Selanik gezisine çıkmadan önce birlikte keşfedelim;
Şehir Hakkında; Selanik, uzun yıllar Osmanlı topraklarında bulunan, günümüzde Yunanistan sınırları içerisinde bulunan bir Batı Trakya şehridir. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğmuş olduğu şehir olarak bildiğimiz Selanik, Yunanistan’ın başkenti Atina’dan sonra en büyük ikinci şehirdir. Yoğun bir tarihi dokunun bulunduğu şehirde günümüzde yaklaşık olarak 300 bin kişi yaşamakla beraber, önemli bir turizm kentidir.
Gidilecek En İyi Zaman: Tercihlerinize göre değişir ancak aşırı sıcaklardan kaçıp, yağmurlu günleri geride bırakmak istiyorsanız en uygun seyahat döneminin Mayıs-Haziran olduğunu söyleyebiliriz.
Ulaşım; Selanik’e Türkiye’den ulaşım için şahsi aracınız yoksa otobüsler imdadınıza yetişiyor. İstanbul Esenler Otogarı’ndan sabah 10:00 ve akşam 22:00 olmak üzere her gün iki defa sefer düzenlenen şehre, şuanlık sadece Metro Turizm firması hizmet veriyor.
İstanbul-Selanik otobüs bileti fiyatı en uygun ulaşım seçeneğini, 10-11 saat arasında bir yolculuk süreniz bulunuyor. Selanik Otogarı’na gittiğinizde buradan 8,21 ve 31 numaralı otobüslerle Selanik’in merkezine de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu aktarma içinde bir miktar ücret ödeyeceğinizi düşünürsek Selanik’e ulaşım için en ucuz yol otobüs yolculuğudur diyebiliriz.
İstanbul – Selanik Uçuşu Kaç Saat ? 42 dakika / 700 km Yunanistan uçak bileti sorgulama yaparak uygun fiyatlı biletinizi bulduktan sonra yunanistan üzerindende ulaşım sağlayabilirsiniz.
Selanik Havaalanı’ndan Merkeze Ulaşım: Havalimanı ve merkez arasında yaklaşık olarak 14 kilometre (25-30 dk.) fark vardır.
Otobüs: OASTH halk otobüslerini kullanarak yaklaşık 30 dakikada Selanik şehir merkezine varmak çin 78, 78A ve 78N numaralı araçlara binmeniz yeterlidir. Araç içerisinde alabileceğiniz tek kullanımlık bilet satın aldığınızda Platia Aristotelous Durağı’na geldiğinizde inmeniz gerekmektedir.
Taksi: İki nokta arasındaki 30 dakikalık mesafe için taksiye ciddi bir meblağ ödeme yapmanız gerekecektir. Otobüse göre oldukça pahalı olan bu fiyat bütçesi kısıtlı olan ziyaretçiler için büyük bir külfet olabilir. Tabi bu duruma trafik yoğunluğunu da eklemeyi unutmamalısınız.
Ortalama Gezi Süresi: Selanik’i keşfetmek için 2 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır.
Müze Kart: Yunanistan’da kullanabileceğiniz müze kartları arasında Selanik’te geçerli indirimli bir kart bulunmamaktadır. Selanik gezilecek yerleri keşfederken tek girişlik biletlerden faydalanabilir veya bir tura dahilseniz buradan indirim kazanabilirsiniz. Ancak Selanik seyahatinizden sonra Atina’yı da keşfetmeyi düşünüyorsanız Athens City Pass’ı edinebilirsiniz.
Yardımcı Uygulamalar; Selanik’i gezerken şehrin seyahat haritasını veya otobüs saatlerini gösteren yardımcı uygulamaları aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Restoran Bahşiş Ortalaması: Yunanistan’da hesaba ek olarak bahşiş verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İstanbul-Selanik Saat Farkı: Selanik’te saat İstanbul’dan 1 saat geridedir. Yani İstanbul’da saatler 13:00’ı gösterdiğinde, Selanik’te saat henüz 12:00 olacaktır.
*Gezilecek Yerler Videosu
*Selanik’te Gezilecek En Önemli Yerler
-Simgesel Yapılar
1. Beyaz Kule
Burası Neresi? Selanik popüler gezi noktalarının başında olan Beyaz Kulesi, Selanik Körfezi’nde 15. yüzyılda inşa edilmiş bir savunma kulesidir. Bizans Dönemi’nde yapılmış olan kale daha sonrasında beyaza boyanması ile adı Beyaz Kule olarak kalmıştır.
Neden Gitmeliyim? Aslında Selanik gezilecek yerler arasında tarihi eskiye dayanan çok sayıda yapı var. Ancak Beyaz Kule, şehir için artık savunma görevi görmese de sahip olduğu manzara ve içerisindeki muhteşem müzeyle görülmeye değer.
Kaçırmamalısınız! Kule içerisinde, 15. yüzyıldan kalma eski bir hapishane ve o dönemlerde kullanılan eşyaların sergilendiği bir müze bulunuyor. Ziyaret edebilirsiniz.
- Adres: Thessaloniki 546 21, Yunanistan
- Telefon: +302310267832
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-15.30
- Yol tarifi al >
2. The Zongolopoulos Umbrellas
Burası Neresi? Selanik’te Büyük İskender Parkı içerisinde bulunan paslanmaz çelikten yapılmış anıtsal şemsiyelerdir. Yunan heykeltıraş Georgios Zangolopoulos tarafından 1997 yılında Venedik Bienali için yapılmış olup, sonrasında kamusal bir alana taşınıp Selanik simgesel yapıları arasına girmiştir.
Neden Gitmeliyim? Şemsiyeler öncesinde bienal için yapılmış olmasının yanı sıra şık görüntüsüyle oldukça beğenilmiştir. Öncesinde Brüksel’e yerleştirilmiş olan şemsiyeler sonrasına 1997 yılında Selanik’in Avrupa Kültür Başkenti olması şerefine Selanik Büyük İskender Parkı’na koyularak halka açık bir gezi noktası haline geldi. 13 metre yüksekliğindeki bu şemsiyeler şehrin siluetine oldukça şık bir hava katarak, bir buluşma noktası ya da birçok etkinliğin başlangıç noktası olarak hizmet veriyor.
Kaçırmamalısınız! Tamamen ücretsiz görebileceğini bu şemsiyelerin altında farklı açılar yakalayarak muhteşem fotoğraflar çekilebilirsiniz.
- Adres: Thessaloniki 546 40, Yunanistan
- Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir.
- Yol tarifi al >
3. Villa Allatini
Burası neresi? Kalamaria’nın güneybatı kısmına gelen ziyaretçiler 19. yüzyıldan kalma birbirinden güzel villa ve konak keşfetme olanağına sahip olabiliyor. Bu villaların çoğunluğu İtalyan mimarlar tarafından Neoklasik tarzda inşa edilmiş ve Selanik’in önemli anıtsal yapıları arasında yerini almıştır.
Villa Allatini İtalyan mimar Vitaliano Poselli tarafından 1896 senesinde inşa edilmiş önemli tarihi anıt binalardan biridir. Muhteşem manzaraya sahip bir arazideki bu bina, bir zamanlar Selanik’te çok önemli nüfuza sahip olmuş Yahudi cemaatine mensup bir oldukça zengin bir Yahudi ailesine aitti.
Neden gitmeliyim? 1926 senesinden itibaren üniversite binası olarak hizmet vermiş olan tarihi bina, günümüzde Orta Makedonya Bölgesi genel merkezinin ofislerine ev sahipliği yapmaktadır ve ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir. Burayı Türkler için özel kılan bir de detay vardır; Sultan 2. Abdülhamid Han bu binada 3 yıl boyunca sürgün hayatı yaşamıştır ve bu da özellikle Türk ziyaretçiler için binayı ziyaret etmeyi daha bir anlamlı hale getirmektedir.
- Adres: Leof. Vasilissis Olgas 198, Thessaloniki 546 55, Yunanistan
- Telefon: +306983508677
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
- Yol tarifi al >
4. Bey Hamamı
Burası neresi? 15. yüzyılda inşa edilmiş bir Osmanlı yapısı olan Bey Hamamı, Egnatia Caddesi’nde bulunuyor. Hamam 1444 senesinde II. Murad’ın isteği üzerine yaptırılmıştır.. Çifte hamam özelliğine sahiptir, yani biri erkeklere ve biri kadınlara ait olmak üzere hamamda iki ayrı oda bulunmaktadır. Hamamın erkeklere ayrılmış kısmı daha ferah ve lüks bir şekilde yapılmıştır.
Neden gitmeliyim? Bey Hamamı şehirdeki ilk hamam ve Yunanistan’ın tamamındaki en büyük hamamlardan biri olması nedeniyle tarihi açıdan önemi yüksek bir simge yapı olarak kabul edilmektedir ve bölgedeki Osmanlı miraslarını görmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.
- Adres: Egnatia 84, Thessaloniki 546 23, Yunanistan
- Telefon: +302310226931
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-15.30, Salı günleri kapalı.
- Yol tarifi al >
5. Selanik Büyük İskender Anıtı
Burası Neresi? Eski Yunan Kralı olan Büyük İskender anısına yapılmış olan sembolik bir anıttır. Yine kralın adını taşıyan Büyük İskender Parkı içerisinde yer alan heykelde Büyük İskender, şaha kalkmış bir at üzerinde elinde ki kılıcıyla tasvir edilmiştir. Yunanistan tarihinde büyük öneme sahip kralın anısına yapılmış bu heykel, Selanik’in sembolik yapıları arasında yerini alıyor.
Neden Görmeliyim? Aslında, sadece bu anıtı görmek için vakit ayırmanıza gerek yok. Zaten Selanik şehir merkezinde bulunan Büyük İskender Parkı’nı ziyaret ederseniz veya bir diğer sembolik yapı olan şemsiyeleri görmeye giderseniz, anıtın da önünden geçmiş olacaksınız.
- Adres: Μέγας Αλέξανδρος, Thessaloniki 546 21, Yunanistan
- Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
- Yol tarifi al >
6. Kale (Heptapyrgion)
Burası neresi? Selanik Kalesi, Yedi Kule ya da Heptapyrgion olarak da bilinen, Selanik’in simgesel yapılarından biridir. 1500 yılı aşkın bir süredir şehrin üzerinde yükselen ve bir zamanlar Selanik için Tabya görevi gören kale, Ana Poli bölgesindeki Selanik Akropoli’nin kuzeydoğu köşesinde yer almaktadır.
Adından yedi kuleye sahip olduğu gibi bir durum ortaya çıksa da aslında yapı toplamda 10 kuleden oluşmaktadır. Yapının kuzeyindeki 5 kulenin tarihinin kentin simgesel Bizans Theodosius Surları’nın inşa edildiği döneme kadar uzandığı biliniyor. Güney kulelerinin ise 12. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.
Neden gitmeliyim? Şehrin en güzel panoramik manzarasını sunan bu yapı, Selanik’i kuş bakışı seyretmek isteyenler için uğranması gereken ve mutlaka Selanik gezilecek yerler listesine dahil edilmesi gereken noktalardan biridir. Ancak bu güzel yapıyı görmek ve manzarayı seyretmek için biraz yokuş yukarı yürüyüşü göze almanız gerektiğini de belirtelim.
- Adres: Επταπύργιο, Eptapirgiou 130, Thessaloniki 546 34, Yunanistan
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-15.30, Salı günleri ziyarete kapalı.
- Yol tarifi al >
-Dini Yapılar
7. Aziz George Kilisesi
Burası neresi? Aziz George Kilisesi, Selanik’te görebileceğiniz en görkemli anıtların başında geliyor. Geçmişi dördüncü yüzyılın başlarına kadar uzanan yapının Roma İmparatoru Galerius’un mozolesi olarak düşünüldüğü tahmin ediliyor. Yapı, Galerius Sarayı ve Galerius Kemeri’ni içeren kompleksin bir parçasıydı ve Galeriusun buraya gömülmediği biliniyor.
Selanik’te Hristiyan olarak vaftiz edilmiş olan İmparator Büyük Theodosius, burayı dördüncü yüzyılın sonlarında Hristiyan kilisesine dönüştürdü ve 10. ile 12. yüzyıllar arasında yapı, Selanik Katedrali olarak anıldı. Selanik’in Osmanlı hakimiyetine girdiği dönemde ise burası cami olarak kullanılmaya başlandı. 1912 senesinde gerçekleştirilen mübadelenin ardından da Rotunda yeniden kiliseye dönüştürüldü.
Neden gitmeliyim? Bu görkemli kutsal yapı, nefes kesici bir ziyaret imkanı sunuyor. Çapı 24 metreyi ve yüksekliği 30 metreyi bulan yapı, silindirik kubbeli mimarisi ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve özellikle binayı süsleyen mozaikleri ile dikkat çekiyor ve yapı bu özellikleri ile Selanik’in mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunuyor.
- Adres: Platia Agiou Georgiou Rotonta 5, Thessaloniki 546 35, Yunanistan
- Telefon: +30 231 020 4868
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-15.30
- Yol tarifi al >
8. Panagia Chalkeon Kilisesi
Burası neresi? Antik Roma arkeolojik alanının civarında bulunan Panagia Chalkeon Kilisesi, haç şeklinde bir yapıya sahiptir. Kilise dört kubbesi ve sıra sıra kemer ve sütunlardan oluşan cephesiyle Bizans mimarisinin Selanik’teki en iyi örneklerinden biridir. Kilisenin tasarımı Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’daki anıtlardan ilham alınarak oluşturulmuştur.
Kutsal alandaki 11. ve 14. yüzyıldan kalma Bizans dönemi freskleriyle ilgi çekicidir. Bu yapı da şehirdeki diğer birçok dini yapı gibi Osmanlı döneminde camiye çevilmiş ancak 1912 senesinde tekrar Rum Ortodoks kilisesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Neden gitmeliyim? 1988 senesinde UNESCO tarafından koruma altına alınan Panagia Chalkeon Kilisesi, Selanik’te görülmesi gereken önemli yerler arasında bulunmaktadır.
- Adres: Chalkeon 2, Thessaloniki 546 24, Yunanistan
- Telefon: +302310272910
- Ziyaret saatleri: Her gün 07.30-12.00
- Yol tarifi al >
9. Aziz Dimitrios Kilisesi
Burası neresi? Aziz Dimitri Kilisesi, 306 senesinde bölgede idam edilmiş olduğuna inanılan Romalı asker ve kasabanın koruyucu azizi Dimitros’a adanmıştır. Yapı, azizin şehit edilmesinden önce bir Roma hamamı olarak kullanılmaktaydı. Yüzyıllar boyunca Bizans İmparatorluğu’nun her yerinden insanlar, bir lahitte korunan azizin kutsal emanetlerini görmek için buraya gelmiştir.
7. yüzyılda, orijinal küçük kilisenin yerine günümüzde hala ayakta olan büyük, beş koridorlu bir bazilika inşa edilmiştir. Günümüzde bu kilise, şehrin ana kilisesi olarak hizmet vermektedir. Her gün açık olan kilise ziyaretçiler tarafından ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir.
Neden gitmeliyim? Kilisenin görkemli iç mekanı hem hacı olarak burayı ziyaret edenleri hem de turistleri kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Zengin bir şekilde süslenmiş olan kutsal alan 43 metrelik uzunluğuyla Yunanistan’ın en büyüğü olma özelliğini de taşıyor. Kilisenin süslemeleri arasında rengarenk mermer sütunlara incelikle oyulmuş olan başlıklar, orta koridordaki göz kamaştırıcı bir avize ve güzel bir şekilde restore edilmiş erken Bizans İmparatorluğu’na ait zarif yaldızlı mozaikler de yer alıyor.
- Adres: Ag. Dimitriou, Thessaloniki 546 33, Yunanistan
- Telefon: +302310270008
- Ziyaret saatleri: Her gün 06.00-22.00
- Yol tarifi al >
10. Osios David Tapınağı
Burası neresi? 1988 senesinde UNESCO tarafından listeye alınan Osios Tapınağı, Selanik’teki önemli Bizans anıtlarından biridiri. Kilise 5. yüzyılın son zamanlarında inşa edilmiştir ve 12. ve 14. yüzyıllarda yenilenen muhteşem mozaik ve fresk süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Kilise, 16. yüzyılda camiye dönüştürülmüş ve 1921 senesinde yeniden bir Yunan Ortodoks kilisesi olana kadar da cami olarak kullanılmıştır.
Neden gitmeliyim? Boyut olarak şehirdeki diğer tarihi kiliselere göre daha küçük olan Hosios David Kilisesi, antik bir sarnıç da dahil olmak üzere birçok önemli mücevhere ev sahipliği yapması nedeniyle Selanik’in görülmesi gereken yerleri arasında bulunuyor. Kilisenin huzurlu bir inziva yeri sunan güzel, sakin avlusu da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
- Adres: Steiri 321 00, Yunanistan
- Telefon: +302267022228
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-15.30
- Yol tarifi al >
11. Kutasal Havariler Kilisesi
Burası neresi? Eski Şehir bölgesinin kenarında, Bizans surlarını yakınlarındaki Kutsal Havariler Kilisesi (Agioi Apostoloi) UNESCO listesine dahil edilmiş Selanik’in önemli tarihi ve dini mekanları arasında bulunuyor. 14. yüzyılda inşa edilmiş olan Bizans kilisesi, beş kubbeli bir yapıdadır ve özenle tuğla işçiliğiyle haç biçiminde bir zemin planına sahiptir. Yapı bu özellikleriyle Geç Bizans mimarisinin birçok karakteristik unsurunu yansıtmaktadır.
Selanik’in Türk hakimiyeti döneminde yapı, “Soğuk Su Cami” ismini almış ve cami olarak hizmet vermeye başlamıştır. 1940 yılında kilisede gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları esnasında keşfedilen geç Bizans dönemine ait muhteşem fresk ve mozaikler oldukça ilgi çekicidir. Yapının kuzey kısmında ise eski Havariler manastırına ait bir sarnıç göze çarpmaktadır.
Neden gitmeliyim? Günümüzde yerel halk tarafından dini hizmetler için kullanılmaya devam eden kilise, turistlerin ziyareti için de açık tutulmaktadır.
- Adres: Olympou 1, Thessaloniki 546 30, Yunanistan
- Telefon: +302310537448
- Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 06.00-22.30
- Yol tarifi al >
12. Ayasofya Kilisesi
Burası neresi? Hermes Caddesi’nin doğu kısmına düşan Ayasofya Kilisesi, Selanik kiliseleri içinde en eski olanlarından biridir. Buradaki ilk kilise MS 3. yüzyılda inşa edilmiştir ancak mevcut kilise, İstanbul’daki Ayasofya Kilisesi‘nin mimarisine uygun bir biçimde MS 8. yüzyılda inşa edilmiştir.
MS 1205 tarihinde şehrin Haçlılar tarafından ele geçirilmesinin ardından yapı, Selanik’in katedrali olmuştur. MS 1430 tarihinde ise şehir Osmanlılar tarafından ele geçirilmiş ve 1912 yılına kadar da cami olarak kullanılmıştır. Bu tarihten sonra yeniden kilise olarak kullanılmaya başlanan kilisenin kubbesi 1917’de çıkan büyük bir yangında hasar almış ancak restore edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Dış kısmı mümkün olduğunca sade tasarlanmış olan kilisenin iç dekorasyonundaki ilginç freskler ve Bizans ikonları çok önemlidir. 10 metre çapındaki kubbesiyle dikkat çeken Ayasofya Kilisesi, UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanları olarak listelenen Selanik’teki Paleochristian ve Bizans Anıtları’nın bir parçası olması nedeniyle önemli bir ziyaret noktasıdır.
- Adres: Agias Sofias, Thessaloniki 546 22, Yunanistan
- Telefon: +302310270253
- Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-21.00
- Yol tarifi al >
13. Vlatadon Manastırı
Burası neresi? Selanik’te ayakta kalan ve günümüzde hala aktif olan son Bizans Manastırı olan Vlatadon Manastırı, UNESCO Dünya Mirası’na alınmış tarihi bir hazine niteliği taşıyor. Kuzey Ano Poli’deki Bizans Yolu’nun yanında yer alan manastırın, Havari Pavlus’un ikinci yolculuğu sırasında Selaniklilere vaaz verdiği yerde 1351 senesinde inşa edildiğine inanılıyor.
Neden gitmeliyim? Yüzyıllar boyunca karşılaştığı tahribatlara karşın günümüze kadar ulaşmayı başaran tek Bizans manastırı olması Vlatadon Manastırı’nı Selanik’teki özel ve ziyaret edilmesi gereken yapılardan biri haline getiriyor. Burası aynı zamanda Selanik’in en güzel manzaralarını sunması nedeniyle de Selanik gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken bir yerdir.
- Adres: Eptapirgiou 64, Thessaloniki 546 34, Yunanistan
- Telefon: +302310209913
- Ziyaret saatleri: Her gün 07.30-11.00 ile 17.30-20.00 saatleri arasında.
- Yol tarifi al >
14. Aziz Nikolaos Orphanos Kilisesi
Burası neresi? Ana Poli bölgesindeki Yetim Kilisesi, çoğunlukla iç mekanın tamamını kaplayan freskleriyle bilinen 14. yüzyılın başlarından kalma bir Bizans yapısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapı yetimlerin ve denizcilerin koruyucu azizi Aziz Nikolaso’a adanmıştır. Kilise Osmanlı döneminde de varlığını sürdürmüş ve 20. yüzyılda kilisenin freskleri restore edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Kilise hem dış hem de iç duvarlarını süsleyen zarif ve mükemmel bir şekilde korunmuş freskleriyle dikkat çekmektedir. Fresklerde İncil’den çeşitli sahneler ve azizlerin hayatları tasvir edilmektedir. Tarihi mücevher, şehrin ortasında adeta bir vaha görevi gören avlusu ile de görülmeye değer noktalardan biridir.
- Adres: Irodotou, Thessaloniki 546 34, Yunanistan
- Ziyaret saatleri: Pazartesi ve Perşembe 10.00-13.00
- Yol tarifi al >
-Müzeler
15. Selanik Atatürk Evi Müzesi
Burası Neresi? Atatürk Evi Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğmuş olduğu evdir. 1933 yılında satın alınıp Mustafa Kemal Paşa’ya hediye edilen ev, 1953 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Neden Gitmeliyim? Türkiye başta olmak üzere, tüm dünya için efsanevi bir komutan ve devlet adamı olan Mustafa Kemal Atatürk, vermiş olduğu kararlar ve askeri başarısıyla dünya tarihine yön veren komutanlardan biridir. Özellikle Türk halkı için çok önemli bir yere sahip olan efsanevi komutanın çocukluğunu geçirdiği ev, Selanik’in Apostolu Caddesi üzerinde hala sağlam bir şekilde durmaktadır.
Atatürk’ün çocukluğunu geçirdiği evde ailesi, Yunan askerleri Selanik’i işgal edene kadar yaşamaya devam etmiştir. Anlaşmaya göre Türklere ait olan tüm mülklerin Yunanlılara verilmesiyle evin mülkiyetini kaybetseler dahi, 1937 yılında barış için bir adım olarak Atatürk’e hediye edilmiştir.
-Atatürk Evi Müzesi Bölümleri
Günümüzde müzeye dönüştürülen ev içerisinde Atatürk’ün kullandığı eşyaların bir kısmı ve kıyafetleri, evin eski düzeni bozulmamış bir şekilde gözlemleyebiliyorsunuz. Evin odaları daha rahat keşfedilebilmesi için; Selanik Odası, Manastır Odası, Atatürk ve Çocuk gibi farklı bölümlere ayrılarak gezmesi kolay hale getirilmiştir. Atatürk Evi, Selanik gezilecek yerler listenizde kesinlikle olması gereken, kültürel ve manevi değere sahip noktalardan biridir.
Faydalı İpucu: Müzedeki tüm odaların detaylarını tam anlamıyla keşfedebilmeniz için İngilizce, Yunanca veya Türkçe verilen sesli rehberlik hizmetinden ücretsiz faydalanın.
Kaçırmamalısınız! Evi ziyaret ettiğinizde, Selanik Odası’nda bulunan Zübeyde Hanım ve Ankara Odası’nda bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün silikondan yapılmış heykelini görmenizi öneriyoruz.
- Adres: Apostolou Pavlou 17, Thessaloniki 546 34, Yunanistan
- Telefon: +302310248452
- Ziyaret saatleri: Her gün 10.0-17.00, Pazartesi günleri kapalı.
- Yol tarifi al >
16. Noesis Selanik
Burası neresi? Noesis, bilim ve teknolojik gelişmeler üzerine sergilerin bulunduğu bir müzedir. Burada enerji, iletişim, ulaşım ve robot bilimi gibi çeşitli konularda interaktif sergiler gerçekleştirilmektedir. Tesis içinde ayrıca bir planetaryum ve bir de gözlemevi yer almaktadır. Noesis aynı zamanda bilim festivalleri ve robotik yarışmaları gibi çeşitli etkinliklere ve atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Neden gitmeliyim? Noesis bilimin güzelliklerini ziyaretçilerine eğlenceli ve etkileşimli bir şekilde öğrenme ve keşfetme imkanı sunuyor ve bu nedenle burası bilim meraklıları için Selanik’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
- Adres: Θεσσαλονίκης 6 χλμ, Thermi 570 01, Yunanistan
- Telefon: +302310483000
- Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 09.00-16.30, Cumartesi-Pazar 11.00-19.00
- Yol tarifi al >
17. Selanik Arkeoloji Müzesi
Burası Neresi? Selanik tarihini aydınlatan arkeolojik kazılarda birçok obje elde ediliyor. Selanik Arkeoloji Müzesi, zaman içerisinde biriken ve muhafazası amaçlanan eserler için 1962 yılında Yunan mimar Patroklo Karantino tarafından yapılmıştır. Antik Makedonya mezarlarından Selanik ve Yunanistan civarında çıkartılan eserlerin bulunduğu müze, antik çağa kadar uzanan bir dönemin aydınlatılmasında yardımcı oluyor.
Neden Gitmeliyim? Birçok büyük imparatorluğun kuruluş noktası olan ve insanlık tarihinin başlangıç noktalarından biri olan kabul edilen Yunanistan sınırlarında, antik döneme ait sayısız ser bulunuyor. Uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıkartılan eserleri sayesinde Yunan ve Makedon kültürünün detayları keşfedilebiliyor. Günümüzdeki Selanik gezi noktalarını keşfedebilmek kadar tarih öncesi şehir yapısına yapacağınız bir gezi de ilgi çekici olabilir. Altı ayrı kategoride farklı objelerin sunulduğu müze arkeolojik eserlerin yanı sıra yıl içerisinde 2-5 arasında farklı sergilere de ev sahipliği yapıyor.
Kaçırmamalısınız! Her müzede diğerlerinden sıyrılıp daha uzun sürede incelemeniz gereken önemli bir eseri bulunur. Selanik Arkeoloji Müzesi ziyaretinizde de Truva Savaşı’nın betimlendiği lahdi görmenizi öneriyoruz.
- Adres: Manoli Andronikou 6, Thessaloniki 546 21, Yunanistan
- Telefon: +302313310201
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-16.00
- Yol tarifi al >
18. Sinema Müzesi
Burası neresi? Sinema Müzesi, Selanik Limanı bölgesinde Aristotales Meydanı’na yakın bir konumdaki bir binada bulunmaktadır. Burası Selanik’ik Avrupa Kültür Başkenti olduğu 1997 senesinde kurulmuş olup kuruluşu sinematografinin yüzüncü yıldönümünün kutlandığı döneme gelmiştir.
Müzenin amacı Yunanistan’daki sinema tarihi ile ilgili ögeleri toplamak, korumak ve sergilemektir. Müze, Selanikli bir görüntü yönetmeni olan Nikos Biliilis’in koleksiyonunda yola çıkılarak yapılmıştır. Sergilenen eserler arasında kameralar, film geliştirme tankları ve lensleri gibi sinemaya dair çeşitli makineler, iki bin civarında filmden fotoğraflar, sinema afişleri ve çeşitli kasetler yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Yunan sineması hakkında daha fazla bilgi edinmek ve Yunan sinemasını daha yakından tanımak istiyorsanız Sinema Müzesi’ni mutlaka Selanik gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.
- Adres: Manoli Andronikou 6, Thessaloniki 546 21, Yunanistan
- Telefon: +302313310201
- Ziyaret saatleri: Pazartesi, Çarşamba, Perşembe 09.00-16.00; Cuma 12.00-17.00 ve Cumartesi 08.30-15.30
- Yol tarifi al >
19. Makedonya Çağdaş Sanat Müzesi (MMCA)
Burası neresi? Helexpo Sergi Merkezi’nde yer alan bu müze, Yunan sanat başta olma üzere uluslararası düzeyde ortaya çıkarılan sanat eserlerini dünya çapında tanıtmak ve Yunan kültürüne katkıda bulunmaktadır. Ünlü modern sanatçıların yaklaşık 2.000 eserine ev sahipliği yapan müze, ilk olarak Filkeram-Johnson fabrikasında iken sonrasında günümüzdeki binasına taşınmıştır.
Müzedeki koleksiyonun büyük bir kısmı koleksiyonerlerden gelen bağışlarla oluşmuştur. Çağdaş Sanat Müzesi’nin çekirdeğini oluşturan ilk bağış, modern sanat eserlerine hayranlığıyla bilinen bir koleksiyoncu olan Alexandros Lolas’ın bağışı olmuştur. Onu daha sonra diğer bağışlar takip etmiş ve ortaya bu muhteşem koleksiyon çıkmıştır.
Üç kata yayılan müzenin birinci katı sanat derslerinin verildiği atölyelere ayrılmıştır. İkinci kat sergi odaları, kafe, hediyelik eşya dükkanı, sunum odası, mağazalar ve personel ofislerine ev sahipliği yapmaktadır. Üçüncü katta ise konferans salonu ve kütüphane yer almaktadır.
Neden gitmeliyim? Müze çok önemli sanat eserlerinin sergilendiği bir yer olmasının yanı sıra çeşitli yarışmalar düzenleyen ve diğer müzelere ödünç eserler temin eden aktif bir müzedir ve ziyaretçiler için keyifli bir müze deneyimi vadetmektedir.
- Adres: Samoilova 17, Skopje 1000, Kuzey Makedonya
- Telefon: +38923117734
- Ziyaret saatleri: Salı-Cumartesi 10.00-17.00; Pazar 09.00-13.00
- Yol tarifi al >
20. Olimpiyat Müzesi
Burası neresi? Selanik Olimpiyat Müzesi, cam muhafazalar içinde Yunan spor kültürünün geçmişini ve bugününü ziyaretçileriyle birlikte kutlayan önemli bir müzedir. Bu cazibe merkezi iki spor ve kültürel açıdan dev merkez olan Kaftanzoglio Ulusal Stadyumu ve Aristotales Üniversitesi’nin hemen yanında bulunmaktadır.
Müzede başta Yunanistan olmak üzere çeşitli ülkelerden olimpiyatçılar tarafından bağışlanan çeşitli spor malzemeleri sergilenmektedir. Müze, spor kültürünün toplanması, kaydedilmesi, korunması ve tanıtılması amacıyla 1988 senesinde kutulmuştur. Ev sahipliği yapılan 2004 Atina Olimpiyatları sırasında da müze mevcut yerine taşınmıştır.
Neden gitmeliyim? Burada, ziyaretçiler Yunanistan’ın yıllar içinde olimpiyatlara ve diğer spor etkinliklerine katılımıyla ilgili belgeleri, resimleri, madalyaları, bayrakları ve diğer ögelerden oluşan tarihi arşivleri inceleyerek olimpiyatların gelişimi hakkında daha detaylı bilgiler edinme imkanına sahip olabiliyor.
- Adres: Leof. 3is Septemvriou, Thessaloniki 546 36, Yunanistan
- Telefon: +302310968531
- Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-19.00, Cumartesi 10.00-16.00, Pazar 10.00-14.00
- Yol tarifi al >
21. Su Müzesi
Burası neresi? Su Müzesi, şehrin batı kesiminde Selanik Su Temini ve Kanalizasyon Şirketi’ne ait Eski Pompa Evi olarak bilinen eski bir binada yer almaktadır. 2001 senesinin şubat ayında faaliyete geçen müze, en değerli doğal kaynak olan suyun tasarrufu fikrini teşvik etmek ve halkı su israfının azaltılması ve çevrenin korunması gibi çeşitli konularda bilinçlendirme amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.
Müzenin iki salonunda devasa pompa üniteleri, eski elektrik devresi santralleri, motorlu makineler ve elektrik jeneratörleri sergilenmektedir. İlk salon daha önce kazan dairesi olarak kullanılmaktaydı ve iki adet buharlı ünite çalışmaktaydı. Bu üniteler 1894 yılından 1978 senesine kadar su pompalamak için kullanılmıştır. Bu salonda aynı zamanda buhar motorlarını çalıştırmak için buharın nasıl üretildiğini gösteren kapsamlı bir sergi de bulunuyor.
İkinci salonda ise 1978 senesine kadar Selanik’te sulama için kullanılan pompalar, dizel motorlar ve elektrik jeneratörleri görülebilmektedir ve bu makinelerin tamamı orijinal parçalardır. Bakımları yapılmış olan bu parçalar sağlam ve çalışır durumdadır.
Neden gitmeliyim? Müze su israfına dikkat çekmesinin yanı sıra, ziyaretçilerini Selanik şehrine su temininin tarihi hakkında da bilgilendirmektedir. Müze, Selanik’e su temininin dünü, bugünü ve geleceğine ilişkin bir veri, araştırma ve belgeleme merkezi olarak hizmet vermektedir. Ziaretçiler bu keyifli müzeyi ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilmektedir.
- Adres: 26is Oktovriou 19, Thessaloniki 546 27, Yunanistan
- Telefon: +302310514029
- Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-14.00
- Yol tarifi al >
22. MOMus- Selanik Fotoğrafçılık Müzesi
Burası neresi? Müze, Aris Georhiou, Apostolos Maroulis ve Yiannis Vanidis tarafından 1987 yılında sanat üzerine kurulmuş bir müzedir. İsminde fotoğrafçılık geçmesiyle beraber sadece bu alanda değil, sanatın diğer dallarını da inceleme şansı bulabiliyorsunuz.
Neden gitmeliyim? Sanatsal fotoğraflar toplanmak üzere kurulmuş olan müze Yunanistan’da 1950-60 yıllarından kalma nostaljik fotoğraflardan ve şehir manzaralarının sergilendiği büyük bir arşive ev sahipliği yapıyor. Zaman zaman etkinliklerinde düzenlendiği ve sergilerin yer aldığı müze oldukça uzun yıllardır koleksiyonunu genişletmek ve çağdaş Yunan fotoğrafçıların eserlerine de yer vermektedir.
Kaçırmamalısınız! Müze içerisindeki ‘’Resim ve İmge’’ koleksiyonunu kesinlikle incelemelisiniz.
- Adres: Αποθήκη Α’ , Λιμάνι Θεσσαλονίκης Warehouse A’, Port of, Thessaloniki 540 15, Yunanistan
- Telefon: +302310566716
- Ziyaret saatleri: Çarşamba-Cumartesi 11.00-19.00
- Yol tarifi al >
23. Bizans Kültürü Müzesi
Burası Neresi? Selanik şehir merkezinde bulunan Bizans Kültürü Müzesi’nin yapımı 1993 yılında tamamlanmış ve 11,500 metrekarelik büyük bir alanda kurulmuştur. Sanatın farklı alanlarından birden fazla sergi salonu içerisinde hizmet vermekle beraber Selanik’in önemli gezi noktalarından biridir.
Neden Gitmeliyim? Müze, içerisinde 3000 kadar eseri barındıran çok geniş bir koleksiyona sahiptir. Selanik yakınlarında çıkartılmış olan en önemli eserlerin sergilendiği müze, Bizans İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü dönemleri aydınlatan kıymetli eserleri içerisinde barındırıyor.
Bildiğiniz üzere Bizans İmparatorluğunda İstanbul konumu sebebiyle en önemli şehir olmakla beraber, hemen ardından Selanik önemli bir yerleşim yeri olarak gelmekte. Bizanslılar döneminde Osmanlıya kadar tarihe şahitlik edebileceğiniz Bizans Kültürü Müzesi, Selanik gezilecek yerler arasında yerini alıyor.
Kaçırmamalısınız! Kalıcı ve geçici sergilere ev sahipliği yapan müzede “Erken Hristiyan Kiliseleri” sergisi özellikle önerilerimiz arasında.
- Adres: Leof. Stratou 2, Thessaloniki 546 40, Yunanistan
- Telefon: +302313306400
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-15.30
- Yol tarifi al >
24. Selanik Yahudi Müzesi
Burası Neresi? Yahudi Müzesi, Eski Yahudi mahallesinden kalma eski bir binanın müzeye dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur. 2001’de yapılmış olan müze, Yahudilere ilişkin belge, fotoğraf ve dini eşyaları barındırıyor.
Neden Gitmeliyim? Selanik ziyaretiniz esnasında, bölgede II. Dünya Savaşı’na kadar var olmuş Yahudi topluluklarının tarihi keşfetmek oldukça heyecan verici olacaktır. Özellikle müze içerisindeki eski mezar taşları ve sistematik olarak toplama kamplarına gönderilen Yahudilerin eşyaları duygulanmanıza sebep olabilir.
Kaçırmamalısınız! Müze içerisinde beşinci odada bulunan bir kütüphane bulunuyor. Bu kütüphanenin içerisinde; İbranice, Türkçe, Yunanca, Almanca ve Ladino dillerinde çok sayıda eseri inceleme şansına sahipsiniz.
- Adres: Ag. Mina 11, Thessaloniki 546 24, Yunanistan
- Telefon: +302310250406
- Ziyaret saatleri: Çarşamba-Cuma 09.00-14.00
- Yol tarifi al >
25. Selanik Savaş Müzesi
Burası Neresi? Yunanistan’da yaşanan savaşların ardından, askeri olayların hatırlanması ve yaşananların gelecek nesillere aktarılması amacıyla 2000 yılında açılmıştır. Selanik Savaş Müzesi, II. Dünya Savaşı ve sonrasına ait birçok kıyafet, fotoğraf ve silahı barındırıyorum.
Neden Gitmeliyim? II. Dünya Savaşı’nın sonrasına yaşananlar ve Yunanistan’ın Alman güçlerinin kurtulmak için vermiş olduğu mücadelenin konu alındığı müzede, döneme ait birçok obje gözler önüne seriliyor. Yunan ordusuna ait kıyafetler, silahlar ve tanklar sergilenirken, sadece Yunanistan’a ait değil diğer Balkan ülkelerine de ait eserleri de görebileceksiniz.
Kaçırmamalısınız! Müzenin teması genel olarak savaş olmakla beraber bir bölümünde, savaş dönemlerinde askerler arasında oldukça sevilen ve şarkıları söylenen Sofia Vembo’ya ayrılmıştır. Gelibolu doğumlu olan bu şarkıcıya ayrılan küçük bölüme de geziniz esnasında yer vermelisiniz.
- Adres: Grigoriou Lampraki 4, Thessaloniki 546 36, Yunanistan
- Telefon: +302310249803
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-19.00
- Yol tarifi al >
26. Makedonya Mücadelesi Müzesi
Burası neresi? 19. yüzyıldan kalma Neoklasik bir binada bulunan bu müze, ziyaretçilerine Makedon mücadelesi hakkında bilgi edinme imkanı sunuyor. Koleksiyonda 1900 ile 1912 yılları arasına ait çeşitli eserler ve fotoğraflar yer alıyor. Müzedeki en ilgi çekici sergiler arasında ise 1904-1908 yılları arasında gerçekleşen Makedonya Mücadelesi liderlerinin silahları, üniformaları, hatıra eşyaları ve kişisel eşyaları yer alıyor.
Müzedeki kapsamlı fotoğraf koleksiyonunda 1350 çağdaş fotoğraf bulunuyor. Ayrıca sergide açıklayıcı haritalar, kitaplar, gazeteler ve 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarındaki Makedon manzaraları gösteren tablolar da bulunuyor.
Neden gitmeliyim? Makedon Mücadelesi ile ilgili bilgi edinmek ve bölge halkının geçmişini incelemek isteyenler için bu müze kaçırılmaması gereken bir fırsattır.
- Adres: Proxenou Koromila 23, Thessaloniki 546 22, Yunanistan
- Telefon: +302310229778
- Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-14.00, Çarşamba 09.00-20.00
- Yol tarifi al >
27. Balkan Savaşları Müzesi
Burası neresi? İyi korunmuş bir konakta yer alan Balkan Savaşları Müzesi, Selanik’in batısındaki Yefira’da bulunuyor. İlk olarak 26 Ekim 1999 senesinde açılan müze, 1900 yılların ilk çeyreğinde meydana gelen iki Balkan savaşını anmak amacıyla kurulmuştur. Balkan Savaşları Yunanistan için çok önemli bir yere sahip olduğundan böyle bir müzenin Selanik’te bulunmasına şaşmamak gerekiyor.
Müzeye ev sahipliği yapan bu iki katlı bina, tarihi açıdan büyük önem taşımaktadır. Burası, 1912 yılında kentin Yunanlılar tarafından geri alınmasından önce, Yunan ordusu ile Osmanlı kuvvetleri arasında görüşmelere ev sahipliği yapmıştır.
Neden gitmeliyim? Balkan Savaşları’na adanmış olan müzede savaşlara dair sahneleri, savaş alanında ya da müzakere süreçlerinde yaşananları gösteren fotoğraflar yer almaktadır. Ayrıca Selanik’in Yunanlılar tarafından teslim alınırken Kenan Messare isimli Türkün yaptığı tablolar da müzede sergilenmektedir. Müzeyi ziyaret edenler savaşlara katılan ordulara ait mobilya ve silahlar, generallerin veya askerlerin kullandığı gündelik aletler, siyasilerin generallere gönderdiği mektuplar, askeri üniformalar ve orduya atfedilen madalyaları da görme şansına sahip olabiliyor.
- Adres: Mouseiou 2, Gefira 570 11, Yunanistan
- Telefon: +302310716000
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-14.00
- Yol tarifi al >
-Meydanlar / Popüler Sokaklar
28. Aristotelous Meydanı
Burası Neresi? Aristoteles Meydanı, şehir merkezinde yer alan Nikis Bulvarı üzerinde bulunur. 1950 yılında beri Selanik’in en popüler meydanı olmakta. Fransız mimar Ernest Hebrard tarafından tasarlanan alan içerisinde Büyük İskender’e ait bir adet heykel de bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? Bu meydan, Yunanistan’ın en popüler meydanlarından biridir. Selanik’i ziyaret eden herkesin uğradığı ve kent için turistik bir öneme sahip olan meydandan şehrin diğer gezi noktalarına ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca şehirde yapılan etkinlik, karnaval ve festivallerin başlıca noktası olan Aristoteles Meydanı’na uğrayarak eğlenceye dahil olabiliyorsunuz.
Kaçırmamalısınız! Selanik’in popüler meydanı Aristoteles’i ziyaret ettiğinizde, civardaki kafe ve restoranlarda, Selanik yemeklerinin tadına bakabilirsiniz.
29. Tsimiski Street
Burası Neresi? Hemen yukarıda bahsettiğimiz Aristoteles Meydanı’yla kesişen Tsimiski Street, Selanik’in en işlek caddesidir. Meydana olan yakınlığıyla da popüler hala gelen cadde ofis, mağaza ve birçok restoranı içerisinde barındırıyor.
Neden Gitmeliyim? Selanik’in popüler cadde ve meydanları arasında akla gelen Tsimiski Caddesi, şehrin en hareketli noktalardan biri. Selanik’te alışveriş yapmak isteyenler için biçilmiş bir kaftan olan caddede şehrin en büyük alışveriş merkezi olan Plateia Center bulunuyor.
Ayrıca alışveriş merkezinin yanı sıra sayısız butik mağazaya da ev sahipliği yapıyor. Trafiğe tek yönlü açık olan Tsimiski Caddesi mağazaları arasında; Mango,Yves Rocher, H&M,Camper ve Tommy Hilfiger bulunuyor. Tabi Selanik’te alışveriş için bu caddeyi ziyaret edecekseniz bilmelisiniz ki, öğleden sonraları ve Pazar günleri burada açık mağaza bulmak zor.
Unutmayınız! Global birçok markanın bulunduğu caddede alışveriş yaparken kur farkını unutmayınız. Uygun fiyatlı görünen ürünleri daha fazla para ödeyerek almamaya dikkat edin.
30. Kamara Meydanı (Galerius Kemeri)
Burası Neresi? Egnatia Caddesi’nden şehrin merkezine doğru yürüyen ziyaretçiler için Galerius Kemeri’ni görmek adeta bir zorunluluktur. MS 297 senesinden kalma antik bir Roma anıtı olan bu kemer, Selanik’in en önemli simge yapıları arasında bulunuyor.
Bu kemer geçmişte kentin ana giriş kapısı olarak görev yapmaktaydı. Orijinal yapıdan günümüze batı tarafında üç paye kalmıştır. Bir kemerle birbirine bağlanan ayakta kalan iki iskelenin ön cephesindeki ayrıntılı kabartmalar ise oldukça dikkat çekicidir. Bu kabartmalarda İmparator Galerius’un 3. ve 4. yüzyıllardaki Pers, Mezopotamya ve Ermeni seferlerindeki savaş sahneleri tasvir edilmektedir.
Neden gitmeliyim? Şehrin buluşma noktalarından biri olan Kamara (Galerius Kemeri), şehrin en kalabalık yerlerinin başında geliyor. Birçok genç burada buluşarak arkadaşlarıyla eğlenme planı yapıyor. Kadıköy’ün boğasına benzer bir sembol olarak düşünebilirsiniz. 🙂 Bu önemli kemer, 1988 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne de alınarak Selanik’te mutlaka görülmesi gereken arkeolojik yerlerden biri olarak kabul edilmiştir.
- Adres: Egnatia 144, Thessaloniki 546 22, Yunanistan
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Yol tarifi al >
-Seyir Terasları
31. Ano Poli
Burası Neresi? Şehrin en tepe noktalarından biri olan Ano Poli, yukarı şehir anlamına geliyor. Osmanlı’da önemli yerleşim yerlerinden biri olan şehir günümüzde turistlerin uğrak noktalarından biri.
Neden Gitmeliyim? Selanik’te şehir manzarası izlemek isteyenler için önerilir. Yüksekliği sayesinde şehri ayaklarınızın altında gibi hissetmenizi sağlayan Ana Poli, aynı zamanda eski bir Türk mahallesi. Eski adı Çınar olarak bilinen yer günümüzde Selank’in önemli seyir teraslarından biri.
Kaçırmamalısınız! Tarihi yapısını ve nostaljik evlerini koruyan şehrin dar sokaklarında muhteşem fotoğraflar çekilmeyi unutmamalısınız!
-Milli Parklar
32. Park of National Selanik
Burası Neresi? Yunanistan’ın en önemli ekosistemlerinden birini barındıran Selanik Ulusal Parkı, şehrin önemli doğa alanlarından biridir. Avrupa’nın en büyük kuş popülasyonuna ev sahipliği yapması parkın popülerliğini de arttırmıştır.
Neden Gitmeliyim? Birçok vahşi hayvanın ve kuş türünün barındığı Selanik Ulusal Parkı, Avrupa’nın en büyük canlı popülasyonlarından birini barındırıyor. İnsan müdahalesi olmadan gelişen bu alanın nehre kıyısı olmasıyla sulak alanlarda yetişen canlı çeşitliliğini de arttırmıştır. Bu parkı ziyaret ederseniz buradaki canlıları yakından ziyaret etme ve doğal yaşamlarında müdahale edilmeden görüntüleme şansınız bulunuyor.
Kaçırmamalısınız! Pembe flamingoların harika karelerini yakalamayı ihmal etmeyin. 🙂
- Adres: Lagkada 24, Thessaloniki 546 30, Yunanistan
- Yol tarifi al >
33. Pasha’s Gardens
Burası Neresi? Paşa Bahçeleri, Selanik’teki Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan yerlerden biridir. Yarı yıkık taşların bulunduğu bu park sıra dışı mimarisi ve yeşil alanlarıyla şehrin gözde gezi noktaları arasında yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Şehri keşfederken birbirine benzeyen binaları ve müzeleri gezmekten sıkılmış olabilirsiniz. Mistik bir enerjiye sahip olan Paşa Bahçeleri aynı zamanda benzersiz mimarisiyle başka bir yerde karşılaşamayacağınız farklı bir seyahat noktası. Ayrıca burası hem gündüz hem gece ziyaret edilebilen hep açık bir parktır ve dolunay olduğu geceler buradan manzara izlemenin bir farklı olduğu da söylenenler arasında.
Gitmeden Önce Bil! Paşa Bahçelerine ulaşmak için Agios Dimitrios Hastanesi’nden 24 numaralı otobüse binmeniz yeterli.
- Adres: Thessaloniki 546 34, Yunanistan
- Telefon: +302313317777
- Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-19.00
- Yol tarifi al >
-Doğa Güzellikleri
34. Kalochori Lagoon
Burası Neresi? Kalochi Gölü, Selanik Milli Parkı’nın 8 km uzağında bulunan kuş ve canlı organizmasına ev sahipliği yapan bir doğal noktadır.
Neden Gitmeliyim! Şehrin gürültüsünden ve binaların sıkıcı görüntüsünden sıkılıp biraz manzara ve temiz hava almak için tercih edebilirsiniz.Çok fazla açıklama yapmadan,sizi yukarıda ki göl manzarasıyla baş başa bırakıyoruz. 🙂
- Adres: Echedoro 570 09, Yunanistan
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Yol tarifi al >
35. Axios National Park
Burası Neresi? Axios Ulusal Parkı,Axios Delta Bölgesi’nde yaşayan nesli tehlike altında olan türleri korumak adına 2009 yılında kurulmuştur. Yaklaşık 300 kuş turu, 40 memeli hayvan ve çok sayıda deniz kunduzunu barındıran bölge 34 hektarlık bir alanı kaplıyor.
Neden Gitmeliyim? Kalochori Gölü yakınlarında bulunan bu alanı ziyaret ederek, canlıları doğal yaşam alanlarında görebilirsiniz. Ayrıca park içerisinde bulunan Flamingolarda ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
- Adres: Δελτα Λουδια Ποταμου, Yunanistan
- Telefon: +302310794811
- Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-15.00
- Yol tarifi al >
*Selanik Gezilecek Alternatif Yerler
-Eğlenceli Yerler
36. Magic Park
Burası Neresi? Cosmos Alışveriş Merkezi’nin yanında bulunan Magic Park, Selanik’te eğlence için tercih edilen bir aksiyon parkıdır. Çocuklar ve yetişkinler tarafından aksiyon ve beceri oyunlarını içerisinde barındırıyor.
Neden Gitmeliyim? Eğlence ve aksiyon seven bir yapınız varsa, Magic Park içerisinde çok sayıda oyuncak seçeneğiniz bulunuyor. Bildiğiniz lunaparklardan farklı çok anlatılacak bir şeyi olmaya Magic Park’ta; Uçan salıncak, atlıkarınca, dönme dolap ve hayalet sürüş gibi noktalarda eğlencenin tadını çıkartabilirsiniz.
Kaçırmamalısınız! Selanik’te çocukla gezilecek yerler arasına da eklenecek yerlerden biri olan Magic Park’ın bir de lezzetli yemekler yiyebileceğiniz restoran kısmı bulunuyor. Burada daha çok fast food tarzı sunulan yiyeceklerin tadına bakabilirsiniz.
- Adres: Agias Anastasias 15, Thessaloniki 555 35, Yunanistan
- Telefon: +302310476771
- Ziyaret saatleri: Cuma-Cumartesi 15.00-21.30, Diğer günler 16.00-23.00
- Yol tarifi al >
-Çocukla Gezilecek Yerler
37. Children’s Museum of Thessaloniki
Burası Neresi? Selanik’te 1997 yılında açılmış olan Çocuk Müzesi, 4-15 yaş arasındaki çocukların farklı alanlardaki becerilerini geliştirme ve bilincini arttırma amacıyla yapılmış uygun bir ortamdır.
Neden Gitmeliyim? Selanik seyahatinize çocukla beraber çıktıysanız, kendi tercihleriniz için dışında çocukla gezilecek yerlerde önem kazanıyor. Yunanistan’da planlı bir şekilde eğence ve yaratıcılık üzerine kurulmuş olan Selanik Çocuk Müzesi, öğrenme sürecini pekiştiren faydalı alanlardan biridir.
Kaçırmamalısınız! Seyahatinizin bir kısmını çocuğunuzun gelişimi için ayırmak isterseniz Selanik Çocuk Müzesi, kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerler arasında yer alıyor.
- Adres: Kleanthous 57, Thessaloniki 543 55, Yunanistan
- Telefon: +302310913047
- Ziyaret saatleri: Çarşamba-Cuma 13.00-14.00
- Yol tarifi al >
-Gece Gezilecek Yerler
38. Regency Casino Thessaloniki
Burası Neresi? Selanik’te Hyatt Regenct Otel’in yan kısmında hizmet veren popüler bir gazinodur.
Neden Gitmeliyim? Avrupa’nın en büyük ve en popüler gazinolarından biri olan Selanik Regency Casino, oyunlara ilgisi olanlar için oldukça eğlenceli bir ortama sahip. Saatlerinizin nasıl geçtiğini anlamayacağınız gazino içerisinde birden fazla oyun salonu olduğu gibi sadece oyun oynamak için değil tiyatro ve performans gösterilerini izlemek için de tercih edebilirsiniz.
Faydalı! Vaktiniz sınırlıysa Selanik Uluslararası Havalimanına sadece birkaç dakika uzaklıkta olan gazinoyu, havalimanına gittiğiniz güne ayarlayabilirsiniz.
- Adres: 12Klm National Road Thessaloniki Airport 12 Χλμ. Εθ.Οδού, EO Aerodromiou Thessalonikis, Thessaloniki 570 01, Yunanistan
- Telefon: +302310491234
- Ziyaret saatleri: 24 saat açık
- Yol tarifi al >
39. Thessaloniki’s Waterfront
Burası Neresi? Selanik’in yeni kıyısı olan Thessaloniki’s Waterfront, 200 yılında Selanik Belediyesi tarafından düzenlenmiş bir alanı kapsamaktadır. Yaklaşık olarak 3 km uzunluğundaki bu sahil şeridinde; 2,353 ağaç ve 11,572 m2 oyun alanı bulunmakta.
Neden Gitmeliyim? Akşam saatlerinde Selanik’te neler yapabilirim diye düşünüyorsanız, sakin bir gece geçirmek isteyenleri Selanik’in Yeni Kıyısı’na davet edelim. Düzenlemelerle eğlenceli ve keyifli bir alana dönüştürülen bu alanda uzun yürüyüşler yapabilir, oyun ve dinlenme alanlarını verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Kaçırmamalısınız! İkonik yapılar arasında bahsettiğimiz Zongolopoulos Umbrellas’ın bulunduğu yer aslında Selanik’in Yeni Kıyısı içerisinde yer alıyor. Giderseniz ziyaret etmeyi unutmamalısınız.
- Adres: Thessaloniki 546 41, Yunanistan
- Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir.
- Yol tarifi al >
40. Ladadika
Burası Neresi? Selanik’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ladadika, bir zamanlar en önemli ticaret noktasıydı. Günümüzde ticari öneminden çok eğlence ve Selanik gece hayatında karşımıza çıkıyor.
Neden Gitmeliyim? Şehrin lokanta ve taverna diyarı Ladadika size Yunan mutfağının seçkin örneklerini tatma imkanı sunuyor. Burada çok sayıda restoran bulabileceğiniz gibi gece kulübü ve barlarda bu sokakta yoğunlaşmıştır.
41. Club Le Freak
Burası Neresi? Haftanın belirli günleri hizmet veren Club Le Freak, Selanik limanında bulunmaktadır. Bölgenin en gözde eğlence noktalarından biridir.
Neden Gitmeliyim? Selanik gece hayatı içerisindeki en eğlenceli mekanlardan olan Club Le Freak, birçok müzik türünün çalındığı canlı bir mekân. DJ performanslarının oldukça sevildiği mekân, Selanik gece kulüpleri arasında gözde yerlerden birini ziyaret etmek isteyenler için tercih edilebilir.
-Alışveriş
42. Kapani Pazarı
Burası neresi? Agora Madiano’ya bir dakikalık bir uzaklıkta bulunan Kapani Pazarı, Vlali, Menexe, Chalkeon, Spandoni ve Askipou gibi çok sayıda yaya caddesinin yanı sıra Egnatia, Ermou ve Aristotelous’un ana caddeleri tarafından çevrelenmiş küçük vadilerden oluşmaktadır. Buraya yakınlarda bulunan “Yunan Pazarı” ve “Yahudi Pazarı” gibi diğer pazarlardan ayrılabilmesi için “Türk Pazarı” ismi de verilmiştir.
Pazarda giysiler, aksesuarlar, ev eşyaları, taze et, sebze ve diğer gıda ürünlerini bulmak mümkün olmaktadır. Halkidiki, Volos ve Thassos’tan özenle seçilmiş Akdeniz zeytinlerinin ve çoğu yerde bulunmayan özel pelajik balıkların bulunduğu yerlerden biridir ve buradaki kafe ve tavernalardan taze yiyeceklerin tadına bakmak mümkün olmaktadır.
“Kapani” ismi, o zamanki amacına ulaşabilen, un pazarı anlamına gelen Türkçe “Un-Kapan” kelimesinden gelmektedir. 1821 ayaklanması esnasında beş yaşlı Hristiyan isyancının Osmanlılar tarafından idam edildiği yer olması nedeniyle burası tarihi açıdan da şehrin önemli noktalarından biridir.
Neden gitmeliyim? Kapani Pazarı özellikle yemek tutkunları için Selanik’in en mutluluk verici yerlerinin başında geliyor! Kapani Çarşısı lezzetlerin, kokuların ve renklerin buluştuğu adeta cennetten bir köşedir. Selanik’in gastronomik zenginliğine ait özgün lezzetleri tatmak için mutlaka bu pazarı ziyaret etmelisiniz.
- Adres: Vlali, Thessaloniki 546 24, Yunanistan
- Telefon: +302310231424
- Ziyaret saatleri: Salı, Perşembe ve Cuma 08.00-21.00; Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi 08.00-16.00
- Yol tarifi al >
*Selanik’e Yakın ve Civarında Gezilecek Yerler
-Yakınındaki Turistik Şehirler
43. Kavala
Kavala Nerede? Selanik’e yakın şehirler arasında bulunan Kavala, Batı Trakya’nın en büyük şehirlerinden biri. 1387’den 1912 yılına kadar Osmanlı toprağı olarak kalan şehirde Osmanlı kültürü ve mimarisi fazlasıyla hissedilmektedir.
Neden Gitmeliyim? Selanik’i ziyaret ettikten sonra Selanik civarında gezilecek yerleri de keşfetmek isterseniz, en yakında bulunan cazibe noktası Kavala oluyor. Meşhur Kavala Kurabiyesi ile bildiğimiz bu şehir, yarım günde popüler noktalarını gezebiliyorsunuz. Kavala’da gezilecek yerler arasında; Kavala Su Kemeri, Kavala Kalesi, Kavala Arkeoloji Müzesi Batis Sahili ve birkaç tane daha sahil bulunuyor.
Kavala’da gezilecek yerleri keşfettikten sonra şehrin ve Yunanistan’ın leziz yemeklerini yiyebileceğiniz bir restorana doğru yönünüzü çevirebilirsiniz. Kıyı şehri olan Kavala’da bolca balık tüketebiliyorsunuz. Özellikle büyük balık sevenlere ızgara pisi balığı ve yanında kabak kızartması denemelerini öneriyoruz. Leziz Kavala yemekleriyle gününüzü keyiflendirirken, yanında rakı benzeri ismi Uzo olan Yunan içkisinin de iyi gittiğini söylemeliyiz.
Şehrin leziz yemeklerinin tadına bakmışken Kavala’dan hediyelik eşya almalıyım diyenler için en gözde hediye meşhur Kavala kurabiyesidir. Orijinal hali bademli olan Kavala kurabiyelerinin bu şehirde birçok farklı çeşidi bulunuyor. Yine de orijinalinden şaşmam diyenler için de şehrin en popüler kurabiye dükkânı olan Ioakımıdıs Kourabiedes’e uğramanızı öneriyoruz.
Selanik’ten Kavala ’ya Nasıl Gidilir?
Selanik civarında gezilecek yerleri keşfederken, gidebileceğiniz en yakın nokta kavala oluyor. Tabi, şahsi aracınız yoksa şehirlerarası ulaşımın nasıl yapacağınız hakkında bilgi edinmeniz gerekecek.
Selanik-Kavala Arası Otobüs Var mı?
Selanik’ten Kavala’ya ulaşımın en kolay yollarından biri otobüslerle seyahat etmektedir. KTEL Kavalas tarafından işletilen otobüslere, Selanik İstasyonu’ndan ulaşabiliyorsunuz. Otobüs yolculuğu yaklaşık olarak 3 saat 30 dakika sürmektedir.
*Selanik’e Yakın Havalimanları
- Selanik Havalimanı – 19 km / 24 dakika
- Kesriye Uluslararası Havalimanı – 184 km / 1 saat 57 dakika
- Kavala Havalimanı – 187 km / 2 saat
- Dedeağaç Havalimanı – 310 km /3 saat 15 dakika
–Selanik Türk Konsolosluğu İrtibat Bilgileri
- Adres: Odos Agiou Dimitriou 151, Thessaloniki
- İletişim: +30 2310 965 070-73
- E-Posta: [email protected]
-Yunanistan Selanik Acil Durum Telefon Numaraları
- Polis imdat: 100
- İtfaiye: 199
- İlk Yardım Merkezi (Ambulans): 166
- Nöbetçi Eczaneler: 14944
- Nöbetçi Hastane ve Klinikler: 14944
- Turizm Polisi: 2310 554871
- Trafik Polisi: 2310 554144
*Temel İrtibat Bilgileri
-Yunanistan Telefon Operatörleri
Yunanistan’da hizmet veren 3 adet telefon operatörü bulunmaktadır. Vodafone, Wind ve Frog olan bu üç operatörde farklı fiyatlarda konuş ve internet paketlerinden faydalanabiliyorsunuz.
Kimliğe gerek olmadan bir kart sahibi olabileceğiniz gibi web sitelerinden online başvuru yaparak temin edebilirsiniz. Tarife ve fiyatları detaylıca öğrenebilmek için firma sitelerini ziyaret etmelisiniz ancak hatla beraber İnternet ve konuşma almak isterseniz güncel ücretlendirme üzerinden bir ödeme yapmanız gerekmektedir.
-Yurtdışında Arama Nasıl Yapılır?
En çok kafa karıştıran durumlardan biri de aslında yurtdışında telefon kullanımıdır. İşin içine çok fazla rakam girmesi kafa karıştırabilir ancak yapacağınız tek şey, arayacağınız numaranın başına ülkenin kodunu eklemektedir.
Örneğin, Yunanistan’ın ülke kodu “+30” olduğu için, oradayken yapacağınız aramalarda +3005390000000 şeklinde, yani numaranın önüne sadece kodu getirerek arama tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Tabi bunun için Türk operatörü kullanıyorsanız, öncelikle hattınızı yurt dışında kullanıma açtırmanız gerekiyor.
-Hattımı Yurtdışında Nasıl Kullanabilirim?
Farklı ülke sınırlarında Türk GSM hatlarını kullanmaya devam etmek istiyorsanız aşağıdaki işlemleri takip etmenize yeterli.
Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone Türkiye hattına sahip vatandaşlar yurt dışı seyahatlerinde hattını kullanıma açtırmak isterlerse GSM şirketlerinin mobil uygulamalarından bu işlemi gerçekleştirebiliyor. ( Ayarlar > işlem merkezi > Yurt dışı işlemleri > Yurt dışı kullanımı /açık ) olarak seçmeniz yeterli olacaktır.
Selanik gezilecek yerler listemizi son olarak 05.05.2024 tarihinde güncelledik. Siz de Selanik’te görülmeye değer yerler hakkında görüş ve önerilerinizi bize yazmak isterseniz yorum kısmında düşüncelerinizi bekliyoruz 🙂