Fotoğraflarıyla Birlikte Meşhed Gezilecek 11 Yer | Detaylı Anlatım

Meşhed, İran’ın en kutsal ve en büyük ikinci şehridir. Müslümanlar için önemli gezilecek yerlerin olduğu şehirde birçok gezilecek nokta var.

İran’ın Meşhed şehri Türkmenistan, Afganistan ve Horasan bölgesine gezi hazırlığı yapabileceğiniz bir yerleşim bölgesi. Müslümanların bayram günlerinde buralarda güzel görüntüler oluşuyor. Müslüman değilseniz bile bu deneyimi yaşamak isteyebilirsiniz. Bu yazımızda Meşhed gezilecek yerler için bir rota oluşturduk.

#1 Meşhed Gezilecek Yerler

Listemiz aşağıda yer alıyor;

1- İmam Rıza Türbesi

İmam Rıza Türbesi

Meşhed’in önemli tarihi sembollerinden olan İmam Rıza’nın türbesi şehirde ilk önce gidilmesi gereken yerlerden. Her yıl binlerce turist ağırlayan türbe, manevi havasıyla size birçok şey katacaktır.

2- Merkez Müze

Merkez Müze

Meşhed’in en büyük müzesidir. Şehir tarihine yönelik yüzlerce eseri burada görebilirsiniz. El yazısı eserlerin ayrıca bir önemi vardır. Zengin koleksiyonlu müzede tarihe ilginiz varsa çok vakit geçireceksiniz.

3- Kuran Müzesi

Kuran Müzesi

El yazması kutsal kitapların değeri çok büyük. Birçok Kuran çeşidini Meşhed Kuran Müzesinde görme şansınız var. Dünyanın bu alanda önde gelen müzeleri arasındadır.

4- Hacı Rabi Kabri

Hacı Rabi Kabri

Çok sayıda önemli kişinin kabri bulunan şehirde, Hacı Rabi’nin kabrine özel bir ilgi vardır. Yerli yabancı turist fark etmeksizin yılın her zamanı yoğunluk yaşanır.

5- Meşhed Pazarı

Meşhed Pazarı

Şehirde alışveriş yapmak istiyorsanız kesinlikle Meşhed Pazarı’na uğramalısınız. Taze meyvelerden tutun da hediyelik eşyalara onlarca ürün bulabiliyorsunuz. Hatıra olarak bir şeyler almayı düşünürseniz Meşhed Pazarı’nda her zaman ilgi çekici şeylere rastlarsınız.

6- Nadir Şah Türbesi ve Müzesi

Nadir Şah Türbesi ve Müzesi

Eski çağlarda kullanılan silahlar ve Nadir Şah’ın mezarı aynı yerdedir. Yüzyıllar öncesinden kalan silahlar bir müze içinde sergileniyor. Nadir Şah’ın türbesinden de şehrin bir kısmını görebilirsiniz.

7- Tus

Tus

Şehrin biraz dışında yer alan Tus, Meşhed gezilecek yerler listelerine alınıyor. Ünlü şair Firdevs’in türbesi Tus içindedir. Müzeden de tarihi bilgiler edinebilirsiniz.

8- Halı Müzesi

Halı Müzesi

Meşhur İran halısının müzesi yok sanmayın 🙂 Bir kompleksi andıran yerde olağanüstü desenli halılar sizi bekliyor. Kabartma desenler, kutsal bina desenleri, renkler ve dokumaların uyumu harikadır.

9- Gowhardshad Camii

Gowhardshad Camii

İran’ın en çok bilinen camilerinden biridir. 1405-1408 yılları arasında yaptırılan cami, Timur’un oğlu Shahrokh Mirza’nın eşinin isteğiyle projelendirilmiştir.

İslam medeniyetinin önemli figürlerinden olan Gowharshad hatun, Meşhed’in manevi havasının oluşmasında büyük rol oynamış. Bu cami de O’nun dehasının bir ispatı olarak gösterilir.

10- Pul Müzesi

Astaane Quds’un 1368’de açtığı müzede bugün, İran’a ait 50 bin pul sergileniyor. Ayrıca 18 ülkeden getirilen yabancı pullar için de başka bölümler vardır.

11- Kervansaray

Kervansaray

İran eskiden beri ticaret yollarının üzerinde bulunduğu için günümüzde kervansaraylar görmek mümkündür. Ticaretle uğraşanların mola verdiği kervansaraylar İran’a değer katmıştır ve katmaya devam ediyor.

Meşhed gezilecek yerler listemizdekilerle sınırlı değil. Hem şehir içinde hem şehir dışında tarihe tanıklık bir sürü yer görebilirsiniz. Gitmeden önce bir rota belirlemeniz iyi olacaktır. Düzenli seyahatten daha fazla verim alabilirsiniz. Eğer ekstra zaman kalırsa başka yerler de görebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin