Yunanistan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 12 Yöresel Yemek

Komşu ülke Yunanistan pek çok açıdan bize benzediği gibi yemek kültürüyle de aşina olduğumuz tatlar barındırıyor.

Keyifli bir Atina ya da Yunan Adaları turunuza lezzet katacak tatları derlediğimiz “Yunanistan’da Ne Yenir, Ne İçilir?” yazımızda, ülkenin kendine özgü yemekleri bulabilirsiniz.

1- Dolmadakia

dolmadakia

Türkiye’nin her yöresinde tadabileceğiniz ama özellikle Ege bölgesinin simgeleşmiş tatlarından olan yaprak sarması, Yunanistan’ın da önde gelen lezzetlerinden. Tıpkı bizim gibi hazırladıkları asma yapraklarını pirinçle ya da kuzu ve sığır etiyle sarıp servis ediyorlar.

2- Feta Me Meli

feta me meli

Tatlı olarak tadına varılabilecek en güzel örnek olan Feta Me Meli’nin tadı damağınızda kalacak. Feta peynirini kızarttıktan sonra üzerine bal dökülerek tamamlanan tatlı, susamlarla süslenerek tamamlanıyor.

3- Frappe

frappe

Yunanistan’ın sıcak yaz günlerini rahat kılan Frappe, su ve hazır kahveyle hazırlanan bir soğuk kahve. Dünyanın her yerinde içebileceğiniz bir tat olsa da ülkenin kendi tarzında hazırladığı kahveyi denemenizi öneririz.

4- Gyros(Döner)

gyros

Yine bildiğimiz lezzetlerden olan döneri, karşı kıyıda Gyros adıyla sipariş verebilirsiniz. Tek fark burada döner, çok daha bol malzeme ile pide arasında servis ediliyor. Bazı mekânlarda yanında patates cipsi verildiğini görürseniz de şaşırmayın.

5- Horiatiki(Yunan Salatası)

horiatiki

Yunan salatası olan Horiatiki, neredeyse her yemekte Yunanlıların sofrasında bulunuyor. Domates, zeytin, salatalık, beyaz peynir gibi zengin bir içeriği olan salata tuz, karabiber ve zeytinyağı eklenerek sunuluyor. Size sıradan bir Akdeniz salatasını çağrıştırabilir ama tadını uzun süre unutamayacaksınız.

 6- Kebab

yunan kebabı

Yunanistan’daki fast-food ağının bir diğer kolunu oluşturan Kebab, ülke genelinde çok fazla tüketiliyor. Şekil itibariyle bizdeki kebapları andırsa da tattığınızda farkı göreceksiniz. Çünkü kullanılan malzemeler ve pişirme usulü farklılık gösteriyor.

7- Saganaki

saganaki

Peyniri düşündüğünde bile ağzı sulananlardansanız, seyahatinizi Saganaki yemeden tamamlamayın. Un ve peyniri kızartarak yapılan bu geleneksel lezzet, ülke genelinde meze olarak kabul görüyor ve sofralarda yerini alıyor. Oldukça pratik bir hazırlanışı olan Saganakiyi denemenizi öneririz.

8- Soutzoukakia

soutzoukakia

Oldukça baharatlı ve salçalı bir köfte olan Soutzoukakia, ülkede tadabileceğiniz özgün lezzetlerden bir diğeri sayılabilir. Yediğiniz zaman damağınızda bıraktığı his size İzmir Köfte’yi anımsatacak.

9- Souvlaki/Kalamaki

souvlaki kalamaki

Çöp şiş şeklinde sunulan yemek, Yunanlıların en popüler ikinci yemeği kabul ediliyor. Bölge bölge farklı adlandırılan yemeğe Atina’ya yaşayan insanlar Souvlaki derken, Selanik yakınlarında Kalamaki olarak geçiyor. Yine bizden çok farklı olmayan tatlardan Souvlaki/Kalamaki, yanında lavaşa benzer bir pide çeşidi ve patates kızartmasıyla servis yapılıyor.

10- Tzatziki

tzatziki

Tzatziki, tam anlamıyla bizim cacığımızın kardeşi. Tek bir fark var, o da çok daha yoğun olması… Süzme yoğurtla kıvam verilen Tzatziki, bu sayede daha koyu oluyor. İçine de tıpkı Türkiye’de olduğu gibi sarımsak, zeytinyağı ve isteğe bağlı dereotu ekleniyor. İçmekten ziyade yiyebileceğiniz lezzet, meze olarak sofralarda karşınıza çıkabilir.

11- Ouzo(Uzo)

ouzo yunan

Yunanistan’ın sembol rakısı Uzo’yu kendi topraklarında içmeden gezinin anlamı olmaz. Farklı aromaları bulunan rakıyı Yunan halkı, suyla karıştırmadan içiyor. Bildiğimiz rakıya göre hayli hafif olan uzoyu denemek için çok güzel mekânlar da bulabilirsiniz.

12- Yunan Birası

yunan birası

Yunanistan’da sahilde güzel bir bira içmek isterseniz size iki önerimiz var: Mythos ve Fix. Daha hafif bir tat arıyorsanız Mythos’u tercih edebilirsiniz. Fix ise ülkenin en eski ve bir o kadar da lezzetli bir birası.

*Ülkenin birbirinden güzel destinasyonlarını öğrenmek için ise aşağıdaki yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

*Yunanistan’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin