Atina

Ege, İyon ve Akdeniz kıyılarını çevreleyen Balkan Yarımadası’nın en güney ülkesi olan; Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Türkiye ile sınırlarını paylaşan Yunanistan’ın başkenti Atina, neredeyse 3,5 milyona yakın nüfusa sahip.

Her gün öğlene kadar yeme içme hizmeti de veren Akropolis Müzesi’nde güne harika bir kahvaltı ile başlayabilirsiniz. Envaiçeşit reçel, peynirli turtalar ve dahası ile tadı damağınızda kalacak bir kahvaltının ardından Atina’nın antik yüzünü keşfe çıkabilirsiniz.

Atina’nın en eski bölümü olarak nitelendirilen Plaka, bir zamanlar gece kulübü bölgesiydi, ancak şimdiki durum biraz farklı. Çok sayıda kuyumcunun da olduğu Plaka’da pek çok el yapımı orijinal aksesuarlara rastlamanız olası. Moratis adındaki galeri, Çocuk Müzesi, Müzik Müzesi, Yunan Halk Sanatı Müzesi ve Yahudi Müzesi’ni de mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Atina’da şüphesiz en çok ziyaretçi çeken yer olan Akropolis için en az 1 gününüzü ayırmanızda fayda var. Tabii rehberli turları seçerek gezinizi daha verimli bir hale getirmeniz de mümkün. Her adımda farklı bir hayranlık duygusu uyandıran Akropolis’in girişinde bulunan ve 432’de tamamlanan Propylaea basamaklarını tırmanırken bile bambaşka bir zaman dilimine ışınlanacaksınız.

Atina seyahatinize eşsiz bir hava katacak olan etkinlikler arasında opera, bale, caz, dans, klasik müzik, antik tiyatro ve daha pek çok gösteriyi içerisinde barındıran ve her sene haziranda başlayıp ağustos sonuna kadar devam eden The Greek Festival, her sene haziran ayında Lycabettus Tiyatrosu’nda ziyaretçilerini ağırlayan International Jazz & Blues Festival, Atina’ya yaklaşık 40 km mesafedeki Malakasa’da her yıl yaz aylarında gerçekleşen Rockwave Festival, Traditional Dancing Performances ve International Dancing Festival bulunuyor.

Atina’da, şehri keşfetmek için kullanabileceğiniz çok sayıda seçenek var. Yeni Athens Sightseeing halk otobüsü Line 400, ziyaretçileri Atina şehrinin en ilgi çekici yerlerine götürüyor. 90 dakikalık biletlerden satın alarak şehir otobüsü, tramvay veya metro ile Atina’nın pek çok yerini keşfetmeniz mümkün. Şehirde tüm taksilerin sarı renkte ve taksimetresi olduğunu hatırlatalım. 05.00 – 00.00 saatleri arasında Tarife 1; 00.00 – 05.00 saatleri arasında ise Tarife 2 uygulanıyor.

Atina’daki alışveriş mağazalarının geneli, pazartesi – cuma arası 09.00-14.30; aynı zamanda salı, perşembe ve cuma günlerinde 17.30 – 21.00 saatleri arasında da hizmet veriyor. Pazar günleri açık olan alışveriş dükkanı bulmanın epey zor olduğu kentte süpermarket ve büfeler 21.00’e kadar açık kalıyor genelde.

Resmi dilin Yunanca, resmi para biriminin ise Euro olduğu Yunanistan Avrupa Birliği üyesi olduğu için başkent Atina’yı ziyaret edecek bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerek. 2001 yılının Mart ayında hizmete açılan Atina Uluslararası Havalimanı’na İstanbul, İzmir gibi illerden direkt uçabileceğiniz gibi daha ekonomik olması yönünden aktarmalı uçuşları da tercih edebilirsiniz.