Irak’ın en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olan Bağdat, İslam dünyasının inanç turizminde güzel yapılara sahip.
Bereketli topraklarda bulunan Irak, çoğu zaman savaşlarla hatırlanan bir ülke. Ne yazık ki durum bu, çünkü Bağdat başta olmak üzere ülkenin sahip çıktığı değerler var. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin kontrol ettiği topraklarda mimari açıdan önemli eserler bırakılmış. Arkeolojik buluntular tarih öncesi çağlara doğru engin bilgiler sunuyor. Bilet Bayi olarak şehrin öne çıkan noktalarını Bağdat gezilecek yerler listesinde toplayalım istedik.
Maximall
Bağdat’ta alışveriş çılgınlığı yaşamak isterseniz yollar Maximall’a çıkacaktır. Dört katlı olan alışveriş merkezinin en üst katında yemek alanı bulunuyor. Burayı küçük bir AVM’ye benzetebiliriz.
Irak Ulusal Müzesi
Irak Ulusal Müzesi veya Bağdat Müzesi olarak bilinen yerde Mezopotamya uygarlığından gelen değerli eserler sergilenir. 2003 Irak Savaşı sırasında ve sonrasında yağmalanmıştı. Uluslararası çabalar sonucunda bazı eserler tekrar müzeye getirildi.
Ebu Hanife Camii
Bağdat’taki en önemli Sünni camilerinden biridir. Cami, Hanefi mezhebinin kurucusu olan İmam-ı Âzam’ın mezarı etrafına yapılmıştır. Bağdat’ın kuzeyindeki ilçelerde de İmam-ı Âzam’ın adı geçer.
Saddam Hüseyin’in Kanlı Kur’an-ı Kerim’i
Bağdat’ta özel bir odada kilitli tutulan Kur’an, 605 sayfadan oluşuyor. Elle yazılan Kur’an’da mürekkep yoktur. Tüm sayfalar Saddam Hüseyin’in kanıyla yazılmıştır. Bu Kur’an’ı görmek için izinler almak lazım. Irak’ta sözü geçen kişiler bile ortak karar alınmadan bu odaya giremiyor.
Eskiden bir camide bulunan Kur’an, Irak’ta tartışmalara yol açtığı için gizlenmesi yönünde karar alınmış. Odanın üç anahtarı bulunuyor ve bu anahtarlar yetkili kişilerin elinde.
Şehit Anıtı
İsmail Fettah el Türk adlı Iraklı heykeltıraş 1983’te, İran-Irak Savaşı’nda hayatını kaybeden Iraklı askerler için bu anıtı yapmış. Buna benzer anıt ve heykelleri daha birçok yerde görebilirsiniz.
Amerika Zaferi Anıtı
Saddam Hüseyin, 1991 Körfez Savaşı’nda Amerika Birleşik Devletleri üzerindeki şüpheli “zaferini” hatırlatmak için bu anıtı yaptırdı. Daha sonraki savaş yıllarında askeri kamp haline getirildi.
Hayvanat Bahçesi
Dünyaca ünlü Bağdat Hayvanat Bahçesi istatistiklere göre 2001 yılında 1.5 milyon ziyaretçi almış. Popüler turistik mekanlar arasında diyebileceğimiz yer Bağdat’ın tanıtımı için önemli.
Latin Kilisesi
Bağdat Latin Kilisesi, Roma Katolik Kilisesi olarak da bilinir. 1866’da inşa edilen kilise Al-Khulafaa Caddesi’ndeki Şerh’in yakınındadır. Mimarinin herkesi etkileyeceğine şüphe yok.
Rahman Camii
Rahman Camii, Bağdat’ın önemli noktalarındandır. Kültür ve mirasın anlaşılmasına yardımcı olan bir unsur da diyebiliriz. Hem yerli hem de yabancı kişiler Rahman Camisi’nin yaydığı atmosferi yakından teneffüs etmek ister. Şu sıralar restorasyondan geçmektedir.
Ermeni Ortodoks Kilisesi
Halk arasında Meskenta Kilisesi olarak da tanınır. Başkentin eski kiliselerinden biridir. Şehrin her yerinden kolayca ulaşıldığı için ziyaretçisi fazladır.
Abbasi Sarayı
Günümüzde üniversite olarak kullanılan saray, Bağdat’ın görkemli mimarisine örnektir. Avlu kısmı halen Abbasi döneminden izler taşıyor.
Al-Faw Sarayı
Diğer adı Su Sarayı’dır. İran’a karşı kazanılan zafer sonrası inşa ettirilmiştir.
El Askeri Camii
Mavi renkli çinileriyle dikkat çeken cami, Irak’ın en güzel camilerinden biridir. Savaşlarda zarar görse dahi, ustalık eseri olduğunu belli ediyor.
Kazimeyn Camii
İmam Musa El Kazım’ın türbesi Kazimeyn Camii’nin içinde bulunur. Altın renkli minareler ve kubbe ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Babil Antik Kenti
Bağdat’ın 100 kilometre dışında olan Babil Antik Kenti, Sümerler ve Akatlar gibi birçok uygarlığın izini barındırıyor.
Umm al-Qura Camii
Sünni Müslümanların ibadet ettiği en büyük camidir. El-Adel’de yer alan caminin dört minaresi ilgi çekici dizayna sahiptir. Kireçtaşı kullanılan yapıda mavi mozaikleri hemen fark edeceksiniz.