Beyrut Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 30 Nokta

Beyrut nerede? & Hangi ülkede? Lübnan’ın başkenti olan Beyrut, batıya doğru Akdeniz’e uzanan Orta Doğu’nun önemli şehirlerinden biridir.

Beyrut hakkında; Lübnan’ın Akdeniz kıyısındaki Beyrut, 2 milyonun üzerindeki nüfusuyla ülkenin en büyük şehri ve 5.000 yılı aşkın bir süredir yerleşim yeri olmasıyla da dünyadaki en eski şehirlerden biridir. Şehrin zengin tarihi, mimarinin, restoranların, gece hayatının ve kültürel deneyimlerin eridiği bir pota yaratmak amacıyla günümüzde zahmetsizce harmanlanmıştır.

Lübnan’da 1975 ile 1990 yılları arasında meydana gelen iç savaş, yıkıcı bir çalkantılı dönem yaşanmasına neden olmuştur. Bu süreçte aldığı yaraları atlatan Beyrut, günümüzde popüler bir metropol olmasının yanı sıra Orta Doğu’nun en önemli bankacılık ve turizm merkezlerinden biri konumunda bulunmaktadır.

Beyrut, sahil şeridi, yeşil mahalleler, antik kalıntılar ve çeşitli sanatsal renklere sahip Arnavut kaldırımlı sokakları ile ayak bastığınız andan itibaren sizi büyüleyecek bir şehir olmayı başarıyor.

Beyrut ortalama gezi süresi; Beyrut’u ana hatlarıyla gezmek için 2 günlük bir Beyrut gezi planı yapmanızı öneriyoruz. Şayet şehrin civarındaki noktaları da görmek istiyorsanız gezi planınızı 3 günlük yapabilirsiniz.

Beyrut pahalı mı? Evet, Beyrut Orta Doğu bölgesinde gelebileceğiniz en pahalı şehirlerden biridir. Bu nedenle ulaşım için toplu taşıma araçlarını kullanmak, konaklama ve yeme içme için daha uygun noktaları tercih etmek önem arz etmektedir.

Beyrut nasıl bir yer güvenli mi? Beyrut da dahil olmak üzere Lübnan, Orta Doğu’daki en güvenli ülkelerden biri olarak kabul edilmektedir. Kadınlar için de bir Avrupa şehri kadar güvenli olan Beyrut, İslami aşırılığın en az yaşandığı ve suç oranının en düşük olduğu yerlerin başında gelmektedir.

Beyrut’u ziyaret etmek için en iyi zaman; Beyrut’a gelmek için en iyi zaman, havaların ılıman olduğu Mayıs ayının sonlarıdır. Bu zaman diliminde kumsalların tadına varabilir, gezmenin keyfini çıkarabilir ve müzelerde çeşitli tarihi ve sanatsal eserleri inceleyebilirsiniz.

Yardımcı uygulamalar;

-Gezi için;

  • Makhsoom (İndirim uygulaması) – Android / IOS
  • Rafiqi (Etkinlikleri takip edin) – Android / IOS
  • Keefak (Yabancılar ve gurbetçiler için Lübnan lehçesi öğrenme uygulaması) – Android / IOS

-Ulaşım için;

  • Carpolo (Araç paylaşım uygulaması) – Android / IOS
  • Uber (Araç paylaşım uygulaması) – Android / IOS

Beyrut-İstanbul arası saat farkı; Beyrut ile İstanbul arasında zaman farkı bulunmuyor.

Beyrut’ta ne yenir? Ne içilir? Lübnan’ın en ünlü yemeklerinden bir kısmını tatmadan Beyrut’u tam anlamıyla ziyaret etmiş sayılamazsınız. Lübnan mutfağı, Fenikeliler, Mısırlılar, Bizanslılar, Araplar, Persler ve Yunanlılardan gelen mutfak etkileriyle yüzyıllar öncesine kadar uzanmaktadır. Beyrut’a geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetler hakkındaki detaylara ulaşmak için Beyrut yeme içme rehberi yazımızı incelemenizi öneriyoruz.

Restoran bahşiş oranları; Lübnan’da restoranlarda kabul gören bahşiş oranları %10 ile %15 oranında değişmektedir. Eğer beklentinizin çok üstünde bir hizmet aldıysanız bu oranı %20’ye çıkarabilirsiniz.

Beyrut’un en ünlüleri; Beyrut’a geldiğinizde görebileceğiniz pek çok önemli nokta bulunuyor. Bu yerler arasında en çok ziyaret edilen yerlerin başında ise Beyrut Ulusal Müzesi ilk sıralarda yer almaktadır. Burası dışında Byblos, Raouche, Roma Hamamları ve Baalbek de Beyrut’un en ünlü tarihi yerleri arasında gösterilmektedir.

Beyrut gezi önerileri;

  • Fransız Lübnan’ın genelinde sizi rahatlatacak dillerin başında geldiğinden Beyrut ziyaretiniz öncesinde ihtiyacınız olacak temel Fransızca sözleri öğrenmeniz sizin için faydalı olacaktır. Bununla birlikte ülkenin resmi dilinin Arapça olduğunu da belirtelim.
  • Lübnan’ın resmi para birimi Lübnan Poundu’dur. (PBP). Buna karşın Amerikan Doları da şehrin her yerinde geçerliliği olan bir para birimidir. Güncel kurla 1 Amerikan Doları yaklaşık olarak 1.500 Lübnan Poundu’dur.
  • Türkiye vatandaşları 180 gün içinde 90 gün süreyle vizesiz bir şekilde Beyrut’a giriş yapabilmektedir.

Beyrut Gezilecek Yerler Videosu

Beyrut Gezilecek Yerler Listesi

-Simgesel Yapılar

1. Beyrut Amerikan Üniversitesi (AUB)

Beyrut amerikan üniversitesi

Burası neresi? Beyrut Amerikan Üniversitesi, şehrin en prestijli eğitim kurumlarından biridir ve Beyrut’ta gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Üniversite 61 dönümlük arazi içinde yer almaktadır. Arazide tarihi binalar, botanik bahçeler, kuş cenneti ve özel bir plaj da bulunmaktadır. Kampüs alanı 1860’lı yıllarda Amerikalı misyonerler tarafından inşa edilmiştir.

Üniversite içinde bulunan arkeoloji müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır ve müze içinde önemli antik eserlerden oluşan bir koleksiyon yer almaktadır.

Neden gitmeliyim? Üniversitenin bulunduğu geniş alan içinde pek çok tarihi bina başta olmak üzere, arkeoloji müzesi ve diğer cazibe merkezleri burasını önemli bir ziyaret noktası haline getirmektedir. Görülmesi gereken pek çok nokta bulunduğu için buraya geniş bir zaman ayırmanızı öneriyoruz.

  • Adres: Beyrut, Lübnan
  • Telefon: +961 1 350 000
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Beit Ed-Dine Sarayı

Beit Ed-Dine

Burası neresi? 19. yüzyıldan kalma bu saray, Beyrut’un görülmesi gereken simgesel yerleri arasında bulunuyor. Sarayın yapımına 1788 senesinde başlamış ve tamamlanması 30 yıl sürmüştür. Söylentiye göre binayı yaptıran Emir II. Beşir Chehab, bu kadar güzel başka bir bina yapılmaması için mimarın ellerini kesmiştir.

Beideddine, Chouf’un ağaçlarla kaplanmış dağlarından yükselen Osmanlı döneminden kalma önemli bir saraydır. Sarayın bulunduğu yer, ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Saray günümüzde bir müzeye ve yıllık olarak düzenlenen bir müzik festivaline ev sahipliği yapmaktadır. Bu da sarayı sadece mimari açıdan bir mucize olmakla kalmayıp kültürel açıdan da görülmesi gereken yerlerden biri haline getirmektedir.

  • Adres: Mount Lebanon Governorate, Lebanon
  • Telefon: +961 5 500 077
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10.000 LBP, Öğrenci 5.000 LBP ve Çocuklar 2.000 LBP
  • Yol tarifi al >

3. Hükümet Sarayı (Grand Serail)

Grand Serail

Burası neresi? Lübnan başbakanının ana üssü olarak hizmet veren Hükümet Sarayı, Osmanlı döneminden kalmış muhteşem bir eserdir. Günümüzde de önemini koruyan bina barikatlar, askerler ve jiletli tellerle korunduğu için çok fazla yaklaşmanız pek de mümkün değildir. Saray içinde toplamda 430 oda bulunmaktadır.

Grand Serail, aynı tepede bulunan üç anıtın en önemlisidir. Bunun dışında Serail Tepesi’nde askeri bir merkez olarak kullanılan bir anıt ve Hamidiyyeh Saat Kulesi de görülmesi gereken noktalar arasında bulunmaktadır. Sarayda gerçekleştirilen 900 günlük restorasyon çalışmaları 1998 senesinde tamamlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Beyrut’un tarihini yakından öğrenmek isteyen herkes için Hükümet Sarayı görülmesi zorunluk noktalardan biridir. Tabi Beyrut gezilecek yerler listenize bu binayı dahil etmeyi düşünüyorsanız içeriye giremeyeceğinizi bilmenizde fayda var.

  • Adres: Beyrut, Lübnan
  • Ziyaret saatleri: Ziyarete kapalı, sadece dışarıdan görülebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz görülebilir
  • Yol tarifi al >

-Müzeler

4. Beyrut Ulusal Müzesi (National Museum of Beirut)

Beyrut Ulusal Müzesi

Burası neresi? Eski Yeşil Hat üzerinde yer alan müze, Lübnan tarihine ilişkin muhteşem fikirler vermektedir. Müze, Rue De Damas boyunca Sodeco Meydanı’nın güneyinde, 15 dakikalık yürüyüş mesafesi uzaklığında. Fenike çağının en eski bilinen izlerini gösteren bir dizi Fenike ve Mısır eserini sergiliyor. Bronz ve Demir Çağı’ndan, Helenistik, Roma ve Memlüklere kadar çok sayıda eser bulunmaktadır. Tarih öncesi medeniyetlerin farklı amaçlarda kullandığı nesnelere hayran kalacaksınız.

Koleksiyonun toplanması Birinci Dünya Savaşı sonrasında başlamış ve müze 1942 senesinde kapılarını açmıştır. 100.000 parçalık devasa bir esere ev sahipliği yapan müzede 1.300 eser sergilenmektedir. 1975 senesindeki Lübnan İç Savaşı esnasında tehlikeye giren müze binası ve koleksiyonun birçok ögesi son anda kurtarılmıştır. Bir dizi Fenike lahiti, freskli bir Roma mezarı ile müzeye 2016 senesinde bodrum katında bir kısım daha eklenmiştir.

Neden gitmeliyim? Çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapan Beyrut Ulusal Müzesi, Beyrut’taki en önemli tarihi ve kültürel kurumların başında gelmektedir. Ziyaretçiler, eserleri inceleyerek Lübnan’ın tarihi ve bu kültürel kavşağı etkileyen medeniyetler hakkında harika bir bakış açısı sunuyor. Müze her yıl ortalama 40.000 ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

  • Adres: Museum Street, Beyrut, Lübnan
  • Telefon: +961 1 426 703
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09:00-17:00
  • Giriş ücreti: 1000-5000 Lübnan Lirası
  • Yol tarifi al >

5. Mim Müzesi

Mim Müzesi

Burası neresi? Sıra Beyrut müzeleri arasında belki de en ilgi çekici olanına geldi. Dünyanın en farklı koleksiyonlarından birini görebileceğiniz Mim Müzesi, Beyrut’ta Saint Joseph Üniversitesi içerisinde bulunmaktadır. Sayısı 2000’i geçe eşyanın sergilendiği müze 65 farklı ülkeden getirilen değerli minerallerden oluşturulmuştur ve 2013 yılından beri hizmet vermektedir. Müzenin açılışı Lübnanlı bir girişimci olan Salim Edde’nin koleksiyonu ile gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? 300 farklı türde taşın bulunduğu müze içerisinde; zümrüt, altın, elmas, yakut gibi çok kaliteli ve değerli maden türleri muhafaza edilmektedir. Müze sahip olduğu maden koleksiyonu ile bu dalda dünyanın en iyi müzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Tabiatın en güzel hediyelerinden olan madenleri el değmemiş halleriyle görebileceğiniz Mim Müzesi’ni makul bir ücret ödeyerek 09:00-17:00 saatleri arasında gezebiliyorsunuz.

  • Adres: Université Saint-Joseph Campus de L’innovation et du Sport (CIS),، Beirut, Lübnan
  • İletişim: +961 1 421 672
  • Çalışma Saatleri: Salı-Pazar 10:00-17:30
  • Giriş ücreti: Yetişkin 10.000 LBP, 18 yaş altı ve öğrenciler ücretsiz.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

6. Robert Mouawad Özel Müzesi

Robert Mouawad Özel Müzesi

Burası neresi? Kuyumcu ve koleksiyoncu Robert Mouawad tarafından görkemli ve eklektik koleksiyonunu sergilemek üzere tasarlanan ve finanse edilen bu müzedir. Müze, geçmiş Lübnan politikacılarından Henti Philippe Pharaoun’un eski evinde bulunuyor. Başlangıçta Neo Gotik tarzında yapılan bina, yenilenme döneminde İslam sanatından fikirler almıştır.

1982 senesinde inşa edilmiş olan bu özel bina, Robert Mouward Group tarafından 1999 yılında satın alınmış ve 2005 senesinde müze olarak kapılarını açmıştır.

Neden gitmeliyim? Almanya’da basılmış bir Kuran, Çin porselenleri, Bohemya’da yapılmış nargileler gibi çok özel parçalara ev sahipliği yapan müze, ziyaretçilerine antik ticaret yollarını hatırlatması nedeniyle çok önemli koleksiyonlardan biridir.

  • Adres: Army Road,Zokak el blat, Beyrut / Lübnan
  • Telefon :+961 1 980 970
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 9.000 LBP, Öğrenci 5.000 LBP
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

-Antik Kentler, Kalıntılar

7. Roma Hamamları

Burası neresi? Roma Hamamları, Roma döneminde halkın banyo yapması ve dinlenmesi için kullanılan yerler olmuştur. Yüzme havuzları, farklı sıcaklıklara sahip odalar ve dinlenme alanlarından oluşan bu hamamlar, Roma döneminde halkın sosyalleşmesi için büyük bir fırsat olmuştur. Hamamlar Saifi Köyü’ne 15 dakikalık yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Hamamların keşfi 1968 yılında olmuş ve keşfedilerek korunmuştur. Hamamda hypocaust adı verilen antik döneme ait ustaca tasarlanmış bir ısıtma sistemi ile ısıtılmaktaydı.

Beyrut’ta gezilecek yerler arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir nokta olan Roma Hamamları içinde dört büyük hamam vardır. Sitenin güzel bahçesi ise çeşitli şifalı bitkilerle süslüdür ve hamamlardan biri günümüzde konser alanı olarak da kullanılmaktadır. Yetiştirilen bitkilerin çoğu, geçmişte cildi beslemek ve iyileştirmek için banyo balzamı olarak kullanılmaktaydı.

Neden gitmeliyim? Downtown bölgesinde bulunan bu antik kalıntılara hayran kalacağınızdan eminiz. Kalıntılar uzun süredir gerçek bir hamam görevi görmese de Roma İmparatorluğu dönemindeki yaşamın nasıl göründüğünü hayal etmeniz için burası çok iyi bir fırsat sunuyor.

-Meydanlar, Caddeler, Yürüyüş Yolları

8. Şehir Merkezi

Beyrut Şehir Merkezi

Burası neresi? Beyrut’un merkezi beklemediğiniz kadar moderndir. Sonuçta burası eski bir şehir ve normal şartlarda bu kadar modernlik beklenmez. 1990’da hükümet, şehir merkezinin inşaatı için buradaki yerleri özel sektöre açmış ve hasar gören bütün binalar yenilenmiş. Tarihi önemi olan yerlere elbette dokunulmamış.

Neden gitmeliyim? Gerek alışveriş gerekse de tarihi binaları incelemek için gidebileceğiniz öncelikli yer Beyrut şehir merkezi olmalıdır. Burası daha çok “Downtown” olarak bilinmektedir.

9. Şehitler Meydanı

Beyrut Şehitler Meydanı

Burası neresi? Lübnan’ın siyasi tarihini yakından tanımak isteyenler için Şehitler Meydanı oldukça ikonik bir cazibe merkezi olarak dikkat çekmektedir. Burası günümüzde de sivil gösterilere ve protestolara ev sahipliği yapmaya devam etmektedir. Şehir Merkezi’nde bulunan Şehitler Meydanı, 1931 senesinde kurulmuştur.

Meydanda bulunan heykelin açılışı 6 Mart 1960’da gerçekleşmiştir ve İtalyan heykeltıraş Renato Marino Mazzacurati’nin önemli eserlerinden biridir. Heykel iç savaş döneminde kurşun delikleriyle delik deşik olması nedeniyle İç Savaş döneminin çok önemli simgelerinden biri haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Pek çok siyasi olaya şahitlik eden Şehitler Meydanı, siyasi tarihe meraklı olan kişiler için Beyrut’un görülmesi gereken önemli yerleri arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Beyrut, Lübnan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Nijmeh Meydanı

Burası neresi? Burası, çevresinde bulunan 6 sokak nedeniyle Yıldız Meydanı anlamına gelen Nijmeh Meydanı (Place de l’Etoile) olarak adlandırılmaktadır. Meydan, Downtown’ın merkez meydanı ve şehrin kalbinin attığı yeri olarak kabul edilmektedir.

Meydanın dikkat çeken yönlerinin başında Lübnanlı/Brezilyalı Michel Abed tarafından hükümete hediye edilen 1930’lardan kalma bir Rolex saat kulesidir. Lübnan Parlamento Binası, iki katedral, kafeler ve muazzam bir Art Deco mimarisi ile burası Beyrut’a gelenler için mutlaka zaman geçirilmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Yerliler ve turistler için Nijmeh Meydanı en favori yerlerden biridir ve şehrin canlı atmosferini içinize çekmek ya da arkadaşlarınızla çok keyifli zamanlar geçirmek için harika bir noktadır.

  • Adres: Paris, Lübnan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Akrafieh

Burası neresi? Yan sokakları ve ana caddeleri keşfettiğiniz esnada Beyrut’un bu hareketli semtinde de kaybolmalısınız. Seyrek nüfuslu bir yerleşim yeri olan Achrafieh, Lübnan Savaşı sırasında nüfusun yoğunlaştığı yerlerden biri olmuştur.

Bu tepelik, sakin yerleşim ve ticaret bölgesi, güzel geleneksel Osmanlı ve Fransız evlerinin yanı sıra modern yüksek ofis binalarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ulusal Müze ve Sursock Müzesi’nin bu mevkide olması Achrafieh’i ilgi çekici kılmaktadır. Burada aynı zamanda ilginç kafeler, mağazalar ve sanat galerileri de bölgeyi yürüyerek keşfetmeyi çok eğlenceli hale getirmektedir.

Ne yapılır? Bölgeyi yürüyerek keşfetmenin yanı sıra geceleri burada gerçekleştirilen gece şovlarına dahil olabilirsiniz.

12. Korniş (Corniche)

Korniş

Burası neresi? Yaşlılardan gençlere Beyrut hayatının mükemmel bir görüntüsünü sunuyor. Balıkçılık burada popüler bir aktivitedir. Fındık, mısır, ekmek, el sanatları ürünleri, Arap kahvesi gibi şeyler civardaki dükkanlarda satılıyor. 4,8 kilometre uzunluğunda bulunan yol boyunca 70’ten fazla oturabileceğiniz bank yer alıyor.

Corniche, Ramlet Al Bayda bölgesinden başlayarak Saint George yat limanına kadar devam etmektedir. Bu cadde, Suriye ve Lübnan’ın Fransız himayesinde olduğu dönemde inşa edilmiştir. Corniche boyunca bulunan ağaçlarda ise Lübnan İç Savaşı zamanından kalma kurşun izleri oldukça etkileyicidir.

Neden gitmeliyim? Nargileyi bilmeyen yoktur. Ama Beyrut nargilesini özel yapan bir şey var. Belirlenen alanlarda arabaya kadar nargile servisi yapılıyor. Arabanızda oturup nargile içmek, manzarayı izlemek isterseniz Beyrut’u çok seveceksiniz. Corniche keyif yapmanın yanı sıra harika bir spor ve yürüyüş yeridir. 

13. Saifi Village

Saifi Village

Burası neresi? Beyrut’taki Saifi Köyü, şehrin şehrin lüks ve ünlü yerleşim yerlerinden biridir. Fransız sömürge döneminden kalma köydeki binalarda, hala etkileri görülebilmektedir. 50’den fazla sanat galerisinin bulunduğu köyde moda tasarımcıları, antika satıcıları, el sanatları ve dekorasyon, sağlıklı yaşam merkezleri, restoranlar gibi değerlendirebileceğiniz birçok önemli durak bulunuyor.

Neden gitmeliyim? Bu güzel yerleşim yeri önemli sanat galerilerine ve aynı zamanda alışveriş yapabileceğiniz lüks bir çiftçi pazarına ev sahipliği yapmaktadır. Köy aynı zamanda gastronomiye meraklı ziyaretçilerinde de ilgi odağı olmaktadır.

14. Hamra

hamra

Burası neresi? Batı Beyrut’ta yer alan Hamra, eğlence ve alışveriş merkezleri ile tanınan kalabalık semtlerden biridir. Hamra, iç savaş sırasında bile Beyrut’ta entelektüel faaliyetin yapıldığı yer olarak hafızalarda yer etmiştir. Kiliselerin ve camilerin bir arada bulunduğu Hamra’da dinsel veya etnik ayrıştırmaya hiçbir zaman izin verilmemiş. 1860’da Amerikan misyonerlerin kurduğu üniversite bile bugün hala faaliyettedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle 2005 yılından itibaren hareketliliği artan bölgede birçok bar ve restoran bölgenin alt kısımlarına da yayılmıştır ve bu da turistleri kendisine çekmektedir. Hamra, aynı zamanda sokaklarda kurulan sanat ve el sanatları stantları ile de meşhurdur. Sanatçılar ve amatörler bölgeye gelerek bütün sokaklarda takı, resim, aksesuar, fotoğraf gibi eserlerini sergileme ve satma imkanına sahip olmaktadır.

-Camiler

15. Büyük Al Omari Camii

Büyük Al Omari Camii

Burası neresi? Beyrut‘taki adıyla Al-Omari, eski haçlı kilisesidir. 12. yüzyılda Memluklerin hakimiyeti altında bu kilise 1291 tarihinde camiye çevrilmiştir. Daha sonra son dönemdeki iç savaş sırasında hasar aldı ve restorasyon çalışmaları 2004’te bitirildi.

Romanesk mimari ile inşa edilmiş olan yapı, yakınlardaki Muhammed El Amin Camii’nin inşasına kadar şehrin merkezi Sünni camisiydi. Cami namaz vakitleri dışında turistik ziyaretlere açıktır. Cami, Al Khalifa’nın onuruna “Umar ibn al-Hattab” ismini almıştır.

Neden gitmeliyim? Sakin bir muhite bulunan cami, İslam mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir ve Beyrut’un önemli camileri arasında bulunmaktadır. Cami, son olarak 2004 yılında yenilenmiştir.

  • Adres: Beyrut, Lübnan
  • Telefon:+961 1 985 100
  • Ziyaret saatleri: Gün içinde namaz saatleri dışında ziyaret edilebilir
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Muhammed El-Amin Camii

Muhammed El Amin Mosque

Burası neresi? 2008 senesinde yapımı tamamlanan ve post modern Orta Doğu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen Muhammed El-Amin Camii, Beyrut gezisi gerçekleştirenler için görülmesi elzem olan camilerden biridir. Şehir merkezinde bulunan yapı, “Sultanahmet Camii” olarak da bilinmektedir ve merhum başbakan Refik Hariri’nin bağışının ardından inşa edilmiştir.

Cami, bir zamanlar küçük bir dua köşesi iken son yıllarda planlanarak etkileyici bir cami haline dönüşmüştür. Caminin merkezi mavi kubbesi 48 metre yüksekliğindedir. Caminin minareleri ise 65 metre yüksekliğindedir ve şehrin siluetinin önemli bir parçasıdır.

Neden gitmeliyim? Tasarımı esnasında İstanbul’daki Sultanahmet Camii’nden ilham alınan Muhammet El-Amin Camii, etkileyici iç mekanı ve heybeti ile şehrin görülmeye değer ibadethanelerinden biridir.

  • Adres: Şehitler Meydanı, Lübnan
  • Telefon: +961 3 070 821
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Parklar, Bahçeler

17. Sanayeh Halk Bahçesi

Sanayeh Halk Bahçesi

Burası neresi? Rene Moawad Bahçesi olarak da bilinen Sanayeh Halk Bahçesi, Beyrut’un Sanayeh semtinde bulunmaktadır ve başkentin en eski açık hava alanlarının başında gelmektedir. Bahçenin kurulması 1. Dünya Savaşı sırasında Halil Paşa’nın emriyle gerçekleşmiştir.

22.000 m²’lik bir alana yayılmış olan halka açık bahçe, Azadea Vakfı tarafından yenilenmiştir. Yenilenme sonrasında parka yeni çocuk oyun alanları, iki adet amfi tiyatro, ücretsiz wi-fi, engelli erişimi gibi çeşitli imkanlar da dahil edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Hem kafa dinlemek hem çocuklarla keyifli vakit geçirmek hem de egzersiz yapmak için Sanayeh Halk Bahçesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Rue Alameddine, Sanayeh
  • Ziyaret saatleri: Her gün 05.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

18. Horsh Beirut

Horsh Beirut Kent Parkı

Burası neresi? Özellikle çocuklu aileler için gidilebilecek yerler arasında bulunan Horsh Beirut Kent Parkı, Beyrut’un en büyük parklarından biridir. Ulusal Müze yakınlarındaki bu yeşil vaha, yaklaşık 2 kilometrelik ve çevreye sahiptir. 1982 senesinde İsrail ile yapılan savaşta büyük hasar gören ve bakımsız kalan park alanı, 2015 senesinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonucunda yeniden halkın ziyaretine açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Yürüyüş yapmak, çocuklarla bisiklete binmek ve bütün aileyle birlikte keyifli zamanlar geçirmek için Horsh Parkı devasa bir yeşil alana sahiptir.

  • Adres: Beirut 1111, Lübnan
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

-Kiliseler, Katedraller

19. Aziz George Yunan Ortodoks Katedrali

Aziz George Yunan Ortodoks Katedrali

Burası neresi? Kentin eski eski kilisesi olma özelliğine sahiptir. Günümüze kadar gelemeyen Anastasi Romano-Bizans Katedrali üzerine inşa edilmiştir. Katedralin iç kısmı İbrahim Youssef Saad’ın freskleriyle süslenmişti. 1767 senesinde inşa edilmiş olan kilise, şehrin en eski binalarından biridir. 

İç savaş dolayısıyla katedral yıkıldı ve eserleri çürümeye terk edildi. Bazı eserleri de ateşe verildi. 1994’te kazı çalışmaları başlatılarak arkeolojik verilere ulaşıldı. Daha sonrasında kilisenin yeniden inşa edileceği resmi kanallardan duyuruldu. 15 Aralık 2003’te Ortodoks kilisesi yeniden göğe yükseliyordu.

Neden gitmeliyim? Kazılarda çıkarılan kalıntıların sergilendiği müze ve kilisenin kendisi dini yerleri ziyaret etmeyi sevenler için Beyrut’un görülmesi gereken önemli yerleri arasında bulunuyor.

-Doğal Güzellikler

20. Jeita Mağarası

Jeita Mağarası

Burası neresi? Bu mağaralar Lübnan‘daki en uzun mağaralardır ve Dünyanın Yedi Harikası yarışmasında finale çıkmıştır. Beyrut’tan yaklaşık 18 km uzaklıkta olan Jeita Grotto’ya minibüs veya taksiyle gidebilirsiniz. Burası iki büyük kalker mağarasından oluşan 9 kilometrelik bir kompleksidir.

Mağaralardan alt kısımda olanı 19. yüzyılın ilk yarısından daha önce keşfedilmiştir. Üst kısımdaki mağara ise 1958 senesinde keşfedilmiştir. Mağaranın en önemli özelliklerinden biri de 8,2 metre yüksekliği ile dünyadaki en büyük sarkıta sahip olmasıdır. Mağara, 1995 senesinden bu yana turistik ziyaretler için de açık konumdadır.

Neden gitmeliyim? Bu doğal güzellik, iki ayrı fakat birbirine bağlı kireç taşı mağaralarından oluşur ve içerisinde sandallarla gezebileceğiniz kiralama noktaları mevcuttur. Sarkıt ve dikit bakımından dünyanın enleri arasında olan Jeita Grotto’nun muhteşem atmosferine bayılacağınıza eminiz.

Aklınızda bulunsun! Ziyaret sırasında fotoğraf çekimine izin verilmediği için kameranızı mağaraların ağzında bulunan kilitli kasalara koymanız istenecektir.

  • Adres: Valley of the Dog River, Keserwan, Bayrut, Lübnan
  • Telefon: +961 9 220 841
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 09.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 18.000 LBP, Çocuklar 10.000 LBP
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

21. Güvercin Kayalıkları

Güvercin Kayalıkları

Burası neresi? Raouchê, Beyrut’un ticari olanaklarının önde olduğu bir liman semtidir. Lüks kafeler, sayısız restoran burada toplanmış. Özellikle uçurum kenarındaki mekanlar turistlerin ilgisini çekiyor. Buraya gelerek doğal manzara eşliğinde kafe ve restoranlarda keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Neden gitmeliyim? Doğal oluşumlu harika manzaralar buraya olan ilgiyi yeterince açıklıyor gibi 🙂

Beyrut Çevresinde Gezilecek Yerler

-Antik Bölgeler

22. Byblos

Byblos

Burası neresi? Beyrut şehir merkezinden sadece bir saatlik bir araç yolculuğu mesafesinde bulunan Byblos, tarih ve arkeoloji meraklıları için Beyrut civarında görülmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Beyrut, bütün Fenike şehirleri arasında en eskisi olduğundan, tarih konusunda oldukça zengindir ve MÖ 5000’li yıllardan bu yana sürekli olarak yerleşim yeri olarak değerlendirilmiştir.

Bölge 2016 senesinde UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olarak ilan edilen çok önemli bir noktadır. Burası Mısırlılar, Asurlular, Persler, Yunanlılar, Memlukler ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından Beyrut’un en köklü yerleşim yerlerinin başında gelmektedir.

Neden gitmeliyim? Bölgede bulunan Dikilitaş Müzesi, Haçlı Kalesi ve Sultan Abdülmecid Camii, Byblos bölgesini cazip kılan önemli detayların başında gelmektedir. Aynı zamanda Byblos Limanı, Antik Kent, Saint John Marc Katedrali ve Byblos Balmumu Müzesi gibi yerler de Byblos’ta görülecek yerler arasında bulunuyor.

23. Baalbek Kasabası

baalbek kasabası

Burası neresi? Beyrut’tan yaklaşık 2,5 saatlik araba yolculuğuyla gidilebilen Baalbek kasabası, dünyadaki en son ayakta kalan Roma yapılarından biri olan Roma tapınağı Bacchus ile bilinmektedir. Roma şarap tanrısına atfedilen tapınak, 1800’den yaşından daha yaşlıdır ve Bekaa Vadisi’nin tepesinde yer almaktadır.

Tapınak, Yunanlılar tarafından “Heliopolis” ya da “Güneşin Şehri” olarak adlandırılmıştır. Tapınağa ait blokların en büyüğünün ortalama 1200 ton ağırlığında olması ise hayret vericidir. Tapınağın önünde bulunan avlu, günümüzde tarih ve mimari bir kutlama olan Baalbeck Uluslararası Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Depremler, fetihler ve yağmalar nedeniyle hasar gören antik bölge, 1751’de yeniden keşfedilene kadar neredeyse fark edilmeden kalmıştır. 1898’de restorasyonuna başlanan antik bölge, yakın zamanda tamamlanarak ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Beyrut’a yakın en güzel antik kentlerden biri olan Baalbek kasabası, önemli bir UNESCO Dünya Mirası alanı olması nedeniyle mutlaka görülmelidir. Siz de Baalbek’i daha iyi tanımak, tarihini ve mimarisini incelemek istiyorsanız rehberli bir tura çıkabilirsiniz.

  • Adres: Baalbek, Lübnan
  • Telefon: +961 8 370 645
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 15.000 LBP, Çocuklar 10.000 LBP, Turlar ise 20$
  • Yol tarifi al >

Beyrut’ta Alışveriş Yapılacak Yerler

-Çarşılar, Pazarlar

24. Souk Al Ahad

Souk al Ahad

Burası neresi? Bit pazarları Beyrut’un alışveriş kültürü içinde çok büyük bir yere sahiptir. Bu bit pazarlarından biri olan Souk Al Ahad, pazar günleri açılan haftalık bir pazardır.

Neden gitmeliyim? Souk Al Ahad pazarında aklınıza gelebilecek birçok farklı ikinci el ürünü bulabilirsiniz. Buraya gelerek otantik bir pazar deneyimini yaşayabilirsiniz.

Beyrut’ta Gece Gezilecek Yerler

Beyrut, dünyadaki en iyi parti şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir ve dünyanın en iyi DJ’leri özellikle hafta sonları Beyrut’taki mekanlarda canlı performansları ile ziyaretçileri coşturmaktadır.

-Beyrut’un En Hareketli Gece Hayatı Bölgeleri

25. Mar Mikhael

mar mikhael

Daha önce sanayi ve araba tamircileriyle dolu bir işçi sınıfı mahallesi olan Armenia Caddesi’nin etrafında şekillenen bu bölge, günümüzde Beyrut gece yaşamı için kilometre taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Buraya geldiğinizde birçok çekici bar, güzel restoranlar keyifli bir gece sürmenize olanak tanıyor. Aynı zamanda birçok küçük dükkan ve butik de alışveriş yapmak isteyenler için oldukça uygundur.

Bölgenin ana caddesinden kuzeye döndüğünüzde küçük ara sokaklar da keşfedilmeye değerdir ve burada da çok sayıda mekan, tasarım mağazaları, küçük barlar ve gizli kalmış kaliteli restoranlar da keşfedilmeye değerdir.

26. Gemmayzeh

gemmayzeh

Gouraud Caddesi üzerinde şekillenen Gemmayze, Doğu Beyrut’un gece yaşamıyla ilgili en popüler mahallelerinden biridir. Gündüz saatleri bir kahve ya da bir öğle yemeği ile Akdeniz’in tadını çıkarabilir ve otantik geleneksel evler arasında dolaşabilirsiniz. Geceleri ise modaya uygun ve pahalı mekanlardan daha uygun fiyatlı birçok bar ve restoran yerli ve yabancı ziyaretçilerle bölgenin dolup taşmasına neden olmaktadır.

-Beyrut Civarındaki Barlar

  • C-Lounge
  • Ferdinand
  • Hemingway’s Bar

-Beyrut Kulüpleri

  • 018
  • Cassino
  • White

-Beyrut Canlı Müzik Mekanları

  • Dany’s Pub
  • Music Hall
  • The Hall in the Wall

Beyrut’ta Yapılacak Şeyler

-Kültürel Etkinlikler

Yerel şarabın tadına bakın

Şaraplardan anlayın ya da anlamayın, Beyrut’ta yerel şarabın tadına bakmak, Beyrut’ta şiddetle tavsiye edilen eğlenceli aktivitelerin başında gelmektedir. Beyrut’taki ilk kuru şarap 1857 senesinde Cizvit rahipleri tarafından demlenmiştir ve o zamandan beri yerli halk ve turistler arasında en popüler deneyimlerinden biri olmuştur.

Yerel şaraphanelerde bir gezintiye çıkın ve sadece damak tadınızı değil, zihninizi ve ruhunuzu da sakinleştirecek bir kadeh taze demlenmiş şarabın tadını çıkarın.

-Turlar, Geziler

Bayrut Dağı’nda maceraya atılın

Beyrut Dağı

Başkent Beyrut’tan yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan Lübnan Dağı’nı ziyaret etmek Beyrut’ta yapılabilecek şeyler arasında en keyifli turlar arasında bulunmaktadır. Çarpıcı dağ manzaraları eşliğinde yürüyüş yapın ve ruhunuzu dinlendirin. Büyüleyici manzara arasında zaman geçirirken yürüyüş, dağcılık, yamaç paraşütü ve gece kampı gibi sayısız keyifli aktiviteyi deneyimleme şansına da sahip olabilirsiniz.

Otobüs turlarına katılın

Beyrut’un tarihini ve güzelliklerini daha yakından tanımanın en iyi yollarından biri sokaklarda yürüyüş yapmaktır. Bunun için yeteri kadar enerjiniz olmadığını düşünüyorsanız dünyaca ünlü çift katlı gezi otobüsünü Beyrut’ta bulabilirsiniz. Tur ile Gemmayze’deki Saint Nicolas Merdivenleri ve Raouche’deki Güvercin Kayaları başta olmak üzere şehrin en ikonik noktalarını içeren 15 durağın tadını çıkabilirsiniz. Detaylar için burayı inceleyebilirsiniz.

-Su Sporları

Dilerseniz yerli halk gibi Corniche’den serin sulara kendinizi bırakabilirsiniz. Bu size çok cazip gelmiyorsa Beyrut’taki su kulüplerini ve su parklarını değerlendirebilirsiniz.

27. The Sporting Club Beach

Burası neresi? Çok süslü olmasa da, restoranları ve havuzları ile burası, Corniche’nin dışında harika bir sahil konumudur.

  • Adres: Ra’s, Beirut, Lübnan
  • Telefon: +961 1 742 200
  • Ziyaret saatleri: 07.30-00.00
  • Giriş ücreti: Giriş ücreti alınır
  • Yol tarifi al >

28. Aziz George Yat Kulübü ve Marina

Burası neresi? Beyrut’un en sevilen sahil barlarından olan Aziz George Yat Kulübü içinde devasa yüzme havuzları, teraslar, su sporları, restoranlar ve çocuklar için çeşitli etkinlikler bulunuyor. 1930 senesinde açılan kulüp, o günden bu yana ziyaretçiler için eğlenceli bir mekan olarak hizmet vermektedir. Burası aynı zamanda bir resort otel olarak da hizmet vermektedir ve günlük veya yıllık üyeler burada konaklama hizmetinden faydalanabilmektedir.

  • Adres: Beyrut, Lübnan
  • Telefon: +961 3 958379
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Web sitesi üzerinden ücretlendirme detaylarını inceleyebilirsiniz.
  • Web sitesi

29. Waves Aqua Parkı ve Tatil Köyü

Burası neresi? Lübnan’daki en büyük su parkı olan Waves Aqua Pakı, Orta Doğu’daki en büyüklerden biridir. Buradaki bolca havuz ve kaydırak, ziyaretçilerin bol keyifli zamanlar geçirmesine olanak tanımaktadır. Tatil köyü yaz ayları boyunca ziyaret edilebilmektedir.

  • Adres: Mansourieh, Lübnan
  • Telefon: +961 4 533 555
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 80.000 LBP ile 12.000 LBP arası değişiyor.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

30. Rio Lento Su Parkı

Burası neresi? Heyecan verici havuzların ve kaydırakların tadını çıkarmak için şehrin biraz dışında kalan bu güzel su parkını da ziyaret edebilirsiniz. Parkta her yaş için heyecan verici su aktiviteleri ile burada unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.

  • Adres: El Metn Nahr El Kalb، Lübnan
  • Telefon: +961 4 915 656
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-18.00
  • Giriş ücreti: Hafta içi 75.000 LBP, Hafta sonu 100.000 LBP
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Beyrut Şehir İçi Ulaşım

-Taksi

Beyrut’ta taksiye binmek sıklıkla tercih edilen şehir içi ulaşım yöntemlerinden biridir. Bunun için bölgesel taksilerle pazarlık yöntemini değerlendirebileceğiniz gibi UBER gibi yeni nesil taksi kiralama yöntemlerini de tercih edebilirsiniz.

-Otobüs

Oldukça yaygın bir ağa sahip olan otobüs seferleri ise Beyrut’ta en fazla tercih edilen yöntemlerin başında gelmektedir. Şehirdeki otobüs seferleri 2 firma tarafından işletilmektedir. Otobüslerin herhangi bir durağı olmadığı için şehrin gitmek istediğiniz noktasına geldiğinizde inebilirsiniz ve bunun için ortalama 1000-1500 LBP arası bir ücret ödemeniz gerekmektedir.

Beyrut’a Yakın Havalimanları

  • Beyrut Refik Hariri Havaalanı (BEY) – Şehir merkezinde

Temel İrtibat Bilgileri

-Konsolosluk Bilgileri

  • Adres: Rabieh, Zone II, 1st Street, Metn, Lebanon
  • Telefon: +961 4 52 80 61
  • Çalışma saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-15.00
  • Yol tarifi al >

-Acil Durum Numaraları

  • Ulusal Acil Numara: 112
  • Polis: 100
  • Yangın: 101
  • Ambulans: 102

-Turistler için Telefon Kullanımı

Lübnan’da iletişim için bölgesel SIM kartınızı kolay bir şekilde satın alabilirsiniz. Şehirde tercih edebileceğiniz en güvenilir firmalar Alfa ve Touch firmalarıdır. Bir SIM kartın size maliyeti ise yaklaşık 5.000 LBP yani 3,5$ civarında olacaktır. 500 mb veri ise 10$ karşılığında satın alınabilmektedir. Kartınızı aktif hale getirerek kullanabilmeniz için en az 22$ kredi yüklemeniz gerekmektedir.

Bunun yanı sıra dilerseniz ülkemizde kullanmış olduğunuz hattınızın müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek hattınızı yurt dışı kullanımına açabilirsiniz. Son zamanlarda operatörler yurt dışı kullanımı için uygun fiyatlı seçenekler sunduğundan bu tercih de sizin için avantajlı olabilir.

İnternet konusuna gelecek olursak Lübnan’ın genelinde olduğu gibi Beyrut’ta da internet ciddi bir sorundur. Neredeyse her yerde, hatta lüks kafe ve restoranlarda dahi internet hızı dünya ortalamasının altındadır. Bu nedenle hızlı ve güvenilir bir şekilde internete girmek istiyorsanız bir SIM kart edinmeniz en mantıklı yol olacaktır.

Lübnan gibi bir ülkede güzel vakit geçirmek isterseniz Beyrut’u gözünüze kestirebilirsiniz. Orta Doğu kültürünün batı ile harmanlandığı yerde heyecan verici keşif turları sizi bekliyor. Batı ve doğu sentezinin en güzel esintilerini hissedebileceğiniz Beyrut, Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler arasında yer alıyor. Yani bu eşsiz şehri ziyaret etmeniz için bir pasaport, bir uçak bileti bir de maceracı bir ruh gerekiyor ! 🙂

Not: Yazımız editörlerimiz tarafından son olarak 03.07.2022 tarihinde genişletilerek güncellenmiştir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin