Tahran Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım Rehberi

Tahran Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?

İran’ın başkenti Tahran’da bulunan İmam Humeyni Havalimanı (IKA), ülkenin en yoğun uçuş ve yolcu trafiğine sahip uluslararası ana havalimanıdır. Tahran’ın 30 kilometre güneybatısında bulunan İmam Humeyni Havalimanı, Orta Doğu’daki yolcu trafiği bakımından en önemli havalimanlarından biridir. Dünya çapında 40 farklı noktaya haftada 850’den fazla düzenli uçuşla hizmet veriyor. Türkiye’den ise Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları başkent Tahran’a düzenli uçuş seferleri düzenlemektedir.

Uçak ile yeni bir şehre gelindiğinde ilk varış yeri havalimanları oluyor. Yolcular için en önemli endişelerden biri de şüphesiz havalimanından şehir merkezine nasıl gidilir yönünde olmakta. Bazıları kısa bir iş gezisi yaparken veya başka nedenlerle havalimanı otellerinden birinde kalmayı tercih ediyor, ancak uzun süreli gezi amaçlı gelen yolcular ise çoğunlukla şehir merkezine gidiyorlar. Bu nedenle, daha yüksek olasılık göz önüne alındığında, şehir merkezine gitmek için toplu taşıma, taksi veya özel transfere hizmet duyuluyor

Başkent Tahran ve Kum şehirleri arasında yer alan İmam Humeyni Havalimanı, şehir merkezine elverişli bir ulaşım altyapısı ile bağlantılıdır. Yolcuların havalimanından şehir merkezine ulaşımlarında bütçe ve konfor beklentilerine göre aralarından tercih edebilecekleri 5 farklı ulaşım alternatifi bulunuyor.

Havalimanı ile Tahran arasında karşılıklı olarak çalışan toplu taşıma otobüsleri şehir merkezine ulaşımın başlıca ulaşım türüdür. Otobüsler, şehir merkezine ulaşmak için hızlı bir yol olmasa da, ulaşımın en ucuz yoludur. İç hat ve dış hat seferlerine göre düzenli olarak hizmet veren otobüsler konfor beklentisi ve acelesi olmayan yolcular için şehir merkezine ulaşımlarda tercih edilebilir.

Havalimanından şehir merkezine ve Tahran’ın herhangi bir yerine en etkili ulaşım yolu metrolardır. İmam Humeyni Havalimanı’ndan şehir merkezine haftanın tüm günü düzenli olarak metrolar çalışmaktadır. Bu, havalimanından İran’ın başkentine gitmenin hızlı, verimli ve uygun fiyatlı yoludur.

Tahran Havalimanı Terminali

Taksiler ise, toplu taşıma araçlarını beklemek istemeyen yolcular için ideal bir ulaşım türüdür. Tahran’ı bir arkadaşınızla ziyaret ediyorsanız birlikte taksiye binebilir ve ücret paylaşımı yaparak şehir merkezine uygun fiyata hızlıca gidebilirsiniz.

Havalimanından şehir merkezine ulaşımın en kolay ve en güvenli yolu olan özel transfer hizmeti ise varışta zaman kaybetmeden hızlıca şehir merkezine veya konaklama yerine gitmek için en ideal ulaşım seçeneğidir. Üstelik önceden çevrimiçi rezervasyon yaparak havalimanına varışta sürücü tarafından karşılanabilir ve yolcu trafiğinden sıyrılıp doğrudan aracınıza binebilirsiniz.

İmam Humeyni Havalimanı’nda araç kiralamak da mümkündür. Yerel ve uluslararası tanınmış birkaç araç kiralama ofislerinin yer aldığı havalimanında bir araba kiralayabilir ve kendi konforunuzda konaklama yerinize ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Araç kiralamak aynı zamanda diğer günler Tahran’da gezilecek yerlere olan ulaşımınızı da kolaylaştıracaktır.

İran’ın başkenti Tahran’a bir seyahat planınız var ve ulaşımınızı uçak ile yapacaksanız varış yeriniz İmam Humeyni Havalimanı olacaktır. Bu yazıda, havalimanından şehir merkezine gidebilmeniz için tüm ulaşım alternatiflerini bulacak, zamandan ve paradan tasarruf edebilmeniz için pratik bilgileri okuyacaksınız.

Havalimanı/Şehir Merkezi Otobüs ile Ulaşım

İmam Humeyni Havalimanı ile Tahran şehir merkezi arasında karşılıklı olarak çalışan bir otobüs hattı bulunmaktadır. Otobüsler şehir merkezine gitmek için hızlı bir yol olmasa da ulaşımın en ucuz yoludur. Bütçeli gezen biriyseniz ve aceleniz yoksa otobüse binerek çok ucuza Tahran şehir merkezine gidebilirsiniz. Havalimanı terminal çıkışından hareket eden otobüsler şehir merkezine yaklaşık 1 saatte gitmektedir ve bilet ücreti kişi başı tek yön 2.500 Tümen’dir. Bilet ücretinizi otobüs içerisinde sürücüye nakit olarak yapabilirsiniz. Şehir merkezine varışta diğer günler çevreyi dolaşmak için toplu taşıma otobüslerini kullanmayı düşünürseniz yüklenebilir bir kart olan EZPAY satın alarak şehiriçi ulaşımınızı daha ucuza yapabilirsiniz.

Şehir merkezine ulaşımın bir diğer alternatifi ise metro aktarması yaparak gitmektir. Bu ulaşım türü doğrudan otobüsle şehir merkezine gitmeye kıyasla daha hızlıdır. Havalimanından Haram-e Motahhar-e Emam Khomeini ve Shahed-Bagher Shahr Metro İstasyonlarına giden ve her 30 dakikada bir hareket eden otobüslere binebilir ve metro aktarması yaparak şehir merkezine ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Otobüsler, gece saatlerinde ise yeterli yolcu bindikten sonra hareket etmektedir. Havalimanı gelen yolcu salonunun çıkışından hareket eden otobüsler metro istasyonuna 20 dakikada ulaşmaktadır.

Tahran Havalimanı Yolcu Otobüsü

Minivanlar ise havalimanı ile Shahed-Bagher Shahr Metro İstasyonu arasında ulaşım hizmeti vermektedir. Ancak bu araçlar yolcu dolana kadar beklemektedir. Eğer aceleniz yoksa ve otobüse kıyasla biraz daha konforlu bir ulaşım türünü tercih ediyorsanız minivanlara binebilir ve yaklaşık 30 dakika içerisinde Shahed-Bagher Metro İstasyonu’na gelerek buradan Tahran şehir merkezine (Darvazeh Dowlat, Taleghani veya Tajrish) giden 1 numaralı metro hattına (kırmızı hat) aktarma yapabilirsiniz. Minivanlar ile Shahed-Bagher Metro İstasyonu’na ulaşım ücreti kişi başı tek yön 50.000 Tümen’dir.

Paranızı yerel para birimi olan Riyal’a (Tümen) çevirebilmeniz için döviz büroları havalimanı gelen yolcu salonunda 24 saat hizmet vermektedir. Havalimanı başta olmak üzere Tahran’daki tüm döviz büroları Türk Lirası’nı da kabul etmektedir.

Havalimanı/Şehir Merkezi Metro ile Ulaşım

Havalimanından Tahran şehir merkezine doğrudan, hızlı ve konforlu ulaşımın yolu metrolardır. Metrolar, havalimanından şehir merkezine gitmenin her yönüyle en hızlı, en kolay ve ev verimli yoludur. Tahran, korkunç ve kaotik trafiği ile bilinen bir şehir. Bu trafik karmaşasından kaçınmak ve stres yaşamadan ulaşımınızı sağlamak istiyorsanız metroları kullanmanızı tavsiye ederiz. Ancak metroların her 80 dakikada bir hareket ettiğini unutmayın. Eğer aceleniz varsa bu bekleme süreleri sizin için fazla olabilir.

Havalimanı metro istasyonuna (1 no’lu terminalin ilk katında) yaya tüneli ile ulaşabilmek mümkün. Terminal içerisinde yer alan sarı renkteki yönlendirme tabelalarını takip ederek ulaşabilir veya danışma masalarından yardım isteyebilirsiniz.

Tahran Metrosu

Havalimanı ile şehir merkezi arası çalışan metro hattı (1 no’lu kırmızı hat) haftanın tüm günü hizmet vermektedir. Seyahat süresi ortalama 35 dakika olup, bilet ücreti kişi başı tek yön 10.000 Tümen’dir. Biletinizi metro istasyonunda bulunan büfelerden veya makinelerden nakit para ile satın alabilirsiniz. Bu hat ile şehir merkezinin işlek yerleri olan Darvazeh Dowlat, Taleghani veya Tajrish’e gidebilirsiniz.

Şehir merkezine ulaşımınızda olduğu gibi diğer günler de etrafı dolaşmak için metroyu kullanmayı düşünüyorsanız bir EZPAY kartı satın alabilir ve Tahran’ın beş farklı metro hattını bu kart ile daha uygun fiyatlara kullanabilirsiniz. Yüklenebilir bir kart olan EZPAY’İ metro istasyonlarındaki stantlardan veya makinelerden 1.200 Tümen’e satın alabilir ve tüm metro istasyonlarında para yüklemesi yapabilirsiniz.

Şehir merkezinde otel ve pansiyon bölgeleri ile turistik yerler 1 no’lu kırmızı hat ve 4 no’lu sarı hat üzerinde yer almaktadır. Bu nedenle, otel veya pansiyonlarınızın bu hat üzerinde olması gezilecek yerlere metro ile ulaşımınızı da kolaylaştıracaktır.

Tüm metro durakları ve istasyonlarında İngilizce yönlendirme tabelaları bulunmaktadır. Ayrıca duvarlarda asılı metro haritaları mevcuttur. Gideceğiniz yeri bulmakta çok fazla sorun yaşamazsınız. Ancak olası bir karışıklıkta istasyonlarda görevli İngilizce konuşabilen görevlilerden her zaman yardım isteyebilirsiniz. Bunun yanı sıra telefonunuza Tahran metro uygulamasını indirerek de şehiriçi ulaşım planlamanızı yapabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıdan Tahran metro uygulamasının Android ve IOS sürümlerini indirebilirsiniz.

Tahran Metro: ANDROID / IOS

Tahran’da otobüslerde olduğu gibi metrolarda da kadınlar için ayrı vagonlar bulunmaktadır. Metronun ilk ve son vagonları yalnızca kadın yolcular için ayrılırken, diğer tüm vagonlar halka açıktır (kadın ve erkek) Eğer çift olarak Tahran’a geliyorsanız metronun orta vagonlarını kullanabilirsiniz.

Tahran Havalimanı Metrosu

1 no’lu havalimanı ile şehir merkezi arası çalışan metro hattının ve Tahran’ın diğer bölgelerine çalışan diğer metro hatlarının güzergahını görüntüleyebilir, hareket saatlerini kontrol edebilirsiniz.

Havalimanı ile şehir merkezi arası ulaşım hizmeti veren metro hattının yalnızca 06.10 ile 20.10 saatleri arasında çalıştığını unutmayın. Bu hareket saatleri dışında gece varışlı bir uçuşunuz olacaksa, metroya göre daha pahalı olmasına rağmen, rahat ve hızlı bir ulaşım için havalimanı taksilerini kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Havalimanı/Mehrabad Havalimanı Ulaşım

Tahran’da yalnızca iç hat uçuş seferlerinin yapıldığı Mehrabad Havalimanı adında ikinci bir havalimanı daha bulunuyor. Bu havalimanından Şiraz, Yezd, Meşhed, Kirman ve Bender Abbas gibi şehirlere gidebilmek mümkündür. İran’a turistik bir gezi yapıyor ve güney şehirlerini de görmeyi planlıyorsanız Mehrabad Havalimanı’ndan uçak ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Mehrabad Havalimanı, Tahran

İki havalimanı arası ulaşımınızı metrolar ile kolayca yapabilirsiniz. İmam Humeyni Havalimanı’ndan 1 numaralı metro hattına (kırmızı hat) bindikten sonra Darvazeh Dowlat durağında ineceksiniz. Buradan 4 numaralı metroya (sarı hat) aktarma yaparak hattın son durağında inebilirsiniz.

Havalimanı/Şehir Merkezi Taksi ile Ulaşım

Otobüs ve metrolara kıyasla daha hızlı ve daha konforlu bir ulaşım hizmeti sağlayan taksiler havalimanından şehir merkezine veya diğer yerlere seyahat etmek için iyi bir seçenektir. Ayrıca Tahran’da trafik korkutucu derecede karışıktır ve sürücüler durumu nasıl yöneteceklerini bilirler.

Tahran Havalimanı Taksi

İmam Humeyni Havalimanı’nda taksi hizmeti veren toplamda 5 farklı şirket bulunuyor.

Tüm havalimanı taksi şirketleri Tahran’ın 22 ilçesine sabit ücret tarifesi ile hizmet vermektedir. Ancak araç modeline göre ücretler değişiklik göstermektedir.

  • Sedan – 85.000 Tümen
  • Van – 90.000 Tümen
  • Toyota rav4 – 90.000 Tümen

Havalimanı terminal binasının çıkışında yer alan tüm taksi şirketleri haftanın tüm günü 24 saat hizmet vermektedir. Şehir merkezine seyahat süresi trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Ücretinizi yalnızca nakit ödeyebilirsiniz.

Ayrıca ön ödemeli taksi rezervasyonu da yapabilirsiniz. Gelen yolcu salonunda yer alan taksi ofislerinden birine talebinizi iletip ödemenizi de yaptıktan sonra size verilen bilet ile terminal çıkışından ilgili taksiye binebilirsiniz.

İmam Humeyni Havalimanı, CIP yolcuların şehir merkezine olan ulaşımları için VIP taksi hizmetine de sahiptir. CIP terminalinde yer alan iki taksi şirketi lüks Volvo XC90 araçlarla yolcuları şehir merkezine taşımaktadır.

Tahran Havalimanı Taksi Ulaşımı

Anlaşmalı taksi şirketlerine ek olarak kayıt dışı çalışan (darbast/özel) taksiciler de havalimanından yolcu alabilmektedir. Ancak bu taksilerin sabit bir ücret tarifesine sahip olmadıklarını bilmelisiniz. Bu taksileri tercih ederseniz henüz taksiye binmeden önce varış arış yerinizi söylemeniz ve sürücüden net bir fiyat almanızı tavsiye ederiz. Anlaşmalı olan taksi şirketlerinin şoförleri tek tip üniforma giydiğinden, diğer taksi şoförlerini kolayca ayırt edebilirsiniz.

Özel taksilere ek olarak İran’ın genelinde yaygın bir ulaşım türü olan paylaşımlı taksilerle de şehir merkezine gidebilirsiniz. Havalimanına inen yolcuların çoğunluğu Tahran şehir merkezine gideceği için bu ulaşımı tercih edebilirsiniz. Sizinle aynı yöne giden üç kişiyle birlikte taksiye binerek şehir merkezine gidebilir ve ücreti aranızda bölüşebilirsiniz. Böylece çok daha uygun fiyata şehir merkezine gitmiş olursunuz.

Resmi olmayan ancak güvenilir bir taksi şirketi olan Book Taxi de havalimanından yolcuların şehir merkezine veya konaklama yerlerine olan ulaşımları için hizmet vermektedir. Farklı araç seçeneklerine sahip Boox Taxi ile ulaşımı tercih ederseniz İnternet siteleri üzerinden de rezervasyon imkânı sunmaktadır. Sedan araçlar ile ulaşım ücreti 20 Euro, Van araçlarıyla olan ulaşım ücreti ise 40 Euro’dur.

Tahran Havalimanı Taksileri

Başka bir alternatif ise UBER benzeri olan Snapp ve tap30 uygulamalarıdır. İran’da UBER uygulaması kullanılmamaktadır. Kendi yerel uygulamaları olan Snapp ve tap30 ile uygulama üzerinden araç çağırabilmek mümkündür. Her iki uygulamanın da İngilizce dil seçeneği bulunmaktadır. UBER uygulamasında olduğu gibi Snapp ve tap30 uygulamalarında başlangıç ve varış noktanızı haritaya sabitleyebilir ve size en yakın sürücünün talebinizi onaylamasını bekleyebilirsiniz.

Her iki uygulamayı da kullanabilmeniz için bir İran Sim kartına sahip olmanız gerekiyor. İran’da hem iletişim hem de İnternet kullanımınız için satın alabileceğiniz Sim kart satış noktalarını bagaj alımından sonraki çıkışta bulabilirsiniz.

Varış yerinize olan mesafenin ücreti uygulama tarafından oluşturulan sabit ücret tarifesi ile ücretlendirilmekte. Fiyatlar sabittir ve taksi şoförünün onayladığı ücret dışında bir ücret vermezsiniz. Sürücünün telefon numarası gibi kişisel bilgileri de uygulamaya kayıtlı olduğundan dolayı, unuttuğunuz bir eşyanız olursa endişelenmenize gerek kalmadan şoföre ulaşabilirsiniz.

İran Snapp Taksi

İmam Humeyni Havalimanı’ndan Tahran şehir merkezine Snapp veya tap30 taksileri ile ulaşımın ücreti ortalama 60.000 Tümen civarındadır.

Uygulama üzerinden çağıracağınız taksilerin sürücüleri İngilizce konuşamayabilir. Ayrıca taksi plakaları da Farsçadır. Bu nedenle henüz taksi gelmeden önce yerel birisinden yardım isteyebilir ve sürücüyle iletişime geçerek beklediğiniz yeri söyleyebilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantılardan Snapp ve tap30 uygulamalarının Android ve IOS sürümlerini indirebilirsiniz.

Snapp: ANDROID / IOS

tap30: / IOS

Havalimanı/Şehir Merkezi Özel Transfer ile Ulaşım

İran’ın başkenti Tahran özellikle karmaşık trafiği ile bilinmektedir. Otobüsle seyahat süresinin fazla, taksilerin ise pahalı olması nedeniyle metrolar iyi bir ulaşım alternatifi olsa da, Tahran’a birden fazla kişiyle gelecekseniz ve çok fazla taşınacak bagajınız olacaksa bir özel transfer hizmeti satın almak çok akıllıca olacaktır. Böylece havalimanına varışta hiç bekleme yapmaz ve doğrudan aracınıza binerek konaklama yerinize gidebilirsiniz. Ayrıca trafik stresini de yaşamamış olursunuz.

Tahran Havalimanı Özel Transfer

İmam Humeyni Havalimanı’ndan şehir merkezine veya konaklama yerinize transfer talebinde bulunabileceğiniz Tehran Limo, Seiro Safar ve Hello Persia adında üç firma bulunuyor. Konforlu araçları ve sabit ücret tarifesi ile ulaşımınızı bu firmalar ile güvenle sağlayabilirsiniz. Ayrıca bütçenize uygun konaklama yapabileceğiniz Seven Hostel’de konukları için transfer hizmeti vermektedir. İlgili firmaların İnternet siteleri üzerinden çevrimiçi rezervasyon yapabilir ve sürücünün sizi havalimanı gelen yolcu salonunda karşılamasını sağlayabilirsiniz.

Havalimanı Araç Kiralama Acenteleri

Havalimanına varışta bekleme yapmadan doğrudan şehir merkezine veya konaklama yerine ulaşımınızı sağlamak için bir araç kiralaması yapabilirsiniz. Araba kiralayarak Tahran’ın tüm cazibe merkezlerine de kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. İmam Humeyni Havalimanı’nda araç kiralama hizmeti veren yalnızca Europcar firması bulunuyor. Gelen yolcu salonunda haftanın tüm günü 24 saat hizmet veren acenteden bütçe ve zevklerinize göre bir araç kiralayabilir ve İran’ın 13 farklı şehrinde teslim edebilirsiniz. Araç kiralama işleminizi havalimanına varışta yapabileceğiniz gibi, henüz seyahate çıkmadan çevrimiçi de yapabilirsiniz.

Tahran Havalimanı Araç Kiralama

Havalimanından Tahran şehir merkezine Tahran-Kum otoyolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Havalimanından çıktıktan sonra Saidi Otoyolu kavşağına gelmeli ve buradan Tahran yönüne doğru gitmelisiniz. Tahran’da tüm trafik levhalarında bilgiler Farsçaya ek olarak İngilizce de yazmaktadır. Bu nedenle yönünüzü bulmakta zorluk yaşamazsınız.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin