Gürcistan Mutfağı

Karadeniz yöresinin yemek kültüründen hayli beslenen Gürcistan Mutfağı, Avrupa’ya bakan tarafının yanında Ortadoğu’nun da yemek kültürlerini başarıyla harmanlıyor.

Özellikle hamur işi ve et yemeklerinin ağırlıkta olduğu Gürcistan yemekleri, içerisinde barındırdığı hafif baharatlarla da daha lezzetli olabiliyor. Bölgenin verimli toprakları hem bitkilerin daha lezzetli olmasını hem de et ve hayvansal ürünlerinin daha kaliteli olmasını sağlıyor.

Gürcistan Yemekleri

1. Hinkal

hinkal

Ülkemizdeki mantının daha kalın hamurlusu şeklinde tabir edebileceğimiz hinkal, Gürcistan mutfağı için çok önemli bir lezzet. Hamurun içine konan etin yörede beslenen hayvanlardan elde edilmesi de yemeğin daha lezzetli olmasını sağlıyor. Batum ziyaretinizde tatmanız gereken en önemli yemeklerden birinin hinkal olduğunu söyleyebiliriz.

2. Haçapuri

haçapuri

Bir nevi peynirli pide diyebileceğimiz haçapuriyi peynirli pideden ayıran şeyin pişmeye yakın fırından çıkarılarak üzerine kırılan yumurta diyebiliriz. Bir de piştikten sonra kenarlarına tereyağ sürüldüğünde ortaya çıkan lezzete hayran olacaksınız. Pidenin bu şekilde yapılışına ülkemizin Karadeniz şehirlerinde de rastlamak mümkün.

3. Harço Çorbası

harço çorbası

Gaziantep‘in beyran çorbası ne ise Gürcistan için de harço çorbası o. Dana kuşbaşı, pirinç, domatesle yapılan ve baharatlarla zenginleştirilen harço çorbası Gürcistan’ta çok özel bir yere sahip. Özellikle enerji vermesi nedeniyle ve muhteşem lezzetiyle ülkede bolca tüketilmektedir.

4. Lobio

lobio

Barbunyadan yapılan bir tür yemek olan lobio, yanında mısır unundan yapılmış ekmekle ülkede hayli fazla tercih edilen yemeklerin başında geliyor.

5. Ponçiki

ponçiki

Avrupa’nın donut diye isimlendirdiği yiyeceğin Gürcistan’daki haline ponçiki deniyor. Hamurun içinde bulunan reçel veya benzeri tatlı maddelerle hamurun muhteşem uyumu damakta enfes bir tat bırakıyor.

6. Sulguni Peyniri

sulguni

Batum bölgesinde çok fazla üretilen ve tüketilen sulguni peyniri tuzsuz ve oldukça hafif lezzetiyle, Gürcistan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Salatalarda, kahvaltılarda, pizzalarda ve çeşitli yemeklerde kullanıldığında, bu yiyeceklerin tadını katlayan bu peynir türü, ülkede hayli popüler.

7. Özel Şaraplar

gürcistan özel şaraplar

Dünyaca ünlü şarap markaları bulunan Gürcistan’da dünyanın en kaliteli şaraplarını tatma fırsatı yakalayabiliyorsunuz. Şarap tarihinin 7 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Gürcistan, şarap konusunda dünyada söz sahibi ülkelerin başında geliyor.

8. Borani

pazı borani

Çoğunlukla ıspanakla yapılan, ıspanağın haşlandıktan sonra yoğurt, sarımsak ve arzu edilen baharatlar sunulan borani, ülkemizde sıklıkla yapılan pratik ve hayli lezzetli bir yemek türü.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin