Kategori: Ordu

Ordu’da Yapılacak Şeyler | Heyecan verici 20 Aktivite

İlaç Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında: Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz bölümünde yer alan Ordu, Osmanlı Dönemi’nde Trabzon vilayetine bağlıydı. 1920’de bağlı olduğu vilayetten ayrılıp, şehre dönüştürülen Ordu’nun güneyinde Tokat ve Sivas, batısında Samsun, doğusunda Giresun, kuzeyinde ise Karadeniz yer almaktadır.

19 ilçeden oluşan şehrin en önemli ilçeleri Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye’dir. Ordu genel anlamda fındığı, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen önemli bir şehirdir. Ordu’da, kıyı, yayla turizmi, trekking ve yamaç paraşütü gibi turistik eylemler gerçekleştirilmektedir. Yason Burnu, Boztepe ve teleferiğiyle ünlü olan Ordu’da yapılacak pek çok aktivite sizleri bekliyor!

Kullanılan kartlar:

  • Ordu, tarihi açıdan köklü bir şehir olduğu için içerisinde pek çok kale, müze, tarihi kilise ve ören yeri barındırmaktadır. Bu yapıların bir kısmına girişler ücretlidir. Lakin bunların hemen hepsine Müzekart ve Müzekart+ ile ücretsiz veya indirimli fiyatlarla giriş yapmak mümkündür.
  • Ordu’da şehir içi ulaşım büyük oranda belediye otobüsleri, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtaları ile sağlanmaktadır. Vasıtaların kiminde nakit kullanılabilirken kimisi için ulaşım karşı gerekmektedir. Şehirde toplu taşımalarda kullanılan kart ”Ordum Kart” olup; bu kartın satışları veya bakiye yüklemeleri şehrin hemen her noktasından yapılabilmektedir. Ordum Kart’ın fiyatı ise 10 TL’dir.

Şehir içi ulaşım: Ordu şehir içi ulaşımda yukarıda da belirtildiği üzere; belediye otobüsleri, dolmuş ve minibüs gibi toplu taşıma vasıtalarından yararlanılmaktadır. Bu vasıtalarla şehrin hemen her noktasına ve çevre ilçelere ulaşmak mümkündür. Bunun yanı sıra kiralık özel araç veya taksi gibi imkanlar da şehirde mevcuttur.

Ulaşımda Ordum Kart adı verilen bir ulaşım kartı kullanılmakta olup; nakitle de yolculuk yapılabilmektedir. Daha fazlasını öğrenmek için tıklayın… Ayrıca daha fazlasına ulaşmak için dilerseniz hem Google Play’den hem de App Store’dan Ordu şehir içi ulaşım uygulamasını indirebilirsiniz.

İkonik gezi noktaları: Ordu denildiğinde akla pek çok turistik yer geliyor. Bu yerler de şehrin ikonik gezi noktalarını oluşturuyor. Bu noktaları; Boztepe ve Teleferik, Yason Burnu, Yason Kilisesi, Çambaşı Yaylası, Perşembe Yaylası, Bolaman Kalesi, Kurul Kalesi, Fatsa Cıngırt Kaya Mezarları, Taşbaşı Kilisesi, Hazinedaroğlu Konağı ve Paşaoğlu Konağı gibi daha pek çok turistik yer oluşturuyor.

Tüm be yerlerle ilgili daha detaylı bilgi almak için ”Ordu’da Gezilmesi Gereken 47 Gezi Yeri ve Ordu’nun Tarihi Yerleri | 16 Görülesi Yer” başlıklı yazılarımızı mutlaka okuyun!

Pazar günü ne yapılır?

Ordu’da güzel bir Pazar günü, güne mükellef bir köy kahvaltısıyla başlayabilirsiniz. Bunun için Boztepe’de ve şehir merkezinde bulunan restoranları tercih edebilir, şehrin yöresel lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Sonrasında şehirdeki müzeleri gezerek bir kültür turu atabilir, tarihi konakları ziyaret edebilirsiniz.

Bunların yanı sıra Yoros Kent Ormanı’nda yürüyüşe çıkabilir, ormanın tepesinde bulunan Ablak Taşı’ndan Giresun’un ve Ordu’nun yemyeşil manzarasını seyredebilirsiniz. Ayrıca Ulugöl Milli Parkı gibi yemyeşil alanlara gidebilir, piknik, trekking, fotoğrafçılık ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Son olarak Boztepe’de Karadeniz’in ve Ordu’nun şehir manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Bir gün de ne yapılır?

Ordu’da bir günde yapılacak pek çok aktivite mevcut. Mesela şehrin dört köşesine yayılmış şelaleleri dolaşabilir, yaylalara çıkarabilirsiniz. Kış aylarında Ordu’daysanız, Çambaşı Kayak Merkezi’ne gidip, kayak, snowboard ve kartopu savaşı gibi birbirinden eğlenceli aktivitelerle kışın ve bembeyaz karın tadını çıkarabilirsiniz.

Bunların yanı sıra Turnasuyu Vadisi ve Küpkaya Kanyonu gibi yemyeşil doğa harikası noktaları ziyaret ederek trekking turlarına katılabilir, birbirinden harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinde bulunan Boztepe’ye veya Perşembe ilçesinde yer alan Kordon Tepe’ye giderek yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

Ücretsiz Aktiviteler

1. Ordu Sahili’nde Gezintiye Çıkın!

Burası Neresi? Karadeniz’de sahil yolunun deniz dolgusu ile geçirilmediği tek şehir olma ayrıcalığına sahip olan Ordu, doğal plaj ve sahilleriyle dikkat çekmektedir. Şehrin merkezinde yer alan Ordu Sahili ise Ordu’nun kalbi ve günün her saati cıvıl cıvıl dolup taşan yeridir. Karadeniz’in hırçın sularının kıyısında, doğallığını koruyan sahil, şehre gelen turistlerin ziyaret ettiği ilk noktalardan biridir.

Neden Gitmeliyim? Maviyle yeşili buluşturan ender güzellikte bir manzaraya sahip olan Ordu Sahili, pek çok özelliğiyle, her kesimden ve her yaştan insana hitap etmektedir. Sahil üzerinde, oturma grupları, kamelyalar, çay bahçeleri, restoranlar, kafeler, çocuk oyun parkları, yeşil alanlar, seyyar satıcılar, mescitler, tuvaletler ve büfe gibi hizmet noktaları bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda, sahile, yürüyüş iskelesi olarak planlanan ”Ayışığı İskelesi” inşa edilmiştir.

Kaçırmayın! Turistik amaçla yolcu taşımacılığı yapan küçük teknelerin yanaşıp yolcu indirebilmesi için çelik, paslanmaz ve ahşap malzemeden platform şeklinde yapılan iskele de görülmeye değerdir. Muhteşem Karadeniz manzarasını Ordu’dan seyretme ayrıcalığına sahip olmak için, sizler de bu maddeyi Ordu’da yapılacak şeyler listenize mutlaka ekleyin!

  • Adres: Akyazı, 52200 Ordu Merkez/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Ordu’nun Dört Köşesine Yayılmış Tarihi Kaleler!

Burası Neresi? Tarihi açıdan zengin ve köklü bir şehir olan Ordu, pek çok kaleye ev sahipliği yapıyor. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bu kaleler; Bolaman Kalesi, Ünye Kalesi, Gölköy Kalesi ve Kurul Kalesi’nden oluşuyor. Kültür turizmi açısından her biri ayrı bir öneme sahip olan bu kaleler, Ordu’ya gitmişken mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bu kalelerden en önemlisi hiç şüphesiz, 2010 yılında başlatılan kazılar sonucu keşfedilen Kurul Kalesi’dir.

Neden Gitmeliyim? Türkiye’de tahtında oturan ilk Ana Tanrıça Kibele heykeline ev sahipliği yapan Kurul Kalesi’nin geçmişi 2 bin 300 yıl öncesine dayanıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ilk bilimsel arkeolojik kazısının gerçekleştirildiği kalede, yapılan çalışmalar sonucu; 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık “Ana Tanrıça Kibele” heykeli ile birlikte Bereket Tanrılarından Dionyss ve Pan’a ait heykeller ve hayvan biçimli dini kap olan Riton gibi önemli arkeolojik eserler ortaya çıkarılmıştır.

Bu tarihten sonra uzun bir müddet ara verilse de 2019 yılı itibariyle kaledeki arkeolojik çalışmalara yeniden devam ediliyor. İçerisinde 2300 yıl öncesine ait tapınak ve kale duvarları gibi arkeolojik kalıntılara rastlanan Kurul Kalesi, sahip olduğu özellikler sayesinde turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Bunun yanı sıra Ordu’nun Fatsa ilçesinde yer alan Bolaman Kalesi, içerisinde bulunan Hazinedaroğlu Konağı’yla birlikte önemli bir cazibe merkezi oluyor.

Kaçırmayın!

Ayrıca M.Ö. 200-250 yıllarında, Pers kökenli Pontus Hükümdarı II. Mitradates tarafından yaptırılan Ünye Kalesi ile UNESCO Dünya Antik Eserler listesinde yer alan ve M.Ö. 3. ve 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Gölköy Kalesi de Ordu’da görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Adı geçen bu kalelere şuan için ücretsiz giriş yapmak mümkün. Sizlere kolaylık sağlamak amacıyla kalelerin ulaşım ve iletişim bilgileri aşağıda verilmiştir.

Bolaman Kalesi ve Hazinedaroğlu Konağı: 

  • Adres: Bolaman, 52400 Fatsa/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Ünye Kalesi: 

  • Adres: İnkur, Ünye Niksar Yolu No: 13, 52300 Ünye/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Gölköy Kalesi: 

  • Adres: Kale, 52600 Kaleköy, Gölköy/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Kurul Kalesi: 

  • Adres: Merkez, Bayadı Köyü, Ordu Merkez/Ordu
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

3. Şehrin Simgelerinden Haznedaroğlu Konağı!

Burası Neresi? Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine 18. yüzyılda inşa edilen Haznedaroğlu Konağı, Ordu’nun en önemli tarihi yapıları arasında başta geliyor. Fatsa ilçesinin Bolaman beldesinde, denize doğru hafifçe sokulan burun üzerinde yer alan tarihi konağın, 2020 yılı itibariyle Ordu yöresindeki yaşamı anlatan eserlerin yer alacağı bir kent müzesine dönüştürülmesi planlanıyor.

Neden Gitmeliyim? Bizans Dönemi’nde, gözetleme ve karakol görevini yürütmek üzere inşa edilen Bolaman Kalesi, kesme taştan yapılma önemli bir tarihi eserdir. Kalenin bir ucuna, kale taşlarının üzerine 18. yüzyılda inşa edilen Haznedaroğlu Konağı ise uzun süre konak olarak kullanılmış; daha sonraları restoran olarak hizmet vermiştir.

Aslına uygun olarak restore edilip, tadilattan geçirilen konak, şimdilerde müze olma yolunda ilerliyor. Yörenin özgün ve sıra dışı mimarisine sahip olma özelliğini hala başarılı bir şekilde sürdürmeye devam eden tarihi konak, denizle doğayı birleştiren konumuyla da önem arz ediyor.

Kaçırmayın! Çok yakında hizmete girecek olan müzede, Ordu yöresine ait kültürel belleği yansıtan; tarımsal aletler, el sanatları ürünleri, yöre mutfağı ve kılık – kıyafet gibi hemen her türlü envanterin sergilenmesi planlanıyor. Hazinedar Konağı şuan için ücretsiz olarak gezilebiliyor.

  • Adres: Bolaman, 52400 Fatsa/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

4. İlgi Çekici Tarihi Kiliseleri Gezin!

Burası Neresi? Ordu’nun tarihi kiliseleri, her yıl, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Kimisi Hristiyan için önemini hala korumaya devam ederken; kimisi de mimarisiyle gören herkesin beğenisini topluyor. Ordu’da öne çıkan iki kilise mevcut: Yason Kilisesi ve Taşbaşı Kilisesi. Yason Kilisesi, Ordu’nun “sakin şehir” unvanına sahip Perşembe ilçesine bağlı Çaytepe Köyü sınırları içerisinde, şehrin en gözde yerlerinden biri olan Yason Burnu üzerinde yer alıyor.

Neden Gitmeliyim? Meşhur Altın Post Efsanesi’ne (Arganot Efsanesi) de konu alan Yason Kilisesi’nin 1868 – 1869 yıllarında, bölgede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Çok eski ve köklü bir yerleşim olan Yason Burnu’nda, kaynaklara göre, M.S. III. Yüzyılda, Giresun’da Hz. İsa’nın doğumunu kutlayan Hristiyanlar, sonrasında Yason Burnu’na gelerek, ‘‘Işıklar Bayramı’’ kutlamalarına devam edermiş.

Aronautsların İason (Yason) önderliğinde Altın Post’u arama hikayelerinin anlatıldığı Argonautica (Arganot) Efsanesi ile de ünlü olan Yason Burnu veya yarımadası, adını bu efsaneden almıştır. I. derece arkeolojik, II. derece doğal SİT alanı olarak koruma altına alınmış bir bölgede yer alan Yason Kilisesi, Rumların bölgeden göç etmesiyle uzun bir süre kaderine terk edilmiştir.

Uzun bir süre sonra koruma altına alınarak, aslına uygun bir şekilde restore edilen kilise, 2004 yılında nihayet şehir turizmine kazandırılmıştır. Kilise aslına uygun restore edilmiş olsa da kubbesi Osmanlı tarzında inşa edilmiştir. Karadeniz’de deniz kıyısında bulunan tek kilise olma ayrıcalığına sahip olan Yason Kilisesi, günümüzde, özellikle Hristiyan alemi içi önem arz eden bir mabettir.

Kilise, tüm bu özelikleri sayesinde, her yıl, yerli ve yabancı 90 binden fazla turist tarafından ziyaret edilmektedir. Perşembe ilçe merkezinin 15 kilometre, Ordu şehir merkezinin ise 28 kilometre batısında yer alan Yason Kilisesi’ne, toplu taşıma vasıtalarıyla veya özel araçla ulaşmak mümkündür.

Dikkat! Yason Burnu’nun da konu edildiği, Yunan mitolojisinde zenginliği ve iktidarı sembolize eden Altın Post’un efsaneleşen hikayesini öğrenmek için tıklayın!

Kaçırmayın!

Yason’un yanı sıra Ordu’daki bir diğer önemli kilise Taşbaşı Kilisesi’dir. Ordu il merkezinde, aynı isimli Taşbaşı Mahallesi’nde yer alan kilise, 1853 yılında yörede yaşayan Ortodoks Hıristiyanlar tarafından inşa edilmiştir. Tamamı kesme taştan yapılan ve kubbesi hariç günümüze kadar ayakta kalabilen muhteşem bir bazilika olan Taşkapı Kilisesi, 1937 – 1977 yılları arasında cezaevi olarak kullanılmıştır.

2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek turizme kazandırılan kilise, uzun bir süre kültür merkezi olarak hizmet vermiştir. Günümüzde kilisenin arkeoloji müzesine dönüştürülmesi planlanmaktadır. Mimarisiyle herkesi kendisine hayran bırakan Taşkapı Kilisesi’ni mutlaka ziyaret etmeli ve bu maddeyi sizler de Ordu’da yapılacak şeyler listenize eklemelisiniz!

Yason Kilisesi: 

  • Adres: Çaytepe, 52750 Perşembe/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Taşbaşı Kilisesi: 

  • Adres: Taşbaşı, Menekşe Sk. 52100 Ordu Merkez/Ordu
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00 | Pazar günleri ziyarete kapalı.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

5. Ordu’nun Tabiat Harikası Şelalelerini Görün!

Burası Neresi? Karadeniz’in tipik özelliklerinden biri de birbirinden harika şelalelere sahip olmasıdır. Ordu da Karadeniz’in bu özelliğinden nasibini almış bir şehir olarak, her biri ayrı güzellikte pek çok şelaleye ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla Ordu’da yapılacak şeyler listesine eklenmesi gerekenlerden biri de bu şelalelerin her birini teker teker ziyaret etmek olacaktır!

Neden Gitmeliyim? Ordu’nun en meşhur şelalelerinin başında; Uzundere Şelalesi, Karaoluk Çiseli Şelalesi, Ortaköy Şelalesi, Ohtamış Şelalesi ve Kapılı (Cıngırt) Şelalesi gelmektedir. Şelalelerin her biri ücretsiz olarak ziyaret edilebilirken, ziyaret saati gibi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra bir söz konusu şelalelerin bir kısmının çevresinde dinlenme ve yeme – içme tesisleri yer almaktadır.

Kaçırmayın! Ayrıca harika bir doğanın içinde vaha gibi parıldayan Çiseli, Ortaköy, Kapılı ve Ohtamış şelalelerinin bulunduğu mevkilerin her birinde; trekking, fotoğrafçılık, doğa yürüyüşü, dağcılık, piknik ve kamping gibi pek çok aktivite gerçekleştirilebilmektedir.

Uzundere Şelalesi: 

  • Adres: Uzundere, 52500 Aybastı/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Karaoluk Çiseli Şelalesi:

  • Adres: Küçükyavaş, 52000 Karaoluk, Altınordu/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ortaköy Şelalesi:

  • Adres: Ortaköy, 52000 Altınordu/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ohtamış Şelalesi: 

  • Adres: Ohtamış, 52850 Ulubey/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kapılı (Cıngırt) Kazankaya Şelaleleri:

  • Adres: Kapılı, 52310 Çaybaşı/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Perşembe ve Çambaşı Yaylası’nda Oksijene ve Doğa!

Burası Neresi? Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Ordu’da doğa harikası görüntüleriyle iki yayla öne çıkıyor. Bunlardan ilki Perşembe Yaylası olurken; diğeri Çambaşı Yaylası oluyor. Perşembe Yaylası, Ordu’nun Aybastı ilçesine 17 kilometre mesafede, 1500 rakımlık bir yükseklikte yer alıyor. Yazın yeşile bürünen doğası ve birbirinden güzel menderesleriyle dikkat çeken Perşembe Yaylası, her sezon binlerce turisti evinde ağırlıyor.

Neden Gitmeliyim? Doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiği yaylada, her yıl yağlı güreş şenlikleri, Off-road etkinlikleri, at yarışları ve futbol turnuvaları gibi birbirinden eğlenceli pek çok etkinlik düzenleniyor. Bunların yanı sıra Perşembe Yaylası sınırları içerisinde; Kümbetler, Çiseli Şelalesi ve Karga Tepesi gibi eşsiz güzelliğe sahip tabiat harikaları, tarihi eserler ve özel alanlar bulunuyor.

Ayrıca söz konusu yaylada; restoran, konaklama tesisi, market, bakkal, manav, kasap, kır kahvesi, et lokantası, PTT ve büfe gibi bir dizi hizmet noktası da mevcut. Ordu’ya 124 kilometre mesafede yer alan Perşembe Yaylası’na hemen her ilçeden düzenli minibüs seferleri düzenlenip; Tokat’ın Reşadiye ilçesi ve Aybastı’dan da yaylaya hareket eden dolmuşlar mevcut.

Kaçırmayın! Ordu kent merkezine 60 kilometre mesafede yer alan Çambaşı Yaylası ise şehrin en popüler cazibe merkezlerinin başında geliyor. Öyle ki söz konusu yayla, Turizm Bakanlığı tarafından 1991 yılında yayla turizmi merkezi ilan edilmiştir. 72 obası ile ülkemizin en geniş yaylası olan Çambaşı, yemyeşil doğası, ahşap bungalov evleri, soğuk ve şifalı sularıyla dikkat çekiyor.

Ayrıca yaylada, son dönemlerde Türkiye’de kış turizminin popüler tesislerinden Çambaşı Kayak Merkezi yer alıyor. Dolayısıyla bu tabiat harikası yayla, hem yaz hem kış, kısacası dört mevsim binlerce turisti evinde ağırlıyor.

Perşembe Yaylası: 

  • Adres: Perşembe Yaylası, Karga Tepesi, Aybastı/Ordu
  • Telefon: 0554 950 55 51
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çambaşı Yaylası: 

  • Adres: Kabadüz, 52020 Kabadüz/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

7. Gaga Gölü’nün Efsanesini Öğrenin!

Burası Neresi? Gaga Gölü, Fatsa’nın 10 kilometre güneydoğusunda, Fatsa – Aybastı karayolunun hemen kenarında, Sefaköy sınırları içinde bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesi’ndeki birkaç doğal gölden biri olan Gaga Gölü, ”Grago Gölü” olarak da anılmaktadır. Gölün ortasında bir ada bulunmakta olup; adaya ulaşım eski bir yapının kalıntılarıyla sağlanmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Şirin ve doğal bir güzelliğe sahip olan Gaga Gölü ve çevresinde, avcılık gibi faaliyetler Ordu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Yöre halkı, Gaga Gölü’nün efsanelerle dolu olduğuna inanmakta ve hatta bundan dolayı bölgede Kiliseli Göl olarak da anılmaktadır. Gölün altında eski bir şehir olduğu ve bu şehrin zamanla sular altında kaldığı da yine halk arasında anlatılan efsaneler arasındadır.

Kaçırmayın! I. ve III. Dereceden SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan Gaga Gölü ve çevresinde bir dizi turistik tesis bulunmaktadır. Doğaseverlerin ve fotoğrafçıların büyük ilgi gösterdiği gölde, kamp, trekking, piknik ve doğa yürüyüşü gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

  • Adres: Sefaköy, 52400 Fatsa/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Doğal teras ‘Ablak Taşı’

Burası Neresi? Ordu’nun doğal terası Ablak Taşı, şehrin en ilgi çekici turistik yerlerinden biridir. Ablak Taşı, Ordu’nun Kabadüz ilçesinde, Yokuşdibi mevkiindeki Kale Boynu Obası’nda, orman içinde bir tepede yer alan doğal bir seyir noktasıdır.

Neden Gitmeliyim? Ordu ve Giresun’un uçsuz bucaksız ormanları ile Geçilmez Kanyonu’nun seyrine doyulmayan manzarasına ev sahipliği yapan Ablak Taşı, yılın belirli dönemlerinde milyonlarca turistin radarına girmektedir. Yüksek kayalıklardan oluşan bu seyir terası, yemyeşil ladin ormanlarıyla kaplı olup; nefes kesen bir manzaraya sahiptir. Dolayısıyla Ordu’da yapılacak şeyler denildiğinde akla ilk gelenlerden biri de Ablak Taşı’nda tüyler ürperten bu manzarayı seyretmektir.

Kaçırmayın! Ablak Taşı ve Geçilmez Kanyonu’na ulaşım genellikle özel araçlarla sağlanmaktadır. Taşa giden yollar oldukça düzgündür. 1500 metre rakımda, yaklaşık 2 bin metrelik bir uçuruma bakan Ablak Taşı, Karadeniz’in en nefes kesen noktalarından biridir desek yanlış olmaz!

  • Adres: Yokuşdibi, 52020 Kabadüz/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Yöresel Köyleri Gezin!

Burası Neresi? Karadeniz Bölgesi’ndeki hemen her şehir gibi Ordu’da da birbirinden harika köyler ve küçük kasabalar bulunuyor. Yeşilin her tonuyla bezenen bu köylerin kimi tarihi konakları kimi deniz kıyısındaki şirin manzarası kimi de rengarenk çiçeklerle donatılmış bitki örtüsüyle dikkat çekiyor. Ordu’nun en meşhur ve en güzel köylerinin başında; Yeşilce Köyü, Kabakdağı Köyü, Yalıköy, Bolaman ve Gülyalı geliyor.

Neden Gitmeliyim? İçerisinde, kültür merkezi, otel, hatta bir üniversite bile yer alan Yeşilce Köyü, adından da fazla yemyeşil ve sıcacık bir köy olarak karşımıza çıkıyor. Ordu’nun Mesudiye ilçesine bağlı bir köy olan Yeşilce’de; Çukuralan Yaylası, Kızılağaç Yaylası, Kıyıyurt Yaylası ve Eriçok Tepesi gibi görülmesi gereken bir dizi doğal güzellik bulunuyor. Özellikle Eriçok Tepesi, yamaç paraşütü gibi aktiviteler için fazlasıyla rağbet görüyor.

Bunun yanı sıra hoşgörünün hat safhada olduğu bir köy olan Yeşilce’de bir bar bile bulunuyor. Diğer meşhur köyümüz olan Kabakdağı, Ordu’nun Fatsa ilçesinde yer alıyor. Organik tarımla birlikte Eko turizm merkezi olarak nam salmış tek köy olan Kabakdağı Köyü, Doğu Karadeniz yöresini yansıtan tarihi evleriyle de fazlasıyla dikkat çekiyor.

Öyle ki Osmanlı – Rus Savaşı’ndan sonra Batum yakınlarından göç eden halk tarafından kurulan köyde bulunan evlerin en az 20’si tescillenmiş durumda… Üstelik bu köyün mutfağı da fazlasıyla zengin! Zira köyde 100’den fazla yöresel yemek çeşidinin var olduğu söyleniyor. Gelmişken bu harika yemekleri tadına mutlaka bakın! Bunların dışında Kabakdağı Köyü’nde trekking ve kamp gibi aktiviteler için uygun alanlar bulunuyor.

Kaçırmayın!

Son olarak Yalıköy’den bahsetmeden geçmek olmaz! Hem Karadeniz sahilinde hem de yüksek bir konumda yer alması sayesinde muhteşem bir manzaraya sahip olan Yalıköy, ekmeği ve de köftesiyle tüm yörede fazlasıyla meşhur. Bu şirin sahil kasabasında denize girip, güneşlenebileceğiniz bir plaj da bulunuyor. Tüm bu köylere nasıl ulaşabileceğinize dair tüm bilgiler aşağıda verilmiştir.

Kabakdağı Köyü: 

  • Adres: Kabakdağı, 52410 Fatsa/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Yeşilce Köyü:

  • Adres: Yeşilce, 52900 Mesudiye/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Yalıköy: 

  • Adres: Yalıköy, 52440 Fatsa/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Bolaman:

  • Adres: Bolaman, Yalıköy, 52440 Fatsa/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Gülyalı:

  • Adres: Gülyalı, Eren, Gülyalı/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Ünye’yi Görmeden Dönmeyin!

Burası Neresi? Ordu’nun en güzel ilçelerinden biri olan Ünye, doğal güzellikleri, tarihi yapıları, plajları ve sahiliyle gören herkesi kendisine hayran bırakan muhteşem bir yer! Ünye, doğuda Fatsa, batıda Terme, İkizce ve Çaybaşı; güneyde ise Akkuş ve Kumru ilçeleriyle çevrilidir. İlçenin kuzeyini ise Karadeniz oluşturmaktadır. Ordu şehir merkezine 63 kilometre; Samsun şehir merkezine ise 87 kilometre mesafede yer alan Ünye, fındık tarımı ile oldukça meşhurdur.

Neden Gitmeliyim? Söz konusu ilçe Eski Ünye ve Yeni Ünye olmak üzere iki ayrı bölgeye ayrılıyor diyebiliriz. Zira Ermeni ve Rumlardan kalan kısmı, günümüzde Yalı diye bilinen yerden Çakırtepe’ye doğru uzayan bir alanı kapsayan Eski Ünye’de tarihi yapılar göze çarpmaktadır. Bir yandan Osmanlı diğer yandan Rum kültüründen izler taşıyan eski Ünye evlerinin her biri görülmeye değer mimariye sahiptir.

Ünye’ye gelmişken yakından görülmesi gereken pek çok tarihi yapı ve doğal güzellik sizleri beklemektedir. Bu yerlerin başında; Hüsrev Yürür Konağı, Saray Hamamı, Ünye Kalesi, Asarkaya Kent Ormanı, Çakırtepe, Uzunkum Plajı, İncekum Plajı, İnciraltı Plajı, Çınarsuyu Plajı ve Japon Anıtı gelmektedir.

Kaçırmayın! Ayrıca ilçede, 1991 yılından bu yana, her yıl, geleneksel olarak ”Ünye Uluslararası Kültür Sanat ve Turizm Festivali” düzenlenmektedir. Ordu il merkezinden Ünye’ye ulaşım genel anlamda otobüs, belediye otobüsü, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarıyla kolayca sağlanabilmektedir.

11. Ordu’nun En Güzel İlçelerinden Fatsa’yı Unutmayın!

Burası Neresi? Ordu’nun en bilinen ilçelerinden biri diğeri olan Fatsa, şehir merkezinin 40,2 kilometre batısında, Samsun il merkezinin ise 110 kilometre doğusunda yer almaktadır. Bölge ekonomisine yön veren Fatsa, fındık üretimi ile tüm Türkiye’de oldukça meşhurdur. Ve hatta sahip olduğu fındık sayesinde, Türkiye’nin dünyada en fazla organik üretim alanına sahip 30. ülke olmasında önemli derecede rol oynamıştır.

Neden Gitmeliyim? Tarih sahnesinde de önemli bir yere sahip olan Fatsa’nın kökleri M.Ö. 400’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Dolayısıyla söz konusu yerleşim, Kolhlar, Driller, Halipler, Mosinikler ve Tibarenler gibi Yunan asıllı olmayan yerli kabilelerin yanı sıra; Kimmerler, Persler, Pontus Krallığı, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi pek çok medeniyetin izlerini taşımaktadır.

Tarihi değerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Fatsa’da gezip görülmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır. Çıngırt Tepesi ve Kayalıkları, Fatsa Adası, Gaga Gölü, Bolaman Konağı, Terzioğlu Tepesi, Sarmaşık Kaplıcası ve Dolunay Çamlık Mesire Alanı gibi Fatsa’nın turistik yerlerini mutlaka ziyaret etmelisiniz!

Kaçırmayın! Bunun yanı sıra ilçede düzenli olarak; Jip Şenliği, Yat Yarışları ile Yalıköy Deniz ve Balık Şenliği gibi birbirinden eğlenceli ve farklı pek çok etkinlik düzenlenmektedir. Ordu şehir merkezinden Ünye’ye; otobüs, belediye otobüsü, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarıyla kolayca ulaşılabilmektedir.

Ücretli Aktiviteler

12. Ordu Teleferik ile Şehre Bir de Yukarıdan Bakın!

Burası Neresi? 2011 yılında faaliyete geçtiği günden itibaren yaklaşık 5 milyondan fazla yolcu taşıyarak rekor kıran Ordu Teleferik, Karadeniz Bölgesi’nin en popüler cazibe merkezlerinden biridir. 900 metrelik bir uzunluğa sahip olan Ordu teleferiği, dünyada iki direk arası en uzun mesafeye sahip olan teleferiktir. Ordu teleferik istasyonu, şehrin sahil bandında, Atatürk Parkı mevkiinde yer almakta olup, yol üzerinde bulunduğu için ulaşımı oldukça kolaydır.

Neden Gitmeliyim? Teleferik ile çıkılan yolculuk sonrası, ziyaretçileri muhteşem bir şehir manzarası beklemektedir. Ordu’nun yeşili ve mavisini en güzel açıyla seyretme imkanı veren teleferik yolculuğu bu sebeple yoğun bir ilgi görmektedir. Yolculuk sonrası ulaşılan tepeye ise Boztepe adı verilmekte olup; burada yeme – içme ve dinlenme tesisleri gibi çeşitli hizmet noktaları bulunmaktadır.

Teleferik hattında 28 kabin bulunup; tek yön yolcu kapasitesi saatte 250 kişiyle sınırlıdır. Yılda ortalama 750 bin kişiyi ağırlayana teleferik, yaklaşık 500 metre yükseğe çıkabilmektedir. Boztepe ile istasyon arası yolculuk süresi yaklaşık 8 dakika olup; yolculuk boyunca Karadeniz ezgileri eşliğinde Ordu’nun müthiş şehir manzarasının tadı çıkarılmaktadır.

  • Adres: Şarkiye, Atatürk Parkı, Atatürk Blv. 52100 Altınordu/Ordu
  • Tel: 0 (452) 225 14 56
  • Çalışma saatleri: Teleferik: Hafta içi 10.00 – 21.00 | Hafta sonu 09.00 – 22.00
  • Giriş ücreti: Gidiş dönüş tam bilet 10 TL | Gidiş dönüş öğrenci 8 TL | Tek yön tam bilet 6 TL | Tek yön öğrenci 5 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

13. ”Boztepe’ye çıkmalı, şu Ordu’ya bakmalı!”

Burası Neresi? Ordu’da yapılacak şeyler listemizde, sıradaki durağımız; ‘Boztepe’ye çıkmalı, şu Ordu’ya bakmalı’ türküsüyle dillere destan olan Boztepe… Ordu’nun ve Karadeniz’in tüm güzelliğini gözler önüne seren Boztepe, gün içerisinde özellikle gün doğumu ve gün batımı saatlerinde tıklım tıklım dolup taşıyor. Zira bu tepenin manzarası bir harika! Ordu şehir merkezinde, Orhaniye mevkiinde yer alsan Boztepe’ye hem araçla hem de teleferikle ulaşım sağlanabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Tepeye ulaşmanın en keyifli yolu tabi ki teleferiğe binmek oluyor. Sahilden, Atatürk Parkı mevkiinden hareket eden teleferik, yaklaşık 8 dakikalık bir yolculuk sonrası Boztepe’ye ulaşıyor. Toplam 28 farklı kabine sahip olan teleferik saatte, tek yön olarak tam 250 kişiyi taşıyabiliyor. Karadeniz’in yöresel şarkıları eşliğinde 8 dakika boyunca Ordu’nun muhteşem manzarası ayağınızın altından kayıp gidiyor.

Denizden 530 metre kadar yüksekte bulunan Boztepe, yemyeşil bir ortamda mavi bir manzarayla iç içe karışan harika bir tepe olarak, yamaç paraşütü gibi ekstrem spor aktivitelerine de imkan sağlıyor. Söz konusu tepede yamaç paraşütü yapmak isteyenler için Ordu Yamaç Paraşütü Kulübü, dikkat edilmesi gereken tüm bilgileri verip, gerekli ekipmanları tedarik ediyor.

Kaçırmayın! Bunların yanı sıra Boztepe’de, yerel ürünlerin satıldığı mağazalar, hediyelik eşya dükkanları, ekstrem sporların yapılabildiği Macera Parkı, piknik alanları, restoranlar ve kafeler gibi bir dizi hizmet noktası bulunuyor.

Dolayısıyla Boztepe’de, doğa yürüyüşünden, fotoğrafçılığa, yamaç paraşütünden, alışverişe, piknikten, manzara seyrine kadar pek çok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Son olarak Boztepe’ye teleferik dışında özel araç gibi vasıtalarla ulaşmak için Selimiye Mahallesi’nde bulunan yol güzergahından ilerleyip, Oğmaca – Yaraşlı çevre yolu bağlantısını takip etmeniz gerekiyor.

  • Adres: Orhaniye, 52000 Ordu Merkez/Ordu
  • Tel: 0 (452) 225 14 56
  • Teleferik ile çıkış saatleri: Hafta içi 10.00 – 21.00 | Hafta sonu 09.00 – 22.00
  • Teleferik bileti ücretleri: Gidiş dönüş tam bilet 10 TL | Gidiş dönüş öğrenci 8 TL | Tek yön tam bilet 6 TL | Tek yön öğrenci 5 TL
  • Yol tarifi al >

14. Şehirdeki Müzeleri Dolaşarak Kültür Turu Atın!

Burası Neresi? Ordu’yu tanımanın en güzel yollarından biri hiç şüphesiz, şehirdeki müzeleri teker teker dolaşmak olacaktır. Bu müzeler sayesinde hem tarihi hem kültürel hem de sosyal yaşam hakkında Ordu yöresine ait hemen hemen her şeyi öğrenmek mümkün. Ordu’da belli başlı birkaç müze hizmet vermektedir.

Bunların en önemlileri; Ordu Arkeoloji Müzesi, Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi (Ünye Müze Ev), Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi, Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi ve diğerlerinden epeyce farklı bir konsepte sahip olan Ordu Büyükşehir Belediyesi Ters Ev‘dir.

Neden Gitmeliyim? Bu müzelerin kimi ücretsiz olarak gezilebilirken; kimisinde giriş ücreti talep edilmektedir. Müzeler genel anlamda, haftanın yedi günü, ortalama 09.00 ila 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Müzelerin arasında en yeni olanı Ordu Arkeoloji Müzesi olup; bu çalışma üzerine restore edilen tarihi Kahraman Sağra Konağı’nda hizmet vermektedir.

Arkeoloji Müzesi’nde, yukarıda da detaylıca bahsedilen Kurul Kalesi’nden çıkartılan bütün eserlerin sergilenmesi planlanmaktadır. Ayrıca 2100 yıllık bir geçmişe sahip olan Ana Tanrıça Kibele Heykeli de müzede sergilenecek olan en önemli parçalar arasında yerini almıştır. Bunun yanı sıra şehrin en önemli müzelerinin başında Paşa Konağı ve Etnografya Müzesi gelmektedir.

19’uncu yüzyıl sivil mimarinin en güzel örneklerinden birini teşkil eden Paşa Konağı, onarım ve restorasyon çalışmalarından sonra 1987 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Müzede, yöresel takılar, araç – gereçler, silahlar, kadın ve erkek giysileri ile birlikte sofa, paşa nine odası, günlük oda, misafir odası, yatak odası ve yüklük gibi aslına uygun düzenlenen odalar sergilenmektedir.

Kaçırmayın!

Son olarak bahsetmek gerekirse: 2018’de ziyarete açılan Ters Ev, kısa sürede Ordu’nun en çok ilgi çeken müzelerinden biri haline gelmiştir. 2 katlı, 150 metre karelik bir ev olan Ters Ev’de; yatak odası, oturma grupları, çeşitli eşyalar ve lavabolar, tavana monte edilmiş ters bir şekilde ziyaretçilere sunulmaktadır. Özellikle fotoğraf çekmek için bile yoğun rağbet gören Ters Ev, yıl içerisinde 200 binden fazla turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi (Ünye Müze Ev): 

  • Adres: Hamidiye, Hacı Emin Cad. Aliçer Sk. No: 2, 52300 Ünye/Ordu
  • Tel: 0 (452) 324 90 92
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 17.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi:

  • Adres: Selimiye, Taş Ocak Cd. No:22, 52100 Ordu Merkez/Ordu
  • Tel: 0 (452) 223 25 96
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 17.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Bilal Köyden Açık Hava Basın Müzesi:

  • Adres: Düz, Atatürk Blv. No: 84, 52100 Altınordu/Ordu
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ordu Büyükşehir Belediyesi Ters Ev:

  • Adres: Şarkiye, Atatürk Blv., 52100 Altınordu/Ordu
  • Tel: 0 (452) 505 51 52
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 22.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Kişi Başı 15 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Ordu Arkeoloji Müzesi: 

  • Adres: Selimiye Mah. Erkoçak Sk. No: 2, 52100 Altınordu/Ordu
  • Çalışma saatleri hakkında henüz net bir bilgi bulunmamaktadır.
  • Giriş ücreti hakkında henüz net bir bilgi bulunmamaktadır.
  • Yol tarifi al >

15. Ulugöl Tabiat Parkı’nda Doğayla İç içe!

Burası Neresi? 2009 yılında Tabiat Parkı olarak tescillenen Ulugöl, Ordu’nun Gölköy ilçesinde, Haruniye Mahallesi’ne yakın bir mevkide konumlanmaktadır. Ordu il merkezine 74 kilometre, Gölköy ilçe merkezine ise 17 kilometrede mesafede yer alan Ulugöl Tabiat Parkı, 26,5 hektar büyüklüğünde bir alana yayılmaktadır. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Ulugöl, sahip olduğu doğa manzarasıyla gidip gören herkesi kendisine hayran bırakmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Kayın ağacının baskın olduğu gürgen, kızılağaç, fındık ve meşeden oluşan orman ekosistemiyle çevrelenen Ulugöl, aslında bir krater gölüdür. Cennetin yeryüzü yansımalarından biri olan tabiat parkı, piknik, doğa yürüyüşü, bisiklet turu, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemleme, kamp ve trekking gibi faaliyetler için elverişli bir yapıya sahiptir.

Park içerisinde günlük kullanıma yönelik yürüyüş yolları, bisiklet parkurları, mescit, çocuk oyun alanları, piknik masaları, kamelyalar, büfe, çeşme, otopark ve aile boyu konaklanabilecek 12 adet kır evi gibi hizmet noktaları bulunmaktadır.

Şehrin hengamesinden kaçıp kurtulmak ve sakin bir hafta sonu geçirmek isteyenler için bulunmaz bir nimet olan Ulugöl Tabiat Parkı, Ordu’da ne yapılır, sorusuna verilebilecek en güzel cevaplardandır.

Kaçırmayın! Ordu merkezinden Tokat istikametine doğru ilerleyip, Gölköy tabelalarını takip ederek Ulugöl Tabiat Parkı’na kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Özel araç ile seyahat etmek ya da aracınız yoksa günübirlik kiralamak, parka ulaşım için en çok tavsiye edilen yöntemlerden biridir.

  • Adres: Haruniye, 52600 Gölköy/Ordu
  • Tel: 0 (312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 07.00 – 01.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Tam 4,5 TL – İndirimli 2,5 TL – Bisiklet 4,5 TL – Motosiklet 9 TL – Otomobil, kamyonet 13 TL – Minibüs 40 TL – Midibüs 72 TL – Otobüs 121 TL – Çadır yeri (günlük) 29 TL – Karavan yeri (günlük) 46 TL – Kır evi 3 yataklı (günlük) 185 TL – Kır evi 4 yataklı (günlük) 220 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

16. Çınarsuyu Tabiat Parkı’nda Piknik Yapın!

Burası Neresi? Ordu’nun Ünye ilçesinde yer alan Çınarsuyu Tabiat Parkı, 2011 yılında tescil edilerek, tabiat parkına dönüştürülmüş denize kıyısı olan yemyeşil bir alandır. Samsun – Ordu karayolu üzerinde, Ünye ilçe merkezine 10 kilometre mesafede yer alan park, kolay ulaşılabilir bir lokasyona sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Deniz ile yemyeşil ormanın buluşturan nadir güzellikteki Çınarsuyu Tabiat Parkı, özellikle hafta sonları vakit geçirmek için doğa içinde, sakin ve huzurlu bir yer arayanlar için oldukça idealdir.  Hem kolay ulaşılabilir olması hem de sahip olduğu niteliklerle Orduluların sıklıkla ziyaret ettiği parkta vakit geçirilebilecek pek çok alan bulunmaktadır.

Tabiat parkı içerisinde; konaklama tesisleri, kır evleri, çadırlı kamp alanları, çeşmeler, büfeler, çocuk oyun parkları, piknik alanı, kamelyalar, voleybol sahası, mescit, tuvalet ve plaj gibi hizmet noktaları yer almaktadır.

Kaçırmayın! Görüldüğü üzere çeşitli imkanları bir arada sunabilen Çınarsuyu Tabiat Parkı’nda yapılabilecek bir dizi aktivite sizleri beklemektedir. Parkta gerçekleştirilen aktiviteler arasında; olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, bisiklet sporu, deniz turizmi – yüzme, piknik ve kamp gibi birbirinden eğlenceli etkinlikler öne çıkmaktadır.

  • Adres: Gölevi, Sahilköy Köyü Yolu, 52300 Ünye/Ordu
  • Tel: 0 (312) 207 50 00 – 0 532 739 63 59
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Tam 5 TL – İndirimli 2,5 TL – Bisiklet 5 TL – Motosiklet 10 TL – Otomobil, kamyonet 15 TL – Minibüs 45 TL – Midibüs 80 TL – Otobüs 135 TL – Çadır yeri (günlük) 46 TL – Karavan yeri (günlük) 61 TL Kır evi 3 yataklı (günlük) 230 TL – Kır evi 4 yataklı (günlük) 270 TL – Kır evi 5 yataklı (günlük) 430 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

17. Ordu Tarihi Saray Hamamı!

Burası Neresi? Ordu’da ne yapılır diye merak edenler için rahatlatıcı bir cevap olan Ordu Tarihi Saray Hamamı, şehrin merkezinde, Selimiye Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Hamamda, klasik Türk hamamı ve spa & masaj hizmetlerinin yanı sıra, havuz ve sauna gibi imkanlar da sunulmaktadır. Ortasında büyük kubbe, çevresinde ise üç küçük kubbeden oluşan taş bir yapı olan Tarihi Saray Hamamı’nda üç halvet hücresi bulunmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Tarihi bir yapı olmasına rağmen zaman içerisinde pek çok kez tadilattan geçirilen yapı, günümüzde hala hamam olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Dolayısıyla Ordu’da yapılacak şeyler arasına, hamam keyfini de ekleyebilirsiniz.

Kaçırmayın! Tarihi Saray Hamamı’nda ücret tarifesi talep edilen uygulamaya göre değişmektedir. Örneğin; hamam kullanımı 35 TL, kese uygulaması 40 TL, köpük masajı 40 TL, 30 dakikalık terapi masajı 60 TL, 60 dakikalık terapi masajı ise 120 TL olarak ücretlendirilmektedir. Tabi bu fiyatlar sezondan sezona değişiklik gösterebilir.

  • Adres: Düz, Hükümet Cd. No: 56, 52100 Altınordu/Ordu
  • Tel: 0 (452) 666 87 88
  • Çalışma saatleri: 07.00 – 23.30 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Hamam kullanımı 35 TL – Kese uygulaması 40 TL – Köpük masajı 40 TL – 30 dakikalık terapi masajı 60 TL – 60 dakikalık terapi masajı 120 TL
  • Yol tarifi al >

Fotoğraf Noktaları

18. Fotoğraf Burada Çekilir: Yason Burnu!

Burası Neresi? Yukarıda da detaylıca bahsettiğim Yason Kilisesi’nin yer aldığı aynı adlı Yason Burnu veya Yason Yarımadası’dır. Yemyeşil bir vaha olan yarımadanın ucu Karadeniz’in masmavi sularını kucaklayarak ortaya harikulade bir görüntü çıkarmaktadır.

Dolayısıyla Ordu’da nerede fotoğraf çekilir, sorusuna verilebilecek en güzel yanıtlardan biri de Yason Burnu olacaktır. Ordu’nun Perşembe ilçesinin 15 kilometre batısında, Çaytepe köyü sınırları içinde yer alan Yason Burnu, I. derece arkeolojik alan, II. derece doğal SİT alanı ilan edilerek tescillenmiştir.

Neden Gitmeliyim? Karadeniz sahili boyunca üzerinde kilise bulunan tek yarımada olma ayrıcalığına sahip olan Yason, içerisinde bulunan kilisenin restore edilip, ziyarete açılmasıyla popüler bir turizm merkezi haline gelmiştir. Öyle ki söz konusu yarımada, her yıl yerli ve yabancı yüzbinlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Tabi ki bu durumda Hristiyan alemince kutsal bir mabet sayılan Yason Kilisesi’nin payı büyüktür.

Oldukça harika manzaraların ölümsüzleştirilebileceği Yason Burnu, özellikle gün doğumu ve gün batımı saatlerinde farklı bir güzelliğe bürünmektedir. Yunan Mitolojisinde anlatılan meşhur Altın Post Efsanesi’nin (Arganot Efsanesi) geçtiği yer olan Yason Yarımadası tarihi açıdan da önem arz etmektedir. Argonautica Efsanesi, İason önderliğindeki Aronautsların Altın Post’u arama hikayelerini konu edinen bir anlatıdır.

Bir Efsane!

Efsaneye göre Yason (İason) başkanlığında bir araya gelen kahramanlar Altın Post’u ele geçirmek için Kolhis’e gitmeye karar verirler. “Argo” adlı bir gemi yapıp, Kolhida’ya doğru yola çıkan Argonotlar, uzun ve meşakkatli bir yolculuktan sonra Aiet’in güçlü ve bir o kadar zengin krallığına ulaşmayı başarırlar.

Argonotları saygıyla karşılayan kral, bir yandan da neden buralara kadar geldiklerini merak eder. Daha sonra Altın Postu almak için geldiklerini öğrenen kral Aiet, sunulan şartları yerine getirebilmesi halinde Altın Post’u İason’a ve ekibine vermeyi kabul eder. Lakin kralın şartlarına göre; İason önce ateş püskürten öküzlere boyun eğdirip başlarına boyunduruk geçirecek ve bu öküzlere büyük bir tarlayı sürecektir.

Sonrasında bir ejderhayı öldürüp, onun dişlerini toprağa ekmesi gerekmektedir. Zira toprağa ekilen bu dişlerden savaşçıların çıktığına inanılmaktadır. İason’un bu savaşçılarla mücadele etmesi ve onları yenmesi de gerekmektedir.

İason ancak tüm bunları başarabilirse Altın Post’u alabilecektir. Bakalım İason bu gerçekleştirilmesi imkansız olan şartların üstesinden gelebilecek midir? Bu sorunun cevabını ve de efsanenin devamını öğrenmek için tıklayın…

  • Adres: Çaytepe, 52750 Perşembe/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

19. Ordu’nun Kuş Cenneti Hoynat Adası!

Burası Neresi? Yine Ordu’nun Perşembe ilçesinde yer alan bir güzellikle karşınızdayız: Hoynat Adası… Ramazan Köyü sınırları içerisinde, Hoynat tünelinin hemen yanında bulunan Hoynat Adası, eski zamanlarda gemiciler tarafından depo ve sığınak olarak kullanılmış küçük bir adadır.

Üzerinde küçük surlar ve su kalıntıları bulunan ada, gümüş martı ve tepeli karabatak gibi kuş türlerinin de üreme alanıdır. Hatta Hoynat Adası, Tepeli karabatakların Türkiye’de yuva yaptığı tek yer olma ayrıcalığına sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra doğal güzelliğiyle de Ordu’nun en popüler turizm merkezlerinden biri olan Hoynat Adası, kendi başına özgün ve arkeolojik sit alanıdır. UNESCO’da tescillenmesi için çalışmalar yapılan adaya, giriş – çıkış gibi dışarıdan müdahaleler sınırlandırılmıştır.

Doğal yapıyı bozmadan yerli ve yabancı turistler ile kuş gözlemcilerinin adayı rahatça izleyebilmesi için adaya seyir terasları gibi yapıların inşa edilmesi planlanmaktadır. Hoynat Adası, günümüzde, kıyıya yakın olması sebebiyle kumsaldan ve yol kenarından izlenebilmektedir.

Kaçırmayın! Halk arasında “kuş cenneti” olarak da bilinen Hoynat Adası’nın etrafında teknelerle gezi turları da düzenlenmektedir. Hoynat Adası, Ordu’da en harika fotoğraf karelerini yakalayabileceğiniz ender güzellikteki yerlerden biridir. Dolayısıyla Ordu’da yapılacak şeyler listenize, bu harika adayı mutlaka ekleyin!

  • Adres: Hoynat Adası, Hoynat, Ordu/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

20. Taşbaşı Mahallesi’nin Tarihi Sokakları!

Burası Neresi? Ordu’nun tarihi mahallesi, Taşbaşı, Osmanlı, Rum ve Ermeni mimarisinin muhteşem harmonisiyle donatılmış nostaljik bir mahalledir. Otantik atmosferiyle şehrin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Taşbaşı Mahallesi, fotoğraf çekimi için de oldukça idealdir. Zira Ordu’nun tarihi sokaklarında birbirinden harika fotoğraf kareleri yakalayabilir, sosyal medya hesaplarınızda takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Taşbaşı Mahallesi, son yıllarda daha da öne çıkmıştır. Zira bundan birkaç yıl önce mahallede 17 tarihi ev; 2018 yılında ise 30 tarihi ev restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Ayrıca mahalle sınırları içerisinde, eski bir Rum Ortodoks kilisesi olarak 1853 yılında inşa edilen ve 2000’li yıllardan itibaren kültür merkezi olarak hizmet veren Taşbaşı Kilisesi gibi turistik yapılar bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Kentsel SİT alanı içerisinde yer alan ve Ordu’nun tarihi yerleri arasında mutlaka görülmesi gereken noktalardan biri olan Taşbaşı Mahallesi’nin tarihi atmosferine yakından tanık olmalı ve mahallenin sokaklarında nostaljik bir yolculuğa çıkmalısınız!

  • Adres: Taşbaşı Mah. Menekşe Sk. 52100 Altınordu/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Lezzet Durakları

21. Aktaşlar Restoran: Zeytinyağlı Fındık, Sakarcalı Kaygana ve Pide!

Burası Neresi? Ordu şehir merkezinde yer alan Aktaşlar Restoran, Ordu usulü Karadeniz pidesiyle ünlü bir müessesedir. Restoran, 1981 yılında 40 kişilik müşteri kapasiteli bir salonda faaliyetine başlamış ve kısa sürede kapasitesini 120 kişiye çıkarmayı başarmıştır. Ve hatta daha da ileri giderek 2008 yılının Temmuz ayında 350 kişi oturma kapasiteli ikinci şubesini açan Aktaşlar Restoran, 2010 yılında ise 500 kişilik deniz manzaralı bir mekanı bünyesine katmıştır.

Neden Gitmeliyim? Dolayısıyla söz konusu restoren, kalitesinden ve lezzetinden ödün vermeyerek Ordu’nun en başarılı ve en popüler mekanlarından biri haline gelmiştir. Şehre gelen turistlerin uğramadan geçmediği restoranda, kıymalı pideden, patatesliye, kuşbaşı pideden, kaşarlı pideye kadar birbirinden lezzetli seçenekler mevcuttur. Pide çeşitlerinin yanı sıra Ordu’nun yöresel mutfağından Zeytinyağlı Fındık ve Sakarcalı Kaygana gibi lezzetler de Aktaşlar Restoran’da servis edilmektedir.

Kaçırmayın! Ordu pidesi denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Aktaşlar, günün her saati yoğun talep gördüğü için gitmeden evvel arayıp, rezervasyon yaptırmakta fayda var. Rezervasyon için aşağıdaki numaralardan birini arayabilir veya restoranın resmi web sitesinden yer ayırtabilirsiniz.

  • Adres: Şarkiye Mah. Fatih Cd. No: 3, 52100 Altınordu/Ordu
  • Tel: 0 (452) 214 15 46 – 0 (452) 234 0 666
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00 | Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

22. Derin Balık’ta Levrek Buğulama ve Hamsi Tava!

Burası Neresi? Ordu’da yapılacak şeyler listemizde sıradaki durağımız: Ortadoğu ve balkanların en leziz levrek buğulamasını servis eden Derin Balık! Karadeniz’in taptaze balıklarını yemeden Ordu’dan dönmek olmaz! Bunun için de en doğru adreslerden biri Ordu şehir merkezinde bulunan Derin Balık olacaktır.

Neden Gitmeliyim? Mütevazı işletmesiyle gönüllerde taht kurup, pek çok müdavime sahip olan restoran, deniz ürünlerinin lezzeti, özellikle de levrek buğulamasıyla oldukça meşhur… Fiyat açısından da cebe uygun bir müessese olan Derin Balık, levrek buğulamasının yanı sıra hamsi tava gibi spesiyalleriyle de dikkat çekiyor. Balık sonrası üstüne bir de helvasıyla damaklarda enfes bir lezzet bırakan Derin Balık, Ordu’da gidilecek restoranlardan biri olarak mutlaka aklınızda bulunsun!

  • Adres: Şarkiye Mah. Yükçülük Sk. No: 3, 52100 Altınordu/Ordu
  • Tel: 0 (452) 223 44 35
  • Çalışma saatleri: 07.00 – 22.00 | Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

23. Fadik Ana’nın Ocağı’nda Yöresel Kahvaltı!

Burası Neresi? Ordu’da nerede kahvaltı edilir, sorusunun cevabı: Fadik Ana’nın Ocağı… Kuş sütünün bile eksik olmadığı yöresel bir Karadeniz kahvaltısı için tercih etmeniz gereken ilk restoranlardan biri olan Fadik Ana’nın Ocağı’nın menüsünde yok, yok!

Neden Gitmeliyim? Fadik Ana’nın Ocağı’nda, yöresel kavurmalardan pişilere, mıhlamadan kaygana çeşitlerine kadar birbirinden leziz yöresel kahvaltılıklarla donatılmış olan kahvaltı masası, hem gözünüze hem de damağınıza hitap edecek!

Kaçırmayın! Ordu’da Pazar kahvaltısı için bu samimi ve sıcak mekanı gönül rahatlığıyla tercih edebilir, yöresel bir köy kahvaltısının tadını ve keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. Mütevazı bir köy evinde misafirlerini ağılayan Fadik Ana’nın Ocağı, diğer adıyla Ayşegül’ün Yeri, taptaze organik ürünleriyle de beğeninizi kazanacak.

  • Adres: Kayabaşı, 52000 Ordu Merkez/Ordu
  • Tel: 0 (537) 283 13 80
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 03.00 | Her gün açık
  • Yol tarifi al >

24. Tepe Restoran’da Fasulye Diblesi ve Mıhlama!

Burası Neresi? Ordu’nun gözbebeği Boztepe’de yer alan Tepe Restoran, muhteşem bir manzara eşliğinde, Ordu’nun yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz harika bir müessese olarak karşımıza çıkıyor. Tepe Restoran, şehir merkezinden teleferikle 10 dakika, özel araçla 12 dakika, Ordu – Giresun Havalimanı’ndan ise 30 dakika uzaklıkta yer almaktadır.

Neden Gitmeliyim? Fasulye Diblesi, Pancar çorbası, mıhlama, pide çeşitleri, kabak tatlısı, levrek, mezgit ve hamsi gibi taptaze balık çeşitleriyle Karadeniz’in en iyi restoranları arasında gösterilen Tepe Restoran, damağınızda unutamayacağınız tatlar bırakacak! Üstelik müthiş Ordu manzarası da yanınıza kar kalacak. Ordu’da hem keyifli hem de lezzet dolu vakit geçirmek ve gezinize bir yemek molası vermek için Tepe Restoran’ı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

  • Adres: Teleferik Üst İstasyonu Yanı, Boztepe, 52200 ALTINORDU/Ordu
  • Tel: 0 (452) 666 76 76
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.00 | Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

25. Vonalı Celal’de Mezgit Tava ve Ev Yapımı Turşu!

Burası Neresi? Denize sıfır bir mekan olan Vonalı Celal Restoran, Ordu’nun eski adı Vona olan Perşembe ilçesinde yer alıyor. Zira mekan adını da bizzat buradan alıyor. Vonalı Celal Restoran, 1976 yılından bu yana kalitesinden ödün vermeden hizmet vermeye devam ediyor. Hoynat Kalesi’nin karşısında yöre mutfağının yemeklerini ve kendi yaptığı leziz turşuları başarılı bir şekilde konuklarına servis eden restoran, mütevazı ortamıyla da fazlasıyla beğeniliyor.

Neden Gitmeliyim? Restoranda, karalahana, fındık ve balık çorbaları Ordu’nun yöresel Bileki ekmeğiyle servis ediliyor. Ayrıca mekanda; erik, kiraz, karayemiş, yenidünya, kısır, üzüm, yumurta, mantar, incir, merulcan ve maydanoz kökü gibi örneklerin yer aldığı tam 101 çeşit turşu bulunuyor.

Muazzam Karadeniz manzarasının yanı sıra, yöresel lezzetleriyle de dikkat çeken restoranda; tereyağında mısır unuyla yapılan mezgit, kalkan tava, kiremitte iskorpit buğulama, hamsili pilav, karalahana sürgünü, beyaz kiraz kavurma ve turşu çeşitleri gibi denenmesi gereken pek çok lezzet sizleri bekliyor.

Kaçırmayın! Vonalı Celal’de tadına bakmanız gereken tatlı çeşitleri de mevcut. Bunlar arasında özellikle Laz böreği, balkabağından yapılan kabak pastası ve Ordu’nun ağızda eriyen meşhur helvası öne çıkıyor.

  • Adres: Ramazan Mah. Yalı Sok. No: 10, 52750 Perşembe/Ordu
  • Tel: 0 (452) 587 21 37
  • Çalışma saatleri: Hafta içi 08.00 – 01.00 | Hafta sonu 08.00 – 02.00 | Her gün açık
  • Yol tarifi al >

26. Akamoy Boztepe Restoran’da Kuymak ve Dedluri

Burası Neresi? Adından da anlaşılacağı üzere, Boztepe’de yer alan Akamoy Boztepe Restoran, esasen bir otel olarak hizmet veriyor. Restoran hizmetinden yararlanabilmek için otelde konaklama şartı aranmıyor. Dolayısıyla günübirlik vakit geçirmek ve lezzet dolu yemeklerin tadına bakmak için Akamoy Boztepe Restoran’ı tercih edebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Hemşin yaylalarından özel olarak getirilmiş yöresel sini kahvaltıyla meşhur olan restoranın en sevilen lezzetlerinin başında bir Gürcü yemeği olan ”Dedluri” geliyor. Ev salçası, tereyağında kavrulmuş soğan, havanda dövülmüş sarımsak, fırınlanmış mısır unu, nar ekşisi ve kişnişle lezzetlendirilerek yapılan Dedluri, dana etli bir pilav… Dedlurinin yanı sıra Hemşin’den gelen özel tuzsuz peynir ve beyaz unla yapılan muhlama da restoran mutfağının en sevilen spesiyallerinden biri.

27. Ordu Kervansaray Lokantası: Mısır Unlu Isırgan Otu Çorbası!

Burası Neresi? Geleneksel Türk mutfak kültüründe yaklaşık bir asırdır yerini alan Ordu Kervansaray Lokantası, şehrin en köklü ve en meşhur mekanlarından biridir. Hijyen ve sağlık konularında üretimden sunuma kadar titizlikle hareket eden lokanta, köfteyi, köftecide yemenin farkını bilenlere hitap ediyor.

Neden Gitmeliyim? Ordu Kervansaray Lokantası, klasik bir esnaf lokantası olarak, kalitesinden ödün vermeden hizmet vermeye devam ettiği için çok sayıda müdavime sahip. Gelenlerin dilinden düşürmediği lokantaya, sizler de mutlaka uğramalı ve birbirinden lezzetli yemeklerin tadına bakmalısınız. Lokantada özellikle mısır unlu ısırgan çorbası, karalahana dolması ve kaldırık kavurması gibi Ordu’nun yöresel lezzetlerini mutlaka denemelisiniz.

Kaçırmayın! Tereyağlı ve bol soğanlı olan Kaldırık ya da Galdirik adıyla anılan kavurmaya, yöresel adı kara pancar çiçeği olan karalahana dolmasına ve ısırgan otu çorbasına bayılacağınızdan emin olabilirsiniz! Velhasıl Ordu’da yapılacak şeyler listenize, Kervansaray Lokantısı’nın mutfağında pişirilen yöresel lezzetleri denemeyi mutlaka ekleyin…

  • Adres: Şarkiye, Kazım Karabekir Cd. No: 1, 52100 Ordu Merkez/Ordu
  • Tel: 0 (452) 214 95 18
  • Çalışma saatleri: 05.00 – 21.00 | Pazar günleri kapalı.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

28. Meşhur Pide’de Ordu Usulü Pide!

Burası Neresi? Ordu’da ne yapılır, sorusunun cevaplarını sıraladığımız listemizde sıradaki durağımız adı gibi Meşhur Pide… ‘‘Adı da tadı da Meşhur Pide!’’ sloganıyla 1967 yılından bu yana kalitesinden ödün vermeden hizmet veren Meşhur Pide, esasen bir aile işletmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Neden Gitmeliyim? Günümüzde, Uçar ailesinin dördüncü kuşağı tarafından işletilen mekan, lezzetini de nesilden nesle aktarmayı başarıyor. Restoran, pidesinin bu denli meşhur olmasının sırrını, hiç kimsede bulunmayan fırınlarına ve pişirme yöntemine bağlıyor. Pideleri pişirirken taş fırın kullanmayan restoranda, Ermeni bir usta tarafından yapılmış 65 yıllık sacı olmayan demir bir fırın bulunuyor.

Pide hamuru kapalı bir şekilde kendi içinde pişiriliyor. Zira lezzetini de kendi buharında pişmesinden alıyor. Kalitesinden ve malzemeden ödün vermeden yıllardır başarısını koruyan Meşhur Pide’de, köy peynirlisinden vejetaryen pideye kadar 9 çeşit pidenin hem üretimi hem de satışı yapılıyor.

Kaçırmayın! Meşhur Pide’deki pide çeşitlerinin fiyatı, 20 TL ile 29 TL arasında değişiyor. Kendi resmi web sitesinden, internet üzerinden de sipariş alan Meşhur Pide’nin adı kadar meşhur olan pidelerini denemek ve alışveriş yapmak için tıklayın!

  • Adres: Merkez, Düz Mah. Yıldız Sok. N0-21/B, 52100 Ordu
  • Tel: 0 (452) 214 90 99 –  0 (452) 214 19 45
  • Çalışma saatleri: 08.00 – 22.30 | Her gün açık
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

29. Ufuk Gazoz’da Ordu Gazozu!

Burası Neresi? Ordu’nun efsanevi markası Ufuk Gazoz, aslında herkesin yakından bildiği bir lezzettir ve hemen hemen her bakkalın rafında yerini almaktadır. Lakin bu gazozu, kendi memleketinde, üretildiği yerde içmek gibisi yok! Dolayısıyla Ordu’da yapılacaklar listenize, Ordu Meşrubat tarafından üretilen Ufuk gazozu içmeyi kesinlikle ekleyin. İçinizi ferahlatacak olan be enfes gazozu, Ordu’da hemen her bakkalda, markette, kafelerde, lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.

30. Ordu Tatlıları: Kabak Tatlısı, Un Helvası ve Cevizli Helva!

Burası Neresi? Ordu’nun yöresel mutfağında tatlıların çok özel bir yeri vardır. Kabak tatlısından, un helvasına, cevizli helvadan daha pek çok leziz tatlı çeşidine kadar birbirinden enfes tatlılar Ordu mutfağında sizleri bekliyor. Tatlılar, şehirde hizmet veren hemen hemen her restoran, kafe, pastane ve lokanta gibi işletmelerde bulunabiliyor.

Karadeniz yöresinin en meşhur tatlısı olan kabak tatlısı; balkabağı, helvacı kabağı ya da kestane kabağıyla yapılan bir tatlı çeşididir. Un helvası ve cevizli helva da yine hepimizin aşina olduğu lezzetlerdendir. Lakin tatlıların Ordu usulündeki halini de görmeli ve mutlaka deneyimlemelisiniz.

Çocuklar için Uygun Aktiviteler

31. Ordu Water World Aquapark

Burası neresi? Ordu’nun Perşembe ilçesinde, Efirli Mahallesi’nde yer alan Ordu Water World Aquapark, çoluk çocuk ailecek eğlenceli vakit geçirebileceğiniz popüler bir su parkı olarak dikkat çekiyor. Sahip olduğu niteliklerle yediden yetmişe her yaştan insana hitap edebilen aquapark, yalnızca çocukların değil; yetişkinlerin de eğlenceli vakit geçirmesini sağlıyor.

Neden Gitmeliyim? Ordu Water World Aquapark, yaz aylarında Ordu’da, sıcak havadan ve nemden kaçıp, ferahlamak ve serinlemek için en ideal adreslerden biri oluyor. Su parkı içerisinde; 4 adet büyük kaydırak, bir çocuk havuzu ve yetişkinler için bir yüzme havuzu bulunuyor. Bunların yanı sıra loca, bar ve kafe gibi imkanlar da aquapark içerisinde mevcut.

Yani kafeteryadan dilediğiniz gibi yararlanıp, size özel localarda rahatlıkla dinlenebilirsiniz. Ayrıca 1000 kişilik kapasitesiyle oldukça büyük bir alana sahip olan Water World Aquapark’ta, düğün, nişan ve mezuniyet töreni gibi büyük çaplı organizasyonlar düzenlenebiliyor.

  • Adres: Efirli Mahallesi Mevkii, Bülent Ecevit Bulvarı, Perşembe/Ordu
  • Tel: 0 (452) 888 81 11
  • Çalışma saatleri: 10.00 – 23.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 40 TL | Çocuk (4 – 10yaş) 25 TL | Halk günü (Pzt) 30 TL
  • Yol tarifi al >

Yaz İçin Uygun Aktiviteler

32. Plajlara Gidin!

Burası Neresi? Doğal güzellikleri ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra koyları, plajları ve kumsallarıyla da dikkat çeken Ordu, 110 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip. Dolayısıyla şehirdeki plaj, koy ve limanların sayısı da bir hayli fazla… Yazın sıcak ve nemli bir iklime sahip olan Ordu’da yapılacak şeylerden biri de denize girip, serinlemek ve güneşin tadını çıkarmak oluyor.

Neden Gitmeliyim? Yaz aylarında, fazla nemden bunalan Ordulular, Ünye’de bulunan Uzunkum Plajı gibi noktalarda vakit geçirmeyi, denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarmayı tercih ediyorlar.

Ordu’da Uzunkum Plajı’nın yanı sıra; İnciraltı Plajı, Çınarsuyu Plajı, Kavaklar Plajı, Kadınlar Plajı, Çamlık Plajı, Çamlık Koyu ve Fokfok, Kırkevler Plajı, Çeşmicihan Plajı, Mavi Ay Plajı, Belediye Plajı, Dolunay Plajı, Çaka Plajı, Aktaş Plajı, Efirli Plajı, Belicesu – Timsah Kaya, Gülyalı ve Mavi Dünya Plajı gibi yerler de her yaz yoğun talep görüyor.

Plajlardan kimi halka açık bir şekilde ücretsiz olarak hizmet verirken, kimisi giriş ücreti talep ediyor. Bunun yanı sıra bazı plajlarda girişler ücretsiz olsa bile şezlong ve şemsiye gibi imkanlardan faydalanabilmek için kiralama ücreti vermek gerekiyor. Şemsiye ve şezlong kiralama ücretleri 10 ila 30 TL arasında değişiyor.

Kaçırmayın!

Karadeniz hırçın ve dalgalı bir denize sahip olduğundan özellikle yüzme bilmeyenler için tehlikeli olabiliyor. Denize girdikten sonra fazla açılmamaya ve hırçın dalgalara dikkat etmek gerekiyor. Son olarak sizlere kolaylık sağlamak adına bazı plajların iletişim ve ulaşım bilgileri aşağıda verilmiştir.

Çaka Plajı: 

  • Adres: Çaka Köyü, Perşembe Merkez, Perşembe, Ordu
  • Giriş ücreti bilinmiyor.
  • Yol tarifi al >

Ordu Kadınlar Plajı: 

  • Adres: Ordu Kadınlar Plajı, Çerli, 52750 Perşembe/Ordu
  • Tel: 0 (452) 505 51 52
  • Çalışma saatleri: 10.30 – 19.00 | Her gün açık
  • Giriş ücreti: Kişi Başı 3 TL | Şezlong 7,5 TL | Şemsiye 7,5 TL
  • Yol tarifi al >

Uzunkum Plajı: 

  • Adres: Atatürk, 52300 Ünye/Ordu
  • Tel: 0542 844 80 00
  • Giriş ücreti: Kamp alanları kişi başı 25 TL – 30 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

İnciraltı Plajı: 

  • Adres: İnciraltı Plajı, 52300, Ünye/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık |Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti bilinmiyor.
  • Yol tarifi al >

Çınarsuyu Plajı: 

  • Adres: Gölevi, Sahilköy Köyü Yolu, 52300 Ünye/Ordu
  • Tel: 0 (312) 207 50 00 – 0 532 739 63 59
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Tam 5 TL – İndirimli 2,5 TL – Bisiklet 5 TL – Motosiklet 10 TL – Otomobil, kamyonet 15 TL – Minibüs 45 TL – Midibüs 80 TL – Otobüs 135 TL – Çadır yeri (günlük) 46 TL – Karavan yeri (günlük) 61 TL Kır evi 3 yataklı (günlük) 230 TL – Kır evi 4 yataklı (günlük) 270 TL – Kır evi 5 yataklı (günlük) 430 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Aktaş Plajı: 

  • Adres: Kacalı, Saray Cd. 52750 Perşembe/Ordu
  • Giriş ücreti bilinmiyor.
  • Yol tarifi al >

Kırkevler Plajı: 

  • Adres: Kırkevler Sk. Fevzi Çakmak, 52300 Ünye/Ordu
  • Giriş ücreti bilinmiyor.
  • Yol tarifi al >

33. Koylarda Serinleyin!

Burası Neresi? Yukarıda da bahsedildiği üzere yaklaşık 110 kilometrelik uzun bir kıyı şeridine sahip olan Ordu, koy ve plaj bakımından nispeten zengin bir şehir. Bu koylar arasında en dikkat çekici olanlardan biri ise Çamlık Koyu… Ordu’nun Ünye ilçesinde yer alan Çamlık Koyu, Fokfok ve Fega Deniz Mağarası ile ünlü bir koy.

Neden Gitmeliyim? Arkadaşlarınızla, ailenizle, eşiniz ve dostunuzla birlikte denize girip, yüzebileceğiniz, sahilinde yürüyüp ardından ateş yakıp mangal yapabileceğiniz harika bir yer olan Çamlık Koyu, Ordu’da yazın yapılacak şeyler arasına mutlaka eklenmeli!

Bunun yanı sıra koyda bulunan alan Fokfok ismini, deniz yüzeyindeki kayaların aşındırmasıyla oluşan oyuntularda, dalgaların havayı hapsetmesi ve sıkışan havanın her dalga hareketinde patlayıp fokurdamasından alıyor. Fokfok’un on metre doğusunda ise Fega Deniz Mağarası bulunuyor. Çamlık Koyu’na girmek için herhangi bir ücret vermeye gerek olmayıp; koy 24 saat ziyaret edilebiliyor.

Çamlık Koyu: 

  • Adres: Çamlık, 52900 Mesudiye/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

34. Nefes Kesen Şelaleleri Gezin!

Burası Neresi? Ordu’nun şelaleleriyle ilgili yukarıda detaylıca bilgi verdiğim için burada ayrıca değinmeyeceğim. Lakin Ordu’da yazın yapılacak şeyler arasına şelale turlarını mutlaka eklemelisiniz.

Şehrin dört bir tarafına yayılmış olan bu şelaleler, muhteşem güzellikleriyle aynı zamanda mükemmel fotoğraflar için de harika noktalar arasında yer alıyor. Uzundere Şelalesi, Karaoluk Çiseli Şelalesi, Ortaköy Şelalesi, Ohtamış Şelalesi ve Kapılı (Cıngırt) Şelalesi gibi daha pek çok şelale Ordu’da ziyaretçilerini bekliyor.

Neden Gitmeliyim? Özellikle yaz aylarında yüzbinlerce turist tarafından ziyaret edilen Ordu şelaleleri, aynı zamanda popüler turizm merkezleri olma yolunda ilerliyor. Şelalelerin bir kısmında, piknik alanları, dinlenme ve yeme – içme tesisleri bulunuyor.

Ayrıca söz konusu şelalelerde ve çevrelerinde fotoğrafçılık, doğa yürüyüşü, dağcılık, trekking, piknik ve kamping gibi pek çok aktivite gerçekleştirilebiliyor. Aşağıda verilmiş olan bilgilerden yola çıkarak adı geçen şelalelere nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Uzundere Şelalesi: 

  • Adres: Uzundere, 52500 Aybastı/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Karaoluk Çiseli Şelalesi:

  • Adres: Küçükyavaş, 52000 Karaoluk, Altınordu/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ortaköy Şelalesi:

  • Adres: Ortaköy, 52000 Altınordu/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ohtamış Şelalesi: 

  • Adres: Ohtamış, 52850 Ulubey/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kapılı (Cıngırt) Kazankaya Şelaleleri:

  • Adres: Kapılı, 52310 Çaybaşı/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

35. Yemyeşil Yaylalara Çıkın!

Burası Neresi? Ordu’da yazın ne yapılır, sorusuna verilebilecek en geçerli cevaplardan biri de yaylara çıkmak olacaktır. Zira sıcak havadan ve nemden bunalıp serinlemek ve oksijene doymak isteyen herkes için bulunmaz nimetlerden biri yaylalardır. Eğer Karadeniz’deyseniz bunun önemi ikiye katlanır. Çünkü Türkiye’nin en güzel yaylaları bu bölgede yer alıyor, dersek abartmış olmayız!

Neden Gitmeliyim? Karadeniz’in en güzel yaylalarından bir kısmı Ordu’nun dipsiz bucaksız yemyeşil dağlarında yer alıyor. Bunların başında Perşembe Yaylası ve Çambaşı Yaylası geliyor. Her yaz çeşitli şenliklerin ve festivallerin düzenlendiği bu yaylalar, yemyeşil doğaları ve yeşilin her tonunu bünyesinde barındıran bitki örtüleriyle gören herkesi kendisine hayran bırakıyor.

Üstelik bu yaylara ulaşmak, sanıldığı kadar zor değil; zira her birine şehir merkezinden otobüs ve minibüs seferleri düzenleniyor. Perşembe ve Çambaşı yaylalarında konaklamak isteyenler için uygun pansiyon, bungalov ve kamp alanları yer alırken; alışveriş ve yeme – içme ihtiyacına yönelik tesisler bulunuyor.

Kaçırmayın! Bunun yanı sıra bungalovlarıyla son yılların en meşhur cazibe merkezlerinden biri olan Çambaşı Yaylası, kış sezonunun açılmasıyla birlikte kayak merkezi olarak hizmet vermeye başlıyor.

Perşembe Yaylası: 

  • Adres: Perşembe Yaylası, Karga Tepesi, Aybastı/Ordu
  • Telefon: 0554 950 55 51
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çambaşı Yaylası: 

  • Adres: Kabadüz, 52020 Kabadüz/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

36. Doğa Harikası Gölleri Görün!

Burası Neresi? Ordu’da iki göl özellikle dikkatleri üzerine toplamayı başarıyor. Doğal güzellikleriyle cennetin yeryüzündeki yansımalarından olan bu göller Gaga Gölü ve Ulugöl oluyor. Her iki göl hakkında yukarıda detaylı bilgi verildiği için burada ayrıca değinilmeyecektir. Lakin bu gölleri ziyaret ederek yazın bunaltıcı atmosferinden bir nebze de olsa uzaklaşabilir, doğayla baş başa keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Kaçırmayın! Ayrıca her iki gölün çevresinde bulunan tesislerde ve özel alanlarda, piknik, kamp, trekking, fotoğrafçılık, bisiklet sporu, meditasyon, doğa yürüyüşü ve yaban hayatı gözlemciliği gibi birbirinden eğlenceli pek çok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıda verilen bilgilerden yararlanarak Gaga Gölü’ne ve Ulugöl Tabiat Parkı’na nasıl ulaşabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Gaga Gölü: 

  • Adres: Sefaköy, 52400 Fatsa/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ulugöl: 

  • Adres: Haruniye, 52600 Gölköy/Ordu
  • Tel: 0 (312) 207 50 00
  • Çalışma saatleri: 07.00 – 01.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Tam 4,5 TL – İndirimli 2,5 TL – Bisiklet 4,5 TL – Motosiklet 9 TL – Otomobil, kamyonet 13 TL – Minibüs 40 TL – Midibüs 72 TL – Otobüs 121 TL – Çadır yeri (günlük) 29 TL – Karavan yeri (günlük) 46 TL – Kır evi 3 yataklı (günlük) 185 TL – Kır evi 4 yataklı (günlük) 220 TL
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

37. Ordu Sahillerinde Yürüyüşe Çıkın!

Burası Neresi? Yaklaşık 110 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip olan Ordu’da, yürüyüş yapıp, vakit geçirebileceğiniz sahiller bulunuyor. Bunlardan en ünlüleri arasında; Ordu sahilinin yanı sıra Ünye Sahili ve Fatsa Sahili yer alıyor. Şehrin en önemli ilçelerinde kıyı boyunca uzanan bu sahillerin her biri vakit geçirebilecek pek çok hizmet noktasını bünyesinde barındırıyor.

Neden Gitmeliyim? Bu hizmet noktaları; restoranlar, kafeler, çay bahçeleri, çocuk oyun alanları, açık hava spor üniteleri, mescitler, tuvaletler, büfeler, marketler, seyyar satış noktaları ve eğlence tesisleri olarak sıralanabilir. Buralarda yaz aylarında, serin bir akşam üstü yürüyüş yapıp, Karadeniz’in eşsiz manzarasının tadını çıkarmanın verdiği keyif bir başka oluyor! Dolayısıyla Ordu’da yapılacak şeyler listenize, sahilde manzara eşliğinde akşamüstü yürüyüşünü mutlaka ekleyin.

Kaçırmayın! Ünye Sahili, Ordu şehir merkezine yaklaşık 65,8 kilometre (1 saat) mesafede; Fatsa Sahili ise 38,9 kilometre (30 – 35 dakika) mesafede yer alıyor. Sahillerin her birine ulaşmak için genellikle belediye otobüsleri, minibüs ve dolmuş gibi toplu taşıma vasıtalarından yararlanılıyor.

Ordu Sahili: 

  • Adres: Akyazı, 52200 Ordu Merkez/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Ünye Sahili: 

  • Adres: Gölevi Mah. Akademi Sok. No: 7,  52300 Ünye/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Fatsa Sahili: 

  • Adres: Evkaf, 52400 Fatsa/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kış İçin Uygun Aktiviteler

38. Çambaşı Kayak Merkezi’nde Eğlence Dolu Bir Gün!

Burası neresi? Ordu’nun Kabadüz ilçesinin Musa Kırık Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Çambaşı Kayak Merkezi, resmi adıyla Çambaşı Doğa Tesisleri, son yıllarda gösterdiği başarıyla, Türkiye’deki en popüler kayak merkezlerinden biri olmuştur.

1,850 rakımda Çambaşı Yaylası’nın bütün güzelliklerine ve manzarasına hakim bir konumda yer alan Çambaşı Doğa Tesisleri, dört mevsim hizmet vermektedir. Yılın 12 ayı açık olan tesise ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Kayak merkezi içerisinde; 2 adet telesiyej hattı, uzunluğu 17.275 metre olan 11 adet kayak pisti ve kayak için gerekli her türlü ekipman bulunmaktadır.

Ayrıca tesis içerisinde Slalom Kafe/Restoran, Kıl Çadır ve Zirve kafe gibi vakit geçirilebilecek alanlar mevcuttur. Velhasıl eğer kış aylarında Ordu’ya yolunuz düşerse, sizler için iyi bir alternatif olan Çambaşı Kayak Merkezi’ne gidebilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Aynı zamanda Çambaşı Yaylasının kış turizm merkezi olan kayak tesisi, aslında hem yaz hem de kış aylarında dört mevsim farklı güzelliklerle karşımıza çıkıyor. İçerisinde; 11 adet kayak pisti yer alıyor ve kayak – snowboard ekipmanları, kıyafetleri, gözlükleri ve eldivenleri, kısacası kayak ile ilgili her şeyi bulmanız mümkün.

Kaçırmayın! Ayrıca Çambaşı Kayak Merkezi’nde, konaklama adına hizmet veren 12 odalı bir otel ve 12 adet bungalov tipi evler bulunuyor. Bu tesislerde istediğiniz kadar konaklayabilir, doğanın ve kışın keyfini çıkarabilirsiniz. Yeme – içme gibi ihtiyaçlarınızı da kayak merkezinde hizmet veren cafe ve restoranlardan karşılayabilirsiniz.

Ekstrem Spor Noktaları

39. Kordon Tepe’de Yamaç Paraşütü!

Burası neresi? Kordon Tepe, Ordu’nun sakin şehir (Citteslow) unvanıyla bilinen ilçesi Perşembe’de Kozağzı Mahallesi sınırları içerisinde yer alıyor. Şehirdeki en meşhur mesire alanlarından biri olan Kordon Tepe, son yıllarda, turizmin geliştirilmesi amacıyla popüler bir yamaç paraşütü merkezine dönüştürülmüştür. Zaman içerisinde paraşütlü atlayışın merkezi haline gelen Kordon Tepe, yerden 200 metre yükseklikte konumlanıyor.

Neden Gitmeliyim? Perşembe ilçesinin muhteşem manzarasını ayaklarınızın altına alarak kuş misali bir uçuş için Kordon Tepe’de yamaç paraşütü deneyimini mutlaka yaşamalısınız. Tepede, 2014 yılından beri yamaç paraşütü etkinlikleri düzenlenmeye devam ediyor. İlk atlayışın 2014 yılının Eylül ayında, Gençlik Spor İl Müdürü Ömer Yılmaz tarafından gerçekleştirildiği biliniyor.

Gençlik Spor İl Müdürü Ömer Yılmaz duygularını şu cümlelerle ifade ediyor: “İlk olması çok güzel bir duygu. Turistlik atlayışlar için çok güzel bir yer. İlk olması sebebiyle sıkıntılar olsa da gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra devamlı atlayış yapılan bir yer olacaktır. İniş alanı da uygunHerkesin buradan paraşütle atlayarak Perşembe’nin güzelliğini görmesini isterim.”

Kaçırmayın! Son zamanlarda yapılan çalışmalarla birlikte, Kordon Tepe’ye gelen sporcuların tüm masrafları belediye tarafından karşılanıyor. Bu sayede sporcuların bu noktayı benimseyip, sürekli ziyaret etmeleri hedefleniyor. Ayrıca söz konusu tepede, yamaç paraşütü deneyimini yaşamak isteyen acemiler için de kısa süreli eğitimler veriliyor.

  • Adres: Kozağzı, Sağlık Sk. No: 39, 52750 Perşembe/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

40. Küpkaya Kanyonu’nda Kano!

Burası neresi? Küpkaya Kanyonu, Ordu’nun Ulubey ilçesinde, Ordu şehir merkezine 32 kilometre, Ulubey ilçe merkezine ise 9 kilometre mesafede konumlanıyor. Her yıl, yerli ve yabancı milyonlarca turistin akınına uğrayan Küpkaya Kanyonu, kano sporunun gelişmesi adına oldukça uygun bir bölge…

Tabi kanyonda yalnızca kano değil; aynı zamanda trekking, dağcılık, tırmanış, fotoğrafçılık, yüzme, olta balıkçılığı ve doğa yürüyüşü gibi çeşitli sportif ve eğlenceli aktiviteler de gerçekleştirilebiliyor.

Ordu’nun en güzel yerlerinden biri olan kanyon ile ilgili düşüncelerini Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak şu şekilde ifade ediyor: ”Kanyonumuz hem uzunluğu hem içerisinde barındırdığı balıkları hem de görselliği yönünden Karadeniz’in en güzel bölgelerinden biri. Kanyonun yörede çok önemsediğimiz alabalık çeşidini de içerisinde barındıran özelliği vardır. Görenleri hayran bırakan bu kanyon özellikle yerli ve yabancı turistlerin cazibesi durumunda…”

Neden Gitmeliyim? Su akıntılarıyla şekillenmiş kayalarıyla ve doğal güzelliğiyle fazlasıyla ilgi gören kanyon suyunun her daim buz gibi desek yanılmış olmayız. Zira kanyon suları yaz aylarında bile 5 derece civarında seyrediyor.

Yaklaşık iki kilometrelik bir uzunluğuna sahip olan Küpkaya Kanyonu’nda, kano ve trekking turlarına katılabilir, balık tutabilir veya yaz sıcağında serinlemek ve ferahlamak için buz gibi sularda yüzebilirsiniz. Bunun yanı sıra kanyon çevresinde hizmet veren Küpkaya Kanyonu Dereyanı Tesisleri’nde vakit geçirebilir, yeme – içme gibi her türlü ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Küpkaya Kanyonu: 

  • Adres: Ulubey, 52850 Ordu/Türkiye
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Küpkaya Kanyonu Dereyanı Tesisleri: 

  • Adres: Ulubey, 52850 Ordu/Türkiye
  • Tel: 0533 956 56 71
  • Çalışma saatleri: 09.00 – 23:00 | Her gün açık
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

41. Turnasuyu Vadisi’nde Doğa Yürüyüşü!

Burası neresi? Turnasuyu Vadisi, Ordu merkeze oldukça yakın bir konumda yer alıyor. Doğu Karadeniz’in henüz yeni keşfedilmiş saklı cennetlerinden biri olan Turnasuyu Vadisi, el değmemiş doğası ve müthiş manzarası ile özellikle doğa tutkunlarının yoğun ilgisini görüyor.

Turnasuyu Vadisi, 60 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş parkuruna ev sahipliği yapıyor. Yeni keşfedilen bu parkur, dere boyunca, pek çok bitki çeşidi ve rengarenk çiçeklerle donatılmış yapısıyla şehrin en güzel yürüyüş alanlarından biri…

Neden Gitmeliyim? Vadinin içerisinde yer alan Turnasuyu Deresi ise her mevsim berraklığını korumayı başarıyor. Vadide toplam dört etaptan oluşan yürüyüş parkurunda gerçekleştirilen doğa yürüyüşleri, isteğe göre 4 – 5 gün sürebiliyor.

Atlas Dergisi Yürüyüş Rotaları rehberinde de yer alan Turnasuyu Vadisi parkuru, vadinin alt kısmında bulunan Saraycık, ilk kamp yeri gibi noktalar üzerinden devam edip, Turnalık Yaylası’ndaki çam ormanları mevkiinde bitiyor. Parkurda rahatlıkla yürüyüş yapabilmek için profesyonel bir rehberden yardım alınması gerekiyor. Ayrıca yürüyüşe başlamadan önce gerekli olan tüm ekipmanların tedarik edilmesi gerekiyor.

Kaçırmayın! Turnasuyu Vadisi yürüyüşü boyunca, el değmemiş doğal güzellikler, asma köprüler, kaya mezarlıkları ve antik yerleşimlerden kalan kalıntılar sizlere eşlik ediyor. Vadideki Turnasuyu Deresi, ayrıca, Karadeniz’e özgü Karadeniz alası veya Som balığı gibi alabalık türlerinin yumurtlama alanı olarak dikkat çekiyor.

Dolayısıyla Ordu’da ne yapılır, sorusuna verebilecek en güzel cevaplardan biri ”Turnasuyu Vadisi’nde doğa yürüyüşü yapmak” oluyor! Yeryüzünün cennet köşelerinden biri olan Turnasuyu Vadisi’nde sizler de kesinlikle doğa yürüyüşü yapmalısınız. 

  • Adres: Turnasuyu, 52010, Cumhuriyet, Gülyalı/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

42. Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri’nde At Binin!

Burası neresi? Ordu’nun Ünye ilçesinde yer alan Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri, ilk olarak 2007 yılında ziyarete açılmıştır. Hizmete açıldığı günden bu yana birçok yenilik yaşayıp çeşitli tadilatlardan geçen çiftlik; ek binalar, tesisler, binicilik tesisi ve dinlenme alanı gibi pek çok eklemeyle zamanla içerisinde oldukça geniş ve nitelikli bir tesise dönüşmüştür.

Neden Gitmeliyim? Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri içerisinde; at yarışlarının düzenlendiği bir hipodrom, hipodromu çevreleyen 200 kişilik tribün bulunuyor. Söz konusu tesis, restoran, kafe, çocuk oyun parkı, futbol sahası ve tuvalet – mescit gibi ihtiyaç alanlarına da ev sahipliği yapıyor. Bunların yanı sıra; çiftliğin hemen yanında güzel bir nehir ve nehrin üzerinden geçmek için bir teleferik hattı bulunuyor.

Tesiste, hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik atlı gezi imkanları sunulup; çiftlik içerisinde at turları düzenleniyor. Tesisin hemen girişinde ise ziyaretçileri bir at heykeli karşılıyor. Ünye At Çiftliği ve Binicilik Tesisleri’nde, yediden yetmişe herkes yakından görüp inceleyebilirken; aynı zamanda atlara binerek gezintiye çıkabiliyor. Çocukların rahatça binip tur atabilmesi için genellikle midilli atlar tercih ediliyor.

Kaçırmayın! Bunların dışında At Çiftliğinde, her sene düzenli olarak, Geleneksel at yarışları ve festivalleri organize ediliyor. Ayrıca çiftlikte, at biniciliğinin yanı sıra zipline gibi adrenalin seviyesi yüksek eğlence dolu aktiviteler gerçekleştirilebiliyor. 

  • Adres: Cevizdere Mahallesi, 52300 Ünye/Ordu
  • Tel: 0 (452) 321 12 32 – 0 (321) 14 64
  • Çalışma saatleri: 08.30 – 20.00 | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 7,5 TL | Çocuk 5 TL
  • Yol tarifi al >

43. Yoroz Kent Ormanı’nda Tırmanış, Trekking ve Kamp!

 

Burası neresi? Yemyeşil görüntüsüyle eşsiz bir güzelliğe sahip olan Yoroz Kent Ormanı, Ordu şehir merkezine 20 kilometre mesafede yer alıyor. Aynı zamanda zengin ormanlara ve seyir teraslarına ev sahipliği yapan kent ormanında, doğayla iç içe dinlendirici ve huzur dolu vakit geçirilebiliyor.

Neden Gitmeliyim? Orman içerisinde bulunan seyir teraslarından, bir tarafta Ordu’nun, diğer tarafta ise Giresun’un yeşilin her tonunu içeren müthiş manzarası rahatlıkla seyredilebiliyor. Lakin seyir terasına çıkmak sandığınız kadar kolay değil! Ablak Taşı adı verilen bu terasa neredeyse tırmanarak ulaşılabiliyor. Ablak Taşı ile ilgili yukarıda detaylı bilgi verilmiştir. 

Öncelikle söz konusu terasa araçla ulaşım, bir noktaya kadar mümkün olabiliyor. Belirli bir noktadan sonra aracınızı park edip, yürümeye ve hatta bir süre sonra tırmanmaya başlamanız gerekiyor. Yaklaşık 30 dakika sürecek bu tırmanışın sonunda 1000 – 1200 basamaklı bir merdivenden çıkılması gerekiyor.

Ahşap zemine sahip olan merdivenlerin bazıları deforme olduğu için tırmanmakta bazen zorluk yaşanabiliyor. Dolayısıyla her şeyden önce hazırlıklı olmalı ve yanınızda bol miktarda su bulundurmalısınız. Bunun dışında rahat bir yürüyüş ayakkabısı ve rahat hareket etmenizi sağlayacak kıyafetler giydiğinizden emin olun! Ayrıca tepeye ulaşım için zorlu bir tırmanış gerektirdiği için çocuklu aileler için pek uygun değildir. 

Kaçırmayın! Bu zorluklara rağmen tepeye ulaştığınızda, harcadığınız efora değdiğini görüp; tüm bu zorlukları bir çırpıda unutacaksınız. Çünkü sizi Yeşilin her tonunu görebileceğiniz harika bir manzara karşılayacak!

Bol oksijenli havayı soluyup, inanılmaz bir gün geçireceğiniz Yoroz Kent Ormanı’nda güzel anılar biriktirebilir, piknik yapıp dinlenebilirsiniz. Dahası kamp yapıp, birbirinden harika fotoğraflar kareleri yakalayabilirsiniz. 

  • Adres: Saraycık, Saraycık Köyü Yolu, 52000 Ordu Merkez/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

44. Asarkaya Milli Parkı’nda Trekking!

Burası neresi? Asarkaya Milli Parkı, Ünye – Fatsa yolu üzerinde, Ünye’ye 4 kilometre mesafede yer almaktadır. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaçlandırılmış olup, piknik ve mesire alanı olarak kullanılan milli park, içerisinde, birçok yaban hayvanına ve bitki çeşidine ev sahipliği yapmaktadır.

Bu sebeple kent ormanında kuş gözlemciliği ve yaban hayatı gözlemciliği gibi bir dizi aktivite gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla Asarkaya Milli Parkı, analog fotoğraf çekimleri için de oldukça uygundur.

Neden Gitmeliyim? Bunların yanı sıra milli park içerisinde doğa yürüyüşleri, kamp, bisiklet sporu, yoga – meditasyon ve trekking gibi aktiviteleri gerçekleştirebilir veya piknik yapıp doğayla iç içe eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. büyükten küçüğe herkesin eğlenceli vakit geçirebileceği bir yer olan Asarkaya’da; ücretsiz olarak kiralanabilen piknik masaları, hazır demlenmiş semaverde çay hizmeti, çocuk oyun alanları, büyükler için salıncak gibi daha pek çok imkan bulunmaktadır.

Özellikle bahar ve yaz aylarında oldukça kalabalık olan milli parkta büfe, WC ve temiz su gibi hizmetler de mevcut. Ayrıca parkta, hazır yakılmış semaver ücreti 15 TL; hazır yakılmış mangal servisi ücreti ise 15 TL olarak ücretlendirilmektedir.

Kaçırmayın! Asarkaya Milli Parkı’na özel araçla ulaşım için şu güzergah izlenmelidir: Fatsa yönüne doğru 6 kilometre ilerleyip, Ünye Devlet Hastanesi sapağına gelmeden hemen önceki Ünye Kent Ormanı tabelasının görüldüğü noktadan dönüş yapın. Dönüş sonrası yaklaşık 2,5 kilometre asfalt yolu takip edin.

  • Adres: Ordu Fatsa Yolu, Ünye Merkez, 52300, Ünye/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Otomobil ile giriş ücreti 3 TL.
  • Yol tarifi al >

45. Ordu’nun Kamp Alanlarında Doğanın Tadını Çıkarın!

Burası Neresi? Doğu Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Ordu, pek çok imkanı bir arada sunabilen bir şehirdir. Bunlardan biri de kamptır. Şehirde doğa tutkunlarının bayılacağı bir dizi kamp alanı bulunmaktadır. Ordu’nun dört bir yanına yayılmış olan kamp alanlarının kimi tamamen ücretsiz olup kimi ücretlidir.

Neden Gitmeliyim? Ücretli olan kamp alanlarının içerisinde, su, elektrik, tuvalet, büfe gibi imkanlar bulunurken, ücretsiz kamp alanlarında genellikle her ihtiyacınızı tedarik etmeniz gerekir. Çadırınızı, suyunuzu, yiyeceğinizi ve gerekli tüm ekipmanlarınızı yanına alıp gitmeniz gereken ücretsiz kamp alanları arasında; Perşembe Yaylası Kamp Alanı, Çarşamba Yaylası Kamp Alanı, Yoroz Kent Ormanı Kamp Alanı ve Kurşunçal Ormanları ve Şelalesi Kamp Alanı özellikle öne çıkmaktadır. Ücretli kamp alanları ise şu şekilde sıralanabilir: Üçer Kamping, İkizler Kamping, Gülen Bungalov Kamping ve Asarkaya Milli Parkı vs. 

Kaçırmayın!

Tüm bu alanlarla ilgili detaylı bilgi almak için Ordu Kamp Yerleri – Ordu’da Kamp Yapılacak En İyi 21 Yer! başlıklı yazımızı mutlaka okuyun! Böylece kendinize en uygun kamp alanını belirleyebilir, hazırlığınızı buna göre yapabilirsiniz.

Perşembe Yaylası Kamp Alanı: 

  • Adres: Perşembe Yaylası, Karga Tepesi, Aybastı/Ordu
  • Telefon: 0554 950 55 51
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çambaşı Yaylası Kamp Alanı: 

  • Adres: Kabadüz, 52020 Kabadüz/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Yoroz Kent Ormanı Kamp Alanı: 

  • Adres: Saraycık, Saraycık Köyü Yolu, 52000 Ordu Merkez/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Kurşunçal Ormanları ve Şelalesi Kamp Alanı: 

  • Adres: Karaoluk, 52000 Ordu Merkez/Ordu
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Üçer Kamping: 

  • Adres: Efirli, 52750 Perşembe/Ordu
  • Tel: 0 (452) 522 21 70
  • Kamp ücreti: Çadır konaklama 50 TL
  • Yol tarifi al >

İkizler Kamping: 

  • Adres: Kumbaşı Mah. Bülent Ecevit Blv. No: 41/A, 52100 Altınordu/Ordu
  • Tel: 0536 674 55 94
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Web Sitesi
  • Yol tarifi al >

Gülen Bungalov Kamping: 

  • Adres: Atatürk, Şht. Hüseyin Akar Sk. No:16, 52300 Ünye/Ordu
  • Tel: 0 (452) 324 66 86 – 0535 522 71 68
  • Çalışma saatleri: 24 saat açık | Her gün ziyaret edilebilir.
  • Kamp Ücreti: Çadır konaklama 100 TL | Bungalov konaklama ücretini tesisi arayarak öğrenebilir ve rezervasyonunuzu yapabilirsiniz.
  • Yol tarifi al >

Günübirlik Turlar

– Ücretli Turlar

46. Ordu ve çevresini günübirlik turlara katılarak keşfedin!

Günübirlik Giresun ve Ordu Teleferik Turu, kişi başı 120 TL’den başlayan fiyatlarla: Giresun Müzesi, Giresun Kalesi, Ordu Boztepe, Ordu Teleferik, Ordu şehir merkezi ve Sagra

Menderesleri, mavisi ve yeşili, birbirinden güzel saklı cennet gibi göl ve şelaleleri ile günübirlik Perşembe Yaylası Turu: Çiseli Şelalesi, Karga Tepesi 

  • Fiyata dahil olanlar: Lüks Otobüsler İle Ulaşım, Aktivite Turizm Güvencesi, Türkçe Rehberlik Hizmeti ve 1618 No’lu Turizm Kanununa Göre Zorunlu Seyahat Sigortası
  • Fiyata dahil olmayanlar: Tüm Yemekler, Yemeklerde Alınan İçecekler, Tüm Özel Harcamalar, Ekstra Belirtilen Tüm Aktiviteler, Müze Giriş Ücretleri, Kişisel Harcamalar

Ordu’nun en büyük gölü olan Ulugöl’e günübirlik tur, kişi başı 75 TL:

  • Fiyata dahil olanlar: Lüks Otobüsler İle Ulaşım, Aktivite Turizm Güvencesi, Türkçe Rehberlik Hizmeti ve 1618 No’lu Turizm Kanununa Göre Zorunlu Seyahat Sigortası
  • Fiyata dahil olmayanlar: Tüm Yemekler, Yemeklerde Alınan İçecekler, Tüm Özel Harcamalar, Ekstra Belirtilen Tüm Aktiviteler, Müze Giriş Ücretleri, Kişisel Harcamalar

Çambaşı Kayak Turu, Ordu Kalkışlı – Günübirlik Tur:

  • Fiyata dahil olanlar: Lüks Otobüsler İle Ulaşım, Aktivite Turizm Güvencesi, Türkçe Rehberlik Hizmeti ve 1618 No’lu Turizm Kanununa Göre Zorunlu Seyahat Sigortası
  • Fiyata dahil olmayanlar: Tüm Yemekler, Yemeklerde Alınan İçecekler, Tüm Özel Harcamalar, Ekstra Belirtilen Tüm Aktiviteler, Müze Giriş Ücretleri, Kişisel Harcamalar

Günübirlik Ordu ve Yason Burnu Turu: Tirebolu Kalesi, Ordu Boztepe, Ters Ev, Yason Burnu ve Yason Kilisesi, Sagra Çikolata Fabrikası | Kişi başı 150 TL.

  • Fiyata dahil olanlar: Tüm gezi boyunca belgeli, pandemi sürecine uygun lüks araçlarla ulaşım, Araç içi kahvaltılık ikram, Araç içi Ulutour ikramları, Hijyen paketi, Türsab zorunlu seyahat sigortası.
  • Fiyata dahil olmayanlar: Müze ve ören yerleri girişleri, Ordu Teleferik ücreti, Öğle yemeği, Şahsi harcamalar.

Konaklamalı Turlar

– Şehir Çıkışlı Turlar

47. Konaklamalı turlarla Ordu’yu ve tüm Doğu Karadeniz’i keşfedin!

Ordu – Sinop – Samsun Turu, 2 Gece 3 GünSinop Kalesi, Hamsilos Koyu, Akliman, Seyid Bilal Türbesi, Tarihi Sinop Kapalı Cezaevi, Gerze sahili, Bafra Tarihi Cumhuriyet Köprüsü, Samsun Şehir Turu: Amazon Köyü, İlk Adım Anıtı, Onur Anıtı, Tütün İskelesi, Kurtuluş Müzesi, Bandırma Vapuru Müzesi ve Son olarak Ordu Teleferik Turu

Ordu Kalkışlı Batı Karadeniz Turu – Konaklamalı Tur, 3 Gece 4 Gün: Abant Gölü – Göl etrafında yürüyüş – Fayton turu – Yedigöller – Nazlı göl – Sazlı Göl– Derin Göl – Serin Göl – Büyük Göl – Mangal – Amasra – Amasra Müzesi – Sormagir Kalesi – Kemere Köprüsü – Safranbolu – Bulak (Mencilis) Mağarası – Yörük köyü – Çamaşırhane – Sipahioğlu Konağı – Hıdırlık Tepesi – Bakırcılar Çarşısı – Kaymakamlar Konağı – Cinci Han – Akçasu Kanyonu – Saat Kulesi – Konaklar – Cam Teras 

  • Fiyata dahil olanlar: Otellerde 2 Gece Yarım Pansiyon Konaklama, Lüks Otobüsler İle Ulaşım, Aktivite Turizm Güvencesi, Profesyonel Türkçe Rehberlik Hizmeti, Aktivite Turizm Otobüs İçi İkramları, Açık Büfe 2 Sabah Kahvaltısı, Açık Büfe 2 Akşam Yemeği, 1618 No’lu Turizm Kanununa Göre Zorunlu Seyahat Sigortası
  • Fiyata dahil olmayanlar: Tüm Öğlen Yemekleri, Tüm Yemeklerde Alınan İçecekler, Tüm Özel Harcamalar, Ekstra Belirtilen Tüm Organizasyonlar, Müze Giriş Ücretleri, Ek Hizmet Bedelleri

Bir Kış Masalı Butik Karadeniz Turu: Trabzon, Fırtına Vadisi, Çinçiva Köyü, Zilkale, Ayder, Artvin, Şavşat, Sürmene, Uzungöl, Haldizen, Bedesten ve Gümrükhan, Kümbet Yaylası, Giresun ve Ordu | 4 Gece, 5 Gün

  • Fiyata dahil olanlar: Ekonomi Sınıfı Uçuşlar, Belirtilen Otellerde Konaklama (Belirtilen Otellerde 4 Gece Yarım Pansiyon Konaklama), Lüks Otobüsler ile Ulaşım, Çevre Gezileri, İkramlar (Araç İçi Bardak Su), Zorunlu Seyahat Sigortası, Hijyen Seti
  • Fiyata dahil olmayanlar: Programda Belirtilen Yemekler, İçecekler, Öğle Yemekleri, Kişisel Harcamalar, Ekstra Turlar, Müze Ören Yeri Giriş Ücretleri, Müze Kart, Şehir Vergileri

Diğer Turlar:

Ankara Çıkışlı Şehir Şehir Karadeniz Turu, Her şey dahil, 6 Gece 7 Gün: Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Amasya ve Batum

  • Fiyata dahil olanlar: Konaklama, Tüm müze ve milli park girişleri, yayla transferleri, sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği ve lüks araçlarla ulaşım.

**Ordu’da yapılacak şeyler listemiz burada sona eriyor. Uzun uzadıya her şeyi bir arada vermeye çalıştığımız makalemiz ile ilgili fikirlerinizi, aşağıdaki yorum kutucuğuna yazarak bizlerle paylaşabilir, bu sayede içeriğimizi geliştirmemizi sağlayabilirsiniz! Ordu ile ilgili diğer içeriklerimize ayrıca bakmak isterseniz: 

Paylaş
Fatih Kibar

Yeni Yazılanlar

Hamburg Gezilecek Yerler Listesi | En İyi 43 Yer ! (Detaylı)

Hamburg Nerede? Hamburg, Avrupa’nın Almanya şehrinde bulunmaktadır. Ülkenin Berlin’den sonra ikinci büyük şehridir. Hamburg Hakkında: Almanya’nın…

4 hafta önce

Şile’de Denize Girilecek Yerler – En Güzel 27 Şile Plajı

İstanbul’un Anadolu yakası Karadeniz kıyısında bulunan Şile, şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklıktadır. İstanbul’un en…

1 ay önce

Tiran Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 35 Nokta!

Tiran Nerede? Hangi Ülkede? Tiran, Balkanlar’da bulunan Arnavutluk’un başkenti, aynı zamanda en büyük şehridir. Arnavutluk…

1 ay önce

Tiran’da Tarihi ve Turistik Yerler | 17 Tarihi Durak

Arnavutluk'un başkenti Tiran'ı ziyaret ettiğinizde, yoğun kargaşa yaşayan bir ülkenin geçmişini ve bugününü keşfedeceksiniz. Gelin…

1 ay önce

Brugge’de Tarihi ve Turistik Yerler | 36 Tarihi Durak

Bir peri masalı için adeta bir fon gibi duran romantik ve ilham verici bir şehirden…

1 ay önce

Napoli Gezilecek Yerler Listesi | En Popüler 47 Yer

Napoli nerede? & Hangi ülkede? İtalya Yarımadası'nın batı kıyısında Roma'nın 120 mil güneydoğusunda bulunan Napoli,…

2 ay önce