Gitmeden Önce Hap Niteliğinde Bilgiler;
Şehir Hakkında; 3 bin yıldan fazla süredir yaşayan şehir Atina, Batı medeniyetinin beşiği ve demokrasinin doğduğu yer olarak bilinir. 7 tarihi tepe arasına kurulmuş kent, dikkat çekici dağlarla çevrili oldukça geniş bir şehirdir.
Arkeolojik kalıntıları ve anıtları ile ünlü şehir aynı zamanda her daim hareketli gece hayatı ve spor merkezleriyle tam bir kültür sanat kenti haline gelmiştir. Yunanistan’ın başkentinde, tarih ve sanat arasında kaybolacağınız harika zamanlar geçirebilirsiniz. Pek çok turist Yunan Adaları’nı ziyaret etmeden önce Atina’da bir iki gün geçirir. Ortalama Gezi Süresi; Şehrin en önemli yerlerini görmek için 3-4 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Mini ve hızlı bir tur için ise 2 gün ayırın!
Gidilecek En İyi Zaman; Nisan – Haziran ve Eylül-Ekim dönemi, Atina’yı ziyaret etmek için en uygun zamandır.
Müze Kartları; Atina’yı ziyaret etmek istiyorsanız kesinlikle Athens City Pass‘i satın almalısınız. Hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenin harika bir yolu!
Havalimanı/Merkez Ulaşımı; Atina Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım yollarının en kolayı metrodur. Uçak bileti alıp havalimanına geldikten sonra, Atina Uluslararası Havalimanı’ndan geçen 3 numaralı metro hattı, sizi son durak olan şehir merkezi ‘’Aghia Marina’’ durağında indiriyor. Yolculuk toplamda 55 dakika sürüyor.
Şehir içi Ulaşım; Atina’nın toplu taşıma sistemi şehrin neredeyse tüm bölgelerini kapsamakla birlikte güvenilir ve uygun fiyatlı olmasıyla da popüler. Toplu taşıma araçlarının hepsinde tek bilet tipi kullanılıyor ve yolculuk yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Bölgede en hızlı dolaşmanın yolu metro iken tren, otobüs ve troleybüslerin ağı da oldukça geniş. Metro ve tramvay istasyonu girişlerinde yer alan makineler aracılığıyla tek bilet ya da ulaşım kartı satın alabilirsiniz.
Ulaşım; Türk Havayolları’nın her gün direkt uçuşlarının olduğu Atina Havalimanı’na (Elevtherios Venizelos Havaalanı) 1 saat 30 dakika sürecek bir uçuşun ardından ulaşabilirsiniz. Aegean Air ve Pegasus Havayolları en uygun fiyatlı biletleri bulabileceğiniz havayolu firmalarıdır. Pegasus Havayolları’nın İzmir kalkışlı uçak seferleri de mevcut. Dilerseniz tüm havayolu firmalarını karşılaştırabilmeniz için Atina uçak biletleri sayfamızdan bütçenize uygun biletleri kontrol edebilirsiniz.
Atina’ya ulaşmanın tek yolu uçak ile yolculuk da değil. Dilerseniz otobüs bileti satın alarak da şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüsle, Atina’ya seyahat yaklaşık 20 saat sürmektedir. Metro Turizm’in hemen her gün İstanbul – Selanik seferleri oluyor. Selanik’e seferler 11 saat sürüyor. Selanik’ten ise otobüs ya da tren aracılığıyla 5-7 saatte şehre ulaşmanız mümkün.
Ulaşım Kartları; Şehirdeki tüm toplu taşıma araçlarında kullanabileceğiniz bilet ve kart görünümünde iki adet ulaşım kartı bulunmaktadır. Ath.ena Ticket ve Anonymous Athena Card. İkisinin birbirinden farkı ise birinin bilet görünümünde diğerinin ise plastik bir kart görünümünde olmasıdır. Tam olarak turistler için dizayn edinmiş bu ulaşım kartları, biletmatiklerden satın alınabilmekle birlikte 5 güne kadar çıkarttırılabiliyor.
Yapılacak Şeyler; Kentte yapılacak en iyi şey Akropolis’e çıkmak! Sabahın ilk saatlerinde yoğunluk başlamadan çıkmanızı tavsiye ederiz. Akropolis Müzesi ve Edem Plajı’na uğramanız da tavsiye ettiklerimizden. Atina’da ücretsiz yapılacak şeyleri Atina’da bedava yapılacak 7 şey yazımızdan öğrenebilirsiniz!
Yardımcı Uygulamalar: En sağlıklı yol haritalarına Google Maps, en lezzetli yemek yapan restoranlara Foursquare uygulamasından ulaşabilirsiniz.
İstanbul – Atina Saat Farkı; İstanbul saati Yunanistan’dan 1 saat ileridedir.
Ne Yenir; Yunan yemeklerinin, Türk yemekleri ile benzerliği aşikar olsa da Atina’da meze dedin mi akar sular durur. Kentte mutlaka denemeniz gereken mezeler içerisinde saganaki, horiatiki salata, fava, Spanakopita, domateskeftedes mutlaka denemeniz gereken lezzetlerden. Musakka, fırında makarna, gemista ve deniz ürünleri de tatmanızı tavsiye ettiklerimizden.
Restoran Bahşiş Oranı; Yunanistan restoranlarında hesabın %10’u bahşiş olarak verilir. Tavernalarda ise bahşiş için birkaç Euro vermek yeterli olacaktır.
Burası Neresi? Atina’nın en ikonik yapılarından biri olan Parthenon, Akropolis tepesine hakim bir konumda yer almaktadır. MÖ 5. yüzyılın ortalarında Yunan tanrıçası Athena Parthenos’a (Bakire Athena) ithafen inşa edilmiştir. Dünyanın en nadide manzaralarından birine sahip Atina Akropolü üzerinde yer alan tapınak, klasik antik dönemin en büyük tapınağı olarak bilinir.
Klasik Yunan mimari tarzının en basit örneklerinden biri olan Dor düzeninde inşa edilmiştir. Tapınak, Dor mimarisinin çıkış noktası olarak da bilinir. Yunanistan’da şimdiye kadar tamamlanmış en büyük Dor tapınağı olan Parthenon’un inşası tam olarak 15 yıl sürmüş.
Neden Gitmeliyim? Yüzyıllar boyunca hasar görmüş ve pek çok heykeli yok olmuş olsa da yapının iskeleti hala ayakta durmakta ve her yıl yüzlerce turistin ziyaretine uğramaktadır. Atina demokrasisinin ortaya çıktığı yer olarak bilinen Parthenon, Iktinos ve Kallicrates isimli iki ünlü mimar tarafından tasarlandı. MÖ 438 yılında Panathenaic Festivali’nden hemen önce inşası bitirildi.
Yapmadan Dönme! Tapınağın simgesi olan ‘’Bakire Athena’’ heykeli, antik dünyanın harikalarından biri olarak kabul edildi. M.S 426 yılında ise heykel İstanbul’a götürüldü ve burada kayıplara karıştı. Ulusal Arkeoloji Müzesi’nde bir kopyasını görebilmeniz mümkün.
Dikkat et! Tapınağı yaz aylarında, güneşin tam tepede olduğu öğle saatlerinde ziyaret etmemeye dikkat et. Sıcak hava bunaltıcı olabilir.
Burası neresi? Plaka Mahallesi’nde Akropolis Müzesi’ne birkaç adım uzaklıkta bulunan bu anıt, Choregos Lysikrates tarafından MÖ 335/334 yılında, sponsor olduğu gösterilerden birine verilen birincilik ödülünün anısına dikilmiştir. Choregos kelimesi de Yunanca’da “sponsor” anlamına gelmektedir ve antik dönemde Yunanlar için çok önemli bir ünvan olmuştur.
Anıt, dairesel bir heykel ve yüksek, kare şeklindeki bir podyumdan oluşmaktadır. Bu dış cephedeki Korint düzenindeki ilk antik anıttır ve Pentelikon Dağı’ndan gelen mermerden yapılmıştır. Frizinde, onuruna dramatik oyunların düzenlendiği tanrı Dionysos’un hayatından sahneler tasvir edilmiştir.
Lysikrates Anıtı, 1669 yılında bölgenin Osmanlı yönetiminde olduğu sırada bir Kapuçin keşişi tarafından satın alınarak manastırın kütüphanesine eklenmiştir. Anıtın o dönemde Kapuçinlerin mülkü olması, o dönemde diplomat olan Lord Elgin tarafından ele geçirilmesini engellemiştir. Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında manastırın yakılması sırasında anıt hasar görmüştür. Fransız hükümeti daha sonra anıtı, ülkenin bir malı olarak kabul ettiği için onarmıştır.
Neden gitmeliyim? Birçok defa taklit edilen bu etkileyici Lysikrates Anıtı, ziyaretçiler es geçmemesi gereken önemli anıtlardan biridir ve mimari açıdan incelenebilecek birçok noktası bulunmaktadır.
3. Hephaestus Tapınağı
Burası neresi? Antik Agora’da dolaşırken, muhteşem derecede iyi korunmuş Dor tarzındaki Hephaestus Tapınağı’nı fark etmemeniz mümkün değil. Hephaestus ateş tanrısı olarak biliniyordu ve tapınağın içinde kendisinin ve Athena’nın heykellerinin olduğu söyleniyor. Geçmişi 5. yüzyıla kadar uzanan Hephaestus Tapınağı, Athina’nın altın çağının bir parçasıdır.
Antik Agora’nın içinde bulunan bu site, MÖ 460 ile 420 yılları arasında inşa edilmiş ve bir zamanlar Hristiyan kilisesi olarak hizmet vermiştir. Sonunda bina arkeoloji müzesine dönüştürülmüş ve 1930’lu yıllarda arkeolojik kazılara başlanarak sonrasında turistlerin ziyaretine açılmıştır.
Neden gitmeliyim? Atina’daki bütün tapınaklar arasında Hephaestus Tapınağı, yalnızca Atina’nın değil Yunanistan’ın da en iyi korunmuş tapınaklarından biridir ve kesinlikle görülmesi gereken önemli bir yapıdır.
Burası neresi? Atina Akademisi, Yunanistan’ın Ulusal Akademisi ve ülkedeki en yüksek araştırma kurumu olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Burası, 1926 yılında kurulmuş olup Maarif Vekaleti’nin denetimi altında faaliyetlerini sürdürmektedir. Akademi, Panespistimiou Caddesi üzerinde, Atina Üniversitesi ve Milli Kütüphane ile birlikte yer almaktadır ve “Atina Üçlemesi” olarak adlandırılmaktadır. Bu kuruma üye olarak kabul edilmek büyük bir onur sayılmaktadır.
Enstitü, Atina’nın en önemli binalarından birinde yer almaktadır ve yapı, Atina’da 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında varlığını iyiden iyiye hissettiren Neoklasik mimari hareketin harika örneklerinden biridir. Binanın tasarımı Theophil Hansen’a aittir ve onun en önemli eseri olarak kabul edilmektedir.
Bu heybetli bina, çoğu otorite tarafından Atina’nın en güzel Neoklasik binası şeklinde lanse edilmektedir. Mermerden yapılmış bina, varlığını 1856 senesinde inşaatı için büyük bir bağışta bulunan hayırsever Simon Sinas‘a borçludur. Binanın temeli 1859 yılında Kral Otto’nun huzurunda düzenlenen törenle atılmış ve inşaat 26 yıl sonunda 1885 senesinde tamamlanabilmiştir.
Neden gitmeliyim? Muhteşem bir mimari tasarıma sahip olan Atina Akademi Binası, özellikle mimari yapılara merak duyan ziyaretçiler için Atina’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunuyor.
Burası neresi? Attalos Stoası, Antik Agora arkeolojik alanında bulunan etkileyici ve ikonik yapılardan biridir. İlk olarak MÖ 159 ile MÖ 138 yılları arasında inşa edilmiş olan bu yapı, stoanın dışındaki bir tabelada da belirtildiği üzere Bergama Kralı II. Attalus ve eşi tarafından Atinalılara bağışlanmıştır. Bina ilk yapıldığı zaman iki kattan oluşmaktaydı ve zemin katında iki sıra mermer sütun bulunmaktaydı.
Anıt toplamda 20 metre genişliğe, 116 metre uzunluğa ve 25 metre yüksekliğe sahiptir. Zemin kattaki cephesinde Dor tarzında 45 ve iç kısmında ise İyon tarzında 22 sütun bulunmaktadır. Zemin katta ve birinci katta dükkan ve çalışma odası olarak kullanılan 21 oda bulunmaktaydı. Aslında Attalos Stoası antik dönemin en büyük ve en önemli alışveriş merkezi olmuş ve insanlar için çok önemli bir buluşması noktası haline gelmiştir.
Neden gitmeliyim? Stoa içinde aynı isimde bir arkeoloji müzesi bulunmaktadır. Burada Antik Agora arkeolojik alanında gerçekleştirilen kazılardan elde edilen buluntular sergilenmektedir. Bu buluntular arasında Neolitik dönemden MS 6. yüzyıla kadar uzanan mermer heykeller, sütun parçaları, madeni paralar, günlük kullanım eşyaları gibi önemli parçalar yer almaktadır.
Burası neresi? MS 132 senesinde inşa edilen Hadrian Kütüphanesi, Roma İmparatoru Hadrian’ın adını taşıyan ve inşa edilen geçmişin önemli bir çalışma alanı olmuştur. Burası her ne kadar bugün bizim kütüphane olarak düşündüğümüz kütüphanelere benzemese de, entellektüellerin ve filozofların çalışmak, tartışmak ve bilgi paylaşmak için geldikleri mekanlardan biriydi.
Burası aynı zamanda insanların gelip büyük düşünürlerden bazılarının sunumlarını ve konuşmalarını dinleyebileceği bir alandı ve bu da burayı bir tür felsefi okula dönüştürmüştür.
Neden gitmeliyim? Monastiraki Meydanı’na çok yakın bir konumdaki Hadiran Kütüphanesi, Atina’nın en önemli görülecek yerleri arasında bulunuyor.
Burası neresi? Atina’da ziyaret edilebilecek birçok arkeolojik alandan biri olan Kerameikos Arkeolojik Alanı, 9. yüzyıldan Roma dönemine kadar kullanılmış bir antik mezarlık olarak bilinmektedir. Site, aynı zamanda çömlek atölyesinin de bulunduğu bir yer olduğundan Yunanca’da çömlekçilik anlamına gelen “Keramos” adıyla anılmıştır.
Neden gitmeliyim? Siteyi ziyaret etme şansını yakaladığınızda tapınak sütunlarının kalıntılarını, eski mezarları, mermer heykelleri ve yakındaki şehrin metro inşası esnasında gün yüzüne çıkarılan pek çok tarihi kalıntıyı keşfedebileceğiniz bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.
Burası neresi? Akropolis’in yamacında yer alan ve Yunan Trajedisi’nin tiyatro tarzının doğduğuna inanılan tarihi bir tiyatro olan Dionysos Tiyatrosu, Atina’da tarih ve sanat tutkunlarını büyüleyecek yerlerden biridir. MÖ 6. yüzyılda inşa edilmiş olan Dionysos Tiyatrosu, dünyanın eski tiyatrosu olarak bilinmektedir.
Etrafı yeşilliklerle çevrili olan tiyatro, aynı zamanda yemek, şarap ve oyun tanrısı olan Dionysos’u onurlandırmak için yapılan kutlamalar da dahil olmak üzere pek çok kurbanın verildiği ve dini uygulamaların yapılığı bir yer olmuştur.
Neden gitmeliyim? Dionysos Tiyatrosu, günümüzde hala çeşitli etkinlikler ve hatta tiyatro gösterileri için kullanılmaya devam ediyor. Bir gösteriye dahil olmasanız bile, yine de içeride durup, Dionysos’un hayatındaki görüntüleri gösteren taşların üzerindeki oymalardan birkaçına göz atabilir, tarihin derinliklerinde kendinizi kaybedebilirsiniz.
Burası neresi? Olimipa Zeus Tapınağı’nın inşası MÖ 6. yüzyılda başlamıştır. Zeus onuruna inşa edilmiş ve antik düynanın en büyük tapınağı olması planlanmıştır. Tamamlandığında, her biri 17,25 metre yüksekliğinde ve 2 metre çapında 104 alışılmadık derecede sütunla, antik tapınakların şimdiye kadarki en büyüklerinden biri haline gelmiştir.
Tapınak MS 2. yüzyılda tamamlanmasından kısa bir süre sonra barbar istilası esnasında yağmalanmıştır. Günümüzde orijinal sütunlardan yalnızca 15’i ayakta kalmayı başarmış olsa da, ziyaretçiler için tapınağın ihtişamını fark etmek pek de zor değildir.
Tapınağın kazılması ve restorasynu için bir proje 19. yüzyılın sonlarında Atina İngiliz Arkeoloji Okulu tarafından başlatılmıştır. Alman Arkeolog Gabriel Walker, 1922’de bölgeyi yeniden kazmış ve ardından Ioannis Travlos’un gözetiminde Yunan arkeologlar gelmiştir.
Neden gitmeliyim? Zeus Tapınağı’nı ziyaret edenler, orijinal görünümünden uzak olsa da burasının Atina’nın mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunduğu konusunda hemfikirdir. Olimpia Zeus Tapınağı, yaşadığı zorluklara rağmen, hala kentin en güzel antik anıtlarından biri olarak kabul ediliyor.
Aklınızda bulunsun! Özellikle yaz döneminde sıcaklık ve kalabalığın ziyaretinizi olumsuz etkileyebileceğini bilmenizi isteriz. Ayrıca tapınağın bulunduğu alanda yeteri kadar bilgi bulunmadığından ziyaretinizden önce tapınak hakkında araştırma yapmanızı öneriyoruz.
Burası neresi? MÖ 420 yıllarında inşa edilen ve Atina’nın İon sütunlu en eski tapınaklarından biri olarak kabul edilen Atena Nike Tapınağı ile mutlaka selfie çekmelisiniz.
Zaferin sembolü olan tapınağın, Yunanlılar ile Persler arasında Yunanlıların kazandığı savaşın onuruna inşa edildiği rivayet edilmektedir. Yakın zamanda restore edilen frizde, savaş ve zafer imajını gösteren bazı oymalar ve detaylar da buna işaret etmektedir.
Neden gitmeliyim? Akropolis ziyaretiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken Nike Tapınağı, heykellerin bir kısmı yok olsa da hala Atina’daki en iyi korunmuş sütunlu tapınakların başında gelmektedir ve Atina’nın ikonik yapıları arasındai yerini korumaktadır.
Burası neresi? Akropolis’i keşfederken dikkatinizi Tanrıça Athena’ya adanmış bir tapınak olan Erechteion çekecektir. Bu tapınak, Partheon’un yanında en çok fotoğraflanan tapınaklardan biridir. Güney tarafın, Kızlar Sundurması olarak adlandırılan yerde, heykellerle güzelce dekore edilmiş olan tapınağın geçmişte bir Bizans tapınağı, Frenk döneminde bir saray ve daha farklı amaçlar için kullanıldığı belirtiliyor.
Tapınak İon tarzında inşa edilmiş bir yapıdır. Tapınağın Yunanistan’ın altın dönemini yaşadığı MÖ 421-406 yıllarında inşa edildiği tahmin ediliyor ve Akropolis’in kuzey kısmına düşüyor. Yapı Partheon’dan daha küçük ve arka planda olmasına karşın, Eleusis gri taşından yapılmış bir friz, çok sayıda önemli heykel ve diğer benzersiz ayrıntıları ile hayli ilgi çekicidir.
Neden gitmeliyim? Tapınağın bazı kısımları günümüzde Akropolis Müzesi’ne taşınmış olsa da tapınak hala oldukça güzel durumdadır ve fotoğraf çekmek isteyen tarih meraklıları için muhteşem yerlerden biridir.
Burası Neresi? Batı dünyasının en önemli antik bölgelerinden biri olarak kabul edilen Akropolis, Parthenon tarafından taçlandırılmış oldukça önemli bir gezi noktası. Atina’nın hemen her yerinden görülebilen kent merkezine çok yakın mesafede bir tepede konumlanan Atina Akropolis’i, resmen şehir üzerinde nöbet tutuyor. Geçmişte şehrin en kutsal binaları, tepe üzerine inşa edildi ve o günden beri Atina’nın en güvenli yeri olarak gösterildi.
Atina’nın en büyük sembollerinden biri olan Akropolis, kelime anlamı olarak ‘’yüksek şehir’’ anlamına gelir. MÖ 5. yüzyılda, Atina halkı tarafından inşa edilmiş ve mimari açıdan pek çok şehre ilham kaynağı olmuştur.
Neden Gitmeliyim? Günümüzde de büyüleyici etkisinden hiçbir şey kaybetmeyen Atina Akropolis’i üzerinde, MÖ 447’de inşa edilen klasik antik dönemin en büyük tapınağı Parthenon’a, Athena Nike Tapınağı’na ve MÖ 421 yılında inşa edilmiş antik kutsal alan kompleksi Erechtheion’a rastlayacaksınız.
Atina’nın en güzel manzarasını seyretmek için tepenin kuzey tarafına doğru ilerleyebilirsiniz. Akropolis manzaralı restoranları bulmak için ise Apostolou Pavlou’a uğrayabilirsiniz. Burada yer alan Yunan restoranlarında, Athena Nike Tapınağı’na ve Parthenon’ın muhteşem ışıklandırmalarına karşı leziz Yunan yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler! Yaz aylarında Akropolis oldukça yüksek sıcaklıklara maruz kaldığı için tepeyi sabah saatlerinde, Akropolis Müzesi’ni ise klimalı ve daha serin bir ortam sunacağından öğle saatlerinde ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Akropolis Atina’nın en ikonik yerlerinin başında geldiği için her ziyaretçi için görülmesi elzem yerlerden biridir.
Burası neresi? Kent konseyi, meclis başkanı ve yerel halkın geçmişte buluşma noktası olan Antik Agora, demokrasi örneklerinin ilk görüldüğü yerlerden biridir. Burası MÖ 159 senesinde inşa edilmiş, alışveriş merkezi ve yerel halk arasında sosyal etkileşim alanı olarak kullanılan güzel bir arkeolojik alan olan Attlos Stoa’sına da ev sahipliği yapmaktadır.
Akropolis’in kuzeybatısında, Atina’nın tarihi merkezinde yer alan Antik Agora, gördüğünüzde hala hayranlık uyandıran, aynı zamanda duvarları içinde gerçekleşen olaylardan bir kısmını felsefe tartışmaları ve diğer önemli söylemlerden öğrenebileceğiniz, oldukça korunaklı bir alandır.
Neden gitmeliyim? Aziz Pavlus’un Hristiyanlık için dini değişkenler aradığı, Socrates’in felsefi dersler verdiği yerlerden biri olan Antik Agora, şehrin en popüler arkeolojik noktalarından biridir ve kesinlikle görülmeye değerdir.
Burası neresi? Hem dini faaliyetler hem de sosyal bir buluşma alanı olarak kullanılan Roma Agorası, özellikle siyasi söylemler ve yasa yapma yeri olarak bilinen şehrin önemli yaşam merkezlerinden biri olmuştur. Roma Agorası’nın içinde aynı zamanda 2 Roma hamamı kalıntıları, küçük bir tiyatro ve hatta bir yeraltı stoası da bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Atina Roma Agorası, muhtemelen konseylerin biraraya geldiği ve felsefenin en büyük düşünürlerinden bazılarının söylemlerde bulunduğu yerlerden biriydi. Bu nedenle önemli bir yere sahip olan Agora, yakınlarda bulunan ve dünyanın ilk meteoroloji istasyonu olarak kabul edilen Adronikos Kyrrhestes’in “Rüzgar Kulesi” Horologionu’na da ev sahipliği yapıyor.
Burası Neresi? 2009 yılında ziyarete açılan Akropolis Müzesi, Yunanistan’ın en önemli müzesidir. Akropolis’ten 300 metre uzaklıkta, tepenin hemen altında yer alan eşsiz müze Atina’nın en önemli antik Yunan koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin ön kısmında yer alan arkeoloji atölyesini geçtikten sonra ünlü mimarlar Bernard Tschumi ve Michael Photiadis tarafından tasarlanan modern binanın şık girişine varıyorsunuz.
Neden Gitmeliyim? Müze içerisinde toplamda 4 bin adet paha biçilemez nesne sergileniyor. Doğal ışıkla aydınlatılan kapsamlı sergide yer alan eserlerin çoğu Akropolis arkeolojik alanlarında ortaya çıkarılmış. MÖ 7. yüzyıldan MÖ 5. yüzyıla kadar Arkaik Dönem’i ve MÖ 2. yüzyıldan, MÖ 2. yüzyıla Klasik Dönemi kapsayan koleksiyon, Athena Tapınak’ından pek çok heykel ve Erechtheion’un orijinal Caryatids’ine ev sahipliği yapıyor.
Akrpolis Müzesi’nin adresi ve diğer bilgiler ise şu şekildedir:
Burası neresi? Yunan halk müziğine adanmış müzede, 18. yüzyıldan kalma 1.200 civarında Yunan popüler müzik enstrümanından oluşan muhteşem bir koleksiyon sergilenmektedir ve bu da onu Avrupa’nın en önemli folklor müziği müzelerinden biri haline getirmektedir.
Müzenin bulunduğu konak Lassaniz Konağı olarak adlandırılmaktadır. Bina Plaka bölgesinde bulunmaktadır ve 1842 yılında inşa edilmiştir. Sergi üç kattan oluşmaktadır ve perküsyon, yaylılar, aerofonlar ve idiofonlar olmak üzere dört müzik enstrümanı kategorisini içermektedir.
Neden gitmeliyim? Çok önemli tarihi müzik aletleri, bunlarla ilgili açıklamalar ve çeşitli resimlerin yer aldığı müze, gençler ve yetişkinler başta olmak üzere müzik tarihine meraklı kişiler için oldukça ilginç bir müzedir. Siz de Atina gezisi planlıyorsanız bu müze için en az yarım saatlik bir zaman dilimi ayırmanızı tavsiye ediyoruz.
Burası neresi? Herakleidon Müzesi, kapılarını ziyaretçilerine 2004 senesinde açmış keyifli bir güzel sanatlar müzesidir. Müze iki ayrı binada yer alıyor; binalardan biri adını aldığı Herakleidon Caddesinde, diğeri ise hemen yakındaki Apostolou Pavlou Caddesi’ndedir.
Orijinal binanın geçmişi 1989 senesinde dayanmaktadır ve yenilenmiş neoklasik yapıda bir binadır. Burası büyüleyici bir avluya sahiptir ve sergi için davetkar ve ilgi çekici bir alan yaratmaktadır. İkinci bina ise olağanüstü restore edilmiş tavan resimleriyle dikkat çekmektedir ve 1895 yılından kalma güzel bir neoklasik binadır.
Neden gitmeliyim? Müzenin esas amacı, izleyicileri büyük çağdaş sanatçılarıyla ve onların eserleriyle tanıştırmaktır. Burası aynı zamanda sanat ve matematiğin eğlenceli bir karışımını oluşturan program aracılığıyla çocukların ve gençlerin sanat alanında eğitilmesine katkı sunan bir yerdir ve bu nedenle Atina’da çocukla gidilebilecek en güzel yerlerin başında gelmektedir.
Burası neresi? Atina Olimpiyat Müzesi, Olimpiyat Oyunlarının özünü ve uzun süredir devam eden kültürünü yeni nesillere tanıtmak amacıyla inşa edilmiş bir yerdir. 2021 senesinde kapılarını açan müze içinde antik dünyanın olimpiyat oyunlarını günümüze bağlayan önemli bir kalıcı sergi bulunmaktadır.
Müze, Yunanistan’daki oyunların üç aşamasına odaklanıyor. Yani buradaki sergide Antik Olimpiyatlar, 1896’daki yeniden canlanma ve 2004 senesindeki Atina’daki şenlikler ele alınıyor. Müzenin iç mekanı MS 241 tarihinden kalma bronz bir disk, 1896 oyunları hakkında el yazısıyla yazılmış bir albüm ve defne çelenkleri gibi çeşitli sergilere ev sahipliği yapıyor. Burada aynı zamanda Antik Olimpia Vitrini ve Alevin Arkasında fotoğraf sergisi gibi bazı geçici tematik sunumlar da sergileniyor. Müze içinde aynı zamanda paralimpik sporculara adanmış bir bölüm de dikkat çekiyor.
Neden gitmeliyim? Olimpiyatların köklü tarihine odaklanan bu müzeyi ziyaret ederek siz de olimpiyatlar ve olimpiyatların geçmişi hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olma fırsatını yakalayabilirsiniz.
Burası neresi? Araba tutkunları için Hellenik Motor Müzesi’ni ziyaret etmek tam anlamıyla bir zorunluluktur. Burada çoğu Yunanistan’da üretilmiş 100’den fazla antika, vintage, klasik ve modern arabadan oluşan muhteşem bir araç koleksiyonu toplamda üç katlı binada sergilenmektedir.
Müze içinde arabaların 19. yüzyıldan günümüze kadar nasıl devrim yarattığını çarpıcı bir şekilde görebilirsiniz. Müzenin 100 yıllık Bentley’ler, 70 yıllık Ferrari’ler, 50 yıllık verandalar ve çok daha fazlasını içeren özel sergisi ile kendinizi adeta büyülenmiş hissedeceksiniz.
Neden gitmeliyim? Müzede gerçekleştireceğiniz heyecan verici gezi esnasında, sürekli popüler olmuş bu araçların motorundan tasarımına kadar modernizasyonuna göz atabilirsiniz.
Burası neresi? Atina merkezde bulunan ve 1975 senesinde kurulmuş olan Savaş Müzesi içinde Yunan tarihi boyunca bazı önemli savaşlarda kullanılmış olan çeşitli savaş silahları sergilenmektedir.
Pers Savaşları’ndan Bizans Savaşlarına, Truva Savaşlarına, Peloponnessos Savaşı’na ve Yunan Bağımsızlık Savaşı’na kadar Yunanistan’ın en ünlü savaşlarının tarihini gösteren sergileri inceleyebilirsiniz. Askeri üniformalar başta olmak üzere birçok askeri teçhizatı ve çok daha fazlasını da Savaş Müzesi ziyaretiniz sırasında görebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Haritalara ve resimlere bakın. Hatta müzenin dışında sergilenen Yunanistan’ın ilk askeri uçağı hakkında da bilgi edinin. Müzeye girdiğinizde yolculuğunuza en eski eserlerin saklandığı tepeden başladığınızdan da emin olun.
Burası Neresi? 1866-1889 yılları arasında inşa edilen Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi, yalnızca Yunanistan’ın en büyük arkeoloji müzesi değil, Antik Yunan sanatı koleksiyonunda dünyanın en iyilerinden biri olarak gösterilir. 19. yüzyılın sonlarında ülkenin her yerinden gelen antik eserleri barındırmak, korumak ve sergilemek için kurulan müze; ülkenin tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini en güzel şekilde temsil eder.
Neden Gitmeliyim? Antik Yunan’ın gizemli ve etkileyici dünyasında kaybolmak için Atina’nın en önemli müzesini ziyaret etmeni tavsiye ederiz. İki katlı müze içerisinde Tarih Öncesi Dönem Koleksiyonu, Heykel Koleksiyonu, Vazo ve Küçük Nesneler Koleksiyonu ve Metalurji Koleksiyonu gibi çeşitli sergiler yer alıyor. Diğer yandan Eski Mısır’dan çeşitli sanat koleksiyonlarını da görmeniz mümkün.
Kaçırmamalısın! Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi, büyüleyici Yunan antik taşlarına ev sahipliği yapmakta olup kentin en popüler müzelerinden biridir. Günü birlik Atina turlarının olmazsa olmazı müze binası içerisinde sergiler çok çeşitli ve benzersiz olduğu için gezmesi de son derece eğlenceli.
Nasıl Ulaşırım? Metro: Viktoria, 1. durak; Omonoia, 1 ve 2. peron.
Burası neresi? Benaki Müzesi’nin 2004 yılının Temmuz ayında açılan bölümü olan İslam Sanatları Müzesi, Neoklasik bir binada bulunmaktadır. Müze içinde 7. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar İslam sanatlarıyla ilgili 10.000 civarında eser sergilenmektedir.
Müzede Osmanlı İmparatorluğu’nun genişlemesiyle elde edilen küçük Asya, Orta Doğu, Arabistan ve Kuzey Afrika gibi bölgelere ait silahlar, mücevherler, ve günlük kullanım eşyaları gibi şeyler görülebilmektedir. Sergilenen etkileyici eserler arasında Mezopotamya’dan 8. yüzyıla ait çok özel kapı panelleri, Bursa‘dan ünlü bir semer ve hatta 17. yüzyıldan kalma bir Kahire konağının giriş cephesi de yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? İslami sanatlara ilgi duyan ziyaretçiler için İslam Sanatları Müzesi, görülmesi zorunluluk olabilecek bir yerdir. Burası aynı zamanda Arap mutfağını deneyimlemek isteyenler için kahve ve atıştırmalıklar sunan bir kafeye de ev sahipliği yapmaktadır.
Burası neresi? Goulandris Müzesi, 2019 yılında kapılarını açtı. Basil ve Elise Goulandris Vakfı tarafından kurulan müzenin zengin koleksiyonunda Avrupa avangardının en önemli sanatçılarının nadide eserleri yer alıyor. Müze her ikisi de güzel sanatlara meraklı olan çift tarafından 1979 senesinde kurulmuş ancak çiftin vefatından 20 yıl sonra ziyarete açılacak duruma gelebilmiştir.
Müze koleksiyonu aralarında Vincent Van Gogh, Pablo Picasso, Paul Cezanne, Paul Gaugin’in de bulunduğu seçkin Avrupalı sanatçıların nadir sanat eserlerinden oluşmaktadır. Ziyaretçiler aynı zamanda Yannsi Tsarouchis, Konstantinos Parthenis, Yiannis Moralis gibi tanınmış Yunan sanatçılarının sanat eserlerini de müzede hayranlıkla izleyebilirler.
Bina toplamda 7.250 m²’lik bir alanda 11 kata yayılmaktadır. Sergiler bir tanesi yer altında olan 5 katta sunulumaktadır. Müzenin kafe ve restoranı asma katta, mağazası ise zemin katta yer almaktadır. Bodrum katında ise yaklaşık 6.500 kitaptan oluşan bir sanat kütüphanesi ve bir çocuk atölyesi bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Güzel sanatlar konusnuda Atina’nın ve Yunanistan’ın en önemli müzelerinden biri olan Goulandris Müzesi, Atina’da mutlaka gidilmesi gereken müzeler arasında yer almaktadır.
Burası neresi? Pitoresk Plaka Mahallesi içinde bulunan Frissiras Müzesi’nde yaklaşık 3.000 resim ve heykelden oluşan sıradışı bir koleksiyon sergilenmektedir. Müze, Vlassis Frissiras ailesi tarafından kurulmuştur. Aile, kar amacı gütmeyen bir vakfın yönetimini de idame ettirmektedir.
Müze, Yunan ve diğer Avrupalı sanatçılar tarafından benzersiz bir şekilde yaratılmış önemli sanat eserleri sayesinde ziyaret edenleri duygusal bir uyanış sağlaması yönünde motive etmeyi amaçlıyor. Müze iki binaya bölünmüştür ve bu şehrin en eski Neoklasik binaları bile başlı başına bir sanat eseridir ve ziyaret edenleri büyülemektedir.
Neden gitmeliyim? Çağdaş resim sanatına ilgi duyuyorsanız ve Frissiras Müzesi ziyaretiniz esnasında açık olursa bu müzeye kesinlikle birkaç saatinizi ayırın.
Burası neresi? Antik Yunan Teknolojisi Müzesi’nde replikalar ve çeşitli eserlerden oluşan sergiler aracılığıyla antik Yunan mucitlerinin ve onların günümüz Yunanistan’ını ve dünyasını şekillendiren yaratımlarına göz atma şansına sahip olabilirsiniz.
Antik Yunan uygarlığa bilim, sanat, tıp, mimari ve hatta spor alanında eşyaların icat edilmesiyle çok önemli katkılarda bulunmuştur. Dolayısıyla bu müze, günlük yaşamınızda kullandığınız birkaç eşyaya farklı açılardan bakmanızı sağlayacaktır.
Neden gitmeliyim? Platon’un hidrolik çalar saati, bilinen en eski analog bilgisayarlardan biri, Antikhytheras Mekanizması ve birkaç müzik enstrümanı gibi parçaların replikalarına bu müzede göz atabilirsiniz. Aynı zamanda sinemanın ilk birkaç örneğini inceleyebilir ve bu icatlardan bazılarının dünya çapında başka icatların ortaya çıkarılmasına nasıl katkı sunduğunu anlayabilirsiniz.
Burası neresi? Eski Parlamento Binası içinde yer alan Ulusal Tarih Müzesi, 1882 yılında kurulmuştur ve Yunanistan’ın en eski müzesi olarak kabul edilmektedir.
Ülkenin kökenlerinden denizcilik tarihine, Yunan Bağımsızlık Savaşı gibi en etkili savaşlardan, savaşlarda kullanılan silahlara, filozof ve demokrasi anlayışına, tıbba, Yunan mitolojisine, modern Yunanistan’a ve çok daha fazlasına kadar Yunan tarihinin hızlandırılmış gösterimini bu müze içinde görmeniz mümkün olmaktadır.
Neden gitmeliyim? Listemizde paylaşmış olduğumuz diğer müzelerin çoğuna ayıracak vaktiniz olmasa bile Ulusal Tarih Müzesi’ni mutlaka ziyaret edin, çünkü bu müze, Yunan kültürünü en ayrıntısına kadar sergileyen çok kapsamlı bir müzedir.
Burası Neresi? 1930 yılında hizmet vermeye başlayan Benaki Müzesi, Yunan kültürünün Antik Yunan’dan günümüze nasıl geliştiğini gösteren önemli bir tarih müzesi. 45 binden fazla eserden oluşan oldukça geniş bir koleksiyona sahip müze, Antonis Benakis’in Yunan devletine bağışladığı eserlerden oluşuyor.
Müzenin kapsamlı koleksiyonu içerisinde MÖ 3 bin yılından 20. yüzyılın başlarına kadar gelen kalıntılar ve nesneler yer alıyor. Oldukça ihtişamlı orijinal Benaki aile konağında yer alan Neoklasik mimarideki binada yer alan müzede sergiler kronolojik bir sırayla sınıflandırılmış durumda.
Neden Gitmeliyim? Müze içerisinde Bizans Sanatı, Tarih Öncesi, Antik ve Roma Sanatı, Çin Sanat, Post Bizans, Neo- Helen Sanatı ve tarihi yadigarların hemen hepsini gözlemleme şansı elde edebilirsiniz. Geneli, Antik Çağ ve Bizans dönemine dayanan Benaki Müzesi’nin koleksiyonu çağlar boyunca süregelmiş Yunan tarihine büyüleyici bir bakış açısı sunar. Müzeyi gezerken Orta Avrupa, Osmanlı ve Bizans stilleri arasında farkları ve kültürel kombinasyonu gözlemleme şansı elde edeceksiniz.
Kaçırılmaması Gerekenler; Ressam ve heykeltıraş El Greco, Lord Byron’un masası, 17. yüzyıl Mısır Sarayı giriş salonu, ismi bilinmeyen bir Mısır sanatçısının MS 3. yüzyıl portresi ve daha pek çok sanat eseri! Ayrıca Yunanistan’daki Kozani, Siatista ve Hydra bölgelerinden geleneksel Yunan evlerinin örneklerini de göreceksiniz. Fotoğraf çekimine flaşsız olmak şartıyla izin verilmektedir.
Burası neresi? Düşünceli ve kışkırtıcı sanat düzenlemeleriyle günümüz dünyasının güncel konularına değinen modern sanat eserlerinin sergilendiği Ulusal Çağdaş Sanat Müzesi, sanat severlerin Atina’daki önemli ziyaret noktaları arasında bulunuyor.
Atina’nın en yeni müzelerinden olan Sanat Müzesi, çoğu bağlam olmadan düşünceye ve anlama ilham veren ilginç sanat müzeleriyle dikkat çekiyor. Müze, eski FIX bira fabrikasının içinde yer alıyor ve duvarları içinde savaş sonrası dönemden günümüze kadar uzanan toplam 172 parçaya ev sahipliği yapıyor.
Neden gitmeliyim? Modern sanatta şansınızı denemek istiyorsanız müzede sık sık düzenlenen sanat atölyelerine ve ziyaret edilecek modern sanat merkezli etkinliklere zaman ayırabilirsiniz. Burada film gösterimlerinden müzik konserlerine kadar katılabileceğiniz birçok aktivite sizleri bekliyor.
Burası Neresi? Bizans sanatının en büyük koleksiyonunu göreceğiniz Bizans ve Hristiyan Müzesi (The Byzantine And Christian Museum), Sırbistan, Bulgaristan, Selanik, Mystras ve Girit gibi pek çok Bizans bölgesinden getirilen 25 binden fazla eserin sergilendiği oldukça büyük bir müze. 1914 yılında açılan ve Toskana tarzı mimarisi ile dikkat çeken müze binası, Kolonaki yakınlarında yer almaktadır. 1948 yılında Toskana Rönesans tarzında inşa edilen bina mimari bakımdan da Atina’nın nadide eserlerinden biridir.
Neden Gitmeliyim? Erken Hristiyan, Bizans ve Ortaçağ’ın dini eserlerine ait koleksiyonlarının sergilendiği müze de 25 binden fazla eseri gözlemleme şansı elde edeceksiniz. Sergiler kronolojik bir şekilde en eski geleneklerden Hristiyan olanlara doğru kademeli ve büyüleyici bir değişim gözler önüne süner. Çeşitli kiliselerden alınan hassas freskler, simgeler ve günlük yaşamdan kalma kalıntılar bulunmaktadır.
Burası Neresi? Atina Akropolisi’nin tam karşısında Thissio tarihi bölgesindeki Nymphs tepesinde yer alan Atina Ulusal Gözlemevi, Antik Agora manzaralı turistik bir gezi noktası. 1842 yılında Viyana’da bir Yunan büyükelçisi olan Georgios Sinas’ın katkılarıyla kurulan gözlemevi, Danimarkalı mimar Theophil Hansen tarafından tasarlanmış.
Yunanistan’ın ilk teleskopu olan Doridis kırılma teleskopu 1902 yılında buraya kuruldu. Balkanlar’ın en eski araştırma kurumu olan gözlemevi, kanatları ufkun dört noktasının her birine mükemmel bir şekilde yerleştirilmiş bir X şeklindedir. 1960’ların sonlarına kadar Yunanistan’da resmi zaman dilimi, Syngrou teleskopu tarafından belirlenmiş.
Neden Gitmeliyim? Doridis teleskopunun olduğu 8 metrelik kubbeye bakma ve Akropolis karşısındaki Periler Tepesi’nden Atina gökyüzünün tadını çıkarma fırsatı için gözlem evini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Teleskop kaynak eksikliğinden dolayı neredeyse 50 yıl boyunca kullanım dışı kalan Ulusal Gözlemevi, 2014 yılında restore edilmiş ve ziyaretlere yeniden açılmış.
Günümüzde Astronomi Ensitüsü’nün yanı sıra Çevre Araştırmaları ve Jeodinamik Enstitüsü’nü de içeren gözlem evi, iklim koşullarına ilişkin hava durumu tahminlerinde de bulunan Hava İstasyonu’na ev sahipliği yapmaktadır. Tesisler halka açık olup, ziyaret etmek isterseniz akşam gökyüzü gözlem oturumlarına katılabilirsiniz.
Burası neresi? Atina’da görülmesi gereken yerler arasında modernizm ve gelenekselin muhteşem uyumunu göreceğiniz Antik Kent Müzesi, 1834 yılında inşa edilmiş. Şehrin en eski binalarından biri olan ‘’eski saray’’ olarak bilinen Yunanistan’ın ilk kraliyet sarayında açılan müzede, Yunan tarihinde keyifli bir yolculuğa çıkacaksınız.
Neden gitmeliyim? 1980 yılında halka açılan Atina Şehir Müzesi, harika bir kütüphaneye ve Antik Yunan’dan günümüzde gelen 40 binden fazla esere ev sahipliği yapmaktadır. İçerisinde şehrin nüfuzlu insanlarıyla ilgili mobilyalar, antikalar, tablolar ve kişisel hatıralar sergileniyor. Kentin kültürel gelişimine şahitlik edeceğiniz müze, Atina’nın simge yapılarından biri aynı zamanda…
Burası neresi? Syntagma Meydanı ile Monastiraki Mahallesi arasında merkezi bir konuma sahip olan, Atina ve Yunanistan’ın başpiskoposunun bulunduğu, Mitropoli Athinon olarak da bilinen Kutsal Metropolitan Kilisesi, 1962 senesinde inşa edilmiştir.
Kilisenin, Yunan Ortodoksu’nun manevi merkezi olmasının yanı sıra bütün Yunanistan’daki en önemli ve modern dini yerlerden biri olmak da dahil olmak üzere daha farklı önemli rolleri de bulunuyor. Yunan Prensesi Sophia’nın İspanyol tahtın varisiyle 1962’deki düğünü ve son olarak 2001 yılında Prens Philipposun eşiyle kraliyet düğünü de dahil olmak üzere birçok önemli kutlamaya ev sahipliği yapmıştır.
Neden gitmeliyim? Her açıdan Yunanistan’daki en önemli dini yapılardan biri olan Atina Metropol Katedrali, içeri adım attığınız andan itibaren Neoklasik ve Yunan Bizans tasarımıyla ziyaretçiler için çok özel bir gezi imkanı sunuyor. Özellikle de çok önemli objelere ev sahipliği yapan ve ek ücret ödeyerek ziyaret edilebilen yeraltı mezarları kesinlikle görülmeye değer.
Burası neresi? Plaka’daki Ermou Caddesi üzerinde bulunan bu kilise, Atina’nın eski kiliselerinden biridir. Bu Rum Ortodoks kilisesi, 11. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüze ulaşmayı başarabilmiştir. Şu anda kilise etrafında yüksek binalar ve popüler zincir mağazalar hayli fazla olduğundan kilise biraz garip ve sıradışı görünmektedir.
Kilise Panagia’ya yani Meryem Ana’ya adanmıştır ve oldukça sıra dışı bir isme sahiptir. Kapnikarea’nın bir Bizans vergisi olan kapnikon’dan ya da vergi tahsildarının soyadından (Kapnikares) geldiği yönünde şüpheler bulunmaktadır.
Kilise güney kısmında Meryem Ana’ya adanmış bir ana kilise, kuzey kesimde Agia Varvaya adanılmış bir şapel ve batı yakasında eksonarteks’ten oluşmaktadır. Bu yapı, Leo Van Klenze tarafından gerçekleştirilen kentsel tasarımlarda yer almaması nedeniyle Kral Otto döneminde neredeyse yıkılacaktı ancak Bavyera Kralı ve Otto’nun babası olan Ludwig’in müdahalesiyle kurtarılmıştır.
Burası neresi? Monastiraki’deki Aiolou Caddesi ile Athinas Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan Aya İrini Kilisesi, şehir merkezinin en ünlü dini noktalarıdan biridir. Kilisenin kendisi oldukça etkileyicidir ve aynı isimdeki meydan ise şehrin en işlek buluşma noktalarından biridir.
Aya İrini Kilisesi, oldukça güzel bir kubbeye ve iki çan kulesine sahip, koridorlu bir bazilikadır. Zarif tapınak ilk olarak bölgenin Türk yönetiminde olduğu esnada inşa edilmiş ve Hristiyanlar için önemli bir buluşma noktası görevi görmüştür. Bina 1846 senesinde ünlü mimar Lyssandros Kaftatzoglou’nun görevlendirilmesiyle restorasyon sürecine girmiştir.
Aya İrini Kilisesi, 1862 senesinde Metropolitan Kadetrali’nin yerini almasına kadar bu görevi üstlenmiştir. Bina, 1972 senesinde Kültür Bakanlığı tarafından özel ilgi gören anıt ilan edilmiş ve 1995 yılında Bizans Eski Eserler Dairesi tarafından restore edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Makedonyalı Aziz İrine’ye adandığından her yıl 5 Mayıs’ta kutlamaların yapıldığı bu önemli ibadethane binası, dini yapılardan hoşlananlar için Atina’da kaçırılmaması gereken turistik yerlerden biridir.
Burası neresi? Atina’daki en eski manastırlardan biri olan Kaisariani Manastırı, Hymettus Dağı’nın kuzey yamacında, 350 metre yükseklikteki bir tepenin yamaç kısmında yer almaktadır. Bu Orta Çağ kilisesi 11. yüzyılda, söylenen göre bir Roma kutsal alanının temelleri üzerine inşa edilmiştir.
Manastırın ana kısmı 11. yüzyılda inşa edilmişken, kilisenin narteksi ve ana kilisenin yanındaki Aziz Anthony Şapeli ise Osmanlı döneminde eklenmiştir. Avlunun doğu tarafına baktığınızda ise kadınların doğurganlığına olumlu etki ettiğine inanılan bir çeşme bulunmaktadır. Kilisenin içindeki muhteşem freskler Athos Dağı ve Girit resimlerini takip etmektedir ve geçmişi 1700’lü yıllara uzanmaktadır.
Neden gitmeliyim? Manastır 1833 yılında manastırların faaliyetlerine son veren bir kararnameyle kapatılmış olmasına karşın, huzurlu ve sakin atmosferiyle, eşsiz manzarasıyla ve muhteşem bitki örtüsüyle Atina’da görülmeye değer yerlerden biridir.
Burası neresi? 10. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş olan bu kilise, Agora’da Hephaestus Tapınağı’nın dışında sağlam kalmayı başaran tek anıt olması nedeniyle önemli bir yere sahiptir. Kilisenin mimarisinde ise Atina tipinin başlangıcı olarak kabul edilen bir tarz kullanılmış ve dört paye kare içi haç formlarıyla birleştirilmiştir.
Neden gitmeliyim? 17. yüzyıldan kalma pek çok ilginç duvar resminin günümüze kadar ulaşmayı başardığı kilise, şu anda ziyarete kapalı olsa da, dış mimarisini görmek için ziyaret edilebilecek önemli dini mekanlar arasında bulunuyor.
Burası neresi? Atina’nın Haidari bölgesinde yer alan Daphni Manastırı, ilk olarak MÖ 6. yüzyılda inşa edilmiş ancak yapıya zaman içinde birçok ekleme yapılmıştır. Manastır, Apollon Daphneos’a adanmış antik bir Yunan tapınağının bulunduğu yerde inşa edilmiştir. Bu tapınak MÖ 395 senesinde yıkılmıştır.
Dönemin diğer manastırlarında olduğu gibi burada da içi haç planlı kare yapı tercih edilmiştir. Manastır içinde sekizgen bir yapıya benzeyen ve üzerinde devasa bir kubbe bulunan katholikon bulunmaktadır. Manastırın surları oldukça sağlam olup surların dışında yer aldığından dolayı bu şekilde inşa edilmiştir.
13. yüzyılda Haçlılar avluya bazı manastırlar inşa etmiş ve 16. yüzyılda bahçeye bazı hücreler eklenmiştir. Bu kısımda birbirinden güzel Klasik ve Bizans heykellerinin eşsiz bir sergisi bulunmaktadır. Burada 13. yüzyıldan kalma iki Fransız dükünün de gömülü olduğuna inanılmaktadır.
Neden gitmeliyim? Daphni Manastırı 1990 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Anıtlar listesine dahil edilmiş, önemli tarihi bir yapıdır. 1999 senesinde meydana gelen depremde büyük ölçüde zarar gören yapının restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Buraya gelen ziyaretçiler içeri girdiklerinde, parlak altın zemin üzerinde İncil’den, Azizlerden ve peygamberlerden sahneleri tasvir eden, erken Komnenos dönemine ait en iyi korunmuş mozaikleri görebilmektedir.
Burası Neresi? Yunanca’da ‘’küçük manastır’’ anlamına gelen Monastiraki, Atina’nın en çekici ve canlı merkezlerinden biridir. Akropolis’in kuzey kısmında yer alan meydan, kentin en popüler alışveriş bölgeleri arasında yer alır. Özellikle eski ve ikinci el giyim mağazalarına rastlayacağınız mahallede, alışverişe dair her türlü dükkan bulunmaktadır. Tzistarakis Cami, Hadrian Kütüphanesi ve Ermou, Pandrossou, Adrianou önemli caddelere ev sahipliği yapar.
Atina gezilecek noktalar denince akla gelen en önemli caddelerden biri olan Monastiraki çevresinde Atina’nın en güzel tavernalarına da rastlayacağınızdan emin olabilirsiniz. Yunanlıların buluşma noktalarından biri olan Monastiraki, özellikle Yunanlı gençlerin takıldıkları bir bölge.
Neden Gitmeliyim? Şehir merkezinden yürüyerek kolaylıkla ulaşabileceğiniz bu turistik merkezde Akropolis manzaralı bir tavernada leziz bir yemek yiyebilir, uzonuzu yudumlayabilirsiniz. Aynı zamanda dönerken satın alabileceğiniz hediyelik eşyaların sergilendiği pek çok dükkanda Monastiraki’de yer alır.
Yapmadan Dönme! Bölgenin en önemli özelliği ve simgesel yapısı ise Bit Pazarı… Bu hareketli çarşıda el yapımı takıları, halılar ve tipik hediyelik eşyalara rastlayabilirsiniz. Yunanistan’ın her yerinde olduğu gibi Monastiraki de küçük ve büyük kahve dükkanlarıyla doludur. Ünlü sabah kahvesinin tadını çıkartmak için burada yer alan 360 Degrees ve Couleur Locale gibi modern kafeleri ziyaret edebilirsiniz.
Burası Neresi? Atina’nın en büyük meydanı olarak gösterilen Syntagma Meydanı (Anayasa Meydanı), Plaka’ya 645 metre uzaklıkta ticari, politik ve sosyal yaşamın önemli bir noktasıdır. Kentin ve hatta ülkenin en önemli meydanı olan Syntagma, Parlamento binası ve ünlü heykellere ev sahipliği yapar. 5 yıldızlı oteller ve dükkanların olduğu meydanın oldukça eski bir hikayesi var.
Neden Gitmeliyim? Kentin iki ana meydanından biri olan Syntagma, 1843 yılında popüler ve askeri bir ayaklanma nedeniyle Kral Otto’nun halka bir anayasa vermek zorunda olmasıyla bu ismi almış. Günümüzde siyasi mitingler ve gösterilere sahne olan meydan, yalnızca turistler için değil Yunan halkı için de bir buluşma noktası.
Yapmadan Dönme! Meydanın en dikkat çeken etkinliklerinden biri her Pazar sabah saat 11’de Yunan Parlamentosu önündeki muhafız değişimidir. Günün her saati değişse de yalnızca Pazar günleri resmi geleneklerle tören eşliğinde yapılan değişiklikleri izlemenizi tavsiye ederiz. Muhafız değişim seremonisini bir tur eşliğinde izlemek isterseniz, en popüler turlar…
Burası Neresi? Atina’nın en önemli iki meydanından bir diğeri olan Omonoia Meydanı, turistlerin göçmenlerin, sokak satıcılarının ve yoldan geçerken birbirlerine çarparak, aceleyle geçtiği oldukça hareketli bir bölge. 1846 yılında yeri tahsis edilen ve inşaatın başlanan meydan, Yunanistan’ın ilk Kral’ından sonra ‘’Saray Meydanı’’ ardından ise ‘’Otto Meydanı’’ olarak anıldı.
Neden Gitmeliyim? 1862 yılında Kral Otto’nun tahttan indirilmesinden hemen sonra Omonoia Meydanı (Concord Meydanı) olarak yeniden isimlendirildi. Kolonaki, Plaka ve Mets’in saygın mahallelerine ev sahipliği yapan meydan günümüzde de Yunan halkının buluşma noktası olarak kullanılıyor.
Burası Neresi? Syntagma Meydanı’na 350 metre mesafede yer alan Mitropoleos Meydanı, Ermou Caddesi’nin paralelinde Plaka bölgesinin kuzey sınırında yer alır. Atina Şehir Katedrali’nin yanı sıra Agios Eleftherios Kilisesi’ne ev sahipliği yapan meydan, kafeleri ve sevimli küçük dükkanları ile ünlüdür. 1842 yılında Theophik Hansen tarafından tasarlanan meydan, 12. yüzyılda eski bir tapınağın kalıntılrı üzerine inşa edilmiş.
Nasıl Ulaşırım? Mitropoleos Meydanı’na, Mettageos Caddesi’ni Syntagma Meydanı’ndan takip ederek ulaşabilirsiniz. Meydana 5 dakikalık bir yürüyüşün ardından ulaşacaksınız.
Burası neresi? Atina şehir merkezinde yer alan Kotzia Meydanı, şehrin en ünlü meydanlarından biridir. Atina Belediye Binası’na ev sahipliği yapan meydan 19. yüzyıla ait neoklasik mimarinin etkilerini barındırıyor. Kuzeyde Efpolidos Caddesi, batıda Athinas ve güneyde Kratinou caddeleriyle çevrili meydan yakınında şehrin önemli otelleri de bulunmaktadır. 1847 yılında inşa edilen meydan inşa edildiği dönemde Loudovikou Meydanı olarak anılıyordu. 2004 yılında inse Atina Olimpiyatlarına ev sahipliği yaptı. Belediye binasının karşısında yer alan antik alanda; Antik yunandan kalma surlar, klasik antikalar ve eski bir yolun büyük bölümü keşfedildi.
Neden gitmeliyim? Meydanda mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Atina Belediye Binası’nın yanı sıra Ernst Ziller tarafından tasarlanan Melas Konağı’da gelmektedir. Diğer yandan Kotzia Meydanı’nda ünlü tasarım otellerinden biri Hotel Fresh konaklama için tavsiye ettiğimiz noktalardan biri. Nefis Yunan lezzetlerini tadabileceğiniz Magenta Restoran ve Rooftop Lounge Bar- Restoran geliyor.
Burası neresi? Atina’nın tam kalbinde ünlü Syntagma Meydanı ve Kallimarmaro Stadyumu arasında Yunan Parlamentosu’nun hemen yanında yer alan kentin simgesi Ulusal Bahçe, şehir merkezinde yeşillikler arasında bir gün vaat ediyor. Hem en işlek caddeler arasında yer alıp hem de şehrin tüm gürültüsünden uzak olması onu eşsiz bir dinlenme noktası haline getiriyor.
Atina gezi noktaları arasında her yıl turistlerin akın ettiği bu bahçe, toplamda 16 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş. 1838-1840 yılları arasında Yunanistan’ın ilk kraliçesi Amalia’nın emriyle kurulan Ulusal Bahçe, pek çok tropikal bitki de dahil olmak üzere Yunanistan ve dünyadan pek çok yerinden getirilen 500’den fazla bitki türünü barındırmaktadır.
1975 yılına kadar yalnızca Kraliyet ailesinin kullanımına açık olan bahçe bu tarihten sonra demokrasi ile birlikte halkın ziyaretlerine açıldı.
Neden gitmeliyim? Ulusal bahçe, dar labirent yolları, ahşap bankları, küçük gölleri le birlikte yaban keçileri, tavus kuşları, tavuk ve daha pek çok hayvandan oluşan küçük bir hayvanat bahçesine, Botanik Müzesi’ne, çocuk kütüphanesine ve oyun alanına sahiptir. Turistler için bahçede yapılacak en eğlenceli aktivite ise ördek göletinin yanına gelip, ördekleri beslemektir.
Kenti yaz aylarında ziyaret ediyor ve öğlen saatlerinde seri ve gölge bir alan arıyorsanız, gidenlerin cennetten bir köşe olarak betimlediği bu huzurlu bahçeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Bahçenin hemen kenarında yer alan 1870 inşa edilmiş tarihi alan Zappeion Salonu’na uğrayabilirsiniz..
Ulusal Bahçe’yi ziyaretler ücretsiz ve her gün gün doğumundan gün batımına kadar açık kalıyor.
Burası neresi? Atina’da yeşil alan sayısı oldukça az… Bu sebeple halk için parklar ve bahçeler oldukça önemli. Stavros Niarchos Vakfı Kültür Merkezi’ne bağlı, 21 hektar alan üzerine kurulu Stavros Niarchos Park’ı bu konuda şehrin en iyilerinden biri.
Neden gitmeliyim? Akdeniz bitki örtüsünü iliklerinizde hissedeceğiniz lavanta, zeytin ağaçları ve daha pek çok bitki türüne ev sahipliği yapan park, halkın da sıklıkla ziyaret ettiği gezi noktaları arasında. Atina’da çocuk ile gezilecek yer arayışında da olanlar için çocuk oyun alanları, açık spor salonu ve çeşitli ücretsiz aktiviteler ile dolu dolu bir gün vaat eden parkı gezmek için bisiklette kiralayabilirsiniz. Sahile sıfır bir konumda yer alan parkı, güneşli bir günde ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Burası neresi? Akropolis’e arabayla yalnızda 15 dakika uzaklıkta bulunan Atina’nın en büyük parkı olan Pedion Tou Areos, kendisiyle aynı adı taşıyan mahallede yer alıyor. Park Yunan kahramanları ve Kral 1. Konstantin gibi önemli kişilerin anısına dikilmiş olan anıtlara, Athena heykeline ve yol üzerinde birkaç kilise gibi önemli noktalara ev sahipliği yapıyor.
Neden gitmeliyim? Parkın patikalarında keyifli yürüyüş turları atarken, şehre çok yakın olmakla birlikte “kırsal” hissiyatını da yaşamanın tadını çıkarabilirsiniz. Muhteşem manzarayı seyredebileceğiniz parkı dolaşırken, parkın çevresinde bulunan Alsos Tiyatrosu’nun yanı sıra Yunanistan’ın en eski spor organizasyonu olan Panellinios Jimnastik Kulübü’nü de göreceksiniz.
Burası neresi? Atina’nın gizli mücevherlerinden biri olan Diomidis Botanik Bahçesi, şehir merkezine yakın keşfedilmesi gereken önemli duraklar arasında bulunuyor. Park 1800 m²’lik büyüklüğü ve hem yerel hem de küresel 2.000’den fazla bitkiyi barındırması ile bitki severler için adeta bir cennettir.
Bahçede çiçek plaketleri üzerinde bitkilerle ilgili bilgiler ve tarihiyle ilgili detaylar paylaşılmaktadır. Böylece birçok bitkinin Yunan antik mitolojisine dayanan büyüleyici tarihleri hakkında bilgilenme şansına sahip olabiliyorsunuz.
Bambu ormanlarının altında gerçekleştireceğiniz yürüyüşün ardından Avustralya ve Orta Amerika da dahil olmak üzere dünyanın diğer yerlerinden tomurcuklanan çiçeklerle dolu bahçelere ulaşabilirsiniz. Bu güzel park, Haidari semtinde, Omonia Meydanı’ndan 8 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
Neden gitmeliyim? Hazırlıklı geldiğiniz taktirde piknik de yapabileceğiniz park, size bitkilerin büyüleyici dünyasında keyifli ve unutamayacağınız bir geziye çıkma imkanı sunuyor.
Burası Neresi? Şehrin merkezinde yeşil bir vaha oluşturan Strefi Tepesi, Exarcheia semtinde yer alan ağaçlarla kaplı bir küçük orman. Spor alanları ve yaz kış tiyatrosuna sahip tepe aynı zamanda panoramik şehir manzarasına sahip bir seyir terasıdır. Özellikle yaz aylarında alternatif ve rock müzik partilerinin verildiği tepede yer alan futbol sahasında Exarhia takımı antremanlarını yapıyor.
Neden Gitmeliyim? Gündüz saatleri arkadaşlarınızla birlikte dinlenmek ve piknik yapmak için en uygun saatler. Gece saatlerinde Strefi Tepesi’nin güvensiz olduğu söyleniyor. Uyuşturucu kullanan kişilerin geç saatlerde tepede yer aldığı biliniyor. Havanın karardığı saatlerde aydınlatma da oldukça zayıf. Tepeyi ziyaret etmek için neoklasik tarzdaki konaklar ve küçük şirin kahve barlarla dizili Kallidromio Caddesi’ni takip edebilirsiniz.
Burası Neresi? Atina’nın en yüksek noktası olarak bilinen Lycabettus Tepesi, deniz seviyesinden 277 metre yükseklikte yer alır. Keyifli bir yürüyüş sonrası ulaşabileceğiniz tepeye, yaz ayları hava sıcaklıklar sebebiyle yürüyerek çıkmak bir hayli zor olacaktır. Bu sebeple yılda 365 gün çalışan teleferikleri kullanabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Akropolis, Olympia Zeus Tapınağı, Panathenaic Stadyumu ve Antik Agora’nın ışıklarına karşı en romantik saatlerin geçirildiği tepeyi, gün batımında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Bu saatlerde nefis şehir manzarası ve Ege Denizi göze çok daha hoş gelmektedir.
Lycabettus Tepesi‘nin en üst noktasında 19. yüzyıldan kalma St. George Şapeli yer alıyor. Burası tarih severler için oldukça ilginç bir gezi noktası. Kiliseyi ziyaret edecekseniz hemen yanında yer alan Orizonte Restoran’da nefis bir akşam yemeği yemenizi de tavsiye ederiz. Restoranın fiyatları, manzarasından olsa gerek nispeten biraz pahalı. Yalnız fiyat ve lezzetler doğru orantılı.
Burası neresi? Teleferiğe binilerek çıkılan Lycabettus Dağı, Atina ve Akrpolis’in muazzam manzarasını görmek için gidilecek şehirdeki önemli duraklardan biridir. Buradan, alçak beyaz binalardan merkezde gururla yükselen Akropolis ile şehrin ne kadar büyük olduğunu göreceksiniz ve özellikle gün ışığında şehrin tam anlamıyla nasıl parladığına şahitlik edeceksiniz.
Neden gitmeliyim? Zirvede şehrin en güzel manzalarından birini izlemenin yanı sıra, beyaz badanalı, St. George isimli güzel bir kilise, bir kafe ve Atina’nın en güzel terasına sahip olan Orizontes isimli bir de restoran bulunmaktadır. Yaz aylarında tepenin bir başka yerine kurulan tiyatro ise konserlere ev sahipliği yapmaktadır.
Burası neresi? Akropolis’e yakın bir konumda bulunan, Mars Tepesi olarak da bilinen Areopagus Tepesi, tarihi açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Burası en yaygın olarak Havari Pavlus’un MS 51’de vaaz verdiği ve Tanrı Dionysos’un Hristiyanlığa dönüştüğü yer olarak bilinmektedir. Burası, Havari Pavlus’un Hristiyanlığa geçmesinin ardından birçok Atinalının da din değiştirmeye karar vermesine vesile olan yer olarak kabul edilmektedir.
Ünlü tepede, savaş tanrısı Ares’in Poseidon’un oğullarından birinin öldürülmesi nedeniyle yargılandığı yer olduğu şeklinde hikaye de dahil olmak üzere başka mitolojik hikayeler de yer almaktadır. Sonuç olarak tepenin adı “Ares Tepesi” anlamına gelen Areopagus olarak değiştirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Büyüleyici hikayeleri, efsaneleri ve olağanüstü şehir manzaraları ile Areopagus Tepesi, özellikle gün batımı sırasında yerel halka birlikte ziyaret ederek muhteşem zamanlar geçirebileceğiniz yerlerden biridir.
Burası neresi? Plaka Mahallesi’nden yaklaşık 15-20 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunan tepe, Muses Tepesi olarak da biliniyor ve Philopappos Anıtı’na ev sahipliği yapıyor. Bu anıt, eski bir Yunan-İran krallığı olan Kommegene Krallığı’nın prensi Gaius Julius Antiochus Epiphanes Philopappos’u onurlandırmak için inşa edilmiş tarihi bir simge yapıdır.
Bahsedilen bu anıtın, pek çok kişinin hayranlık duyduğu prensin, MS 116 senesinde vefatının ardından kız kardeşinin isteği üzerine inşa edildiği rivayet edilmektedir. Prensin vefatının ülkede büyük üzüntü uyandırdığı ve bu nedenle krallığın o yıl derin bir yas tuttuğu belirtilmektedir.
Neden gitmeliyim? Prensin öldüğü yıl inşa edilen bu güzel anıtın ayrıntılarını keşfe çıkmak için tepede yürüyüş yapabilirsiniz. Burası ayrıca Atina manzarasını seyretmek için de uğramanız gereken başlıca yerler arasında bulunuyor.
Burası Neresi? Kiklad Adaları’ndan getirilen 5 bin yıllık sanat eseri koleksiyonuna ev sahipliği yapan Kiklad Sanatı Müzesi, 1986 yılında ziyarete açılmış. Kıbrıs ve Antik Yunan’dan sayısız sanat eserine de ev sahipliği yapan müzede 3 binden fazla sanat eseri sergileniyor. Kiklad Adaları’nın en eski medeniyetlerinin sanata bakış açısını göreceğiniz ve Kiklad kültürünü yakından tanıma şansı bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Müzenin 1. katında müzeye ismini veren Kiklad figürleri yer alırken bu figürlerin Picasso ve Brancusi gibi ünlü ressamların figür çalışmalarında ilham kaynağı olduğu biliniyor. Müzenin diğer katlarında MÖ 2 bin yıllarından MS 4. yüzyıla kadar gelen Antik Yunan ve Kıbrıs’a ait sanat eserleri mevcut.
Neden Gitmeliyim? Yunan sanatını yakından tanımak ve Kiklad kültürü ile tanışmak için ziyaret edilmesi gereken bir müze. Müze içerisinde zemin katta nefis kahveler yapan bir kafe de mevcut. Diğer yandan müze dükkanında Kiklad kültürünü yansıtan hediyelik eşyalardan da bulabilirsiniz.
Burası Neresi? 1991 yılında iki konser salonuyla birlikte açılan Atina Konser Salonu, şehrin kültürel ve eğitimsel etkinlikleri için kullanılan bir sanat merkezidir. Avrupa’nın en iyi ve teknolojik olarak gelişmiş konferans yerlerinden biri olan konser salonu, toplamda 10 bin ses bestecisi, nadir koleksiyon ve geleneksel müzik kayıtlarıyla dolu Yunanistan Müzik Kütüphanesi’ne de ev sahipliği yapmaktadır.
Özellikle opera performansları için en uygun olanaklara sahip konser salonunun tasarımı Christopher Alexander tarafından yapılmış. Alexandra Trianti Hall ismini verdikleri salon, 1750 kişi kapasiteli olup opera ve bale gösterilerine ev sahipliği yaparken Hristos Lambrakis Hall konserler ve resitaller için kullanılır.
Burası Neresi? Atina merkezinin 4 km güneyinde Kallithe’da yer alan Stavros Niarchos Kültür Merkezi, 170 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu ülkenin en büyük kültür merkezlerinden biridir. Yunanistan Ulusal Kütüphanesi ve Yunan Ulusal Operası’na ev sahipliği yapan merkez, İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlandı.
Neden Gitmeliyim? Her yıl çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapan merkez, geniş açık alanlara sahip Stavros Niarchos Parkı’yla da yerel halkın ve turistlerin sıklıkla uğradığı gezi noktaları arasında gösteriliyor.
Kültür merkezi önünde yer alan uzun kanalın bir bölümü de buz pateni pistine dönüştürülmüş durumda. Pist, 30 Kasım-2 Şubat arası 10:00 – 22:00 saatlerinde her gün halka açık ve ücretsiz. Özellikle akam saatlerinde kanal üzerinde yer alan su çeşmelerinde ışık oyunları eşliğinde her saat başı su gösterilerini izleyebilirsiniz.
Burası Neresi? Dünyadaki en önemli nümismatik müzelerden biri olarak gösterilen Atina Nümismatik Müzesi, 500 binden fazla sergi ögesi ile etkileyici bir antik ve modern sikke koleksiyonuna sahiptir. Pamepistimiou Caddesi üzerinde 1879 yılında Alman mimar Ernst Ziller tarafından yine Alman arkeolog Heinrich Schliemann’a adanan etkileyici bir bina içerisinde yer almaktadır.
Etkileyici mimarisiyle dikkat çeken iki katlı binanın Schliemann için farklı bir tutku olduğu biliniyor. Schliemann’ın kazıları sonucu bulunan eserler ve bunlardan türetilen motiflerle dolu müze, dünyanın en önemli 5 nümismatik müzesinden biri olmuş.
Neden Gitmeliyim? Müzede Antik Yunan, Roma ve Bizans döneminden kalma madeni paraların yanı sıra madalyalar, mücevherler ve daha pek çok hazine sergilenmektedir. Müzenin içerisine girer girmez düzen ve hoş mimari sizleri etkisi altına alacak. Yalnız flaşlı fotoğraf çekimine izin verilmediğini belirtelim.
Burası neresi? Daha önce bir gaz fabrikası olan havalı bir binada yer alan Technopolis City, Atina’nın Gazi Mahallesi’nde bulunan bir kültür ve sanat merkezidir. Buraya giriş çoğunlukla ücretsizdir ancak içeride sizi karşılayan Ensüstri ve Gaz Müzesi’ne de girmek isterseniz ek ücret ödemeniz gerekebilir.
Endüstriyel Gaz Müzesi, 19. yüzyılın ortalarından kalma gaz fabrikasının tarihine odaklanmaktadır. Bina aynı zamanda biraz alışveriş yapmak isteyenler için de güzel olanaklar sunuyor. Geldiğiniz yerdeki arkadaşlarınıza hediyelik eşya vermek istiyorsanız burada birçok el yapımı mükemmel seçenekle karşılaşabilirsiniz. Yerel olarak üretlien mücevherlerden, deri işçiliğine, kırtasiye malzemelerine ve çok daha fazlasına burada ulaşabilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Teknokenti ne zaman ziyaret ederseniz edin, her zaman canlı konserler, sanat sergileri, el sanatlarıyla ilgili fuarlar ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz. Merkezin içindeki atmosfer çok genç, dinamik ve oldukça heyecan vericidir.
Burası Neresi? Kentin en popüler turistik mekanlarından biri olmaya uzun süredir devam eden Panathenaic Stadyumu, kentin kalbinde yer alan tarihi bir noktada bulunuyor. Dünyada, tamamı mermerden yapılmış tek stadyum olan Panathenaic, 2 bin yılı aşkın süredir Atina’nın en önemli tarihi olaylarına şahitlik etmiş bir gezi noktası.
Tarih boyunca birkaç dönüşüm geçirse de, ziyaret eder etmez eskinin etkisi altına gireceğinizden emin olabilirsiniz. MÖ 330 yılında inşa edilen stadyum, 1896 yılında ilk modern Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmış. Bilgelik ve savaş tanrıçası Athena’ya ithaf edilen stad, her 4 yılda bir gerçekleşen Atina halkı spor yarışması ve diğer kültürel dini etkinliklere ev sahipliği yapmış.
Neden Gitmeliyim? Kallimarmaro ismiyle de anılan Panathenaic Stadyumu, Atina’da yapılacaklar listenize eklemeniz gereken yerler arasında. Burada yüzyıllar önce Atinalıların sporcuları alkışladığı mermer standlar boyunca yürüyebilir, Olimpiyat halkalarının yanındaki podyumda fotoğraf çekilebilir ve koşu parkurunu görebilirsiniz.
Burası Neresi? Atinalılar ve turistler için alışveriş favori bir eğlence. Atina dikkate değer arkeolojik alanları ve şehrin her tarafına dağılmış her zevke uygun anıtlarıyla dev bir müzeden farksız bir şehir. Bu sebeple de Atina görülecek yerler listesi bir hayli kabarık.
Yine de müze ve anıt gezmekten biraz olsun sıkılanlar ve eğlenceli birkaç saat geçirmek isteyenler için Monastiraki Bit Pazarı biçilmiş kaftan. Şehrin simgesi haline gelmiş pazarda yer alan antikacılar yalnızca Pazar günleri kuruluyor. Geri kalan mağazalar ise haftanın her günü açık. Yerel toplumun bir parçası haline gelmiş Atina pazarları, yalnızca kentin turistik tarafına değil, tarihte ticaret merkezi olarak kalmasının sebebini de mercek altına alıyor.
Neden Gitmeliyim? Monastiraki Meydanı’na çıkan Monastiraki Metro İstasyonu’ndan çıkarken, Bit Pazarına birkaç adım uzaklıkta olacaksınız. Burada sevdiklerinize hediyelik eşya alabilir, hatıralar, anıt tasvirleri, giysiler ve gıda ürünlerine bolca rastlayabilirsiniz. İkinci el kıyafetler ve antika eşyalar da Monastiraki Bit Pazarı’nın olmazsa olmazları.
Nasıl Ulaşırım? Athens Flea Market yazan büyük tabelanın altından, pek çok ürünü birlikte bulabileceğiniz pazara giriş yapabiliyorsunuz. Ancak gerçek Bit Pazarı için Flea Market tabelasından devam edip, sağ tarafta kalan antikaların bulunduğu meydana uğramanız gerekiyor.
Burası neresi? Yunanistan’ın ilk planetaryumu olarak 1966 senesinde kurulan bu eğlenceli merkez, 2003 senesinde Eugenides Vakfı tarafından dijitalleştirilmiştir. Burası günümüzde dünyanın en büyük planetaryumlarından biridir ve hem Yunan gençlerini hem de ziyaretçileri teknoloji ve bilim alanlarında eğiten muhteşem bir merkez olarak hizmet vermektedir.
Atina Dijital Planetaryumu, görüntüleri normal bir sinema salonundan on kat daha büyük bir alanda, çok büyük ölçekli bir projeksiyon yardımıyla göstermektedir. Merkezi kubbesi 25 metre çapında ve 900 m²’lik bir yüzeye sahiptir. Oditoryumun toplam alanı ise 1.450 m²’dir. Salon interaktif kontrollere olanak tanıyan 280 koltuğa sahiptir ve 3 boyutlu, 360 derecelik görüntüler sağlamaktadır.
Neden gitmeliyim? Binanın güzelliği ve büyüklüğü bir yana, yüksek teknoloji sayesinde ziyaretçiler sanki kocaman ve sonsuz bir gökyüzünü çok gerçekçi hissettiren görsel sahnelerle izleyebilmektedir. Burası aynı zamanda astronomi alanında eğitici ve eğlenceli gösterilere dahil olabileceğiniz, ya da çok önemli bilimsel konferanslara katılabileceğiniz özel bir yerdir.
Burası neresi? Onassis Stegi, Neos Kosmos semtinde bütün yıl boyunca hareketliliğini kaybetmeyen ve canlı müzeik gösterileri, tiyatro oyunları ve sanat sergileri gibi kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan Atina’daki önemli kültür merkezlerinden biridir.
Bu önemli binanın inşası 2004’te başlamış ancak büyük açılış ancak 2010 yılında gerçekleşmiştir. Günümüzde robot bilimi, sanat, modern resim gibi etkinlikler ve sergiler için yaklaşık 18.000 m²’lik devasa bir alan sunmaktadır. Binanın akşam aydınlatması iç kısmını gösterecek şekilde tasarlanmıştır ve özellikle ikonik neon tabelası bu binayı oldukça cezbedici kılmaktadır.
Neden gitmeliyim? Özellikle akşamları aydınlatması ve karakteristik neon tabelası ile dikkat çeken yapı, Atina’da keyifli bir etkinliğe dahil olmak isteyenler için de muhteşem fırsatlar sunuyor. Bina aynı zamanda Akropolis, Filopappou ve çok daha fazlasını izleyebileceğiniz birinci sınıf çatı restoranı ve bahçesiyle de ziyaretiler için oldukça cezbedici bir yerdir.
Burası Neresi? Varvakios Merkez Pazarı, Atina Halk Pazarı olarak da bilinen Yunanistan’a özgü kurutulmuş et ürünleri, otları ve baharatları bulabileceğiniz geleneksel pazarlardan biri. 1886 yılından beri kesintisiz faaliyet gösteren pazar bir balık pazarı, sebze pazarı ve Athinas Caddesi’nin her iki tarafına da uzanan bir et pazarından oluşuyor. Tarihi dükkanlar ile kaplı et pazarı her gün yenilenen etler, balık pazarı ise sabahın erken saatlerinde yenilenen taze balıklarla dolu bir balık pazarıdır.
Neden Gitmeliyim? Geleneksel Yunan ürünlerinden satın alabileceğiniz ve stok yapabileceğiniz pazarı gezmek sizler için eğlenceli bir aktivite olacaktır. Özellikle şarap ve peynir çeşitlerinden satın almanızı tavsiye ederiz.
Kentin en önemli pazarı Athinas Caddesindeki Monastiraki ve Omonoia metro istasyonu arasında yer alıyor. Pazar içerisinde mola verebileceğiniz ve bir şeyler yiyebileceğiniz restoranlarda mevcut. Farklı mutfakları denemek isterseniz ise Tiyatro Meydanı çevresindeki restoranlara göz atabilirsiniz.
Burası Neresi? Atina’da çocukla gidilecek yerler arasında ilk sırada olmayı hak eden Allou Eğlence Parkı, şehrin en büyük eğlence parkıdır. 7 Ekim 2002 tarihinde Agios Loannis Rentis bölgesinde açılmış ve yılda 2 milyon ziyaretçi ağırlamaya başlamış. Her yaştan insana hitap eden parkın bir kısmı özellikle küçük çocuklar için dizayn edilmiş. Uluslararası standartlarda tasarlanan Allou, eğlence dolu saatler vaat ediyor.
Çocuklar için Kidom isimli eğlence krallıkları, Red Devil ve House of Fear Agony gibi heyecan verici oyunlar ve Star Flyer ile gökyüzü yolculuğu parkın olmazsa olmazlarından. Parkta yer alan 7D Zone ile 3D gözlüklerinizi takarak farklı bir boyuta aktarıldığınızı hissedeceksiniz. Bu yeni sistem koku,kar ve duman gibi gerçekçi efektler sunmaktadır. Ayna Ormanı ise Allou’nun en heyecan verici deneyimlerinden biri.
Gitmeden Önce!
Parkın adres ve iletişim bilgileri ise şu şekilde;
Burası Neresi? Atina’da 2018 yılında açılan İllüzyon Müzesi, şehrin en yenilikçi ve interaktif yerlerinden biri olarak gösteriliyor. Sakis Tanimanidis ve Miltos Kambouridis tarafından kurulmuş olup bilimden, matematiğe, biyoloji ve psikolojiye kadar pek çok alanda sergilere sahip. Özellikle çocuklar için eğlenceli ve eğitici bir gezi noktası olan müze, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor. İçerisinde 60 görsel ve etkileşimli yanılsama ‘’sonsuzluk odası’’, ‘’ters oda’’ ve ‘’hologramlar’’ barındırıyor.
Neden Gitmeliyim? Yer çekimine karşı etkili bir savaş veren İllüzyon Müzesi, dönen tünellerden, ayna odasına kadar pek çok illüzyon tekniği ile pek çok noktada ufkunuzu açacak. Burada diğer müzelerden tamamen farklı bir şekilde eğlenceli oyunlar oynayabilir, bağırıp fotoğraf çekilebilir ve dilediğinizi yapabilirsiniz. Ziyaretçilerin yaratıcılıklarına ve eğlence isteklerine yanıt veren müzedeki heyecan verici oyunlar vizyon, algı, insan beyni ve bilim hakkında düşünme fırsatı sunuyor.
Atina’nın kalbinde benzersiz bir deneyim yaşamak ve eğlenceli bir zihin çalışmasına dahil olmak için müzeyi ziyaret etmelisiniz. Ayrıca Yunanistan’ın tek illüzyon müzesini görmek sizler için bir ayrıcalık olacaktır.
Burası Neresi? Atina gezisi denince akla gelen ilk yerlerden biri olan Plaka, 3500 yıldan fazla geçmişe sahip Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Akropolis’in altında yer alan semt, dar sokakları, Bizans tapınakları ve antik kalıntıların arasındaki neoklasik binalarıyla dikkat çeker. Şehrin en turistik noktası olan Plaka, şehir merkezinde yer almaktadır. Bölgenin huzurlu atmosferi içerisinde caddeleri gezerken, begonvil ağaçları ve hoş görünümlü evler sizi takip eder. Genellikle Osmanlı döneminden kalan binalar, semte geleneksel bir kasaba görünümü verir.
En ünlü Yunan Tavernaları ve leziz restoranlar da bu semtte yer alır. Sizleri tarihte bir yolculuğa çıkartacak Plaka, gündüz saatleri renkli sokakları ile büyülerken akşam saatlerinde ise ışıklandırmaları ve müzik sesleri ile etkisi altına alır. Gece otelden çıkıp bir şeyler yapmak istiyorsanız, yaz dönemi oldukça geç saatlere kadar canlı kalan Plaka’ya uğramanızı tavsiye ederiz.
Neden Gitmeliyim? Birbiri ardına dizilmiş butikler ve kafeler ile dolu Plaka’da, Atina gece hayatına dair deneyimler edinebilirsiniz. Plaka’nın merkezi konumu, gece geç saatlerde bile publara ve Akropolis manzaralı otel barlarına kolay erişim sunmaktadır. Plaka daha sakin bir konumdayken çok yakın mesafedeki Psyrri, Monastiraki veya Gkazi semtleri ile en hızlı gece kulüplerine erişebilirsiniz.
360 Kokteyl ve Brettos, Yunan içkisi uzonun, ev yapımı şarapların ve brendinin tadına bakabileceğiniz hoş mekanlar arasında. Atina’da en iyi biranın tadına Plaka’nın Nikis Caddesi’ndeki Brew Str’de, bakabilirsiniz. Yunanistan’ın ünlü köpüklü şaraplarını Warehouse‘ta deneyebilirsiniz!
Eğlenceden uzak sessiz sakin bir akşam geçirmek isteyenler için ise kısa bir yürüyüşün ardından şirin nostaljik kafelerde bir şeyler içmek huzur verici olacaktır.. Yorgunluk alan Yunan kahvesini, Yiasemi Cafe’de tatmanızı tavsiye ederiz. Eski bir evde yer alan kafe, antikalarla dolu nostaljik bir buluşma noktasıdır.
Plaka tam bir hediyelik eşya dükkanı cenneti.. Adrianou Caddesi’nde Yunan yöresel ürünlerini, mücevher ve giysi mağazalarını bulabilirsiniz. Burada en kaliteli Yunan zeytinyağı, sabunlar, mutfak eşyaları, birçok uzo markası, deri sandalet ve el yapımı ürünlere ulaşabilirsiniz.
Burası Neresi? 1870 yılından beri şehrin en önemli noktalarından biri olan Kolonaki Meydanı lüks mağazaları, popüler kafeleri, meşhur barları ve lüks restoranları ile yüzlerce turist ağırlıyor. Ulusal Bahçe ve Vassilias Sophias arasında yer alan Kolonaki, Paris’tekileri aratmayacak cadde manzaralı kafeleri ile akşam saatlerinde de uğrayabileceğiniz noktalardan biri.
Neden gitmeliyim? Lüks ve modern tarzda dizayn edilmiş alışveriş sokaklarında New York ve Paris’te alışveriş yapıyormuş gibi hissedeceksiniz. Diğer yandan Benaki Müzesi ve Kiklad Sanatı Müzesi’de Kolonaki’de yer alır. Yunan Kostüm Tarihi Müzesi ve Tiyatro Müzesi, Atina Savaş Müzesi ve Ulusal Galeri’ye de buradan ulaşabilirsiniz. Konaklama içinde oldukça iyi bir yer olan Kolonaki çok sayıda restoran, kafe ve dükkana ev sahipliği yapmasıyla ziyaretçilerine dolu dolu bir 24 saat vaat eder.
Burası Neresi? Hadrian Kemerinden Vasillissis Amalias Caddesi’nden başlayıp Akropolis Arkeolojik Alanı’na kadar devam eder. Ermou Caddesi ve Monastiraki’ye de oldukça yakın bir mesafedir. Cadde 4 kilometre uzunluğuyla şimdiye kadar yapılmış en büyük kentsel planlama projesidir. Atina’nın en önemli Arkeolojik alanlarını ve yeşil alanlarını kucaklar. Hem Yunan halkına hem de turist misafirlere yürüyüş yapma, her şeyden önce eski ve modern içerisindeki muhteşem uyumu hissetmenizi sağlar.
Burası Neresi? Sanat galerileri, antikacıları, canlı müzikli tavernaları ve restoranlarıyla ünlü Psyri semti, şehrin sevilen bölgelerinden biridir. Özel mağazaları ile de dikkat çeken semtte yer alan binalar renkli ve neoklasik tarzda tasarlanmış. 1833 yılında Türklerin şehri terk etmesiyle Atina’nın pek çok semti ve çevre illerden göçmenler buraya yerleşmiş ve çeşitli iş kollarında atölyeler açmışlar.
Psyri’nin merkez meydanı, Yunanlıların Kurtuluş Savaşı’nda gösterdikleri başarılar sebebiyle ‘’Kahramanlar Meydanı’’ ismini almış. 1990’lı yılların başında çeşitli restore ve inşaat çalışmalarından geçen Psyri mahallesi, günümüzde şehrin popüler gece hayatı mekanları sahip bir yerleşim yeri haline geldi. Bu sebeple akşam saatlerinde gezinize devam etmek için tercih edebileceğiniz Atina’da görülmesi gereken yerler arasında. Psyri’de yer alan Agioi Anargyroi Kilisesi de ziyaret edebileceğiniz tarihi turistik noktalardan biri.
Burası Neresi? Eski tarihten bugüne Atina’nın ticari caddelerinden biri olarak gösterilen Adrianou Caddesi, şehrin ana caddelerinden biridir. Geleneksel ürünler, hediyelik eşya, yerel sanatlar ve daha pek çok ürünü içeren dükkanlara ev sahipliği yapan cadde, hava karardıktan sonra Antik Atina’nın muhteşem gece manzaralarını seyredebileceğiniz bir seyir tepesine dönüşür kafe ve restoranlarıyla…
Neden Gitmeliyim? Özellikle yaz aylarında sürekli esintili bir havaya sahip olması sebebiyle turistler tarafından çokça ziyaret edilen caddede leziz bir akşam yemeği yiyebilir, alışveriş yapabilir, Bayan Rita’dan hediyelik eşya alışverişi yapabilirsiniz. 5 yıldızlı otellere de ev sahipliği yapan cadde şehrin önemli noktalarına 5 dakika mesafede olup konaklama için seçilebilecek uygunluktadır.
Burası Neresi? Atina’nın güney batısında yer alan yerleşim yeri Pire’nin tarihi, Antik Yunan’a dayanıyor. Atina’nın liman kenti olarak hizmet vermesi için seçilen ve bu doğrultuda gelişen bölge, geçmişte başkentin ticaret kalbiydi. Antik Yunan’dan itibaren şehrin ana limanı görevini üstlenen Pire Limanı, Atina’nın gelişimine büyük katkılar sunmuştur. Bir dönem önemini yitiren liman, 19. yüzyılda yeniden canlanmış ve bugünki Atina ile bütünleşmiş bir yerleşim yeri haline gelmiştir.
Günümüzde hala Yunanistan’ın en büyük limanı, Pire Limanı’dır. Yılda 20 milyon yolcuya hizmet veren Pire, Avrupa’nın en büyük yolcu limanıdır. Arkeolojik kalıntılar konusunda Atina ile yarışamayacak durumda olsa da Pire’de gezilecek yerler de bir hayli fazladır. Atina’nın tarihi yerleri içerisinde bir yıldız gibi parlayan tarihi noktaları vardır. Bunlardan en önemlileri ise Pire Arkeoloji Müzesi, Pire Denizcilik Müzesi, Kent Tiyatrosu, Themistoclean Surları, Zeas Limanı ve Kastella Tepesi…
Neden Gitmeliyim? Şehrin en büyük limanı olan Megalo ise turistlerin gözdesi! Limanda her gün Yunan Adaları ve İtalya kıyılarına gidilen feribotlar yer alıyor. Burayı bir fotoğraf için bile ziyaret edebilirsiniz. Diğer yandan Pire, doğal plajları ve yumuşacık kumlarıyla da ünlü…
Nasıl Ulaşırım? Atina merkezden Pire’ye ulaşım yalnızca 9 kilometre. Özel araç ile 15 dakika sürmeyecek bir yolculuktan sonra ulaşabilirsiniz. Metro ile ulaşım sağlamak isterseniz yolculuk, 30 dakika sürmekterdir. (M1 Oasa metrosu) Atina merkez otogarından kalkan 049 no’lu otobüsler de dakika kadar bir sürede Pire’ye ulaşım sağlamaktadır.
Burası Neresi? Yunanistan tatili denince akla elbette ki Yunan Adaları geliyor. Atina’ya gelmişken Yunanistan’ın simgesi haline gelmiş Saron Körfezi’ndeki adaları görmeden ayrılmamanızı tavsiye ederiz. Ortalama 1.5 saatlik hızlı feribot ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Aegina, Poros ve Hydra adalar içerisinde görmeye değer olanlar. Kısmen volkanik yapıdaki adalar, Yunanistan anakarasına ait Mora bölgesinin kuzey ucunda kalıyor. Yıl boyunca feribot seferleri de devam eder.
Aegina Adası: Bisiklet sürmek için ve leziz deniz ürünlerini tatmak için harika bir gezi noktası olan Aegina, Yunan kültürünü dibine kadar hissedeceğiniz geleneksel yerlerden biri. Atina’ya çok yakın olduğu için yaz kış rağbet gören Aegina Adası’nda eğlenceli tavernalar, arkeolojik alanlar ve muhteşem plajlarla kaplı.
Feribotla yaklaşık 1 saat 15 dakika süren adaya günü birlik bir gezi düzenleyebilirsiniz. Kalmak isterseniz de ada içerisinde çok şirin pansiyon ve butik oteller olduğunu belirtelim. Diğer adalara nazaran çok geniş plajlara sahip. Aegina’da, Aphaia Antik Tapınağı’nı ziyaret etmeyi unutmayın!
Poros Adası: Şehre en yakın ada olan Poros Adası, şehir dışında konaklayıp şehre yakın bir konumda konaklamak isteyenler için benzersiz bir tercih olacaktır. Özellikle yelkencilik aktiviteleri için ziyaret edilen ada oldukça şirin kahve dükkanları, tavernaları, barları ve hediyelik eşya dükkanlarıyla meşhur. Çam ağaçlarıyla çevrili Poros’un, MÖ 273 yılında Saronik’teki volkan patlaması sonucu ortaya çıkan iki ayrı parçadan oluştuğu biliniyor. Adanın gün batımı manzarası ise görülmeye değer nitelikte.
Hydra Adası : Arnavut kaldırımlı sokakları ve kristal berraklığındaki suları ile sevilen adalardan biridir. Motorlu taşıt kullanımın yasak olduğu yerleşim yerinde sevimli köpekler ve bol miktarda kedi ile karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca Hydra Adası, Yunan jet sosyetesinin kaçamak noktası olarak bilinir. Sahildeki kafe ve restoranlar leziz yemekler sunar. Araba yerine ise eşekler kullanılmaktadır.
Burası Neresi? Atina’ya yakınlığı ve güzel tatil köyleriyle bilinen Mora Yarımadası, Atina tatili tercih edenlerin mutlaka uğradığı gezi noktalarından biri olarak gösterilir. Tarih öncesi çağlardan beri Yunanistan’ın en önemli noktalarından biri olarak gösterilen ada Olympia, Epidaurus ve Mycenae gibi ülkenin en önemli arkeolojik alanlarına ev sahipliği yapar. Mora Yarımadası’nın mutlaka görmeniz gereken bölgeleri arasında Nafplion, Gythio, Monemvsia ve Pylos gelmektedir.
Adaya Paleolitik dönemde ilk yerleşimler gerçekleşti, MÖ 2 bin yılında ise ilk Yunanlılar yaşam sürmeye başladı. Bu sebeple de adanın Yunan tarihindeki yeri oldukça büyük. Bir dönem Romalılara daha sonra Binanslılara ve Franklara, en sonunda da Türklere ev sahipliği yapan ada, yeni bağımsız Yunanistan’ın ilk parçası oldu.
Neden Gitmeliyim? Mora Yarımadası’nda yapılması gerekenler arasında 1893 yılından beri Orta Yunanistan’ı, Mora’dan ayıran ve ulaşım için tek yol olan Korint Kanalı geliyor. Kanalın yapılma fikri MÖ 7. yüzyıldan beri var. Büyük İskender’den, Nero Corinth’e kadar pek çok ünlü isim kanalı bitirmek için uğraşmış. Ancak yıllar sonra gelen teknoloji, kanalın inşasını mümkün kılmış. Her yıl binlerce küçük turist teknesi ve yolcu gemisi kanal üzerinden geçmektedir. Heyecan sever gezginler ise Korint Kanalı üzerinde mutlaka bungee jumping yapar. (denemenizi tavsiye ederiz!)
Korint Kanalı’nın yanı sıra görmeniz gereken yerler arasında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş Miken’de görülmeye değer yerler arasındadır. Arkeolojik bir site olan Miken’in önemi ise Truva Savaşı’nda öldürülen en iyi Kral Agamenmnon’un eski evi olarak bilinmesidir. Konaklama ve alışveriş için ise sahil kasabası Nafplio’yu ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Nasıl Ulaşırım? Atina’nın merkezinden Mora Yarımadası’na tren, otobüs, taksi ve özel araç ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehir ile ada arası mesafe 79 kilometredir.
Tren ile yolculuk 1 saat 8 dakika sürmektedir. Otobüs ile yolculuk en ucuz ulaşım seçeneği olup 1 saat 10 dakika sürmektedir. Taksi ve özel araç seçeneği en hızlı ulaşım araçları olup en pahalı seçenektir.
Burası Neresi? Yunanlılar geleneklerine ve tarihine çok bağlı bir millet. Öyle ki Yunanistan’da hiçbir öğrenci Eski Yunanistan’ı ve ünlü Delphi Oracle’i öğrenmeden okula gitmemektedir. Başkentten Delphi’ye günü birlik geziler turistlerin olmazsa olmazları arasında yer alır. Dünyanın en ünlü arkeolojik sit alanı olan Delphi, çok iyi korunmuş kalıntılarla kaplı bir sit alanı.
Bir zamanlar dünyanın merkezi olarak anılan bölge UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta ve ziyaretçilerine etkileyici saatler sunmaktadır. Delphi arkeolojik alanı içerisinde kutsal yol, Atina hazinesi, yılanlı sütun, Apollon Tapınağı, amfitiyatro ve stadyum mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Gelmişken Delphi Arkeoloji Müzesi’ne de uğrayıp, tarihin derinliklerine keyifli bir geziye çıkabilirsiniz.
Burası Neresi? Atina’ya yaz aylarında seyahat ediyorsanız, inci gibi dizilmiş kumları ve masmavi berrak denizi ile ünlü Apollon Plajları’nı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Yüksek sıcaklıklara karşı Ege’nin serinletici sularında keyifli saatler geçirmek için mavinin ve yeşilin muhteşem uyumunu göreceğiniz plajlara uğramanız gerekecektir. Apollon Plajları olarak anılan altın renkteki kumlarıyla ünlü bu plajlar, başkente 30-80 kilometre uzaklıktadır. Plajlar, Attika Yarımadası’nın güney ve kuzeydoğu bölgelerine yayılarak Glyfada’dan başlar ve Cape Sounion’a kadar devam eder.
Burası Neresi? Attika Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Cape Sounio, Atina çevresinde görülecek yerlerden bir diğeri. Antik Yunan’ın deniz tanrısı Poseidon Tapınağı’nın ile ünlü Sounio Burnu, gezginlerin popüler ziyaret duraklarından biridir. Atina yakınındaki gezilecek yerler denince akla gelen ilkler arasında yer alan burundaki tapınağın önemi Yunan halkı tarafından oldukça büyük.
Antik çağlardan günümüze kadar gelen tapınak, tamamen beyaz mermerden yapılmış ve MÖ 5. yüzyılda inşa edilmiş. Deniz tanrısı Poseidon’u onurlandırmak için inşa edilen yapı, en güzel gün batımını seyredebileceğiniz tepe üzerinde yer alıyor aynı zamanda…
Neden Gitmeliyim? Yunanistan’ın belki de en güzel gün batımı fotoğrafı için burayı ziyaret etmelisiniz. Gün batarken gökyüzünde mavi, kırmızı ve portakal renginden oluşan bir renk şöleni göreceksiniz. Öyle ki İngiliz şair Lord Byron, Cape Sunion’un büyüsü altına giren sanatçılardan yalnızca biri olarak gösterilir. Atina merkezine 70 kilometre uzaklıkta yer alan bu bölgeyi yalnızca gün batımı için ziyaret edenler de var.
Bir tam gün geçirmek isterseniz ise 10 dakika mesafedeki Lavrio Liman Kasabası’na uğrayıp, leziz Atina yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Cape Sounio’da dolaşmak için ise 4 saat ayırmanız yeterli. Dilerseniz burnun hemen altında, iki şirin balık tavernası ve küçük bir de plaj bulunuyor. Burada vakit geçirerek de gün batımını bekleyebilirsiniz.
Burası Neresi? Mora Yarımadası’nın kuzey kısmında yer alan Patras, Yunanistan’ın 3. büyük şehridir. Atina’ya 222 kilometre uzaklıkta olan kent, gezginlerin uğrak noktalarından biri olarak gösterilir. İsmini MÖ 1100’de Achaia’yı yöneten Kral Patreas’tan almış. 2006 yılında ise Yunanistan’ın kültür başkenti seçilmiş. Oldukça önemli bir limana sahip şehir, 3 bin yıllık tarihi boyunca bölgenin en önemli ticaret merkezlerinden biri olarak gösterilmiş.
İlgi çekici meydanları, renkli sokakları ve eğlenceli bar ve restoranlarıyla meşhur şehir, 20 bin üniversite öğrencisiyle 24 saat canlı kalıyor. Genellikle feribotla başka şehirlere geçmek için ziyaret edilen Patras, tarihi yerleriyle de oldukça ünlü.
Neden Gitmeliyim? Patras’ta mutlaka görmeniz gereken yerler arasında Atina Ulusal Arkeoloji Müzesi ile yarışan Patros Arkeoloji Müzesi, Halk Sanatları Müzesi, Tarih ve Etnoloji Müzesi ve Patras Üniversitesi Zooloji Müzesi bulunuyor. Üst ve Alt olmak üzere iki bölüme ayrılan Patras’ın ‘’Eski Şehir’’ olarak anılan bölümünde, Aghiou Nikolapu antik Akropol Kalıntıları üzerine inşa edilmiş 6. yüzyıldan kalma Ortaçağ Kalesi’ni görmeyi ihmal etmeyin. Kale muhteşem bir şehir ve liman manzarasına ev sahipliği yapar.
Üst şehirde ise sonradan arkeolojik bir parka dönüşen Patras Roma Odeum’u yer almaktadır. Limanın eşsiz panoramik manzarasını tam da bu noktadan gözlemleme şansı elde edebilirsiniz. Patra’nın merkezi konumu sayesinde Olympia, Nafpaktos, Mesolongi ve Deplhi’ye konforlu yolculuklar yapabilirsiniz. İyonya Adaları ve İtalya’ya feribot seferleri yapan yoğun bir limana sahip kentte, St. Andrew Katedrali şehirde mutlaka görmeniz gereken tarihi gezi noktaları arasında yer alır. Serinlemek için ise kent merkezinin doğusunda yer alan plajları ziyaret edebilirsiniz.
Nasıl Ulaşırım? Atina’dan Patras’a otobüs, tren ve özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüslere evcil hayvan kabul edilmez ve sigara içmek yasaktır. Superfast Ferries otobüs firması her gün Atina’dan 08:45 /12:00 saatlerinde araç kaldırır. Patras trenine ise Larisis Tren İstasyonu’ndan binebilirsiniz. Özel araç ile iki şehir arası mesafe 211 kilometre olup, 2 saat 35 dakika sürmektedir. Patras üzerinden feribot ile İtalya sahillerine ulaşmanız da mümkün!
Burası Neresi? Selanik, Yunanistan’ın en büyük müzisyenleri, sanatçıları, şairlerinin doğduğu yer olarak bilinir. Ülkenin en güzel plajlarına, otellerine ve en iyi restoranlarına sahiptir. Bizler için ise en önemlisi ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehir olmasıdır. Bu nedenle de, Atina yakınlarında gezilecek ve keşfedilecek şehirler içerisinde Selanik olmazsa olmazlarımızdan biri. Bir dönem Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerinin yaşam sürdüğü şehir pek çok etnik gruptan etkilenmiş. Özellikle de Türkiye’den esinlenilmiş pek çok gelenek ve lezzet kentte hala süre gelenler arasında.
Neden Gitmeliyim? Selanik’e geldiğinde mutlaka görmen gereken yerler arasında şehrin simgesi haline gelmiş ‘’Beyaz Kule’’ü ‘’Büyük İskender Anıtı’’ ve ‘’Atatürk Evi Müzesi’’ geliyor. Eğitici bir gezi arayışındaysanız şehirde müze sayısı bir hayli fazla. Selanik’in en hareketli meydanları içerisinde ise Kamara Meydanı ve Tsimiski Caddesi geliyor. Valaoritou Caddesi’ndeki mekanlara uğrayarak, Selanik gece hayatı ile tanışmanızı da tavsiye ederiz. Selanik’te mutlaka görmeniz gereken yerlerin devamı için Selanik gezilecek yerler yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Nasıl Ulaşırım? Atina’ya 500 kilometre mesafede yer alan bu kültür şehrine özel aracınız yok ise otobüs veya tren ile ulaşım sağlayabilirsiniz. ‘’Atina Selanik arası kaç saat?’’ sorusuna seçtiğiniz ulaşım tipine göre cevap verebiliriz. Otobüs ile 7 saati bulan sürede Selanik’e varılıyorken, bu süre özel araç ile 6 saat, tren ile ise 5-5.30 saati bulmaktadır. İki şehir arası en kısa ve maliyetli ulaşım seçeneği ise uçak yolculuğu. 55 dakika kadar kısa bir süre de Atina Havalimanı’ndan, Selanik Havalimanı’na ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti Atina-Pire Başkonsolosluğu
Adres: Vasileos Pavlou 22, Paleo Psihiko 15452, Athens-Greece.
Çalışma Saatleri: 08:30 – 12:00
Telefon Numarası: +30 210 67 29 830 / +30 210 67 21 153
Acil Tıbbi Yardım: 112
Turist Polisi: 107
Polis: 100
İtfaiye: 199
Yunanistan’ın ülke kodu 30’dur. Atina sabit numaraları 21 ile başlar; cep telefonları 6 ile başlar. Genel telefonlar uluslararası aramalara izin verir. Kiosklardan ( periptera ) telefon kartı satın alabilirsiniz.
Mobil mağazalar makul fiyatlı yerel SIM kartlar satmaktadır; numarayı kaydetmek için pasaportunuzu göstermeniz gerekir. Yerel SIM kartlar Avrupa ve Avustralya telefonlarında kullanılabilir. ABD / Kanada telefonlarının çift veya üç bantlı bir sistemi olması gerekir. Kart satın aldıktan sonra telefonunuza kurulumunu mağaza çalışanı ile birlikte yapmanızı tavsiye ederiz. Aksi taktirde kart açılır açılmaz, Yunanca talimatlar ile baş başa kalabilirsiniz.
Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone, Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebilirler. (Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık) olarak seçmeniz yeterli olacaktır.
Atina gezilecek yerler listemizi son olarak 29.04.2024 tarihinde güncelledik. Siz de yazımızın geliştirilmesine katkı sunmak sitiyorsanız bize duygu ve düşüncelerinizi yorum kısmından iletmeyi ihmal etmeyin.
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…