Abant

Bolu ilinin 34 km güneybatısında yer alan ve 125 hektar alana yayılmış bir heyelan set gölü olan Abant Gölü’nün en derin noktasının 18 metre olduğu bilinir. Deniz seviyesinden 1.328 metre yükseklikte bulunan Abant Gölü, Batı Karadeniz bölümü dağ dizisinin ikinci sırasında bulunan Keremali ve Abant dağları üzerinde eşsiz bir konuma sahip. Abant Deresi, vadide oluşan bir heyelan gölü oluşturmuş ve gölün  çevresinde 1400-1700 metre yüksekliklerde tepeler görülüyor. Gölde biriken fazla sular Abant Deresi üzerinden Bolu Çayı’na dökülmekle birlikte göl kaynak suyu, birkaç dönemsel akarsu ve ağırlıklı oranda kar ve yağmur suları ile besleniyor. Abant Gölü ve çevrede bulunan 1.196 hektarlık ormanlık bölge Tabiat Parkı olma unvanına sahip. Abant Gölü suyunun,  dibi net bir şekilde görülebilecek kadar duru olduğu söylenebilir.

Yeraltındaki tektonik çöküntüler sonucu dev taş bloklarının vadiyi doldurması ile oluşan Abant Gölü, 2007 yılında açılan Bolu Dağı Tüneli ile ulaşımın kolaylaşması sonucu daha çok ziyaretçinin uğrak noktası haline geldi. Abant, yılın dört mevsimi ziyaret edilebilen, doğanın farklı renklere ve ruha büründüğü görsel şölen sunan bir yer. Bahar aylarında doğa yürüyüşleri ve kamp için tercih edilirken, kışın ormanı kaplayan karın oluşturduğu manzaralar için fotoğrafçıların mekanı haline geliyor. Kış mevsiminde hava sıcaklığının birden düşmesi nedeniyle göl suyunun donduğunu da hatırlatalım.

Zamanında Yeşilçam filmlerinde de set yeri olarak kullanılan Abant Gölü bölgesi daha sonraki dönemde popülaritesini artırmaya devam etti. Abant Gölü ve çevresi doğa yürüyüşü, yoga ve fotoğrafçılık ile ilgilenenler için de gayet ideal. Yedigöller Milli Parkı ve Seben Kaya Evleri, Abant Gölü çevresinde gezebileceğiniz yerlerden sadece birkaçı. Abant’ın girişinde ziyaretçileri karşılayan Abant Müzesi’nde bölgedeki vahşi doğada yaşayan bitki ve hayvanlardan örnekler sergileniyor ve bu müzenin tamamen ahşap malzemeler kullanılarak inşa edilmiş olması da bir başka detay. Kamp yapılabilecek alanların olduğu Örmeci Yaylası ve Sinekli Yaylası da harika doğası ile Abant’ta ziyaretçileri çeken noktalardan.

Ücretsiz hamsi dağıtılan ve Karadeniz halkoyunları performanslarının sergilendiği Hamsi festivali Abant ile bütünleşmiş geleneksel bir festival olarak bilinir ve her yıl 13 Aralık tarihinde düzenlenir. Abant mutfağının yanı sıra dünya mutfaklarına özgü lezzetler de tadabileceğiniz çok sayıda yeme içme mekanının olduğu bölgede farklı tatlar denemeyi ihmal etmeyin.

Abant’a tek vasıta otobüs ile ulaşım olanaksız. Dolayısıyla ilk olarak Bolu iline ulaşmanız gerekiyor. Daha sonra taksi, minibüs veya dolmuş ile Abant’a geçebilirsiniz. Abant, İstanbul’a 3 saat, Ankara’ya 2 saat ve Bolu’ya da 40 dakika uzaklıkta yer alıyor. Abant’a en yakın havalimanı ise Ankara Esenboğa Havalimanı. Abant içinde ulaşım alternatifiniz çok olacaktır. Ata binerek veya rehberli turlar eşliğinde Abant’ı gezebilirsiniz. Kendi getirdiğiniz bisiklet ile ulaşım sağlamak da farklı bir alternatif olabilir. Göle ulaşmak içinse iki saatte bir kez olmak üzere terminalden hareket eden dolmuşlar kullanılabilir