Ordu

Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Ordu’nun kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Sivas ve Tokat, doğusunda Giresun, batısında ise Samsun bulunuyor. 5 bin 952 kilometrekare alan üzerine yayılmış şehir, Türkiye’nin en büyük 30. şehri. 2016’da gerçekleştirilen nüfus sayımı sonucunda Ordu’da 750 bini aşkın insan ikamet ediyor.

Milattan önce 400’de Bozukkale olarak bilinen bölgede Kotyora adıyla kurulmuş. Yazar ve tarihçi Mithat Baş’ın Osmanlı arşivlerinde yaptığı araştırma sonucu bir Türk yerleşkesi olduğu sonucuna ulaşılmış. İlk çağ ve Orta çağda, günümüz Ordu topraklarında kurulmuş herhangi bir kent bulunmuyormuş. Bu nedenle Kotyora’nın Ordu’yla bir bağlantısı olmadığı söyleniyor. Ordu adını, 1396’da Hacı Emiroğlu Süleyman Bey’in Giresun topraklarını fethetmek adına çıktığı sefer sonucu konulmuş. Yazar ve tarihçi Özhan Öztürk’e göre ise Kotyora’da eskiden Kolhisliler yaşarmış.

Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü Ordu topraklarına yılda ortalama 1023 mm yağmur yağıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama sıcaklık 23 C dereceleri bulurken, Ocak ve Şubat aylarında ise sıcaklık ortalama 7 C dereceye kadar düşüyor.

Ordu, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle Karadeniz’in parlayan yıldızı. 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan konak, 1987 yılında müze haline getirilmiş. Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi’nde Osmanlı dönemi motiflerinin ve süsleme sanatının en güzel örneklerine rastlayabilirsiniz. 1770 yılında Atik İbrahim Paşa tarafından yaptırılan cami de günümüze kadar ulaşmayı başaran önemli bir tarihi yapı. İbrahim Paşa’nın adının verildiği cami geçmişte çok fazla tahrip edilse de restore edilmiş. Boztepe ise Ordu’nun doğal güzelliklerine yansıtan bir mekan olarak ön plana çıkıyor. Teleferikle kolaylıkla ulaşılan bölge, muhteşem şehir manzarasını ayaklarınızın altına seriyor. Ordu’da gezmeniz gereken diğer yerler ise şu şekilde; Karaoluk Şelalesi, Perşembe Yaylası, Ulugöl Tabiat Parkı, Sarpdere Köprüsü, Taşbaşı Kilisesi, Ünye Müze Evi ve Kurul Kalesi Yerleşkesi.

Karadeniz bölgesinin en hareketli gece hayatına sahip olduğu söylense de Ordu’nun gece hayatı hiçbir büyükşehirdeki gibi aktif değil. Yine de arkadaşlarınızla oturup sohbet ederken bir şeyler içebileceğiniz, canlı müziğe eşlik edebileceğiniz mekanlar bulunuyor. Jazz Pub Ordu, Köşk Pub, Bar&Bar, Küba Club ve Aura Club Ordu bunlardan yalnızca birkaçı. Festival bakımından son derece kısır bir programa sahip Ordu’da her yıl Ocak ayının sonunda Çambaşı Kar Festivali, temmuz ayının üçüncü haftasında da Perşembe Yaylası Festivali düzenleniyor.

Ordu’ya gitmek isteyenler karayolu ve havayolunu kullanabilirler. Türkiye’nin her ilinden Ordu’ya otobüs bulabilirsiniz. Uçakla gelmek isteyenler, kent merkezine 18 kilometre uzaklıkta yer alan Ordu – Giresun Havalimanı’na iniyorlar. Buradan, havalimanı servisleriyle kent merkezine ya da Ünye, Fatsa ve Kumbaşı’na gidebilirler. Şehir içi ulaşımda en çok kullanılan toplu taşıma aracı otobüs ve minibüsler. Taksiler de rahatına düşkün ziyaretçiler için iyi bir alternatif oluşturuyor.