Abant’ın Tarihi Yerleri | En Önemli 3 Tarihi Nokta

Abant, Türkiye’de kışın gezilip görülebilecek efsane rotaların başında gelmektedir. Muhteşem doğası ile gezginlerin ve kafa dinlemek isteyenlerin radarına takılan Abant’ın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Abant tarihi yerler yazımızda bu güzel bölgenin tarihi hakkında detaylara yer verdik;

Abant tarihi hakkında; Abant’ın geçmişi MÖ 5000 yılına kadar uzanmaktadır. Hititler döneminde yerleşimin başladığı tahmin edilen Abant, özellikle doğası ile insanların yerleşim yeri olarak değerlendirmek istediği bir yer olmuştur. Bölgenin geçmişi bağlı olduğu Bolu ile eş zamanlıdır.

Bölge geçmişte “Abad” ismiyle anılmış ve zamanla günümüzdeki ismini almıştır. Bölge sırayla Lidyalıların ve Perslerin hakimiyetinde kalmıştır. Makedon Kral Büyük İskender tarafından ele geçirilen Abant, daha sonra Roma ve ardından da Osmanlılar tarafından hakimiyet kurulan bir bölge olmuştur.

Abant’ın en ünlüleri; Elbette Abant deyince ilk akla gelen yer Abant Gölü Tabiat Parkı olmaktadır.

Abant gezi tavsiyesi; Abant, özellikle doğal güzellikleri ile doğa tutkunları tarafından çok beğenilen yerler arasında bulunuyor. Özellikle Abant Tabiat Parkı bu konuda ziyaretçileri kendisine aşık edecek bir güzelliğe sahip ve her mevsim büründüğü bambaşka güzellikler ile adeta doğanın bütün mucizelerini bizler sunuyor. Bu nedenle Abant’a geldiğinizde bu önemli doğa harikasını görmenizi öneriyoruz. Aynı zamanda Samandere, Güzeldere gibi etkileyici şelaleleri; Örmeci, Sinekli gibi mis kokan yayları da listenize dahil etmeniz gerektiğini de belirtelim.

Elbette Bolu il sınırlarına geldiyseniz midenizi de düşünmeniz gerekiyor. Muhteşem doğaya hayran kalarak acıtan mideniz için Abant’ın yöresel yemekleri ile kendinize unutamayacağınız bir ziyafet çekebilirsiniz.

Abant ve Bolu, kamp yapmak isteyenler de mükemmel noktalardan biri. Başta Abant Gölü Kamp Alanı olmak üzere Bolu’da kamp yapılabilecek pek çok harika yer kamp ve doğa tutkunlarını bekliyor.

Müzekart; Abant’a yakın bir konumda bulunan Bolu Müzesi’ne giriş için Müzekart seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bolu Müzesi giriş ücreti, Müzekart’tan çok daha uygun olduğu için sadece müze için Müzekart almanıza gerek yok ancak kartınız halihazırda mevcutsa kullanmayı unutmayın 🙂

Müzeler

1. Bolu Müzesi

bolu müzesi
Görsel Kaynak: bolu.ktb.gov.tr

Burası neresi? Bolu merkezde bulunan Bolu Müzesi, Bolu Abant tarihi yerleri arasında mutlaka zaman ayrılması gereken noktalar arasında bulunuyor. Müze, Kültür Merkezi’nin giriş kısmında yer alıyor. 1975 senesinde temelleri atılmış ve 14 Kasım 1981 senesinde ziyarete açılan müze, 1999 senesinde yaşanan depremde zarar görünce kapatılmıştır. Tadilat çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2006 senesinde yeniden ziyarete açılmıştır. Müzedeki toplam eser sayısı 17.083’dür.

Müzede arkeoloji ve etnografya bölümü olmak üzere iki kısım bulunuyor. Arkeoloji kısmında ziyaretçiler Neolitik dönemden başlamak üzere Eski Tunç Çağı, Frig, Urartu, Lidya, Grek dönemlerine ait eserleri görebilmektedir. Bunun yanı sıra Roma ve Bizans dönemine ait pek çok mermer, cam ve toprak eser de bu bölümde bulunmaktadır. Bu bölümde hem Roma ve Bizans döneminden hem de İslami dönemden kalma pek çok önemli sikkenin sergilendiği bir kısım da göze çarpmaktadır.

Etnografya salonuna geldiğimizde ise özellikle 19. ve 20. yüzyıla ait çeşitli el sanatlarıyla ilgili eserler, takılar, anahtarlar, silah koleksiyonu gibi kısımları bizleri karşılamaktadır. Bu kısım yakın tarihte bölgedeki insanların yaşamlarına dair önemli ipuçları sunmaktadır. Müzenin bahçesi ise daha büyük ebattaki taş eserlerin ve heykellerin sergilenmesi için değerlendirilmektedir.

Neden gitmeliyim? Bolu ve Abant’ta ziyaret edilebilecek en değerli müzelerden biri olması nedeniyle Abant gezilecek yerler listenize mutlaka Bolu Müzesi’ni eklemelisiniz. Abant’tan Bolu Müzesi’ne yaklaşık 40 dakikalık bir yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Karamanlı, Stadyum Cd., 14200 Bolu Merkez/Bolu
  • Telefon: (0374) 215 39 72
  • Ziyaret saatleri: 08.30-17.30
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

2. Tarihi Mudurnu Evleri

Burası neresi? Abant’a yaklaşık 30 dakikalık bir mesafede bulunan Mudurnu, tarihi binaları ile dikkat çekmektedir. Tarihi Safranbolu Evleri ile benzerlik gösteren Mudurnu Evleri, etkileyici mimarisi ile birkaç yüz yıl öncesinin Osmanlı ev mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan ilçedeki 207 konut, 20 dini kültürel yapı, 2 doğal anıt, 2 askeri yapı, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 231 mimari tarihi yapı yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Mudurnu Tarihi Ahi Kenti ismiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Mudurnu ilçesinde bulunan başta Armutçular ve Keyvanlar Konağı olmak üzere çok değerli mimari yapılar bulunmaktadır. Bu yapılar sayesinde Mudurnu, gün geçtikçe popülerliğini arttırmaktadır. Bu nedenle Abant çevresinde gezilecek yerler listesinde ilk sıraya bu tarihi evleri almanızı öneriyoruz.

Kaçırmayın! Vaktiniz olursa Mudurnu’ya çok yakın bir konumda bulunan Tarihi Babas Kaplıcası’nı da ziyarete edebilir ve başta romatizma olmak üzere pek çok farklı rahatsızlık için şifa bulabilirsiniz.

Diğer Tarihi Yerler

3. Abant Gölü

tarihi abant gölü

Burası neresi? Abant Gölü, Abant tarihi yerler listemizdeki bir diğer önemli durak. Burası görünüm itibariyle tarihi yerler kategorisinden ziyade doğal güzelliklere giriyor ancak gölün oluşum süreci incelendiğinde Abant Gölü tarihi eser olarak değerlendirilmesi gereken bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Yeraltı sularıyla beslenen göl her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilmekte ve çevresinde piknik, kano, bisiklet sürme gibi etkinliklerle insanlar keyifli zamanlar geçirmektedir. Sahip olduğu önem nedeniyle gölün bulunduğu yerde 1196 hektarlık alan 1988 yılında alınan kararla “Tabiat Parkı” olarak koruma altına alınmıştır.

Gerçekleştirilen araştırmalar gösteriyor ki bu doğa harikası, Hititler dönemine kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip ve MÖ 5.000 ile 3.000 yılları arasında oluştuğu tahmin edilmektedir. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 1328 metredir ve alanı 127 hektardır.

Neden gitmeliyim? Abant Gölü, her mevsim bambaşka güzellikler sunan Abant’ın ve ülkemizin en özel doğal güzelliklerinin başında gelmektedir. Bu nedenle Bolu’ya yolu düşen herkesin mutlaka bu etkileyici gölü görüp burada bir müddet zaman geçirmesini tavsiye ediyoruz. Özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere yakın olması, bu şehirdeki kalabalıktan bunalan insanlar için Abant Gölü’nü çok cazip bir rota haline getirmektedir.

Kaçırmayın! Abant Tabiat Parkı girişinde bulunan Abant Doğal Yaşam Müzesi’ni mutlaka ziyaret edin. Müze içinde doğadaki pek çok vahşi hayvanın dondurulmuş maketleri sergilenmektedir.

  • Adres: Abant Gölü, Abant
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Araçsız kişi başı 7₺
  • Yol tarifi al >

Abant’ta görülmesi gereken tarihi yerler konusunda önerileriniz varsa bize yorum kısmından yazabilir ve yazımızın geliştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz. Eğer teşekküllü bir Abant gezisi yapmayı düşünürseniz Abant gezilecek yerler listemize de mutlaka göz atın.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin