Abant hakkında: Türkiye’nin en popüler turizm merkezlerinin başında Abant Gölü geliyor. Abant, Batı Karadeniz bölümü dağlarının ikinci sırasını oluşturan, Abant ve Keremali dağları üzerinde, İstanbul – Ankara D-100 karayoluna oldukça yakın bir mesafede yer alıyor. Önemli metropollere yakınlığı dolayısıyla, özellikle hafta sonları doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri Abant Gölü oluyor.
Milli park olarak tescillenip, koruma altına alınan Abant Gölü ve çevresi, her mevsim ziyaret edilebiliyor. Park, 127 hektarlık göl yüzeyiyle birlikte toplam 1196,5 hektarlık geniş bir alandan oluşuyor. Abant Tabiat Parkı içerisinde genel hatlarıyla, otel, pansiyon ve bungalov gibi konaklama tesislerinin yanı sıra; çadırlı kamp alanları, günübirlik kullanım alanları ve yayla gibi doğa harikası yerler bulunuyor.
7 kilometrelik uzunluğa sahip olan Abant Gölü çevresinde; bisiklet turları, fayton gezileri, doğa yürüyüşleri ve atlı gezi turları gibi bir dizi aktivite gerçekleştirilebiliyor. Velhasıl ülkemizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Abant’ta yapılacak şeyler oldukça fazla! Devamı için sayfayı kaydırmaya başlayın!
Kullanılan kartlar: Abant’ta kullanılması gereken herhangi bir kart bulunmuyor.
Şehir içi ulaşım: Abant içi ulaşım eğer özel araç yoksa genel anlamda bisiklet, fayton, at, ATV gibi turistik vasıtalarla gerçekleştiriliyor. Park alanı içerisinde yürüyüş yapmayı tercih etmeyenler, atlı gezi turları veya ATV safari gibi aktivitelere katılmayı tercih ediyor. Bunun yanı sıra bisiklet kiralamayı tercih edenlerin de sayısı epeyce fazla!
İkonik gezi noktaları: Abant’ta mutlaka görülmesi gereken ikonik gezi noktaları; Abant Tabiat Müzesi, Çepni Yaylası, Abant Tabiat Parkı, Abant Gölü ve Abant Köylü Pazarı olarak sıralanabilir. Tüm bu yerler hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın: Abant’ın Tarihi Yerleri | En Önemli 3 Tarihi Nokta ve Abant Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 29 Nokta!
Pazar günü ne yapılır?
Abant’ta güzel bir Pazar gününe, göl kenarında kahvaltı yaparak başlamalısınız. Tabi kahvaltı sofranızın Abant yöresine ait lezzetlerle donatıldığına emin olun! Kahvaltınızı bitirdikten sonra göl çevresinde huzur dolu bir yürüyüşe çıkın. Eğer yürümek istemiyorsanız; faytonlara, bisiklete veya ata binerek gölün etrafında keyifli bir tur atabilirsiniz.
Sonrasında yemyeşil doğanın ve muhteşem göl manzarasının eşliğinde birbirinden güzel fotoğraflar çekin ve sevdiklerinizle paylaşın! Bunların yanı sıra çevrede bulunan manzara noktalarına giderek, Abant’ı kuşbakışı seyretme şansı yakalayabilir veya tabiat parkının derinlerine doğru doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz.
Bir günde ne yapılır?
Abant’ta bir gününüzü değerlendirmeye, öncelikle Milli park içerisinde bulunan ve ücretsiz olarak ziyaret edilebilen tabiat müzesini gezerek başlayabilirsiniz. Sonrasında Abant Köy Pazarı’nda, yöreye has doğal ve el emeği ürünleri yakın görüp, alışveriş yapabilir, kendinize Abant’a dair bir hediye veya hatıra alabilirsiniz.
Bunun yanı sıra Abant Gölü’nün hemen yakınında bulunan Çepni Yaylası’na giderek yamaç paraşütü gibi inanılmaz bir deneyim yaşayabilir, trekking turlarına katılarak Samandere Şelalesi’ne kadar yürüyüş yapabilirsiniz.
Ayrıca konakladığınız otelin restoranında veya her hangi bir kafede şömine başında şarabınızı yudumlayıp, göl manzarasının keyfini sürebilirsiniz. Son olarak, Abant Tabiat Parkı içerisinde bulunan mesire alanlarında, barbekü eşliğinde piknik yapabilir; biraz daha adrenalin arıyorsanız ATV safarilerine katılarak parktaki her tepeyi aşabilirsiniz.
Burası Neresi? Abant Tabiat Parkı’nın girişinde sağ tarafta yer alan Abant Tabiat Müzesi, Türkiye’de hayvan ve doğal tabiat varlıkları müzesi olarak bir ilki temsil etmesiyle dikkat çekiyor. 2013 yılından bu yana hizmet veren müzede, tabiat parkı içerisinde bir kaza sonucu ölen veya donarak hayatını kaybeden hayvanlar içleri doldurularak sergileniyor.
Tabi müzede sergilenmesi için hiçbir hayvana zarar verilmiyor. Hayvanların doğal hayat akışı içerisinde ölmesi sonucu yetkililerce muhafaza edilip, içleri doldurulduktan sonra sergileniyor.
Neden Gitmeliyim? Abant Tabiat Müzesi’nde sergilenen hayvanlar arasında; geyik, karaca, ayı, yaban koyunu, çakal ve çeşitli kuş türleri yer alıyor. Bunların yanı sıra Abant’ın florasını yansıtan çam ağaçlarından örnekler ve kozalaklarla yapılmış çeşitli süslemeler de müzede sergileniyor.
Kaçırmayın! Abant Tabiat Müzesi’ne toplu taşıma vasıtalarıyla ulaşmak mümkün. Bunun için Bolu Otogarı’ndan Abant dolmuşlarına binmeniz gerekiyor. Abant’ta yapılacak şeyler arasında dikkat çeken Tabiat Müzesi, her yıl, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.
Burası Neresi? Yıl içerisinde Türkiye’de turist akışının en yoğun olduğu yerlerin başında gelen Abant, kendi adını verdiği gölü ve çevresinde bulunan göllerle dikkat çekiyor. Her mevsim başka bir güzelliğe bürünen Abant Gölü, çevresinde bulunan tesislerle turistik anlamda oldukça gelişmiştir.
Neden Gitmeliyim? Ayrıca Ankara – İstanbul karayolu üzerinde bulunması dolayısıyla da ulaşım açısından elverişli bir konumda yer alan Abant’a, karakış da bile ulaşım sağlanabiliyor. Abant Gölü el değmemiş doğası ve doğanın içinde parıldayan gölünün oluşturduğu müthiş manzarasıyla gören herkesi kendisine hayran bırakıyor.
Dolayısıyla burada muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz! Ayrıca göl çevresinde tur atmak için fayton veya bisiklet turlarına katılabilir, gölde sandallarla ya da deniz bisikletleriyle müthiş bir gezintiye çıkabilirsiniz. Bunun yanı sıra Abant Gölü çevresinde piknik, kamp, fotoğrafçılık ve trekking gibi aktiviteler de gerçekleştirilebiliyor.
Kaçırmayın! Abant’ın yakınlarında; piknik, çadır kampı, trekking, bisiklet ve foto safari gibi aktivitelerin yapılabildiği Çamlıpınar Göleti, Batı Karadeniz’in en büyük gölü olan Seben Gölü, her yıl göç dönemlerinde 200’ün üzerinde kuş türünü ağırlayan Yeniçağa Gölü, piknik yapmak ve olta ile balık avlamak için ideal olan Gölköy Barajı ve sakinlik ve huzur arayan gezgin kampçıların buluşma noktası olan Sülüklü Göl gibi birbirinden güzel pek çok yer sizleri bekliyor.
Çamlıpınar Göleti:
Seben Gölü:
Yeniçağa Gölü:
Gölköy Barajı:
Sülüklü Göl:
Burası Neresi? Batı Karadeniz’in en güzel yerlerinden biri olan Abant, çevresinde bulunan birçok yayla ile Türkiye’de yayla turizmi açısından da rüştünü ispat etmiş ve epeyce gelişmiş bir cazibe merkezidir. El değmemiş bakir doğalarıyla herkesin hayran kaldığı yaylalara doğru bir gezi turuna çıkmak, Abant’ta yapılacak şeyler arasında oldukça popüler bir aktivitedir.
Neden Gitmeliyim? Abant çevresinde; şehrin en popüler yaylalarından biri olan Sarıalan Yaylası, kartpostal gibi manzarasıyla dikkat çeken Pürenli Yaylası, yayla şenlikleri ve kamp alanlarıyla bilinen Odayeri Yaylası ve tam ortasında bulunan gölet ile bilinen ve Abant Gölü Milli Parkı’nın kuzey kesiminde yer alan Sinekli Yaylası gibi birbirinden harika pek çok yayla bulunuyor.
Kaçırmayın! Bu yaylaların her birinde kamp, doğa yürüyüşleri, dağ bisikleti, trekking, foto safari, off-road, dağcılık ve piknik gibi bir dizi aktivite gerçekleştirilebiliyor. Bölgede bulunan yaylaların bir kısmına dolmuş veya otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla ulaşım mümkün olup; hemen hemen hepsine özel araçla ulaşım sağlanabiliyor.
Sarıalan Yaylası:
Pürenli Yaylası:
Odayeri Yaylası:
Sinekli Yaylası:
Burası Neresi? Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri olan Bolu, tüm dünyada Abant Gölü ile bilinse de aslında gezip görülecek pek çok turistik yere ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla Abant’a gelmişken Bolu’nun diğer güzelliklerini de görmeniz şiddetle tavsiye edilir…
Tarihi zenginliği, kültürü ve doğal güzellikleriyle ülke turizmine büyük katkı sağlayan Bolu, aynı zamanda Anadolu ile Marmara Bölgesi’ni arasında transit bir geçiş noktası olup; İstanbul ve Ankara gibi metropollere yakındır. Bu özelliğiyle de yıl içerisinde pek çok kişi Bolu’ya uğramaktadır.
Neden Gitmeliyim? Bolu yöresel lezzetleri ile de oldukça meşhur bir şehirdir. Zira Osmanlı Dönemi’nde bile Saray mutfağındaki pek çok önemli aşçının Bolulu olduğu bilinmektedir. Bolu’da; Yedigöller Milli Parkı, Kartalkaya Kayak Merkezi, Yıldırım Bayezid Camii, Tarihi Mudurnu Evleri, Tokat-i Hayrettin Türbesi, Tarihi Kıbrıscık Evleri, Göynük Zafer Kulesi, Göynük Çubuk Gölü, Göynük Sünnet Gölü, Gavur Evleri, Kıbrıscık Dağ Evleri, Bolu Müzesi ve Sülüklü Göl gibi gezip görülmesi gereken pek çok turistik yer bulunmaktadır.
Kaçırmayın! Tüm bu yerlerle ilgili daha fazla bilgi almak için Bolu’da Gezilecek Yerler Listesi: Birbirinden Efsane 65 Yer, Bolu’nun Tarihi Yerleri | 28 Tarihi Yapı, Bolu’da Ne Yapılır? Mutlaka Yapmanız Gereken 32 Aktivite ve Bolu Kamp Yerleri – Bolu’da Kamp Yapılacak En İyi 24 Yer! başlıklı yazılarımızı mutlaka okuyun! Sizlere kolaylık sağlamak amacıyla az önce bahsedilen bazı turistik yerlerin adres ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir.
Yedigöller Milli Parkı:
Sülüklü Göl Tabiat Parkı:
Kartalkaya Kayak Merkezi:
Bolu Müzesi:
Burası Neresi? Abant Gölü Tabiat Parkı’nın ana giriş kapısından girildiğinde sola ayrılan yol üzerinde bulunan Köy Pazarı veya diğer adıyla Köylü Pazarı, ahşap bir yapı içerisinde hizmet veriyor. Köy pazarının tezgahlarını Abant halkının kendi emekleriyle ürettikleri doğal ve organik ürünler süslüyor.
Neden Gitmeliyim? Pazarda, köy peynirinden, dağ reçellerine, organik baldan, el yapımı tereyağına, erişteden, tarhanaya, pestil çeşitlerinden fındığa kadar pek çok ürünün satışı yapılıyor. Bunların yanı sıra pazarda Abant’a özgü hediyelik eşyalar da bulunuyor. Bu Pazar sayesinde, Abant’ta ve çevresinde yaşayan köylülerin ekonomilerine de destek olunuyor.
Kaçırmayın! Velhasıl, el yapımı malzemelerin, yöresel gıdaların ve hediyelik eşyaların, köylüler tarafından satıldığı otantik bir çarşı olan Köylü Pazarı, Abant’ta yapılacak şeyler arasında mutlaka eklenmeli! Zira Abant’a dair bir hatıra veya doğal bir ürün almak için alışveriş yapabileceğiniz en doğru adreslerden biri Abant Köy Pazarı…
Burası Neresi? Abant Gölü’nün de içerisinde bulunduğu park, 1988 yılında “Tabiat Parkı” ilan edilerek devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Abant Tabiat Parkı yılın her mevsimi farklı bir güzelliğe bürünen muhteşem bir tabiata sahiptir. Batı Karadeniz’de, Abant Dağları üzerinde bulunan tabiat parkı, 127 hektarlık göl yüzeyiyle birlikte toplam 1196,5 hektarlık bir alana yayılır.
Abant; çam, köknar, kayın, meşe, kestane, gürgen, kavak ve yabanıl meyve ağaçlarından oluşan zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Park sınırları içerisinde, otel, pansiyon ve bungalov gibi konaklama tesisleri, çadırlı kamp alanları, günübirlik kullanım alanları ve yaylalar yer almaktadır.
Dolayısıyla Abant Gölü ve çevresi, doğayla iç içe, huzurlu ve dingin bir hafta sonu geçirmek için oldukça idealdir. Zira bu sebeple yılın her ayı, özellikle hafta sonları, Bolu halkının yanı sıra çevre il ve ilçelerden binlerce kişi Abant Tabiat Parkı’na akın etmektedir. Türkiye’nin en önemli şehirlerine oldukça yakın bir mesafede konumlanan Abant; Bolu’ya 33 kilometre, Ankara’ya 225 kilometre, İstanbul’a 258 kilometre, Düzce‘ye ise 60 kilometre mesafede yer almaktadır.
Neden Gitmeliyim? Abant Tabiat Parkı içinde genel hatlarıyla; kır evleri, 2 yıldızlı ve 5 yıldızlı oteller, bungalovlar, kamp alanları, piknik alanları, çeşmeler, büfeler, yürüyüş ve bisiklet parkurları, çay bahçesi, çocuk oyun alanları, ahşap köprüler, dereler, kameriyeler, yaban hayatı koruma alanı, sosyal tesisler, seyir terasları, kır kahvesi, iskele, kafeler, restoranlar, lokantalar, çocuk bakım evi, etkinlik alanları, otopark ve hatta bir cami bulunuyor.
Bunların yanı sıra parkta Abant Tabiat Müzesi ve Köylü Pazarı yer alıyor. İçleri doldurulmuş geyik, tavşan ve tilki gibi hayvanların sergilendiği Tabiat Müzesi ücretsiz olarak gezilebiliyor. Abant Köylü Pazarı’nda ise köylüler tarafından yapılan organik süt ve süt ürünleri gibi yöresel ürünler ve yöreye özgü hediyelik eşyalar satılıyor.
Peki, Abant’ta ne yapılır? Abant Tabiat Parkı içinde ve 7 kilometrelik uzunluğa sahip olan göl çevresinde; fayton gezileri, bisiklet turları, doğa yürüyüşleri ve atlı gezi turları yapılabiliyor. Ayrıca yine park içinde bulunan mesire alanlarında piknik ve mangal gibi eğlenceli ve dinlendirici aktiviteler gerçekleştirilebiliyor.
Bunun yanı sıra parkta yer alan Çepni Yaylası yamaç paraşütü ile oldukça meşhur! Abant gölü ve çevresinde yapılabilecek diğer aktiviteler, sportif olta balıkçılığı, kamp, trekking, dağ bisikleti, fotoğrafçılık, karavanla kamp, manzara seyri, off-road ve doğa hayatı gözlemciliği olarak sıralanabilir.
Ankara – İstanbul D-100 Karayolu’nun 203. kilometresinden, Ömerler Köyü sapağından ayrılan 22 kilometrelik asfalt yolu takip ederek Abant Tabiat Parkı’na ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra Bolu Otogarı’ndan veya şehir merkezinden belirli aralıklarla hareket eden halk otobüsü ve minibüs gibi toplu taşıma vasıtalarından yararlanabilirsiniz.
Burası Neresi? Bolu’nun en popüler turistik yerlerinden biri olan Yedigöller Milli Parkı, muhteşem manzarası ve el değmemiş bakir doğasıyla dikkat çekiyor. Yedigöller Milli Parkı, aynı zamanda ülkemizdeki en popüler milli parklar arasında başta geliyor. Zonguldak’ın güneyinde, Bolu kent merkezinin ise 42 kilometre kuzeyinde yer alan Yedigöller engebeli bir arazi içerisinde, 1.642 hektarlık geniş bir alana yayılıyor.
Neden Gitmeliyim? 1965 yılında milli park ilan edilerek tescillenen Yedigöller Havzası, ekosistem açısından zengin bir çeşitliliğe sahip. Bu çeşitlilik sebebiyle devlet tarafından koruma altına alınan milli parkın doğal yapısı büyük bir titizlikle gözetiliyor.
Adından anlaşılacağı üzere, milli parkta, heyelanlar sonucu oluşan Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl adı verilen irili ufaklı yedi göl bulunuyor. Göller arasında en büyük olanı Büyükgöl olup; canlı alabalık yetiştirmek için damızlık amaçlı kullanılıyor. Hatta Türkiye’nin ilk alabalık üretim istasyonunun 1969 yılında Büyükgöl’de kurulduğunu da ayrıca belirtmek gerekiyor.
Kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve karaçam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak ağacı gibi pek çok türü içinde barındıran Yedigöller Milli Parkı, bulunduğu coğrafyanın en güzel karışık doğal ormanlarına ev sahipliği yapıyor. Ayrıca park içerisinde, şimdiye kadar tespit edilmiş 100’ün üzerinde kuş türünün yaşadığı biliniyor.
Velhasıl her yönden oldukça zengin ve renkli olan Yedigöller, harika bir doğayla ziyaretçilerine kucak açıyor. “Kapankaya Manzara Seyir Yeri” parkın en çok ziyaret edilen noktası oluyor. Zira bu tepeden göllerin ve yemyeşil ormanların ahenkle oluşturduğu manzara rahatlıkla seyredilebiliyor.
Bunun yanı sıra parkta; Kuş gözetleme kulesi, kameriyeler, orman köşkü, Anıt Ağaç noktaları, Ziyaretçi tanıtım merkezi, kır lokantaları, yağmur barınakları, tuvaletler, mescitler, büfeler, kamp alanları, mesire yerleri, bisiklet ve yürüyüş parkurları bulunuyor. Ayrıca konaklamayı düşünenler için park içerisinde 18 üniteden oluşan toplam 72 yataklı bungalov evler ve misafirhaneler gibi konaklama tesisleri de mevcut.
Peki, Yedigöller Milli Parkı’nda ne yapılır? Yedigöller’de yapabileceğiniz en eğlenceli aktivitelerin başında; piknik, doğa yürüyüşü, sportif olta balıkçılığı, yaylacılık, fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, dağcılık, karavanlı ve çadırlı kampçılık, yaban hayatı gözlemciliği, bisiklet sürme ve trekking gibi rekreaktif faaliyetler geliyor.
Milli park içerisinde, Gölalası ve Gökkuşağı alabalığı gibi türlerin yaşadığı Büyükgöl ve Deringöl’de olta balıkçılığı yapılabiliyor. Lakin bu faaliyete yalnızca Mayıs ve Eylül ayları arasında izin veriliyor.
Sahip olduğu özelliklerle her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilen Yedigöller’e, yeryüzündeki cennet desek abartmış olmayız! En yoğun dönemlerini yaz aylarında yaşayan parka gitmek için en uygun zaman aralığı Nisan ile Kasım arası oluyor.
Daha sakin bir ortam isteyenler, genellikle Eylül veya Nisan gibi bahar aylarını tercih ediyor. Toplu taşıma olanağı bulunmadığı için Yedigöller Milli Parkı’na yalnızca özel araçlarla ve seyahat acenteleriyle ulaşılabiliyor.
Kamp alanlarında, misafirhanelerde veya kır evlerindeki konaklama; 1 Ünite Çadır (günlük) 40 TL – 1 Ünite Karavan (günlük) 45 TL – Kır Evi 3 yataklı (günlük) 385 TL – Kır Evi 4 yataklı (günlük) 465 TL – Kır Evi 5 yataklı (günlük) 540 TL – Kır Evi 6 yataklı (günlük) 605 TL – Misafirhane (günlük) 115 TL olarak ücretlendiriliyor.
Burası Neresi? Batı Karadeniz’in zengin orman varlığıyla dikkat çeken şehirlerinden biri de Bolu’dur. Bolu’da özellikle Abant ve çevresinde, kayından, gürgene, meşeden, kızılağaca, akçaağaçtan, karaağaca, titrek kavaktan, sarı ve karaçama, köknardan, fındığa, ıhlamurdan dişbudak ağacına kadar pek çok türün bir arada bulunduğu yemyeşil ormanlar, gören herkesi büyülüyor.
Neden Gitmeliyim? Zengin ve renkli bir çeşitliliğe sahip olan Abant ve çevresinde, tabiat parklarının sayısı da haliyle fazla oluyor. Abant Tabiat Parkı ve Yedigöller Milli Parkı’nın yanı sıra; Gölcük Tabiat Parkı, Beşpınarlar Tabiat Parkı, Sünnet Gölü Tabiat Parkı, Kıbrısçık Tabiat Parkı, Aladağ Göksu Tabiat Parkı, Kökez Tabiat Koruma Alanı ve Sülüklü Göl Tabiat Parkı bölgede bulunan en güzel destinasyonlar arasında yer alıyor.
Parkların kimisine ücretsiz girilebilirken, kimisinde giriş için belirli bir ücret talep ediliyor. Ücretin miktarı, araçtan araca, boyut ve kalabalığa göre değişiyor. Ancak ücretler genel anlamda 5 ila 150 TL bandında değişiyor.
Söz konusu tabiat parklarının her birinde; kamptan, pikniğe, sportif olta balıkçılığından, fotoğrafçılığa, doğa yürüyüşünden, bisiklet kullanımına, atlı gezi turlarından, dağcılığa, manzara seyrinden, karavanlı kampçılığa, yamaç paraşütünden, sandal veya deniz bisikleti ile göl turlarına ve trekking gibi ekstrem sporlara kadar pek çok aktivite gerçekleştiriliyor. Görüldüğü üzere pek çok aktivitenin gerçekleştirilebildiği bu parkları, Abant’a yapılacak şeyler listenize sizler de kesinlikle ekleyin!
Gölcük Tabiat Parkı:
Beşpınarlar Tabiat Parkı:
Sünnet Gölü Tabiat Parkı:
Kıbrısçık Tabiat Parkı:
Aladağ Göksu Tabiat Parkı:
Kökez Tabiat Koruma Alanı:
Sülüklü Göl Tabiat Parkı:
Burası Neresi? Abant’ta yapılacak şeyler listemizin olmazsa olmazı Abant göl manzaralı oteller… Otel, pansiyon ve bungalov gibi göl manzaralı konaklama tesislerinde bir iki gün dinlenmek için her yıl yaz – kış demeden yüzbinlerce turistin Abant’a akın ettiğini biliyor muydunuz? Gerek gezi turlarıyla gerekse de bireysel olarak ya da aileyle birlikte, arkadaş grubuyla, çevre illerde yaşayan pek çok kişi hafta sonlarını değerlendirmek için Abant’ı tercih ediyor.
Neden Gitmeliyim? Eşi benzeri olmayan güzelliğiyle oldukça popüler bir turizm merkezi olan Abant Gölü, aynı zamanda doğayla baş başa sessiz ve dingin bir tatil isteyenler için oldukça ideal! Peki, Abant’ta nerede kalınır? Bunun için Büyük Abant Oteli, Abant masal evleri, bungalovlar, Abant dağ evleri, pansiyonlar ve Abant göl evleri gibi pek çok alternatif mevcut.
Abant’ta göl manzaralı bir otelde konaklamak istiyorsanız; Abant Palace Hotel, Grand Abant Hotel and Congress Center, Doğa Köşkü Abant Bungalov Evleri ve Abant Manzara Otel gibi tesisleri tercih edebilirsiniz.
Kaçırmayın! Daha fazla bilgi almak adına Abant’ta Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri başlıklı yazımızı okuyabilir, seyahatinizi en net haliyle planlayabilirsiniz. Az önce adı geçen bazı otellerin iletişim ve ulaşım bilgileri, sizlere kolaylık sağlamak amacıyla aşağıda verilmiştir:
Abant Palace Hotel:
Grand Abant Hotel and Congress Center:
Doğa Köşkü Abant Bungalov Evleri:
Abant Manzara Otel (Alkolsüz):
Burası Neresi? Yerli ve yabancı onlarca turistin gerek serinlemek, gerekse de şifa bulmak için ziyaret ettiği Akkaya Travertenleri, Bolu’nun Pamukkale’si olarak anılıyor. Yakından görülmeye değer bir güzelliğe sahip olan travertenler, Bolu şehir merkezinin 10 kilometre güneybatısında, Mudurnu yolu üzerinde yer alıyor.
Neden Gitmeliyim? Akkaya Travertenleri, doğal yapısını aynen koruyan nadir bir oluşum olarak Batı Karadeniz Bölgesi’nde tektir. Akkaya’da, travertenlerin yanı sıra biri yüzme biri de şifa amaçlı kullanılan iki traverten havuzu yer alıyor. Akkaya Traverten havuzları, özellikle, yazın bunaltıcı sıcaklardan kaçıp, serinlemek isteyenler tarafından tercih ediliyor.
Bunun yanı sıra Akkaya’daki suların kalsiyum ve mineral bakımından fazlasıyla zengin olması nedeniyle şifalı olduğu biliniyor. Hatta ülkemizde, kalsiyum bakımından en zengin doğal kaynak olma ayrıcalığına sahip olan Akyaka Travertenleri, sedef, egzama, mantar, kurdeşen ve sivilce gibi cilt ve deri hastalıklarına şifa oluyor.
Kaçırmayın! Travertenlerin yanı sıra bölgede, piknik ve mangal yapabileceğiniz mesire yerleri ve çocuklarınızla ata binip, gezebileceğiniz yerler bulunuyor.
Kalsiyum mineralinin katılaşmasıyla oluşan ve güneş gördüğü zaman beyazlaşan tamamen doğal bir oluşum olan Akkaya travertenleri, ziyaretçilerini bekliyor! Son olarak, dünyanın en yumuşak içimli sodasına ev sahipliği yapan Akkaya’da çeşmeden akan doğal maden suyunu içilebiliyor.
Burası Neresi? Abant’ta şömine başında, şarap içip, arkadaşlarınızla, eşinizle, dostlarınızla ve de ailenizle hoşça vakit geçirmek istemez misiniz? Evet, bunu tabi herkes isteyecektir. Abant Gölü ve çevresinde, özellikle otellerin loca ve barlarında bu aktiviteyi gerçekleştirmeniz mümkün.
Neden Gitmeliyim? Bunun yanı sıra göl çevresinde hizmet veren restoranların bir kısmında da içkinizi yudumlayıp, göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Üstelik bazı kafelerde haftanın belirli günleri canlı müzik programı gibi eğlence dolu etkinlikler gerçekleştiriliyor.
Abant gece hayatının tadını çıkarabileceğiniz mekanların başında; Geyikli Bar, Abant Göl Gazinosu, Köşk Bar, Göl Restoran & Bar, Köroğlu Bar, Lobi Bar ve Disko Bar geliyor. Bu mekanların her biriyle ilgili detaylı bilgi almak için Abant Gece Hayatı | Birbirinden Farklı 7 Mekan başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Geyikli Bar:
Abant Göl Gazinosu:
Köroğlu Bar:
Burası Neresi? Batı Karadeniz bölümü dağlarının ikinci sırasını oluşturan, Abant ve Keremali dağları üzerinde yer alan Abant Gölü, tipik bir heyelan set gölüdür. İstanbul – Ankara karayoluna oldukça yakın olan Abant, bu avantajı sayesinde insanların günübirlik ziyaret ettiği bir cazibe merkezi halini almıştır. Göl ve çevresi, yaz – kış fark etmeksizin yılın dört mevsimi başka bir güzelliğe bürünen manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.
Neden Gitmeliyim? Düğün fotoğraflarının vazgeçilmez adreslerinden biri olan Abant Gölü’nde, birbirinden harika fotoğraf kareleri yakalanabiliyor. Göl ve çevresinde özellikle doğa ve manzara fotoğrafçılığı için fazlasıyla uygun noktalar bulunuyor.
Kaçırmayın! Abant’ta fotoğraf çekmek için ille de profesyonel olmaya gerek yok! Sizler de Abant Gölü gezinizde birbirinden harika fotoğraflar çekebilirsiniz; zira bu manzarada çekilen hiçbir fotoğrafın kötü çıkma şansı yok!
Burası Neresi? Abant Gölü’nü ve çevresini saran yemyeşil tabiatı, en tepeden muhteşem bir açıyla seyredebilmek için gitmeniz gereken üç farklı adres sizleri bekliyor. Bu adresler; Mudurnu Yolu, Sarıyer Yayla yolu ve Ballıca Tepe’den oluşuyor.
Neden Gitmeliyim? Bu yerlerin her birinde Abant’ın muhteşem manzarasını tepeden seyredip, harika fotoğraf kareleri yakalayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu manzara noktalarına ulaşım bir yere kadar araçla sağlanabiliyor. Lakin belirli bir yerden sonra aracınızı park edip yürümeniz gerekiyor.
Kaçırmayın! Mesela Mudurnu yolu üzerindeki manzara noktasına, Abant Palace Hotel’in sağından ilerleyip, Mudurnu Yolu sapağından devam etmeniz, yamaç paraşütü tabelasından sonra ise 5 – 10 dakika kadar yürümeniz gerekiyor.
Mudurnu Yolu:
Sarıyer Yaylası Yolu:
Neden Gitmeliyim? Abant Gölü çevresinde restoran ve lokanta gibi bir dizi yeme – içme tesisi bulunmaktadır. Bu mekanlarda genellikle et ve balık ürünleri servis edilmektedir. Abant, herkesin bildiği üzere alabalığı ile meşhurdur. Abant Alası da denilen bu alabalık, göl ve çevresindeki pek çok çiftlikte yetiştirilip, gerek ızgara gerekse tavada pişirildikten sonra servis edilir.
Kaçırmayın! Lezzetine doyamayacağınız taptaze alabalık, Abant’a ne yenir, sorusuna verilebilecek en iyi ve en öncelikli cevap olacaktır! Dolayısıyla Abant’a gitmişken alabalık ızgara veya kaşarlı alabalık gibi özel spesiyallerin tadına bakmadan dönmeyin.
Bunun yanı sıra bu lokanta ve restoranlara gitmişken bıldırcın ızgara, kaşarlı domates çorbası, Abant kebabı ve mangalda sucuk ekmek gibi lezzetlerin de tadına bakabilirsiniz. Abant yöresine ait diğer lezzetleri yakından tanımak için ”Abant’ın Yöresel Yemekleri | 12 Enfes Tat” başlıklı yazımızı mutlaka okuyun!
Neden Gitmeliyim? Abant’ta yapılacak şeyler arasında en meşhurlardan biri de mükellef bir sabah kahvaltısı etmektir. Kahvaltı sofralarını, dağ reçellerinden, kaymağa, peynir çeşitlerinden, organik tereyağına, doğal baldan, pestil çeşitlerine ve fındık ezmesine kadar Abant yöresinde yaşayan köy halkının kendi elleriyle yaptığı doğal ürünler süslüyor.
Kaçırmayın! Bunun yanı sıra kahvaltıda omlet çeşitleri, menemen, yumurta, börek, çörek ve sucuk – ekmek gibi seçenekler de mevcut. Abant Gölü çevresinde hizmet veren pek çok restoranda, lokantada veya kafede mükellef bir sabah kahvaltısı edip, güne başlayabilirsiniz.
Abant’ta kahvaltı için Abant Göl Restoran, Göl Cafe Bar & Restoran ve Abant Çamlık Restoran gibi müesseseleri tercih edebilirsiniz. Adı geçen restoranların adresleri ve iletişim bilgileri, sizlere kolaylık sağlamak amacıyla aşağıda verilmiştir:
Abant Göl Restoran:
Göl Cafe Bar & Restoran:
Abant Çamlık Restoran:
Burası Neresi? Abant’ta ne yapılır? Bu soruya verilebilecek en iyi yanıtlardan biri şelalelere gitmek olacaktır. Abant’ta görülmesi gereken en popüler şelaleler, sahip oldukları doğal güzellikler ve çağlayan sularıyla Güzeldere Şelalesi ve Samandere Şelalesi’dir. Her iki şelale esasen Düzce’ye bağlıdır; lakin Abant’a fazlasıyla yakın bir mesafede konumlandıkları için listemize eklememiz gerektiğini düşündük.
Neden Gitmeliyim? Örneğin Abant ile Samandere Şelalesi arasında 14 kilometrelik bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Yemyeşil ormanın arasından süzülen bu yürüyüş parkurunda, sık sık trekking turları gerçekleştiriliyor. Bu turlara ilginin fazlasıyla yoğun olduğunu belirtmeden geçmeyelim! Samandere Şelalesi, Düzce ilinin merkez ilçesine bağlı Samandere Köyü’nde yer alıyor.
19 Aralık 1988’de Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından “Tabiat Anıtı” olarak tescillenen Samandere Şelalesi, üç farklı şelaleye, çavlan, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç jeolojik yapılara ve anıt ağaçlara ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de tescil edilen ilk tabiat anıtlarından biri olan Samandere Şelalesi’nin çevresinde, piknik alanları, yürüyüş parkurları, kamp alanları ve orman içi dinlenme tesisleri gibi hizmet noktaları bulunuyor.
Gölkaya ilçesine bağlı, Güzeldere Köyü’nde yer alan aynı adlı Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı da bölgenin en popüler yerlerinden biri olarak her yıl binlerce turistin akınına uğruyor. 135 metre yükseklikten dökülerek görsel bir şölen sunan şelale, patikalar ve düzenlenmiş olan üç farklı merdiven vasıtasıyla gezilebiliyor.
2011 yılında tabiat parkı olarak tescil edilen Güzeldere Şelalesi’nde tıpkı Samandere’de olduğu gibi pek çok hizmet alanı bulunuyor. Bunlar; Çadırlı kamp alanları, karavan hizmeti, market ve büfeler, restoranlar, dinlenme tesisleri, konaklama tesisleri, orman kampı, otopark, tuvalet, mescit, çocuk oyun parkları ve köy ürünlerinin satıldığı yöresel bir pazardan oluşuyor.
Güzeldere Şelalesi ve çevresinde; trekking, piknik, çadırlı kamp, fotoğrafçılık ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler gerçekleştirilebiliyor.
Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı:
Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı:
Burası Neresi? Türkiye’de kış turizmi ve kar tatili denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri Kartalkaya Kayak Merkezi’dir. Bolu şehir merkezinin 38 kilometre güneydoğusunda, Köroğlu Dağları’nda yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu – Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi içerisinde bulunur.
Neden Gitmeliyim? Kayak merkezi, bölgedeki 5 adet tesis, Aralık – Nisan ayları arasında yani kış sezonunda toplam 1600 yatağıyla faaliyet gösteriyor. 2 adet ana kayak alanına sahip olan merkezde, 18 adet mekanik tesis ile birlikte eğim ve zorluk derecelerine göre değişen toplam 25 farklı pist bulunuyor.
Toplam uzunluğu 40 kilometreyi bulan pistlerde, kayak, kızak ve snowboard gibi pek çok kış sporu gerçekleştiriliyor. Ülkemizdeki sayılı kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya; Grand Kartal Otel, Kartal Otel, Dorukkaya Otel ve Golden Key Kartalkaya olmak üzere her türlü aktivite ve konfora sahip olan 5 konaklama tesisiyle hizmet veriyor.
Kayak konusunda acemi olanlar ve eğitim almak isteyenler için merkez içerisinde deneyimli kayak ve snowboard öğretmenleri bulunuyor. Kayak merkezi içerisinde ayrıca, çeşitli zorluk derecelerinde ana rampa-kicker line, bordercross, rail line ve rail-box gibi imkanlar da mevcut.
Kaçırmayın! Kartalkaya Kayak Merkezi içerisinde yer alan ve toplam 8 bin kişilik kapasiteye sahip olan mekanik tesislerde, her türlü kayak malzemesi kiralanabiliyor. Bunların yanı sıra kış mevsiminde kar kalınlığı zaman zaman 3 metreyi bulan Kartalkaya’nın kayak pistleri yaklaşık 2200 metrelik bir yükseklikte yer alıyor.
Ayrıca Avrupa standartlarında Türkiye’nin en büyük ”snowpark”ları Kartalkaya’da bulunur. Abant Gölü’nün yaklaşık 60 kilometre doğusunda kalan Kartalkaya Kayak Merkezi’ne toplu taşıma ile ulaşım için öncelikle Bolu şehir merkezine veya otogara gitmeniz, sonrasında ise Kartalkaya otobüslerine binmeniz gerekiyor.
Burası Neresi? Samandere Şelalesi Tabiat Parkı, Sinekli Yaylası ve Abant Milli Parkı arasında, 14 kilometrelik bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Orta zorluk derecesinde bir parkur olan Abant yürüyüş parkuru, iyi kondisyon, uzun yürüyüş tecrübesi ve yol bulma yeteneği gerektiriyor.
Dolayısıyla bu konuda acemiyseniz, bir rehberin önderliğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun için çeşitli gruplarla gerçekleştirilen trekking – doğa yürüyüşü turlarına katılabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Kayın, gürgen, kestane ve köknar ormanları içinden geçen harika bir yürüyüş parkuru olan bu yolda, önünüze yabani hayvan çıkma olasılığı da var. Temkinli olmakta fayda var! Lakin yol boyunca karşılaşacağınız doğal güzelliklerin, sizlere tüm bu zorlukları unutturacağından emin olabilirsiniz.
Parkura Düzce’den Beyköy’e ve oradan Samandere Köyü’ne giderek ulaşabilir; sonrasında sırasıyla Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı’nı, Sinekli Yaylası’nı geçerek varış noktanız Abant Milli Parkı’na erişebilirsiniz.
Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı:
Sinekli Yaylası:
Abant Milli/Tabiat Parkı:
Burası Neresi? Abant Çepni Yaylası, uçmak isteyenler için biçilmiş kaftan! En az Abant Gölü kadar muazzam bir güzelliğe sahip olan Çepni Yaylası, gölün hemen yanı başında bulunuyor. Bolu şehir merkezine 38 kilometre mesafede bulunan yayla, son 10 yıldır yamaç paraşütü için yoğun şekilde kullanılıyor.
Neden Gitmeliyim? Zira Çepni Yaylası’nda tepenin eğim oranı ve tehlikelerden uzak olması, iniş alanının yayla ve mera şeklinde olması, bölgeyi yamaç paraşütü için eşsiz bir merkez haline getiriyor.
Uçmak ve gökyüzünün tadını çıkartmak isteyen herkesin bu deneyimi yaşayabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü alanda yamaç paraşütü için özel eğitimler verilip, tandem atlayışları (ön tarafta yolcunun, arka tarafta pilotun olduğu çift kişilik paraşüt) yapılıyor.
Kaçırmayın! Özellikle hafta sonları onlarca paraşütün süzüldüğü Çepni Yaylası’nda, ayrıca, yıl içerisinde Abant Kış Uçuşları Festivali, Kamplı Uçuş Etkinliği ve Hava Sporları Festivali gibi bir dizi etkinlik düzenleniyor.
Burası Neresi? Arazi için üretilen ve dağ, tepe gibi zorlu yol şartlarında kullanılabilen araçlarla yapılan ATV safari turları, isteğe bağlı olarak 1,5 veya 6 saatlik bir zaman diliminde gerçekleştirilen, yeri geldiğinde çamurlara batıp yeri geldiğinde tepelere tırmandığınız bir doğa sporu etkinliğidir.
Neden Gitmeliyim? Doğa sporları arasında oldukça popüler olan ATV safari, özellikle son yıllarda fazlasıyla rağbet görüyor. ATV safari, macera ve adrenalin tutkunları için Abant’ta da yapılabilen bir aktivite olarak karşımıza çıkıyor. Bu tura katılabilmek için en az 17 yaşında olmak gerekiyor.
Bu alanda acemi olanlar için 15 dakikalık teorik ve 15 dakikalık pratik bilgilerden oluşan bir eğitim veriliyor. Tura başlamadan evvel eğer kış ise yanınıza sıcak bir mont veya yağmurluk, sağlam bir spor ayakkabı, içeceğiniz ve malzemelerinizi koyacağınız bir sırt çanta almalısınız.
Kaçırmayın! Güvenliğiniz için gerekli cross kask, body armour, gözlük ve galoş gibi ekipmanları ise turu düzenleyen firmadan temin edebilirsiniz. Tozdan ve çamurdan, yani kirlenmekten korkmuyorsanız; adrenalini seviyor ve de doğaya bayılıyorsanız Abant’ta ATV safari etkinliğine mutlaka katılmalısınız.
Abant ATV Safari:
Burası Neresi? Abant’ta yapılacak şeyler listemizde sıradaki aktivitemiz kamp! Abant Milli Parkı içerisinde hem karavanla hem de çadırla kamp yapabileceğiniz alanlar bulunuyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakın olması sebebiyle kamp alanları da fazlasıyla kalabalık olan Abant’ta sakin ve sessiz bir kamp yapmak için hafta içini tercih etmelisiniz. Zira hafta sonları inanılmaz bir yoğunlukla karşılaşabilirsiniz.
Neden Gitmeliyim? Abant kamp alanları içerisinde tuvalet, mangal için şömine, elektrik ve çardak gibi imkanlar bulunduğu için kamp yapıp, konaklamak çok da zor olmuyor. Abant Gölü’nün hemen kenarında, Abant Camping adlı bir konaklama tesisi bulunuyor. Tesis içerisinde, bungalov evler, karavanlar ve çadırlar bulunuyor. Dileyenler karavan veya bungalovlarda kalabilirken, dileyen çadırlarda kalarak kampın keyfini çıkarabiliyor.
Kaçırmayın! Abant Camping’te; çift kişilik yataklı karavanlarda bir gecelik konaklama ücreti 200 ila 400 TL arasında değişip; bir gece için bungalovlarda konaklamak 500 TL, çadırda konaklamak ise 40 TL olarak ücretlendiriliyor. Türkiye’de kamp yapabileceğiniz en güzel yerlerden biri olan Abant’ta kamp yapıp, doğayla baş başa, muhteşem göl manzarası eşliğinde harika günler geçirebilirsiniz.
Abant Camping:
Abant Tabiat Parkı Kamp Alanı:
Günübirlik Abant Gölü ve Gölcük Gölü Turu, iki kişi için ortalama 340 TL
Günübirlik Akkaya Travertenleri ve Gölcük Gölü Turu, iki kişi için ortalama 400 TL
Günübirlik Abant Gölü Tabiat Parkı, Ormanya ve Maşukiye Turu, Kişi başı 129 TL: Lunch Box Kahvaltı Paketi, Ormanya, Maşukiye, Abant Köy Pazarı, Abant Gölü, Abant Tabiat Parkı ve Mangal Partisi
İzmir çıkışlı: Safranbolu – Maşukiye – Kartepe – Ormanya – Abant Gölü Turu, 2 Gece 3 Gün | Tur ücreti kişi başı 450 TL – 550 TL arasında değişiyor.
İstanbul çıkışlı, Safranbolu, Abant ve Gölcük Turu, 1 Gece 2 Gün: Safranbolu, Cinci Hanı, Yörük Köyü, Abant ve Gölcük | Tur ücreti kişi başı 290 ile 400 TL arasında değişiyor.
İstanbul çıkışlı, Taraklı – Abant – Yedigöller Turu, 1 Gece 2 Gün: Taraklı, Göynük, Akşemsettin Türbesi, Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı | Tur ücreti kişi başı 330 TL ile 520 TL arasında değişiyor.
İstanbul çıkışlı, Yedigöller, Göynük ve Abant Turu, 1 Gece 2 Gün: Taraklı, Göynük, Sünnet Gölü, Yedigöller Mili Parkı ve Gölcük | Tur ücreti kişi başı 440 TL ile 620 TL arasında değişiyor.
** Abant’ta yapılacak şeyler listemiz burada sona eriyor. Her aktiviteyi bir arada vermeye çalıştığımız makalemiz ile ilgili fikirlerinizi, aşağıdaki yorum kutucuğuna yazarak bizlerle paylaşabilir, bu sayede içeriğimizi geliştirmemizi sağlayabilirsiniz! Abant’la ilgili diğer içeriklerimize ayrıca bakmak isterseniz:
Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…
İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…
Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…
Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…
Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…
Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…