Dubai’nin Tarihi Yerleri | 12 Tarihi Rota!

Birleşik Arap Emirlikleri’nin gözbebeği Dubai, daha çok gösterişli gökdelenleri ve son teknoloji ile donatılan yapılarıyla tanınsa da, bugün şehrin kuruluşuna olağanüstü bir bakış sunan önemli miras alanlarına da ev sahipliği yapıyor. Dubai tarihi yerler listemizde şehirdeki en önemli tarihi duraklara yer verdik…

Dubai tarihi hakkında; Şehir, 300 yıldan daha kısa bir zaman dilimi içinde geçimini inci ile sağlayan küçük bir balıkçı köyü iken gökdelenlerin gölgesinde modern bir metropole dönüşmüştür. Dubai’nin daha önceki isminin ne olduğu hakkında farklı görüşler olsa da çoğunluk “Al Wasl” olarak adlandırıldığı noktasında birleşmektedir.

Dubai’nin hikayesi günümüzde de şehri yöneten Al Maktoum ailesi ile başlamıştır. 1833 senesinde Bani Yas aşiretinden Maktoum Bin Mutti, Abu Dhabi şehrinden bağımsızlığını ilan etmiş ve 800 hanelik bir yerleşim yerinin temellerini atmıştır ve hanedanlığı günümüzde hala Dubai’nin yöneticiliğini yapmaktadır.

Maktoum ailesiyle birlikte şehirdeki ekonomik gelişmeler neticesinde Dubai, önemli bir ticaret limanı haline gelmiştir. 1930’lu yıllarda şehre çalışmak için gelenlerle birlikte şehrin nüfusu 20.000 civarına ulaşmıştır. 1966’de şehirde petrolün varlığının keşfiyle beraber Dubai’nin de kaderi hızlı bir şekilde değişmeye başlamıştır.

Turizm ve ekonomi konularında gün geçtikçe değeri artan Dubai, bölgedeki İngiliz varlığının ortadan kalkmasıyla 1971 senesinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin bir parçası olmuştur. 2008 senesinde şehir kısa bir durgunluk dönemine girse de kendiniz hemen toparlamış ve gelişimine kaldığı yerden devam etmiştir.

Dubai’nin en ünlüleri; Dubai çoğunlukla dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa ve muhteşem akvaryumları ile ünlüdür. Tarihi açıdan baktığımızda ise Al Fahidi Mahallesi, şehrin dokusunu yansıtması ve pek çok önemli tarihi ve turistik noktayı bünyesinde bulundurması nedeniyle Dubai’nin en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır.

Dubai gezi tavsiyesi; Deira çarşılarında otantik alışverişin tadını çıkarın ancak alacağınız şey için mutlaka pazarlık edin. Al Fahidi semtini mutlaka gezin ve buradaki tarihi durakları inceleyin. Eğer bütçeniz ve vaktiniz el verirse bir Arap yelkenlisi ile Dubai Körfezi’nde keyifli bir gezinti yapmayı da ihmal etmeyin. Tabi Dubai plajlarının tadını çıkarmak da Dubası gezi planı yaparken es geçilmemesi gereken etkinlikler arasında bulunuyor.

Dubai, İslami kurallara göre yönetilen bir şehir olduğundan mağazaların, müzelerin ve diğer turistik yerlerin açılış ve kapanış saatleri çoğunlukla buna göre ayarlanmaktadır. Bu nedenle özellikle cuma günleri, birçok yerin cuma namazı sonrasına kadar kapalı olduğunu bilmenizde ve gezi planınızı buna göre yapmanızda fayda var.

Müzekart; Dubai pahalı bir destinasyon olduğundan bu şehirde turistik kartların önemi daha da iyi anlaşılıyor. Neyse ki şehirde kullanabileceğiniz çeşitli indirim kartları imdadınıza yetişiyor. Go Dubai, Dubai City Pass (Turbo Pass) veya Dubai iVentura seçenekleri şehirde en çok kullanılan kartlardır. Bu kartlarla ilgili detaylara yazımızın son kısmında ulaşabilirsiniz.

Mimari Yapılar

1. Al Ahmediye Okulu

al ahmediye okulu

Burası neresi? Birleşik Arap Emirlikleri içindeki ilk eğitim kurumu olması nedeniyle Dubai’de mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Bina, 1912 senesinde ülkenin önce gelen inci tüccarlarından biri tarafından inşa edilmiştir. 1958 yılında faaliyetlerini sonlandıran yapı, 1994 senesine kadar ilgisiz kalmış ve ardından gerçekleştirilen yenileme çalışmaları neticesinde 1995 yılında müze olarak açılarak varlığını sürdürmeye devam etmiştir.

Ülkenin pek çok önemli düşünürü ve ilim insanı bu okulda eğitim görmüştür ve bu yönüyle de bu yapı, ülke için önemli anıtlardan biri olmuştur. Eğitim görenler arasında Dubai’nin kurucusu rahmetli Şeyh Rashid bin Saeed Al Maktoum, Dubai’nin eski hükümdarı rahmetli Şeyh Maktoum bin Rashid Al Maktoum ve Dubai hükümdar yardımcısı Şeyh Hamdan bin Rashid Al Maktoum gibi önemli isimler de bulunuyor. Şu anda bina içinde geçmişte kullanılmış olan çeşitli okul mobilyaları ve okul eşyaları sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Ziyaretçilerin Dubai’deki eğitim şartlarını, sınıf düzenlerini, öğretim müfredatını ve eğitime dair diğer detayları görme imkanı sunduğundan Al Ahmediye Okulu Dubai’de zaman ayrılması gereken önemli bir noktadır.

  • Adres: DeyraAl Ras – Dubai Emirliği – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +971 4 226 0286
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00 – 19.30; Cuma 14.30 – 19.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

2. Şeyh Said Al Maktoum Evi

şeyh said al maktoum evi

Burası neresi? Dubai tarihi yerler listemizdeki bu destinasyon, bir zamanlar Dubai hükümdarı olan Şeyh Said Al Maktoum’un ikametgahı olarak kullanılmaktaydı. Kendisi 1912 ile 1958 yılları arasında burada konaklamıştır. Shindagha bölgesinde bulunan ev, Dubai’nin küresel bir şehir olarak dünyaya açılan bir pencere olması nedeniyle Dubai’nin tarihi açısından çok özel bir yere sahiptir. Geniş bir avlu içinde bulunan ev 30 odaya sahiptir ve müze olarak yeniden düzenlenmiştir.

Dubai’nin şu anki hükümdarı da bu evde büyümüştür ve bu da burasını Dubai’yi ziyaret edenler için daha önemli bir hale getirmiştir. Deira tarafında bulunan yapı, 1896 yılında inşa edilmiştir. Evin birçok benzersiz noktası bulunuyor ve rüzgar kuleleri ile oldukça ilgi çekicidir. Geleneksel Dubai mimarisini görmek için de burayı ziyaret etmek önemli bir fırsattır.

Neden gitmeliyim? Dubai’deki bu tarihi yapıyı ziyaret ederek, Dubai hükümdarlarının nasıl yaşadıklarına dair fikir edinmenin en kestirme ve eşsiz yollarından biridir. Evin içinde günümüzde Dubai tarihi hakkında önemli fotoğraflar, resmi belgeler, önemli mücevherler, madeni paralar, günlük yaşamda kullanılan eşyalar gibi çok çeşitli nesneler sergilenmektedir.

  • Adres: Al Fahidi – Dubai – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +971-4-515-5336
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30 – 20.30; Cuma günleri 15.00 – 20.30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15 AED, 24 yaş altı öğrenci 5 AED, 5 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Saruq Al Hadid Arkeoloji Müzesi (Saruq Al-Hadid Archaeology Museum)

saruq al hadid arkeoloji müzesi

Burası neresi? Shindagha semtindeki Sauq Al Hadid Arkeoloji Müzesi, Dubai’deki Demir Çağı’nı modern teknolojinin de nimetlerinden faydalanarak ziyaretçilerine anlatmaktadır. 2016 senesinde açılmış olan müze, 1928 senesinde inşa edilen Şeyh Juma bin Maktoum Al Maktoum’un evinde bulunmaktadır.

Müzede sergilenen eserler Rub Al-Kahi Çölü’nün kenarındaki arkeolojik bir alandan elde edilmiştir. Bu bölgede gerçekleştirilen kazılar neticesinde arkeologlar demir, bronz ve altından yapılmış binlerce av aleti, günlük kullanılan eşya ve takı gibi nesneleri keşfetmişlerdir.

Neden gitmeliyim? Demir Çağı’na ait binlerce nesne bilgilendirici ve etkileşimli sergiler eşliğinde görülebilmektedir. Müzeye her geçen gün yeni parçalar eklenmekte ve böylece daha zengin bir koleksiyon haline gelmektedir.

  • Adres: Al Fahidi – Dubai – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +971 4 359 5612
  • Ziyaret saatleri: Pazar – Çarşamba 08.00 – 20.00, Perşembe ve Cumartesi 08.00 – 14.00; Cuma günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 20 AED, 7-12 yaş arası 6 AED, 60 yaş üstü ve 6 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Etihad Müzesi

etihad müzesi

Burası neresi? Dubai müzeleri içinde en yenisi ve en etkileyici müze olarak kabul edilen Etihad Müzesi, Jumeirah Caddesi üzerine bulunmaktadır. 25 bin metrekarelik alana yayılmış müzenin bulunduğu nokta, 1971 senesinde ülkenin kuruluşunun resmileştiği anayasanın imzalandığı Union House ile aynı konumda bulunmaktadır.

Müze binası Kanadalı mimarlar Moriyama ve Teshima tarafından tasarlanmıştır. Kavisli beyaz çatısı ile dikkat çeken müze binası, anayasanın şeklinden ilham alınarak ortaya çıkarılmıştır. Tasarımdaki 7 sütun ise sözleşmeyi imzalamak için kullanılan 7 kalemi temsil etmektedir.

Neden gitmeliyim? Birleşik Arap Emirliklerinin, 7 emirliğin birleşmesiyle kuruluş hikayesini merak eden tarih sevenler için Etihad Müzesi tam olarak doğru adres. Müze içinde aynı zamanda kütüphane, eğitim merkezi, geçici sergi salonu ve restoran da bulunmaktadır.

  • Adres: 1 Jumeirah St – Al Mina – Dubai – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +971 4515 5100
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00 – 17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 25 AED, Öğrenci 10 AED, Çocuklar ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

5. Kahve Müzesi

kahve müzesi

Burası neresi? Al Fahidi Tarihi Bölgesi’nin önemli duraklarından bir tanesi de Kahve Müzesi’dir. Burayı ziyaret edenler geçmişten günümüze kahveyle ilgili toplanan antik nesneler vasıtasıyla gerek bölgesel gerekse de uluslararası kahve tarihi hakkında detaylı bilgiler edinebilmektedir. Müzenin kurucusu ve sahibi olan Khalid El Mulla ise tanışanların övgülerle bahsettiği kıymetli bir insandır.

Müzenin zemin katındaki birinci bölümünde dünyanın dört bir yanından toplanan kahve ilgili ilgili antika nesneler, çeşitli kavurma tekniklerine ait malzemeler görülebilmektedir. İkini katındaki diğer bölümünde ise kahvenin kökenlerine dair bilgilenmenizi sağlayacak kitaplar ve el yazması eserler bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Kahve tadım seanslarının da gerçekleştirildiği Kahve Müzesi, Dubai’nin tarihi bir binasında yer almaktadır ve kahveye meraklı bünyeler için bulunmaz bir fırsattır. Müzenin bulunduğu bina 150 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin bulunduğu mekan, bir müze olmasının yanı sıra keyifle kahve içilebilecek ve küçük eşyaların satıldığı bir hediyelik eşya dükkanı olarak kabul edilmektedir.

  • Adres: Historical Neighborhood, Bastakiya, Villa 44 – Al Hisn St – Al Fahidi – Dubai – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +971 4 353 8777
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00 – 17.00, Cuma günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz. Otantik bir kahve deneyimi yaşamak isterseniz ücret talep edilir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kaleler, Surlar

6. Al Fahidi Kalesi (Al Fahidi Fort)

al fahidi kalesi

Burası neresi? Dubai’nin geçmişine yolculuk yapmak istiyorsanız, şehrin en eski yapılarından olan Al Fahidi Kalesi’ni mutlaka görmeniz gerekiyor. Bastakiye Mahallesi sınırları içinde bulunan kale, size Dubai tarihi hakkında birçok önemli bilgiyi fısıldayacaktır. Kalenin müzeye dönüştürülmesi Birleşik Arap Emirlikleri‘nin kurulduğu 1971 senesinde gerçekleşmiştir. Müzeye 1995 senesinde bir yer altı müze de dahil edilmiştir.

Kalenin inşası 1787 senesinde gerçekleşmiştir. Kale günümüzde Arap tarihi ve mirası ile ilgili eserlerin sergilendiği muhteşem Dubai Müzesi olarak ziyaretçilerini kabul etmektedir ve müzeye dönüştürülmeden önce şehrin korunmasında çok önemli görevler üstlenen bir savunma kalesi olarak kullanılmıştır.

Kale, müzeye dönüştürülmeden önce savunma amacının yanı sıra cephanelik ve hapishane gibi çeşitli amaçlar için de kullanılmıştır. Şeyh Raşid bin Saeed Al Maktoum zamanında kalede yenileme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kalenin toplam alanı yaklaşık 4.000 metrekaredir.

Neden gitmeliyim? Kalede Arap evleri, camileri, çarşıları, çöl ve deniz yaşamı gibi Dubai’nin tarihi ve kültürünü yansıtan önemli canlandırmalar bulunuyor. Müze içinde aynı zamanda geçmişte bölgede kullanılan ağırlıklar ve teraziler başta olmak üzere etkileyici eşyalar da görülebilmektedir.

  • Adres: Al Fahidi Fort – Al Fahidi – Dubai – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Telefon: +971 800 33222
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi – Perşembe 08.30 – 20.30, Cuma 14.30 – 20.30. Ramazan boyunca ise Pazar – Perşembe 10.00 – 17.00 arası ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 3 AED, 6 yaş altı 1 AED
  • Yol tarifi al >

7. Eski Dubai Duvarı

eski dubai duvarı

Burası neresi? Tarihi Bastakiya Mahallesi sınırları içinde bulunan Eski Dubai Duvarı, Dubai’de görebileceğiniz en tarihi yapılardan biridir ve “Paris’in tarihi yerleri nerelerdir?” sorusunun cevabını arayanların mutlaka incelemesi gereken bir duraktır. Duvar geçmişte Dubai’nin korunmasında önemli bir rol oynamıştır.

Surların 1800’lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Surlar, Ulu Cami ve Al Fahidi Kalesi’ni de kapsayan Eski Kent için bir sınır görevi görmüş ve bu bölgenin çevresini dolanmıştır. Duvarın inşası esnasında Dubai’de birçok tarihi yapıda olduğu gibi mercan taşları ve alçı kullanılmıştır.

Günümüzde duvarın 4 metrelik bir kısmı orijinalliğini korumaktadır. Korunan bu kısım 2001 senesinde belediye tarafından restore edilmiş ve kent turizmine kazandırılmıştır. Duvarın büyük bir kısmı ise 20. yüzyılın başlarında yıkılmıştır. Eski Dubai Duvarı’nın orijinal olarak ölçülebilen kısmı ise 1969 senesinde yaklaşık 600 metre olarak ölçülmüştür. Yapının kalınlığı ise yaklaşık 50 cm ve yüksekliği 2,5 metredir.

Neden gitmeliyim? Geçmişte kenti koruyan duvarlara ait son kalıntıyı görmek, Dubai’nin tarihi hakkında hayal gücünüzü zorlamak için şehirde yapabileceğiniz önemli tarihi etkinliklerden biridir. Tabi günümüze küçük bir kısmı ulaşabildiği için çok fazla beklentiye girmemeniz gerektiğini de bilmelisiniz.

  • Adres: 63 Al Faheide – Al Fahidi – Dubai – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

8. Jumeirah Camii

jumeirah camii

Burası neresi? Yapımı çok eskilere dayanmasa da Jumeirah Camii, birçok kişi ve otorite tarafından Dubai camileri içinde en güzeli olarak kabul edilmektedir. Yapı, Kahire‘de bulunan El-Ezher Camii’nin birebir kopyası olarak yapılmıştır ve İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak Dubai’ye gelenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Camide 1500 kişi aynı anda ibadet edebilmektedir.

Cami, 1976-1979 yılları arasında inşa edilmiştir. Camideki rehberli turlar ise 1998 senesinde başlamıştır. Taş işçiliğinin çok ince bir şekilde sergilendiği cami, iki minareli bir şekilde, Orta Çağ  Fatimi geleneğine uygun bir şekilde inşa edilmiştir. Özellikle projektörlerle aydınlatıldığı akşam saatlerinde görenleri kendisine hayran bırakmaktadır.

Neden gitmeliyim? Dubai’deki en güzel ve etkileyici camilerden biri olması nedeniyle, listenize kesinlikle bu güzel camiyi eklemenizi öneriyoruz. Eğer mümkünse akşam saatlerinde de camiyi görmenizi ve o muhteşem renk uyumuna tanıklık etmenizi de tavsiye ediyoruz. Her ne kadar Dubai’deki en büyük cami olan Şeyh Zayed Camii kadar devasa olmasa da güzellik açısından daha Jumeirah Camii’nin önde olduğu kesin. Zaten caminin ismi de Arapça’da “güzel” anlamına gelmektedir.

  • Adres: CumeyraJumeirah 1 – Dubai Emirliği – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu ziyaret edilebilir ancak namaz saatleri açık olmaktadır. Rehberli turlar ise cuma günleri dışında her gün 10.00’da gerçekleştirilmektedir.
  • Telefon: +971 4 353 6666
  • Giriş ücreti: Tur ücreti 12 yaş üstü için 25 AED
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Çarşılar

9. Deira Çarşıları

deira pazarları

Burası neresi? Dubai’nin tarihi dokusunu hissetmek için yapılabilecek en önemli şeylerden bir tanesi de bölgesel pazarları ve çarşıları gezmektir. Dubai Körfezi’nin kuzey tarafında bulunan Deira semtindeki çarşılar farklı milletlerden satıcıların ve alıcıların birleştiği bir eritme potası vazifesi görmektedir.

Deira, günün her saati alışveriş yapan insanlarla dolan geleneksel pazarlara ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın en büyük altın pazarı olan Altın Çarşısı burada bulunmaktadır. Baharat Çarşısı ise aklınıza gelebilecek bütün baharatları bir arada bulabileceğiniz bir cennet. Bu iki pazara göre daha az ilgi gören Balık Pazarı da listeye eklenebilecek pazarlar arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Hem otantik çarşıları gezmek hem de baharat ve altından hediyelik eşyalar satın almak için Deira çarşılarını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Tabi alışveriş yaparken pazarlık yapmayı ihmal etmeyin ve hatta pazarlığı satıcının söylediği fiyatın yarısını söyleyerek başlatın 🙂

  • Adres: Gold Corner Building, 3rd Floor – Gold Souq – Deira – Dubai – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi – Perşembe 09.30 – 21.30, Cuma 16.00 – 21.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

10. Al Fahidi Mahallesi

al fahidi mahallesi

Burası neresi? Eski Şehir bölgesinde bulunan Al Fahidi Mahallesi, Dubai’deki en tanınmış tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Burası şehrin en yoğun nüfuslu yerlerinden biridir. Al Bastakiya olarak da bilinen bu tarihi bölge, taş, ahşap ve alçıdan yapılmış olan tarihi dokularıyla ilgi çeken eski evleriyle kesinlikle görülmeye değer bir bölgedir.

Mahallenin ortaya çıkışı ise 19. yüzyılın ortalarında olmuştur. Şehirdeki ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dubai Körfezi kıyısında bulunması nedeniyle özellikle ticari ve ekonomik anlamda büyük bir gelişme kaydetmiş ve önemli bir merkez haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Dubai’nin tarihi ve kültürel dokusunun yaşayan bir sembolü olması nedeniyle Al Fahidi Mahallesi’ni, Dubai tarihi yerler listenize mutlaka dahil etmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca Eski Dubai şehrine ait kalıntılar ve muhteşem Dubai Müzesi (Al Fahidi Kalesi), Kahve Müzesi, 470’den fazla çok önemli paranın sergilendiği Madeni Para Müzesi de bu mahallede yer almaktadır.

Kaçırmayın! Mahalle aynı zamanda bir sanat galerisi, cafe ve butik otel olarak hizmet veren XVA Art Hotel’e de ev sahipliği yapmaktadır. Son yıllarda gerçekleştirilmeye başlanan Sikka Sanat Fuarı ve ulusal kutlamalar da burayı ilgi çekici bir nokta haline getirmektedir. Ayrıca geleneksel Dubai mimarisinin önemli örneklerinden olan Belediye Binası, Arap kaligrafisini inceleyebileceğiniz Kaligrafi Evi’ni (Dar Al Khatt) de görmeden buradan ayrılmayın.

  • Adres: Bur Dubai, Al Hamriya – Dubai – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Cumartesi 07.00 – 20.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Hatta Köyü

hatta köyü

Burası neresi? İki gözetleme kulesine, tarihi bir kaleye ve bir camiye sahip olan Hatta Köyü, Dubai’nin meşhur tarihi yerleri arasında bulunuyor. Köy, Dubai şehir merkezine yaklaşık 1 saatlik bir mesafede, Hacer Dağları’nın eteğinde yer alıyor.

Hatta bölgesindeki yapılar 2001 senesinde restore edilerek şehir turizmine kazandırılmıştır. Yapıların restorasyonu esnasında kullanılan malzemelerin çoğu ise 1900’lü yıllarda inşa edilmiş orijinal binalardan temin edilmiştir. 1896 senesinde ağaç, kütük ve çamurdan inşa edilmiş olan Hatta Kalesi, 1995’te restore edilmiştir. Hatta Kalesi’nde günümüzde hançer, tüfek, tabanca gibi çeşitli savaş aletleri sergilenmektedir. Gözetleme kuleleri ise 1880’de inşa edilmiştir ve 2,5 metre yüksekliğe sahiptir.

Neden gitmeliyim? Emirati tarihi hakkında önemli ipuçları yakalayabileceğiniz tarihi Hatta Köyü, aynı zamanda Hatta Barajı ve onun çevresinde şekillenen muhteşem doğal güzellikler ile adeta cennetten bir köşedir. Dilerseniz burada kano ve diğer su sporları ile gezinizi daha heyecanlı bir hale getirebilirsiniz.

  • Adres: Sufayri – Dubai – Birleşik Arap Emirlikleri
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.30 – 20.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

12. Souq Al Kabeer

souq al kabeer

Burası neresi? Souq Al Kabeer Bur Dubai ve Deira bölgesinin arasında konumlanmıştır. Bölge, Dubai Körfezi’ndeki çok önemli stratejik noktalardan biri olmuştur. Bur Dubai, şehrin en eski yeri olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Meena Çarşısı olarak da anılmaktadır. Bölgede bulunan dükkanlarda kadın süs eşyaları, bakkaliye ürünleri, kumaşlar, denizcilikle ilgili ürünler, parfüm ve daha pek çok farklı ürünü bulabilirsiniz.

Çarşının geçmişi 150 yıldan daha fazladır. Çarşı, 20. yüzyılın başlarında bölgeye gelen Hintli yerel tüccarların girişimi ile ortaya çıkmıştır. Bölge Dubai’deki en kalabalık yerleşim yerlerinden biridir ve insan sirkülasyonu oldukça fazladır.

Neden gitmeliyim? Dubai Körfezi’nin bu önemli çarşısı, Dubai’de kurulan en eski pazarlardan biri olma özelliğini taşımaktadır ve ziyaretçiler için bölgesel bir alışveriş deneyimi anlamında eşsiz imkanlar sunmaktadır. Burası aynı zamanda Dubai’ye gelen ziyaretçiler için konaklama seçenekleri bakımından ilk akla gelen yerlerden biri olmaktadır.

Kullanabileceğiniz Kartlar ve Biletler

1. Go Dubai

go dubai
Görsel Kaynak: gocity.com

Go Dubai kartının her şey dahil ve esnek geçiş seçenekleri bulunmaktadır. Satın alırken hangi seçeneğin daha uygun olduğunu belirleyin ve ona göre satın alma işleminizi gerçekleştirin.

Go Dubai nasıl alınır? Go Dubaı kartınızı Go Dubai resmi web sitesi üzerinden satın alabilirsiniz. Satın alma işleminden sonra Go Dubai mobil uygulamasını indirerek telefondan doğrudan kullanmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz e-postanıza gelecek olan kartı yazıcıdan yazdırabilir ve bu şekilde de kartınızı kullanabilirsiniz.

Go Dubai’nin ücreti nedir?

Go Dubai kartının ücreti her şey dahil ve esnek geçiş seçeneklerine göre ve  seçeceğiniz gün veya geçiş hakkı sayısına göre değişiklik göstermektedir.

*Her şey dahil:

  • 2 günlük geçiş; Yetişkin 1149 Dirhem, 3-12 yaş arası çocuk 999 Dirhem
  • 3 günlük geçiş; Yetişkin 1469 Dirhem, 3-12 yaş arası çocuk 1199 Dirhem
  • 4 günlük geçiş; Yetişkin 1749 Dirhem, 3-12 yaş arası çocuk 1349 Dirhem
  • 5 günlük geçiş; Yetişkin 1999 Dirhem, 3-12 yaş arası çocuk 1449 Dirhem
  • 7 günlük geçiş; Yetişkin 2349 Dirhem, 3-12 yaş arası çocuk 1599 Dirhe

*Esnek geçiş:

  • 3 geçişli seçim; Yetişkin 624 Dirhem, 3-12 yaş arası çocuk 489 Dirhem
  • 4 geçişli seçim; Yetişkin 789 Dirhem, 3-12 yaş arası çocuk 609 Dirhem
  • 5 geçişli seçim; Yetişkin 944 Dirhem, 3-12 yaş arası çocuk 749 Dirhem
  • 7 geçişli seçim; Yetişkin 1249 Dirhem, 3-12 yaş arası çocuk 959 Dirhem

Go Dubai ne kadar süre geçerlidir?

*Her şey dahil seçeneğinde kartınızı ilk kullanımdan itibaren iki hafta süre boyunca kullanabilirsiniz. Kartınız kaç günlükse o kadar günü iki hafta içinde değerlendirebilirsiniz. Örneğin 3 günlük bir kart satın aldıysanız ve salı günü kartınızı ilk defa kullandıysanız o günün geri kalanında kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Kalan iki günü ise iki haftalık süre boyunca istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

*Esnek geçiş seçeneği ise 60 gün geçerlilik süresine sahiptir. Bu süre boyunca kaç yer seçimi yaptıysanız o yerlere girebilirsiniz.

Go Dubai Kart’ın avantajları nelerdir?

  • Her şey dahil seçeneği çok daha geniş imkanlar sunmaktadır. Çok fazla noktayı ziyaret etmek isteyenlere daha ekonomik bir gezi imkanı sağlar. Esnek geçiş seçeneği ise hangi noktaları ziyaret edeceğini tam belirlemiş kişiler için çok avantajlı olmaktadır.
  • Her şey dahil seçeneğinde 2-7 gün arasında 30’dan fazla turistik noktaya 15 günlük süre boyunca istediğiniz kadar geçiş hakkına sahip oluyorsunuz. Esnek geçiş seçeneğinde 45’ten fazla seçenek arasında seçeceğiniz 3-7 arasında cazibe noktasında geçiş hakkına sahip oluyorsunuz. Bunun için ise 60 günlük süreniz bulunuyor.
  • Henüz kullanmadığınız kartınızı 90 gün içinde iptal edebilirsiniz.
  • Mobil geçiş kolaylığı
  • Avantaj elde edilen noktalar için: Go Dubai avantajlı cazibe merkezleri

2. Dubai City Pass (Turbo Pass)

dubai turbo pass
Görsel Kaynak: www.sejouradubai.com

Dubai City Pass nasıl alınır? Dubai City Pass de şehirde çokça tercih edilen turist kartlarından biridir. Biletinizi Turbo Pass resmi web sitesi üzerinden kolay bir şekilde satın alma şansına sahip olabiliyorsunuz.

Dubai City Pass’in ücreti nedir?

  • 1 günlük bilet: Yetişkin 119,90€, 4-12 yaş arası çocuk 65,90€
  • 2 günlük bilet: Yetişkin 139,90€, 4-12 yaş arası çocuk 79,90€
  • 3 günlük bilet: Yetişkin 159,90€, 4-12 yaş arası çocuk 94,90€
  • 5 günlük bilet: Yetişkin 179,90€, 4-12 yaş arası çocuk 114,90€
  • 7 günlük bilet: Yetişkin 189,90€, 4-12 yaş arası çocuk 119,90€

Dubai City Pass ne kadar süre geçerlidir? Alacağınız pakete göre 1, 2, 3, 5 ya da 7 gün geçerlilik süresi bulunmaktadır.

Dubai City Pass’in avantajları nelerdir?

  • Birçok müzeye ücretsiz giriş olanağı
  • Birçok gezi ve tura ücretsiz katılma imkanı
  • Ücretsiz otobüs, tekne ve yürüyüş turlarına katılma imkanı
  • Ücretsiz heyecan verici çöl safarisi
  • Burj Khalifa’ya ücretsiz giriş hakkı
  • Ücretsiz hop on-hop off otobüs imkanı

3. Dubai Unlimited (iVenture)

Dubai iVenture
Görsel Kaynak: befreetour.com

Dubai Unlimited nasıl alınır? Dubai iVentura resmi web sitesi üzerinden kartınızı satın alabilirsiniz. Sayfayı ziyaret ettiğinizde sizin için uygun olan kart seçeneği tercih ederek ödemenizi online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz gideceğiniz yerdeki size uygun konumda bulunan mağazasından da kartınızı satın alabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz noktalarda kartınızı göstererek avantajlardan faydalanabilirsiniz.

Dubai Unlimited ücreti nedir? Dubai iVenture’de sınırsız geçiş, Flexi Gezi Kartı, Tema Parkı geçişi ve seçilmiş 3 noktaya geçiş imkanı sunan paketler bulunuyor. Bilet fiyatları seçtiğiniz paketlere göre değişkenlik göstermektedir. Dubai Unlimited bilet fiyatları sayfasından ücretlendirme detaylarını inceleyebilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? Flexi ve Seçilmiş Gezi Bileti seçenekleri 7 gün geçerlidir. Sınırsız Geçiş paketi 3 veya 5 gün geçerlidir. Tema Parkı paketleri ise 5 veya 7 gün geçerlidir. Kullanılmayan kartlar 6 boyunca geçerliliğini korumaktadır. Kartın kullanım süresi ilk kullanımdan itibaren yapılan tercihe bağlıdır.

Dubai Unlimited avantajları nelerdir?

  • Bu kart ile Dubai gezisi esnasındaki etkinliklerde %60 civarında bir avantaja sahip olabilirsiniz.
  • Aralarından seçim yapabileceğiniz 40’dan fazla cazibe merkezinde avantajlı fiyatlar sunmaktadır. Dubai iVenture -kartını satın aldığınızda sahip olacağınız bütün avantajlı noktalar için burayı inceleyebilirsiniz.
  • Seçili turistik mekanlarda sırayı geçme hakkı
  • i-pass ile kolay geçiş imkanı

Not: Paylaştığımız bu kartlar Dubai toplu taşıma sisteminde geçerli değildir. Toplu taşıma kullanacak ziyaretçiler için Nol-Card temin edilmesi gerekmektedir. Turistler için en fazla Nol Red Ticket seçeneği tavsiye edilmektedir. 90 boyunca geçerliliği olan 10 biniş veya 5 günlük biniş hakkına sahip olabiliyorsunuz.

Dubai tarihi yerler yazımızda şehrin en önemli tarihi ve turistik noktalarını sizler için listeledik. Yazımızla ilgili görüş ve önerilerinizi paylaşmak isterseniz bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin