Orta Doğu denizinden çıkan değerli mücevherler Bahreyn’i zenginleştirirken, tatil için de harika mekanlar olduğunun ipucunu veriyor.
Bahreyn’in ekonomik gücü petrolden önce mücevher ticaretiyle büyüdü. Zamanla petrol rezervleri işlenerek ülkenin ticari hacmi genişledi. Bu durum turizmi de olumlu yönde etkiledi. Bir ada ülkesi olan Bahreyn, turistlere egzotik bir ortam vadediyor. Dilmun uygarlıklarının kalıntılarını, Bahreyn Kalesi’ni, çöl kasabalarını, zanaat merkezlerini doğal ortamında inceleyebilirsiniz. Size rehber olması için Bahreyn’de gezilecek yerler listesinde bu tip konumlara yer verdik.
Manama
İlk bakışta Manama çok heyecan verici görünmeyebilir. Orta Doğu’da buna benzer başka yerler bulabilirsiniz. Ama içeri girdiğinizde çelik gri gökdelenlerin zengin ve çekici bir kültürün yansıması olduğunu anlayacaksınız.
Manama’da aktar ve halıcılar önemli yer tutuyor. Kentin Portekiz ve Pers etkili geçmişi hakkında bilgi edinmek isterseniz Bahreyn Ulusal Müzesi’ne gidebilirsiniz. Körfez kıyısına doğru yol alırken lüks tatil merkezleri ve alışveriş yerleri de göreceksiniz.
Riffa
Riffa, Bahreyn’in kalbinde yer alır ve eskiden Manama’nın içinde bulunurdu. Sonuç olarak, eski şehir çevresinde bir dünya şaşırtıcı antika yapılar keşfedeceksiniz. Bahreyn’in en ünlü otantik çarşıları caddelerde sıralanmış durumda. Modernizmin ve antik zamanların birleştiği yerde, Orta Doğu’nun en ünlü golf sahalarından biri bulunuyor.
Juffair
Bahreyn’in kıyısındaki takımadalar muhteşem planı ile ders vermektedir. Yüksek kuleler ve lüks daireler burada çok yer kaplıyor. Milyarderlerin yatları genelde bu civarda demirler.
Amwaj Adası
Juffair ilçesi bazen Manama’nın kentsel yayılmasının bir uzantısı olarak düşünülür. Fakat durum öyle değil. Amwaj Adası’nın olduğu nokta tek başına ayakta durabilecek kapasitede. Üst düzey yemek restoranları, çeşitli konaklama alternatifleri için buraya gelebilirsiniz.
Muharraq
Dilmun Medeniyeti’nden gelen bir yerdir. Buranın refah seviyesini ise Yunanlılar belirlemiş. Muharraq bugün Bahreyn’in önemli ticaret merkezlerindendir.
Ana ulaşım merkezi olmanın yanı sıra, bu şehrin kendine özgü cazibesi de var. Nargile, nane çayı gibi Orta Doğu kültürünün unsurlarını kafelerde tadabilirsiniz.
Hawar Adaları
Hawar Adaları, Bahreyn takımadaları en güney ucunda, Katar’ın hemen kıyı şeridinde bulunuyor. Bu adaların çoğu kurak olduğu için yaşam alanı diğerleri gibi fazla değildir. Kıyıdaki kuşları izlemek ve ender rastlanan Socotra karabataklarını görmek için buraya gelebilirsiniz.
Isa
Isa şehri ilk bakışta sadece beyaz badanalı villalardan ve lüks evlerden oluşmuş gibi görünebilir. Şehirde gezmeye başladığınızda el sanatlarına dair renkli tezgahlarla dolu pazarlar keşfedeceksiniz.
Kahvelerde çay içip sohbet ederek yerel halk ile kaynaşma şansınız var. Futbolu seviyorsanız Bahreyn Ulusal Stadyumu’na da bir göz atabilirsiniz.
Hamad
Bahreyn’de bazı şehirler antik, bazı şehirler modern görünümlüdür. Hamad, modern görünüme sahip olanlardan. 1980’den itibaren istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor.
Manama’nın 18 kilometre dışında yer alan bu kalabalık şehirde ofiste çalışan oranı yüksektir. Dolayısıyla sokaklarda gezerken diğer şehirlere göre tenha olduğunu göreceksiniz.
Zallaq
Bahreyn’in batı kıyı şeridinde bulunur. Koyu turkuaz lagünlere ve hurma tohumlarına sahiptir. Ülkenin bu kısmı Al Jazaer Plajı’nın beyaz kumlar ile ünlü olmuştur. Jet ski ve uçurtma sörfü dahil olmak üzere su sporlarını sahil boyunca gerçekleştirebilirsiniz.
A’Ali
Isa ile Bahreyn’in batı kıyıları arasında bulunan A’Ali, küçük bir köydür. Sanat ve el sanatları merkezi ülkece bilinen yerlerdir. Özellikle çanak çömlekleri ile ünlüdür.
A’Ali’de yapılacak en iyi şeylerden biri, yerel çarşıda dolaşarak seramik mağazalarını keşfetmek ve yerli halkın çalışmasını izlemektir. Alışverişiniz bittikten sonra yakınlardaki 5 bin yıllık Dilmun Mezar Höyüğü’ne gitmeyi unutmayın.
Al Jasra
AL Jasra köyünde muhteşem el sanatları örneklerini aramaya devam edebilirsiniz. Bahreyn’in miraslarından biri kabul edilir. A’Ali ile uzun zamandır sanat merkezi görevi görüyor. Shaikh Salman bin Hamad Al Khalifa’nın yazlık ikametgahı olan Al Jasra Evi’ni de gezebilirsiniz.
Bahreyn Kalesi
UNESCO Dünya Mirası olan Bahreyn Kalesi, Manama’nın batısındaki çöl tepelerinin üstündedir. Kale, 6. yüzyılda Portekizliler tarafından kullanılıyormuş. Araştırmalar sonucunda kalenin başka eklentileri bulunmuş ve inşa tarihi olarak M.Ö. 2300’e kadar dayandığı anlaşılmış. Tarihe meraklı iseniz Bahreyn Kalesi’ni kaçırmayın 🙂
Al Areen
Oteller ve butik yerlerle çevrilidir ancak sunduğu şey sadece konaklama değildir. Yedi kilometrelik bir alanı kaplayan ve Bahreyn’in güneybatısında yer alan yaban hayatı rezervine sahiptir. Arap develeri, Nubian ceylanları, Arap Oryx’i gibi zengin çeşitlilik vardır.
Saar
Bahreyn’in zengin ve ünlü yazlık evleri ile tanınır. Lezzetli menülü kafe ve restoranlar, kahve çekirdeğini ustaca öğüten butik kahve dükkanları Saar’ın vazgeçilmezlerindendir.
Sitra
Basra Körfezi’nde bulunur ve Bahreyn’in doğusundadır. Ada, petrol şirketlerinin yanı sıra balıkçılar tarafından da kullanılmaktadır. İki tarafın birlikte çalıştığını görmek için ilginç bir yer diyebiliriz 🙂 Sitra içinde Al Kharijiya ve Mahazza gibi tarım köyleri de vardır.
Fatih Camii
6500 metrekarelik alanı ile dünyanın en büyük camilerindendir. Aynı anda 7 bin kişi cami içerisinde bulunabilir. Bu özelliğiyle dünyaca tanınır. 1987’de yaptırılan cami, adını Bahreyn’in kurucusu Ahmed Al Fateh’den almış.
Arat Kalesi
15. yüzyılda yapılan Arat Kalesi, ülkenin bir başka tarihi yapısıdır. Muharap şehrinde bulunur ve her gün ziyarete açıktır.
Kur’an Evi
Müze kıvamında bir yerdir. Dünyanın en önemli el yazması Kur’an’ları burada sergileniyor.
Bab Al Bahrain
1945’te İngilizler tarafından inşa edilmiştir. Sonrasında ise İslami geleneklere bağlı olarak mimari restorasyon yapılmış. Şehir kapısı da denilebilir.