümanların şehre geldiği dönem olan 6. Yüzyılda antik bir köprünün kalıntılarının üzerine inşa edilmiş olabileceği düşünülüyor. Köprünün olduğu bölge İpek Yolu’nda yer aldığı için aktif olarak kullanıldığı dönemde ne kadar önemli bir yer tuttuğunu tahmin etmek zor değil. Ancak ne yazık ki Memikan Köprüsü günümüzde oldukça harap bir durumda karşımıza çıkıyor.

  • Adres: 72402 Akçakışla, Kozluk/Batman
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

23. Malabadi Köprüsü

malabadi köprüsü

Burası Neresi? Tarihi Malabadi Köprüsü, aslında Diyarbakır’a bağlı. Ancak köprü Batman Çayı’nın üzerinde yer aldığı ve Diyarbakır’la sınır bir bölgede bulunduğu için çok defa tartışmaların yaşanmasına neden olmuş. Batman’a oldukça yakın olan köprüyü kolayca ziyaret edebileceğiniz için Batman listemize de eklemek istedik. Bölgenin önemli beyliklerinden Artuklular tarafından 1147’de inşa edildiği bilinen köprünün yapım aşamasının başlangıcı ise çok daha eskiye, 883 yılına Mevlaniler’e kadar dayanıyor.

Neden Gitmeliyim? 7 metre genişliğinde ve 150 metre uzunluğunda oldukça dikkat çeken kemerli ve kavisli bir yapıya sahip olan köprü, ortasında yer alan kesik el figürüyle de dikkat çekiyor. Rivayete göre birbirine kavuşamayan Bad adındaki bir genç ve sevdiği kızın hüzünlü aşk hikayesini de tarihinde barındıran köprü, Batman’a geldiğinizde gördüğünüze değecek yapılardan biri.

  • Adres: Çatakköprü, 21640, Batman – Silvan Yolu, Diyarbakır
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

24. On Kemerli DDY Köprüsü

on kemerli ddy köprüsü

Burası Neresi? Batman gezilecek yerler listemizin bu maddesinde yer alan On Kemerli DDY Köprüsü, diğer köprüler gibi çok eski bir tarihe sahip değil, ancak köprü şehre öyle bir doku katmış ki, şehrin simge yapılarından biri haline gelmiş desek yanlış olmaz. Batman’ın şehir merkezine 7 km mesafede yer alan ve Batman Çayı üzerinde bulunan köprü, 1944 yılında inşa edilmiş. Dönemin oldukça dikkat çeken mimari yapılarından biri olan köprü aynı zamanda demir yollarının kullanımı için de hizmete açılmış.

Neden Gitmeliyim? Hayvanların geçişinden, tren geçişine kadar pek çok işlevde kullanılabilen köprü, İkinci Dünya Savaşı sırasında inşa edildiği için de bir başarı örneği olarak kabul ediliyor. İsmini köprünün üzerinden yer alan on kemerinden alan yapı, şehre geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken köprüler arasında bulunuyor.

  • Adres: Batman Çayı, Batman/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Önemli! Batman’ın tarihi yerleri bu kadarla sınırlı değil! Şehirde bulunan tüm tarihi zenginlikleri yakından tanımak için Batman Tarihi Yerler | 17 Etkileyici Yer başlıklı yazımızı mutlaka okuyun! 

*Doğal Güzellikler

– Dağlar ve Yaylalar

25. Mereto Dağı

mereto dağı

Burası Neresi? Batman’ın önemli dağ turizmi noktalarından biri olan Mereto Dağı, her yıl dağ sporlarıyla ilgilenen ziyaretçileri ağırlıyor. Doğa harikası manzaraya sahip, uçsuz bucaksız görüntüsüyle görenleri büyüleyen dağ, Güneydoğu’nun iklimi nedeniyle bol bol ağaçların yer aldığı bir ormana sahip değil.

Neden Gitmeliyim? Daha çok kayalık araziden oluşan dağ, yaklaşık 3 bin metrelik rakımda yer alıyor. Dağ yürüyüşünü ve doğayı keşfetmeyi sevenlerdenseniz, Himalaya Dağı sırasının içinde bulunan Mereto Dağı’nda yaz kış farketmeden keyifli bir spor aktivitesi gerçekleştirebilirsiniz.

Dikkat! Mereto Dağı aynı zamanda yaban hayvanlarının da yaşam alanı olduğu için, rehbersiz gezmemeniz gerektiğini belirtmemizde fayda var.

26. Sason Yaylası

sason yaylası

Burası Neresi? Bir üst maddemizde bahsettiğimiz Mereto Dağı’nın eteklerinde yer alan doğal güzelliklerden Sason Yaylası, şehre geldiğinizde gidebileceğiniz doğal gezi noktalarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Doğa yürüyüşünü ve tabiatla baş başa olmayı seviyorsanız, yaylayı ziyaret edebilirsiniz.

Kaçırmayın! Yaylanın olduğu alanda yaşayan yerliler genellikle hayvancılıkla ve süt ürünleriyle geçimini sağladığı için, yaylaya geldiğinizde hayvanlarla ve köylülerle karşılaşmanız olası. Sason Yaylası’na gelmişken, köylülerin kendi elleriyle yaptığı, tulum peynirini imkanınız olursa mutlaka denemelisiniz.

– Orman ve Bahçeler

27. Yaşar Kemal Kent Ormanı

Yaşar Kemal Kent Ormanı

Burası Neresi? Projesine 2019 yılında Batman Belediyesi tarafından başlanan Yaşar Kemal Kent Ormanı ile şehrin turizm potansiyeline katkı sağlamak hedefleniyor. Batmanlılar için bir dinlence ve eğlence alanı olarak hizmet veren kent ormanı, Batman’daki mevcut yeşil alanların yetersizliğine dair geliştirilmiş en güzel proje! Zira Yaşar Kemal Kent Ormanı’nda kişi başına 10 metre kare yeşil alan düşüyor.

Neden Gitmeliyim? Yaşar Kemal Kent Parkı’nın yapımının tamamlanmasının ardından içerisinde; gölet, çocuk oyun alanları, mini botanik bahçesi, yürüyüş, koşu ve bisiklet parkurları, dinlenme alanları, seyir noktaları, piknik alanları, kafeteryalar, su oyunları alanı, ses oyunları alanı, şelale, dinlenme alanları ve amfi tiyatro gibi özel etkinlik alanları yer alacak. Batmanlılar ve şehre gelen turistler için bir yaşam alanı niteliğinde olan Yaşar Kemal Kent Ormanı’nı, sizler de Batman gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin!

  • Adres: Çamlıtepe, 72070 Batman Merkez/Batman
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık
  • Yol tarifi al >

– Mesire/Piknik Alanları

28. Kırkat Göleti Mesire Alanı

kırkat göleti mesire alanı

Burası Neresi? Batman’a geldiğinizde, gezi turunuzun arasına bir de şöyle keyifli bir piknik etkinliği eklemek isterseniz gitmeniz gereken noktaların başında Kırkat Göleti Mesire Alanı yer alıyor. Henüz daha 2018 yılında hizmete açılan alan, Gercüş ilçesinin 5 km ilerisinde yer alan Kırkat Köyü’nde bulunuyor.

Neden Gitmeliyim? Belediyenin vatandaşlar için yaptırdığı park 13 dönümlük oldukça verimli bir piknik alanı haline getirilmiş. Piknik çardaklarından, mangal barbekülerine kadar piknikte ihtiyacınız olabileceklerin imkânını sunan park, yürüyüş yolları ve oyun parkıyla, Kırkat Göleti’nin yanı başında keyifli bir gün geçirmeniz için ideal.

*Batman’da Gezilecek Eğlenceli Yerler

– Çocuklar için Uygun Yerler

29. Batman Lunaparkı

batman lunaparki

Burası Neresi? Bir şehre geldiğinizde, çocuğunuz varsa, ya da ruhunuz hala çocuksa lunaparklar gidebileceğiniz gezi noktalarından biri haline geliyor. Batmanlıların eğlenmek için vakit geçirdiği yerlerden biri olan Batman Lunaparkı, şehirde kurulan tek lunapark olma özelliğine de sahip. Şehir merkezinde bütün ulaşım olanaklarına uygun bir yerde yer alan lunapark, eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için oldukça keyifli bir alternatif.

  • Adres: 72000 Yediyol, Batman Merkez/Batman 
  • Çalışma saatleri: 11.00 – 00.00 *Her gün açık
  • Yol tarifi al >

*Batman’da Alışveriş

– Alışveriş Merkezleri

30. Batman Park Avm

batman park avm

Burası Neresi? Batman’a geldiğinizde ihtiyaçlarınızı alabilmeniz için ya da sevdiğiniz restoranı bulabilmek için alışveriş merkezine gitmek isteyebilirsiniz. 2012 yılında 30 milyon dolarlık bütçeyle bölgenin iş adamlarının bir araya gelerek açtığı avm, Batman’ın şehir merkezinde bütün ulaşım olanaklarının bulunduğu alanda yer alıyor. İçerisinde pek çok ünlü markaya sahip mağaza ve restoran zincirlerinin yer aldığı alışveriş merkezinde, saat 10.00 – 22.00 saatleri arasında ihtiyaçlarınızı alabilir, oyun parkında çocuğunuzla keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.

  • Adres: Kültür, Turgut Özal Blv. No: 299, 72060 Batman Merkez/Batman
  • Tel: +90 (488) 290 1402
  • Çalışma saatleri: Hafta içi: 10.00 – 22.00 | Hafta sonu: 09.45 – 00.00
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

31. Worldmar Avm

worldmar avm

Burası Neresi? Batman’ın merkezinde yer alan Turgut Özal Bulvarı’na yakın konumdaki Worldmar Avm, Batman Park Avm ile birlikte şehrin iki alışveriş merkezinden biri. Batmanlıların alışveriş yapıp dolaşmak için geldiği alışveriş merkezi, bilinir markaların mağazalarına ve restoran zincirlerine de ev sahipliği yapıyor. Şehre geldiğinizde ihtiyaçlarınızı toplu bir şekilde halledip, bir şeyler yiyebileceğiniz alışveriş merkezine, haftanın her günü açık olduğu için 09.00 – 22.30 saatleri arasında uğrayabilirsiniz.

  • Adres: Pınarbaşı, Turgut Özal Blv. No: 259, 72060 Merkez/Batman
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 22.30 *Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Önemli! Batman’da alışverişle ilgili daha fazla seçeneğe ve de bilgiye ulaşabileceğiniz yazımız henüz hazırlanma aşamasında. Fakat sizi çok bekletmeyeceğiz! Zira Batman Alışveriş Rehberi başlıklı içeriğimiz çok yakında burada olacak! 

*Batman Gece Hayatı

Batman’da hatırı sayılır bir gece hayatından bahsedemeyiz; lakin yine de akşam saatlerinde ailenizle, eşinizle, dostunuzla ve de arkadaşlarınızla hoşça vakit geçirip eğlenebileceğiniz mekanları sizler için bir liste haline getiriyoruz. Velhasıl Batman Gece Hayatı rehberimiz çok yakında burada olacak! Yalnızca beklemede kalın…

*Batman’a Yakın Gezilecek Yerler

– Turistik Şehirler ve Kasabalar

32. Diyarbakır

Diyarbakır

Burası Neresi? Türkiye’nin en özel şehirlerinden biri olan Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin orta bölümünde, El Cezire’nin (Mezopotamya) kuzeyinde yer alıyor. Batıda Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, doğuda Batman ve Muş, kuzeyde Elazığ ve Bingöl, güneyde ise Mardin ile sınır komşusu olan Diyarbakır, Güneydoğu Toroslarıyla çevrili bir şehirdir. Diyarbakır’ın geçmişinin yaklaşık 9 bin yıl öncesine kadar uzandığı biliniyor. Bu sayede turizm açısından değerli bir potansiyel taşıyan Diyarbakır, özellikle Güneydoğu gezi turlarının gözde noktalarından biri oluyor.

Batman’a yakın gezilecek yerler arasında yer alan Diyarbakır ile Batman arasında yalnızca 97 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk ise yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor. Dolayısıyla Batman’a gelmişken, bu tarihi şehre uğramadan geçmeyin derim! Seyahat için Batman ile Diyarbakır arasında seferler düzenleyen şehirler arası otobüs firmalarını tercih edebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Diyarbakır’da gezip görülmesi gereken pek çok turistik yer sizleri bekliyor. Başta Ulu Camii, Safa Camii, Sülüklü Han, Dicle Köprüsü, Diyarbakır Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Nebi Camii, Mesudiye Medresesi, Meryem Ana Kilisesi, Saint George Kilisesi, Ziya Gökalp Müzesi ve Deliler Hanı gibi bir dizi turistik ve tarihi nokta şehirde yakından görülmesi gereken arasında yerler arasında bulunuyor.

Diyarbakır’ın turistik ve tarihi zenginliği hakkında daha fazla bilgi almak için Diyarbakır’ın Tarihi Yerleri | 24 Turistik Nokta ve Diyarbakır gezilecek yerler başlıklı yazılarımızı mutlaka okumalısınız. Tabi gitmişken şehrin yöresel mutfağının tadına bakmadan dönmek olmaz! Peki, Diyarbakır’da ne yenir diye merak ediyorsanız tıklayın: Diyarbakır’ın Yöresel Yemekleri | 23 Lezzet Bombası

Kaçırmayın! Eğer Diyarbakır’a hava yolu üzerinden ulaşım sağlayacaksanız, Diyarbakır Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım rehberimizi mutlaka okuyun!

33. Mardin

Mardin

Burası Neresi? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’nde yer alan Mardin, aynı zamanda Suriye sınırında konumlanıyor. Mardin, uluslararası kuruluşlarca kültür mirası kabul edilmiş ve koruma altına alınmış tarihi zenginliğiyle, ülkemizdeki turizm merkezlerinde başında geliyor. Zira her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Batman’a da oldukça yakın olan bu antik şehir, Türkiye’de görülmesi gereken pek çok tarihi zenginliğe ev sahipliği yapması açısından oldukça önemli!

Dolayısıyla buralara kadar gelmişken, Batman çevresindeki turistik yerlerden biri olan Mardin’e de mutlaka uğramalısınız. Batman ile Mardin arasında 145 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yalnızca 1,5 – 2 saat sürüyor. Yolculuk için şehirle arası otobüs firmalarını tercih edebileceğiniz gibi özel araç da kiralayabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? İpek Yolu güzergahında bulunması hasebiyle Mardin’de beş han ve bir kervansaray bulunuyor. Tarihi han ve kervansaraylara ek olarak müzeler, kaleler, camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini yapılar bakımından oldukça zengin bir şehir olan Mardin’de gezip görülmesi gereken pek çok yer sizleri bekliyor. Mardin’in tarihi, kültürel ve turistik zenginliği hakkında daha fazla bilgi almak için Mardin gezilecek yerler | En güzel 34 nokta ve Mardin’in tarihi yerleri | Detaylarıyla 15 Etkileyici Mekan başlıklı içeriklerimizi okuyabilir, harika bir tatil planı çıkarabilirsiniz.

Tabi her şeyden önce tarihi Mardin Evleri’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz! Dokusunu korumaya devam eden bu tarihi şehre bayılacaksınız. Mardin’in yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı sakın unutmayın!

Kaçırmayın! Mardin’e havayolu üzerinden ulaşım sağlayacak olanlara rehberlik etmek amacıyla hazırladığımız yazımızı okuyarak, havalimanından şehir merkezine, en kolay ve en hesaplı ulaşım yöntemlerini öğrenebilirsiniz: Mardin Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi…

34. Bitlis

Bitlis

Burası Neresi? Tarihi kaleleri ve İslami eserleriyle ön plana çıkmış turistik bir şehir olan Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Güneyde Siirt, batıda Muş, kuzeyde ise Ağrı ile sınır komşusu olan Bitlis, doğuda Van Gölü ile çevrelenmiştir. Bitlis, sahip olduğu turizm potansiyeliyle Batman’a gelmişken uğramanızı önerdiğim şehirlerin başında geliyor. Bitlis ile Batman arasında 134 kilometre mesafe bulunmakta olup; yolculuk yaklaşık 2 saat sürüyor.

Neden Gitmeliyim? Bitlis’te Tatvan Kalesi, Ahlat Kalesi, Adilcevaz Kalesi, Bitlis Kalesi, Ulu Cami, Gökmeydan Cami, Şerefiye Külliyesi Ve Cami, Adilcevaz Tuğrul Bey Cami ve Ahlat İskender Paşa Cami gibi gezip görülmesi gereken pek çok yer bulunuyor. Bitlis’in tarihi ve turistik zenginliği hakkında daha detaylı bilgi almak için Bitlis’in tarihi yerleri | Etkileyici 28 tarihi eser ve Bitlis gezilecek yerler | En meşhur 17 gezi noktası başlıklı yazılarımızı mutlaka okumanızı öneriyorum. Ayrıca bu güzel şehre gitmişken, yöresel lezzetlerinin tadına teker teker bakmayı unutmayın!

35. Siirt

Siirt

Burası Neresi? Batman’a yakın gezilecek yerler listesinde şimdiki durağımız Siirt! Batman ile arasında 129 kilometre mesafe bulunan Siirt’e yalnızca 2 saatlik bir yolculuk sonrası ulaşabiliyor. Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının kesiştikleri alanda kurulmuş olan Siirt, Güneydoğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor.

Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan şehirde Cilalı Taş, Bakır, Tunç ve Hellenistik, Roma, İslam ve Bizans dönemlerinden Yakın Çağ’a uzanan dönemlere ait tarihi eserler ortaya çıkarılmış; hatta 3500 yıl öncesine dayandığı iddia edilen Akabe Yolu da yine Siirt’te yer almaktadır. Siirt’in en önemli tarihi eseri ise Bağdat’ta hükmeden Büyük Selçuklu Sultanı II. Mahmut tarafından 1129’da yaptırılan Ulu Camii‘dir.

Neden Gitmeliyim? Siirt, yukarıda da belirttiğim gibi, kökleri çok eksi dönemlere dayanan bir şehir. Dolayısıyla bölgedeki tarihi varlığın ne denli renkli ve çeşitli olduğunu söylemeye gerek yok. Tabi şehre gitmişken görmeniz gereken bir dizi tarihi ve turistik nokta sizleri bekliyor olacak! Bu yerler hakkında her bir detayı öğrenmek için Siirt gezilecek yerler listesi | En turistik 10 yer ve Siirt’in tarihi yerleri | Erenler diyarının 13 noktası başlıklı yazılarımızı mutlaka okuyun!

– Turistik Noktalar

36. Van Gölü

van gölü

Burası Neresi? Van Gölü, Van ile Bitlis arasında 3.713 kilometrekare yüzölçümüne sahip geniş bir alanda konumlanıyor. Hatta o kadar büyük ki yöre halkı tarafından, yıllarca ‘Van Denizi’ olarak anılıyor. Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün, Tatvan ilçesi sınırlarında bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu ortaya çıktığı düşünülüyor. 120 kilometre uzunluğa ve ortalama 170 metrelik bir derinliğe sahip olan ve volkanik bir göl olan Van gölü kıyılarında ayrıca pek çok koy ve plaj bulunuyor.

Gölün en derin noktası ise 450 metre civarında! Batman’a oldukça yakın bir mesafede yer alan Van Gölü, Türkiye’de görülmesi gereken göllerin başında geliyor. Van Gölü’nün Tatvan kıyısı ile Batman arasında 159 kilometre mesafe bulunup; yolculuk yaklaşık 2,5 saat sürüyor.

Neden Gitmeliyim? Van Gölü, hem tuzlu hem de sodalı su yapısıyla dünyanın en büyük sodalı gölü olma özelliğine sahip. Ayrıca yüksek bir rakımda bulunmasına ve sert bir iklime sahip olmasına rağmen tuz ve pH oranı sayesinde, gölde donma olayı görülmemesi de ilginç. Hemen hemen 600 bin yıllık bir geçmişe sahip olan göl üzerinde, Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş Adası olmak üzere dört farklı ada yer alıyor. 1990 senesinde Arkeolojik Sit Alanı ilan edilip, koruma altına alınan bu adalar, tarihi ve turistik açıdan oldukça değerli.

Ayrıca Van Gölü, Türkiye’de, üzerinde feribot ile taşımacılık faaliyeti yapılabilen tek göldür. Feribot seferleri Tatvan ve Van arasında düzenleniyor. Van Gölü kıyılarında ve de üzerindeki adalarda en az 3 bin yıllık Urartu Kalesi, Ermeni Kilisesi ve manastır kalıntıları bulunuyor. Akdamar Adası’nda bulunan ve 10. Yüzyılda inşa edildiği düşünülen Kutsal Haç Kilisesi, kalıntılar arasında en iyi korunanlardan biri. Kilisenin Kral Gagik Artzruni tarafından 915 ve 921 yılları arasında, inşa edildiği tahmin ediliyor.

Kilisenin dış duvarlarındaki rölyeflerde; Adem ve Havva (Adam and Eve), Yunus ve Balina (Jonah and the whale) ve Davud ve Golyat (David and Goliath) gibi kutsal kitaplarda geçen efsanevi hikayelere dair anlatılar yer alıyor.

Kaçırmayın!

Van Gölü ile ilgili pek çok efsane anlatılmakta olup; şüphesiz en bilineni Van Gölü Canavarı Efsanesi’dir. Yöre halkına göre gölde bir canavar yaşamaktadır. Söylentiyi çıkaranların amaçlarının bölgeye turist çekmek olduğu söylense de gölde, gerçekten yaşayan bir canavarın var olup olmadığına dair bir dizi bilimsel araştırma gerçekleştirilmiştir.

Lakin henüz kayda değer bir şeye rastlanılmamıştır. Van ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve şehrin kültürel, turistik ve tarihi zenginliğine dair ipuçları elde etmek için: Van’da Gezilecek Yerler Listesi | 13 Etkileyici Yer ve Van’ın Tarihi Yerleri | 18 Turistik Nokta başlıklı yazılarımıza bir göz atmanızı öneririm!

37. Hevsel Bahçeleri

hevsel bahçeleri

Burası Neresi? Dicle Nehri kıyısında, Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan Hevsel Bahçeleri, yaklaşık 700 hektarlık verimli bir araziden oluşuyor. Bahçeler, Diyarbakır il sınırları içerisinde yer alıp; Batman’a oldukça yakın bir lokasyonda konumlanıyor. Hevsel Bahçeleri ile Batman arasında 95,6 kilometre mesafe bulunuyor. Yolculuk süresi ise yalnızca 1,5 saat!

Neden Gitmeliyim? Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kuş cenneti sayılan bu bahçe, farklı türlerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek alanlara ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. 80’den fazla kuş türünün yaşadığı Hevsel Bahçeleri; su samuru, tilki, sansar, sincap ve kirpi gibi birçok memeli hayvana yaşam alanı oluyor.

2013 yılında Dünya Mirasları listesine aday gösterilen bahçeler, 2015 itibariyle UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilip; korunuyor. 30’dan fazla uygarlığın izlerini taşıyan ve 8 bin yıl gibi oldukça uzun bir süredir bahçe olarak varlığını sürdüren Hevsel Bahçeleri, tarımsal değerinin yanı sıra kültürel ve tarihi olarak da renkli ve zengin bir yapıya sahip!

38. Dara Mezopotamya Harabeleri

Dara Antik Kenti

Burası Neresi? Doğu’nun Efes’i olarak anılan Dara Mezopotamya Harabeleri, Mardin’in 30 kilometre güneydoğusunda, Oğuz Köyü’nde yer alıyor. Bulunduğu coğrafyadaki antik yerleşimlerin en görkemlilerinden biri olan Dara Harabeleri’nin eski adının Anastasiopolis olduğu biliniyor. Antik kentin tarihi en az 7 bin yıl öncesine dayanıp; kesinkes ne zaman kurulduğuna dair net bir bilgi verilemiyor.

Lakin kentin Doğu Roma İmparatorluğu’nun, sınırını Sasanilere karşı korumak amacıyla kurulduğu tahmin ediliyor. Batman ile Dara Mezopotamya Harabeleri arasında 158 kilometre mesafe bulunup; yolculuk süresi 2 ila 2,5 saat arasında değişiyor. Velhasıl Batman’a oldukça yakın olan bu antik kente mutlaka uğrayın!

Neden Gitmeliyim? Dara Antik Kenti’nde yaklaşık 33 yıldır bilimsel kazı çalışmaları yapılıyor. Yapılan kazıların sonucu elde edilen veriler doğrultusunda kentin, Doğu Roma İmparatorluğu tarafından Perslere karşı askeri üs olarak kullanıldığı ve ismini Pers Kralı Darius’tan aldığı düşünülüyor.

Yüzyıllar boyunca Mezopotamya’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Dara şehri, kaya içine oyulmuş yapılardan oluşuyor. Kentte; kilise, saray, çarşı, zindan, tophane, su bendi kalıntıları, şehir surları, su sarnıçları, köprüler, kaya mezarlar, agora ve silolar gibi antik kalıntılar bulunuyor.

  • Adres: Dara, Mardin Nusaybin Karayolu üzeri, 47100 Oğuzlar Köyü/Artuklu/Mardin
  • Tel: (0482) 213 05 85
  • Çalışma saatleri: Yaz Dönemi 08.30 – 18.00 | Kış Dönemi 08.00 – 17.00 *Pazartesi günleri kapalı
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

*Batman’da Yapılacak Şeyler

– Konaklamalı turlara katılarak Güneydoğu’yu keşfedin!

  • 7 Gece 8 Gün – Gap Rüyası Turu; Tarsus – Yedi Uyurlar Mağarası – Bilal Habeşi Mescidi –Tarsus Şelalesi – Nusret Mayın Gemisi – Adana – Taşköprü – Sabancı Camii – Antakya -Diyarbakır – Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi – Diyarbakır Ulu Camii – Surlar Mardin Kapı – Batman – Hasankeyf – Midyat – Midyat Konuk Evi – Telkari Çarşısı – Mardin – Dayrul Zafaran Manastırı veya Mor Gabriel Manastırı – Kasımiye Medresesi – Mardin Müzesi – Eski Ptt Binası – Ulu Camii – Şanlıurfa – Göbekli Tepe – Balıklı Göl – Gümrük Han – Sıra Gecesi ve daha fazlası… 
  • 6 Gece 7 Gün – Güneydoğu Anadolu Gün batımı Turu; Adıyaman – Batman – Mardin – Diyarbakır – Şanlıurfa – Gaziantep – Adana
  • 6 Gece 7 Gün boyunca GAP Turu; Adıyaman – Batman – Mardin – Diyarbakır – Şanlıurfa – Gaziantep – Adana
  • GAP TURU 2. PARKUR: Batman – Mardin – Diyarbakır Gezisi

*Batman Şehir içi Ulaşım

Batman diğer Güneydoğu illerine göre nispeten gelişmiş bir ulaşım ağına sahiptir. Şehir içi ulaşım genel anlamda, belediye otobüsleri, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarıyla sağlanmaktadır. Şehirde toplamda 74 belediye otobüsü hizmet vermekte olup; ilçelere ve köylere ulaşım bu otobüslerle kolaylıkla sağlanmaktadır. Ayrıca Batman’ın belirli noktalarından Batman Havalimanı’na hareket eden 11 farklı otobüs hattı bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra şehir içi ulaşımda taksi veya kiralık özel araç gibi seçenekler de mevcut.

Sizler için hazırladığımız Batman gezilecek yerler listemiz burada sona eriyor. Gezinize faydalı olacağını umduğumuz listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka gezi noktaları varsa aşağıdaki kutucuğa yorumlarınızı yazarak bizlere iletebilirsiniz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin