Mitlerin Başkenti Atina’da Görülmeye Değer 20 Tarihi Yer

Atina’yı ziyaret etmek, kentin muhteşem tarihi zenginliğini görmeden asla tamamlanmış sayılmaz. Gezinizden önce Atina’nın tarihi yerleri hakkında hazırladığımız yazımıza mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.

Atina’nın tarihi hakkında; Yunanistan’ın başkenti Atina, 4 milyon civarındaki nüfusu ile Avrupa’nın en önemli başkentlerinden biridir. Burası dünyada mitolojinin başkenti olarak bilinir ve ilk yerleşimlerin Neolotik Çağ’a kadar uzandığı bilinmektedir.

Atina’nın en ünlüleri; Atina, dünyanın en antik bölgelerinden biri ve buradaki özellikle antik şehir kalıntılarını kesinlikle tam anlamıyla keşfettiğinizden emin olmalısınız.

Atina gezi tavsiyesi; Akropolis kesinlikle es geçmemeniz gereken yerlerin başında gelmeli. Birçok tarihi nokta birbirine yakın konumda bulunduğundan buraları yürüyerek gezmek çok daha keyifli ve eğlenceli olacaktır. Mevsim olarak ülkemize benzerlik gösteren Atina’yı ziyaret etmek için bahar ve yaz ayları ideal olacaktır. Paskalya zamanı ise Atina’nın en hareketli olduğu zamanlardan biridir. Atina ile ilgili bütün detaylar için Atina gezi rehberi sayfamızı da incelemenizi öneriyoruz.

Atina gezisi sırasında kullanılabilecek uygulamalar;

  • Google Haritalar: Şehirdeki aradığınız yerleri daha kolay bulmanıza yardımcı.
  • Taxibeat: Yunanistan’da kullanabileceğiniz bir taksi çağırma uygulaması.
  • ATH Airport: Atina Havaalanı’nın resmi uygulaması ile uçuşlarla ve havaalanı ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz.
  • OASA Telematic: Atina otobüs sistemini avuçlarınızın içine alın.
  • TFA Tickets: Toplu taşıma biletleri alabileceğiniz bir uygulama.
  • Foursquare: Yeme içme mekanlarını buradan takip edebilirsiniz.
  • AirBnB: Bir Atinalı yanında kalmak isteyenlerin kullanması gereken bir uygulama.
  • Nannuka Now: Çocuğunuzla seyahat ediyorsanız ve biraz da eşinizle baş başa Atina’nın keyfine varmak istiyorsanız çocuğunuz için ideal bir bakıcı bulmanızı sağlıyor.

Antik Kentler ve Kalıntılar

1. Akropolis

Acropolis

Akropolis, kuşkusuz Atina’nın en önemli tarihi yerlerinin başında geliyor. Burası aynı zamanda “Kutsal Kaya” olarak da bilinen önemli bir antik mirastır. Atina’nın ticari markası olan Akropolis, MÖ 5. yüzyılda inşa edilmiştir. Burası neredeyse şehrin her noktasında görülebilmektedir.

Google haritalarda aç

Athens 105 58, Yunanistan

+30 21 0321 4172

2. Poseidon Tapınağı

Poseidon Tapınağı

Deniz Tanrısı Poseidon’u onurlandırmak adına inşa edilmiş bu tapınağın geçmişi MÖ 5. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Tamamen beyaz mermerden tasarlanmıştır. Burası özellikle gün batımında denizin ve güneşin ahenkli birleşimiyle adeta bir renk cümbüşüne dönmektedir.

Google haritalarda aç

Cape Sounio, Sounio 195 00, Yunanistan

+30 2292 039363

Siteyi ziyaret et

10€

3. Areopagus

Areopagus

Acropolis’in yakınlarında bulunan Areopagus, tarihle dolu bir kayadır. Burası Eski Yunan’da çoğunlukla mahkeme olarak kullanılırdı. Kaya aynı zamanda Posedion’un oğlunun cinayeti ile ilgili rivayetle de ilgi odağı olmayı başarmıştır.

Google haritalarda aç

Atina 105 55, Yunanistan

4. Hephaestus Tapınağı

Hephaestus Tapınağı

Atina Meydanı’nda bulunan Hephaesus Tapınağı, Ictinus tarafından MÖ 5. yüzyılda mermerden tasarlanmıştır. Burası şehrin en göze çarpan tapınaklarının başında gelmektedir. Dünyanın en iyi korunmuş tapınaklarından biridir ve ateş tanrısı olan Hephaestus’a adanmıştır. Tapınak 7. yüzyıldan 1834 yılına kadar bir Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermiştir.

Google haritalarda aç

Monastiriki, Atina, 105 55, Yunanistan

5. Dionysos Tiyatrosu

Dionysos Tiyatrosu

Atina’da sadece bir antik tiyatro bulunmuyor. Bunlardan biri olan Dionysos Tiyatrosu da Atina tarihi yerler listemize dahil etmemiz gereken önemli noktalardan bir tanesi. Burası Atina’daki en büyük açık tiyatrodur. Tiyatro, şarabın ve oyunların tanrısı Dionysos’a adanmıştır ve çeşitli tarihçilere göre geçmişi MÖ 9. yüzyıla kadar dayanmaktadır.

Google haritalarda aç

Mitseon 25, Athina 117 42, Yunanistan

+30 21 0322 4625

6. Parthenon

Parthenon

Parthenon’u ziyaret etmek, Atina’yı ziyaret etmiş sayılmanın en öncelikli maddelerinden biridir. Bu tarihi kalıntı MÖ 477 yılında yapılmıştır. Tapınak, döneminin en güzel tapınaklarından biri olarak kabul edilmektedir ve Atina’nın simge yapılarından biridir. Çarpıcı manzaralarıyla burası kesinlikle görülmeye değer.

Google haritalarda aç

Atina, 105 58, Yunanistan

+302103214172

Siteyi ziyaret et

7. Atina Nike Tapınağı

Atina Nike Tapınağı

Mitolojinin doğduğu topraklar olan Atina’da tanrılar ve tanrıçalar, geçmişte insanların çok saygı duyduğu şeyler arasındaydı ve şehirde onlara adanan birçok tapınak bulunmaktadır. Bunlardan biri de Atina Nike Tapınağı. Tapınak, Zafer tanrıçasına adanmıştır ve şehirdeki diğer tapınaklara nazaran biraz daha küçüktür. MÖ 420 yılında inşa edilmiştir. Tapınaktaki oluklu ve yivli sütunlar, tanrıçanın kadınsılığına saygı amacıyla yapılmıştır.

Google haritalarda aç

Acropolis, Dionysiou Areopagitou, Athina 105 58, Yunanistan

+30 21 0321 4172

8. Erechtheion

Erechtheion

Erechteion MÖ 421 ile 407 yılları arasında inşa edilmiştir ve Akropolis’in kuzey tarafında bulunmaktadır. Tapınak bir Atina kahramanı olan Erichthonius’a adanmıştır ve mimar Mnesicles tarafından inşa edilmiştir.

Google haritalarda aç

Akropolis, Atina 105 58, Yunanistan

+302103214172

9. Kerameikos Mezarlığı

Kerameikos Mezarlığı

Akropolis’e kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Kerameikos Mezarlığı, Atina’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Bu mezarlık MÖ 479 yılında inşa edilmiş bir yer olsa da keşfedilmesi yakın bir tarihe, 1861 yılına dayanmaktadır. Burası aynı zamanda geçmişte kullanılan bir su yolu kalıntısını da içermektedir.

Google haritalarda aç

Ermou, Athina 105 53, Yunanistan

+30 21 0346 3552

10. Olimpiyalı Zeus Tapınağı

olimpiyalı zeus tapınağı

Yunanistan’ın en büyük tapınağı olarak kabul edilen Olimpiyalı Zeus Tapınağı, MÖ 6. yüzyılda inşa edilmiştir. Toplamda 104 tane büyük sütunu bulunan tapınağın günümüzde 16 tanesi ayaktadır. Tapınak, Akropolis’e 500 metre mesafede bulunmaktadır.

Google haritalarda aç

Vassilisis Olgas Caddesi, Atina, 105 57, Yunanistan

Pazartesi – Pazar 08:00 – 19:30

11. Herodes Atticus’un Odeonu

odeon of herodes atticus

MS 161 yılında inşa edilen ve 1950’li yıllarda yeniden inşa edilen bu antik tiyatro alanı, görkemli görüntüsü ile Atina tarihi yerler listesinde mutlaka bulunması gereken yerler arasında bulunmaktadır. Burası tasarım olarak kendi türleri içinde en iyilerden biri olarak kabul edilmektedir ve bugüne kadar pek çok büyüleyici sanat performanslarına ev sahipliği yapmıştır.

Google haritalarda aç

Dionysiou Areopagitou, Athina 105 55, Yunanistan

+30 21 0324 1807

12. Panathenaic Stadyumu

Panathenaic Stadyumu

Panathenaic Stadyumu, MÖ 5. yüzyılda inşa edilmiş ve zamanın spor müsabakalarına ev sahipliği yapma şerefine nail olmuştur. Yıl boyunca ziyaret edilebilen bu tarihi spor alan, yaz aylarında ziyaret edilirken dikkatli olunmasında fayda var çünkü yükselen sıcaklıkla beraber zemin oldukça kaygan olabilmektedir.

Google haritalarda aç

Leoforos Vasileos Konstantinou, Atina, 116 35, Yunanistan

+302107522984

Pazartesi-Pazar 08:00-19:00

13. Philopappou Tepesi

Philopappou Tepesi

Philopappou Tepesi, Akropolis’in güneybatısında bulunan yeşillik bir alandır. Atina’nın en sevilen gezinti ve yürüyüş yerlerinden olan bu yeşil alandan Atina’nın ve Ege’nin muhteşem manzarasını seyredebilirsiniz. Tepede aynı zamanda MS 115 yılında dikilmiş olan Roma Prensi Gaius Julius Antichus Kommagene Philopappou’ya adanmış olan bir de anıt bulunmaktadır.

Google haritalarda aç

Athens 117 41, Yunanistan

14. Plaka Neighborhood

Plaka Neighborhood

Tanrılar Mahallesi” Atina’nın en eski ve tarihi mahallelerinden biridir. Mahallenin bu lakapla anılmasının nedeni ise Akropolis’in hemen yanında yer almasıdır. Bu da burayı görmenizi daha da kolaylaştırıyor çünkü Atina’ya gelip de Akropolis’i görmeyecek haliniz yok sonuçta. Şehrin önemli noktalarını ziyaret ettikten sonra bu mahallenin labirent gibi sokaklarında bir turu mutlaka unutmayın.

Google haritalarda aç

Dini Yapılar

15. Agios Georgios Kilisesi

Agios Georgios Kilisesi

Lycabettus Tepesi’nde bulunan Agios Kilisesi, beyaz badanalı şapeli ile adeta bir gelini andırmaktadır. Burası Atina’nın merkezindeki neredeyse her yerden görülebilen Atina’nın en önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. 18. yüzyılda inşa edilen şapel, ilk olarak bir Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermiştir. Şapele yürüyerek gidilebildiği gibi fünikülere binerek de gitmek mümkün olabilmektedir.

Google haritalarda aç

Lycabettus Tepesi, Atina, Yunanistan

16. Atina’nın ilk mezarlığı

Atina'nın İlk Mezarlığı

1837 yılında inşa edilen Atina’nın ilk mezarlığında pek çok devrimci, şair, aktör, politikacı gibi ünlü isimlerin mezarı bulunmaktadır. Halka açık olan mezarlıktaki heykeller, ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor.

Google haritalarda aç

3 Logginou, Athens, 116 36, Greece

+302109221621

17. Küçük Metropolis Kilisesi

Küçük Metropolis Kilisesi

Atina’nın kalbinde olsa da dikkat edilmezse bu muhteşem tarihi hazineyi gözden kaçırmanız muhtemeldir. Şehirdeki ikonik tarihi eserlere doğru yol alırken burayı da mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini belirtmemiz lazım. Kilisenin duvarlarının tamamen mermerden yapılması burayı çok daha değerli kılmaktadır. İçeride bulunan orijinal fresklerin ise sadece bir tanesi günümüze ulaşabilmiştir.

Google haritalarda aç

8 Mitropoleos Meydanı, Atina, 105 56, Yunanistan

Günün her saatinde ziyaret edilebilir.

Müzeler

18. Stoa of Attalos

Stoa of Attalos

Antik Agora bölgesinde bulunan bu etkileyici müze, Atina’nın gizemli tarihini gözler önüne seren en önemli müzelerden biridir. MÖ 159 ile 138 yılları arasında inşa edilmiş olan bu binanın zemininde iki sıra mermer sütunlar göz alıcı bir halde sıralanmaktadır. Burası dönemin en ilgi gören alışveriş merkezlerinden biri olarak 21 mağaza ile hizmet vermiştir.

Google haritalarda aç

Adrianou st, 24

+30 21 0321 0185

8€

19. National Archaeological Museum of Athens

National Archaeological Museum of Athens

Atina tarihi yerler deyince akla illa ki arkeoloji de geliyor. Bu müze de işte tam bu amaca hizmet eden ve mutlaka listeye dahil edilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Google haritalarda aç

28is Oktovriou 44, Athina 106 82, Yunanistan

+30 21 3214 4800

Siteyi ziyaret et

Her gün 08:00-20:00

10€

20. Akropolis Müzesi

Acropolis Museum

2009 yılında açılan Akropolis Müzesi tam bir hazine niteliğinde. Akropolis’te replikası bulunan pek çok şeyin aslını bu müzede görmeniz mümkün olabiliyor.

Google haritalarda aç

Ethniki Odos 1 9, Athina 106 74, Yunanistan

+30 210 9000900

PinAtina ile ilgili hazırladığımız kapsamlı Atina gezilecek yerler listemizi incelemeyi unutmayın.

Şehir Gezisinde Kullanabileceğiniz Kartlar ve Biletler

Şehirde ulaşım için Athens Tourist Card kullanmanız mümkün. Bu kart ile belirli süreler içinde indirimli ya da ücretsiz ulaşım imkanına sahip olabiliyorsunuz. Athens Tourist Card ise birçok müzeye ücretsiz veya indirimli bir şekilde girmenizi sağlamaktadır.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin